Würzburg: sorozatos hatósági mulasztások előzték meg a mészárlást

Würzburg: sorozatos hatósági mulasztások előzték meg a mészárlást
 • A WELT tudósít arról, hogy számtalan mulasztás vezetett a késes öldökléshez Würzburgban.
 • 2015 végén már nyomoztak ellene veszélyes testi sértés miatt.
 • Idén év elején pszichiátriai gondnokot kellett volna kirendelni mellé, de azt a hivatalok elutasították.

A helyi bíróság négy eljárásból ismerte a würzburgi támadót - írja a WELT.

A WELT információi szerint a támadónak már hónapokkal a würzburgi halálos késtámadás előtt hivatalos gondnokot kellett volna kapnia, de ezt visszautasították. A bajor hatóságok kezdetben hallgattak erről. A szakértő megdöbbent ezen az információn.

A három halálos áldozatot követelő würzburgi késes támadás után most a bajor hatóságok esetleges mulasztásai kerültek a figyelem középpontjába a bűncselekményt megelőzően. A WELT információi szerint a szomáliai Abdirahman Jibril A. vádlottnak már az év elején gondnokot kellett volna kapnia egy pszichiátriai intézet javaslatára. A vonatkozó eljárást azonban egy 2021. április 14-i határozattal megszüntették - közölte kérésre a würzburgi kerületi bíróság.

Saját tájékoztatása szerint a bíróság akkor arra a következtetésre jutott, hogy A. esetében "nem álltak fenn elegendő jelek a gondozás szükségességére, különösen mivel az érintett személyt többszöri próbálkozás ellenére sem sikerült megtalálni".

A most 24 éves fiatalember akkor már többször került a rendőrség látókörébe pszichés problémák és fenyegetések miatt. Idén január 12-én és 13-án Würzburgban több embert is inzultált a hajléktalanszállón, és késsel fenyegette meg őket. Ezt követően a würzburgi ügyészség vizsgálatot indított. A vádlottat január 13. és 21. között egy létesítményben helyezték el.

A WELT kutatásaiból néhány nappal ezelőtt derült ki, hogy A. ellen 2015 végén már nyomoztak veszélyes testi sértés miatt. Állítólag egy kést is tartott a kezében a menekültszállón történt összetűzés során. Az eljárást azonban 2017-ben megszüntették.

Az év eleje óta összesen négy A.-t érintő eljárás volt folyamatban a würzburgi helyi bíróságon. Az első a hajléktalanszállóban lévő fenyegetésekkel, a második a végül elutasított ellátással kapcsolatos.

A harmadik esetet egy másik, június közepén Würzburgban történt incidens váltotta ki: A. egy autó elé állt a forgalomban, megállította azt, és kérés nélkül beszállt az autóba. Ezután állítólag megkérte a sofőrt, hogy vigye be a városba.

Ebben az esetben azonban a würzburgi helyi bíróság sem hozott döntést. Az ok: A. már egy éjszaka után ismét elhagyhatta a pszichiátriai intézetet, "mivel az intézet véleménye szerint orvosi szempontból ekkor még nem volt ok arra, hogy az érintett személy másokra további veszélyt okozhatott volna" - tájékoztat a helyi bíróság.

Két nappal a bűntény előtt újabb jelek utalnak arra, a későbbi elkövetővel gondok lehetnek

A negyedik, még folyamatban lévő per ismét a gyám kijelöléséről szól. Június 23-án, azaz két nappal a halálos késtámadás előtt Würzburg város gyámhivatala "mentális rendellenességek miatt fennálló gyámságra utaló jeleket" talált. Megbíztak egy szakértőt, hogy készítsen szakvéleményt. Ez még nem áll rendelkezésre.

Volker Thieler professzor, a Kester Haeusler Gondozási Jogi Kutatóintézet vezetője megdöbbent a történteken. Élesen bírálja a bajor hatóságok eljárását: "A vádlottak most ismertté vált súlyos előzménybűncselekményei után az egyik érintett kudarcot vallott".

Azt, hogy Würzburgban csak egy gyámot javasoltak a férfinak, nem érti. "Előzetes bűncselekményei és a gyámhatósági eljárás alapján azonnal be kellett volna vonni. Végül is nyilvánvalóan veszélyes volt."

Ez az előfeltétele annak, hogy valakit Németországban elítéljenek és bebörtönözzenek - magyarázza Thieler. "Ez nagyon gyors, még a rendőrség is megteheti, ha az utcán kapják el." A pszichiátriai intézetben ezután általában szakértői véleményt szereznek be annak megállapítására, hogy a személy a továbbiakban is veszélyes-e.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-08-02 | 13:06

Németország: felfüggesztettel elengedték a 13 éves, alvó kislányt szexuálisan bántalmazó 22 éves migránst

 • 2020-ban már kapott egy felfüggesztettet, akkor egy 11 éves kislánnyal találkozgatott szex céljából - de a bíróság szerint ezek a találkozások "közös beleegyezésen" alapultak.
 • Az afgán migráns elismerte tettét, de megbánást nem mutatott.
Kül 2021-05-23 | 14:00

Az osztrák katonai parancsnokság figyelmeztetése: jelentősen nő az osztrák határon feltartóztatott illegális migránsok száma

 • Az osztrák szövetségi hadsereg a migráció erősödését jelzi előre.
 • "Felső-Ausztria már így is túl sok migránst fogadott be, ami nap mint nap megmutatkozik a tömeges integrációs konfliktusokból" - figyelmeztet Felső-Ausztria kormányzóhelyettese.
 • Jelenleg is 500 felső-ausztriai katona szolgál a határaikon.
Kül 2021-06-21 | 15:28
Nincs az aljasságnak határa: afgán migránsok rendszeresen zaklatnak látássérült nőket Chemnitzben

Nincs az aljasságnak határa: afgán migránsok rendszeresen zaklatnak látássérült nőket Chemnitzben

 • A nők sérelmére elkövetett nemi erőszak, fogdosás, molesztálás, késes gyilkosságok és uszodai zaklatások a német sajtó híradásai szerint a mindennapok részei.
 • Most afgán elkövetőket keresnek Chemnitzben, akik látássérült nőket inzultáltak.
 • A másik kedvelt bűnelkövetése az afgánoknak Németország-szerte, hogy gyerekekkel zsúfolt játszóterek mellett önkielégítenek.
Kül 2021-06-28 | 18:30
Most már minden világos: Mark Rutte korábban legalizálni akarta a pedofíliát és az állatokkal történő szexuális kapcsolatot is

Most már minden világos: Mark Rutte korábban legalizálni akarta a pedofíliát és az állatokkal történő szexuális kapcsolatot is

 • A gyermekekkel és az állatokkal folytatott szexuális kapcsolat törvényesítését sürgette korábban a holland miniszterelnök, aki Magyarország térdre kényszerítésével fenyegetőzött.
 • Mark Rutténak egyébként nincsen felesége, gyermekei, élettársa, vagy barátnője.
 • Azt mondta, sosem volt barátnője, mert nincsen rá ideje.
 • A liberális Mark Ruttéra a Momentum úgy hivatkozik, mint az egyik legfontosabb szövetségesükre.
Kül 2021-05-09 | 21:03
Alig 500 embert érdekelt a konferencia Európa jövőjéről

Alig 500 embert érdekelt a konferencia Európa jövőjéről

 • A Parlament, a Tanács és a Bizottság által elindított, részvételi demokrácián alapuló folyamatot nemrégiben jelentették be.
 • Célja a kezdeményezésnek, hogy közelebb hozza az európai állampolgárokat az Európai Unióhoz.
 • Az első, ünnepélyes megnyitón pár Erasmusos diák, Európa vezető politikusai, mint Emmanuel Macron francia elnök, David Sassoli, az Európai Parlament elnöke, António Costa portugál miniszterelnök, és az Európai Unió Tanácsának nevében Ursula von der Leyen lépett színpadra.
 • A nagyszabásúnak beharangozott párbeszédet alig 500 európai követte online.
Kül 2021-08-03 | 19:49
A Litván határon elfogott bevándorlók legújabb iPhone modellekkel rendelkeznek és 1500 dollár készpénzzel, de egyéb követeléseket is megfogalmaznak

A Litván határon elfogott bevándorlók legújabb iPhone modellekkel rendelkeznek és 1500 dollár készpénzzel, de egyéb követeléseket is megfogalmaznak

 • A fogvatartottak arra panaszkodnak, hogy Litvániában rosszul főznek, és nem örülnek annak, hogy elvették tőlük a telefonjaikat.
Kül 2021-06-25 | 10:16
Nekiesett a brüsszeli liberális elit Orbánnak a pedofil-ellenes törvény miatt

Nekiesett a brüsszeli liberális elit Orbánnak a pedofil-ellenes törvény miatt

 • A nyugatiak továbbra sem olvassák a törvényt, csak a Soros-hálózat értelmezését szajkózzák.