A veszélyek ellenére egyre több migráns kel át a La Manche-csatornán

A veszélyek ellenére egyre több migráns kel át a La Manche-csatornán
 • Az sem tartóztatja őket vissza, hogy a Brit kormány bejelentette, jelentősen szigorítja az embercsempészet büntetését, és börtönnel sújtja az illegálisan érkezőket.
 • Egyharmadával több migráns érkezett az Egyesült Királyságba fél év alatt, mint tavaly a teljes évben.

A La Manche csatorna mindkét oldalán hozott szigorúbb intézkedések ellenére a menedékkérők továbbra is megpróbálják megtenni a veszélyes átkelést Franciaországból az Egyesült Királyságba, hogy jobb jövőt találjanak maguknak - tudósít a Deutsche Welle.

Egy fiatal férfi és felesége egy pokrócon ül egy körforgalom közelében, nem messze a főúttól az észak-franciaországi Calais külvárosában. A közelben két gyermekük kérdőn nézi őket. A férfi németül beszélve elmondja a DW-nek, hogy eredetileg Eritreából származnak, és hogy menedékkérelmüket a német hatóságok elutasították.

Körülbelül százan vannak itt - főként szudáni és iráni fiatal férfiak, de egy kuvaiti nő is van öt gyermekkel. Néhányan egy segélyszervezet által kiosztott élelmiszert esznek, mások a telefonjukat töltik.

Nem messze a bokrok között egy rögtönzött tábort állítottak fel, kezdetleges ágyneművel, szőnyeggel és néhány hálózsákkal. A 19 éves szudáni Mohaned rámutat a kartonlapra, amelyet matracnak használ. Azt mondja, hogy a rendőrség tegnap este eltávolította a sátrakat, és ezt a taktikát a nem kormányzati szervezetek, a média és még egy helyi rendőr is megerősítette. A francia hatóságok meg akarják akadályozni egy újabb "dzsungel" kialakulását, miután 2016-ban felszámolták a hírhedt migránstábort.

Bár Franciaországban szétszórtan vannak menedékközpontok, a Calais-ban tartózkodó menekültek és migránsok közül sokan úgy gondolják, hogy a kockázatos csatornaátkelés a legjobb esélyük arra, hogy eljussanak az Egyesült Királyságba, amely mindössze 30 kilométerre van a háborgó vízen át.

Mohaned azt mondja, már ötször próbált átjutni, de a francia határőrség mindig megállította. "Vannak rokonaim az Egyesült Királyságban" - mondja. "Ők azt mondják, hogy jobb, mint Franciaországban. Mert Franciaországban nem tisztelik a fekete embereket".

A többiek közül sokaknak hasonló története van: menedékkérelmüket az uniós államok elutasították, vagy egyszerűen csak remélik, hogy az Egyesült Királyságban jobb jövőt építhetnek, és nem próbáltak máshol menedékjogot kérni.

Hogy eljussanak oda, most ezrek választják a veszélyes utat a La Manche-csatornán át. Legtöbbjük zsaroló embercsempészeknek fizet nagy összegeket, hogy az éjszaka leple alatt vagy a kora reggeli órákban gumicsónakban próbálják megtenni az illegális utat.


Szigorúbb ellenőrzések a tengeren és a szárazföldön

A Csatorna és az Északi-tenger felügyeletéért felelős Tengerészeti Prefektúra idén több mint 550 átkelési kísérletet vagy sikeres átkelést regisztrált, amelyekben több mint 12 000 ember vett részt. Júliusban a brit belügyminisztérium szerint egyetlen nap alatt több mint 400 migráns érkezett. Ezzel szemben a brit adatok szerint 2020-ban mintegy 8500 ember jutott el az Egyesült Királyságba a csatornán keresztül. A francia hatóságok 9500 embert regisztráltak - sokkal többet, mint 2019-ben.

Az, hogy többen választják a tengeri útvonalat, nem feltétlenül jelenti azt, hogy több migráns érkezik az Egyesült Királyságba, hanem egyszerűen csak azt, hogy egyre nehezebb más módon átjutni. Míg 2020-ban az összes migráns fele hajóval érkezett, addig 2019-ben ez az arány csak 11% volt. Az Eurotunnel vonatútvonalat a korábbinál szigorúbban ellenőrzik, az Egyesült Királyság és Franciaország között közlekedő teherautókat pedig sokkal szigorúbb ellenőrzésnek vetik alá.

Franciaország a tengeren, valamint a kikötőkben és az utakon is fokozta az ellenőrzéseket. A csendőrség, a francia katonai rendőrség minden nap járőrözik a tengerparton és - jó idő esetén - a tengeren is. Ma Ludovic Caulier, a calais-i rendőrfőnök helyettese vezeti a két hajóból álló csapatot, amely a mintegy 40 kilométerre nyugatra fekvő Boulogne-sur-Mer felé vette az irányt. Elmagyarázza, hogy a hajóról könnyebb áttekintést kapni arról, mi történik a partokon.

"Biztosítani akarjuk, hogy ne menjenek a tengerbe" - mondja a DW-nek. "Az Északi-tenger nagyon veszélyes." Miközben a hajó a vízen száguld, Caulier a távcsövével a partot figyeli. Hirtelen jelez a kollégáinak, és a kapitány lelassít; embereket pillantottak meg a parton. Rádión értesíti a parton lévő csapatát, és végül rájönnek, hogy ez csak egy fotózás, nem pedig illegális kísérlet a csatornán való átkelésre. A műszak hátralévő része lassan telik, de később kiderül, hogy kollégáik valóban megakadályoztak egy migránscsoportot abban, hogy aznap délelőtt megtegye az utat.

Boulogne-Sur-Mer-ben, valamivel később, Dominique Consille regionális tisztviselő is felbukkan, hogy megfigyelje a csapatokat, amint "alapvető, életmentő küldetést" végeznek.

"Jól szervezett csempészhálózatokkal van dolgunk, amelyek veszélybe sodorják a családokat, és sok pénzt kérnek az átkelésért" - mondja, hozzátéve, hogy ezeket mindenképpen fel kell számolni.

'Nem tudunk négyzetméterenként egy rendőrt kirendelni'

A brit kormány nemrég beleegyezett, hogy 2021-ben és 2022-ben közel 63 millió eurót (mintegy 73 millió dollárt) fizet Franciaországnak a La Manche-csatornán történő járőrözés fokozására és az embercsempészek visszaszorítására, amit a civil szervezetek élesen bíráltak.

Pierre Roques, az Utopia 56 nevű civil szervezet koordinátora meg van győződve arról, hogy az intézkedések nem fogják megoldani a Calais-ban és környékén kialakult katasztrofális helyzetet. "A határaink nem ajtók" - mondta. "A part nagyon hosszú. Nem tudunk négyzetméterenként egy rendőrt állítani".

Roques szerint a francia hatóságok csak "biztonsági PR-t" csinálnak, és ez nem fogja visszatartani az embereket attól, hogy megpróbáljanak átjutni a csatornán. "Csak még több kockázatot lesznek kénytelenek vállalni" - mondta, hozzátéve, hogy biztonságos és legális útvonalakat kell találni, hogy az emberek megtehessék az utat.

Az Egyesült Királyság azonban éppen azon van, hogy még inkább szigorítsa törvényeit. A kormány nemrégiben törvényjavaslatot terjesztett elő, amelynek értelmében börtönbüntetésre számíthatnak azok, akik illegálisan lépnek be az országba.

Roques azonban nem hajlandó feladni. Most éppen az egyesületnek adományozott ruhákat válogatja, míg a közelben egy fiatal nő élelmiszert válogat. Amikor leszáll az éj, elindulnak, hogy szétosszák az ellátmányt. Megállnak majd a körforgalomnál is, ahol a szudáni Mohaned és az eritreai család várakozik, hogy csatlakozhassanak ahhoz a több száz emberhez, akik abban reménykednek, hogy minden akadály ellenére hamarosan eljutnak az Egyesült Királyságba.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-05-27 | 09:00
Miért utaznak román cigányok tutajokon Mexikóból az Egyesült Államokba? - idén eddig 2217 illegális romániai cigány bevándorlót fogtak el

Miért utaznak román cigányok tutajokon Mexikóból az Egyesült Államokba? - idén eddig 2217 illegális romániai cigány bevándorlót fogtak el

 • Romániai cigányok nagy csoportjai illegális migránsként lépnek be Mexikóból az Egyesült Államokba.
 • Texas déli határain át érkeznek, és arra hivatkoznak az USA déli határainál, a rasszizmus miatt menekültek el Romániából, hogy menedékjogot kérjenek az Egyesült Államokban.
Kül 2021-06-22 | 20:03
EUROPOL: A dzsihádista terrorizmus továbbra is a legnagyobb fenyegetést jelenti az Európai Unióra nézve

EUROPOL: A dzsihádista terrorizmus továbbra is a legnagyobb fenyegetést jelenti az Európai Unióra nézve

 • A 2020-as évet értékelte az EUROPOL, az Európai Unión belüli legfontosabb rendőrségi szerv.
 • A dzsihádista terrorizmus továbbra is a legnagyobb fenyegetést jelenti az Európai Unióra nézve, és azt továbbra is a külföldi fejlemények befolyásolják - írják.
 • Az Irakban és Szíriában még mindig aktívan tevékenykedő úgynevezett Iszlám Állam (IS) eléri európai támogatóit, hogy Európában támadások elkövetésére buzdítsa őket.
Kül 2021-07-06 | 13:24
A Német Szövetségi Bűnügyi Hivatal riadót fújt: a bevándorlók egyre aktívabbak a szervezett bűnözésben

A Német Szövetségi Bűnügyi Hivatal riadót fújt: a bevándorlók egyre aktívabbak a szervezett bűnözésben

 • A Focus úgy fogalmaz, a migránsokat elnyeli a drogok, betörések és a klánok mocsara.
 • 2020-ban a rendőrség 890 olyan gyanúsítottat fogott el, akiket a szervezett bűnözés tagjainak tulajdonítanak - 76 százalékkal többet, mint 2019-ben.
 • Emellett 85 szervezett bűnözői bandát vezettek bevándorlók - az előző évhez képest ez 89 százalékos növekedés.
 • A migráció a szervezett bűnözés képét is átrajzolja, és kiszorítja az "őshonos" bűnözőket.
 • Ez történt Bécsben is: az osztrák csibészeket a '90-es években a szerbek, albánok, montenegróiak megjelenése és erőszakos fellépése szorította ki.
 • Most pedig őket szorítják ki a piacról a törökök, az afgánok és az utcai drogkereskedő feketék.
Kül 2022-03-25 | 12:37
Zelenszkij alpári módon követelőzik Magyarországtól

Zelenszkij alpári módon követelőzik Magyarországtól

 • Az egykori-táncos komikus nagyon beleélte magát a szerepébe, és miniszterelnök-helyettesén, nagykövetén keresztül folyamatosan követelőzik.
 • Az ukrán elnök provokációjának célja, hogy Magyarországot háborúba rángassa.
Kül 2023-02-07 | 13:07
"A béke elnöke": Trumpnak 2024-re az a terve, hogy az ukrajnai háborúval szemben induljon el

"A béke elnöke": Trumpnak 2024-re az a terve, hogy az ukrajnai háborúval szemben induljon el

 • "Trump a béke elnöke, és két generáció óta ő az első elnök, aki nem indított háborút."
Kül 2021-07-07 | 15:42
Zavartalanul folyik a migránstaxiztatatás a Földközi-tengeren

Zavartalanul folyik a migránstaxiztatatás a Földközi-tengeren

 • Jelenleg az Ocean Viking nevű hajó keres magának kikötőt 572, a tengeri csónakokból összeszedett migránssal a fedélzetén.
 • A mentőhajók tevékenysége sok európai politikusnak szúrja a szemét, mert azzal, hogy ezek a hajók végül felveszik a nyílt tengeren a migránsokat, az embercsempészek is tisztában vannak.
 • Ezért bátran indítják meg a líbiai partoktól a nyílt vizek felé a szállításra alkalmatlan, de migránsokkal túlzsúfolt rozoga csónakjaikat.
 • Ezt a gyakorlatot cinkos összejátszásnak tartja minden migrációkritikus politikus.
 • Ráadásul az embercsempészek százmillió eurónyi feketepénzt keresnek azzal évente, hogy embereket küldenek a hullámsír felé.
Kül 2021-07-01 | 12:57
A bécsi gyilkosság 3. gyanúsítottja szökésben van

A bécsi gyilkosság 3. gyanúsítottja szökésben van

 • Szombaton egy 13 éves kislányt elkábítottak, megerőszakoltak és megfojtottak Bécsben.
 • 16 és 18 éves afgánokat gyanúsítanak, akik menedékkérőként éltek Ausztriában.
 • Egyikük egy bécsi önkormányzati lakásban élt, és majdnem 60 000 eurónyi segélyt vett fel, amióta Ausztriában tartózkodik.
 • 3. társuk jelenleg szökésben van.