A Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal megfigyelés alá helyezett egy német könyvkiadót

  • A megfigyelés annak része, hogy a BfV az AfD bizonyos részeit, vezetőit, az egyesületeiket és a párthoz kapcsolódó médiumokat is szoros ellenőrzés alatt tartja.

A neo-jobboldali könyvkiadó mostantól a titkosszolgálat gyanúsítottja - tudósít a WELT.

A Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) megfigyelés alá vonta a szász-anhalti Antaios kis kiadót. Mint a ZEIT ONLINE megtudta, a hazai hírszerzés már jó ideje úgynevezett gyanús ügyként tartja nyilván a céget. A titkosszolgálat akkor beszél gyanús ügyről, ha "kellően súlyos, tényleges jelek" ismerhetők fel alkotmányellenes törekvésekre. Thomas Haldenwang, a BfV elnöke a 2020-as alkotmányvédelmi jelentés bemutatásakor megerősítette a kiadó besorolását.

Az Antaios kiadó évek óta a szász-anhalti Schnellrodában, egy parasztházban működik. Götz Kubitschek kiadó otthona egyben az önjelölt Állampolitikai Intézet (IfS) otthona is, amelyet szintén Kubitschek alapított. A szövetségi alkotmányvédelmi hivatal tavaly óta figyeli a szélsőjobboldali agytröszt és az AfD káderképzőjét, mivel "a szabad és demokratikus berendezkedés elleni törekvésekre utaló jelek" voltak megfigyelhetők.

A besorolás egyik oka az volt, hogy a magánintézet kapcsolatban állt az AfD jobboldali nacionalista szárnyával és más szélsőjobboldaliakkal, köztük Björn Höckével, az AfD thüringiai tartományi és parlamenti frakcióvezetőjével. Höcke az Antaios kiadó kiadványainak egyik legismertebb olvasója is; egyszer azt mondta, hogy "szellemi mannát" merített a művekből.

Az Antaios 2000 óta olyan szélsőjobboldali szerzők könyveit jelenteti meg, mint Martin Sellner, Mario Müller és Till-Lucas Wessels az úgynevezett Identitárius Mozgalomtól, amely szervezetet az Alkotmányvédelmi Hivatal "biztosított szélsőjobboldali" gyanúsítottként felügyel.

Az Antaios Verlag kiadja a népfelbujtás miatt büntetett előéletű Akif Pirinçci író műveit, olyan összeesküvés-történeteket, mint a francia Renaud Camus Lázadás a nagy csere ellen című műve, valamint Portugália konzervatív-autoriter diktátorának, António de Oliveira Salazarnak egy művét is. Kubitschek az antidemokratikus szélsőjobboldal gondolkodóit is publikálja, Armin Mohlertől Alain de Benoist-on át Karlheinz Weißmannig.

A kiadó könyvei olyan címeket viselnek, mint a tömeges migráció mint fegyver. Rolf Peter Sieferle Finis Germania című könyvével a kiadó kritikusok által antiszemitának, revizionistának és radikális jobboldalinak minősített könyve még a Spiegel bestsellerlistájára is felkerült korábban. Amikor a magazin törölte a címet a listáról, ez ellentmondásos vitákat váltott ki.

Az Antaios kiadó műveit újra és újra megtalálták a jobboldali terroristák környezetében. A CDU-politikus Walther Lübcke gyilkosának támogatója otthonában a rendőrség megtalálta az Antaios Umvolkung: Wie die Deutschen still und leise ausgetauscht werden (Újranépesítés: Hogyan cserélődnek le csendben a németek) című könyvet, amelyben a későbbi áldozat nevét kihúzó ceruzával jelölték. Szintén a kiadó programjában található Fjordman norvég blogger Defending Europe című könyvének német nyelvű változata, amelyből Anders Breivik szélsőjobboldali terrorista szövegeket vett át kiáltványához, amellyel igazolta a Norvégiában elkövetett támadásokat, amelyekben 77 embert ölt meg. A Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal most azt a gyanút próbálja alátámasztani, hogy az Antaios kiadó bizonyítottan szélsőséges csoport.

Az elmúlt években a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal a szélsőjobboldal spektrumának különböző szervezeteit vette megfigyelés alá. Az Ein Prozent szélsőjobboldali új PR-ügynökség mellett - amelyet szintén az Antaios kiadója, Kubitschek alapított - a Compact Magazine és a PI-News szélsőjobboldali alternatív médiumok is a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal ellenőrzése alá kerültek. Az iszlamofób blogot is szélsőjobboldalinak tartják, ahogyan az AfD és a jövő hazája nevű cottbusi egyesületet és a párt egyes részeit is a politikai élvonalból.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-05-15 | 22:20
Az osztrák rendőrség szökevényeket keres a Wiener Neustadtban történt késelés után

Az osztrák rendőrség szökevényeket keres a Wiener Neustadtban történt késelés után

  • A súlyosan sérült áldozatot kórházba szállították. Több járőr és helikopter is a hajtóvadászat részese volt.
  • Wiener Neustadtban jelenleg is folyik a hajtóvadászat a szökésben lévő elkövetők után, akik késes támadást követtek el.
  • A támadás áldozatát súlyos sérülésekkel szállították kórházba. További részletek még nem ismertek.
Kül 2022-02-15 | 14:00
Orbán és Macron után Németország kancellárja is Putyin hosszú asztalához ült

Orbán és Macron után Németország kancellárja is Putyin hosszú asztalához ült

  • Újabb rossz nap ez az ellenzéki propagandamédiának, amelyik korábban arról cikkezett, Putyin csak azért ültette Orbánt egy hatalmas asztalhoz, hogy megalázza.
Kül 2021-06-21 | 14:45
Fordulat: nagyarányú vereséget szenvedett a migrációbarát svéd miniszterelnök a bizalmi szavazáson

Fordulat: nagyarányú vereséget szenvedett a migrációbarát svéd miniszterelnök a bizalmi szavazáson

  • A bizalmatlansági szavazásra azt követően került sor, hogy a Baloldal bejelentette, nem támogatja tovább a miniszterelnököt.
  • Ekkor a Mérsékeltek és a Kereszténydemokraták is kihátráltak a miniszterelnök mögül.
  • A bizalmatlansági beadványt végül a migrációkritikus Svéd Demokraták nyújtották be.
  • A kormányválság ugyan egy lakásbérleti-vita miatt robbant ki, de komolyabb fordulatot jelez.
  • A svéd közvélemény az utóbbi időkben ugyanis megelégelte a migrációs hátterű utcai bandaháborúkat, robbantásokat és leszámolásokat, az elszabadult erőszakhullámot.