Önsorsrontás: Németország finanszírozta a radikális iszlám fészkének számító afgán mecsetet

Önsorsrontás: Németország finanszírozta a radikális iszlám fészkének számító afgán mecsetet

"A nyugati politikusok soha nem értették meg az országot" - mondja Rolf Tophoven német terrorizmus szakértő - tudósít az RMX.

Németország finanszírozta egy mecset építését Afganisztánban, amely később a radikális iszlám és a nyugatellenes érzelmek otthonául szolgált - mondta a Focus hetilapnak nyilatkozó Rolf Tophoven német terrorizmus-szakértő.

"Egy afgán faluban mecsetet építettek német pénzből, amely a [német] külügyminisztériumtól érkezett. Később kiderült, hogy a legtöbbször a Nyugat ellen szóltak benne, és a helyszín az iszlamista propaganda egyik melegágya lett. Hamarosan kiderült, hogy az afganisztáni műveletben részt vevő minisztériumok nem kommunikáltak egymással. Nem volt koordináció, nem volt fókuszpont. Mindenkinek megvoltak a saját projektjei" - tette hozzá.

Szerinte a mecset példaként szolgál arra, hogy a jó szándéknak a Nyugat tudatlansága miatt gyakran nem kívánt következményei vannak. Szerinte a Nyugat talán legnagyobb hibája, hogy nem értette meg teljesen Afganisztánt, és gyorsan megpróbálta ott a demokráciát bevezetni, ami végzetes hibának bizonyult.

"A nyugati politikusok soha nem értették meg az országot. Számukra ez csak egy feladat volt egy hatalmas, távoli országban. Sietve akarták ott a demokráciát és az emberi jogokat bevezetni. Az afgánok mentalitását nem értették meg" - mondta Tophoven.

"A nyugati értékeket nem lehet egyszerűen ráerőltetni egy olyan országra, mint Afganisztán, és bizonyára nem lehet egyik napról a másikra demokráciát építeni. Ez egy végzetes tévedés volt" - tette hozzá.

Miért bukott el Afganisztán ilyen gyorsan?

Tophoven szerint több oka is van annak, hogy az afgán kormány a nyugati szövetségesek kiképzése ellenére ilyen gyorsan megadta magát a táliboknak. "Rossz volt a motivációjuk, és nem volt meg bennük a harci kedv" - mondta Tophoven.

A hadsereg etnikailag vegyes volt. Sok katonát a családjától távol helyeztek el, és távol voltak a családi kötelékeiktől, ami aláásta a morált. Gyakran nem kaptak fizetést, és a "korrupt katonatisztek klikkje" nem törődött a katonák sorsával.

"A kiképzés ellenére az afgán katonák nem voltak képesek operatív harcra. Az Egyesült Államokra támaszkodtak, különösen a légi műveletekben" - jegyezte meg Tophoven.

Ráadásul szerinte a tálibok megváltoztatták és tökéletesítették a harci taktikát. "Miután a tálibok 2001 októberében elvesztették utolsó afganisztáni bázisukat, átálltak a gerillaharc taktikájára" - mutatott rá.

Szerinte a harcosok új generációja nőtt fel, amely az amerikai hadsereg kis háborúinak gerillahadviselését tanulmányozta. "Kis rugalmas sejtek jöttek létre nagyon lapos hierarchiával szerte az országban. A cél az volt, hogy aláássák a nyugati 'megszálló erők' morálját, és nemzeti szinten csapjanak le" - magyarázta Tophoven.

"A gerillaháború egyre masszívabbá és professzionálisabbá vált, és hagyományos katonai eszközökkel nem lehetett megnyerni" - tette hozzá. A koordináció és a kommunikáció teljes hiánya az ország megsegítésében szintén problémát jelentett.

A tálibok afganisztáni felemelkedése és a nemzetközi terrorizmussal kapcsolatos jövőbeli szerepe még mindig nagyrészt ismeretlen. A kérdés az, hogy Afganisztán a terrorizmus melegágya lesz-e, mint 2001 előtt volt.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-07-08 | 11:37
Egyetlen napot se élt a baloldali álhír: a Bizottság nem dobta vissza a magyar Helyreállítási tervet

Egyetlen napot se élt a baloldali álhír: a Bizottság nem dobta vissza a magyar Helyreállítási tervet

 • Kéjes örömmel hozta kedden a baloldali cselédmédia a Politico-ra hivatkozva, hogy a Bizottság visszadobta a magyar fejlesztési terveket.
 • Ahogyan sok függetlenül objektív álhírről, erről is kiderült, egy szó sem igaz belőle.
 • A magyarokkal ellenséges Vera Jourová cáfolta a hazai cselédsajtó meséit.
Kül 2021-05-16 | 19:46
A Kanári-szigetek lehet az új Leszbosz, az új migrációs gócpont - 2019-ben 2.700 migráns érkezett a szigetekre, 2020-ban pedig már 23.000

A Kanári-szigetek lehet az új Leszbosz, az új migrációs gócpont - 2019-ben 2.700 migráns érkezett a szigetekre, 2020-ban pedig már 23.000

 • Ezrek indulnak havonta Marokkóból, Maliból és Szenegálból a Kanári-szigetek felé az Atlanti-óceánon rozoga facsónakokban. A próbálkozók száma egyre csak nő, ahogy a gazdasági helyzet romlik Észak-Afrikában.
 • Szakértők szerint a legveszélyesebb tengeri migráns-útvonal az atlanti-óceáni.
 • A spanyol kormány nem igazán akarja a migránsokat a szárazföldre beengedni, inkább megvárják a menekültügyi eljárás lezárását, hogy visszatoloncolhassák a migránsokat. Addig az EU által fizetett táborokban tartják őket. Sok migráns inkább kiszökik a táborokból, így már százak élnek az utcán.
 • Eközben Spanyolország európai segítséget kért a migránsok elosztása érdekében, de süket fülekre talál.
 • Mi több, a migránsok ide-oda passzolgatása tovább folyik a kontinensen: csak Franciaország szűk fél év alatt 16.000 migránst toloncolt vissza Spanyolországba.
 • A veszélyes migrációs útvonalon dokumentáltan 850 ember halt meg csak tavaly. A valós szám ennél magasabb lehet.
 • Vannak olyan tűlélők, akik elmondásuk szerint 22 napot töltöttek a nyílt tengeren.
Kül 2021-05-19 | 12:56

A német zöldek kancellár-jelöltje "véletlenül" elfelejtette bevallani 25 220 eurónyi jövedelmét 2018 és 2020 között - korábban élesen bírálta azokat a képviselőket, akik ugyanígy lebuktak

 • Annalena Baerbock hol teljes felkészületlenségével, hol azzal lepi meg a német sajtót, hogy "nemzetközi jogászként" hivatkozik saját magára, de alapdiplomát nem szerzett.
 • A képzettségéről és a felkészületlenségéről szóló polémia kísértetisesen hasonlít az egykor Gyurcsánynak tanácsokat adó, később LMP-s, majd Párbeszédes, most pedig 99Mozgalmat alapító Karácsony Gergelyhez.
 • A német zöldek kancellárjelöltjéről szerdán azt derítette ki a német média, hogy elfelejett bevallani 54 500 eurónyi jövedelmet - írja a BILD.
 • Baerbock érvelése is karácsonyi: "véletlenül elfelejtette" szerepeltetni ezeket a jövedelmeket a Bundestagnak benyújtott nyilatkozatában.
Kül 2021-06-05 | 18:56
BILD a kölni patkányinvázióról: "A patkányok választhatnak a kebab és a pizza között. Miért kellene mérgezett csalit enniük?"

BILD a kölni patkányinvázióról: "A patkányok választhatnak a kebab és a pizza között. Miért kellene mérgezett csalit enniük?"

 • A német országos sajtót is elérte a kölni patkányinvázó.
 • A helyi társasházkezelő "nehéz ügyfélkörre" hivatkozik, akik egyszerűen kidobálják a szemetet az erkélyekről a panelek előtt lévő területekre.
 • A bérlők nagy része bolgár és román.
Kül 2021-07-02 | 14:49
Die Presse: Orbánék lerakták egy új jobboldali európai frakció alapkövét

Die Presse: Orbánék lerakták egy új jobboldali európai frakció alapkövét

 • 16 jobboldali párt által aláírt közös nyilatkozatot értékeli így az osztrák lap.
Kül 2021-07-15 | 15:12
Brüsszel legfontosabb dolga: kötelezettségszegési eljárást indítottak Magyarország ellen a gyermekvédelmi törvény miatt

Brüsszel legfontosabb dolga: kötelezettségszegési eljárást indítottak Magyarország ellen a gyermekvédelmi törvény miatt

 • Lehet itt koronavírus-járvány, elbaltázott vakcinabeszerzés, meredeken emelkedő migrációs számok, súlyos gazdasági visszaesés és brutális eladósodás.
 • Mindez nem számít Brüsszelnek.
 • Hogy Magyarországgal packázzanak a pedofilellenes gyermekvédelmi törvény miatt, az nagyon is számít.