Belgiumban is 50 éves inflációs rekordot közelít a pénzromlás mértéke

Belgiumban is 50 éves inflációs rekordot közelít a pénzromlás mértéke
  • 1975 óta nem volt olyan gyors a pénzromlás, mint 2022-ben.
  • Akkor az olajválsággal küzdött az ország, mint az egész világ.
  • Az infláció kiváltó oka ott is a vágtató energiaár.

Az infláció Belgiumban elérte a legmagasabb szintet 1975 óta - tudósít a BrusselsTimes.

Belgiumban az infláció 11,27%-ra nőtt szeptemberben a múlt havi 10%-ról, amivel az elmúlt közel öt évtized legmagasabb szintjét érte el, de mit jelent ez a napi szinten?

Az egymással összefüggő gazdasági és geopolitikai tényezők hatására a fogyasztói átlagárak éves növekedése 1975 augusztusa óta a legmagasabb szintet érte el, amikor is az infláció 11,42% volt. Akkoriban Belgium, akárcsak a világ többi része, olajsokkkal küszködött.

"Az élet az elmúlt hónapban 11,3%-kal volt drágább, mint 2021 szeptemberében. A normális, kívánatos inflációs ráta (valamivel kevesebb mint) 2%. Tehát egy év alatt az élet ugyanolyan mértékben drágult, mint ahogyan azt általában elvárná csak nem egy, hanem hat év alatt” – magyarázta Stijn Baert, a foglalkoztatási közgazdaságtan professzora a Twitteren.

"Összességében az inflációs adatok megerősítik azt, amit már sokan éreztek: az élet sokkal drágább, mint egy évvel ezelőtt, és ami az energiaárakat illeti, robbanásszerű emelkedés előtt áll" - mondta.

Lecsorgó hatás

Az elmúlt hónapokhoz hasonlóan az egekbe szökő infláció nagyrészt a magas energiaáraknak köszönhető (az energiainfláció jelenleg 60,54%, szemben a múlt havi 49,81%-kal).
Az áram most 81,3%-kal drágább, mint egy évvel ezelőtt, míg a földgáz 130,6%-kal. "Ez lényegében azt jelenti, hogy ha a fogyasztók tavaly szeptemberben 100 eurót fizettek bizonyos mennyiségű földgáz vásárlásáért, akkor 2022 szeptemberében 234,9 eurót kellett fizetniük" - magyarázta Eric Dor, az IESEG School of Management közgazdásza.

Mivel az energia szinte minden gazdasági tevékenység inputja, az energiaárak emelkedése az összes ágazatban felmerülő költségek növekedését vonja maga után, ami viszont azt eredményezi, hogy az érintett ágazatok az eladási árak emelésével próbálják megőrizni termékeik hasznonkulcsait.

Dor elmagyarázta, hogy az energiaárak kezdeti emelkedése fokozatosan az élelmiszerárak emelkedését vonja maga után, ami az élelmiszer-infláció meredek emelkedését eredményezte az elmúlt hónapokban (szeptemberben 10,40%-ra).

Vigasz?

Baert szerint az egyik relatív fény a sötétben az egészségügyi index, amelyet többek között a bérek, a szociális juttatások és a lakbérek indexálásához használnak, és jelenleg 11,2 százalékon áll, vagyis az emberek bére közel azonos szinten emelkedik rövid vagy középtávon.

Dor azonban hangsúlyozta, hogy a bérek fogyasztói árakon alapuló automatikus indexálása automatikus bérnövekedést és ezzel a munkaerőköltség növekedését váltja ki a cégeknél, amelyek erre újbóli áremeléssel reagálnak.

Egy másik fontos szempont, amit figyelembe kell venni, hogy ezek az inflációs adatok egy átlagos családra vonatkoznak. "Egy család, amely költségvetésének nagy részét energiára költi, különösen, ha gázt használ, és kívül esik a szociális tarifán, számukra sokkal drágább lett az élet, mint ami a 11,3 százalékos emelkedésből következne."

Tom Simonts, a KBC vezető pénzügyi közgazdásza kifejtette, hogy az infláció nagymértékben befolyásolja az emberek megtakarításainak értékét is.

"Jelenleg mintegy 300 milliárd eurót tartanak a megtakarítási számlákon. Ilyen ütemben 33,8 milliárd euró párolog el éves szinten, vagyis napi 92 millió euró."

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-08-10 | 12:53
Svédország: a bevándorlással együtt nő a gyilkosságok száma

Svédország: a bevándorlással együtt nő a gyilkosságok száma

  • A göteborgi rendőrség 1980-ban az esetek 80 százalékában fel tudta deríteni a gyilkosságokat. Jelenleg ez az arány csak 20 százalék.
Kül 2021-05-11 | 15:27
Diplomabotrány a német kormányban: elvehetik PhD-fokozatát az SPD-s családügyi minisztertől

Diplomabotrány a német kormányban: elvehetik PhD-fokozatát az SPD-s családügyi minisztertől

  • Egy médiajelentés szerint a disszertációjának újbóli vizsgálatával megbízott bizottság a doktori cím visszavonását javasolja Franziska Giffey családügyi minisztertől.
Kül 2021-05-09 | 21:03
Alig 500 embert érdekelt a konferencia Európa jövőjéről

Alig 500 embert érdekelt a konferencia Európa jövőjéről

  • A Parlament, a Tanács és a Bizottság által elindított, részvételi demokrácián alapuló folyamatot nemrégiben jelentették be.
  • Célja a kezdeményezésnek, hogy közelebb hozza az európai állampolgárokat az Európai Unióhoz.
  • Az első, ünnepélyes megnyitón pár Erasmusos diák, Európa vezető politikusai, mint Emmanuel Macron francia elnök, David Sassoli, az Európai Parlament elnöke, António Costa portugál miniszterelnök, és az Európai Unió Tanácsának nevében Ursula von der Leyen lépett színpadra.
  • A nagyszabásúnak beharangozott párbeszédet alig 500 európai követte online.
Kül 2021-07-15 | 18:43
Rasszistának tartják a Wikipédiát, mert "túl sok fehér férfi írja"

Rasszistának tartják a Wikipédiát, mert "túl sok fehér férfi írja"

  • Ezt a német közszolgálati rádióban vitatták meg.
  • A Deutschlandfunk műsorvezetője, Christine Watty is egyetértett ezzel a tézissel.
  • Hangsúlyozta, hogy amikor "fehér férfiak" hozzászólásokat hoznak létre a Wikipédián, az automatikusan "uralmi tudás", amely elnyomja a migránsokat, a sötét bőrűeket és a nőket.
Kül 2021-06-30 | 21:57
A spanyol VOX elnöke: Budapesten szabadon sétálhatnak a homoszexuálisok, Amszterdamban és Barcelonában pedig nem

A spanyol VOX elnöke: Budapesten szabadon sétálhatnak a homoszexuálisok, Amszterdamban és Barcelonában pedig nem

  • A spanyol VOX elnöke szerint Orbán védi meg a magyar homoszexuálisokat az EU és Spanyolország kommunistáitól, mert Orbán megvédi a határokat a muszlim migránsoktól.
Kül 2021-07-16 | 12:23
Több mint 250 000 Delta-fertőzés az Egyesült Királyságban, az esetek 17%-kal emelkedtek egyetlen hét alatt

Több mint 250 000 Delta-fertőzés az Egyesült Királyságban, az esetek 17%-kal emelkedtek egyetlen hét alatt

  • Az Egyesült Királyságban a fertőzések mintegy 99%-át továbbra is ez a változat okozza.
  • A Covid-19-es megbetegedések száma 48 553-mal emelkedett a legutóbbi 24 órás időszakban, ami az elmúlt hat hónap legnagyobb napi emelkedése.