Orbán: Szerbiát az Unióba!

Orbán: Szerbiát az Unióba!
 • Alekszander Vucsics a találkozót követően hangsúlyozta: a nyugat-balkáni térség stabilitásának kiépítésében fontos szerepet vállalt Magyarország, amiért nagyon hálásak.
 • Vucsics rámutatott, hogy a magyar kormány politikája milyen nagy hatással van arra, hogy a vajdasági magyarok és a szerbek viszonya az utóbbi időben kiválónak mondható.
 • Nemzeti alapú konfliktusok az utóbbi években nem történtek Vajdaságban.

Magyarország minden támogatást megad Szerbiának az európai uniós tagság elnyeréséhez, és ha Magyarországnak lesznek nehézségei, számíthat Szerbiára – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Belgrádban, ahol a szerb államfővel folytatott megbeszéléseket.

"A közép-európai államok vezetőinek fel kell ismerni azt, hogy a rövid távú érdekeket felülírja a sorsközösség. Ez a hozzáállás garantálhatja a térség jövőbeni biztonságát és stabilitását" – hangzott el Belgrádban Orbán Viktor és Alekszandar Vucsics közös sajtótájékoztatóján.

A magyar miniszterelnök és a szerb elnök egyaránt hangsúlyozta, a személyes barátság és jó viszony mellett a két ország közötti gyümölcsöző gazdasági együttműködés is meghatározza azt, hogy a történelem során – az élet minden területére kiterjedően – még soha nem voltak ilyen jók a kapcsolatok.

Vucsics elnök szerint a szerb nép soha nem fogja elfelejteni, hogy Orbán Viktor és a magyar diplomácia az utóbbi időben gyakran a kritikák kereszttüzébe kerülve is kiállnak Szerbia EU-csatlakozásának felgyorsítása mellett, és nem mulasztják el az alkalmat, hogy Brüsszelben és minden nemzetközi fórumon hangsúlyozzák: az Európai Unió nem lehet teljes a Nyugat-Balkán nélkül.

A geopolitikában nincs légüres tér, ezért ha az Európai Unió nem valósítja meg a Nyugat-Balkán integrációját, akkor más fog a helyére lépni.

Vucsics rámutatott, hogy Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével Magyarország egyre szorosabb kapcsolatot tart fenn Szerbiával kereskedelmi értelemben is. "A magyar cégek 16 nagyberuházást hajtottak végre Szerbiában az elmúlt év során" – emelte ki Orbán Viktor, ezzel kapcsolatban pedig a két vezető azt is hangsúlyozta, hogy ebből 13 beruházás nem a Vajdaságban, hanem délebbre, szűkebb Szerbiában jött létre.

Vucsics rámutatott, hogy a magyar kormány politikája milyen nagy hatással van arra, hogy a vajdasági magyarok és a szerbek viszonya az utóbbi időben kiválónak mondható. Nemzeti alapú konfliktusok az utóbbi években nem történtek Vajdaságban.

Vucsics ezzel kapcsolatban elismerően szólt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének szerepéről, akinek bátor és realisztikus hozzáállása is segítette ezt a folyamatot. Míg Orbán arra mutatott rá, hogy országa csatlakozásakor Lengyelország volt a kulcsország – nélküle a térség többi állama sem válhatott volna az EU tagországává –, a Nyugat-Balkáni térség csatlakozásának kulcsországa Szerbia.

A magyar miniszterelnök szerint az EU döntéshozói nem is látják minden esetben tisztán, hogy az unió szempontjából talán fontosabb Szerbia taggá válása, mint Szerbia szempontjából. A térség országainak felvételével új energiák jelennének meg a közösségben, melyek meghatároznák és pozitívan befolyásolnák az egész térség jövőjét.

Vucsics a találkozót követően hangsúlyozta Magyarország szerepét a régióban, mondván, stabilizáló tényezőként szerepel, és a környező országok is így gondolnak rá. Megköszönte továbbá Orbán támogatását Szerbia európai útján. – A magyarok ezért is mindig számíthatnak a szerbek barátságára – hangsúlyozta.

Vucsics kiemelte a vasúthálózat jelentőségét. A szerb államfő elmondta, hogy őszig elkészül a Belgrád–Budapest vasútvonal Belgrád és Újvidék közötti szakasza, majd pedig az elkövetkező három évben Szabadkáig ér a gyorsvasút, mely valójában nemcsak a két országot köti össze, hanem az Isztambultól Bécsig terjedő vasútvonal jelentős szakasza lesz. Hozzátették, hogy a gázvezetékek összekapcsolása is rendkívül fontos lépés volt a közelmúltban.

Míg korábban volt idő, amikor Szerbia csak Magyarország irányából kaphatott gázt, a helyzet megfordulhat, de készek egymást kölcsönösen kisegíteni ezen a téren is.

Orbán arra is kitért, hogy az elmúlt másfél évben a koronavírus zárójelbe tette a legégetőbb problémát a világon: a migráció kérdését. Véleménye szerint Szerbia ebből a szempontból is kulcsfontosságú. Utalt rá, hogy Afganisztánban ismét olyan a helyzet, hogy naponta ezrek kelnek útra és ez Szerbia irányából újabb migrációs nyomást jelenthet már a közeljövőben.

Beszéltek arról is, hogy kölcsönösen elismerik egymás oltási bizonylatait és mára ismét dolgozik minden határátjáró a két ország között. A jövőben zökkenőmentessé szeretnék tenni a határátlépést is az ingázók számára.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-25 | 21:05
A BILD a bajor belügyminiszter szavait idézi: ismert volt az elkövető a rendőrség előtt

A BILD a bajor belügyminiszter szavait idézi: ismert volt az elkövető a rendőrség előtt

 • Bajor belügyminiszter: az elkövetős ismert volt a rendőrség előtt.
 • Korábban kényszergyógykezelték a pszichiátrián.
 • Olyan súlyos sérüléseket okozott, hogy a 3 vagy 4 intenzíves ellátott nem biztos, hogy túléli.
 • Az elkövető valószínűleg véletlenül választotta ki az áldozatatit, elsősorban nőket, mondta.
Kül 2021-08-02 | 12:20
A német belügyminiszter önzéssel vádolja Ausztriát

A német belügyminiszter önzéssel vádolja Ausztriát

 • Továbbra is forró krumpli a migráció Európában.
 • A német belügyminiszter vasárnap Ausztriát bírálta, csak azért, mert az a saját érdekeit próbálja érvényesíteni a migrációs politikában.
Kül 2021-07-21 | 14:28
A würzburgi késes gyilkos "pszichiátriai gondok" miatt ölt, nem azért, mert iszlamista

A würzburgi késes gyilkos "pszichiátriai gondok" miatt ölt, nem azért, mert iszlamista

 • Továbbra is homokba dugja a fejét a német bűnüldözés és a politika: a szomáliai késes gyilkos, aki 3 nőt ölt meg nemrégiben Würzburgban, "pszichiátriai nehézségekkel, üldöztetéssel" küzdött.
 • Vagyis az érvelésük alapján nem iszlamista indíték áll a bűncselekmény mögött, így kárpótlás sem jár az áldozatok családtagjainak.
 • Igaz, azt elismerik a hatóságok, hogy sorozatos mulasztások történtek.
 • Az elkövető 5 alkalommal járt pszichiátriai kezelésen, és állítólag kemény drogokat, köztük heroint és kristályos metamfetamint is fogyasztott. Rendszeresen fogyasztott kannabiszt is.
Kül 2021-08-07 | 12:02
Hogy Afganisztán polgárháborúba sodródik, "az a rideg valóság"

Hogy Afganisztán polgárháborúba sodródik, "az a rideg valóság"

 • Hetek óta érkeznek a vészjelzések a káoszba süllyedő Afganisztánból.
 • A legtöbb szakértő egy hatalmas migrációs hullámtól tart.
 • Pár napja a BILD videóriportban mutatta meg, hogy naponta 8000 és 10000 közötti ember váltja ki útlevelét, hogy Európa felé indulhasson.
 • Az országban milliós számban vannak menekültek, ahogyan Pakisztánban és Iránban is százezrek.
 • Törökországban is megközelíti a millós számot az afgán migránsok száma.
Kül 2021-07-09 | 19:48
11 tabletta Ecstasynak megfelelő MDMA volt az afgánok által megerőszakolt és meggyilkolt Leonie (13) vérében

11 tabletta Ecstasynak megfelelő MDMA volt az afgánok által megerőszakolt és meggyilkolt Leonie (13) vérében

 • A Kurier beszámolója szerint heroin is szerepet játszhatott a halálában. Erre egy laboratóriumi jelentés fog fényt deríteni. 
Kül 2021-06-17 | 14:27
Európa rekordévre számít a migráció terén

Európa rekordévre számít a migráció terén

 • A WELT tudósítása szerint Olaszország riadót fújt a migráció miatt, mert az év eleje óta háromszor annyi migráns kelt át a Földközi-tengeren, mint a tavalyi első félévben.
 • A szakértők a világjárvány lecsengésével további növekedésre számítanak.
 • Líbia kezd a legnagyobb problémává válni - Olaszország és így az egész EU számára.
Kül 2021-06-11 | 18:42
Friss tanulmány: a németek többsége határozottabb fellépést akar az iszlamizmussal szemben

Friss tanulmány: a németek többsége határozottabb fellépést akar az iszlamizmussal szemben

 • A felmérés szerint a németek 86%-a követeli, hogy tiltsák be azokat az iszlám szervezeteket, amelyek a vallásukat az alaptörvény fölé helyezik.
 • Minden második német szerint az iszlám veszélyezteti a nemek közötti egyenlőséget.
 • 45% azok aránya, akik szerint az iszlám nem tartozik Németországhoz.
Kül 2021-06-29 | 17:45
Drámai: a 24 éves Steffi pénteken azért utazott Würzburgba, hogy koszorúslány-ruhát vegyen a legjobb barátnőjének esküvőjére

Drámai: a 24 éves Steffi pénteken azért utazott Würzburgba, hogy koszorúslány-ruhát vegyen a legjobb barátnőjének esküvőjére

 • Ő az egyike annak a három embernek, akit a szomáliai migráns, a rendőrség által erőszakosnak és pszichiátriai problémákkal küzdőnek ismert dzsihádista véletlenszerűen megölt a würzburgi késelésben.
 • Az esküvőt, amelyre tegnapelőtt került volna sor, elhalasztották Steffi temetése miatt, miután Abdirahman nyakon szúrta, és ezzel megölte.