BLOOMBERG: a Sinovac vakcinája 95%-kal csökkentette a halálozások számát egy brazil kisvárosban

BLOOMBERG: a Sinovac vakcinája 95%-kal csökkentette a halálozások számát egy brazil kisvárosban
 • A Sinovac vakcinája inaktivált vírust tartalmaz, jelenleg az EMA is vizsgálja.
 • Egy brazil kutatás szerint a vakcina 80%-ban megelőzi a tüneteket okozó megbetegedést, 86%-kal csökkenti a kórházi ápolást igénylő fertőzést.
 • A 45 000 lakosú Serranaban a vakcina 95%-kal csökkentette a halálozások számát.

A Sinovac Biotech Ltd. által gyártott oltóanyaggal beoltott brazil kisvárosban az elvégzett vizsgálat kimutatta, hogy az a klinikai tesztek alapján a Sinovac vakcinája a vártnál hatékonyabban képes megfékezni a Covid-19 járványkitöréseket. Ez újabb lökést adott a kínai gyártású oltásnak, amelyre több tucat fejlődő ország támaszkodik - írja a BLOOMBERG.

Miközben a szomszédos városokat súlyosan érintette a járvány, Serranaban - egy 45 000 lakosú brazil kisváros - a tömeges oltás befejezése utáni öt hétben 95%-kal csökkent a halálozások száma. A tüneti megbetegedések 80%-kal csökkentek, a kórházi kezelések pedig 86%-kal.

A város lakosainak mintegy 75%-a kapott teljes oltást, és a felnőtt lakosság 95%-a jelentkezett, hogy mindkét adagot megkapja.

A vakcinázás során nem jelentettek súlyos mellékhatásokat, és a második adag beadása után 14 nappal a résztvevők között nem volt Coviddal összefüggő haláleset. "A Sao Paulótól mintegy 315 kilométerre fekvő Serrana környékét a vizsgálat során elárasztotta a P1-es variáns, ami megerősíti az oltás hatékonyságát az először Brazíliában felfedezett törzzsel szemben" - mondta Ricardo Palacios, a Butantan Intézet kutatási igazgatója.

"Most már elmondhatjuk, hogy a vakcinákkal kordában lehet tartani a világjárványt" - mondta Ricardo Palacios, a Butantan kutatási igazgatója, hozzátéve, hogy a Covid-19 előforulása a gyermekek esetében is csökkent. "Ez azt mutatja, hogy nem szükséges beoltani a gyerekeket ahhoz, hogy az iskolákat kinyissuk".

A kisváros tanulmánya más fejlődő országok számára is támpontokat nyújthat arra vonatkozóan, hogy a lakosság mekkora részét kell beoltani ahhoz, hogy a Latin-Amerikában is pusztítást okozó világjárványon túl lehessen lépni.  Egyben ez a vizsgálat igazolja a korábban ellentmondásos kínai oltást, amely a klinikai vizsgálatok során csak most lépte át a minimális 50%-os hatékonysági küszöböt, ami a legalacsonyabb az első generációs Covid vakcinák között. A pekingi székhelyű Sinovac vállalatot korábban azért bírálták, mert kevesebb vizsgálati és biztonsági adatot hozott nyilvánosságra, mint a nyugati vakcinagyártók.

Az, hogy a Sinovac oltása mennyire működik, annak komoly tétje van a fejlődő világban, amely nagyrészt a kínai vakcinára támaszkodik, miután a gazdag országok felszívták a BioNTech SE, a Pfizer Inc. és a Moderna Inc. nyugati cégek rendkívül hatékony mRNS-oltásait.

A CoronaVac nevű vakcinát Hongkongtól Peruig több tucat helyen használják, és már több mint 600 millió adagot oltottak el belőle. Ez képezi az immunizálási erőfeszítések gerincét Kínában is, ahol naponta több mint 20 millió adagot adnak be hat különböző vakcinából.

A kínai vakcina, amely a vírus inaktivált formájának injektálásával készül hagyományos módszerrel, az év elején heves nemzetközi vizsgálat és kritika tárgyává vált, miután az oltás klinikai kísérletei Brazíliában, Törökországban és Indonéziában a vakcina hatékonyságát 50 és 90 százalék közötti értékre mérték. A vállalat és kísérleti partnerei azonban nem foglalkoztak az eltérésekkel, ami további kételyeket szült.

Az elmúlt hónapokban az oltást széles körben alkalmazó országokból származó adatok pozitívak voltak.

A múlt hónapban az indonéz fővárosban, Jakartában közel 130 000 egészségügyi dolgozó bevonásával készült tanulmány szerint az oltás 94%-ban hatékony a tüneti fertőzés ellen, és 96%-kal csökkenti a kórházi kezelést és 98%-kal a halálozást, ami az mRNS-vakcinákhoz hasonló arány.

Azt még nem tudni, hogy az oltás mennyire képes megállítani a továbbterjedést, azaz, hogy a fertőzés terjedését is képes-e megállítani, nem csak a megbetegedést.

Míg a fertőzési arányok az első adag beadása után javultak, a Covid-19-et Serranában csak a második oltás beadása után sikerült teljeskörűen megfékezni.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-07-21 | 14:28
A würzburgi késes gyilkos "pszichiátriai gondok" miatt ölt, nem azért, mert iszlamista

A würzburgi késes gyilkos "pszichiátriai gondok" miatt ölt, nem azért, mert iszlamista

 • Továbbra is homokba dugja a fejét a német bűnüldözés és a politika: a szomáliai késes gyilkos, aki 3 nőt ölt meg nemrégiben Würzburgban, "pszichiátriai nehézségekkel, üldöztetéssel" küzdött.
 • Vagyis az érvelésük alapján nem iszlamista indíték áll a bűncselekmény mögött, így kárpótlás sem jár az áldozatok családtagjainak.
 • Igaz, azt elismerik a hatóságok, hogy sorozatos mulasztások történtek.
 • Az elkövető 5 alkalommal járt pszichiátriai kezelésen, és állítólag kemény drogokat, köztük heroint és kristályos metamfetamint is fogyasztott. Rendszeresen fogyasztott kannabiszt is.
Kül 2021-08-20 | 13:34
Németország: Szászországban 2500 bűncselekmény elkövetésével gyanúsítanak olyan külföldieket, akiket ki kellett volna toloncolni

Németország: Szászországban 2500 bűncselekmény elkövetésével gyanúsítanak olyan külföldieket, akiket ki kellett volna toloncolni

 • Óriási gond, hogy az elutasított menedékkérők nagy részét nem tudják kitoloncolni, így azok az országban maradnak.
 • 2020 végén több mint 230 000 "megtűrt külföldi" tartózkodott Németországban.
Kül 2021-07-06 | 13:32
Middelberg belügyi szakértő: "Megnövekedett a migrációs nyomás Németországra"

Middelberg belügyi szakértő: "Megnövekedett a migrációs nyomás Németországra"

 • Ismét több mint 10 000 első menedékkérelmet nyújtottak be Németországban.
Kül 2021-06-09 | 08:47
8,4 milliárd jelszó szivárgott ki, de ellenőrizhető, az Öné közte van-e

8,4 milliárd jelszó szivárgott ki, de ellenőrizhető, az Öné közte van-e

 • Ez a történelem legnagyobb jelszószivárgása.
Kül 2021-06-17 | 18:59
A német egészségügyi minisztérium tizenháromszor annyi FFP2 maszkot rendelt, mint amennyire szükség volt

A német egészségügyi minisztérium tizenháromszor annyi FFP2 maszkot rendelt, mint amennyire szükség volt

 • A lélegeztetőgépek 6,3 milliárd eurós beszerzési költségén felül eddig 320 millió eurós "járulékos költség" keletkezett, amely tovább növekedhet a jogviták miatt.
 • FFP2-maszkokból is túlrendelték magukat.
 • És a kiszervezett koronatesztekkel is csaltak alvilági körök.
Kül 2021-06-14 | 16:35
Nyugdíjkorhatár-vita Németországban: szakértők 68 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt

Nyugdíjkorhatár-vita Németországban: szakértők 68 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt

 • "A nyugdíjrendszer a tönk szélén áll" - mondják a szakértők.
 • Ezért fokozzák a nyomást a politikusokra.
 • Szerintük a német nyugdíjrendszer a "csőd szélén áll".
Kül 2021-08-23 | 11:25
Újabb tűzharc a kabuli reptéren, egy halott

Újabb tűzharc a kabuli reptéren, egy halott

 • Vasárnap is volt lövöldözés, akkor többen haltak meg.