Migránslázadás Litvániában

Migránslázadás Litvániában

A fehérorosz-litván határ illegális átlépése után Litvániában őrizetbe vett migránsok fellázadtak, és követelik, hogy engedjék ki őket a menekülttáborból a déli Alytaus kerület egy volt iskolájában - jelentette a Delfi hírportál, szemlézi az RMX.NEWS portál.

A helyi polgármester szerint a konfliktus egy tévéstáb látogatása után alakult ki, amikor a migránsok a kamerák jelenlétében azt kezdték skandálni, hogy "Szabadságot!", és olyan követeléseket hangoztattak, amelyeket a helyi hatóságok nem tudtak teljesíteni. Később az eredetileg Irakból származó táborlakók megtagadták az ételt, és a polgármester szerint megtiltották a többi menekültnek, köztük a gyerekeknek is az étkezést. Követelik, hogy a hatóságok engedjék el őket a táborból.

A táborban időközben erősen romlottak a higiéniai körülmények is. A helyi hatóságok ezt azzal magyarázzák, hogy a migránsok a munkásokat is megakadályozták a takarításban, és már nem biztonságos a takarító személyzetnek a munkavégzés a táborban.

Máshol Litvániában, a Vilnius melletti Rudninkai katonai terület közelében a helyiek fellázadtak, és elzárták a bejutást arra a helyre, ahol 1500 migráns számára létesítenének tábort. A blokádban résztvevők megakadályozzák a sátrakat és egyéb felszereléseket szállító teherautók közlekedését.

Az év eleje óta több mint 2700 migránst vettek őrizetbe a litván-fehérorosz határon

Litvánia a múlt héten törvényt fogadott el, amely korlátozza a Fehéroroszországgal közös határon keresztül az országba érkező migránsok jogait. Orosz hírügynökségek szerint a törvény megfosztja a határt illegálisan átlépő menekülteket attól a joguktól, hogy szabadon közlekedjenek Litvániában. A migránsok speciális központokban való fogva tartása ezentúl akár hat hónapig is lehetséges lesz.

A módosítás a menedékkérelmek elbírálásának határidejét is lerövidíti egy hónapról tíz napra. A kérelmező az elutasítás ellen csak az elsőfokú bírósághoz fellebbezhet, a későbbi ítélet ellen további fellebbezésre nem lesz lehetőség. Az emberi jogvédők szerint a törvény legalizálja a jogsérelmeket. A törvényalkotók azonban azzal érvelnek, hogy az intézkedés csak a kormány által július elején a migránsok beáramlása miatt kihirdetett rendkívüli állapotra vonatkozik.

Az év eleje óta több mint 2700 migránst vettek őrizetbe a litván-fehérorosz határon, ami többszöröse a tavalyi év egészének. Vilnius a migránsok beáramlását Alekszandr Lukasenko minszki rezsimjének "hibrid agressziójának" tartja.

Lukasenko a Nyugat éles reakciójával reagált egy Athén-Vilnius útvonalon polgári repülőgép történt kényszerleszállásával, amely után a fehérorosz hatóságok Minszkben letartóztattak egy ellenzéki újságírót, aki az utasok között volt. Ez egyben válasz az Európai Unió korábban bevezetett szankcióira, valamint arra, hogy Litvánia számos fehérorosz ellenzéki politikusnak nyújtott menedéket.

Litvánia már megkezdte egy 550 kilométer hosszú szögesdrótkerítés építését a fehérorosz határon, hogy megállítsa a migránsok beáramlását. Az APA ügynökség szerint azonban az építkezés leállt, mert Litvánia kifogyott a katonai készletekből származó szögesdrótból. Vilnius ezért más országokhoz fordult, és most Dániával és Szlovéniával tárgyal.

Pénteken a csehországi Zbirohból két teherautó indult útnak Litvánia felé anyagi humanitárius segélyt szállítva. A 20 sátrat, 100 összecsukható ágyat matracokkal, 500 takarót, 20 fűtőtestet és 500 hálózsákot tartalmazó rakomány, összesen 3,2 millió korona értékben, a migrációs hullám kezelését hivatott segíteni. A humanitárius segélyt szállító konvojnak szombaton kellett volna Litvániába érkeznie - közölte Klára Dlubalová a belügyminisztériumból, amely a kontingenst a helyszíni segítségnyújtási programjából fizette.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-05-16 | 18:00
Manfred Weber megint háttal ül a moziban: az AfD-t és Marine Le Pent vádolja antiszemitizmussal, miközben migráns fiatalok szidják a zsidókat a német utcákon és Londonban

Manfred Weber megint háttal ül a moziban: az AfD-t és Marine Le Pent vádolja antiszemitizmussal, miközben migráns fiatalok szidják a zsidókat a német utcákon és Londonban

 • Fölszította az antiszemitizmust Izrael önvédelme Nyugat-Európában.
 • A kommersz és mainstream lapok ugyanúgy gyűlölik Izraelt, ahogyan a migráns fiatalok is megvetik a zsidó államot és a zsidókat.
 • Németországban és Londonban több antiszemita incidens is történt a palesztinpárti tüntetéseken.
 • A németeknél azt ordibálta a migránstömeg, hogy "szar zsidók", több helyszínen is elégették Izrael zászlaját, és kövekkel dobáltak zsinagógákat.
 • Londonban hangosbeszélőkbe ordították a zsidók lakta környéken, hogy "erőszakoljátok meg a lányaikat", és "basszák meg a zsidók".
 • Egy egyiptomi-német politológus a WELT-nek azt nyilatkozta, a politkusok nem látták be, hogy a "migránsokkal antiszemitizmus is importálnak".
 • Horst Seefoffer német belügyminiszter fogadkozik, a törvény ereje sujt le az izraeli zászlót égetőkre.
 • Most Manfred Weber megszólalása borzolja a kedélyeket, aki az AfD-t és Marine Le Pent teszi felelőssé az antiszemitizmusért, miközben fiatal migráns férfiak ordítoznak az utcákon.
 • Az AfD elnöke visszautasítja Weber szavait, mert az utcai antiszemitizmust szerinte a tömeges illegális bevándorlás okozza.
Kül 2021-08-02 | 12:20
A német belügyminiszter önzéssel vádolja Ausztriát

A német belügyminiszter önzéssel vádolja Ausztriát

 • Továbbra is forró krumpli a migráció Európában.
 • A német belügyminiszter vasárnap Ausztriát bírálta, csak azért, mert az a saját érdekeit próbálja érvényesíteni a migrációs politikában.
Kül 2021-06-05 | 19:27
Pride-hónap: ahol valóban üldözik a homoszexualitást, ott a nemzetközi nagyvállalatok nem cserélik a logóikat szivárványosra

Pride-hónap: ahol valóban üldözik a homoszexualitást, ott a nemzetközi nagyvállalatok nem cserélik a logóikat szivárványosra

 • A Pride-hónap miatt a nemzetközi nagyvállalatok elkezdték lecserélni logóikat a közösséig médiában szivárványszínűre.
 • Persze nem mindenhol: azokban az országokban, ahol a homoszexuálisok valódi üldöztetésnek vannak kitéve, ott a nemzetközi multicégek nem cserélnek logót.
Kül 2021-08-23 | 11:25
Újabb tűzharc a kabuli reptéren, egy halott

Újabb tűzharc a kabuli reptéren, egy halott

 • Vasárnap is volt lövöldözés, akkor többen haltak meg.
Kül 2021-07-08 | 12:37
Talán kicsit megkésve, de Trump elnök bejelentette: beperli a komplett Big Techet

Talán kicsit megkésve, de Trump elnök bejelentette: beperli a komplett Big Techet

 • Közben egykori szoros munkatársai elindították a gettr.com közösségi médiaoldalt, hogy cenzúra-mentesen biztosítsanak teret a szabad beszédnek és gondolatoknak.
 • A Google-t 36 szövetségi állam is per alá vonta a Google Play áruház miatt.
 • Trump lépését a republikánus képviselők úgy kommentálták, a techmultikat fel kell darabolni.
Kül 2021-09-02 | 16:05
Elképesztő mértékű migráció indult meg Afganisztánból

Elképesztő mértékű migráció indult meg Afganisztánból

 • Tömött libasorban, gyalogosan igyekeznek a legszegényebb afgánok Iránba, hogy onnan Törökországba, majd Európába juthassanak.
 • Ennek az útvonalnak évtizedes hagyománya van arrafelé, nem véletlen, hogy Iránban milliónyi, Törökországban több százezer afgán él jelenleg is.
 • Aki gyalog indul útnak közülük, az a legszegényebb, mert aki meg tudja fizetni az iráni embercsempészeket, azokat autókkal viszik.