Kétharmaddal ment át a dán migrációellenes-törvény: az országba érkező menedékkérőket külföldre, akár Európán kívüli országokba telepíthetik át

 • Gyorsan átment a dán migrációellenes törvény: csütörtökön 70:24 arányban szavazta meg azt a dán parlament.
 • A jogszabály felhatalmazza a dán hatóságokat, hogy a királyság területére érkező illegális bevándorlókat egy partnerország területén helyezzék el menedékkérelmük elbírálásának idejére. Ez a partnerország Európa területén kívül is lehet.
 • Ha Dániában nyújt be valaki menedékkérelmet, akkor tudnia kell, hogy visszaküldik egy Európán kívüli országba.
 • Azt reméljük, hogy ennek nyomán az emberek felhagynak a menedékkérelmek benyújtásával Dániában – jelentette ki Rasmus Stoklund, a kormánypárt bevándorlásügyi szóvivője.

A dán parlament csütörtökön törvényt fogadott el arról, hogy az országba érkező menedékkérőket külföldre, akár Európán kívüli országokba telepítsék át. A törvényjavaslatot hetven képviselő támogatta huszonnégy ellenében.

A jogszabály felhatalmazza a dán hatóságokat, hogy a királyság területére érkező illegális bevándorlókat egy partnerország területén helyezzék el menedékkérelmük elbírálásának idejére. Ez a partnerország Európa területén kívül is lehet. Ha Dániában nyújt be valaki menedékkérelmet, akkor tudnia kell, hogy visszaküldik egy Európán kívüli országba. Azt reméljük, hogy ennek nyomán az emberek felhagynak a menedékkérelmek benyújtásával Dániában – jelentette ki Rasmus Stoklund, a kormánypárt bevándorlásügyi szóvivője a DR (Danmarks Radio) közszolgálati rádiónak nyilatkozva csütörtökön.

Az elmúlt évtizedben szigorú bevándorlási politikát folytató skandináv állam célja, hogy nullára redukálja az országba érkező menekültek számát, és kizárólag az ENSZ menekültelosztási kvótái alapján fogadjon be embereket.

Dániának eddig még nem sikerült megállapodnia a menedékkérők külföldi elhelyezéséről, de több potenciális partnerországgal is tárgyalásokat folytat.

Az elhatározás bírálói szerint mindez alááshatja a menekültek biztonságát, jólétét és emberi jogait, miközben lehetőséget ad Dániának kibújni az uniós kötelezettségei alól. Az az elképzelés, hogy a határon túlra helyezzék át a menedékkérelmek elbírálását, felelőtlen és ellentétes a szolidaritással – hangoztatta Charlotte Slente, a Dán Menekültügyi Tanács nevű civilszervezet főtitkára.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) a múlt hónapban felszólította a koppenhágai vezetést, hogy akadályozza meg a törvény elfogadását, mert az versengést indíthat be a dán szabályozást követni igyekvő uniós tagállamok között. Gillian Triggs, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának helyettese kijelentette, hogy az UNHCR határozottan ellenez minden olyan kezdeményezést, amely a külföldre hárítja a menekültügyi kérdés felelősségét, illetve a menedékkérők kényszerű átszállítását célozza más országokba.

A dán törvényhozásnak nem ez az első lépése a migráció megállítására: 2016-ban egy olyan törvényt szavaztak meg, amely lehetővé tette a migránsok értékeinek, telefonjainak lefoglalását, és a Dániában tartózkodásuk költségeinek megtérítését.

Dániai baloldali politikusok az utóbbi hónapokban is rendre úgy nyilatkoztak, "meg kívánják óvni a társadalmuk integritását, mert ehhez joguk van", és ez alatt azt értették, hogy le akarják szorítani az országba érkező migránsok számát.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-05-24 | 13:04
Der Spiegel: az iskolaudvarokon a "te zsidó" a leggyakrabban elhangzó sértegetés, az etnikai és vallási konfliktusok túlterhelik a német iskolákat

Der Spiegel: az iskolaudvarokon a "te zsidó" a leggyakrabban elhangzó sértegetés, az etnikai és vallási konfliktusok túlterhelik a német iskolákat

 • Élénk vita zajlik az egyre növekvő, és utcán is észlelhető antiszemitizmus miatt Németországban.
 • A BILD pár napja arról számolt be, migráns fiatalok "szar zsidók" ordítozással tüntettek nagyvárosokban, köztük Berlinben.
 • Egyes iszlámkritikus gondolkodók a németországi helyzethez mérten bátran kimondják: az iszlámban benne gyökerezik a zsidóellenesség, és a politikusok hibát követtek el, amikor nem vették észre, hogy antiszemitizmust importálnak.
 • A Spiegel szerint az iskolákban is jelentkezik a probléma, etnikai és vallási konfliktusok terhelik a mindennapokat.

 

Kül 2021-07-21 | 14:47
"Véletlenül" lelőtt játszó gyerekek Svédországban egy bandaháború miatt

"Véletlenül" lelőtt játszó gyerekek Svédországban egy bandaháború miatt

 • Svédország nem talál kiutat az erőszak spiráljából - fogalmaz a Blick.ch svájci portál.
Kül 2021-05-29 | 19:51
Bevándorlásellenes tüntetők állították le a forgalmat a doveri kikötőben

Bevándorlásellenes tüntetők állították le a forgalmat a doveri kikötőben

 • A francia és angol hatóságok ezen a városon keresztül taxiztatják az illegális migránsokat az Egyesült Királyságba.
 • A 21 mérföldes vízi szakaszon átkelő migránsok 2021-ben eddig csaknem megduplázódott, és több mint 3100-an érték el az angol partokat.
Kül 2021-05-11 | 11:17
Legalább tizenegy halott egy kazanyi iskolában - egy elkövetőt lelőttek, egyet elfogtak az orosz hatóságok

Legalább tizenegy halott egy kazanyi iskolában - egy elkövetőt lelőttek, egyet elfogtak az orosz hatóságok

 • Legalább tizenegy ember meghalt az oroszországi Kazan város egyik iskolájában elkövetett lövöldözésben. Erről több orosz hírügynökség is beszámolt.
 • A jelentés szerint a halottak között több diák és egy tanár is van.
 • A tatárföldi régió elnöke, Rusztam Minnicsanov (64) szerint a halott diákok többsége nyolcadikos volt.
 • Ezen kívül tizenkét diák és négy felnőtt került kórházba sérülésekkel - mondta Minnicsanov.
Kül 2021-06-02 | 11:25

370 000 eurót zsákmányolt Tirolban a román bűnbanda, a börtönben ülő két tag egyike feladta a harmadikat: "csak egy kistraktort akartam venni" - védekezett az utóbbi

 • Több mint 100 millió forintnyi árut rabolt össze egy négytagú román bűnbanda 2019-ben Tirolban.
 • Két tagjuk börtönbüntetését tölti, akik közül az egyik feladta a harmadikat is.
 • Ő a bíróság előtt azzal védekezett, semmi köze a betöréses lopásokhoz, ő csak egy kistraktort ment venni, nem is tudott arról, a többiek mire készülnek.