A Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal megfigyelés alá helyezett egy német könyvkiadót

  • A megfigyelés annak része, hogy a BfV az AfD bizonyos részeit, vezetőit, az egyesületeiket és a párthoz kapcsolódó médiumokat is szoros ellenőrzés alatt tartja.

A neo-jobboldali könyvkiadó mostantól a titkosszolgálat gyanúsítottja - tudósít a WELT.

A Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) megfigyelés alá vonta a szász-anhalti Antaios kis kiadót. Mint a ZEIT ONLINE megtudta, a hazai hírszerzés már jó ideje úgynevezett gyanús ügyként tartja nyilván a céget. A titkosszolgálat akkor beszél gyanús ügyről, ha "kellően súlyos, tényleges jelek" ismerhetők fel alkotmányellenes törekvésekre. Thomas Haldenwang, a BfV elnöke a 2020-as alkotmányvédelmi jelentés bemutatásakor megerősítette a kiadó besorolását.

Az Antaios kiadó évek óta a szász-anhalti Schnellrodában, egy parasztházban működik. Götz Kubitschek kiadó otthona egyben az önjelölt Állampolitikai Intézet (IfS) otthona is, amelyet szintén Kubitschek alapított. A szövetségi alkotmányvédelmi hivatal tavaly óta figyeli a szélsőjobboldali agytröszt és az AfD káderképzőjét, mivel "a szabad és demokratikus berendezkedés elleni törekvésekre utaló jelek" voltak megfigyelhetők.

A besorolás egyik oka az volt, hogy a magánintézet kapcsolatban állt az AfD jobboldali nacionalista szárnyával és más szélsőjobboldaliakkal, köztük Björn Höckével, az AfD thüringiai tartományi és parlamenti frakcióvezetőjével. Höcke az Antaios kiadó kiadványainak egyik legismertebb olvasója is; egyszer azt mondta, hogy "szellemi mannát" merített a művekből.

Az Antaios 2000 óta olyan szélsőjobboldali szerzők könyveit jelenteti meg, mint Martin Sellner, Mario Müller és Till-Lucas Wessels az úgynevezett Identitárius Mozgalomtól, amely szervezetet az Alkotmányvédelmi Hivatal "biztosított szélsőjobboldali" gyanúsítottként felügyel.

Az Antaios Verlag kiadja a népfelbujtás miatt büntetett előéletű Akif Pirinçci író műveit, olyan összeesküvés-történeteket, mint a francia Renaud Camus Lázadás a nagy csere ellen című műve, valamint Portugália konzervatív-autoriter diktátorának, António de Oliveira Salazarnak egy művét is. Kubitschek az antidemokratikus szélsőjobboldal gondolkodóit is publikálja, Armin Mohlertől Alain de Benoist-on át Karlheinz Weißmannig.

A kiadó könyvei olyan címeket viselnek, mint a tömeges migráció mint fegyver. Rolf Peter Sieferle Finis Germania című könyvével a kiadó kritikusok által antiszemitának, revizionistának és radikális jobboldalinak minősített könyve még a Spiegel bestsellerlistájára is felkerült korábban. Amikor a magazin törölte a címet a listáról, ez ellentmondásos vitákat váltott ki.

Az Antaios kiadó műveit újra és újra megtalálták a jobboldali terroristák környezetében. A CDU-politikus Walther Lübcke gyilkosának támogatója otthonában a rendőrség megtalálta az Antaios Umvolkung: Wie die Deutschen still und leise ausgetauscht werden (Újranépesítés: Hogyan cserélődnek le csendben a németek) című könyvet, amelyben a későbbi áldozat nevét kihúzó ceruzával jelölték. Szintén a kiadó programjában található Fjordman norvég blogger Defending Europe című könyvének német nyelvű változata, amelyből Anders Breivik szélsőjobboldali terrorista szövegeket vett át kiáltványához, amellyel igazolta a Norvégiában elkövetett támadásokat, amelyekben 77 embert ölt meg. A Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal most azt a gyanút próbálja alátámasztani, hogy az Antaios kiadó bizonyítottan szélsőséges csoport.

Az elmúlt években a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal a szélsőjobboldal spektrumának különböző szervezeteit vette megfigyelés alá. Az Ein Prozent szélsőjobboldali új PR-ügynökség mellett - amelyet szintén az Antaios kiadója, Kubitschek alapított - a Compact Magazine és a PI-News szélsőjobboldali alternatív médiumok is a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal ellenőrzése alá kerültek. Az iszlamofób blogot is szélsőjobboldalinak tartják, ahogyan az AfD és a jövő hazája nevű cottbusi egyesületet és a párt egyes részeit is a politikai élvonalból.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-07-07 | 20:08
Kitűzték a magyar zászlót az észt konzervatívok vasárnapi kongresszusán

Kitűzték a magyar zászlót az észt konzervatívok vasárnapi kongresszusán

  • Ezzel is kifejezve, nem a saját kormányukkal és az EU-val értenek egyet, hanem a magyarral.
  • Az újraválasztott elnök, és a választásokon induló elnökjelölt kiállt a migráció ellenében és a demográfiai folyamatok megfordítása mellett.
Kül 2021-08-07 | 12:09
Fekete-Győr bezzegországában nem engedélyezték a PRIDE-ot

Fekete-Győr bezzegországában nem engedélyezték a PRIDE-ot

  • Bukarestben, Románia fővárosában a polgármesteri hivatal nem hagyta jóvá a felvonulás útvonalát.
  • Erre 15 éve nem volt példa a román fővárosban.
Kül 2021-06-29 | 17:45
Drámai: a 24 éves Steffi pénteken azért utazott Würzburgba, hogy koszorúslány-ruhát vegyen a legjobb barátnőjének esküvőjére

Drámai: a 24 éves Steffi pénteken azért utazott Würzburgba, hogy koszorúslány-ruhát vegyen a legjobb barátnőjének esküvőjére

  • Ő az egyike annak a három embernek, akit a szomáliai migráns, a rendőrség által erőszakosnak és pszichiátriai problémákkal küzdőnek ismert dzsihádista véletlenszerűen megölt a würzburgi késelésben.
  • Az esküvőt, amelyre tegnapelőtt került volna sor, elhalasztották Steffi temetése miatt, miután Abdirahman nyakon szúrta, és ezzel megölte.