Migránslázadás Litvániában

Migránslázadás Litvániában

A fehérorosz-litván határ illegális átlépése után Litvániában őrizetbe vett migránsok fellázadtak, és követelik, hogy engedjék ki őket a menekülttáborból a déli Alytaus kerület egy volt iskolájában - jelentette a Delfi hírportál, szemlézi az RMX.NEWS portál.

A helyi polgármester szerint a konfliktus egy tévéstáb látogatása után alakult ki, amikor a migránsok a kamerák jelenlétében azt kezdték skandálni, hogy "Szabadságot!", és olyan követeléseket hangoztattak, amelyeket a helyi hatóságok nem tudtak teljesíteni. Később az eredetileg Irakból származó táborlakók megtagadták az ételt, és a polgármester szerint megtiltották a többi menekültnek, köztük a gyerekeknek is az étkezést. Követelik, hogy a hatóságok engedjék el őket a táborból.

A táborban időközben erősen romlottak a higiéniai körülmények is. A helyi hatóságok ezt azzal magyarázzák, hogy a migránsok a munkásokat is megakadályozták a takarításban, és már nem biztonságos a takarító személyzetnek a munkavégzés a táborban.

Máshol Litvániában, a Vilnius melletti Rudninkai katonai terület közelében a helyiek fellázadtak, és elzárták a bejutást arra a helyre, ahol 1500 migráns számára létesítenének tábort. A blokádban résztvevők megakadályozzák a sátrakat és egyéb felszereléseket szállító teherautók közlekedését.

Az év eleje óta több mint 2700 migránst vettek őrizetbe a litván-fehérorosz határon

Litvánia a múlt héten törvényt fogadott el, amely korlátozza a Fehéroroszországgal közös határon keresztül az országba érkező migránsok jogait. Orosz hírügynökségek szerint a törvény megfosztja a határt illegálisan átlépő menekülteket attól a joguktól, hogy szabadon közlekedjenek Litvániában. A migránsok speciális központokban való fogva tartása ezentúl akár hat hónapig is lehetséges lesz.

A módosítás a menedékkérelmek elbírálásának határidejét is lerövidíti egy hónapról tíz napra. A kérelmező az elutasítás ellen csak az elsőfokú bírósághoz fellebbezhet, a későbbi ítélet ellen további fellebbezésre nem lesz lehetőség. Az emberi jogvédők szerint a törvény legalizálja a jogsérelmeket. A törvényalkotók azonban azzal érvelnek, hogy az intézkedés csak a kormány által július elején a migránsok beáramlása miatt kihirdetett rendkívüli állapotra vonatkozik.

Az év eleje óta több mint 2700 migránst vettek őrizetbe a litván-fehérorosz határon, ami többszöröse a tavalyi év egészének. Vilnius a migránsok beáramlását Alekszandr Lukasenko minszki rezsimjének "hibrid agressziójának" tartja.

Lukasenko a Nyugat éles reakciójával reagált egy Athén-Vilnius útvonalon polgári repülőgép történt kényszerleszállásával, amely után a fehérorosz hatóságok Minszkben letartóztattak egy ellenzéki újságírót, aki az utasok között volt. Ez egyben válasz az Európai Unió korábban bevezetett szankcióira, valamint arra, hogy Litvánia számos fehérorosz ellenzéki politikusnak nyújtott menedéket.

Litvánia már megkezdte egy 550 kilométer hosszú szögesdrótkerítés építését a fehérorosz határon, hogy megállítsa a migránsok beáramlását. Az APA ügynökség szerint azonban az építkezés leállt, mert Litvánia kifogyott a katonai készletekből származó szögesdrótból. Vilnius ezért más országokhoz fordult, és most Dániával és Szlovéniával tárgyal.

Pénteken a csehországi Zbirohból két teherautó indult útnak Litvánia felé anyagi humanitárius segélyt szállítva. A 20 sátrat, 100 összecsukható ágyat matracokkal, 500 takarót, 20 fűtőtestet és 500 hálózsákot tartalmazó rakomány, összesen 3,2 millió korona értékben, a migrációs hullám kezelését hivatott segíteni. A humanitárius segélyt szállító konvojnak szombaton kellett volna Litvániába érkeznie - közölte Klára Dlubalová a belügyminisztériumból, amely a kontingenst a helyszíni segítségnyújtási programjából fizette.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-25 | 19:57
Hatalmas késsel támadt Würzburg belvárosában a fekete férfi

Hatalmas késsel támadt Würzburg belvárosában a fekete férfi

  • 3 embert ölt meg, 6 sebesült van.
Kül 2021-06-01 | 11:01
Ayaan Hirsi Ali: a balközép és a szélsőbaloldali pártok függenek a bevándorlók szavazataitól

Ayaan Hirsi Ali: a balközép és a szélsőbaloldali pártok függenek a bevándorlók szavazataitól

  • A világszerte ismert, szomáliai származású holland–amerikai író, nőjogi aktivista szerint várható, hogy Európát újabb és újabb menekülthullámok érik el, amíg a migráció legalább a kontinensen nincs megfelelően kezelve.
  • A Magyar Nemzetnek adott interjújában azt is elmondta, bőven akadnak olyan európai vezetők, akik egyszerűen nem bírnak megbirkózni a bevándorlással. Itt már nemcsak baloldali, hanem bizony jobbközép országvezetőkről is szó van - hangsúlyozta.
Kül 2021-05-11 | 11:40
Ezreket vádolnak csalással a koronavírus-oltásoknál Németországban - egy betegjogi aktivista büntetésre szólít fel

Ezreket vádolnak csalással a koronavírus-oltásoknál Németországban - egy betegjogi aktivista büntetésre szólít fel

  • Az emberek újra és újra megpróbálják becsapni a hatóságokat Németországban, hogy időpontot kapjanak a koronavírus elleni oltásra, holott még nem ők vannak soron.
  • Az oltóközpontokban dolgozók agresszivitásra panaszkodnak.
  • Egy betegjogi aktivista most szankciókat követel.
Kül 2023-03-02 | 11:58
Bezzegnyugaton: továbbra is 8,5 százalékos az Eurózóna inflációja

Bezzegnyugaton: továbbra is 8,5 százalékos az Eurózóna inflációja

  • Az előző hónapban 8,6 százalék volt, de jelentősebb csökkenést vártak.