Bandaháborúk Svédországban - annyira sok fegyveres gyilkosságot regisztrálnak a svédeknél, hogy Európa utolsó helyéről az első helyezést érték el

Bandaháborúk Svédországban - annyira sok fegyveres gyilkosságot regisztrálnak a svédeknél, hogy Európa utolsó helyéről az első helyezést érték el
 • Svédország a köztudatban egy békés jóléti állam, ahol nagyon alacsony a bűnözési ráta.
 • Egy új felmérés szerint azonban éppen az északi országban a legmagasabb a lőfegyverrel meggyilkolt emberek száma Európában.
 • "Sehol máshol nem látni ilyen növekedést, mint nálunk. Az elmúlt 20 évben Svédország a lőfegyverrel elkövetett emberölések tekintetében az utolsó helyről az első helyre került" - mondja Klara Hradilova-Selin, a svéd Bra munkatársa.
 • 2010 óta a lőfegyverrel elkövetett emberölések száma csaknem megduplázódott, 21-ről 39 százalékra nőtt az egyéb típusú emberölésekhez képest a lőfegyverrel elkövetett gyilkosságok aránya.
 • A politikusok még csak vitatkoznak a lehetséges okokról.

Nemrégiben egy napsütéses reggelen Malmőben szabályos kivégzésre került sor a forgalmas utcán - írja a német rnd.de portál.

Az utca forgalmas volt, amikor egy férfi odalépett egy fiatal nőhöz. Közvetlenül a nő előtt ráfogott egy pisztolyt, és többször meghúzta a ravaszt. A szemtanú Marylin Petterson próbált segíteni a földre rogyott nőnek, akit mellkaskompresszióval próbált életben tartani. "Olyan volt, mint egy kivégzés. Minden csupa vér volt. A nő még akkor is az egyik karjában tartotta a gyermekét" - emlékezett vissza. Az apa, mondta a szemtanú, tehetetlenül ült az ajtóban és sírt.

A kórházban a fiatal anya meghalt. A két hónapos gyermek és a korábban bűnözésből élő apa, akin a lövöldöző bosszút akart állni, sértetlen maradt.

Ez a brutális gyilkosság a közelmúltban megrázta Svédországot. A hasonló cselekmények listája azonban hosszú. Olyannyira, hogy az egykor békés jóléti államban, ahol egykor nagyon alacsony volt a bűnözési ráta, jelenleg a legtöbb fegyveres gyilkosságot követik Európában. A mindössze tízmillió lakosú Svédországban 2019-ben 42 ember halt meg.

A szomorú rekordot a svéd állami bűnmegelőzési tanács (Bra) új jelentése is bizonyítja.

A Tanács 22 európai országot hasonlított össze a 2000 és 2019 közötti időszakra vonatkozóan. "Sehol máshol nem látni ilyen növekedést, mint nálunk. Az elmúlt 20 évben Svédország a lőfegyverrel elkövetett emberölések tekintetében az utolsó helyről az első helyre került" - mondja Klara Hradilova-Selin, a Bra munkatársa.


2010 óta a lőfegyverrel elkövetett emberölések száma csaknem megduplázódott, 21-ről 39 százalékra nőtt az egyéb típusú emberölésekhez képest.

Még 2000 és 2003 között is csak két gyilkosság jutott egymillió lakosra. Az új statisztikai adatokkal Svédország a 22 európai ország közül az egyik legrosszabbul teljesítő ország lett a Bra szerint, amely a WHO és az Eurostat adataira is támaszkodik jelentésében, amely azonban csak 2017-ig terjed ki. A 2014 és 2017 közötti időszakban a lőfegyverrel elkövetett emberölések száma Svédországban megduplázódott, és megközelítette az egymillió lakosra jutó négyet. A 22 európai ország közül csak Horvátország haladta meg a svéd adatot.

Németország 2020-as gyilkossági statisztikái egymillió lakosra vetítve körülbelül három esetet mutattak ki. A Szövetségi Bűnügyi Hivatal szerint azonban ezek nem csak lőfegyverrel elkövetett gyilkosságok.

A halálos áldozatok gyakran bűnözők

Tíz halálos áldozattal járó lövöldözésből nyolcban bűnözők is részt vettek, tehát egy bizonyos miliőt érint a probléma igazán. De néha mégsem, ahogyan azt egy tizenkét éves stockholmi kislány példája mutatja. A lányt egy gyorsétteremben egy mozgó autóból érkező golyó találta el, amibe belehalt. A lövöldözők valójában két bandatagot akartak lelőni, akik a gyerek mellett ültek.

Egy 2018-as tanulmány szerint a lövöldözések azzal függnek össze, hogy a nem ellenőrzött területeken sok kis banda van, amelyekben "forrófejű" fiatal férfiak versengenek egymással. A jelentés szerint 1996 és 2015 között Svédországban tízszer annyi 29 év alatti fiatal férfit lőttek agyon, mint például Németországban.

Az adatok napvilágra kerülését követően politikai vita bontakozott ki arról, hogy miért fajult el ennyire a bandák közötti bűnözés. "Ez a mostani és az előző kormányoknak a melléfogása" - mondja a Svéd Demokraták vezetője, Jimmie Akesson.

A bűnözésért a nem európai nemzetiségűek bevándorlását okolja. "A bevándorlók erkölcstelenebbek és kegyetlenebbek, mint a lakosság többi része" - mondta ugyanő az Aftonbladet című újságban.

Több rendőr és szigorúbb büntetések

A vörös-zöld kormány ennél "differenciáltabb" álláspontot képvisel. A szegénység, az integráció hiánya és a bevándorló gettók kilátástalansága a felelős azért, hogy a fiatal férfiak hajlandóak bűnbandákhoz csatlakozni. A kormány most helyre akarja állítani a svéd jóléti államot, amely a masszív megszorítások következtében összeomlott. Ez magában foglalja a szociális szolgáltatások és a gettókban található iskolák megerősítését.

Mikael Damberg belügyminiszter emellett több rendőrre és szigorúbb büntetéseket ígér a jövőben. "Svédország bizonyos részein az állam egyszerűen nem volt jelen, a rendőrség túl gyenge volt" - ismeri el.

Göteborg és Stockholm külvárosaiban a rivális bandák ősszel különösen nagy port kavartak, az utcákon lövöldözések zajlottak. Emaitt jelenleg vita folyik arról is, hogy a bandákhoz kötődő elítélteknek kétszer annyi büntetést kellene kapniuk, mint az egyéni elkövetőknek.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-07-28 | 15:28
Karácsony zöld szövetségesének kínos vesszőfutásáról ír a POLITICO

Karácsony zöld szövetségesének kínos vesszőfutásáról ír a POLITICO

 • Annalena Baerbock, a Zöldek kancellárjelöltje annyira lenullázta magát a kampány kezdetére, hogy a Politico a férfi társelnökről írt egy nagy riportot.
 • Baerbock ugyanazokat a hibákat követte el, mint Karácsony idehaza: hazudott a végzettségéről, kamuzott az önéletrajzában, tízezer eurónyi jövedelmet pedig elfelejtett bevallani.
Kül 2021-07-09 | 19:05
Orbán Szlovéniában: Mindenkinek fel kell készülnie egy Afganisztánból érkező migrációs hullámra

Orbán Szlovéniában: Mindenkinek fel kell készülnie egy Afganisztánból érkező migrációs hullámra

 • Ezt a V4 és a Szlovénia csúcstalálkozóján mondta a miniszterelnök, ahol a soros Szlovén elnökségre készültek fel Közép-Európa államai.
 • A kormányfő arra reflektált ezzel, hogy Afganisztánból kivonul az Egyesült Államok és a NATO, és sorra érkeznek a hírek, hogy a tálibok egyre nagyobb területet ellenőriznek az országban.
 • A Talibán visszatérésétől sokan amiatt tartanak, mert az egy újabb migrációs hullámot indíthat meg Európa felé.
 • A tálibok ugyanis árulóknak tartják azokat, akik kooperáltak a nyugati hatalmakkal, vagy egyszerűen elfogadták, hogy nem a tálibok az ország ideiglenes urai.
 • Egy afganisztáni polgárháborúra figyelmeztet az afgán amerikai haderő parancsnoksága és a német Bundeswehr katonai hírszerzése is.
Kül 2021-05-16 | 19:46
A Kanári-szigetek lehet az új Leszbosz, az új migrációs gócpont - 2019-ben 2.700 migráns érkezett a szigetekre, 2020-ban pedig már 23.000

A Kanári-szigetek lehet az új Leszbosz, az új migrációs gócpont - 2019-ben 2.700 migráns érkezett a szigetekre, 2020-ban pedig már 23.000

 • Ezrek indulnak havonta Marokkóból, Maliból és Szenegálból a Kanári-szigetek felé az Atlanti-óceánon rozoga facsónakokban. A próbálkozók száma egyre csak nő, ahogy a gazdasági helyzet romlik Észak-Afrikában.
 • Szakértők szerint a legveszélyesebb tengeri migráns-útvonal az atlanti-óceáni.
 • A spanyol kormány nem igazán akarja a migránsokat a szárazföldre beengedni, inkább megvárják a menekültügyi eljárás lezárását, hogy visszatoloncolhassák a migránsokat. Addig az EU által fizetett táborokban tartják őket. Sok migráns inkább kiszökik a táborokból, így már százak élnek az utcán.
 • Eközben Spanyolország európai segítséget kért a migránsok elosztása érdekében, de süket fülekre talál.
 • Mi több, a migránsok ide-oda passzolgatása tovább folyik a kontinensen: csak Franciaország szűk fél év alatt 16.000 migránst toloncolt vissza Spanyolországba.
 • A veszélyes migrációs útvonalon dokumentáltan 850 ember halt meg csak tavaly. A valós szám ennél magasabb lehet.
 • Vannak olyan tűlélők, akik elmondásuk szerint 22 napot töltöttek a nyílt tengeren.
Kül 2021-05-11 | 11:48
Seehofer német belügyminiszter: "Egyre nyilvánvalóbb, hogy a migránsok száma ismét jelentősen emelkedni fog"

Seehofer német belügyminiszter: "Egyre nyilvánvalóbb, hogy a migránsok száma ismét jelentősen emelkedni fog"

 • Ha túl sok migráns érkezik Németországba, akkor "társadalmi és politikai problémák" merülnek fel - mondta a belügyminiszter.
 • Seehofer különösen a balkáni útvonalat bírálja.