Lecointre tábornok, francia vezérkari főnök: A világrend monumentális újrarendeződése felé haladunk

Lecointre tábornok, francia vezérkari főnök: A világrend monumentális újrarendeződése felé haladunk
 • A francia hadsereg vezérkari főnöke előrejelzése szerint a konfliktusok kockázata 2030-ra megnő.
 • A vezérkari főnök álláspontja, hogy az Európai Uniónak el kell kerülnie azt a kényszerítő forgatókönyvet, hogy oldalt válasszon a szuparhatalmak között. 
 • "Az Egyesült Államokkal való kapcsolatainkat nem szabad megkérdőjelezni, de nem engedhetjük meg, hogy belekeveredjünk egy kiegyensúlyozatlan konfrontációba Kína és az Egyesült Államok között" - mondta.
 • Korábban Emmanuel Macron francia elnök is azt mondta, "kontraproduktív" lenne, ha az EU kifejezetten az Egyesült Államok oldalára állna a Kínával folytatott versengésben.

Franciaország egyik vezető tábornoka arra figyelmeztet, hogy a világrend monumentális átrendeződési folyamaton megy keresztül, és az Európai Uniónak el kellene kerülnie egy olyan forgatókönyvet, amely arra kényszeríteni, hogy a világ szuperhatalmai, az Egyesült Államok és Kína között oldalt válasszon - írja a Le Figaro-ra hivatkozva az RMX.NEWS portál.

François Lecointre tábornok, Franciaország vezérkari főnöke (CEMA) a Le Figaro című francia napilapnak adott interjújában számos témát érintett, köztük az uniós tagállamok közötti "közös politikai identitás" kialakításának nehéz feladatát, a jelenlegi világrend átrendeződését, Franciaország afrikai szerepét, valamint az olyan országok, mint Oroszország és Kína növekvő katonai erejét.

"A világrend újjászervezése felé tartunk, amely az USA és Kína közötti verseny köré épül" - mondta Lecointre, hozzátéve, a Föld minden nemzetének szembe kell néznie azzal a kihívással, hogy el kell döntenie, melyik oldalra álljon.

"Ez éppen azért lesz nagyon nehéz, mert sem Franciaországnak, sem Európának nem érdeke [az oldalválasztás]. Miközben az Egyesült Államokkal való kapcsolatainkat nem szabad megkérdőjelezni, nem engedhetjük meg, hogy belekeveredjünk egy kiegyensúlyozatlan konfrontációba Kína és az Egyesült Államok között" - mondta.

Lecointre érzései visszhangozzák Emmanuel Macron francia elnök hasonló kijelentéseit, aki az év elején arra a következtetésre jutott, hogy "kontraproduktív" lenne, ha az EU kifejezetten az USA oldalára állna a Kínával folytatott versenyben.

"Egy olyan helyzet erdményezne, hogy mindannyian összefogunk Kína ellen, és ez a lehető legnagyobb konfliktus forgatókönyvét eredményezné. Ez számomra kontraproduktív" - mondta Macron, miközben angolul beszélt az Atlantic Council amerikai agytröszt által közvetített beszélgetésen.

Lecointre beszélt azokról a veszélyekről is, amiket szerinte a globális stabilitást és a nemzetközi jogot megkérdőjelezni igyekvő hatalmak - különösen Oroszország, Kína és Irán - jelentenek.

Az elmúlt néhány évben az USA és Kína komoly politikai nézeteltérések miatt kerültek összetűzésbe egymással a kereskedelem, a feltörekvő technológiák, Tajvan és Hongkong területén. Az Egyesült Államok tisztviselői többek között arra sürgették európai partnereiket, hogy szorítsák ki piacaikról a kínai távközlési technológiát, különösen a Huawei 5G infrastruktúráját.

Arra a kérdésre, hogy a 27 tagú blokk el fog-e érni valamiféle "stratégiai autonómiát", amit az uniós technokraták gyakran szorgalmaznak, Lecointre megjegyezte, hogy az EU eredetileg a gazdasági kapcsolatokra épült, és a közös politikai identitás kialakítása - legalábbis rövid távon - nehéz feladat lesz.

"Fordulóponthoz érkeztünk. Európa vagy ott marad, ahol ma van, és végül eltűnik a nemzetközi színtérről, vagy képes lesz megfelelni polgárai biztonsági elvárásainak" - mondta a tábornok.

Mielőtt Moszkvát azzal vádolta volna, hogy "továbbra is gyengíti [a Nyugat] demokratikus modelljét a digitális térben a befolyásolás területén való fellépésével", Lecointre kijelentette, hogy Oroszország - Kínához hasonlóan - "rendkívül veszélyes versenytárssá" válik katonai színtéren, különösen a tengeralattjárók és a ballisztikus rakétatechnológia miatt.

A tábornok ugyanakkor megjegyezte, hogy az olyan országok, mint Oroszország, Kína és Törökország egyre inkább versenybe szállnak Franciaországgal Afrikában.

"Ma Oroszország, Törökország vagy Kína jelenléte Afrikában aggasztó és destabilizáló" - mondta.

Jelenleg mintegy 300 orosz katonai kiképző és tanácsadó hajt végre műveleteket a Közép-afrikai Köztársaságban (CAR) - egy egykori francia gyarmaton -, ahol támogatják az állam fegyveres lázadó csoportok ellen indított katonai harcát. Moszkva azt állítja, katonai jelenléte a Közép-afrikai Köztársaságban csupán annak köszönhető, hogy a helyi kormány segítséget kért az orosz fegyveres erőktől.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-07-21 | 14:28
A würzburgi késes gyilkos "pszichiátriai gondok" miatt ölt, nem azért, mert iszlamista

A würzburgi késes gyilkos "pszichiátriai gondok" miatt ölt, nem azért, mert iszlamista

 • Továbbra is homokba dugja a fejét a német bűnüldözés és a politika: a szomáliai késes gyilkos, aki 3 nőt ölt meg nemrégiben Würzburgban, "pszichiátriai nehézségekkel, üldöztetéssel" küzdött.
 • Vagyis az érvelésük alapján nem iszlamista indíték áll a bűncselekmény mögött, így kárpótlás sem jár az áldozatok családtagjainak.
 • Igaz, azt elismerik a hatóságok, hogy sorozatos mulasztások történtek.
 • Az elkövető 5 alkalommal járt pszichiátriai kezelésen, és állítólag kemény drogokat, köztük heroint és kristályos metamfetamint is fogyasztott. Rendszeresen fogyasztott kannabiszt is.
Kül 2021-07-05 | 15:00
FAZ: tovább nő a másodlagos migráció

FAZ: tovább nő a másodlagos migráció

 • A Frankfurter Allgemeine Zeitung részletesen összeszedte, hogy a kontinensen belül is jelentős másodlagos migráció zajlik.
 • A legtöbb migráns továbbra is Németország felé tart.
 • A kérelmezők 58 százaléka nem hivatkozhatott semmilyen üldöztetésre, és általában gazdasági okokból jött át a Földközi-tengeren.
 • A kérelmezők kétharmada férfi, egyharmada nő és tíz százaléka kísérő nélküli kiskorú volt.
Kül 2021-08-20 | 13:34
Németország: Szászországban 2500 bűncselekmény elkövetésével gyanúsítanak olyan külföldieket, akiket ki kellett volna toloncolni

Németország: Szászországban 2500 bűncselekmény elkövetésével gyanúsítanak olyan külföldieket, akiket ki kellett volna toloncolni

 • Óriási gond, hogy az elutasított menedékkérők nagy részét nem tudják kitoloncolni, így azok az országban maradnak.
 • 2020 végén több mint 230 000 "megtűrt külföldi" tartózkodott Németországban.
Kül 2021-06-28 | 11:48
Ismét késelés Németországban: két sérült

Ismét késelés Németországban: két sérült

 • A támadó elmenekült, nagy erőkkel keresik.
Kül 2021-06-04 | 13:23
RedaktionsNetzwerkes Deutschland: Erős hüvelyi vérzés messenger RNS vakcinákkal oltott nőknél: Az mRNS-vakcinák menstruációs zavarokat válthatanak ki?

RedaktionsNetzwerkes Deutschland: Erős hüvelyi vérzés messenger RNS vakcinákkal oltott nőknél: Az mRNS-vakcinák menstruációs zavarokat válthatanak ki?

 • Okozhatnak-e az mRNS-vakcinák menstruációs zavarokat és erős hüvelyi vérzést a nőknél?
 • Az erről szóló beszámolók egyre csak gyűlnek az interneten, állítólag még menopauzában lévő nők is érintettek.
 • A szakértők szerint lehetséges a kapcsolat.
Kül 2021-07-07 | 15:42
Zavartalanul folyik a migránstaxiztatatás a Földközi-tengeren

Zavartalanul folyik a migránstaxiztatatás a Földközi-tengeren

 • Jelenleg az Ocean Viking nevű hajó keres magának kikötőt 572, a tengeri csónakokból összeszedett migránssal a fedélzetén.
 • A mentőhajók tevékenysége sok európai politikusnak szúrja a szemét, mert azzal, hogy ezek a hajók végül felveszik a nyílt tengeren a migránsokat, az embercsempészek is tisztában vannak.
 • Ezért bátran indítják meg a líbiai partoktól a nyílt vizek felé a szállításra alkalmatlan, de migránsokkal túlzsúfolt rozoga csónakjaikat.
 • Ezt a gyakorlatot cinkos összejátszásnak tartja minden migrációkritikus politikus.
 • Ráadásul az embercsempészek százmillió eurónyi feketepénzt keresnek azzal évente, hogy embereket küldenek a hullámsír felé.