Dél-afrikai zavargások: már 72 halott és élelmiszerhiány - a kormány mozgósítja a tartalékosokat

Dél-afrikai zavargások: már 72 halott és élelmiszerhiány - a kormány mozgósítja a tartalékosokat
 • Leállt a közlekedés, az ellátási láncok pedig megszakadtak Dél-Afrikában.
 • Hiány van üzemanyagból, élelmiszerből, gyógyszerekből és koronavírus-vakcinákból.

A hat napja tartó dél-afrikai zavargások most már az élelmiszer-, benzin- és gyógyszerellátást is érintik. Különösen a délkeleti KwaZulu-Natal tartományban az ellátási láncok és a közlekedési kapcsolatok megszakadtak az erőszak és a fosztogatások miatt. Közben a kormány 25 000 tartalékossal mozgósította a hadsereget - írja az EpochTimes.

Durban kikötővárosban szerdán hajnali négy órakor már emberek százai álltak sorban az élelmiszerboltok és benzinkutak előtt - jelentette az AFP fotósa. Az olyan szolgáltatók, mint az állami tulajdonú Transnet logisztikai vállalat és a legnagyobb finomító, a Sapref részben leállították a munkát "vis maior" miatt.

A múlt héten Jacob Zuma exelnök bebörtönzése után kezdődött zavargások halálos áldozatainak száma 72-re emelkedett - közölte a rendőrség -, és több mint 1200 embert tartóztattak le. A Sapref közölte, hogy a finomítót "ideiglenesen leállították" a zavargások és a KwaZulu-Natal-i ellátási útvonalak megszakadása miatt. Az üzem Dél-Afrika üzemanyag-ellátásának egyharmadáért felelős.

Egyes üzemanyag-kiskereskedők már megkezdték a fejadagolást, míg másoknál lassan elfogynak a készletek.

Fosztogatás és vandalizmus a csőcselék által

A johannesburgi Soweto városrészben egy nagy bevásárlóközpont előtt kenyeret árulnak egy furgonból, mivel a boltokat vagy kifosztották, vagy a vandalizmustól való félelem miatt bezárták. Az elmúlt napokban emberek ezrei rohamozták meg az üzleteket. Az emberek letakarították az utolsó árukat is a polcokról, és a romok között kutattak további használható élelmiszerek után. Üzleteket és raktárakat fosztottak ki és gyújtottak fel, különösen a gazdasági metropoliszban, Johannesburgban és a délkeleti KwaZulu-Natal államban.

De nem csak az élelmiszer- és üzemanyagellátás korlátozott, hanem a gyógyszerek és a Covid-19 vakcinák hiánya is fenyeget. A zavargások "fennakadásokhoz vezettek a korona-vakcina és a kórházaknak szánt készletek elosztásában" - mondta Bonang Mohale, a Szabad Állam Egyetem üzleti és közgazdasági professzora az AFP hírügynökségnek.

A munkaerő pedig otthon marad

A személyzetből is hiány van, egyesek azért nem álltak szolgálatba, mert a zavargások miatt nem közlekedtek a buszok és a vonatok. Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezet szerdán arról számolt be, hogy a Durban városától mintegy 160 kilométerre északra fekvő Empangeni városában az orvosoknak távol kellett maradniuk, mert a környéken fosztogatások és zavargások voltak, ami a korona-segélyt is érintette.

A zulu király "békére" szólít fel

Dél-Afrika legnagyobb népcsoportjának, a zulu népnek a királya szerdán a zavargások befejezésére szólított fel. "Békére szólítok fel" - mondta Misuzulu Zulu az állami televízióban. Az erőszak "nagy szégyent hozott mindannyiunkra". Ez a káosz tönkreteszi a gazdaságot, "és a szegények azok, akik a legjobban szenvednek" - tette hozzá.

A kormány mozgósítja a hadsereget

A dél-afrikai kormány csütörtökön mozgósította a tartalékos hadsereget. A katonák "álljanak készenlétben a szükséges felszereléssel" - közölte a védelmi minisztérium. Szerdán a kormány bejelentette, hogy a zavargások megfékezésére mintegy 25 000 katonát hívnak be - az eredetileg tervezettnél tízszer többet.

Az exelnök letartóztatása a tüntetések kiindulópontja

A tüntetések Zuma szülőföldjén, KwaZulu-Natal tartományban kezdődtek. Azóta azonban a zavargások az ország más részeire is átterjedtek, különösen Gauteng tartományban, Johannesburggal együtt.

A régóta elnök Zumát június végén ítélte az alkotmánybíróság 15 hónap börtönbüntetésre a bíróság megsértése miatt, amit a múlt héten kezdett meg. Miközben sok dél-afrikai az ország jogállamiságának sikereként ünnepelte a volt államfő bebörtönzését, Zuma támogatói tiltakozásul az utcára vonultak.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-01 | 07:26
BLOOMBERG: a Sinovac vakcinája 95%-kal csökkentette a halálozások számát egy brazil kisvárosban

BLOOMBERG: a Sinovac vakcinája 95%-kal csökkentette a halálozások számát egy brazil kisvárosban

 • A Sinovac vakcinája inaktivált vírust tartalmaz, jelenleg az EMA is vizsgálja.
 • Egy brazil kutatás szerint a vakcina 80%-ban megelőzi a tüneteket okozó megbetegedést, 86%-kal csökkenti a kórházi ápolást igénylő fertőzést.
 • A 45 000 lakosú Serranaban a vakcina 95%-kal csökkentette a halálozások számát.
Kül 2021-11-04 | 16:25
Hallatlan diktatúra: Finnországban újságírók államtitkokat szivárogtattak ki, az ügyész börtönt kér rájuk

Hallatlan diktatúra: Finnországban újságírók államtitkokat szivárogtattak ki, az ügyész börtönt kér rájuk

 • Európa, segíts!
 • Finn újságírók az állam nemzetbiztonsági titkait szivárogtatták ki, többükre letöltendő börtönt kér az ügyész.
 • Eközben a magyarországi diktatúra olyan súlyos, hogy idehaza haja szála sem görbül azoknak az "újságíróknak", akik rendszeresen érzékeny nemzetbiztonsági információkat, vagy államtitkokat hoznak nyilvánosságra.
Kül 2021-06-05 | 18:05
Föllángolt a német maszk-botrány: az egészségügyi miniszter százmilliós tételben ajándékozta volna fogyatékosoknak és hajléktalanoknak a hasznavehetetlen maszkokat

Föllángolt a német maszk-botrány: az egészségügyi miniszter százmilliós tételben ajándékozta volna fogyatékosoknak és hajléktalanoknak a hasznavehetetlen maszkokat

 • A német szövetségi kormány 2020 márciusában 1,5 milliárd euróért halmozott fel FFP2 maszkokat.
 • Később kiderült, hogy a maszkok gyatra minőségűek voltak.
 • Ennek ellenére százmilliónál is többet szállítottak ki idősotthonokba és idősápolóknak.
 • Most egy belső iratból az derült ki, az egészségügi miniszter úgy szabadult volna meg a rossz maszkoktól, hogy hajléktalanoknak és fogyatékkal élőknek adja azokat.
Kül 2022-10-28 | 11:20
Ausztria: az FPÖ utolérte a szociáldemokratákat

Ausztria: az FPÖ utolérte a szociáldemokratákat

 • Kutatók szerint a gyenge kormány és a fokozódó migrációs probléma áll a párt erősödésének hátterében.
Kül 2021-07-15 | 19:38
Hollandiát az a veszély fenyegeti, hogy a kábítószercsempészet mocsarába süllyed

Hollandiát az a veszély fenyegeti, hogy a kábítószercsempészet mocsarába süllyed

 • A Junge Freiheit kommentátora szerint feltehetjük a kérdést, létezik-e még Hollandiában "belső biztonság".
Kül 2021-12-02 | 15:32
Merkel bejelentette, hogy kötelező lesz az oltás Németországban

Merkel bejelentette, hogy kötelező lesz az oltás Németországban

 • "Februártól kötelező lesz a koronavírus elleni védőoltás Németországban" - jelentette be Angela Merkel leköszönő kancellár csütörtökön délben.