Dél-afrikai zavargások: már 72 halott és élelmiszerhiány - a kormány mozgósítja a tartalékosokat

Dél-afrikai zavargások: már 72 halott és élelmiszerhiány - a kormány mozgósítja a tartalékosokat
 • Leállt a közlekedés, az ellátási láncok pedig megszakadtak Dél-Afrikában.
 • Hiány van üzemanyagból, élelmiszerből, gyógyszerekből és koronavírus-vakcinákból.

A hat napja tartó dél-afrikai zavargások most már az élelmiszer-, benzin- és gyógyszerellátást is érintik. Különösen a délkeleti KwaZulu-Natal tartományban az ellátási láncok és a közlekedési kapcsolatok megszakadtak az erőszak és a fosztogatások miatt. Közben a kormány 25 000 tartalékossal mozgósította a hadsereget - írja az EpochTimes.

Durban kikötővárosban szerdán hajnali négy órakor már emberek százai álltak sorban az élelmiszerboltok és benzinkutak előtt - jelentette az AFP fotósa. Az olyan szolgáltatók, mint az állami tulajdonú Transnet logisztikai vállalat és a legnagyobb finomító, a Sapref részben leállították a munkát "vis maior" miatt.

A múlt héten Jacob Zuma exelnök bebörtönzése után kezdődött zavargások halálos áldozatainak száma 72-re emelkedett - közölte a rendőrség -, és több mint 1200 embert tartóztattak le. A Sapref közölte, hogy a finomítót "ideiglenesen leállították" a zavargások és a KwaZulu-Natal-i ellátási útvonalak megszakadása miatt. Az üzem Dél-Afrika üzemanyag-ellátásának egyharmadáért felelős.

Egyes üzemanyag-kiskereskedők már megkezdték a fejadagolást, míg másoknál lassan elfogynak a készletek.

Fosztogatás és vandalizmus a csőcselék által

A johannesburgi Soweto városrészben egy nagy bevásárlóközpont előtt kenyeret árulnak egy furgonból, mivel a boltokat vagy kifosztották, vagy a vandalizmustól való félelem miatt bezárták. Az elmúlt napokban emberek ezrei rohamozták meg az üzleteket. Az emberek letakarították az utolsó árukat is a polcokról, és a romok között kutattak további használható élelmiszerek után. Üzleteket és raktárakat fosztottak ki és gyújtottak fel, különösen a gazdasági metropoliszban, Johannesburgban és a délkeleti KwaZulu-Natal államban.

De nem csak az élelmiszer- és üzemanyagellátás korlátozott, hanem a gyógyszerek és a Covid-19 vakcinák hiánya is fenyeget. A zavargások "fennakadásokhoz vezettek a korona-vakcina és a kórházaknak szánt készletek elosztásában" - mondta Bonang Mohale, a Szabad Állam Egyetem üzleti és közgazdasági professzora az AFP hírügynökségnek.

A munkaerő pedig otthon marad

A személyzetből is hiány van, egyesek azért nem álltak szolgálatba, mert a zavargások miatt nem közlekedtek a buszok és a vonatok. Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezet szerdán arról számolt be, hogy a Durban városától mintegy 160 kilométerre északra fekvő Empangeni városában az orvosoknak távol kellett maradniuk, mert a környéken fosztogatások és zavargások voltak, ami a korona-segélyt is érintette.

A zulu király "békére" szólít fel

Dél-Afrika legnagyobb népcsoportjának, a zulu népnek a királya szerdán a zavargások befejezésére szólított fel. "Békére szólítok fel" - mondta Misuzulu Zulu az állami televízióban. Az erőszak "nagy szégyent hozott mindannyiunkra". Ez a káosz tönkreteszi a gazdaságot, "és a szegények azok, akik a legjobban szenvednek" - tette hozzá.

A kormány mozgósítja a hadsereget

A dél-afrikai kormány csütörtökön mozgósította a tartalékos hadsereget. A katonák "álljanak készenlétben a szükséges felszereléssel" - közölte a védelmi minisztérium. Szerdán a kormány bejelentette, hogy a zavargások megfékezésére mintegy 25 000 katonát hívnak be - az eredetileg tervezettnél tízszer többet.

Az exelnök letartóztatása a tüntetések kiindulópontja

A tüntetések Zuma szülőföldjén, KwaZulu-Natal tartományban kezdődtek. Azóta azonban a zavargások az ország más részeire is átterjedtek, különösen Gauteng tartományban, Johannesburggal együtt.

A régóta elnök Zumát június végén ítélte az alkotmánybíróság 15 hónap börtönbüntetésre a bíróság megsértése miatt, amit a múlt héten kezdett meg. Miközben sok dél-afrikai az ország jogállamiságának sikereként ünnepelte a volt államfő bebörtönzését, Zuma támogatói tiltakozásul az utcára vonultak.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-05-19 | 10:58

A német családügyi miniszter belebukott a doktori fokozatáról szóló plágium-vitába - idehaza Karácsony Gergely még mindig miniszterelnöknek készül nyelvtudás híján és bekamuzott PhD-diplomával

 • Franziska Giffey német családügyi miniszter (SPD) lemondott hivataláról a német FOCUS jelentése szerint.
 • Távozásának hátterében a doktori címéről szóló vita és a plágiumgyanú áll.
 • Mivel jelenleg ő az SPD berlini elnöke, és a párt főpolgármester-csúcsjelöltje, simán visszabukhat Főpolgármesternek, ahogyan budapesti kollégájának karrierjét sem töri meg semmilyen botrány.
Kül 2021-05-17 | 11:01
Egyiptomi-német politológus a WELT-nek: "A politikusok nem értették meg, hogy a migrációval antiszemitizmus is érkezik Németországba"

Egyiptomi-német politológus a WELT-nek: "A politikusok nem értették meg, hogy a migrációval antiszemitizmus is érkezik Németországba"

 • Az Izrael és a Hamász közötti konfliktus kiéleződését követően Németországban a BILD jelentése szerint több városban is antiszemita és a zsidókat szidalmazó tüntetések zajlottak.
 • Német sajtójelentések alapján egyes városokban a migráns fiatalok zsinagógákat is rongáltak.
 • Abdel-Samad egyiptomi-német politológus arról beszélt a WELT-nek, hogyan kerül ez a gyűlölet a német utcákra.
 • Abdel-Samad: "[Az antiszemitizmus] nagyon elterjedt. Sajnos ez az arab világban az oktatás része. Az ide érkező emberek a bőröndjeikben sok konfliktust is magukkal hoznak a hazájukból. Az antiszemitizmus pedig az arab világ oktatáspolitikájának része, hogy úgy mondjam."

 

Kül 2021-05-15 | 15:20
Horvátország továbbra is zárva tart

Horvátország továbbra is zárva tart

 • Bár sokan nyitásra számítottak, május 31-ig meghosszabbították a korlátozásokat Horvátországban.
 • Horvátországban nem oltanak keleti vakcinákkal, csak európai uniós beszerzésűekkel. Átoltottságuk alig több, mint a magyar fele, és az Európai Unió átlagát sem érik el.
Kül 2021-10-26 | 15:31
Energiakrízis Romániában: Temesváron fűtés nélkül maradtak a kórházak és 50 ezer háztartás

Energiakrízis Romániában: Temesváron fűtés nélkül maradtak a kórházak és 50 ezer háztartás

 • Ennek oka az, hogy liberalizálták a ázpiacot keleti szomszédunknál, és elszabadultak az árak.
Kül 2021-06-22 | 14:44
Zöld őrület: Brüsszel ki akarja nyírni az európai autóipart

Zöld őrület: Brüsszel ki akarja nyírni az európai autóipart

 • 2035-re betiltanák a belsőégésű motorokat a kontinensen.
 • A cél az emisszió csökkentése, de ezzel csak azt fogják elérni, hogy a köposztály alatt nem fognak tudni autót fenntartani az emberek.
 • A mélyen iparellenes politika csak Németországban körülbelül 15 millió munkahelyet veszélyeztet.
 • Magyarországon is többszázezeret.
Kül 2021-05-27 | 09:00
Miért utaznak román cigányok tutajokon Mexikóból az Egyesült Államokba? - idén eddig 2217 illegális romániai cigány bevándorlót fogtak el

Miért utaznak román cigányok tutajokon Mexikóból az Egyesült Államokba? - idén eddig 2217 illegális romániai cigány bevándorlót fogtak el

 • Romániai cigányok nagy csoportjai illegális migránsként lépnek be Mexikóból az Egyesült Államokba.
 • Texas déli határain át érkeznek, és arra hivatkoznak az USA déli határainál, a rasszizmus miatt menekültek el Romániából, hogy menedékjogot kérjenek az Egyesült Államokban.