Naponta 6 orvos vándorolt ki Romániából 2020-ban

Naponta 6 orvos vándorolt ki Romániából 2020-ban
 • Vagyis összesen kétezren fordítottak hátat Romániának egyetlen év alatt.
 • 2018-ban több mint 2500 orvos hagyta el az országot.
 • Az ellenzéki propagandamédia és Fekete-Győr András bezzegországa nem teljesít valami jól.

Rengeteg fehér köpenyes döntött úgy az elmúlt időszakban, hogy külföldön dolgozik tovább - írja a Főtér.ro portál.

Elképesztő méreteket öltött az orvosok elvándorlása Romániából: csak tavaly több mint kétezren döntöttek úgy, hogy jobb lesz nekik, ha külföldön dolgoznak tovább.

A legfrissebb adatok szerint a koronavírus-világjárvány jellemezte 2020-as évben 2173 orvos kérte azon dokumentum kibocsátását, amely igazolja, hogy Romániában elvégezte a szükséges tanulmányokat, így külföldön is gyakorolhatja hivatását.

Ez annyit jelent, hogy tavaly naponta átlagosan 5,95 orvos döntött úgy, hogy itt hagyja az országot. Vagyis nagyjából négyóránként vette a kalapját és a köpenyét a kecsegtetőbb külföldi munkakörülmények reményében.

Mindezt egyébként úgy, hogy az elmúlt években jelentősen növekedett az orvosok fizetése Romániában. Előfordulhat azonban, hogy nem csupán ez számít, hanem az is, hogy ne évtizedekkel ezelőtt épült, málladozó falú, elavult berendezésekkel telepakolt kórházban dolgozzon az ember.

A tavalyi adatok egyébként hasonlóak a 2018-asokhoz, de jobbak a 2019-es számoknál, akkor ugyanis naponta átlagosan 8,2 orvos fordított hátat Romániának. A statisztikai intézet 2020-as adatai szerint egyébként Romániában mintegy 63 ezer orvos praktizál. Még.

A legtöbben Bukarestből távoztak: a mintegy kétmilliós fővárosból 1098 fehér köpenyes távozott 2019-ben és 2020-ban.

A második helyen Temes megye áll: innen két év alatt 775 orvos távozott. A harmadik helyezett Iași megyéből 751-en.

A legkevesebb orvos Kovászna, Giurgiu és Călărași megyét hagyta ott: a vizsgált két évben mindegyikből csupán négyen távoztak – nem mintha az ő hiányuk ne lenne ugyanúgy probléma.

Fehér megyéből 21, Aradból 359, Biharból 216, Beszterce-Naszódból 14, Brassóból 79, Kolozsból 567, Krassó-Szörényből 6, Hunyadbvól 26, Hargitából 7, Máramarosból 33, Marosból 219, Szebenből 70, Szilágyból 14, Szatmárból pedig 29 orvos lépett le a jobb külföldi lehetőségek reményében. És a tendencia várhatóan idén is folytatódik.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-08 | 15:56
Emmanuel Macront felpofozta egy férfi a Drôme-i útja során

Emmanuel Macront felpofozta egy férfi a Drôme-i útja során

 • Néhány perccel korábban a sajtótájékoztatóján így fogalmazott: "Ha a gyűlölet és az erőszak visszatér, az egy dolgot ás alá, mégpedig a demokráciát. Ezért mindenkit tiszteletre és nyugalomra szólítok fel".
Kül 2021-06-05 | 19:27
Pride-hónap: ahol valóban üldözik a homoszexualitást, ott a nemzetközi nagyvállalatok nem cserélik a logóikat szivárványosra

Pride-hónap: ahol valóban üldözik a homoszexualitást, ott a nemzetközi nagyvállalatok nem cserélik a logóikat szivárványosra

 • A Pride-hónap miatt a nemzetközi nagyvállalatok elkezdték lecserélni logóikat a közösséig médiában szivárványszínűre.
 • Persze nem mindenhol: azokban az országokban, ahol a homoszexuálisok valódi üldöztetésnek vannak kitéve, ott a nemzetközi multicégek nem cserélnek logót.
Kül 2021-08-07 | 09:00
A veszélyek ellenére egyre több migráns kel át a La Manche-csatornán

A veszélyek ellenére egyre több migráns kel át a La Manche-csatornán

 • Az sem tartóztatja őket vissza, hogy a Brit kormány bejelentette, jelentősen szigorítja az embercsempészet büntetését, és börtönnel sújtja az illegálisan érkezőket.
 • Egyharmadával több migráns érkezett az Egyesült Királyságba fél év alatt, mint tavaly a teljes évben.
Kül 2021-07-02 | 14:52

A miniszterelnök kifejezte részvétét az Ausztriában meggyilkolt 13 éves kislány miatt

 • Úgy fogalmazott, egész Ausztriát felháborította az eset, az ország talpon van.
 • Kurz kancellár pedig derekasan küzd a migráció ellen.
 • Arra figyelmeztetett, azzal, hogy Afganisztánól kivonul az Egyesült Államok és a NATO, milliónyi afgán indulhat meg Európa felé.
Kül 2021-12-07 | 12:02
Ferenc pápa Napóleonhoz, a nácikhoz és a kommunistákhoz hasonlította az EU-t

Ferenc pápa Napóleonhoz, a nácikhoz és a kommunistákhoz hasonlította az EU-t

 • Arra reagált a katolikus egyház feje, hogy Brüsszel el akarta törölni a karácsony kifejezést, hogy az egyetlen kisebbséget se sértsen.
 • Felhívta arra is a figyelmet, hogy "az EU-nak tiszteletben kellene tartania a tagországok belső struktúráit, azok sokszínűségét és nem szabadna megpróbálnia egységesíteni őket".