Önsorsrontás: Németország finanszírozta a radikális iszlám fészkének számító afgán mecsetet

Önsorsrontás: Németország finanszírozta a radikális iszlám fészkének számító afgán mecsetet

"A nyugati politikusok soha nem értették meg az országot" - mondja Rolf Tophoven német terrorizmus szakértő - tudósít az RMX.

Németország finanszírozta egy mecset építését Afganisztánban, amely később a radikális iszlám és a nyugatellenes érzelmek otthonául szolgált - mondta a Focus hetilapnak nyilatkozó Rolf Tophoven német terrorizmus-szakértő.

"Egy afgán faluban mecsetet építettek német pénzből, amely a [német] külügyminisztériumtól érkezett. Később kiderült, hogy a legtöbbször a Nyugat ellen szóltak benne, és a helyszín az iszlamista propaganda egyik melegágya lett. Hamarosan kiderült, hogy az afganisztáni műveletben részt vevő minisztériumok nem kommunikáltak egymással. Nem volt koordináció, nem volt fókuszpont. Mindenkinek megvoltak a saját projektjei" - tette hozzá.

Szerinte a mecset példaként szolgál arra, hogy a jó szándéknak a Nyugat tudatlansága miatt gyakran nem kívánt következményei vannak. Szerinte a Nyugat talán legnagyobb hibája, hogy nem értette meg teljesen Afganisztánt, és gyorsan megpróbálta ott a demokráciát bevezetni, ami végzetes hibának bizonyult.

"A nyugati politikusok soha nem értették meg az országot. Számukra ez csak egy feladat volt egy hatalmas, távoli országban. Sietve akarták ott a demokráciát és az emberi jogokat bevezetni. Az afgánok mentalitását nem értették meg" - mondta Tophoven.

"A nyugati értékeket nem lehet egyszerűen ráerőltetni egy olyan országra, mint Afganisztán, és bizonyára nem lehet egyik napról a másikra demokráciát építeni. Ez egy végzetes tévedés volt" - tette hozzá.

Miért bukott el Afganisztán ilyen gyorsan?

Tophoven szerint több oka is van annak, hogy az afgán kormány a nyugati szövetségesek kiképzése ellenére ilyen gyorsan megadta magát a táliboknak. "Rossz volt a motivációjuk, és nem volt meg bennük a harci kedv" - mondta Tophoven.

A hadsereg etnikailag vegyes volt. Sok katonát a családjától távol helyeztek el, és távol voltak a családi kötelékeiktől, ami aláásta a morált. Gyakran nem kaptak fizetést, és a "korrupt katonatisztek klikkje" nem törődött a katonák sorsával.

"A kiképzés ellenére az afgán katonák nem voltak képesek operatív harcra. Az Egyesült Államokra támaszkodtak, különösen a légi műveletekben" - jegyezte meg Tophoven.

Ráadásul szerinte a tálibok megváltoztatták és tökéletesítették a harci taktikát. "Miután a tálibok 2001 októberében elvesztették utolsó afganisztáni bázisukat, átálltak a gerillaharc taktikájára" - mutatott rá.

Szerinte a harcosok új generációja nőtt fel, amely az amerikai hadsereg kis háborúinak gerillahadviselését tanulmányozta. "Kis rugalmas sejtek jöttek létre nagyon lapos hierarchiával szerte az országban. A cél az volt, hogy aláássák a nyugati 'megszálló erők' morálját, és nemzeti szinten csapjanak le" - magyarázta Tophoven.

"A gerillaháború egyre masszívabbá és professzionálisabbá vált, és hagyományos katonai eszközökkel nem lehetett megnyerni" - tette hozzá. A koordináció és a kommunikáció teljes hiánya az ország megsegítésében szintén problémát jelentett.

A tálibok afganisztáni felemelkedése és a nemzetközi terrorizmussal kapcsolatos jövőbeli szerepe még mindig nagyrészt ismeretlen. A kérdés az, hogy Afganisztán a terrorizmus melegágya lesz-e, mint 2001 előtt volt.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-05-30 | 13:42

BILD: Gusztustalan gyűlöletfelvonulás Hamburgban - az iszlamista csőcselék antiszemita jelszavakat ordibál

 • Továbbra sem csillapodik a Németországot sokkoló utcai antiszemitizmus, mely azt követően lángolt fel, hogy a Hamász rakétáival szemben Izrael megvédte magát.
 • Most egy hamburgi tüntetésről számol be a BILD, melyet egy másfél évtizede betiltott, de illegalitásban továbbra is működő német iszlamista szervezet rendezett.
Kül 2021-05-26 | 12:31
"Nem reális, hogy ezek a romániai roma koldusok munkát találnak" - Bázelben hamarosan betiltják a koldulást

"Nem reális, hogy ezek a romániai roma koldusok munkát találnak" - Bázelben hamarosan betiltják a koldulást

 • "Hiányzik belőlük az a szokás, hogy munkát keressenek" - mondja a svájci Románia-szakértő.
 • A bázeli román koldusok családi klánokba szerveződnek. "Ezek kiterjedt családok, számtalan unokatestvérrel" - mondja Derrer.
 • Derrer szerint "Hamis emberség a koldulást emberi jognak nevezni".
Kül 2021-06-04 | 09:32
Német Zöldek: "Németországnak a Földközi-tengerből kimentettek negyedét be kellene fogadnia"

Német Zöldek: "Németországnak a Földközi-tengerből kimentettek negyedét be kellene fogadnia"

 • Ahogyan növekszik a Földközi-tengeren átcsempészett "csónakos" migránsok száma, úgy indult meg az Európában megszokott ping-pong a migránsokkal.
 • Kiújult a vita Németországban, hogy mely országnak hány migránst kellene befogadnia.
 • A nagykoalíciós szövetségi kormány ellenzi az önkéntes uniós szétosztásban a német részvételt, a Zöldek szerint egyedül Németországnak be kellene fogadnia az újonnan érkezettek negyedét.
 • A WELT által megkérdezett szakértők azt jelzik előre, hogy a nyári melegben nagyszámú migráns fog útra kelni, és a számuk újra leterheli majd Olaszországot.
 • A német nagypolitika pedig a szövetségi választási kampányra figyel, ősszel ugyanis választások lesznek Németországban.
Kül 2021-07-22 | 13:07
Egy No-Go zónában működő radikális imám eretnek tartja azokat a muszlimokat, akik svéd zászlót lobogtatnak

Egy No-Go zónában működő radikális imám eretnek tartja azokat a muszlimokat, akik svéd zászlót lobogtatnak

 • Mondván, abban van egy kereszt.
 • Korábban a zsidók megölésére buzdította híveit.
Kül 2021-05-22 | 12:01
A német Energiawende ára: ijesztő áramár Németországban - május 17-én 101,51 euróért, míg május 19-én 101,82 euróért importált Németország egyetlen megawattórányi áramot

A német Energiawende ára: ijesztő áramár Németországban - május 17-én 101,51 euróért, míg május 19-én 101,82 euróért importált Németország egyetlen megawattórányi áramot

 • A 35 000 forintos áramár nem a lakossági ár, hanem a német importár.
 • Magyarországon átlagosan 37,76 forint volt 2021-ben a lakossági áramár kilowattóránként a nappali időszakban.
 • Németországban azonban a lakossági áramár májusban elérte a 111,65 Ft-ot kilowattóránként, azaz megawattóránként a 111 650 forintot.
 • Az elképesztő német árak mögött az Energiawende áll, vagyis az, hogy Németország Fukusima után fokozatosan leállítja atomerőműveit majd a zöld fordulat miatt a lignittüzelésű erőműveit is, ezért már most jelentős importra szorul.
 • Az Energiawende arra bizonyíték, miért nem szabad ideologikus atomenergia-ellenességből belenyúlni egy olyan komplex rendszerbe, mint az eleketromosenergia-termelés és áramtovábbítás.
Kül 2021-05-13 | 10:19
Tovább játszik a Bitcoinnal Elon Musk, a techipar fenegyereke - 15%-ot veszített értékéből a kriptopénz Musk tweetje után

Tovább játszik a Bitcoinnal Elon Musk, a techipar fenegyereke - 15%-ot veszített értékéből a kriptopénz Musk tweetje után

 • Elon Musk, a Tesla, a Space-X és a Starlink első embere szerdán arról twittelt, az elektromos autókat gyártó Tesla "felfüggesztette a Bitcoin felhasználásával történő járművásárlásokat".
 • A kriptodeviza értéke 15%-kal csökkent a tweet hatására.
 • Emlékezetes Musk ugyanígy rángatta az árfolyamot - csak akkor felfelé -, amikor bejelentette, hogy elfogadják fizetőeszközként, és a Tesla is bevásárol Bitcoinból, mintegy 1,5 milliárd dollár értékben.
 • Olyan, mintha Musk csak játszana és szórakozna a kriptopénzzel és annak árfolyamával.
Kül 2021-08-23 | 12:02
Görögország kerítést emel a török határon az afgán menekültek várhatóan megnövekvő száma miatt

Görögország kerítést emel a török határon az afgán menekültek várhatóan megnövekvő száma miatt

 • Görögország 25 mérföld hosszú kerítést húzott fel és új megfigyelőrendszert telepített a Törökországgal közös határán, mivel az Európába igyekvő afgán menekültek számának növekedésére számít.