Önsorsrontás: Németország finanszírozta a radikális iszlám fészkének számító afgán mecsetet

Önsorsrontás: Németország finanszírozta a radikális iszlám fészkének számító afgán mecsetet

"A nyugati politikusok soha nem értették meg az országot" - mondja Rolf Tophoven német terrorizmus szakértő - tudósít az RMX.

Németország finanszírozta egy mecset építését Afganisztánban, amely később a radikális iszlám és a nyugatellenes érzelmek otthonául szolgált - mondta a Focus hetilapnak nyilatkozó Rolf Tophoven német terrorizmus-szakértő.

"Egy afgán faluban mecsetet építettek német pénzből, amely a [német] külügyminisztériumtól érkezett. Később kiderült, hogy a legtöbbször a Nyugat ellen szóltak benne, és a helyszín az iszlamista propaganda egyik melegágya lett. Hamarosan kiderült, hogy az afganisztáni műveletben részt vevő minisztériumok nem kommunikáltak egymással. Nem volt koordináció, nem volt fókuszpont. Mindenkinek megvoltak a saját projektjei" - tette hozzá.

Szerinte a mecset példaként szolgál arra, hogy a jó szándéknak a Nyugat tudatlansága miatt gyakran nem kívánt következményei vannak. Szerinte a Nyugat talán legnagyobb hibája, hogy nem értette meg teljesen Afganisztánt, és gyorsan megpróbálta ott a demokráciát bevezetni, ami végzetes hibának bizonyult.

"A nyugati politikusok soha nem értették meg az országot. Számukra ez csak egy feladat volt egy hatalmas, távoli országban. Sietve akarták ott a demokráciát és az emberi jogokat bevezetni. Az afgánok mentalitását nem értették meg" - mondta Tophoven.

"A nyugati értékeket nem lehet egyszerűen ráerőltetni egy olyan országra, mint Afganisztán, és bizonyára nem lehet egyik napról a másikra demokráciát építeni. Ez egy végzetes tévedés volt" - tette hozzá.

Miért bukott el Afganisztán ilyen gyorsan?

Tophoven szerint több oka is van annak, hogy az afgán kormány a nyugati szövetségesek kiképzése ellenére ilyen gyorsan megadta magát a táliboknak. "Rossz volt a motivációjuk, és nem volt meg bennük a harci kedv" - mondta Tophoven.

A hadsereg etnikailag vegyes volt. Sok katonát a családjától távol helyeztek el, és távol voltak a családi kötelékeiktől, ami aláásta a morált. Gyakran nem kaptak fizetést, és a "korrupt katonatisztek klikkje" nem törődött a katonák sorsával.

"A kiképzés ellenére az afgán katonák nem voltak képesek operatív harcra. Az Egyesült Államokra támaszkodtak, különösen a légi műveletekben" - jegyezte meg Tophoven.

Ráadásul szerinte a tálibok megváltoztatták és tökéletesítették a harci taktikát. "Miután a tálibok 2001 októberében elvesztették utolsó afganisztáni bázisukat, átálltak a gerillaharc taktikájára" - mutatott rá.

Szerinte a harcosok új generációja nőtt fel, amely az amerikai hadsereg kis háborúinak gerillahadviselését tanulmányozta. "Kis rugalmas sejtek jöttek létre nagyon lapos hierarchiával szerte az országban. A cél az volt, hogy aláássák a nyugati 'megszálló erők' morálját, és nemzeti szinten csapjanak le" - magyarázta Tophoven.

"A gerillaháború egyre masszívabbá és professzionálisabbá vált, és hagyományos katonai eszközökkel nem lehetett megnyerni" - tette hozzá. A koordináció és a kommunikáció teljes hiánya az ország megsegítésében szintén problémát jelentett.

A tálibok afganisztáni felemelkedése és a nemzetközi terrorizmussal kapcsolatos jövőbeli szerepe még mindig nagyrészt ismeretlen. A kérdés az, hogy Afganisztán a terrorizmus melegágya lesz-e, mint 2001 előtt volt.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-07-23 | 14:39
Ez gyorsan eszkalálódott: naponta 8 000 afgán kéri az útlevelét és tervez Németország felé indulni

Ez gyorsan eszkalálódott: naponta 8 000 afgán kéri az útlevelét és tervez Németország felé indulni

 • A szövetséges erők kivonulása miatt felborult az afgán biztonsági helyzet, és egy új migrációs válság fenyeget.
 • A BILD már most a 2015-ös helyzethez hasonlítja a 2021-es állapotokat.
Kül 2021-08-02 | 13:06

Németország: felfüggesztettel elengedték a 13 éves, alvó kislányt szexuálisan bántalmazó 22 éves migránst

 • 2020-ban már kapott egy felfüggesztettet, akkor egy 11 éves kislánnyal találkozgatott szex céljából - de a bíróság szerint ezek a találkozások "közös beleegyezésen" alapultak.
 • Az afgán migráns elismerte tettét, de megbánást nem mutatott.
Kül 2021-06-11 | 19:22
A maszkok és a tesztek után az intenzív ágyak elszámolásával is csaltak Németországban

A maszkok és a tesztek után az intenzív ágyak elszámolásával is csaltak Németországban

 • A 1,5 milliárd eurós, javarészt használhatatlan, silány minőségű FFP2-maszkbeszerzés után újabb egészségügyi botrány formálódik Németországban.
 • Eszerint több kórház is valótlan intenzíves ágyadatot adatokat közölt az egészségügyi minisztériummal, hogy az fizessen kárpótlást az érintett kórházaknak.
 • Ezen a héten a német média arról is cikkezett, hogy a kiszervezett teszt-központokból sokkal több tesztet jelentettek le, és fizettettek így ki a kormánnyal, mint amennyit valójában elvégeztek.
 • Volt olyan város, ahonnan egy napra 2000-nél is több teszt elvégzését jelentették, miközben a valós szám 200 alatt volt.
 • A kormány pedig fizette a gyorstesztek fix árát, a sokszor alvilági alakok és arab klánok által üzemeltettett teszt-központoknak.
Kül 2021-07-07 | 15:42
Zavartalanul folyik a migránstaxiztatatás a Földközi-tengeren

Zavartalanul folyik a migránstaxiztatatás a Földközi-tengeren

 • Jelenleg az Ocean Viking nevű hajó keres magának kikötőt 572, a tengeri csónakokból összeszedett migránssal a fedélzetén.
 • A mentőhajók tevékenysége sok európai politikusnak szúrja a szemét, mert azzal, hogy ezek a hajók végül felveszik a nyílt tengeren a migránsokat, az embercsempészek is tisztában vannak.
 • Ezért bátran indítják meg a líbiai partoktól a nyílt vizek felé a szállításra alkalmatlan, de migránsokkal túlzsúfolt rozoga csónakjaikat.
 • Ezt a gyakorlatot cinkos összejátszásnak tartja minden migrációkritikus politikus.
 • Ráadásul az embercsempészek százmillió eurónyi feketepénzt keresnek azzal évente, hogy embereket küldenek a hullámsír felé.
Kül 2022-10-28 | 11:20
Ausztria: az FPÖ utolérte a szociáldemokratákat

Ausztria: az FPÖ utolérte a szociáldemokratákat

 • Kutatók szerint a gyenge kormány és a fokozódó migrációs probléma áll a párt erősödésének hátterében.
Kül 2021-06-17 | 14:27
Európa rekordévre számít a migráció terén

Európa rekordévre számít a migráció terén

 • A WELT tudósítása szerint Olaszország riadót fújt a migráció miatt, mert az év eleje óta háromszor annyi migráns kelt át a Földközi-tengeren, mint a tavalyi első félévben.
 • A szakértők a világjárvány lecsengésével további növekedésre számítanak.
 • Líbia kezd a legnagyobb problémává válni - Olaszország és így az egész EU számára.