A belga rendőrség letartóztatott egy körözött, szélsőséges iszlamistát a hírhedt brüsszeli no-go zónában

A belga rendőrség letartóztatott egy körözött, szélsőséges iszlamistát a hírhedt brüsszeli no-go zónában

Egy európai elfogatóparancs alapján körözött iszlamista szélsőségest tartóztatott le a rendőrség a multikulturális Molenbeekben, Brüsszel leghírhedtebb no-go zónájában - tudósít az RMX.NEWS portál. Ez az a negyed, ahol a párizsi Bataclan elleni merénylet elkövetői meghúzták magukat.

A belga rendőrség Brüsszel leghírhedtebb no-go zónájában, a Molenbeekben tartóztatott le egy iszlamista szélsőségest, akit a spanyol hatóságok európai elfogatóparancs alapján köröztek.

A belga rendőrség az iszlamista szélsőségek melegágyaként ismert brüsszeli multikulturális negyedben, Molenbeekben fogta el a 22 éves gyanúsítottat, miután pénteken a spanyol nemzeti rendőrségtől információkat kapott tartózkodási helyéről - írja az El Confidential című spanyol digitális napilap.

Az elfogásra azt követően került sor, hogy tavaly októberben elfogatóparancsot adtak ki a gyanúsított ellen. A hatóságok úgy vélik, hogy a gyanúsított valamikor 2018-ban hagyta el Spanyolországot és szökésben volt, miután két év börtönbüntetésre ítélték a dzsihadista terrorizmus magasztalásáért, valamint terrorista bűncselekmények áldozatainak becsmérléséért vagy megalázásáért. 

A spanyol nemzeti rendőrség szerint az elfogást a belga szökevényeket kereső aktív keresőcsoportok (FAST) ügynökei hajtották végre, és a spanyol és a belga hatóságok közös nyomozásának köszönhetően vált lehetővé. 

A letartóztatott dzsihadista állítólag azt követően radikalizálódott, hogy testvére, aki az iraki-szíriai övezetbe utazott, hogy csatlakozzon az Iszlám Állam terrorszervezet soraihoz, harc közben elesett.

A letartóztatás a legutóbbi, amely Brüsszel legmultikulturálisabb negyedében - és Európa talán leghírhedtebb "no-go zónájában" - történt, amely a múltban terroristák és gyilkosok menedékhelyéül szolgált, köztük a 2015-ös párizsi Bataclan-mészárlás és a 2016-os brüsszeli merényletek elkövetői közül néhány radikális iszlamista szélsőségesnek.

A Bataclan-támadásokat követően, amelyek során 130 ember vesztette életét tömeges lövöldözések és öngyilkos merényletek során Párizs-szerte, az egyik terroristának, Salah Abdeslamnak sikerült elmenekülnie Franciaországból, és végül négy hónapig Molenbeekben bujkált, mielőtt a hatóságok felkutatták és letartóztatták. 

Kevesebb mint egy héttel Abdeslam letartóztatása után az Iszlám Állam terroristái, akik a 2015 novemberi párizsi merényletekben részt vevő sejthez tartoztak, három öngyilkos merényletet hajtottak végre a brüsszeli repülőtéren és a brüsszeli Maalbeek metróállomáson, harminckét ember halálát okozva és 300 embert megsebesítve. Később kiderült, hogy a merényletekben részt vevő terroristák közül többen a támadásokat megelőzően Molenbeekben éltek és tevékenykedtek.

A támadásokat követően Belgium korábbi belügyminisztere, Jan Jambon ígéretet tett a terület "megtisztítására".

A Politico Europe 2017-ben feltárta, hogy Molenbeek 51, a terrorizmussal kapcsolatban álló szervezetnek adott otthont. A jelentés megjegyezte, hogy a rendőrség a belga főváros biztonságának javítása érdekében az elmúlt évben több mint 8600 házat és 22 668 lakost (az összes molenbeeki lakos negyedét) házról házra járó ellenőrzést végzett és kutatott át az elmúlt évben. 

A Molenbeekben bejegyzett több mint 1600 szervezet és nem kormányzati szervezet közül 102 esetében felmerült a gyanú, hogy kapcsolatban álltak bűnszövetkezetekkel, míg további 51 esetben a terrorizmussal.

Az év elején a Remix News arról számolt be, hogy a Brüsszeli Interkommunális Közlekedési Vállalat (STIB-MIVB) úgy döntött, hogy megváltoztatja útvonalát Molenbeekben, miután buszait többször is kövekkel és más lövedékekkel dobálták meg. A STIB buszágazat szerint a döntést azért hozták meg, mert a vállalat már nem tudta garantálni a sofőrök biztonságát.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-05 | 18:32
Nem engedélyezték a kihajózást a Sea-Eye 4 NGO-hajónak a palermói hatóságok a Földközi-tengerre

Nem engedélyezték a kihajózást a Sea-Eye 4 NGO-hajónak a palermói hatóságok a Földközi-tengerre

 • Bár a regensburgi szervezet szerint a hajó kapitánya példás munkát végzett, mások nem így látják a földközi-tengeri migránstaxiztatást.
 • A kritikusoknak az a véleménye, hogy az NGO-k tevékenysége a Földközi-tengeren "embercsempészet", illetve az embercsempészethez való segítségnyújtás és felbujtás, és az Afrikából Európába irányuló, életveszélyes illegális migráció katalizátora.
 • Észak-Afrikában virágzik az "afrikaiak menekülését segítő", euró százmilliós feketeüzlet.
 • A helyszínen a haszonlesők drágán megfizettetik egy hely biztosítását - a többnyire hajózásra alkalmatlan csónakok egyikén, majd útnak engedik a túlzsúfolt csónakot, hogy egy NGO hajó rátaláljon azokra, akik étlen-szomjan a ladikokban vesztegelnek.
 • A csónakos embercsempészet miatt a Földközi-tengeren évente ezernyi ember fullad meg a nyílt vízen, és válik a hullámsír halottjává.
Kül 2021-06-18 | 12:15
Ikonikus autók tűnnek el a zöld őrület miatt: csak elektromos VW Golf, Audi A3 és A4 lesz a jövőben

Ikonikus autók tűnnek el a zöld őrület miatt: csak elektromos VW Golf, Audi A3 és A4 lesz a jövőben

 • Az Audi azt tervezi, hogy 2026-tól nem gyárt több benzin- és dízelmotoros autót.
 • A hibrid modelleket is ki kell vezetni addigra.
 • A Mercedes-Benz Cars s2019 végén azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2030-ra több mint 50 százalékos értékesítési arányt érjen el a villamosított autók - azaz a tisztán e-autók és a hibrid autók - között.
 • A BMW-nek ugyanilyen tervei vannak globálisan.
Kül 2021-06-28 | 18:30
Most már minden világos: Mark Rutte korábban legalizálni akarta a pedofíliát és az állatokkal történő szexuális kapcsolatot is

Most már minden világos: Mark Rutte korábban legalizálni akarta a pedofíliát és az állatokkal történő szexuális kapcsolatot is

 • A gyermekekkel és az állatokkal folytatott szexuális kapcsolat törvényesítését sürgette korábban a holland miniszterelnök, aki Magyarország térdre kényszerítésével fenyegetőzött.
 • Mark Rutténak egyébként nincsen felesége, gyermekei, élettársa, vagy barátnője.
 • Azt mondta, sosem volt barátnője, mert nincsen rá ideje.
 • A liberális Mark Ruttéra a Momentum úgy hivatkozik, mint az egyik legfontosabb szövetségesükre.
Kül 2021-07-21 | 14:28
A würzburgi késes gyilkos "pszichiátriai gondok" miatt ölt, nem azért, mert iszlamista

A würzburgi késes gyilkos "pszichiátriai gondok" miatt ölt, nem azért, mert iszlamista

 • Továbbra is homokba dugja a fejét a német bűnüldözés és a politika: a szomáliai késes gyilkos, aki 3 nőt ölt meg nemrégiben Würzburgban, "pszichiátriai nehézségekkel, üldöztetéssel" küzdött.
 • Vagyis az érvelésük alapján nem iszlamista indíték áll a bűncselekmény mögött, így kárpótlás sem jár az áldozatok családtagjainak.
 • Igaz, azt elismerik a hatóságok, hogy sorozatos mulasztások történtek.
 • Az elkövető 5 alkalommal járt pszichiátriai kezelésen, és állítólag kemény drogokat, köztük heroint és kristályos metamfetamint is fogyasztott. Rendszeresen fogyasztott kannabiszt is.
Kül 2021-05-17 | 11:25

Londonban is elszabadult a zsidóellenes, palesztinpárti tüntetés: „Erőszakoljátok meg a lányaikat”

 • Ahogyan Németországban, úgy az Egyesült Királyság fővárosában, Londonban is antiszemita fordulatot vettek az eredetileg palesztinpárti tüntetések.
 • "Erőszakoljátok meg a lányaikat" - ordították hangosbeszélőkból a zsidók lakta negyedben. 
 • A twitteren kezdett terjedni egy felvétel a palesztinpárti autós felvonulásról.
 • Ezen palesztin zászlóval díszített autókból hangosbeszélőn zsidókat gyalázó szövegeket ordítanak London Finchley nevű, zsidók lakta negyedében.
 • "Basszák meg a zsidók. Basszák meg az anyjukat. Erőszakoljátok meg a lányaikat és mutassátok ki a támogatásotokat Palesztinának. Ilyen üzenetet kell küldenünk. Kérlek tegyétek meg Gáza szerencsétlen gyerekeiért" - hangzott az utcákon.
 • Az incidens miatt Boris Johnson miniszterelnök is megszólalt, Twitteren azt írta, nincs helye a brit társadalomban az antiszemitizmusnak, és kiáll a zsidó közösség mellett.