Bezzeg: 12 berlini demonstrációt tiltottak be a hétvégén a fertőzésveszélyre hivatkozva

Bezzeg: 12 berlini demonstrációt tiltottak be a hétvégén a fertőzésveszélyre hivatkozva

A rendőrség tizenkét tervezett gyűlést tiltott be a hétvégére Berlinben. Ennek oka a fertőzésvédelemmel kapcsolatos aggodalmak. Többek között a "Querdenker" mozgalom támogatói egy évvel a nagy tüntetésük után ismét tiltakozásra szólítottak fel - tudósít az rbb24.de portál.

A berlini rendőrség gyülekezési hatósága tizenkét tüntetést tiltott be. Az eseményeket szombatra és vasárnapra regisztrálták.

Thilo Cablitz rendőrségi szóvivő csütörtökön elmondta, hogy a tiltások fő oka az volt, hogy a résztvevők nem tartják be az érvényes távolsági és higiéniai szabályokat. "A rendőrségnek az összes körülmény és megállapítás értékelése, az ilyen tiltakozó megmozdulásokkal kapcsolatos széleskörű tapasztalatok, valamint az összes érdek, különösen a gyülekezési szabadság magasrendű értékeinek mérlegelése után kellett betiltania a szóban forgó gyűléseket."

A rendőrség szerint a tiltások olyan rendezvényekre vonatkoznak, "amelyek résztvevői rendszeresen nem fogadják el a törvényi előírásokat, ebben az esetben konkrétan a fertőzések elleni védekezésről van szó" - mondta Cablitz.

Más esetekben a résztvevők is "többször bizonyították, hogy rendszeresen és szinte kivétel nélkül, az elfogadás hiánya miatt nem tartják be ezeket a fertőzésvédelmi szabályokat". Egyes rendezvényeken a védőeszközök viselésének megtagadása a politikai követelés része volt, magán a tüntetésen pedig "szó szerint védjegyévé és deklarált céljává vált".

Az rbb már szerdán értesült arról, hogy a "Querdenken" mozgalom által vasárnapra tervezett nagyszabású rendezvényt, amelyen 22 500 regisztrált résztvevő volt, betiltották.

Pontosan egy évvel korábban, augusztus 1-jén a Brandenburgi kapu közelében és a Tiergartenben "A járvány vége" mottóval az eddigi legnagyobb tüntetés zajlott a korona-politika ellen Berlinben. Akkoriban a szervezők 22 500 résztvevőt regisztráltak. Az interneten a tüntetés alatt olyan pletykák terjedtek el, hogy valójában több százezer ember vonult utcára a korona-politika ellen. A rendőrség gyülekezési hatósága utólag mintegy 30 ezer tüntetőről beszélt.

Egyelőre nem világos, hogy a szervezők ismét megpróbálnak-e sürgősségi kérelemmel a berlini közigazgatási bírósághoz fordulni a tüntetés betiltása ellen. A bíróság szóvivője az rbb|24-nek elmondta, hogy csütörtökön 17.30-ig nem érkezett be kérelem. Amennyiben a tervezett "Querdenker" tüntetések szervezői kérelmet nyújtanak be, azt a jelenlegi járvány fényében fogják elbírálni.

A "kultúra és a klubok teljes megnyitásáért" szervezett tüntetést is betiltották

Tavaly a berlini közigazgatási bíróság hatályon kívül helyezte a demonstrációra vonatkozó, eredetileg a gyülekezési hatóságok által a rendőrségre kirótt tilalmat. Magán a rendezvényen számos résztvevő figyelmen kívül hagyta a távolságtartási és higiéniai szabályokat. A "Querdenker" rendezvények szervezői legutóbb májusban támadták meg sikertelenül a tüntetések betiltását.

A szövetségi kormány Corona-politikája elleni tiltakozások mellett a gyülekezési hatóság ugyanezen okokra hivatkozva betiltotta a "Berlin-Club-Demo" elnevezésű, a "kultúra, a klubok és mindenféle rendezvények teljes megnyitásáért" szervezett tüntetést is. A rendőrség szerint a rendezvényeket akkor is betiltották, ha a felelősök legalább részben "alig vagy egyáltalán nem hajlandóak vagy nem képesek felelősséget vállalni és megfelelő jogsértések esetén szabályozási ellenintézkedéseket tenni".

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-07-21 | 14:47
"Véletlenül" lelőtt játszó gyerekek Svédországban egy bandaháború miatt

"Véletlenül" lelőtt játszó gyerekek Svédországban egy bandaháború miatt

 • Svédország nem talál kiutat az erőszak spiráljából - fogalmaz a Blick.ch svájci portál.
Kül 2021-05-19 | 17:35
Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság európai életmód előmozdításáért felelős tagja: a migráció és a mobilitás hozzátartoznak az európai életmódhoz

Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság európai életmód előmozdításáért felelős tagja: a migráció és a mobilitás hozzátartoznak az európai életmódhoz

 • Ha valaki azt gondolta volna, az Európai Unió letett róla, hogy ösztönözze és támogassa a kontinesnre irányuló migrációt, az tévedett.
 • Az Európai Parlament mai vitáján Margarítisz Szkínász, a Bizottság egyik tagja elmondta, "az európai polgárok elődei bevándorlók voltak, az uniós intézményekben dolgozók mind migránsok", ezért üdvözölte, hogy az úgynevezett saját kezdeményezésű EP-jelentés célja az unión kívüli országokból érkezők munkavállalási lehetőségeinek megkönnyítése.
 • Hozzátette: a munkaerőpiacok változása és a társadalom elöregedése, továbbá bizonyos ágazatokban a szakképzett munkaerő hiánya szükségessé teszi a migrációt.
 • "Le kell számolni azzal a mítosszal, hogy a demográfiai kihívásokra vagy a munkaerőpiaci problémákra a tömeges migráció jelenti a választ" - reflektált a fideszes Hidvéghi Balázs EP-képviselő.
Kül 2021-07-09 | 09:56
Eltemették Steffit, a késes szomáliai 24 éves áldozatát

Eltemették Steffit, a késes szomáliai 24 éves áldozatát

 • A fiatal nő azért ment Würzburgba, hogy legjobb barátnőjének esküvőjére ajándékokat és koszorúslány-ruhát vásároljon.
 • Az ámokfutó szomáliai késes iszlamista az áruházban szúrta le és ölte meg.
Kül 2021-06-28 | 11:48
Ismét késelés Németországban: két sérült

Ismét késelés Németországban: két sérült

 • A támadó elmenekült, nagy erőkkel keresik.
Kül 2021-09-20 | 10:59
Több száz "kompetens" és elkötelezett terroristát engedtek szabadon a tálibok Kabulban

Több száz "kompetens" és elkötelezett terroristát engedtek szabadon a tálibok Kabulban

 • Egy indiai hírszerző szerint "szó szerint egy évtized terrorelhárítási munkája veszett kárba azzal, hogy az amerikaiak nem biztosították a Bagramban fogva tartott kulcsfigurákat".
 • Nyugati hírszerző-szolgálatok amiatt aggódnak, hogy az afgán menekülthullámban leplezett terroristák juthatnak el Európába.
Kül 2021-06-07 | 12:33
Németországban is marad a kormány különleges felhatalmazása

Németországban is marad a kormány különleges felhatalmazása

 • A csökkenő fertőzési adatok ellenére Merkel kancellár azt akarja, hogy továbbra is az országos hatókörű, úgynevezett járványügyi helyzet maradjon érvényben.
 • Számos szabályozás függ ettől, a döntést azonban a Bundestagnak kell meghoznia.
 • A felhatalmazás feljogosítja a német szövetségi kormányt arra, hogy közvetlenül, parlamenti jóváhagyás nélkül adjon ki rendeleteket.
Kül 2021-08-14 | 18:04
Covidparty: hatalmas gócpontot csinált Barack Obama a 60. születésnapi buliján

Covidparty: hatalmas gócpontot csinált Barack Obama a 60. születésnapi buliján

 • Az Egyesült Államok korábbi elnöke több száz fős magánpartit tartott 60. születésnapján.
 • Eddig 74 fő igazolt Covid-fertőzöttet azonosítottak a területen, a legtöbbet április óta.