Egyetlen napra kiesett az országok közötti áramkereskedelem, az eredmény: 900 forintos áramár Németországban

Egyetlen napra kiesett az országok közötti áramkereskedelem, az eredmény: 900 forintos áramár Németországban
  • Június 26-án Franciaországban 3 euró alatt volt egy MWh áram ára, addig Németországban 492 euró, vagyis közel 200 ezer forint.
  • A legnagyobb hiány idején 900 forintba került a fogyasztóknak egy kilowattóra áram.
  • Vagyis Németországban külső import nélkül aranyáron van az áram.

Villamosenergia-piaci összeomlás: a német áramárak 16 500 százalékkal magasabbak, mint Franciaországban - jelenti a NIUS.

492 euró Németországban, 2,96 euró Franciaországban! Az áram ára Németországban sokkal magasabb, mint a szomszédos országokban. Körülbelül 166-szor magasabb, mint Franciaországban. A NIUS információi szerint ennek oka az, hogy Európa legnagyobb villamosenergia-tőzsdéjén, az Epexspotnál az aukciós rendszer átalakításával gondok vannak.

A hiba következtében az országhatárokon átívelő villamosenergia-kereskedelem - azaz a villamosenergia-import és -export - szinte teljesen leállt, ami a hazai villamosenergia-kereslet hirtelen megnövekedéséhez vezetett, és az árak robbanásszerű emelkedéséhez vezetett.

A villamosenergia-tőzsdén minden nap déli 12 órakor kiszámítják a következő napra vonatkozó árat, amely tartalmazza a szél-, nap- és atomenergiából, valamint az összes hagyományos erőműből származó várható villamosenergia-termelést, valamint az országhatárokon átáramló áramot, az úgynevezett "day-ahead árat" - de mivel az importot és az exportot nem lehetett beleszámítani az árakba, ezért az árak régiónként nagyon eltérőek voltak, és Németországban olyan egzotikusan magasak voltak.

Más szóval a német villamosenergia-kereskedők már nem tudtak olcsóbb áramot vásárolni külföldről, így a hazai erőműveknek gyorsan be kellett lépniük, méghozzá magas áron. Az áram így 116-szor lett drágább, mint a szomszédos Franciaországban. Vagyis 16 500 százalékkal többet kell fizetniük a németeknek. 
Ez bizonyíték arra, hogy Németország a biztonságos és olcsó áramellátás szempontjából is a külföldi exporttól függ - mondta a NIUS-nak az egyik nagy európai áramkereskedő ügyvezető igazgatója: "A villamosenergia-kereskedelemben mindenki tisztában van azzal, hogy Németországban kapacitásprobléma van, de még a legtapasztaltabb elemzőinket is meglepte a hatás mértéke". Majd így folytatta: "A tegnapi nap, amely szél- és napenergia szempontjából teljesen normális nap volt, egyértelműen jelzi, hogy mi a baj a németországi energiaátállással".

Egyelőre nem világos, hogy mi okozta a problémákat a day-ahead aukciókon. Az Epexspot egyelőre nem kommentálta az esetet. 

Ám hirtelen világossá vált, mibe kerülhet Németországban az áram külföldi import nélkül.

Az áram szerdán igazi luxuscikk volt Németországban, és több tízszer drágább, mint a szomszédos országokban - annak ellenére, hogy szél- és napsütés szempontjából teljesen normális villamosenergia-nap volt.

Míg Franciaországban egy megawattóra (1000 kilowattóra) kevesebb mint 3 euróba került, addig Németországban majdnem 500 euróba - mintegy 166-szorosába. Az ok: Európa legnagyobb villamosenergia-tőzsdéjén, az "epexspot"-on történt technikai hiba miatt nem volt lehetséges az országok közötti villamosenergia-kereskedelem, így minden ország magára maradt az áramtermeléssel.

A német áramkereskedők ezért nem tudtak olcsóbb áramot vásárolni külföldről, ami azt jelentette, hogy a német szén- és gáztüzelésű erőműveket gyorsan fel kellett pörgetni, hogy a hiányzó 7 gigawatt áramot előállítsák - ami az ár robbanásszerű emelkedését okozta.

A NIUS megkeresésére a szövetségi hálózati ügynökség is megerősítette az ársokk okát: "Az első információk szerint az "epexspot" villamosenergia-tőzsdén egy technikai probléma vezetett a villamosenergia-piacok részleges szétkapcsolásához". Az ellátás biztonsága nem került veszélybe, tette hozzá. 

Németországban a villamos energia messze a legdrágább volt a day-ahead piacon.

A villamosenergia-tőzsdén minden nap déli 12 órakor kiszámítják a következő napra vonatkozó árat, figyelembe véve a szél-, nap- és atomenergiából, valamint az összes hagyományos erőműből származó várható villamosenergia-termelést, valamint az országhatárokon átáramló áramot - ez az úgynevezett "day-ahead ár" -, de mivel az importot és az exportot technikai problémák miatt nem lehetett az árakba beépíteni, ezért az árak régiónként nagyon eltérőek voltak, és Németországban olyan mértéktelenül magasak.

Ez volt a "valódi német villamosenergia-ár"?

Az ársokk jól mutatja, hogy milyen magasak lennének a "valódi villamosenergia-árak" Németországban, ha nem állna rendelkezésre az olcsó külföldi nukleáris és szélenergia, és hogy Németország mennyire függ a külföldi importtól, hogy elfogadhatóan versenyképes villamosenergia-árakkal rendelkezzen. 

Michael Kruse, az FDP energiaügyi szakértője az X-en azt írta: "2,33 €/kWh - így néz ki, ha Németország nem kap áramot a szomszédos országoktól. Délben túltermelés, este hiány. Habeck támogatáspolitikája megbukott. A termelés és a fogyasztás piaci úton történő összehangolására van szükség, és az EEG-támogatások megszüntetésére."

Kérdésünkre még a Szövetségi Hálózati Ügynökség is óvatosan elismeri, hogy külföldi import nélkül sokkal drágább lenne az áram Németországban.

Habeck hatósága megállapítja: "Elvileg a piackapcsolás (a villamosenergia-piacok határokon átnyúló összekapcsolása, a szerk. megjegyzése) biztosítja, hogy az árak mindenkor a jólét szempontjából optimálisak legyenek. Németországnak elegendő termelőkapacitása van a kereslet fedezésére. Ha importra kerül sor, akkor az gazdasági okokból történik; a keresletet mindig lehetne hazai, de drágább erőművekkel fedezni."

Más szavakkal: Németország bármikor el tudja látni magát villamos energiával, de nagyon magas áron és csak nagy CO2-kibocsátással.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2022-09-22 | 16:32
A PETA elvenné a hűsevő férfiak reprodukciós jogát

A PETA elvenné a hűsevő férfiak reprodukciós jogát

  • A hírhedt állatvédelmi szervezet megtalálta a fő bűnöst a Földön: a férfiak azok.
  • Daniel Cox, Peta kampánymenedzsere a Bildnek azt mondta: "A férfiak sokkal rosszabbak a környezetre nézve, mint a nők, mert túl sok húst esznek"
Sztori 2021-11-09 | 18:11
Németországban 115 forint egy KWó áram, és négyszeres a gáz ára a hazainak, de Márki-Zay szerint ez a követendő példa

Németországban 115 forint egy KWó áram, és négyszeres a gáz ára a hazainak, de Márki-Zay szerint ez a követendő példa

  • A baloldal miniszterelnök-jelöltje szerint a lakossággal meg kell fizettetni az energiahordozók piaci árait, és az iparnak kell kedvezményeket nyújtani.
Sztori 2022-03-25 | 15:05
Tiborcz megint segít: több száz menekültnek ajánlotta fel hotelszobáit

Tiborcz megint segít: több száz menekültnek ajánlotta fel hotelszobáit

  • Közel 100 ingatlant ki is bérel a menekülteknek.
  • Ilyenkor hol vannak a baloldali üzletemberek?
Sztori 2023-01-29 | 12:18
Baljós árnyak: a cseh vezérkari főnök szerint "szelektív mozgósításra" kerülhet sor

Baljós árnyak: a cseh vezérkari főnök szerint "szelektív mozgósításra" kerülhet sor

  • Amennyiben a NATO keleti szárnyán kitörne a háború Oroszországgal.
  • A dolog pikantériája, hogy szombaton egy NATO-tábornokot választottak Csehország elnöki székébe.
  • A cseh vezérkari főnök pedig 2 éves civil lét után tért vissza a cseh sereg élére.
Sztori 2021-09-14 | 17:36
Az AB elé viszi a klímatörvényt az ellenzék

Az AB elé viszi a klímatörvényt az ellenzék

  • Hatalmas érzéke van az ellenzéknek a klímaügyekhez is.
  • Azon a napon erőltetik a sötétzöld őrültet, amikor kiderült: a nálunk jóval gazdagabb Németország 2021 első félévében annyi szenet égetett el, mint eddig még soha.
  • Az ellenzék megint meg akarja váltani a világot, ahelyett, hogy szembenézne a ténnyel: nem Magyarország, és nem is Európa a legnagyobb szennyező a világon, sőt.
  • Persze érthető, hiszen mindenki tudja, miben sántikálnak: zöld adókat, CO2-adókat akarnak bevezetni, és német hóbort alapján be akarják tiltani a belsőégésű motorokat.
  • Arról nem ejtenek egyetlen szót sem, hogy a tisztán elektromos járműveknek milyen hatalmas ökolábnyoma van, és sem a szélenergia, sem a naperőművek nem jelentenek 100%-os megoldást.
Sztori 2022-09-22 | 16:03
Németország: 46 százalékkal nőttek a termelői árak augusztusban

Németország: 46 százalékkal nőttek a termelői árak augusztusban

  • Robbanásszerű emelkedésről tudósít a BILD.
  • A közgazdászok az infláció enyhe csökkenésére számítottak - ez távolról sem az - jegyzi meg a BILD.
  • A Commerzbank vezető közgazdásza szerint "Óriási inflációs nyomás van a levegőben".
Sztori 2023-02-27 | 15:29
"Minden alacsony jövedelmű hülye, ha egyáltalán még munkába jár" - a német menekültsegélyezés borzolja a kedélyeket

"Minden alacsony jövedelmű hülye, ha egyáltalán még munkába jár" - a német menekültsegélyezés borzolja a kedélyeket

  • A Nordkurier ismertet egy buszmegállóban elhagyott segélyezési papírt, amely a helyiek körében kicsapta a biztosítékot annak nagylelkűsége miatt.
  • A levél szerint egy ukrán egyedülálló nő és két gyermeke 1849,52 eurós segélyre jogosult összesen.
Sztori 2022-11-03 | 13:44
Az emberek negyede a hitelkártyáját használja élelmiszervásárláshoz - megélhetési válság a briteknél

Az emberek negyede a hitelkártyáját használja élelmiszervásárláshoz - megélhetési válság a briteknél

  • Egész Európában bajt okoznak a szankciók és az áremelkedések.