Dél-afrikai zavargások: már 72 halott és élelmiszerhiány - a kormány mozgósítja a tartalékosokat

Dél-afrikai zavargások: már 72 halott és élelmiszerhiány - a kormány mozgósítja a tartalékosokat
  • Leállt a közlekedés, az ellátási láncok pedig megszakadtak Dél-Afrikában.
  • Hiány van üzemanyagból, élelmiszerből, gyógyszerekből és koronavírus-vakcinákból.

A hat napja tartó dél-afrikai zavargások most már az élelmiszer-, benzin- és gyógyszerellátást is érintik. Különösen a délkeleti KwaZulu-Natal tartományban az ellátási láncok és a közlekedési kapcsolatok megszakadtak az erőszak és a fosztogatások miatt. Közben a kormány 25 000 tartalékossal mozgósította a hadsereget - írja az EpochTimes.

Durban kikötővárosban szerdán hajnali négy órakor már emberek százai álltak sorban az élelmiszerboltok és benzinkutak előtt - jelentette az AFP fotósa. Az olyan szolgáltatók, mint az állami tulajdonú Transnet logisztikai vállalat és a legnagyobb finomító, a Sapref részben leállították a munkát "vis maior" miatt.

A múlt héten Jacob Zuma exelnök bebörtönzése után kezdődött zavargások halálos áldozatainak száma 72-re emelkedett - közölte a rendőrség -, és több mint 1200 embert tartóztattak le. A Sapref közölte, hogy a finomítót "ideiglenesen leállították" a zavargások és a KwaZulu-Natal-i ellátási útvonalak megszakadása miatt. Az üzem Dél-Afrika üzemanyag-ellátásának egyharmadáért felelős.

Egyes üzemanyag-kiskereskedők már megkezdték a fejadagolást, míg másoknál lassan elfogynak a készletek.

Fosztogatás és vandalizmus a csőcselék által

A johannesburgi Soweto városrészben egy nagy bevásárlóközpont előtt kenyeret árulnak egy furgonból, mivel a boltokat vagy kifosztották, vagy a vandalizmustól való félelem miatt bezárták. Az elmúlt napokban emberek ezrei rohamozták meg az üzleteket. Az emberek letakarították az utolsó árukat is a polcokról, és a romok között kutattak további használható élelmiszerek után. Üzleteket és raktárakat fosztottak ki és gyújtottak fel, különösen a gazdasági metropoliszban, Johannesburgban és a délkeleti KwaZulu-Natal államban.

De nem csak az élelmiszer- és üzemanyagellátás korlátozott, hanem a gyógyszerek és a Covid-19 vakcinák hiánya is fenyeget. A zavargások "fennakadásokhoz vezettek a korona-vakcina és a kórházaknak szánt készletek elosztásában" - mondta Bonang Mohale, a Szabad Állam Egyetem üzleti és közgazdasági professzora az AFP hírügynökségnek.

A munkaerő pedig otthon marad

A személyzetből is hiány van, egyesek azért nem álltak szolgálatba, mert a zavargások miatt nem közlekedtek a buszok és a vonatok. Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezet szerdán arról számolt be, hogy a Durban városától mintegy 160 kilométerre északra fekvő Empangeni városában az orvosoknak távol kellett maradniuk, mert a környéken fosztogatások és zavargások voltak, ami a korona-segélyt is érintette.

A zulu király "békére" szólít fel

Dél-Afrika legnagyobb népcsoportjának, a zulu népnek a királya szerdán a zavargások befejezésére szólított fel. "Békére szólítok fel" - mondta Misuzulu Zulu az állami televízióban. Az erőszak "nagy szégyent hozott mindannyiunkra". Ez a káosz tönkreteszi a gazdaságot, "és a szegények azok, akik a legjobban szenvednek" - tette hozzá.

A kormány mozgósítja a hadsereget

A dél-afrikai kormány csütörtökön mozgósította a tartalékos hadsereget. A katonák "álljanak készenlétben a szükséges felszereléssel" - közölte a védelmi minisztérium. Szerdán a kormány bejelentette, hogy a zavargások megfékezésére mintegy 25 000 katonát hívnak be - az eredetileg tervezettnél tízszer többet.

Az exelnök letartóztatása a tüntetések kiindulópontja

A tüntetések Zuma szülőföldjén, KwaZulu-Natal tartományban kezdődtek. Azóta azonban a zavargások az ország más részeire is átterjedtek, különösen Gauteng tartományban, Johannesburggal együtt.

A régóta elnök Zumát június végén ítélte az alkotmánybíróság 15 hónap börtönbüntetésre a bíróság megsértése miatt, amit a múlt héten kezdett meg. Miközben sok dél-afrikai az ország jogállamiságának sikereként ünnepelte a volt államfő bebörtönzését, Zuma támogatói tiltakozásul az utcára vonultak.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-22 | 14:44
Zöld őrület: Brüsszel ki akarja nyírni az európai autóipart

Zöld őrület: Brüsszel ki akarja nyírni az európai autóipart

  • 2035-re betiltanák a belsőégésű motorokat a kontinensen.
  • A cél az emisszió csökkentése, de ezzel csak azt fogják elérni, hogy a köposztály alatt nem fognak tudni autót fenntartani az emberek.
  • A mélyen iparellenes politika csak Németországban körülbelül 15 millió munkahelyet veszélyeztet.
  • Magyarországon is többszázezeret.
Kül 2021-07-11 | 13:19
Autó hajtott a zöldségesbódéba Linz mellett - 13 sérültből 4 súlyos állapotban van

Autó hajtott a zöldségesbódéba Linz mellett - 13 sérültből 4 súlyos állapotban van

  • Feltehetően nem terrortámadás történt, hanem az, hogy a 87 éves sofőr elveszítette uralmát a gépkocsi felett.
Kül 2021-05-19 | 08:18

Óriási gyermekpornó-ellenes razzia zajlik Berlinben - 250 rendőr tart házkutatást 43 lakásban és egyéb helyiségben, 42 gyanúsított érintett

  • Szerda reggel hatalmas gyermekpornó-ellenes razzia kezdődött Berlinben.
  • 43 lakás- és egyéb helyiség átvizsgálásáról szólnak a hírek.
  • A berlini rendőrség 250 rendőrének bevonásával folyik a razzia.
Kül 2021-05-10 | 13:11
Gyimesi György, az OĽaNO politikusa: "Nekünk a visegrádi együttműködés szent"

Gyimesi György, az OĽaNO politikusa: "Nekünk a visegrádi együttműködés szent"

  • Szerencsére a mainstream liberális véleményhegemóniával szemben Szlovákiában is van, aki a józan észt és a V4-ek realitását képviseli.
  • Egyikük Gyimesi György, aki az OĽaNO képviseletében tagja a szlovák törvényhozásnak.
Kül 2021-07-22 | 15:40
Német elemzés: az őslakosok kiszorulnak a belvárosokból, mert növekszik a problémás migráció

Német elemzés: az őslakosok kiszorulnak a belvárosokból, mert növekszik a problémás migráció

  • Nyugat-Európában egyre jellemzőbb trend, hogy a helyiek kiszorulnak a nagyvárosok belvárosaiból, és migránsok foglalják el a belvárosokat.
  • Ez a minta Hollandia, Franciaország, Belgium, és most már Németország nyugati részén is.
Kül 2022-03-21 | 20:34
Orbán Viktor: Veszélyes javaslatok vannak a NATO-csúcs asztalán

Orbán Viktor: Veszélyes javaslatok vannak a NATO-csúcs asztalán

  • Egyes tagállamok Ukrajna feletti NATO-légtérzárat követelnek, mely sokak álláspontja szerint azonnali fegyveres háború kirobbanásával fenyeget a NATO és Oroszország között.
  • Stoltenberg, a NATO főtitkára korábban azt mondta, ez a lépés a III. világháborút jelentené.
  • Ezért sem támogatja sem Orbán, sem Szijjártó Péter.