FAZ: tovább nő a másodlagos migráció

FAZ: tovább nő a másodlagos migráció
 • A Frankfurter Allgemeine Zeitung részletesen összeszedte, hogy a kontinensen belül is jelentős másodlagos migráció zajlik.
 • A legtöbb migráns továbbra is Németország felé tart.
 • A kérelmezők 58 százaléka nem hivatkozhatott semmilyen üldöztetésre, és általában gazdasági okokból jött át a Földközi-tengeren.
 • A kérelmezők kétharmada férfi, egyharmada nő és tíz százaléka kísérő nélküli kiskorú volt.

A menedékkérők száma 2020-ban a koronavírus-válság miatt csökkent az EU-ban. Folytatódik azonban az a tendencia, hogy a migránsok az általuk választott országban kérnek menedékjogot. Különösen Németországban és Franciaországban - írja a FAZ.

A migránsok 2020-as számának csökkenésével párhuzamosan az Európai Unióban a menedékkérők száma is jelentősen - egyharmadával, 2013 óta a legalacsonyabb szintre - csökkent tavaly. A két adat összefügg, bár korántsem azonosak. Míg az EU határvédelmi ügynöksége, a Frontex 124 000 illegális határátlépésről számolt be, addig az EU menekültügyi ügynöksége (EASO) 485 000 menedékkérelmet regisztrált új, éves jelentésében.

Ez egyrészt azoknak a személyeknek a számát tükrözi, akiket nem regisztráltak valamelyik külső határon. Másrészt a migránsok nem csak az érkezés országában nyújtanak be kérelmet, ahogyan azt az uniós menekültügyi jog előírja, hanem az általuk választott országban is. A legtöbb ember számára azonban ez tavaly ismét Németország és Franciaország volt. Ez a másodlagos migrációs tendencia még a koronavírus körülményei között is folytatódott.

Valójában ez a két ország és Spanyolország adta az összes kérelem kétharmadát. Spanyolország viszont azért nincs az első csoportban, mert közel van Észak-Afrikához. Ott akárcsak 2019-ben, a legtöbb menedékkérő legálisan, repülővel érkezett Venezuelából és Kolumbiából. Általában humanitárius védelemben részesültek.

A fő érkezési országok, Görögország és Olaszország már jócskán lemaradtak a menekültügyi statisztikában a vezető trió mögött; részesedésük mindössze nyolc, illetve alig hat százalék. Ez megmagyarázza, hogy Berlin és Párizs miért utasítja el a migránsok befogadására irányuló olasz felhívásokat. Bár az elmúlt hetekben megnőtt a Lampedusa szigetére irányuló beáramlás, a statisztikák önmagukért beszélnek: Olaszország a legtöbb menedékkérőt északra engedi.

Ez a hatás a világjárvány miatt még fokozódott is, amint azt az úgynevezett másodlagos migrációra vonatkozó adatok is mutatják. Az uniós menekültügyi jogszabályok szerint a tagállamok átadhatják azokat a kérelmezőket, akik egy másik országon keresztül érkeztek, de csak a beutazást követő első hat hónapban. Az ilyen hazatoloncolási kérelmek száma tavaly ugyanolyan meredeken csökkent, mint a menedékkérelmeké összességében. A tényleges visszatérések száma azonban még tovább csökkent, az előző év felére. A felelős országok gyakran egészségügyi korlátozásokra hivatkoztak. Így különösen Németországban maradt a kérelmezők nagyobb hányada.

Az előző évhez hasonlóan a legtöbb kérelmező Szíriából, Afganisztánból, Venezuelából, Kolumbiából és Irakból érkezett.

A szíriaiak és irakiak több mint fele Németországba költözött, csakúgy, mint a törökök, nigériaiak és szomáliaiak legnagyobb csoportja. Figyelemre méltó, hogy az elismerési arányok mennyire eltérőek Európa-szerte. Míg Bulgáriában az afgánoknak csak egy százaléka kapott védelmet, addig Svájcban (amely részt vesz a schengeni térségben) ez az arány 98 százalék volt. A törökök és a venezuelaiak adatai hasonlóan eltérőek voltak. Ez arra ösztönzi a migránsokat, hogy célországot válasszanak. A menekültügyi hatóság azonban joggal mutat rá, hogy Svájc a magas elismerési arány ellenére viszonylag kevés kérelmezőt regisztrált.

Az általános védelmi ráta tendenciája változatlan. A kérelmezőknek csupán 31 százaléka kapott az uniós jog által szabályozott védelmi státuszt, azaz menekültként vagy kiegészítő védelemként való elismerést. További 11 százalékuk a nemzeti rendelkezéseknek megfelelően humanitárius védelmet kapott. Ezzel szemben ez azt is jelenti, hogy a kérelmezők 58 százaléka nem hivatkozhatott semmilyen üldöztetésre, és általában gazdasági okokból jött át a Földközi-tengeren. A kérelmezők kétharmada férfi, egyharmada nő és tíz százaléka kísérő nélküli kiskorú volt.

Az EU menekültügyi ügynöksége 2020-ban az újonnan érkezők több mint 40 százalékát regisztrálta; jelenleg mind az öt földközi-tengeri érkező országnak segítséget nyújt. A munkatársak 18 000 interjút készítettek, a világjárvány miatt egyre gyakrabban videochaten keresztül. A jövőben az ügynökséget még tovább erősítik. A tagállamok tanácsa és az Európai Parlament kedden megállapodott a tíz éve működő ügynökség megbízatásának meghosszabbításáról. A szervezetnek 500 nemzeti tisztviselőből álló állomány áll majd rendelkezésére, akik szükség esetén gyorsan egy ország segítségére tudnak sietni. Ez eddig csak ad hoc jelleggel volt lehetséges.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-08-10 | 12:53
Svédország: a bevándorlással együtt nő a gyilkosságok száma

Svédország: a bevándorlással együtt nő a gyilkosságok száma

 • A göteborgi rendőrség 1980-ban az esetek 80 százalékában fel tudta deríteni a gyilkosságokat. Jelenleg ez az arány csak 20 százalék.
Kül 2021-06-17 | 16:26
Mint a jégeső, úgy záporoztak a kövek a spanyol rendőrökre

Mint a jégeső, úgy záporoztak a kövek a spanyol rendőrökre

 • Nem csitul a migrációs helyzet Marokkó és a spanyol exklávék között.
 • Szerda hajnalban több mint 150 afrikai próbált bejutni a melillai exklávéba.
Kül 2021-06-04 | 09:03
Chicago: bandatagok üldözték a 14 éves lányt, majd fejbelőtték

Chicago: bandatagok üldözték a 14 éves lányt, majd fejbelőtték

 • Az Egyesült Államok-beli Chicagoban nincs nyoma annak, hogy az utcai erőszak csillapodna.
 • A közbiztonság válságos állapotban van a városban, de a leszbikus demokrata polgármester a közend fenntartása helyett azzal van elfoglalva, hogy nem ad fehér újságíróknak interjút.
 • Chicagóban 2021-ben 1418 embert lőttek le, míg 2020-ban összesen 1252-en váltak lövöldözés áldozatává - számolt be a Chicago Tribune.
Kül 2021-05-31 | 10:51
Bandaháborúk Svédországban - annyira sok fegyveres gyilkosságot regisztrálnak a svédeknél, hogy Európa utolsó helyéről az első helyezést érték el

Bandaháborúk Svédországban - annyira sok fegyveres gyilkosságot regisztrálnak a svédeknél, hogy Európa utolsó helyéről az első helyezést érték el

 • Svédország a köztudatban egy békés jóléti állam, ahol nagyon alacsony a bűnözési ráta.
 • Egy új felmérés szerint azonban éppen az északi országban a legmagasabb a lőfegyverrel meggyilkolt emberek száma Európában.
 • "Sehol máshol nem látni ilyen növekedést, mint nálunk. Az elmúlt 20 évben Svédország a lőfegyverrel elkövetett emberölések tekintetében az utolsó helyről az első helyre került" - mondja Klara Hradilova-Selin, a svéd Bra munkatársa.
 • 2010 óta a lőfegyverrel elkövetett emberölések száma csaknem megduplázódott, 21-ről 39 százalékra nőtt az egyéb típusú emberölésekhez képest a lőfegyverrel elkövetett gyilkosságok aránya.
 • A politikusok még csak vitatkoznak a lehetséges okokról.
Kül 2021-07-28 | 15:28
Karácsony zöld szövetségesének kínos vesszőfutásáról ír a POLITICO

Karácsony zöld szövetségesének kínos vesszőfutásáról ír a POLITICO

 • Annalena Baerbock, a Zöldek kancellárjelöltje annyira lenullázta magát a kampány kezdetére, hogy a Politico a férfi társelnökről írt egy nagy riportot.
 • Baerbock ugyanazokat a hibákat követte el, mint Karácsony idehaza: hazudott a végzettségéről, kamuzott az önéletrajzában, tízezer eurónyi jövedelmet pedig elfelejtett bevallani.
Kül 2021-07-06 | 13:24
A Német Szövetségi Bűnügyi Hivatal riadót fújt: a bevándorlók egyre aktívabbak a szervezett bűnözésben

A Német Szövetségi Bűnügyi Hivatal riadót fújt: a bevándorlók egyre aktívabbak a szervezett bűnözésben

 • A Focus úgy fogalmaz, a migránsokat elnyeli a drogok, betörések és a klánok mocsara.
 • 2020-ban a rendőrség 890 olyan gyanúsítottat fogott el, akiket a szervezett bűnözés tagjainak tulajdonítanak - 76 százalékkal többet, mint 2019-ben.
 • Emellett 85 szervezett bűnözői bandát vezettek bevándorlók - az előző évhez képest ez 89 százalékos növekedés.
 • A migráció a szervezett bűnözés képét is átrajzolja, és kiszorítja az "őshonos" bűnözőket.
 • Ez történt Bécsben is: az osztrák csibészeket a '90-es években a szerbek, albánok, montenegróiak megjelenése és erőszakos fellépése szorította ki.
 • Most pedig őket szorítják ki a piacról a törökök, az afgánok és az utcai drogkereskedő feketék.