Dél-afrikai zavargások: már 72 halott és élelmiszerhiány - a kormány mozgósítja a tartalékosokat

Dél-afrikai zavargások: már 72 halott és élelmiszerhiány - a kormány mozgósítja a tartalékosokat
 • Leállt a közlekedés, az ellátási láncok pedig megszakadtak Dél-Afrikában.
 • Hiány van üzemanyagból, élelmiszerből, gyógyszerekből és koronavírus-vakcinákból.

A hat napja tartó dél-afrikai zavargások most már az élelmiszer-, benzin- és gyógyszerellátást is érintik. Különösen a délkeleti KwaZulu-Natal tartományban az ellátási láncok és a közlekedési kapcsolatok megszakadtak az erőszak és a fosztogatások miatt. Közben a kormány 25 000 tartalékossal mozgósította a hadsereget - írja az EpochTimes.

Durban kikötővárosban szerdán hajnali négy órakor már emberek százai álltak sorban az élelmiszerboltok és benzinkutak előtt - jelentette az AFP fotósa. Az olyan szolgáltatók, mint az állami tulajdonú Transnet logisztikai vállalat és a legnagyobb finomító, a Sapref részben leállították a munkát "vis maior" miatt.

A múlt héten Jacob Zuma exelnök bebörtönzése után kezdődött zavargások halálos áldozatainak száma 72-re emelkedett - közölte a rendőrség -, és több mint 1200 embert tartóztattak le. A Sapref közölte, hogy a finomítót "ideiglenesen leállították" a zavargások és a KwaZulu-Natal-i ellátási útvonalak megszakadása miatt. Az üzem Dél-Afrika üzemanyag-ellátásának egyharmadáért felelős.

Egyes üzemanyag-kiskereskedők már megkezdték a fejadagolást, míg másoknál lassan elfogynak a készletek.

Fosztogatás és vandalizmus a csőcselék által

A johannesburgi Soweto városrészben egy nagy bevásárlóközpont előtt kenyeret árulnak egy furgonból, mivel a boltokat vagy kifosztották, vagy a vandalizmustól való félelem miatt bezárták. Az elmúlt napokban emberek ezrei rohamozták meg az üzleteket. Az emberek letakarították az utolsó árukat is a polcokról, és a romok között kutattak további használható élelmiszerek után. Üzleteket és raktárakat fosztottak ki és gyújtottak fel, különösen a gazdasági metropoliszban, Johannesburgban és a délkeleti KwaZulu-Natal államban.

De nem csak az élelmiszer- és üzemanyagellátás korlátozott, hanem a gyógyszerek és a Covid-19 vakcinák hiánya is fenyeget. A zavargások "fennakadásokhoz vezettek a korona-vakcina és a kórházaknak szánt készletek elosztásában" - mondta Bonang Mohale, a Szabad Állam Egyetem üzleti és közgazdasági professzora az AFP hírügynökségnek.

A munkaerő pedig otthon marad

A személyzetből is hiány van, egyesek azért nem álltak szolgálatba, mert a zavargások miatt nem közlekedtek a buszok és a vonatok. Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezet szerdán arról számolt be, hogy a Durban városától mintegy 160 kilométerre északra fekvő Empangeni városában az orvosoknak távol kellett maradniuk, mert a környéken fosztogatások és zavargások voltak, ami a korona-segélyt is érintette.

A zulu király "békére" szólít fel

Dél-Afrika legnagyobb népcsoportjának, a zulu népnek a királya szerdán a zavargások befejezésére szólított fel. "Békére szólítok fel" - mondta Misuzulu Zulu az állami televízióban. Az erőszak "nagy szégyent hozott mindannyiunkra". Ez a káosz tönkreteszi a gazdaságot, "és a szegények azok, akik a legjobban szenvednek" - tette hozzá.

A kormány mozgósítja a hadsereget

A dél-afrikai kormány csütörtökön mozgósította a tartalékos hadsereget. A katonák "álljanak készenlétben a szükséges felszereléssel" - közölte a védelmi minisztérium. Szerdán a kormány bejelentette, hogy a zavargások megfékezésére mintegy 25 000 katonát hívnak be - az eredetileg tervezettnél tízszer többet.

Az exelnök letartóztatása a tüntetések kiindulópontja

A tüntetések Zuma szülőföldjén, KwaZulu-Natal tartományban kezdődtek. Azóta azonban a zavargások az ország más részeire is átterjedtek, különösen Gauteng tartományban, Johannesburggal együtt.

A régóta elnök Zumát június végén ítélte az alkotmánybíróság 15 hónap börtönbüntetésre a bíróság megsértése miatt, amit a múlt héten kezdett meg. Miközben sok dél-afrikai az ország jogállamiságának sikereként ünnepelte a volt államfő bebörtönzését, Zuma támogatói tiltakozásul az utcára vonultak.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-14 | 21:17
POLITICO: mély sz*rban a német Zöldek Baerbock botladozásait követően

POLITICO: mély sz*rban a német Zöldek Baerbock botladozásait követően

 • Kétségek merülnek fel Baerbock kormányzóképességével kapcsolatban - írja a brüsszeli elit lapja, a POLITICO.
Kül 2021-06-11 | 19:22
A maszkok és a tesztek után az intenzív ágyak elszámolásával is csaltak Németországban

A maszkok és a tesztek után az intenzív ágyak elszámolásával is csaltak Németországban

 • A 1,5 milliárd eurós, javarészt használhatatlan, silány minőségű FFP2-maszkbeszerzés után újabb egészségügyi botrány formálódik Németországban.
 • Eszerint több kórház is valótlan intenzíves ágyadatot adatokat közölt az egészségügyi minisztériummal, hogy az fizessen kárpótlást az érintett kórházaknak.
 • Ezen a héten a német média arról is cikkezett, hogy a kiszervezett teszt-központokból sokkal több tesztet jelentettek le, és fizettettek így ki a kormánnyal, mint amennyit valójában elvégeztek.
 • Volt olyan város, ahonnan egy napra 2000-nél is több teszt elvégzését jelentették, miközben a valós szám 200 alatt volt.
 • A kormány pedig fizette a gyorstesztek fix árát, a sokszor alvilági alakok és arab klánok által üzemeltettett teszt-központoknak.
Kül 2021-05-19 | 17:35
Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság európai életmód előmozdításáért felelős tagja: a migráció és a mobilitás hozzátartoznak az európai életmódhoz

Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság európai életmód előmozdításáért felelős tagja: a migráció és a mobilitás hozzátartoznak az európai életmódhoz

 • Ha valaki azt gondolta volna, az Európai Unió letett róla, hogy ösztönözze és támogassa a kontinesnre irányuló migrációt, az tévedett.
 • Az Európai Parlament mai vitáján Margarítisz Szkínász, a Bizottság egyik tagja elmondta, "az európai polgárok elődei bevándorlók voltak, az uniós intézményekben dolgozók mind migránsok", ezért üdvözölte, hogy az úgynevezett saját kezdeményezésű EP-jelentés célja az unión kívüli országokból érkezők munkavállalási lehetőségeinek megkönnyítése.
 • Hozzátette: a munkaerőpiacok változása és a társadalom elöregedése, továbbá bizonyos ágazatokban a szakképzett munkaerő hiánya szükségessé teszi a migrációt.
 • "Le kell számolni azzal a mítosszal, hogy a demográfiai kihívásokra vagy a munkaerőpiaci problémákra a tömeges migráció jelenti a választ" - reflektált a fideszes Hidvéghi Balázs EP-képviselő.
Kül 2021-05-10 | 17:05
„A haza túlélése a tét” – újabb nyílt levelet címeztek Macronnak francia katonák

„A haza túlélése a tét” – újabb nyílt levelet címeztek Macronnak francia katonák

 • A felhívás ismételten Emmanuel Macron köztársasági elnökhöz, a miniszterekhez, a  képviselőkhöz és a főtisztekhez intézett nyílt levél formájában jelent meg.
 • A levelet névtelenül megfogalmazó katonák szerint a következő választásokon nem „a mandátumok meghosszabbításáról vagy mások mandátumának megszerzéséről lesz szó. Hanem a haza túlélése a tét”.
 • A szerzők jelezték, hogy "nemrégiben léptek a pályára", ezért a szabályzatnak megfelelően nyilvánosan nem nyilváníthatnak véleményt.
 • A francia közéletben hónapok óta nagy viták vannak arról, a francia köztársaság keretei megfelelő védelmet biztosítanak-e a radikális iszlamizmssal szemben.
 • Az utóbbi időkben Macron elnök is arról beszél, megálljt kell parancsolni a baloldali iszlamizmusnak, mert az nem fér össze a köztársasági hagyománnyal.
Kül 2021-08-14 | 11:45
TEXAS: a kiskorúak nemváltoztatása gyermekbántalmazás

TEXAS: a kiskorúak nemváltoztatása gyermekbántalmazás

 • Vannak még helyek Nyugaton, ahol nem teljesen idióták a döntéshozók.
Kül 2021-10-21 | 10:16
Koronavírus: akár egymillió halottal is számolnak Romániában

Koronavírus: akár egymillió halottal is számolnak Romániában

 • Válságos a koronavírus-helyzet keleti szomszédunknál, az oltásellenesség és így az alacsony átoltottság megbosszulja magát.
 • A szerdai 414 áldozatból 390 nem volt beoltva.