Jobboldali fordulat a német CDU-ban

Jobboldali fordulat a német CDU-ban
 • Harmadszorra sikerrel járt a CDU konzervatív szárnyához tartozó jelölt.
 • Kár, hogy időköben a CDU ellenzékbe szorult, és egy sötétzöld-vörös kormánya lett Németországnak.

Nagy többségben Friedrich Merz pártelnöksége mellett foglalt állást a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) tagsága.

A politikus, aki harmadszor indult a posztért, azt mondta, bátorítja az eredmény. A tagok döntését a párt januári kongresszusán a delegáltaknak is jóvá kell hagyniuk, ami szinte biztosra vehető. A szavazatok abszolút többségét megszerezve már az első körben egyértelmű győzelmet aratott a CDU elnöki posztjáért folyó versenyben Friedrich Merz.

A szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választást elveszítő párt konzervatív szárnyához sorolt politikus harmadszor indult a posztért, ellenfelei Norbert Röttgen, a párt külpolitikai szakértője és Helge Braun korábbi kancelláriaminiszter voltak. Merz a szavazatok 62,1 százalékát, Röttgen a 25,8 százalékát, Braun a 12,1 százalékát gyűjtötte be – írja a Magyar Hírlap.

Az eredményt péntek délután Berlinben hozták nyilvánosságra. A CDU eddigi elnöke, Armin Laschet az elveszített Bundestag-választás után mondott le, a párt vezetése ezt követően pedig úgy döntött, az eddigi gyakorlattól eltérően a párttagokra bízza a következő elnök személyének kiválasztását.

A CDU körülbelül négyszázezer tagjából csaknem kétszázötvenezren adták le voksukat a csütörtök délutáni határidőig. A győztes a Die Welt című lap szerint azt mondta, bátorítja az eredmény. Merz megköszönte a pártvezetés és csapata munkáját, valamint gratulált a másik két jelöltnek.

Lenyűgözőnek nevezte, hogy a tagok kétharmada részt vett a szavazáson, emellett hangsúlyozta, hogy az ellenzékbe került pártnak küldetése van. Rámutatott egyúttal, hogy az eredmény nem jelent végleges döntést, azt a jövő január 21–22-én megrendezésre kerülő pártkongresszuson még meg kell erősíteniük a delegáltaknak. Szinte biztosra vehető azonban, hogy a küldöttek meg fogják erősíteni a tagok választását.

Markus Söder bajor kormányfő, a testvérpárt Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke a Twitteren gratulált Merznek, hozzátéve, hogy a politikussal közösen szeretnék megerősíteni a jobbközép pártszövetséget. Söder az Augsburger Allgemeine című lapnak adott interjúban kétségét fejezte ki, hogy pártja képes lesz abszolút többséget szerezni a következő, 2023-ban esedékes bajor tartományi választáson.

Hozzátette, hosszú távon is a jelenlegi koalíciós társ Szabadválasztók pártjával (Freie Wähler) tudja elképzelni az együttműködést. Söder szerint a bajor társadalom az elmúlt húsz évben átalakult, sokszínűbbé vált, ráadásul egyre több párt található a politikai spektrumban.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-08 | 12:21
Kurz az osztrák vagyonkezelő elnökének: "Úgyis mindent megkapsz, amit akarsz" - kedden reggel a vagyonkezelő elnöke lemondott tisztségéről

Kurz az osztrák vagyonkezelő elnökének: "Úgyis mindent megkapsz, amit akarsz" - kedden reggel a vagyonkezelő elnöke lemondott tisztségéről

 • Az Ibiza-gate, és a szerencsejáték-ipari mogul kaszinókoncessziója újfent rámutattak az osztrák politika korrupt működésmódjára.
 • Legújabban az borzolja a kedélyeket, hogy Kurz és bizalmasainak mobilis csevegései kiszivárogtak.
 • A két bizalmas egyike az állami vagyonkezelő holding ma lemondott elnöke, a másikuk az osztrák pénzügyminiszter.
 • Kurzot opportunista hatalomgyakorlása miatt Mini-Metternichnek becézi a német és az osztrák sajtó.
Kül 2022-09-30 | 15:05
Tengerjáró hajókon szállásolják el a migránsokat Hollandiában

Tengerjáró hajókon szállásolják el a migránsokat Hollandiában

 • "Menekültügyi összeomlás előtt áll Hollandia" - mondják a helyzet ismerői, akik azt állítják, a menekültügyi válság súlyosbítja a lakáshiányt is.
 • Holland települések emiatt szabotálják a törvény betartását, mely kötelezően előírja számukra, hogy elszállásolják a migránsokat.
Kül 2021-08-01 | 11:01
Így küldték melegebb éghajlatra Vettelt a németek

Így küldték melegebb éghajlatra Vettelt a németek

 • Lewis Hamilton kiállása után Sebastian Vettel is kritizálta a magyar gyermekvédelmi törvényt.
 • Az autóversenyző először szivárványos cipőjével üzent, majd véleményét is kifejtette a magyar jogrendszerről: "Nyomasztónak tartom, hogy egy olyan ország, amelyik az Európai Unióban van, ilyen törvényt hoz."
 • A német sportrajongók azonban nem kímélték: Facebook-kommentekben tették helyre az Aston Martin pilótáját.
Kül 2021-07-04 | 19:53
Meredek emelkedés a brit fertőzési adatokban, de az oltások működnek

Meredek emelkedés a brit fertőzési adatokban, de az oltások működnek

 • Az Egyesült Királyság újabb 24 248 koronavírusos megbetegedést és 15 további halálesetet jelentett - derül ki a legfrissebb napi adatokból.
Kül 2021-09-27 | 11:16
Az előzetes adatok alapján az SPD győzött Németországban

Az előzetes adatok alapján az SPD győzött Németországban

 • Szorosan mögötte a CDU-CSU szövetség, de a kormányalakítás senkinek sem lesz egyszerű.
Kül 2021-05-30 | 13:42

BILD: Gusztustalan gyűlöletfelvonulás Hamburgban - az iszlamista csőcselék antiszemita jelszavakat ordibál

 • Továbbra sem csillapodik a Németországot sokkoló utcai antiszemitizmus, mely azt követően lángolt fel, hogy a Hamász rakétáival szemben Izrael megvédte magát.
 • Most egy hamburgi tüntetésről számol be a BILD, melyet egy másfél évtizede betiltott, de illegalitásban továbbra is működő német iszlamista szervezet rendezett.