Würzburg: sorozatos hatósági mulasztások előzték meg a mészárlást

Würzburg: sorozatos hatósági mulasztások előzték meg a mészárlást
  • A WELT tudósít arról, hogy számtalan mulasztás vezetett a késes öldökléshez Würzburgban.
  • 2015 végén már nyomoztak ellene veszélyes testi sértés miatt.
  • Idén év elején pszichiátriai gondnokot kellett volna kirendelni mellé, de azt a hivatalok elutasították.

A helyi bíróság négy eljárásból ismerte a würzburgi támadót - írja a WELT.

A WELT információi szerint a támadónak már hónapokkal a würzburgi halálos késtámadás előtt hivatalos gondnokot kellett volna kapnia, de ezt visszautasították. A bajor hatóságok kezdetben hallgattak erről. A szakértő megdöbbent ezen az információn.

A három halálos áldozatot követelő würzburgi késes támadás után most a bajor hatóságok esetleges mulasztásai kerültek a figyelem középpontjába a bűncselekményt megelőzően. A WELT információi szerint a szomáliai Abdirahman Jibril A. vádlottnak már az év elején gondnokot kellett volna kapnia egy pszichiátriai intézet javaslatára. A vonatkozó eljárást azonban egy 2021. április 14-i határozattal megszüntették - közölte kérésre a würzburgi kerületi bíróság.

Saját tájékoztatása szerint a bíróság akkor arra a következtetésre jutott, hogy A. esetében "nem álltak fenn elegendő jelek a gondozás szükségességére, különösen mivel az érintett személyt többszöri próbálkozás ellenére sem sikerült megtalálni".

A most 24 éves fiatalember akkor már többször került a rendőrség látókörébe pszichés problémák és fenyegetések miatt. Idén január 12-én és 13-án Würzburgban több embert is inzultált a hajléktalanszállón, és késsel fenyegette meg őket. Ezt követően a würzburgi ügyészség vizsgálatot indított. A vádlottat január 13. és 21. között egy létesítményben helyezték el.

A WELT kutatásaiból néhány nappal ezelőtt derült ki, hogy A. ellen 2015 végén már nyomoztak veszélyes testi sértés miatt. Állítólag egy kést is tartott a kezében a menekültszállón történt összetűzés során. Az eljárást azonban 2017-ben megszüntették.

Az év eleje óta összesen négy A.-t érintő eljárás volt folyamatban a würzburgi helyi bíróságon. Az első a hajléktalanszállóban lévő fenyegetésekkel, a második a végül elutasított ellátással kapcsolatos.

A harmadik esetet egy másik, június közepén Würzburgban történt incidens váltotta ki: A. egy autó elé állt a forgalomban, megállította azt, és kérés nélkül beszállt az autóba. Ezután állítólag megkérte a sofőrt, hogy vigye be a városba.

Ebben az esetben azonban a würzburgi helyi bíróság sem hozott döntést. Az ok: A. már egy éjszaka után ismét elhagyhatta a pszichiátriai intézetet, "mivel az intézet véleménye szerint orvosi szempontból ekkor még nem volt ok arra, hogy az érintett személy másokra további veszélyt okozhatott volna" - tájékoztat a helyi bíróság.

Két nappal a bűntény előtt újabb jelek utalnak arra, a későbbi elkövetővel gondok lehetnek

A negyedik, még folyamatban lévő per ismét a gyám kijelöléséről szól. Június 23-án, azaz két nappal a halálos késtámadás előtt Würzburg város gyámhivatala "mentális rendellenességek miatt fennálló gyámságra utaló jeleket" talált. Megbíztak egy szakértőt, hogy készítsen szakvéleményt. Ez még nem áll rendelkezésre.

Volker Thieler professzor, a Kester Haeusler Gondozási Jogi Kutatóintézet vezetője megdöbbent a történteken. Élesen bírálja a bajor hatóságok eljárását: "A vádlottak most ismertté vált súlyos előzménybűncselekményei után az egyik érintett kudarcot vallott".

Azt, hogy Würzburgban csak egy gyámot javasoltak a férfinak, nem érti. "Előzetes bűncselekményei és a gyámhatósági eljárás alapján azonnal be kellett volna vonni. Végül is nyilvánvalóan veszélyes volt."

Ez az előfeltétele annak, hogy valakit Németországban elítéljenek és bebörtönözzenek - magyarázza Thieler. "Ez nagyon gyors, még a rendőrség is megteheti, ha az utcán kapják el." A pszichiátriai intézetben ezután általában szakértői véleményt szereznek be annak megállapítására, hogy a személy a továbbiakban is veszélyes-e.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-02 | 11:25

370 000 eurót zsákmányolt Tirolban a román bűnbanda, a börtönben ülő két tag egyike feladta a harmadikat: "csak egy kistraktort akartam venni" - védekezett az utóbbi

  • Több mint 100 millió forintnyi árut rabolt össze egy négytagú román bűnbanda 2019-ben Tirolban.
  • Két tagjuk börtönbüntetését tölti, akik közül az egyik feladta a harmadikat is.
  • Ő a bíróság előtt azzal védekezett, semmi köze a betöréses lopásokhoz, ő csak egy kistraktort ment venni, nem is tudott arról, a többiek mire készülnek.
Kül 2021-05-22 | 12:55
Újabb német zöld csúcspolitikus javította ki a Bundestagnak leadott jövedelemnyilatkozatát 20 500 euróval

Újabb német zöld csúcspolitikus javította ki a Bundestagnak leadott jövedelemnyilatkozatát 20 500 euróval

  • A napokban a német zöldek kancellár-jelöltje is "elfelejtette" bevallani bizonyos kiegészítő-jövedelmeit.
Kül 2021-12-13 | 11:13
Keményen odacsaptak a lengyelek: nem fizetnek az EU-nak, amíg nem fejezik be ellenük a jogállamisági hercehurcát

Keményen odacsaptak a lengyelek: nem fizetnek az EU-nak, amíg nem fejezik be ellenük a jogállamisági hercehurcát

  • Bejelentették azt is, mindent megvétóznak addig, amíg nem juthatnak hozzá a jogosan nekik járó pénzekhez.
Kül 2021-06-02 | 11:34
ATM-et robbantottak fel Berlinben szerdán reggel - hogy az elkövetők mennyit zsákmányoltak, egyelőre rejtély

ATM-et robbantottak fel Berlinben szerdán reggel - hogy az elkövetők mennyit zsákmányoltak, egyelőre rejtély

  • Ismeretlen tettesek felrobbantották a Berlin-Reinickendorfban található Postbank-fiók egyik bankautomatáját - jelenti a bz-berlin.de berlini hírportál.
  • A teljesen tönkrement bankautomata előtt számos bankjegy hevert a járdán a reggeli órákban.
  • Az első információk szerint az elkövetők feltehetően jókora zsákmánnyal tudtak elmenekülni. Hogy mennyivel, az nem világos.
  • A berlini rendőrség egyik speciális ügyosztálya vizsgálódik.

 

Kül 2021-06-12 | 09:47
Visszadobta Románia Helyreállítási Tervét a Bizottság

Visszadobta Románia Helyreállítási Tervét a Bizottság

  • Elírtak benne pár millió eurót.
Kül 2021-06-17 | 16:26
Mint a jégeső, úgy záporoztak a kövek a spanyol rendőrökre

Mint a jégeső, úgy záporoztak a kövek a spanyol rendőrökre

  • Nem csitul a migrációs helyzet Marokkó és a spanyol exklávék között.
  • Szerda hajnalban több mint 150 afrikai próbált bejutni a melillai exklávéba.
Kül 2021-06-04 | 09:32
Német Zöldek: "Németországnak a Földközi-tengerből kimentettek negyedét be kellene fogadnia"

Német Zöldek: "Németországnak a Földközi-tengerből kimentettek negyedét be kellene fogadnia"

  • Ahogyan növekszik a Földközi-tengeren átcsempészett "csónakos" migránsok száma, úgy indult meg az Európában megszokott ping-pong a migránsokkal.
  • Kiújult a vita Németországban, hogy mely országnak hány migránst kellene befogadnia.
  • A nagykoalíciós szövetségi kormány ellenzi az önkéntes uniós szétosztásban a német részvételt, a Zöldek szerint egyedül Németországnak be kellene fogadnia az újonnan érkezettek negyedét.
  • A WELT által megkérdezett szakértők azt jelzik előre, hogy a nyári melegben nagyszámú migráns fog útra kelni, és a számuk újra leterheli majd Olaszországot.
  • A német nagypolitika pedig a szövetségi választási kampányra figyel, ősszel ugyanis választások lesznek Németországban.