A veszélyek ellenére egyre több migráns kel át a La Manche-csatornán

A veszélyek ellenére egyre több migráns kel át a La Manche-csatornán
 • Az sem tartóztatja őket vissza, hogy a Brit kormány bejelentette, jelentősen szigorítja az embercsempészet büntetését, és börtönnel sújtja az illegálisan érkezőket.
 • Egyharmadával több migráns érkezett az Egyesült Királyságba fél év alatt, mint tavaly a teljes évben.

A La Manche csatorna mindkét oldalán hozott szigorúbb intézkedések ellenére a menedékkérők továbbra is megpróbálják megtenni a veszélyes átkelést Franciaországból az Egyesült Királyságba, hogy jobb jövőt találjanak maguknak - tudósít a Deutsche Welle.

Egy fiatal férfi és felesége egy pokrócon ül egy körforgalom közelében, nem messze a főúttól az észak-franciaországi Calais külvárosában. A közelben két gyermekük kérdőn nézi őket. A férfi németül beszélve elmondja a DW-nek, hogy eredetileg Eritreából származnak, és hogy menedékkérelmüket a német hatóságok elutasították.

Körülbelül százan vannak itt - főként szudáni és iráni fiatal férfiak, de egy kuvaiti nő is van öt gyermekkel. Néhányan egy segélyszervezet által kiosztott élelmiszert esznek, mások a telefonjukat töltik.

Nem messze a bokrok között egy rögtönzött tábort állítottak fel, kezdetleges ágyneművel, szőnyeggel és néhány hálózsákkal. A 19 éves szudáni Mohaned rámutat a kartonlapra, amelyet matracnak használ. Azt mondja, hogy a rendőrség tegnap este eltávolította a sátrakat, és ezt a taktikát a nem kormányzati szervezetek, a média és még egy helyi rendőr is megerősítette. A francia hatóságok meg akarják akadályozni egy újabb "dzsungel" kialakulását, miután 2016-ban felszámolták a hírhedt migránstábort.

Bár Franciaországban szétszórtan vannak menedékközpontok, a Calais-ban tartózkodó menekültek és migránsok közül sokan úgy gondolják, hogy a kockázatos csatornaátkelés a legjobb esélyük arra, hogy eljussanak az Egyesült Királyságba, amely mindössze 30 kilométerre van a háborgó vízen át.

Mohaned azt mondja, már ötször próbált átjutni, de a francia határőrség mindig megállította. "Vannak rokonaim az Egyesült Királyságban" - mondja. "Ők azt mondják, hogy jobb, mint Franciaországban. Mert Franciaországban nem tisztelik a fekete embereket".

A többiek közül sokaknak hasonló története van: menedékkérelmüket az uniós államok elutasították, vagy egyszerűen csak remélik, hogy az Egyesült Királyságban jobb jövőt építhetnek, és nem próbáltak máshol menedékjogot kérni.

Hogy eljussanak oda, most ezrek választják a veszélyes utat a La Manche-csatornán át. Legtöbbjük zsaroló embercsempészeknek fizet nagy összegeket, hogy az éjszaka leple alatt vagy a kora reggeli órákban gumicsónakban próbálják megtenni az illegális utat.


Szigorúbb ellenőrzések a tengeren és a szárazföldön

A Csatorna és az Északi-tenger felügyeletéért felelős Tengerészeti Prefektúra idén több mint 550 átkelési kísérletet vagy sikeres átkelést regisztrált, amelyekben több mint 12 000 ember vett részt. Júliusban a brit belügyminisztérium szerint egyetlen nap alatt több mint 400 migráns érkezett. Ezzel szemben a brit adatok szerint 2020-ban mintegy 8500 ember jutott el az Egyesült Királyságba a csatornán keresztül. A francia hatóságok 9500 embert regisztráltak - sokkal többet, mint 2019-ben.

Az, hogy többen választják a tengeri útvonalat, nem feltétlenül jelenti azt, hogy több migráns érkezik az Egyesült Királyságba, hanem egyszerűen csak azt, hogy egyre nehezebb más módon átjutni. Míg 2020-ban az összes migráns fele hajóval érkezett, addig 2019-ben ez az arány csak 11% volt. Az Eurotunnel vonatútvonalat a korábbinál szigorúbban ellenőrzik, az Egyesült Királyság és Franciaország között közlekedő teherautókat pedig sokkal szigorúbb ellenőrzésnek vetik alá.

Franciaország a tengeren, valamint a kikötőkben és az utakon is fokozta az ellenőrzéseket. A csendőrség, a francia katonai rendőrség minden nap járőrözik a tengerparton és - jó idő esetén - a tengeren is. Ma Ludovic Caulier, a calais-i rendőrfőnök helyettese vezeti a két hajóból álló csapatot, amely a mintegy 40 kilométerre nyugatra fekvő Boulogne-sur-Mer felé vette az irányt. Elmagyarázza, hogy a hajóról könnyebb áttekintést kapni arról, mi történik a partokon.

"Biztosítani akarjuk, hogy ne menjenek a tengerbe" - mondja a DW-nek. "Az Északi-tenger nagyon veszélyes." Miközben a hajó a vízen száguld, Caulier a távcsövével a partot figyeli. Hirtelen jelez a kollégáinak, és a kapitány lelassít; embereket pillantottak meg a parton. Rádión értesíti a parton lévő csapatát, és végül rájönnek, hogy ez csak egy fotózás, nem pedig illegális kísérlet a csatornán való átkelésre. A műszak hátralévő része lassan telik, de később kiderül, hogy kollégáik valóban megakadályoztak egy migránscsoportot abban, hogy aznap délelőtt megtegye az utat.

Boulogne-Sur-Mer-ben, valamivel később, Dominique Consille regionális tisztviselő is felbukkan, hogy megfigyelje a csapatokat, amint "alapvető, életmentő küldetést" végeznek.

"Jól szervezett csempészhálózatokkal van dolgunk, amelyek veszélybe sodorják a családokat, és sok pénzt kérnek az átkelésért" - mondja, hozzátéve, hogy ezeket mindenképpen fel kell számolni.

'Nem tudunk négyzetméterenként egy rendőrt kirendelni'

A brit kormány nemrég beleegyezett, hogy 2021-ben és 2022-ben közel 63 millió eurót (mintegy 73 millió dollárt) fizet Franciaországnak a La Manche-csatornán történő járőrözés fokozására és az embercsempészek visszaszorítására, amit a civil szervezetek élesen bíráltak.

Pierre Roques, az Utopia 56 nevű civil szervezet koordinátora meg van győződve arról, hogy az intézkedések nem fogják megoldani a Calais-ban és környékén kialakult katasztrofális helyzetet. "A határaink nem ajtók" - mondta. "A part nagyon hosszú. Nem tudunk négyzetméterenként egy rendőrt állítani".

Roques szerint a francia hatóságok csak "biztonsági PR-t" csinálnak, és ez nem fogja visszatartani az embereket attól, hogy megpróbáljanak átjutni a csatornán. "Csak még több kockázatot lesznek kénytelenek vállalni" - mondta, hozzátéve, hogy biztonságos és legális útvonalakat kell találni, hogy az emberek megtehessék az utat.

Az Egyesült Királyság azonban éppen azon van, hogy még inkább szigorítsa törvényeit. A kormány nemrégiben törvényjavaslatot terjesztett elő, amelynek értelmében börtönbüntetésre számíthatnak azok, akik illegálisan lépnek be az országba.

Roques azonban nem hajlandó feladni. Most éppen az egyesületnek adományozott ruhákat válogatja, míg a közelben egy fiatal nő élelmiszert válogat. Amikor leszáll az éj, elindulnak, hogy szétosszák az ellátmányt. Megállnak majd a körforgalomnál is, ahol a szudáni Mohaned és az eritreai család várakozik, hogy csatlakozhassanak ahhoz a több száz emberhez, akik abban reménykednek, hogy minden akadály ellenére hamarosan eljutnak az Egyesült Királyságba.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-21 | 14:02
A németeknél már a megszokott francia kártya is rasszista és szexista

A németeknél már a megszokott francia kártya is rasszista és szexista

 • Mert az nem képviseli a jelenlegi színes és diverz társadalmat.
Kül 2021-07-29 | 11:31
Riasztóan megnőtt a gyermekekkel szemben elkövetett szexuális bűncselekmények száma Finnországban

Riasztóan megnőtt a gyermekekkel szemben elkövetett szexuális bűncselekmények száma Finnországban

 • 25 százalékkal több szexuális bűncselekményt regisztráltak 2021 első félévében, mint a tavalyi év azonos időszakában.
 • A gyermekek ellen elkövetett szexuális zaklatások 50%-kal nőttek.
Kül 2021-06-03 | 15:54
Szenzációs gyógyszerteszt: egy új gyógyszer képes megölni a rákos sejteket anélkül, hogy károsítaná a közeli egészséges szöveteket

Szenzációs gyógyszerteszt: egy új gyógyszer képes megölni a rákos sejteket anélkül, hogy károsítaná a közeli egészséges szöveteket

 • A szenzációs hírről a skót The Herald lap számolt be az Edinburghi Egyetemre hivatkozva.
Kül 2021-12-07 | 12:21
Totális elszigetelődés: Emmanuel Macron is Orbán Viktorhoz látogat

Totális elszigetelődés: Emmanuel Macron is Orbán Viktorhoz látogat

 • Ezzel ő lesz a harmadik francia elnökjelölt, akit diplomáciai egyeztetésen fogad a magyar kormányfő.
 • Nemrégiben Magyarországon járt ugyanis Macron két kihívója, Éric Zemmour és Marine Le Pen is.
 • Ők a mainstream sajtó szerint "szélsőjobboldaliak", pedig csak a kontrollálatlan bevándorlás ellen szólalnak fel.
 • A francia helyzet különlegessége egyébként az, hogy Macron két legerősebb kihívójának összeadva több támogatója van, mint a centrista, de jobboldali fordulatot vevő Macronnak.
 • A látogatás geopolitikai jelentőségét az adja, hogy a német választások radikális zöld-baloldali fordulata, és Merkel kiesése az európai politikából teljesen új helyzetet eredményez a kontinensen.
 • Például a francia állam támogatja az atomenergia használatát, míg a német koalíció csak a megújulókban bízik a jövőben. Ráadásul 2022 első felében Franciaország adja az Unió elnökségét, macron vezetésével.
Kül 2021-05-11 | 12:19
Burgenlandban igazoltan megjelent az indiai dupla vírusmutáns

Burgenlandban igazoltan megjelent az indiai dupla vírusmutáns

 • Az indiai koronamutáció három esete igazolódott Burgenlandban.
 • A fertőzési láncolat azonban megszakadhatott. A múlt héten Salzburg tartományban is megerősítettek egy esetet.
Kül 2021-08-02 | 12:20
A német belügyminiszter önzéssel vádolja Ausztriát

A német belügyminiszter önzéssel vádolja Ausztriát

 • Továbbra is forró krumpli a migráció Európában.
 • A német belügyminiszter vasárnap Ausztriát bírálta, csak azért, mert az a saját érdekeit próbálja érvényesíteni a migrációs politikában.
Kül 2021-06-06 | 19:32
A BILD szerint a CDU nyert Szász-Anhaltban 35,8 százalékkal, második az AfD 23,1%-kal

A BILD szerint a CDU nyert Szász-Anhaltban 35,8 százalékkal, második az AfD 23,1%-kal

 • Harmadik a Linke, 10,9%-os eredménnyel, negyedik az SPD 8 százalékkal, ötödik az FDP 6,8 százalékkal, és hatodik a Grüne 6%-kal.