Belgiumban is 50 éves inflációs rekordot közelít a pénzromlás mértéke

Belgiumban is 50 éves inflációs rekordot közelít a pénzromlás mértéke
 • 1975 óta nem volt olyan gyors a pénzromlás, mint 2022-ben.
 • Akkor az olajválsággal küzdött az ország, mint az egész világ.
 • Az infláció kiváltó oka ott is a vágtató energiaár.

Az infláció Belgiumban elérte a legmagasabb szintet 1975 óta - tudósít a BrusselsTimes.

Belgiumban az infláció 11,27%-ra nőtt szeptemberben a múlt havi 10%-ról, amivel az elmúlt közel öt évtized legmagasabb szintjét érte el, de mit jelent ez a napi szinten?

Az egymással összefüggő gazdasági és geopolitikai tényezők hatására a fogyasztói átlagárak éves növekedése 1975 augusztusa óta a legmagasabb szintet érte el, amikor is az infláció 11,42% volt. Akkoriban Belgium, akárcsak a világ többi része, olajsokkkal küszködött.

"Az élet az elmúlt hónapban 11,3%-kal volt drágább, mint 2021 szeptemberében. A normális, kívánatos inflációs ráta (valamivel kevesebb mint) 2%. Tehát egy év alatt az élet ugyanolyan mértékben drágult, mint ahogyan azt általában elvárná csak nem egy, hanem hat év alatt” – magyarázta Stijn Baert, a foglalkoztatási közgazdaságtan professzora a Twitteren.

"Összességében az inflációs adatok megerősítik azt, amit már sokan éreztek: az élet sokkal drágább, mint egy évvel ezelőtt, és ami az energiaárakat illeti, robbanásszerű emelkedés előtt áll" - mondta.

Lecsorgó hatás

Az elmúlt hónapokhoz hasonlóan az egekbe szökő infláció nagyrészt a magas energiaáraknak köszönhető (az energiainfláció jelenleg 60,54%, szemben a múlt havi 49,81%-kal).
Az áram most 81,3%-kal drágább, mint egy évvel ezelőtt, míg a földgáz 130,6%-kal. "Ez lényegében azt jelenti, hogy ha a fogyasztók tavaly szeptemberben 100 eurót fizettek bizonyos mennyiségű földgáz vásárlásáért, akkor 2022 szeptemberében 234,9 eurót kellett fizetniük" - magyarázta Eric Dor, az IESEG School of Management közgazdásza.

Mivel az energia szinte minden gazdasági tevékenység inputja, az energiaárak emelkedése az összes ágazatban felmerülő költségek növekedését vonja maga után, ami viszont azt eredményezi, hogy az érintett ágazatok az eladási árak emelésével próbálják megőrizni termékeik hasznonkulcsait.

Dor elmagyarázta, hogy az energiaárak kezdeti emelkedése fokozatosan az élelmiszerárak emelkedését vonja maga után, ami az élelmiszer-infláció meredek emelkedését eredményezte az elmúlt hónapokban (szeptemberben 10,40%-ra).

Vigasz?

Baert szerint az egyik relatív fény a sötétben az egészségügyi index, amelyet többek között a bérek, a szociális juttatások és a lakbérek indexálásához használnak, és jelenleg 11,2 százalékon áll, vagyis az emberek bére közel azonos szinten emelkedik rövid vagy középtávon.

Dor azonban hangsúlyozta, hogy a bérek fogyasztói árakon alapuló automatikus indexálása automatikus bérnövekedést és ezzel a munkaerőköltség növekedését váltja ki a cégeknél, amelyek erre újbóli áremeléssel reagálnak.

Egy másik fontos szempont, amit figyelembe kell venni, hogy ezek az inflációs adatok egy átlagos családra vonatkoznak. "Egy család, amely költségvetésének nagy részét energiára költi, különösen, ha gázt használ, és kívül esik a szociális tarifán, számukra sokkal drágább lett az élet, mint ami a 11,3 százalékos emelkedésből következne."

Tom Simonts, a KBC vezető pénzügyi közgazdásza kifejtette, hogy az infláció nagymértékben befolyásolja az emberek megtakarításainak értékét is.

"Jelenleg mintegy 300 milliárd eurót tartanak a megtakarítási számlákon. Ilyen ütemben 33,8 milliárd euró párolog el éves szinten, vagyis napi 92 millió euró."

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-17 | 16:26
Mint a jégeső, úgy záporoztak a kövek a spanyol rendőrökre

Mint a jégeső, úgy záporoztak a kövek a spanyol rendőrökre

 • Nem csitul a migrációs helyzet Marokkó és a spanyol exklávék között.
 • Szerda hajnalban több mint 150 afrikai próbált bejutni a melillai exklávéba.
Kül 2021-08-08 | 12:39
Ezen a hétvégén is közel ezer migránst taxiztattak be a menőhajók Olaszországba

Ezen a hétvégén is közel ezer migránst taxiztattak be a menőhajók Olaszországba

 • Tavasz óta hurcolják a migránsokat a mentőhajók Olaszországba.
 • A cinkos összjátszást az emberkereskedőkkel nem minden politikus nézi jó szemmel.
 • A legtöbb migráns megindul Németország felé, ám közben a német bíróság megtiltotta, hogy Németország Olaszország felé küldjön vissza migránsokat.
Kül 2021-06-26 | 14:37
A tálibok visszafoglalják Afganisztán nagy részét - most újabb menekülthullám indul Európa felé?

A tálibok visszafoglalják Afganisztán nagy részét - most újabb menekülthullám indul Európa felé?

 • Teszi fel a kérdést az osztrák EXXPRESS portál.
 • Az afgán központi kormány csak Kabult és környékét tartja ellenőrzése alatt.
 • Az ország többi részét a tálibok: egész körzetek adták meg magukat harc nélkül a táliboknak.
 • Már 2,2 millió ember él a tálibok uralma alatt, és ez a szám napról-napra nő.
 • Mindez egy hatalmas népvándorlás elindulását eredményezheti ismét.
Kül 2022-09-30 | 15:05
Tengerjáró hajókon szállásolják el a migránsokat Hollandiában

Tengerjáró hajókon szállásolják el a migránsokat Hollandiában

 • "Menekültügyi összeomlás előtt áll Hollandia" - mondják a helyzet ismerői, akik azt állítják, a menekültügyi válság súlyosbítja a lakáshiányt is.
 • Holland települések emiatt szabotálják a törvény betartását, mely kötelezően előírja számukra, hogy elszállásolják a migránsokat.