A német Alkotmányvédelem korábbi feje "személyiségvizsgálattal" ellenőrizné a közszolgálati újságírókat

A német Alkotmányvédelem korábbi feje "személyiségvizsgálattal" ellenőrizné a közszolgálati újságírókat
  • Szerinte kapcsolat áll fent a baloldali szélsőségesség és a német közmédia újságírói között.
  • A német közvéleményben rengeteg kritika éri az utóbbi években a közmédiát, mert az szélsőségesen elfogult a Zöldekkel és a migrációval szemben.

Maassen "ellenőrizni" akarja az újságírókat - a pártok Laschet reakcióját követelik - tudósít a WELT.

Hans-Georg Maassen kapcsolatot lát a közszolgálati műsorszolgáltatás és a baloldali szélsőséges szcéna között. Ezért az újságírók felülvizsgálatát követeli. Hans-Georg Maassen, a Thüringiai CDU Bundestag-jelöltje és az Alkotmányvédelmi Hivatal korábbi vezetője a közszolgálati műsorszolgáltatót ért vádak után megismételte, hogy a sajtószabadság és a műsorszolgáltatás Németországban alkotmányos jogállást élvez.

"A független újságírás és a politikailag független #OERR (közszolgálati műsorszolgáltatás) nélkülözhetetlen a demokráciához" - írta vasárnap este a Twitteren. "Kritizálom a tendenciózus tudósításokat az #OERR-ben. Ez is a véleménynyilvánítás szabadságának része. De egyértelmű: nem szabad, hogy az újságírói munkát a politika 'agykontrollal' irányítsa."

Maassen korábban még a Tagesschau újságíróinak felülvizsgálatára szólított fel. A TV Berlin magántévének adott interjújában az 58 éves politikus azt mondta: "Ha azt látjuk, hogy a közszolgálati műsorszolgáltató és a 'Tagesschau' munkatársai és a baloldali és szélsőbaloldali szcéna között is vannak kapcsolatok, akkor ezt is érdemes lenne kivizsgálni". Maassen nem hozott konkrét példákat vagy bizonyítékokat a vádjaira, sőt még neveket sem mondott.

"Elég ország van, amely, azt mondom, elindíthatna egy NDR-vizsgálóbizottságot" - mondta Maassen. Az NDR felelős az ARD-n futó, Hamburgban gyártott 'Tagesschau' című műsorért. Maassen követelte, "hogy egyes szerkesztők életrajzát is tegyék próbára, hogy ezek az emberek rendelkeznek-e azokkal a jellemvonásokkal, amelyek a 'Tagesschau' szerkesztésén keresztül elkísérik a 'Tagesschau'-t". Tehát egyfajta karakterteszt, amit a volt Alkotmányvédelem feje javasol.

Barbara Jung, az NDR szóvivője vasárnap azt mondta, hogy a 'Tagesschau' "magas szintű objektivitást és gondosságot tanúsít a tudósításokban. A hírválasztás során kizárólag újságírói szempontokat követ. A 'Tagesschau' tehát kiegyensúlyozott, érthető és tényekkel alátámasztott újságírást jelent."

Maassen, aki a CDU színeiben a dél-türingiai 196-os választókerületben indul a szövetségi választásokon, a közszolgálati műsorszolgáltatót "egyértelmű baloldali irányultsággal" és a "nyilvánosságra hozott vélemények manipulálásával" is vádolta. Nem látja a kiegyensúlyozott tudósítást.

"Másik pártot kellene keresni"

Maassen megjegyzéseit élesen bírálták a közösségi médiában: Dirk Toepffer, a CDU frakcióvezetője az alsó-szászországi tartományi parlamentben a Twitteren azt írta: "Sajtószabadságunk sérthetetlen. Aki magatartásvizsgálatot követel az újságírók számára, az a legsötétebb időkbe esik vissza. Ez nem összeegyeztethető a CDU értékeivel. Maassen úr, mondjon le, és lépjen ki a CDU-ból."

Bernd Althusmann, a CDU tartományi elnöke is élesen bírálta Maassent. "Maassen határozottan árt a pártnak olyan álláspontokkal, amelyeket nem osztunk. Az újságírók 'személyiségvizsgálatára' vonatkozó követelése elfogadhatatlan! Ha Maassen úr számára semmit sem jelentenek annak a pártnak az alapértékei, amelynek színeiben be akar jutni a Bundestagba, akkor keressen magának egy másik pártot. Számunkra a sajtószabadság sérthetetlen, és az is marad" - mondta Althusmann a Neue Osnabrücker Zeitungnak.

Frank Überall, a Német Újságíró Szövetség szövetségi elnöke a Twitteren azt írta: "A Tagesschau szerkesztőségében a baloldali szélsőséges szcénához kötődő újságírók? Micsoda viselkedés-elméleti kijelentések, Maassen úr! Vagy van erre valami bizonyítékod?"

A zöldek Laschet és Ziemiak ellen fordulnak

Konstantin von Notz zöldpárti politikus a Twitteren "a CDU egyik jelöltjének a sajtószabadság elleni frontális támadásáról" írt. Armin Laschet pártelnök és Paul Ziemiak főtitkár nem tehetett arról, hogy a Maassen Thüringiában jelölt, "de ők tehetnek arról, hogy hallgatnak ezekről a szörnyűségekről".

Az SPD parlamenti frakciójának alelnöke, Katja Mast azzal vádolta Maassent, hogy csatlakozott az AfD tenorjaihoz. Ez "silány és veszélyes". Az, hogy a CDU és annak elnöke, Armin Laschet kancellárjelölt továbbra sem vesz tudomást Maassenről és kijelentéseiről, "egyébként az igazi botrány". Bernd Riexinger, a baloldal volt vezetője pedig azt mondta, hogy Maassen nem tartozik a Bundestagba.

A Bundestag FDP-frakciójának belpolitikai szóvivője, Konstantin Kuhle "mélységesen aggasztónak" nevezte Maassen kijelentéseit. "Aki magatartásellenőrzést követel az újságírók számára, az nyilvánvalóan nem érti a sajtószabadság elvét" - mondta Kuhle a düsseldorfi "Rheinische Post"-nak (hétfői kiadás). Maassen jól tenné, ha azonnal magyarázkodna. "Hiszen a sajtószabadságnak nálunk joggal van alkotmányos státusza" - mondta az FDP-s politikus.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-25 | 21:21
Hermann bajor belügyminiszter: a leszúrt kisfiúnak valamelyik szülőjét is megölte a szomáliai migráns

Hermann bajor belügyminiszter: a leszúrt kisfiúnak valamelyik szülőjét is megölte a szomáliai migráns

  • A sérültek között van egy kisfiú is. Valószínűleg az egyik szülője is meghalt a késes támadásban.
  • Ez az információ Herrmann bajor belügyminisztertől származik - írja a MainPost.
Kül 2021-10-21 | 10:16
Koronavírus: akár egymillió halottal is számolnak Romániában

Koronavírus: akár egymillió halottal is számolnak Romániában

  • Válságos a koronavírus-helyzet keleti szomszédunknál, az oltásellenesség és így az alacsony átoltottság megbosszulja magát.
  • A szerdai 414 áldozatból 390 nem volt beoltva.
Kül 2021-07-07 | 19:33
Sajtószabadság a bezzeg Hollandiában: életveszélyben a fejbe lőtt bűnügyi újságíró

Sajtószabadság a bezzeg Hollandiában: életveszélyben a fejbe lőtt bűnügyi újságíró

  • Az egyik legismertebb holland bűnügyi újságíró, Peter de Vries életéért küzdenek az orvosok, akit kedden este ismeretlenek többször fejbe lőttek egy televízióstúdió előtt Amszterdamban.
  • Három gyanúsítottat már letartóztatott a rendőrség, köztük a lövéseket vélhetően leadó személyt.
  • Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője szerint támadás történt Hollandiában a sajtószabadság ellen, és Mark Rutte kormányfőnek a saját hazájával kellene foglalkoznia ahelyett, hogy "térdre kényszerítené Magyarországot".
Kül 2021-09-14 | 11:57
Legfontosabb problémáink: az Európai Parlament szerint a teljes kontinensen kell ismerni az azonos neműek házasságát és élettársi kapcsolatát

Legfontosabb problémáink: az Európai Parlament szerint a teljes kontinensen kell ismerni az azonos neműek házasságát és élettársi kapcsolatát

  • Afganisztánból milliók keltek útra, az Unió gazdasága folyamatosan veszít a versenyképességéből és a világgazdaságban betöltött szerepéből, de az EP megint megtalálta, mivel kell foglalkozni.