Migránslázadás Litvániában

Migránslázadás Litvániában

A fehérorosz-litván határ illegális átlépése után Litvániában őrizetbe vett migránsok fellázadtak, és követelik, hogy engedjék ki őket a menekülttáborból a déli Alytaus kerület egy volt iskolájában - jelentette a Delfi hírportál, szemlézi az RMX.NEWS portál.

A helyi polgármester szerint a konfliktus egy tévéstáb látogatása után alakult ki, amikor a migránsok a kamerák jelenlétében azt kezdték skandálni, hogy "Szabadságot!", és olyan követeléseket hangoztattak, amelyeket a helyi hatóságok nem tudtak teljesíteni. Később az eredetileg Irakból származó táborlakók megtagadták az ételt, és a polgármester szerint megtiltották a többi menekültnek, köztük a gyerekeknek is az étkezést. Követelik, hogy a hatóságok engedjék el őket a táborból.

A táborban időközben erősen romlottak a higiéniai körülmények is. A helyi hatóságok ezt azzal magyarázzák, hogy a migránsok a munkásokat is megakadályozták a takarításban, és már nem biztonságos a takarító személyzetnek a munkavégzés a táborban.

Máshol Litvániában, a Vilnius melletti Rudninkai katonai terület közelében a helyiek fellázadtak, és elzárták a bejutást arra a helyre, ahol 1500 migráns számára létesítenének tábort. A blokádban résztvevők megakadályozzák a sátrakat és egyéb felszereléseket szállító teherautók közlekedését.

Az év eleje óta több mint 2700 migránst vettek őrizetbe a litván-fehérorosz határon

Litvánia a múlt héten törvényt fogadott el, amely korlátozza a Fehéroroszországgal közös határon keresztül az országba érkező migránsok jogait. Orosz hírügynökségek szerint a törvény megfosztja a határt illegálisan átlépő menekülteket attól a joguktól, hogy szabadon közlekedjenek Litvániában. A migránsok speciális központokban való fogva tartása ezentúl akár hat hónapig is lehetséges lesz.

A módosítás a menedékkérelmek elbírálásának határidejét is lerövidíti egy hónapról tíz napra. A kérelmező az elutasítás ellen csak az elsőfokú bírósághoz fellebbezhet, a későbbi ítélet ellen további fellebbezésre nem lesz lehetőség. Az emberi jogvédők szerint a törvény legalizálja a jogsérelmeket. A törvényalkotók azonban azzal érvelnek, hogy az intézkedés csak a kormány által július elején a migránsok beáramlása miatt kihirdetett rendkívüli állapotra vonatkozik.

Az év eleje óta több mint 2700 migránst vettek őrizetbe a litván-fehérorosz határon, ami többszöröse a tavalyi év egészének. Vilnius a migránsok beáramlását Alekszandr Lukasenko minszki rezsimjének "hibrid agressziójának" tartja.

Lukasenko a Nyugat éles reakciójával reagált egy Athén-Vilnius útvonalon polgári repülőgép történt kényszerleszállásával, amely után a fehérorosz hatóságok Minszkben letartóztattak egy ellenzéki újságírót, aki az utasok között volt. Ez egyben válasz az Európai Unió korábban bevezetett szankcióira, valamint arra, hogy Litvánia számos fehérorosz ellenzéki politikusnak nyújtott menedéket.

Litvánia már megkezdte egy 550 kilométer hosszú szögesdrótkerítés építését a fehérorosz határon, hogy megállítsa a migránsok beáramlását. Az APA ügynökség szerint azonban az építkezés leállt, mert Litvánia kifogyott a katonai készletekből származó szögesdrótból. Vilnius ezért más országokhoz fordult, és most Dániával és Szlovéniával tárgyal.

Pénteken a csehországi Zbirohból két teherautó indult útnak Litvánia felé anyagi humanitárius segélyt szállítva. A 20 sátrat, 100 összecsukható ágyat matracokkal, 500 takarót, 20 fűtőtestet és 500 hálózsákot tartalmazó rakomány, összesen 3,2 millió korona értékben, a migrációs hullám kezelését hivatott segíteni. A humanitárius segélyt szállító konvojnak szombaton kellett volna Litvániába érkeznie - közölte Klára Dlubalová a belügyminisztériumból, amely a kontingenst a helyszíni segítségnyújtási programjából fizette.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-12-18 | 10:36
Jobboldali fordulat a német CDU-ban

Jobboldali fordulat a német CDU-ban

 • Harmadszorra sikerrel járt a CDU konzervatív szárnyához tartozó jelölt.
 • Kár, hogy időköben a CDU ellenzékbe szorult, és egy sötétzöld-vörös kormánya lett Németországnak.
Kül 2021-07-25 | 20:45
Afgán migránshullám érte el Ausztriát: csak ezen a hétvégén 100 migránst fogtak el

Afgán migránshullám érte el Ausztriát: csak ezen a hétvégén 100 migránst fogtak el

 • Az osztrákok szerint különösen a magyarországi határuknál jelentős a migrációs nyomás.
 • Ez azért is különös, mert a magyar rendőrök és honvédek is dolgoznak közben: több tízezer migránst kaptak eddig el 2021-ben, minden héten több száz főt.
Kül 2021-05-17 | 21:00
FRONTEX: újra emelkedik az illegális migrációs nyomás Európa külső határain

FRONTEX: újra emelkedik az illegális migrációs nyomás Európa külső határain

 • Az illegális határátlépések száma Európa külső határain 2021 első négy hónapjában elérte a 36 100-at.
 • Ez mintegy harmadával több, mint egy évvel ezelőtt, amikor a COVID járvány kitörésével összefüggő utazási korlátozások miatt csökkent az illegális migráció.
 • Áprilisban az illegális határátlépések száma meghaladta a 7 800-at, ami négyszerese a tavalyi év azonos hónapjában mért rekordalacsony értéknek.
Kül 2021-05-26 | 12:40
A legtöbb szexuális bűncselekmény az Alexanderplatzon történik Berlinben

A legtöbb szexuális bűncselekmény az Alexanderplatzon történik Berlinben

 • Soha ennyi ember nem vált szexuális bűncselekmény áldozatává Berlinben, mint az elmúlt évben.
 • A bűnügyi statisztikák szerint tavaly Berlinben 4468 ember vált szexuális bűncselekmény áldozatává.
 • Ez enyhe növekedés 2019-hez képest (4438 áldozat) és jelentős növekedés 2018-hoz képest (4040 áldozat).
 • 2020-ban a rendőrség három olyan helyet regisztrált a fővárosban, ahol különösen gyakoriak voltak a támadások.
Kül 2021-07-14 | 15:28

Gyerekei előtt szúrta le 28 éves ex-élettársát az iraki férfi

 • Majd elmenekült közös gyerekeikkel (2, 11 és 13 évesek), akik a jelentések szerint vele vannak.