A belga rendőrség letartóztatott egy körözött, szélsőséges iszlamistát a hírhedt brüsszeli no-go zónában

A belga rendőrség letartóztatott egy körözött, szélsőséges iszlamistát a hírhedt brüsszeli no-go zónában

Egy európai elfogatóparancs alapján körözött iszlamista szélsőségest tartóztatott le a rendőrség a multikulturális Molenbeekben, Brüsszel leghírhedtebb no-go zónájában - tudósít az RMX.NEWS portál. Ez az a negyed, ahol a párizsi Bataclan elleni merénylet elkövetői meghúzták magukat.

A belga rendőrség Brüsszel leghírhedtebb no-go zónájában, a Molenbeekben tartóztatott le egy iszlamista szélsőségest, akit a spanyol hatóságok európai elfogatóparancs alapján köröztek.

A belga rendőrség az iszlamista szélsőségek melegágyaként ismert brüsszeli multikulturális negyedben, Molenbeekben fogta el a 22 éves gyanúsítottat, miután pénteken a spanyol nemzeti rendőrségtől információkat kapott tartózkodási helyéről - írja az El Confidential című spanyol digitális napilap.

Az elfogásra azt követően került sor, hogy tavaly októberben elfogatóparancsot adtak ki a gyanúsított ellen. A hatóságok úgy vélik, hogy a gyanúsított valamikor 2018-ban hagyta el Spanyolországot és szökésben volt, miután két év börtönbüntetésre ítélték a dzsihadista terrorizmus magasztalásáért, valamint terrorista bűncselekmények áldozatainak becsmérléséért vagy megalázásáért. 

A spanyol nemzeti rendőrség szerint az elfogást a belga szökevényeket kereső aktív keresőcsoportok (FAST) ügynökei hajtották végre, és a spanyol és a belga hatóságok közös nyomozásának köszönhetően vált lehetővé. 

A letartóztatott dzsihadista állítólag azt követően radikalizálódott, hogy testvére, aki az iraki-szíriai övezetbe utazott, hogy csatlakozzon az Iszlám Állam terrorszervezet soraihoz, harc közben elesett.

A letartóztatás a legutóbbi, amely Brüsszel legmultikulturálisabb negyedében - és Európa talán leghírhedtebb "no-go zónájában" - történt, amely a múltban terroristák és gyilkosok menedékhelyéül szolgált, köztük a 2015-ös párizsi Bataclan-mészárlás és a 2016-os brüsszeli merényletek elkövetői közül néhány radikális iszlamista szélsőségesnek.

A Bataclan-támadásokat követően, amelyek során 130 ember vesztette életét tömeges lövöldözések és öngyilkos merényletek során Párizs-szerte, az egyik terroristának, Salah Abdeslamnak sikerült elmenekülnie Franciaországból, és végül négy hónapig Molenbeekben bujkált, mielőtt a hatóságok felkutatták és letartóztatták. 

Kevesebb mint egy héttel Abdeslam letartóztatása után az Iszlám Állam terroristái, akik a 2015 novemberi párizsi merényletekben részt vevő sejthez tartoztak, három öngyilkos merényletet hajtottak végre a brüsszeli repülőtéren és a brüsszeli Maalbeek metróállomáson, harminckét ember halálát okozva és 300 embert megsebesítve. Később kiderült, hogy a merényletekben részt vevő terroristák közül többen a támadásokat megelőzően Molenbeekben éltek és tevékenykedtek.

A támadásokat követően Belgium korábbi belügyminisztere, Jan Jambon ígéretet tett a terület "megtisztítására".

A Politico Europe 2017-ben feltárta, hogy Molenbeek 51, a terrorizmussal kapcsolatban álló szervezetnek adott otthont. A jelentés megjegyezte, hogy a rendőrség a belga főváros biztonságának javítása érdekében az elmúlt évben több mint 8600 házat és 22 668 lakost (az összes molenbeeki lakos negyedét) házról házra járó ellenőrzést végzett és kutatott át az elmúlt évben. 

A Molenbeekben bejegyzett több mint 1600 szervezet és nem kormányzati szervezet közül 102 esetében felmerült a gyanú, hogy kapcsolatban álltak bűnszövetkezetekkel, míg további 51 esetben a terrorizmussal.

Az év elején a Remix News arról számolt be, hogy a Brüsszeli Interkommunális Közlekedési Vállalat (STIB-MIVB) úgy döntött, hogy megváltoztatja útvonalát Molenbeekben, miután buszait többször is kövekkel és más lövedékekkel dobálták meg. A STIB buszágazat szerint a döntést azért hozták meg, mert a vállalat már nem tudta garantálni a sofőrök biztonságát.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-09 | 10:04
Itt az eredménye az EU bénázásának a vakcinák körül: a németek és az osztrákok fele azt mondja, csökkent a bizalma az Unióban

Itt az eredménye az EU bénázásának a vakcinák körül: a németek és az osztrákok fele azt mondja, csökkent a bizalma az Unióban

  • Az osztrákok fele, és a németek 49 százaléka válaszolta azt, hogy csökkent a bizalmuk.
  • Őket az olaszok és a franciák követik 38, illetve 35 százalékkal.
  • "Az EU-nak sürgősen fel kell lépnie, ha túl akar élni" – vélekedett Susi Dennison, az ECFR vezető elemzője, a tanulmány egyik társszerzője.
Kül 2021-12-09 | 14:20
Üzent Brüsszel lapja: Márki-Zay mellett tették le a garast

Üzent Brüsszel lapja: Márki-Zay mellett tették le a garast

  • A brüsszeli bürokrácia lapja, a POLITICO egyértelműen Márki-Zay Péter mellett foglalt állást cikkében.
  • Brüsszelnek az a jó, az az érdeke, hogy Márki-Zay mindenben kiszolgálja a brüsszeli igényeiket.
Kül 2021-05-24 | 11:38

Újabb német baloldali politikus felejtette el mellékjövelemeit bejelenteni a Bundestagnak

  • Miután a Zöldek kancellárjelöltje és korábbi elnöke is botrányba keveredett emiatt, a párt most szigorúbb szabályozást követel.
Kül 2021-06-25 | 20:25
A würzburgi rendőrség megerősítette, hogy a késes támadásnak 3 halottja van

A würzburgi rendőrség megerősítette, hogy a késes támadásnak 3 halottja van

  • Christian Schuchardt Főpolgármester és Joachim Hermann bajor belügyminiszter megérkeztek a helyszínre.