Bezzeg: 12 berlini demonstrációt tiltottak be a hétvégén a fertőzésveszélyre hivatkozva

Bezzeg: 12 berlini demonstrációt tiltottak be a hétvégén a fertőzésveszélyre hivatkozva

A rendőrség tizenkét tervezett gyűlést tiltott be a hétvégére Berlinben. Ennek oka a fertőzésvédelemmel kapcsolatos aggodalmak. Többek között a "Querdenker" mozgalom támogatói egy évvel a nagy tüntetésük után ismét tiltakozásra szólítottak fel - tudósít az rbb24.de portál.

A berlini rendőrség gyülekezési hatósága tizenkét tüntetést tiltott be. Az eseményeket szombatra és vasárnapra regisztrálták.

Thilo Cablitz rendőrségi szóvivő csütörtökön elmondta, hogy a tiltások fő oka az volt, hogy a résztvevők nem tartják be az érvényes távolsági és higiéniai szabályokat. "A rendőrségnek az összes körülmény és megállapítás értékelése, az ilyen tiltakozó megmozdulásokkal kapcsolatos széleskörű tapasztalatok, valamint az összes érdek, különösen a gyülekezési szabadság magasrendű értékeinek mérlegelése után kellett betiltania a szóban forgó gyűléseket."

A rendőrség szerint a tiltások olyan rendezvényekre vonatkoznak, "amelyek résztvevői rendszeresen nem fogadják el a törvényi előírásokat, ebben az esetben konkrétan a fertőzések elleni védekezésről van szó" - mondta Cablitz.

Más esetekben a résztvevők is "többször bizonyították, hogy rendszeresen és szinte kivétel nélkül, az elfogadás hiánya miatt nem tartják be ezeket a fertőzésvédelmi szabályokat". Egyes rendezvényeken a védőeszközök viselésének megtagadása a politikai követelés része volt, magán a tüntetésen pedig "szó szerint védjegyévé és deklarált céljává vált".

Az rbb már szerdán értesült arról, hogy a "Querdenken" mozgalom által vasárnapra tervezett nagyszabású rendezvényt, amelyen 22 500 regisztrált résztvevő volt, betiltották.

Pontosan egy évvel korábban, augusztus 1-jén a Brandenburgi kapu közelében és a Tiergartenben "A járvány vége" mottóval az eddigi legnagyobb tüntetés zajlott a korona-politika ellen Berlinben. Akkoriban a szervezők 22 500 résztvevőt regisztráltak. Az interneten a tüntetés alatt olyan pletykák terjedtek el, hogy valójában több százezer ember vonult utcára a korona-politika ellen. A rendőrség gyülekezési hatósága utólag mintegy 30 ezer tüntetőről beszélt.

Egyelőre nem világos, hogy a szervezők ismét megpróbálnak-e sürgősségi kérelemmel a berlini közigazgatási bírósághoz fordulni a tüntetés betiltása ellen. A bíróság szóvivője az rbb|24-nek elmondta, hogy csütörtökön 17.30-ig nem érkezett be kérelem. Amennyiben a tervezett "Querdenker" tüntetések szervezői kérelmet nyújtanak be, azt a jelenlegi járvány fényében fogják elbírálni.

A "kultúra és a klubok teljes megnyitásáért" szervezett tüntetést is betiltották

Tavaly a berlini közigazgatási bíróság hatályon kívül helyezte a demonstrációra vonatkozó, eredetileg a gyülekezési hatóságok által a rendőrségre kirótt tilalmat. Magán a rendezvényen számos résztvevő figyelmen kívül hagyta a távolságtartási és higiéniai szabályokat. A "Querdenker" rendezvények szervezői legutóbb májusban támadták meg sikertelenül a tüntetések betiltását.

A szövetségi kormány Corona-politikája elleni tiltakozások mellett a gyülekezési hatóság ugyanezen okokra hivatkozva betiltotta a "Berlin-Club-Demo" elnevezésű, a "kultúra, a klubok és mindenféle rendezvények teljes megnyitásáért" szervezett tüntetést is. A rendőrség szerint a rendezvényeket akkor is betiltották, ha a felelősök legalább részben "alig vagy egyáltalán nem hajlandóak vagy nem képesek felelősséget vállalni és megfelelő jogsértések esetén szabályozási ellenintézkedéseket tenni".

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2022-03-25 | 14:47
Cseh Katalin: inkább az EU tárgyaljon a gázárról, még ha drágább is

Cseh Katalin: inkább az EU tárgyaljon a gázárról, még ha drágább is

  • Ő könnyen kifizeti a drágább energiát a három és fél milliós nettó fizetéséből, amit a szájtépésért kap.
Kül 2021-05-12 | 16:44
Antiszemita incidenseket vizsgál a német állambiztonság Bonnban és Münsterben

Antiszemita incidenseket vizsgál a német állambiztonság Bonnban és Münsterben

  • A Hamász izraeli támadásai után antiszemita incidensek történtek két német nagyvárosban is.
  • Bevándorló muszlimok zsinagógákat dobáltak kövekkel és Izrael zászlaját égették.
Kül 2021-05-19 | 17:35
Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság európai életmód előmozdításáért felelős tagja: a migráció és a mobilitás hozzátartoznak az európai életmódhoz

Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság európai életmód előmozdításáért felelős tagja: a migráció és a mobilitás hozzátartoznak az európai életmódhoz

  • Ha valaki azt gondolta volna, az Európai Unió letett róla, hogy ösztönözze és támogassa a kontinesnre irányuló migrációt, az tévedett.
  • Az Európai Parlament mai vitáján Margarítisz Szkínász, a Bizottság egyik tagja elmondta, "az európai polgárok elődei bevándorlók voltak, az uniós intézményekben dolgozók mind migránsok", ezért üdvözölte, hogy az úgynevezett saját kezdeményezésű EP-jelentés célja az unión kívüli országokból érkezők munkavállalási lehetőségeinek megkönnyítése.
  • Hozzátette: a munkaerőpiacok változása és a társadalom elöregedése, továbbá bizonyos ágazatokban a szakképzett munkaerő hiánya szükségessé teszi a migrációt.
  • "Le kell számolni azzal a mítosszal, hogy a demográfiai kihívásokra vagy a munkaerőpiaci problémákra a tömeges migráció jelenti a választ" - reflektált a fideszes Hidvéghi Balázs EP-képviselő.
Kül 2021-06-25 | 20:34
BILD: szomáliai a würzburgi merénylő

BILD: szomáliai a würzburgi merénylő

  • 3 halottat, 10 súlyos sérültet hagyott maga után, miután egy hatalmas késsel Würzburg belvárosában késeléses támadásba kezdett.
  • A 10 sértült közül 3 vagy 4 áldozat állapota kritikus, intenzíven kezelik őket.
  • Az ámokfutót a helyiek fékezték meg, míg a rendőrök kiérkezve lábon lőtték.
Kül 2021-12-13 | 11:13
Keményen odacsaptak a lengyelek: nem fizetnek az EU-nak, amíg nem fejezik be ellenük a jogállamisági hercehurcát

Keményen odacsaptak a lengyelek: nem fizetnek az EU-nak, amíg nem fejezik be ellenük a jogállamisági hercehurcát

  • Bejelentették azt is, mindent megvétóznak addig, amíg nem juthatnak hozzá a jogosan nekik járó pénzekhez.
Kül 2021-12-18 | 10:36
Jobboldali fordulat a német CDU-ban

Jobboldali fordulat a német CDU-ban

  • Harmadszorra sikerrel járt a CDU konzervatív szárnyához tartozó jelölt.
  • Kár, hogy időköben a CDU ellenzékbe szorult, és egy sötétzöld-vörös kormánya lett Németországnak.
Kül 2023-03-02 | 11:58
Bezzegnyugaton: továbbra is 8,5 százalékos az Eurózóna inflációja

Bezzegnyugaton: továbbra is 8,5 százalékos az Eurózóna inflációja

  • Az előző hónapban 8,6 százalék volt, de jelentősebb csökkenést vártak.