Migránslázadás Litvániában

Migránslázadás Litvániában

A fehérorosz-litván határ illegális átlépése után Litvániában őrizetbe vett migránsok fellázadtak, és követelik, hogy engedjék ki őket a menekülttáborból a déli Alytaus kerület egy volt iskolájában - jelentette a Delfi hírportál, szemlézi az RMX.NEWS portál.

A helyi polgármester szerint a konfliktus egy tévéstáb látogatása után alakult ki, amikor a migránsok a kamerák jelenlétében azt kezdték skandálni, hogy "Szabadságot!", és olyan követeléseket hangoztattak, amelyeket a helyi hatóságok nem tudtak teljesíteni. Később az eredetileg Irakból származó táborlakók megtagadták az ételt, és a polgármester szerint megtiltották a többi menekültnek, köztük a gyerekeknek is az étkezést. Követelik, hogy a hatóságok engedjék el őket a táborból.

A táborban időközben erősen romlottak a higiéniai körülmények is. A helyi hatóságok ezt azzal magyarázzák, hogy a migránsok a munkásokat is megakadályozták a takarításban, és már nem biztonságos a takarító személyzetnek a munkavégzés a táborban.

Máshol Litvániában, a Vilnius melletti Rudninkai katonai terület közelében a helyiek fellázadtak, és elzárták a bejutást arra a helyre, ahol 1500 migráns számára létesítenének tábort. A blokádban résztvevők megakadályozzák a sátrakat és egyéb felszereléseket szállító teherautók közlekedését.

Az év eleje óta több mint 2700 migránst vettek őrizetbe a litván-fehérorosz határon

Litvánia a múlt héten törvényt fogadott el, amely korlátozza a Fehéroroszországgal közös határon keresztül az országba érkező migránsok jogait. Orosz hírügynökségek szerint a törvény megfosztja a határt illegálisan átlépő menekülteket attól a joguktól, hogy szabadon közlekedjenek Litvániában. A migránsok speciális központokban való fogva tartása ezentúl akár hat hónapig is lehetséges lesz.

A módosítás a menedékkérelmek elbírálásának határidejét is lerövidíti egy hónapról tíz napra. A kérelmező az elutasítás ellen csak az elsőfokú bírósághoz fellebbezhet, a későbbi ítélet ellen további fellebbezésre nem lesz lehetőség. Az emberi jogvédők szerint a törvény legalizálja a jogsérelmeket. A törvényalkotók azonban azzal érvelnek, hogy az intézkedés csak a kormány által július elején a migránsok beáramlása miatt kihirdetett rendkívüli állapotra vonatkozik.

Az év eleje óta több mint 2700 migránst vettek őrizetbe a litván-fehérorosz határon, ami többszöröse a tavalyi év egészének. Vilnius a migránsok beáramlását Alekszandr Lukasenko minszki rezsimjének "hibrid agressziójának" tartja.

Lukasenko a Nyugat éles reakciójával reagált egy Athén-Vilnius útvonalon polgári repülőgép történt kényszerleszállásával, amely után a fehérorosz hatóságok Minszkben letartóztattak egy ellenzéki újságírót, aki az utasok között volt. Ez egyben válasz az Európai Unió korábban bevezetett szankcióira, valamint arra, hogy Litvánia számos fehérorosz ellenzéki politikusnak nyújtott menedéket.

Litvánia már megkezdte egy 550 kilométer hosszú szögesdrótkerítés építését a fehérorosz határon, hogy megállítsa a migránsok beáramlását. Az APA ügynökség szerint azonban az építkezés leállt, mert Litvánia kifogyott a katonai készletekből származó szögesdrótból. Vilnius ezért más országokhoz fordult, és most Dániával és Szlovéniával tárgyal.

Pénteken a csehországi Zbirohból két teherautó indult útnak Litvánia felé anyagi humanitárius segélyt szállítva. A 20 sátrat, 100 összecsukható ágyat matracokkal, 500 takarót, 20 fűtőtestet és 500 hálózsákot tartalmazó rakomány, összesen 3,2 millió korona értékben, a migrációs hullám kezelését hivatott segíteni. A humanitárius segélyt szállító konvojnak szombaton kellett volna Litvániába érkeznie - közölte Klára Dlubalová a belügyminisztériumból, amely a kontingenst a helyszíni segítségnyújtási programjából fizette.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-08-14 | 18:04
Covidparty: hatalmas gócpontot csinált Barack Obama a 60. születésnapi buliján

Covidparty: hatalmas gócpontot csinált Barack Obama a 60. születésnapi buliján

 • Az Egyesült Államok korábbi elnöke több száz fős magánpartit tartott 60. születésnapján.
 • Eddig 74 fő igazolt Covid-fertőzöttet azonosítottak a területen, a legtöbbet április óta.
Kül 2021-07-07 | 13:04
Folytatódik a német Karácsony vesszőfutása: 40 000 eurót markolt fel Baerbock az el nem készített disszertációjáért

Folytatódik a német Karácsony vesszőfutása: 40 000 eurót markolt fel Baerbock az el nem készített disszertációjáért

 • Nem véletlen, hogy már a legnagyobb, zöld-párti újságok is megüzenték neki: lépjen vissza a német kancellár-jelöltségtől.
Kül 2021-05-26 | 19:00
Újabb ország zárja kapuit: alacsonyan képzett migránsok helyett gazdag befektetőket akar Új-Zéland

Újabb ország zárja kapuit: alacsonyan képzett migránsok helyett gazdag befektetőket akar Új-Zéland

 • Szigorodnak a bevándorlási szabályok az országban: a gazdag befektetőket helyezi előtérbe az alacsonyan képzett bevándorlók helyett, mert ők hoznak valódi értéket, írja a Mandiner.
Kül 2021-06-27 | 08:30
A megvadult nigériai 9 embert sebesített meg dél-Tirolban

A megvadult nigériai 9 embert sebesített meg dél-Tirolban

 • Pénteken történt az eset, azon a délutánon, amikor a würzburgi szomáliai megölt 3 embert és 10 embert megsebesített.
Kül 2021-06-05 | 19:27
Pride-hónap: ahol valóban üldözik a homoszexualitást, ott a nemzetközi nagyvállalatok nem cserélik a logóikat szivárványosra

Pride-hónap: ahol valóban üldözik a homoszexualitást, ott a nemzetközi nagyvállalatok nem cserélik a logóikat szivárványosra

 • A Pride-hónap miatt a nemzetközi nagyvállalatok elkezdték lecserélni logóikat a közösséig médiában szivárványszínűre.
 • Persze nem mindenhol: azokban az országokban, ahol a homoszexuálisok valódi üldöztetésnek vannak kitéve, ott a nemzetközi multicégek nem cserélnek logót.
Kül 2021-12-01 | 15:08
Már a kötelező oltásról beszél von der Leyen az EU-ban

Már a kötelező oltásról beszél von der Leyen az EU-ban

 • Ausztria, Németország után a Bizottság vezetője szerint a teljes EU-ban meg kell vitatni a kötelző oltást.
Kül 2021-06-29 | 18:14
Egy, a 11 éves lányát védelmező anya a szomália dzsihadista másik áldozata

Egy, a 11 éves lányát védelmező anya a szomália dzsihadista másik áldozata

 • Szintén meghalt a brazil állampolgárságú Christiane H., aki 11 éves lánya védelmére kelt, amikor Abdirahman az áruházban randalírozott.
 • Ezután a szomáliai megölte a 82 éves Johanna H.-t, aki megpróbálta megakadályozni a kislány elleni támadást.
 • A 73 éves Ingridet L.-t 13 késszúrás érte, alig centikre az ütőerétől.