A német Alkotmányvédelem korábbi feje "személyiségvizsgálattal" ellenőrizné a közszolgálati újságírókat

A német Alkotmányvédelem korábbi feje "személyiségvizsgálattal" ellenőrizné a közszolgálati újságírókat
  • Szerinte kapcsolat áll fent a baloldali szélsőségesség és a német közmédia újságírói között.
  • A német közvéleményben rengeteg kritika éri az utóbbi években a közmédiát, mert az szélsőségesen elfogult a Zöldekkel és a migrációval szemben.

Maassen "ellenőrizni" akarja az újságírókat - a pártok Laschet reakcióját követelik - tudósít a WELT.

Hans-Georg Maassen kapcsolatot lát a közszolgálati műsorszolgáltatás és a baloldali szélsőséges szcéna között. Ezért az újságírók felülvizsgálatát követeli. Hans-Georg Maassen, a Thüringiai CDU Bundestag-jelöltje és az Alkotmányvédelmi Hivatal korábbi vezetője a közszolgálati műsorszolgáltatót ért vádak után megismételte, hogy a sajtószabadság és a műsorszolgáltatás Németországban alkotmányos jogállást élvez.

"A független újságírás és a politikailag független #OERR (közszolgálati műsorszolgáltatás) nélkülözhetetlen a demokráciához" - írta vasárnap este a Twitteren. "Kritizálom a tendenciózus tudósításokat az #OERR-ben. Ez is a véleménynyilvánítás szabadságának része. De egyértelmű: nem szabad, hogy az újságírói munkát a politika 'agykontrollal' irányítsa."

Maassen korábban még a Tagesschau újságíróinak felülvizsgálatára szólított fel. A TV Berlin magántévének adott interjújában az 58 éves politikus azt mondta: "Ha azt látjuk, hogy a közszolgálati műsorszolgáltató és a 'Tagesschau' munkatársai és a baloldali és szélsőbaloldali szcéna között is vannak kapcsolatok, akkor ezt is érdemes lenne kivizsgálni". Maassen nem hozott konkrét példákat vagy bizonyítékokat a vádjaira, sőt még neveket sem mondott.

"Elég ország van, amely, azt mondom, elindíthatna egy NDR-vizsgálóbizottságot" - mondta Maassen. Az NDR felelős az ARD-n futó, Hamburgban gyártott 'Tagesschau' című műsorért. Maassen követelte, "hogy egyes szerkesztők életrajzát is tegyék próbára, hogy ezek az emberek rendelkeznek-e azokkal a jellemvonásokkal, amelyek a 'Tagesschau' szerkesztésén keresztül elkísérik a 'Tagesschau'-t". Tehát egyfajta karakterteszt, amit a volt Alkotmányvédelem feje javasol.

Barbara Jung, az NDR szóvivője vasárnap azt mondta, hogy a 'Tagesschau' "magas szintű objektivitást és gondosságot tanúsít a tudósításokban. A hírválasztás során kizárólag újságírói szempontokat követ. A 'Tagesschau' tehát kiegyensúlyozott, érthető és tényekkel alátámasztott újságírást jelent."

Maassen, aki a CDU színeiben a dél-türingiai 196-os választókerületben indul a szövetségi választásokon, a közszolgálati műsorszolgáltatót "egyértelmű baloldali irányultsággal" és a "nyilvánosságra hozott vélemények manipulálásával" is vádolta. Nem látja a kiegyensúlyozott tudósítást.

"Másik pártot kellene keresni"

Maassen megjegyzéseit élesen bírálták a közösségi médiában: Dirk Toepffer, a CDU frakcióvezetője az alsó-szászországi tartományi parlamentben a Twitteren azt írta: "Sajtószabadságunk sérthetetlen. Aki magatartásvizsgálatot követel az újságírók számára, az a legsötétebb időkbe esik vissza. Ez nem összeegyeztethető a CDU értékeivel. Maassen úr, mondjon le, és lépjen ki a CDU-ból."

Bernd Althusmann, a CDU tartományi elnöke is élesen bírálta Maassent. "Maassen határozottan árt a pártnak olyan álláspontokkal, amelyeket nem osztunk. Az újságírók 'személyiségvizsgálatára' vonatkozó követelése elfogadhatatlan! Ha Maassen úr számára semmit sem jelentenek annak a pártnak az alapértékei, amelynek színeiben be akar jutni a Bundestagba, akkor keressen magának egy másik pártot. Számunkra a sajtószabadság sérthetetlen, és az is marad" - mondta Althusmann a Neue Osnabrücker Zeitungnak.

Frank Überall, a Német Újságíró Szövetség szövetségi elnöke a Twitteren azt írta: "A Tagesschau szerkesztőségében a baloldali szélsőséges szcénához kötődő újságírók? Micsoda viselkedés-elméleti kijelentések, Maassen úr! Vagy van erre valami bizonyítékod?"

A zöldek Laschet és Ziemiak ellen fordulnak

Konstantin von Notz zöldpárti politikus a Twitteren "a CDU egyik jelöltjének a sajtószabadság elleni frontális támadásáról" írt. Armin Laschet pártelnök és Paul Ziemiak főtitkár nem tehetett arról, hogy a Maassen Thüringiában jelölt, "de ők tehetnek arról, hogy hallgatnak ezekről a szörnyűségekről".

Az SPD parlamenti frakciójának alelnöke, Katja Mast azzal vádolta Maassent, hogy csatlakozott az AfD tenorjaihoz. Ez "silány és veszélyes". Az, hogy a CDU és annak elnöke, Armin Laschet kancellárjelölt továbbra sem vesz tudomást Maassenről és kijelentéseiről, "egyébként az igazi botrány". Bernd Riexinger, a baloldal volt vezetője pedig azt mondta, hogy Maassen nem tartozik a Bundestagba.

A Bundestag FDP-frakciójának belpolitikai szóvivője, Konstantin Kuhle "mélységesen aggasztónak" nevezte Maassen kijelentéseit. "Aki magatartásellenőrzést követel az újságírók számára, az nyilvánvalóan nem érti a sajtószabadság elvét" - mondta Kuhle a düsseldorfi "Rheinische Post"-nak (hétfői kiadás). Maassen jól tenné, ha azonnal magyarázkodna. "Hiszen a sajtószabadságnak nálunk joggal van alkotmányos státusza" - mondta az FDP-s politikus.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-28 | 11:55
Megbukott a svéd bevándorláspárti miniszterelnök

Megbukott a svéd bevándorláspárti miniszterelnök

  • Hivatalosan amiatt, mert koalíciós partnereivel nem egyezett ki a lakásbérletek liberalizációjában.
  • Ez csak az utolsó csepp volt a pohárban.
  • A háttérben inkább az áll, hogy a svéd pártok felmérték: az emberek megelégelték az elszabaduló bűnözést a nagyvárosokban, az utcai bandák erőszakosságát, a napközben elkövetett brutális fegyveres gyilkosságokat, a bandaháborúkat és a gránátos robbantásokat.
Kül 2021-06-26 | 21:15
Gumibottal vertek újságírókat, fotósokat a rendőrök egy düsseldorfi tüntetésen

Gumibottal vertek újságírókat, fotósokat a rendőrök egy düsseldorfi tüntetésen

  • A dpa főszerkesztője, Sven Gösmann "a sajtószabadság elleni elfogadhatatlan támadásnak" nevezte az incidenst.
Kül 2021-07-13 | 11:24

20 éves afgán késelt Hamburgban: 4 könnyebb sérült

  • Az eset még vasárnap történt.
  • A négyből 3 férfi úgy sérült meg, hogy szemtanúja volt a késelésnek, és le akarták fékezni az afgánt.
Kül 2023-02-07 | 13:07
"A béke elnöke": Trumpnak 2024-re az a terve, hogy az ukrajnai háborúval szemben induljon el

"A béke elnöke": Trumpnak 2024-re az a terve, hogy az ukrajnai háborúval szemben induljon el

  • "Trump a béke elnöke, és két generáció óta ő az első elnök, aki nem indított háborút."
Kül 2022-02-01 | 18:41
Orbán Viktor megegyezéseket keresve utazott Moszkvába, és elérte azt, amit akart

Orbán Viktor megegyezéseket keresve utazott Moszkvába, és elérte azt, amit akart

  • A Moszkvába látogató Orbán Vitkor a mai tárgyalására azzal a magyar igénnyel érkezett, hogy az orosz fél emelje meg a Magyarországnak szállítandó gáz mennyiségét a jövőben.
  • A magyar miniszterelnök szavai szerint egyfajta békemisszió is volt ez a keddi találkozás, mert ugyan "a helyzet nagyon komoly", de egyetlen EU-s vezető sem akar háborút, és tárgyalásokon fel lehet oldani a nézeteltéréseket.
  • A feszültséget csökkenteni kell, hogy ne térjen vissza a hidegháború - tette hozzá.
  • Putyin elnök nem látja akadályát, hogy Oroszország emeljen a Magyarországnak szánt gáz mennyiségén, és további atomenergetikai és mezőgazdasági együttműködések jöjjenek létre a két ország között.
  • Orbán Viktor erre azt felelte, hogy a gázmennyiség emelésével biztosított a rezsicsökkentés fenntarthatósága.
  • Mindkét vezető kiemelte, hogy a vasúti árufuvarozás, a Záhonynál megépített új vasúti átrakodó, és a budapestet délről elkerülő vasúti körgyűrű lehet a logisztikai együttműködés új terepe.
  • Az átrakó üzemeltetése érdekében létrejön egy magyar-orosz vegyesvállalat is.
  • Orbán bejelentette azt is, hogy a Szputnyik Light is elérhető lesz idehaza, és tárgyalások folynak a Szputnyik-V gyártásáról.