Belgiumban is 50 éves inflációs rekordot közelít a pénzromlás mértéke

Belgiumban is 50 éves inflációs rekordot közelít a pénzromlás mértéke
  • 1975 óta nem volt olyan gyors a pénzromlás, mint 2022-ben.
  • Akkor az olajválsággal küzdött az ország, mint az egész világ.
  • Az infláció kiváltó oka ott is a vágtató energiaár.

Az infláció Belgiumban elérte a legmagasabb szintet 1975 óta - tudósít a BrusselsTimes.

Belgiumban az infláció 11,27%-ra nőtt szeptemberben a múlt havi 10%-ról, amivel az elmúlt közel öt évtized legmagasabb szintjét érte el, de mit jelent ez a napi szinten?

Az egymással összefüggő gazdasági és geopolitikai tényezők hatására a fogyasztói átlagárak éves növekedése 1975 augusztusa óta a legmagasabb szintet érte el, amikor is az infláció 11,42% volt. Akkoriban Belgium, akárcsak a világ többi része, olajsokkkal küszködött.

"Az élet az elmúlt hónapban 11,3%-kal volt drágább, mint 2021 szeptemberében. A normális, kívánatos inflációs ráta (valamivel kevesebb mint) 2%. Tehát egy év alatt az élet ugyanolyan mértékben drágult, mint ahogyan azt általában elvárná csak nem egy, hanem hat év alatt” – magyarázta Stijn Baert, a foglalkoztatási közgazdaságtan professzora a Twitteren.

"Összességében az inflációs adatok megerősítik azt, amit már sokan éreztek: az élet sokkal drágább, mint egy évvel ezelőtt, és ami az energiaárakat illeti, robbanásszerű emelkedés előtt áll" - mondta.

Lecsorgó hatás

Az elmúlt hónapokhoz hasonlóan az egekbe szökő infláció nagyrészt a magas energiaáraknak köszönhető (az energiainfláció jelenleg 60,54%, szemben a múlt havi 49,81%-kal).
Az áram most 81,3%-kal drágább, mint egy évvel ezelőtt, míg a földgáz 130,6%-kal. "Ez lényegében azt jelenti, hogy ha a fogyasztók tavaly szeptemberben 100 eurót fizettek bizonyos mennyiségű földgáz vásárlásáért, akkor 2022 szeptemberében 234,9 eurót kellett fizetniük" - magyarázta Eric Dor, az IESEG School of Management közgazdásza.

Mivel az energia szinte minden gazdasági tevékenység inputja, az energiaárak emelkedése az összes ágazatban felmerülő költségek növekedését vonja maga után, ami viszont azt eredményezi, hogy az érintett ágazatok az eladási árak emelésével próbálják megőrizni termékeik hasznonkulcsait.

Dor elmagyarázta, hogy az energiaárak kezdeti emelkedése fokozatosan az élelmiszerárak emelkedését vonja maga után, ami az élelmiszer-infláció meredek emelkedését eredményezte az elmúlt hónapokban (szeptemberben 10,40%-ra).

Vigasz?

Baert szerint az egyik relatív fény a sötétben az egészségügyi index, amelyet többek között a bérek, a szociális juttatások és a lakbérek indexálásához használnak, és jelenleg 11,2 százalékon áll, vagyis az emberek bére közel azonos szinten emelkedik rövid vagy középtávon.

Dor azonban hangsúlyozta, hogy a bérek fogyasztói árakon alapuló automatikus indexálása automatikus bérnövekedést és ezzel a munkaerőköltség növekedését váltja ki a cégeknél, amelyek erre újbóli áremeléssel reagálnak.

Egy másik fontos szempont, amit figyelembe kell venni, hogy ezek az inflációs adatok egy átlagos családra vonatkoznak. "Egy család, amely költségvetésének nagy részét energiára költi, különösen, ha gázt használ, és kívül esik a szociális tarifán, számukra sokkal drágább lett az élet, mint ami a 11,3 százalékos emelkedésből következne."

Tom Simonts, a KBC vezető pénzügyi közgazdásza kifejtette, hogy az infláció nagymértékben befolyásolja az emberek megtakarításainak értékét is.

"Jelenleg mintegy 300 milliárd eurót tartanak a megtakarítási számlákon. Ilyen ütemben 33,8 milliárd euró párolog el éves szinten, vagyis napi 92 millió euró."

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-07-02 | 14:52

A miniszterelnök kifejezte részvétét az Ausztriában meggyilkolt 13 éves kislány miatt

  • Úgy fogalmazott, egész Ausztriát felháborította az eset, az ország talpon van.
  • Kurz kancellár pedig derekasan küzd a migráció ellen.
  • Arra figyelmeztetett, azzal, hogy Afganisztánól kivonul az Egyesült Államok és a NATO, milliónyi afgán indulhat meg Európa felé.
Kül 2021-06-25 | 20:25
A würzburgi rendőrség megerősítette, hogy a késes támadásnak 3 halottja van

A würzburgi rendőrség megerősítette, hogy a késes támadásnak 3 halottja van

  • Christian Schuchardt Főpolgármester és Joachim Hermann bajor belügyminiszter megérkeztek a helyszínre.
Kül 2021-06-29 | 18:45
A nemzetközi helyzet fokozódik: Spanyolországban 14 éves kortól elérhetővé válik a szabad nemválasztás

A nemzetközi helyzet fokozódik: Spanyolországban 14 éves kortól elérhetővé válik a szabad nemválasztás

  • A feminista mozgalom nem ért egyet a nemek közötti átjárhatósággal, mert attól tartanak, így a nők jogai és a női egyenlőség harca csorbul.
  • A Minisztertanács elé kerülő törvénytervezetbe "a transzneműek hormonális és sebészeti kezelései bekerültek a Nemzeti Egészségügyi Rendszer közös szolgáltatásainak portfóliójába és egyes autonóm közösségek kiegészítő szolgáltatásainak portfóliójába".
Kül 2021-05-29 | 20:18

Svédország Európa egyik legbiztonságosabb országából a második legveszélyesebbé vált

  • Svédország Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsa (Brå) által közzétett tanulmányból kiderül, hogy Svédország az egyetlen ország a kontinensen, ahol a lövöldözések száma jelentősen megnőtt a század eleje óta.
Kül 2021-09-14 | 11:57
Legfontosabb problémáink: az Európai Parlament szerint a teljes kontinensen kell ismerni az azonos neműek házasságát és élettársi kapcsolatát

Legfontosabb problémáink: az Európai Parlament szerint a teljes kontinensen kell ismerni az azonos neműek házasságát és élettársi kapcsolatát

  • Afganisztánból milliók keltek útra, az Unió gazdasága folyamatosan veszít a versenyképességéből és a világgazdaságban betöltött szerepéből, de az EP megint megtalálta, mivel kell foglalkozni.
Kül 2021-06-05 | 18:05
Föllángolt a német maszk-botrány: az egészségügyi miniszter százmilliós tételben ajándékozta volna fogyatékosoknak és hajléktalanoknak a hasznavehetetlen maszkokat

Föllángolt a német maszk-botrány: az egészségügyi miniszter százmilliós tételben ajándékozta volna fogyatékosoknak és hajléktalanoknak a hasznavehetetlen maszkokat

  • A német szövetségi kormány 2020 márciusában 1,5 milliárd euróért halmozott fel FFP2 maszkokat.
  • Később kiderült, hogy a maszkok gyatra minőségűek voltak.
  • Ennek ellenére százmilliónál is többet szállítottak ki idősotthonokba és idősápolóknak.
  • Most egy belső iratból az derült ki, az egészségügi miniszter úgy szabadult volna meg a rossz maszkoktól, hogy hajléktalanoknak és fogyatékkal élőknek adja azokat.
Kül 2021-08-20 | 12:37
Stefan Löfven svéd miniszterelnök: "Soha nem térünk vissza 2015-be"

Stefan Löfven svéd miniszterelnök: "Soha nem térünk vissza 2015-be"

  • Ezt az akkori migrációs helyzetre mondta Svédország miniszterelnöke.
  • A svéd evakuálásra nem lehetnek büszkék Svédországban: egyszerűen hátrahagyták a nekik dolgozó afgánokat, nem válaszolnak a telefonhívásaikra, blokkolták az email-címeiket.
Kül 2021-05-13 | 10:19
Tovább játszik a Bitcoinnal Elon Musk, a techipar fenegyereke - 15%-ot veszített értékéből a kriptopénz Musk tweetje után

Tovább játszik a Bitcoinnal Elon Musk, a techipar fenegyereke - 15%-ot veszített értékéből a kriptopénz Musk tweetje után

  • Elon Musk, a Tesla, a Space-X és a Starlink első embere szerdán arról twittelt, az elektromos autókat gyártó Tesla "felfüggesztette a Bitcoin felhasználásával történő járművásárlásokat".
  • A kriptodeviza értéke 15%-kal csökkent a tweet hatására.
  • Emlékezetes Musk ugyanígy rángatta az árfolyamot - csak akkor felfelé -, amikor bejelentette, hogy elfogadják fizetőeszközként, és a Tesla is bevásárol Bitcoinból, mintegy 1,5 milliárd dollár értékben.
  • Olyan, mintha Musk csak játszana és szórakozna a kriptopénzzel és annak árfolyamával.