FAZ: tovább nő a másodlagos migráció

FAZ: tovább nő a másodlagos migráció
  • A Frankfurter Allgemeine Zeitung részletesen összeszedte, hogy a kontinensen belül is jelentős másodlagos migráció zajlik.
  • A legtöbb migráns továbbra is Németország felé tart.
  • A kérelmezők 58 százaléka nem hivatkozhatott semmilyen üldöztetésre, és általában gazdasági okokból jött át a Földközi-tengeren.
  • A kérelmezők kétharmada férfi, egyharmada nő és tíz százaléka kísérő nélküli kiskorú volt.

A menedékkérők száma 2020-ban a koronavírus-válság miatt csökkent az EU-ban. Folytatódik azonban az a tendencia, hogy a migránsok az általuk választott országban kérnek menedékjogot. Különösen Németországban és Franciaországban - írja a FAZ.

A migránsok 2020-as számának csökkenésével párhuzamosan az Európai Unióban a menedékkérők száma is jelentősen - egyharmadával, 2013 óta a legalacsonyabb szintre - csökkent tavaly. A két adat összefügg, bár korántsem azonosak. Míg az EU határvédelmi ügynöksége, a Frontex 124 000 illegális határátlépésről számolt be, addig az EU menekültügyi ügynöksége (EASO) 485 000 menedékkérelmet regisztrált új, éves jelentésében.

Ez egyrészt azoknak a személyeknek a számát tükrözi, akiket nem regisztráltak valamelyik külső határon. Másrészt a migránsok nem csak az érkezés országában nyújtanak be kérelmet, ahogyan azt az uniós menekültügyi jog előírja, hanem az általuk választott országban is. A legtöbb ember számára azonban ez tavaly ismét Németország és Franciaország volt. Ez a másodlagos migrációs tendencia még a koronavírus körülményei között is folytatódott.

Valójában ez a két ország és Spanyolország adta az összes kérelem kétharmadát. Spanyolország viszont azért nincs az első csoportban, mert közel van Észak-Afrikához. Ott akárcsak 2019-ben, a legtöbb menedékkérő legálisan, repülővel érkezett Venezuelából és Kolumbiából. Általában humanitárius védelemben részesültek.

A fő érkezési országok, Görögország és Olaszország már jócskán lemaradtak a menekültügyi statisztikában a vezető trió mögött; részesedésük mindössze nyolc, illetve alig hat százalék. Ez megmagyarázza, hogy Berlin és Párizs miért utasítja el a migránsok befogadására irányuló olasz felhívásokat. Bár az elmúlt hetekben megnőtt a Lampedusa szigetére irányuló beáramlás, a statisztikák önmagukért beszélnek: Olaszország a legtöbb menedékkérőt északra engedi.

Ez a hatás a világjárvány miatt még fokozódott is, amint azt az úgynevezett másodlagos migrációra vonatkozó adatok is mutatják. Az uniós menekültügyi jogszabályok szerint a tagállamok átadhatják azokat a kérelmezőket, akik egy másik országon keresztül érkeztek, de csak a beutazást követő első hat hónapban. Az ilyen hazatoloncolási kérelmek száma tavaly ugyanolyan meredeken csökkent, mint a menedékkérelmeké összességében. A tényleges visszatérések száma azonban még tovább csökkent, az előző év felére. A felelős országok gyakran egészségügyi korlátozásokra hivatkoztak. Így különösen Németországban maradt a kérelmezők nagyobb hányada.

Az előző évhez hasonlóan a legtöbb kérelmező Szíriából, Afganisztánból, Venezuelából, Kolumbiából és Irakból érkezett.

A szíriaiak és irakiak több mint fele Németországba költözött, csakúgy, mint a törökök, nigériaiak és szomáliaiak legnagyobb csoportja. Figyelemre méltó, hogy az elismerési arányok mennyire eltérőek Európa-szerte. Míg Bulgáriában az afgánoknak csak egy százaléka kapott védelmet, addig Svájcban (amely részt vesz a schengeni térségben) ez az arány 98 százalék volt. A törökök és a venezuelaiak adatai hasonlóan eltérőek voltak. Ez arra ösztönzi a migránsokat, hogy célországot válasszanak. A menekültügyi hatóság azonban joggal mutat rá, hogy Svájc a magas elismerési arány ellenére viszonylag kevés kérelmezőt regisztrált.

Az általános védelmi ráta tendenciája változatlan. A kérelmezőknek csupán 31 százaléka kapott az uniós jog által szabályozott védelmi státuszt, azaz menekültként vagy kiegészítő védelemként való elismerést. További 11 százalékuk a nemzeti rendelkezéseknek megfelelően humanitárius védelmet kapott. Ezzel szemben ez azt is jelenti, hogy a kérelmezők 58 százaléka nem hivatkozhatott semmilyen üldöztetésre, és általában gazdasági okokból jött át a Földközi-tengeren. A kérelmezők kétharmada férfi, egyharmada nő és tíz százaléka kísérő nélküli kiskorú volt.

Az EU menekültügyi ügynöksége 2020-ban az újonnan érkezők több mint 40 százalékát regisztrálta; jelenleg mind az öt földközi-tengeri érkező országnak segítséget nyújt. A munkatársak 18 000 interjút készítettek, a világjárvány miatt egyre gyakrabban videochaten keresztül. A jövőben az ügynökséget még tovább erősítik. A tagállamok tanácsa és az Európai Parlament kedden megállapodott a tíz éve működő ügynökség megbízatásának meghosszabbításáról. A szervezetnek 500 nemzeti tisztviselőből álló állomány áll majd rendelkezésére, akik szükség esetén gyorsan egy ország segítségére tudnak sietni. Ez eddig csak ad hoc jelleggel volt lehetséges.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-05-11 | 11:48
Seehofer német belügyminiszter: "Egyre nyilvánvalóbb, hogy a migránsok száma ismét jelentősen emelkedni fog"

Seehofer német belügyminiszter: "Egyre nyilvánvalóbb, hogy a migránsok száma ismét jelentősen emelkedni fog"

  • Ha túl sok migráns érkezik Németországba, akkor "társadalmi és politikai problémák" merülnek fel - mondta a belügyminiszter.
  • Seehofer különösen a balkáni útvonalat bírálja.
Kül 2022-09-28 | 11:47
Német mintademokrácia: rajtaütés az AfD-nél

Német mintademokrácia: rajtaütés az AfD-nél

  • Különös: pont akkor van rendőrségi házkutatás az AfD-nél, amikor a párt sikeres demonstrációkat szervez az energiaárak emelkedése ellen.
Kül 2021-06-29 | 17:45
Drámai: a 24 éves Steffi pénteken azért utazott Würzburgba, hogy koszorúslány-ruhát vegyen a legjobb barátnőjének esküvőjére

Drámai: a 24 éves Steffi pénteken azért utazott Würzburgba, hogy koszorúslány-ruhát vegyen a legjobb barátnőjének esküvőjére

  • Ő az egyike annak a három embernek, akit a szomáliai migráns, a rendőrség által erőszakosnak és pszichiátriai problémákkal küzdőnek ismert dzsihádista véletlenszerűen megölt a würzburgi késelésben.
  • Az esküvőt, amelyre tegnapelőtt került volna sor, elhalasztották Steffi temetése miatt, miután Abdirahman nyakon szúrta, és ezzel megölte.
Kül 2021-08-07 | 09:00
A veszélyek ellenére egyre több migráns kel át a La Manche-csatornán

A veszélyek ellenére egyre több migráns kel át a La Manche-csatornán

  • Az sem tartóztatja őket vissza, hogy a Brit kormány bejelentette, jelentősen szigorítja az embercsempészet büntetését, és börtönnel sújtja az illegálisan érkezőket.
  • Egyharmadával több migráns érkezett az Egyesült Királyságba fél év alatt, mint tavaly a teljes évben.
Kül 2021-07-05 | 20:28
Pénteken Zwickauban kergettek a rendőrök egy késes gambiait

Pénteken Zwickauban kergettek a rendőrök egy késes gambiait

  • Előtte egy líbiai és egy német férfit fenyegetett a 9 centis késsel.
Kül 2021-06-02 | 19:14
Koronateszt-csalás Németországban - csak áprilisban 700 millió eurót fizetett ki tesztekre a szövetségi kormány - túlszámlázás, valamint gyanúsan alacsony esetszámok a kiszervezett tesztközpontokban

Koronateszt-csalás Németországban - csak áprilisban 700 millió eurót fizetett ki tesztekre a szövetségi kormány - túlszámlázás, valamint gyanúsan alacsony esetszámok a kiszervezett tesztközpontokban

  • Csak áprilisban 700 millió eurót fizetett ki a német szövetségi állam a koronateszt-központoknak - erről a Focus Online számolt be.
  • A Neue Zürher Zeitung egy nagyriportban arról ír, a Covid-19 tesztközpontok az adófizetők pénzéből gazdagodnak, teljesen ellenőrizetlenül.
  • Van olyan tesztközpont, ami 80 ember szűrését végzi el naponta, de ezret jelent le a szövetségi kormánynak.
  • Egyelőre azt sem lehet megállapítani, valósak-e a lejelentett adatok, de a 18 eurót a német kormány mindig kifizeti.
  • Sajtóhírek szerint az alvilág is rámozdult a nagy bizniszre.
  • A bz-berlin.de szerdán egy helyszíni riportot közölt, amelyben a berlini Neukölln városrész koronateszt-pontjait ellenőrizte a rendőrség.
  • Jens Spahn egészségügyi miniszter a napokban nem csupán ez a vád érte utol.
  • Tavaly 1,5 milliárd euróért vásárolt a szövetségi egészségügyi minisztérium rossz minőségú FFP2-maszkokat.
Kül 2021-06-17 | 14:21
WELT: szélsőségesen polarizálódott a német társadalom

WELT: szélsőségesen polarizálódott a német társadalom

  • Egy egyetemi tanulmányra hivatkoznak, mely szerint nagyon megosztottá vált a német közvélemény.
  • Ezt fokozta a korona-válság is.
  • Az egyik tábor az éghajlat-változás, a másik a migráció miatt aggódik.
  • A két blokkban a nemzeti hovatartozáshoz, a demokráciához és a politikába vetett bizalomhoz való viszony teljesen ellentétes.
Kül 2021-06-05 | 18:56
BILD a kölni patkányinvázióról: "A patkányok választhatnak a kebab és a pizza között. Miért kellene mérgezett csalit enniük?"

BILD a kölni patkányinvázióról: "A patkányok választhatnak a kebab és a pizza között. Miért kellene mérgezett csalit enniük?"

  • A német országos sajtót is elérte a kölni patkányinvázó.
  • A helyi társasházkezelő "nehéz ügyfélkörre" hivatkozik, akik egyszerűen kidobálják a szemetet az erkélyekről a panelek előtt lévő területekre.
  • A bérlők nagy része bolgár és román.