A veszélyek ellenére egyre több migráns kel át a La Manche-csatornán

A veszélyek ellenére egyre több migráns kel át a La Manche-csatornán
  • Az sem tartóztatja őket vissza, hogy a Brit kormány bejelentette, jelentősen szigorítja az embercsempészet büntetését, és börtönnel sújtja az illegálisan érkezőket.
  • Egyharmadával több migráns érkezett az Egyesült Királyságba fél év alatt, mint tavaly a teljes évben.

A La Manche csatorna mindkét oldalán hozott szigorúbb intézkedések ellenére a menedékkérők továbbra is megpróbálják megtenni a veszélyes átkelést Franciaországból az Egyesült Királyságba, hogy jobb jövőt találjanak maguknak - tudósít a Deutsche Welle.

Egy fiatal férfi és felesége egy pokrócon ül egy körforgalom közelében, nem messze a főúttól az észak-franciaországi Calais külvárosában. A közelben két gyermekük kérdőn nézi őket. A férfi németül beszélve elmondja a DW-nek, hogy eredetileg Eritreából származnak, és hogy menedékkérelmüket a német hatóságok elutasították.

Körülbelül százan vannak itt - főként szudáni és iráni fiatal férfiak, de egy kuvaiti nő is van öt gyermekkel. Néhányan egy segélyszervezet által kiosztott élelmiszert esznek, mások a telefonjukat töltik.

Nem messze a bokrok között egy rögtönzött tábort állítottak fel, kezdetleges ágyneművel, szőnyeggel és néhány hálózsákkal. A 19 éves szudáni Mohaned rámutat a kartonlapra, amelyet matracnak használ. Azt mondja, hogy a rendőrség tegnap este eltávolította a sátrakat, és ezt a taktikát a nem kormányzati szervezetek, a média és még egy helyi rendőr is megerősítette. A francia hatóságok meg akarják akadályozni egy újabb "dzsungel" kialakulását, miután 2016-ban felszámolták a hírhedt migránstábort.

Bár Franciaországban szétszórtan vannak menedékközpontok, a Calais-ban tartózkodó menekültek és migránsok közül sokan úgy gondolják, hogy a kockázatos csatornaátkelés a legjobb esélyük arra, hogy eljussanak az Egyesült Királyságba, amely mindössze 30 kilométerre van a háborgó vízen át.

Mohaned azt mondja, már ötször próbált átjutni, de a francia határőrség mindig megállította. "Vannak rokonaim az Egyesült Királyságban" - mondja. "Ők azt mondják, hogy jobb, mint Franciaországban. Mert Franciaországban nem tisztelik a fekete embereket".

A többiek közül sokaknak hasonló története van: menedékkérelmüket az uniós államok elutasították, vagy egyszerűen csak remélik, hogy az Egyesült Királyságban jobb jövőt építhetnek, és nem próbáltak máshol menedékjogot kérni.

Hogy eljussanak oda, most ezrek választják a veszélyes utat a La Manche-csatornán át. Legtöbbjük zsaroló embercsempészeknek fizet nagy összegeket, hogy az éjszaka leple alatt vagy a kora reggeli órákban gumicsónakban próbálják megtenni az illegális utat.


Szigorúbb ellenőrzések a tengeren és a szárazföldön

A Csatorna és az Északi-tenger felügyeletéért felelős Tengerészeti Prefektúra idén több mint 550 átkelési kísérletet vagy sikeres átkelést regisztrált, amelyekben több mint 12 000 ember vett részt. Júliusban a brit belügyminisztérium szerint egyetlen nap alatt több mint 400 migráns érkezett. Ezzel szemben a brit adatok szerint 2020-ban mintegy 8500 ember jutott el az Egyesült Királyságba a csatornán keresztül. A francia hatóságok 9500 embert regisztráltak - sokkal többet, mint 2019-ben.

Az, hogy többen választják a tengeri útvonalat, nem feltétlenül jelenti azt, hogy több migráns érkezik az Egyesült Királyságba, hanem egyszerűen csak azt, hogy egyre nehezebb más módon átjutni. Míg 2020-ban az összes migráns fele hajóval érkezett, addig 2019-ben ez az arány csak 11% volt. Az Eurotunnel vonatútvonalat a korábbinál szigorúbban ellenőrzik, az Egyesült Királyság és Franciaország között közlekedő teherautókat pedig sokkal szigorúbb ellenőrzésnek vetik alá.

Franciaország a tengeren, valamint a kikötőkben és az utakon is fokozta az ellenőrzéseket. A csendőrség, a francia katonai rendőrség minden nap járőrözik a tengerparton és - jó idő esetén - a tengeren is. Ma Ludovic Caulier, a calais-i rendőrfőnök helyettese vezeti a két hajóból álló csapatot, amely a mintegy 40 kilométerre nyugatra fekvő Boulogne-sur-Mer felé vette az irányt. Elmagyarázza, hogy a hajóról könnyebb áttekintést kapni arról, mi történik a partokon.

"Biztosítani akarjuk, hogy ne menjenek a tengerbe" - mondja a DW-nek. "Az Északi-tenger nagyon veszélyes." Miközben a hajó a vízen száguld, Caulier a távcsövével a partot figyeli. Hirtelen jelez a kollégáinak, és a kapitány lelassít; embereket pillantottak meg a parton. Rádión értesíti a parton lévő csapatát, és végül rájönnek, hogy ez csak egy fotózás, nem pedig illegális kísérlet a csatornán való átkelésre. A műszak hátralévő része lassan telik, de később kiderül, hogy kollégáik valóban megakadályoztak egy migránscsoportot abban, hogy aznap délelőtt megtegye az utat.

Boulogne-Sur-Mer-ben, valamivel később, Dominique Consille regionális tisztviselő is felbukkan, hogy megfigyelje a csapatokat, amint "alapvető, életmentő küldetést" végeznek.

"Jól szervezett csempészhálózatokkal van dolgunk, amelyek veszélybe sodorják a családokat, és sok pénzt kérnek az átkelésért" - mondja, hozzátéve, hogy ezeket mindenképpen fel kell számolni.

'Nem tudunk négyzetméterenként egy rendőrt kirendelni'

A brit kormány nemrég beleegyezett, hogy 2021-ben és 2022-ben közel 63 millió eurót (mintegy 73 millió dollárt) fizet Franciaországnak a La Manche-csatornán történő járőrözés fokozására és az embercsempészek visszaszorítására, amit a civil szervezetek élesen bíráltak.

Pierre Roques, az Utopia 56 nevű civil szervezet koordinátora meg van győződve arról, hogy az intézkedések nem fogják megoldani a Calais-ban és környékén kialakult katasztrofális helyzetet. "A határaink nem ajtók" - mondta. "A part nagyon hosszú. Nem tudunk négyzetméterenként egy rendőrt állítani".

Roques szerint a francia hatóságok csak "biztonsági PR-t" csinálnak, és ez nem fogja visszatartani az embereket attól, hogy megpróbáljanak átjutni a csatornán. "Csak még több kockázatot lesznek kénytelenek vállalni" - mondta, hozzátéve, hogy biztonságos és legális útvonalakat kell találni, hogy az emberek megtehessék az utat.

Az Egyesült Királyság azonban éppen azon van, hogy még inkább szigorítsa törvényeit. A kormány nemrégiben törvényjavaslatot terjesztett elő, amelynek értelmében börtönbüntetésre számíthatnak azok, akik illegálisan lépnek be az országba.

Roques azonban nem hajlandó feladni. Most éppen az egyesületnek adományozott ruhákat válogatja, míg a közelben egy fiatal nő élelmiszert válogat. Amikor leszáll az éj, elindulnak, hogy szétosszák az ellátmányt. Megállnak majd a körforgalomnál is, ahol a szudáni Mohaned és az eritreai család várakozik, hogy csatlakozhassanak ahhoz a több száz emberhez, akik abban reménykednek, hogy minden akadály ellenére hamarosan eljutnak az Egyesült Királyságba.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-09-27 | 11:16
Az előzetes adatok alapján az SPD győzött Németországban

Az előzetes adatok alapján az SPD győzött Németországban

  • Szorosan mögötte a CDU-CSU szövetség, de a kormányalakítás senkinek sem lesz egyszerű.
Kül 2021-06-02 | 11:10
Bécsiek figyelmeztető táblákat helyeztek ki szerte a városban: "FIGYELEM! Politikai iszlám az Ön közelében!" felirattal

Bécsiek figyelmeztető táblákat helyeztek ki szerte a városban: "FIGYELEM! Politikai iszlám az Ön közelében!" felirattal

  • Napok óta port kavar Ausztriában az Islamland-karte térképes alkalmazás, melyet a téma szakértői készítettek az osztrák iszlamizmus és az országban működő iszlám egyesületek bemutatására.
  • Az alkotó iszlámszakértők a fenyegetések miatt azóta rendőrségi védelem alatt állnak, az ÖVP-s integrációs minisztert pedig a közösségi médiában fenyegetik osztrák iszlamisták; a terrorelhárítás nyomoz.
  • A Kronen Zeitung arról ír, Bécs több utcájában is megjelentek kihelyezett táblák, amik arra figyelmeztetik a járókelőket, hogy a politikai iszlám a közelükben van.
Kül 2021-06-22 | 14:44
Zöld őrület: Brüsszel ki akarja nyírni az európai autóipart

Zöld őrület: Brüsszel ki akarja nyírni az európai autóipart

  • 2035-re betiltanák a belsőégésű motorokat a kontinensen.
  • A cél az emisszió csökkentése, de ezzel csak azt fogják elérni, hogy a köposztály alatt nem fognak tudni autót fenntartani az emberek.
  • A mélyen iparellenes politika csak Németországban körülbelül 15 millió munkahelyet veszélyeztet.
  • Magyarországon is többszázezeret.
Kül 2021-06-29 | 07:19
Wolfgang Schäuble, a Bundestag elnöke, a német politika nagy öregje: Németországnak be kell fejeznie a keleti tagállamok kioktatását

Wolfgang Schäuble, a Bundestag elnöke, a német politika nagy öregje: Németországnak be kell fejeznie a keleti tagállamok kioktatását

  • "Miért gondolják a németek, hogy megtaníthatják a lengyeleknek, mi a demokrácia?" - kérdezi Wolfgang Schäuble, a német parlament elnöke.
  • Később a közép- és kelet-európai népek bátorságát és kitartását dicsérte a beszélgetés során.
  • Ha nem lennének a lengyelek, magyarok, csehek, szlovákok stb. "mindez nem lett volna lehetséges".
  • Schäuble az ez alatt nemcsak a kommunizmus végét értette Európában, hanem a német újraegyesítést és azt az évtizedes békét és jólétet is, amelyet a régió azóta (néhány zökkenő ellenére) élvez.
  • Schäuble világában a kelet-nyugati szakadék növekedése nagyobb veszélyt jelent Európa jövőjére, mint bármi, ami egy-egy tagállamban történik.
Kül 2021-05-12 | 16:09
A Momentum román szövetségesét EU-s pénzekkel történő csalással vádolja a Csalásellenes Osztály

A Momentum román szövetségesét EU-s pénzekkel történő csalással vádolja a Csalásellenes Osztály

  • Dan Barna, hivatalban lévő román kormányfő-helyettest EU-s pénzekkel kapcsolatos csalással vádolja a DLAF (Csalásellenes Osztály).
  • A miniszterelnök-helyettes annak az USR-PLUS pártnak a társelnöke, amelynek Fekete-Győr András, a Momentum elnöke is kampányolt a román helyhatósági választásokon.