Hallatlan diktatúra: Finnországban újságírók államtitkokat szivárogtattak ki, az ügyész börtönt kér rájuk

Hallatlan diktatúra: Finnországban újságírók államtitkokat szivárogtattak ki, az ügyész börtönt kér rájuk
  • Európa, segíts!
  • Finn újságírók az állam nemzetbiztonsági titkait szivárogtatták ki, többükre letöltendő börtönt kér az ügyész.
  • Eközben a magyarországi diktatúra olyan súlyos, hogy idehaza haja szála sem görbül azoknak az "újságíróknak", akik rendszeresen érzékeny nemzetbiztonsági információkat, vagy államtitkokat hoznak nyilvánosságra.

Államtitok megsértésével vádolta meg a Helsingin Sanomat három újságíróját a finn főügyészhelyettes.

Finnország vezető napilapja 2017. december 16-tól kezdve cikksorozatban számolt be azokról a tervekről, amelyek nagyobb hatáskörrel ruháznák fel a finn biztonsági szolgálatokat a belföldi és külföldi megfigyelések és titkos műveletek végrehajtása során. A cikksorozat részletesen ismertette a finn védelmi hírszerző ügynökség (VKoeL) működését, közölte az International Press Institute.

A cikkek megjelenését követően a hatóságok vizsgálatot indítottak államtitok megsértése miatt, a nyomozás során a Helsingin Sanomat öt alkalmazottját nevezték meg gyanúsítottként, köztük a főszerkesztőt, Kaius Niemit.

A lap egyik újságírója, Laura Halminen lakásán 2017. decemberében a rendőrség házkutatást is tartott, ahol lefoglalták a számítógépét, valamint több adathordozót is. 2021. október 29-én, közel négy évvel a történtek után az ügyészség vádat emelt államtitkok nyilvánosságra hozatala és annak kísérlete miatt Halminen és Tuomo Pietiläinen újságíró, valamint Kalle Silfverberg ellen, aki 2017-ben a lap politikai hírszerkesztőségének vezetője volt.

Niemi, valamint Esa Mäkinen vezető szerkesztő ellen nem emeltek vádat. A három megvádolt újságíró négy hónaptól négy évig terjedő börtönbüntetésre számíthat. A Helsingin Sanomat szerint cikkeik nem tartalmaztak államtitkokat, minden megjelent információhoz nyilvános forrásokból jutottak hozzá.

Hangsúlyozták továbbá azt is, hogy a cikksorozat közérdeklődésre tarthatott számot. Finn híradások szerint a nyomozók korábban szintén arra a megállapításra jutottak, hogy a lap jogszerűen jutott az információkhoz. A hatóságok viszont külön vizsgálatot indítottak, hogy megtalálják az újságírók forrásait.

"Elfogadhatatlan és abszurd, hogy egy olyan európai demokráciában, mint Finnország, újságírókra börtönbüntetés várjon azért, mert a munkájukat végzik, amikor egy hatalmas közérdeklődésre számot tartó témáról írnak. Márpedig a finn hírszerzés tevékenységéről és hatásköréről szóló téma kétségtelenül ilyen" – mondta Barbara Trionfi, az IPI ügyvezető igazgatója.

"A már évek óta húzódó nyomozás eddig is beárnyékolta a nemzetbiztonsági kérdésekről szóló finn tudósításokat. A mostani vádemelés tovább ront a helyzeten, veszélybe sodorva a nyilvánosságnak a társadalom számára rendkívül fontos kérdésekről való tájékozódáshoz való jogát. Az IPI ezért felszólítja a finn hatóságokat, hogy azonnal ejtsék az összes vádat az újságírók ellen az ügyben, és garantálják, hogy a sajtószabadság fenntartása továbbra is elsőbbséget élvez Finnországban."

A Helsingin Sanomat a független újságírás védelmének egyik vezető hangjaként széles körű elismerést szerzett.

Donald Trump volt amerikai elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök 2018-as helsinki csúcstalálkozója idején az újság városszerte hirdetéseket tett közzé a sajtószabadságot támogató üzenetekkel.

Finnország egyébként a Riporterek Határok Nélkül szervezet sajtószabadságlistáján a közel kétszáz ország között a második legszabadabb minősítést kapta idén.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-07-07 | 14:53
A francia képviselő az ellenőrizetlen migráció áldozatainak neveit sorolta, erre az EU egyik biztosa kötögetni kezdett az ülésteremben

A francia képviselő az ellenőrizetlen migráció áldozatainak neveit sorolta, erre az EU egyik biztosa kötögetni kezdett az ülésteremben

  • A fotót Rassemblement National alelnöke, európai parlamenti képviselő, Île-de-France regionális tanácsosa osztotta meg a Twitter-csatornáján.
Kül 2021-08-14 | 11:45
TEXAS: a kiskorúak nemváltoztatása gyermekbántalmazás

TEXAS: a kiskorúak nemváltoztatása gyermekbántalmazás

  • Vannak még helyek Nyugaton, ahol nem teljesen idióták a döntéshozók.
Kül 2021-10-21 | 10:16
Koronavírus: akár egymillió halottal is számolnak Romániában

Koronavírus: akár egymillió halottal is számolnak Romániában

  • Válságos a koronavírus-helyzet keleti szomszédunknál, az oltásellenesség és így az alacsony átoltottság megbosszulja magát.
  • A szerdai 414 áldozatból 390 nem volt beoltva.