Lecointre tábornok, francia vezérkari főnök: A világrend monumentális újrarendeződése felé haladunk

Lecointre tábornok, francia vezérkari főnök: A világrend monumentális újrarendeződése felé haladunk
  • A francia hadsereg vezérkari főnöke előrejelzése szerint a konfliktusok kockázata 2030-ra megnő.
  • A vezérkari főnök álláspontja, hogy az Európai Uniónak el kell kerülnie azt a kényszerítő forgatókönyvet, hogy oldalt válasszon a szuparhatalmak között. 
  • "Az Egyesült Államokkal való kapcsolatainkat nem szabad megkérdőjelezni, de nem engedhetjük meg, hogy belekeveredjünk egy kiegyensúlyozatlan konfrontációba Kína és az Egyesült Államok között" - mondta.
  • Korábban Emmanuel Macron francia elnök is azt mondta, "kontraproduktív" lenne, ha az EU kifejezetten az Egyesült Államok oldalára állna a Kínával folytatott versengésben.

Franciaország egyik vezető tábornoka arra figyelmeztet, hogy a világrend monumentális átrendeződési folyamaton megy keresztül, és az Európai Uniónak el kellene kerülnie egy olyan forgatókönyvet, amely arra kényszeríteni, hogy a világ szuperhatalmai, az Egyesült Államok és Kína között oldalt válasszon - írja a Le Figaro-ra hivatkozva az RMX.NEWS portál.

François Lecointre tábornok, Franciaország vezérkari főnöke (CEMA) a Le Figaro című francia napilapnak adott interjújában számos témát érintett, köztük az uniós tagállamok közötti "közös politikai identitás" kialakításának nehéz feladatát, a jelenlegi világrend átrendeződését, Franciaország afrikai szerepét, valamint az olyan országok, mint Oroszország és Kína növekvő katonai erejét.

"A világrend újjászervezése felé tartunk, amely az USA és Kína közötti verseny köré épül" - mondta Lecointre, hozzátéve, a Föld minden nemzetének szembe kell néznie azzal a kihívással, hogy el kell döntenie, melyik oldalra álljon.

"Ez éppen azért lesz nagyon nehéz, mert sem Franciaországnak, sem Európának nem érdeke [az oldalválasztás]. Miközben az Egyesült Államokkal való kapcsolatainkat nem szabad megkérdőjelezni, nem engedhetjük meg, hogy belekeveredjünk egy kiegyensúlyozatlan konfrontációba Kína és az Egyesült Államok között" - mondta.

Lecointre érzései visszhangozzák Emmanuel Macron francia elnök hasonló kijelentéseit, aki az év elején arra a következtetésre jutott, hogy "kontraproduktív" lenne, ha az EU kifejezetten az USA oldalára állna a Kínával folytatott versenyben.

"Egy olyan helyzet erdményezne, hogy mindannyian összefogunk Kína ellen, és ez a lehető legnagyobb konfliktus forgatókönyvét eredményezné. Ez számomra kontraproduktív" - mondta Macron, miközben angolul beszélt az Atlantic Council amerikai agytröszt által közvetített beszélgetésen.

Lecointre beszélt azokról a veszélyekről is, amiket szerinte a globális stabilitást és a nemzetközi jogot megkérdőjelezni igyekvő hatalmak - különösen Oroszország, Kína és Irán - jelentenek.

Az elmúlt néhány évben az USA és Kína komoly politikai nézeteltérések miatt kerültek összetűzésbe egymással a kereskedelem, a feltörekvő technológiák, Tajvan és Hongkong területén. Az Egyesült Államok tisztviselői többek között arra sürgették európai partnereiket, hogy szorítsák ki piacaikról a kínai távközlési technológiát, különösen a Huawei 5G infrastruktúráját.

Arra a kérdésre, hogy a 27 tagú blokk el fog-e érni valamiféle "stratégiai autonómiát", amit az uniós technokraták gyakran szorgalmaznak, Lecointre megjegyezte, hogy az EU eredetileg a gazdasági kapcsolatokra épült, és a közös politikai identitás kialakítása - legalábbis rövid távon - nehéz feladat lesz.

"Fordulóponthoz érkeztünk. Európa vagy ott marad, ahol ma van, és végül eltűnik a nemzetközi színtérről, vagy képes lesz megfelelni polgárai biztonsági elvárásainak" - mondta a tábornok.

Mielőtt Moszkvát azzal vádolta volna, hogy "továbbra is gyengíti [a Nyugat] demokratikus modelljét a digitális térben a befolyásolás területén való fellépésével", Lecointre kijelentette, hogy Oroszország - Kínához hasonlóan - "rendkívül veszélyes versenytárssá" válik katonai színtéren, különösen a tengeralattjárók és a ballisztikus rakétatechnológia miatt.

A tábornok ugyanakkor megjegyezte, hogy az olyan országok, mint Oroszország, Kína és Törökország egyre inkább versenybe szállnak Franciaországgal Afrikában.

"Ma Oroszország, Törökország vagy Kína jelenléte Afrikában aggasztó és destabilizáló" - mondta.

Jelenleg mintegy 300 orosz katonai kiképző és tanácsadó hajt végre műveleteket a Közép-afrikai Köztársaságban (CAR) - egy egykori francia gyarmaton -, ahol támogatják az állam fegyveres lázadó csoportok ellen indított katonai harcát. Moszkva azt állítja, katonai jelenléte a Közép-afrikai Köztársaságban csupán annak köszönhető, hogy a helyi kormány segítséget kért az orosz fegyveres erőktől.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-07-14 | 14:24
A német zöld feminista visszaszorítaná az autók "férfi dominanciáját" a városokban

A német zöld feminista visszaszorítaná az autók "férfi dominanciáját" a városokban

  • Megszólalt Karácsony Gergely német női hangja.
Kül 2021-06-25 | 21:05
A BILD a bajor belügyminiszter szavait idézi: ismert volt az elkövető a rendőrség előtt

A BILD a bajor belügyminiszter szavait idézi: ismert volt az elkövető a rendőrség előtt

  • Bajor belügyminiszter: az elkövetős ismert volt a rendőrség előtt.
  • Korábban kényszergyógykezelték a pszichiátrián.
  • Olyan súlyos sérüléseket okozott, hogy a 3 vagy 4 intenzíves ellátott nem biztos, hogy túléli.
  • Az elkövető valószínűleg véletlenül választotta ki az áldozatatit, elsősorban nőket, mondta.
Kül 2021-08-11 | 11:49
Csökkent a CDU-CSU előnye, a Zöldek és az SPD a sarkukban, szinte azonos eredménnyel

Csökkent a CDU-CSU előnye, a Zöldek és az SPD a sarkukban, szinte azonos eredménnyel

  • Nem tett jót a CDU-CSU párosnak Armin Laschet nevetgélése az árvízkatasztrófakor.
Kül 2021-08-10 | 14:38
6 uniós állam kéri: ne függesszék fel a kitoloncolásokat Afganisztánba

6 uniós állam kéri: ne függesszék fel a kitoloncolásokat Afganisztánba

  • Ausztria, Németország, Görögország, Hollandia, Belgium, Dánia írt közös levelet az Európai Bizottságnak.
  • Az Afganisztánban egyre súlyosbodó erőszak ellenére se függesszék fel azoknak az afgánoknak a hazatoloncolását, akiknek elutasították a menedékkérelmét – kérte hat uniós ország.
  • Ha leállítanánk a visszatoloncolásokat, az rossz üzenetet közvetítene és még több afgánt ösztönözne arra, hogy az EU-ba induljon – írták a belügyminiszterek.
Kül 2022-03-24 | 16:06
Orbán: a NATO-csúcson sikerült megvédeni a nemzeti érdekeket

Orbán: a NATO-csúcson sikerült megvédeni a nemzeti érdekeket

  • A szövetség eldöntötte, nem lesz NATO-felügyelte légtérzár Ukrajna felett, mert az háborús konfliktussal járna.
  • Magyarország NATO-partnerei megértették, hogy Magyarország se magyar katonát, se fegyvert nem küld Ukrajnába, hiába követeli ezt a baloldal.
  • A szövetség döntött arról is, hogy a NATO keleti szárnyát megerősíti.
Kül 2021-05-23 | 14:00

Az osztrák katonai parancsnokság figyelmeztetése: jelentősen nő az osztrák határon feltartóztatott illegális migránsok száma

  • Az osztrák szövetségi hadsereg a migráció erősödését jelzi előre.
  • "Felső-Ausztria már így is túl sok migránst fogadott be, ami nap mint nap megmutatkozik a tömeges integrációs konfliktusokból" - figyelmeztet Felső-Ausztria kormányzóhelyettese.
  • Jelenleg is 500 felső-ausztriai katona szolgál a határaikon.
Kül 2021-06-01 | 19:26
WELT: H10N3 madárinfluenza-fertőzést igazoltak egy kínai férfinál

WELT: H10N3 madárinfluenza-fertőzést igazoltak egy kínai férfinál

  • Ez az első igazolt eset, melyet a H10N3 madárinfluenza-változat okozott.
  • A nagymértékű terjedés kockázata "rendkívül alacsony" - áll a Kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság jelentésében.
  • Kínában a madárinfluenzának számos különböző altípusa létezik, a kórokozók némelyike szórványosan megfertőzi az embert.
  • Esetek általában ott fordulnak elő, ahol az emberek szorosan dolgoznak együtt baromfikkal.
Kül 2021-07-25 | 20:45
Afgán migránshullám érte el Ausztriát: csak ezen a hétvégén 100 migránst fogtak el

Afgán migránshullám érte el Ausztriát: csak ezen a hétvégén 100 migránst fogtak el

  • Az osztrákok szerint különösen a magyarországi határuknál jelentős a migrációs nyomás.
  • Ez azért is különös, mert a magyar rendőrök és honvédek is dolgoznak közben: több tízezer migránst kaptak eddig el 2021-ben, minden héten több száz főt.