Jobboldali fordulat a német CDU-ban

Jobboldali fordulat a német CDU-ban
  • Harmadszorra sikerrel járt a CDU konzervatív szárnyához tartozó jelölt.
  • Kár, hogy időköben a CDU ellenzékbe szorult, és egy sötétzöld-vörös kormánya lett Németországnak.

Nagy többségben Friedrich Merz pártelnöksége mellett foglalt állást a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) tagsága.

A politikus, aki harmadszor indult a posztért, azt mondta, bátorítja az eredmény. A tagok döntését a párt januári kongresszusán a delegáltaknak is jóvá kell hagyniuk, ami szinte biztosra vehető. A szavazatok abszolút többségét megszerezve már az első körben egyértelmű győzelmet aratott a CDU elnöki posztjáért folyó versenyben Friedrich Merz.

A szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választást elveszítő párt konzervatív szárnyához sorolt politikus harmadszor indult a posztért, ellenfelei Norbert Röttgen, a párt külpolitikai szakértője és Helge Braun korábbi kancelláriaminiszter voltak. Merz a szavazatok 62,1 százalékát, Röttgen a 25,8 százalékát, Braun a 12,1 százalékát gyűjtötte be – írja a Magyar Hírlap.

Az eredményt péntek délután Berlinben hozták nyilvánosságra. A CDU eddigi elnöke, Armin Laschet az elveszített Bundestag-választás után mondott le, a párt vezetése ezt követően pedig úgy döntött, az eddigi gyakorlattól eltérően a párttagokra bízza a következő elnök személyének kiválasztását.

A CDU körülbelül négyszázezer tagjából csaknem kétszázötvenezren adták le voksukat a csütörtök délutáni határidőig. A győztes a Die Welt című lap szerint azt mondta, bátorítja az eredmény. Merz megköszönte a pártvezetés és csapata munkáját, valamint gratulált a másik két jelöltnek.

Lenyűgözőnek nevezte, hogy a tagok kétharmada részt vett a szavazáson, emellett hangsúlyozta, hogy az ellenzékbe került pártnak küldetése van. Rámutatott egyúttal, hogy az eredmény nem jelent végleges döntést, azt a jövő január 21–22-én megrendezésre kerülő pártkongresszuson még meg kell erősíteniük a delegáltaknak. Szinte biztosra vehető azonban, hogy a küldöttek meg fogják erősíteni a tagok választását.

Markus Söder bajor kormányfő, a testvérpárt Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke a Twitteren gratulált Merznek, hozzátéve, hogy a politikussal közösen szeretnék megerősíteni a jobbközép pártszövetséget. Söder az Augsburger Allgemeine című lapnak adott interjúban kétségét fejezte ki, hogy pártja képes lesz abszolút többséget szerezni a következő, 2023-ban esedékes bajor tartományi választáson.

Hozzátette, hosszú távon is a jelenlegi koalíciós társ Szabadválasztók pártjával (Freie Wähler) tudja elképzelni az együttműködést. Söder szerint a bajor társadalom az elmúlt húsz évben átalakult, sokszínűbbé vált, ráadásul egyre több párt található a politikai spektrumban.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-07-09 | 09:56
Eltemették Steffit, a késes szomáliai 24 éves áldozatát

Eltemették Steffit, a késes szomáliai 24 éves áldozatát

  • A fiatal nő azért ment Würzburgba, hogy legjobb barátnőjének esküvőjére ajándékokat és koszorúslány-ruhát vásároljon.
  • Az ámokfutó szomáliai késes iszlamista az áruházban szúrta le és ölte meg.
Kül 2022-04-01 | 10:35
40 éve nem látott infláció, egekeben a gázárak Németországban

40 éve nem látott infláció, egekeben a gázárak Németországban

  • A gáz ára egyetlen év alatt duplázódott.
  • A BENNFENTES német forrásai szerint ezen a télen valóban vannak olyan németek, akik kabátban üldögélnek az otthonaikban.
Kül 2022-02-10 | 22:30
Macron atomerőmű-építést jelentett be, ettől elsírják magukat a hazai sötétzöldek

Macron atomerőmű-építést jelentett be, ettől elsírják magukat a hazai sötétzöldek

  • Szabó Tímeára lassan rá lehet adni a kényszerzubbonyt, mielőtt görcsös rohamot kap a hisztériától.
Kül 2021-06-01 | 17:00
Dánia is megelégelte az álproblémát, eddig tartott a tolerancia - a baloldali miniszterelnök hazatérést javasol a migránsoknak

Dánia is megelégelte az álproblémát, eddig tartott a tolerancia - a baloldali miniszterelnök hazatérést javasol a migránsoknak

  • Dánia visszavonja a tartózkodási engedélyeket egyes szíriaiaktól, mert a kormány az ország bizonyos részeit biztonságos visszatérési országnak minősítette.
  • "Ha nincs szükségük védelemre, mert a veszély már nem áll fenn, akkor térjenek vissza a hazájukba, és segítsenek az ottani újjáépítésben" - mondja Frederiksen dán kormányfő.