A nemzetközi helyzet fokozódik: Spanyolországban 14 éves kortól elérhetővé válik a szabad nemválasztás

A nemzetközi helyzet fokozódik: Spanyolországban 14 éves kortól elérhetővé válik a szabad nemválasztás
 • A feminista mozgalom nem ért egyet a nemek közötti átjárhatósággal, mert attól tartanak, így a nők jogai és a női egyenlőség harca csorbul.
 • A Minisztertanács elé kerülő törvénytervezetbe "a transzneműek hormonális és sebészeti kezelései bekerültek a Nemzeti Egészségügyi Rendszer közös szolgáltatásainak portfóliójába és egyes autonóm közösségek kiegészítő szolgáltatásainak portfóliójába".

Spanyolország megnyitja az ajtót a nemek közötti önrendelkezés előtt a kormánypartnerek kemény csatáját követően - tudósít az El País.

A "transz törvény", amely kedden a Minisztertanács elé kerül a Pride közepén, lehetővé teszi 14 éves kortól, hogy három hónap elteltével megváltoztassák a nemüket és a nevüket a személyazonosító okmányban.

A transz-törvény feldolgozása kedden kezdődik, a Pride-hét közepén. A kormány partnerei között közel fél évig tartó fáradságos tárgyalások után a transzneműek valódi és tényleges egyenlőségét és az LGTBI emberek jogainak garantálását célzó törvénytervezet a Minisztertanács jóváhagyásával megkezdi törvényhozói útját.

A szöveg tartalmazza a nemek szabad önrendelkezését, vagyis azt, hogy a személy saját akaratával megváltoztathatja a nevét és a nemét a személyi igazolványában. Ezzel a változtatással Spanyolország lenne a tizenhatodik ország a világon, amely lehetővé tenné a nemek közötti önrendelkezést, többek között Dánia, Portugália, Norvégia, Málta és Argentína után.

A törvénytervezet, amelyet a feminista mozgalom egy része ellenzett, azt tervezi, hogy megszünteti az orvosi jelentések vagy a többéves hormonkezelés szükségességét, amelyek most a személyazonosítók megváltoztatásához szükségesek. Ezt a kettős megjelenés rendszere váltja fel: a személynek kérnie kell a változást a Polgármesteri Hivatalban, és három hónappal később vissza kell térnie, hogy azt megerősítse és érvényessé tegye, gyámság és tanúk nélkül.

"Végre nem tekintik többé betegnek a transz embereket Spanyolországban" - jelentette ki Irene Montero (United We Can) egyenlőségi miniszter hétfőn a kormány intézményi aktusán az LGTBI Pride nemzetközi nap alkalmából. "Ez a törvény őszinte megbocsátás mindazoknak az embereknek, akiknek ez az ország azt mondta, hogy az életük kevesebbet ér. Az életetek számít" - mondta a miniszter, aki a kormányon belül a legaktívabban szorgalmazta a törvényt.

Uge Sangil, a Leszbikusok, Melegek, Transzneműek és Biszexuálisok Állami Szövetségének (FELGTB) elnöke szerint, bár a törvényt még nem hagyták jóvá, "ez az első lépés a jogok elérése és a patologizálás megszüntetése felé". Ennek az egyesületnek, valamint a Chrysallisnak - amely a transzgyermekes családokat tömöríti - és a Triangle Alapítványnak a munkája szintén kulcsfontosságú volt a tárgyalások feloldásában. Az időpont fontos szerepet játszott ebben: a PSOE, az LGTBI-jogok garanciája olyan intézkedésekkel, mint az egyenlő házasság, nem akart úgy érkezni a Pride-ra, hogy ne legyen javaslata.

A nagy akadály, amelyet mind az UP, mind a csoportok vörös vonalként jelöltek meg, éppen a nemek szabad önrendelkezése volt, amely végül a várthoz hasonló feltételekkel valósult meg. A 16 éven felüliek maguk kérhetik majd.

A szülők vagy gyámok segítségével pedig 14 éves kortól (a személyazonosító kötelező korhatárától), és nem 12 éves kortól, ahogyan azt az Egyenlőség februárban készített tervezete tartalmazza. Ez is messze van attól, amit maga a PSOE vetett fel 2017-ben egy törvényjavaslatban - amelyet a parlament 2019-ben ratifikált minden politikai erő támogatásával, köztük még nem volt a szélsőjobboldali Vox párt -, amely nem írt elő semmilyen korhatárt a kiskorúak esetében, amennyiben azt a "szüleiken vagy törvényes képviselőiken keresztül" mutatják be.

A nemek közötti önrendelkezés elutasítása elsősorban a kormány első alelnöke, Carmen Calvo révén történt. 2020 nyarán Calvo aláírta José Luis Ábalossal, a PSOE érvelését "a nők valóságát tagadó elméletek ellen", amely ellentétes a nemek önrendelkezési jogával. Kijelentette, hogy "ha a nemiséget tagadják, akkor az egyenlőtlenséget is tagadják, amelyet e biológiai tény alapján mérnek és építenek fel".

Calvo álláspontja egybecseng a feminista mozgalom egy részével, amely veszélyt lát ebben a szabályozásban: szerintük a nemet nem lehet megválasztani, mert akkor veszélybe kerülne minden olyan törvény, amely kifejezetten a nőkkel szembeni megkülönböztetést akadályozza. E szervezetek közül néhányan a múlt hétvégén a transz-törvény ellen tüntettek.

Az olyan kollektívák, mint a Fórum de Política Feminista, azt követelik, hogy a törvény támogatása helyett foglalkozzanak a feminista napirenden szereplő olyan kérdésekkel, "amelyeknek semmi közük az érzelmekhez, csak az ország lakosságának felét érintő valósághoz", mint például a nemek közötti szakadék, a munka vagy a nyugdíjak terén tapasztalható egyenlőtlenségek.

A kormány elnöke, Pedro Sánchez hétfőn megvédte, hogy "meg kell őrizni a nők jogainak egyensúlyát és egy olyan büntetett csoportét, mint a transzneműek kollektívája", amikor a SER-nek adott interjúban a feminista egyesületek tiltakozásáról kérdezték. Sanchez megvédte a "maximális garanciát egy nagyon sérülékeny csoport számára a maximális jogbiztonságra", és emlékeztetett arra, hogy a PP és a Vox várhatóan az Alkotmánybírósághoz fordul.

Végül az Egyenlőség, az első alelnökség és az Igazságügyi Minisztérium, Juan Carlos Campo miniszterrel az élen, olyan szöveget zárt le, amely tanúk vagy bírósági beavatkozás nélkül tartalmazza a nemek önrendelkezését.

Az eljárás hasonló lesz - harmadik felek, vizsgálatok vagy patologizálás (betegségnek tekintve) nélkül, de bizonyos esetekben határidőkkel -, mint a többi 15 ország által tervezett eljárás, amelyek elismerik a betegséget. Iylenek a fent említett Dánia, Portugália, Norvégia, Málta és Argentína. Továbbá Írország, Luxemburg, Görögország, Costa Rica, Mexikó (csak Mexikóvárosban), Brazília, Kolumbia, Ecuador és Uruguay - derül ki az Ilga (leszbikusok, melegek, biszexuálisok, transzneműek és interszexuálisok nemzetközi szövetsége) 2019-es jelentéséből.

A dán törvény például hat hónapos gondolkodási időt ír elő a változás hivatalossá tétele előtt. A portugál törvények szerint, ha valaki másodszor változtat nemet, bírósághoz kell fordulnia. A hivatalos adatok szerint azóta, hogy a portugálok 2018-ban jóváhagyták a nemek önmeghatározását orvosi szakvélemény vagy hormonkezelés nélkül, tavaly februárig 568-an kértek nemváltoztatást az anyakönyvi nyilvántartásban.

A törvénytervezet nem tesz utalást a kiskorúak hormonkezelésére, ami szintén a feminista mozgalom egy részének aggályait váltotta ki. Az Egyenlőség februári tervezete valóban utalt egy hormonblokkoló kezelésre "a pubertás kezdetén", amely segít lassítani a mellek vagy a szakáll és az ádámcsutka fejlődését.

Később pedig utalt a kereszt-hormonális kezelésre (tesztoszteron a transzszexuális fiúknak és ösztrogén a transzszexuális lányoknak). Jelenleg Spanyolországban a hormonblokkolókhoz pubertáskor lehet hozzáférni, de ez gyakran hosszadalmas eljárást igényel, az autonóm közösségek különböző szabályozásától függ, és szülői beleegyezést igényel. Legfeljebb 12 autonóm közösség hagyott jóvá olyan autonóm törvényeket, amelyek lehetővé teszik a nem és a név megváltoztatását az egészségügyi és iskolai dokumentumokban - nem a személyazonosítóban, amely nemzeti dokumentum -, és a legtöbb esetben a kiskorúak számára a hormonkezeléshez való hozzáférést.

A kedden a Minisztertanács elé kerülő törvénytervezet csak utal arra, hogy "a transzneműek hormonális és sebészeti kezelései bekerültek a Nemzeti Egészségügyi Rendszer közös szolgáltatásainak portfóliójába és egyes autonóm közösségek kiegészítő szolgáltatásainak portfóliójába".

A szöveg végül összevon két olyan törvényt, amelyek kompromittálták a transz-, illetve az LGTBI-jogokkal kapcsolatos kormányzati partnereket. A nemi önrendelkezés mellett a leszbikus nők fiainak és lányainak gyermeknemzési jogát is fontolóra veszi (akiknek mostantól meg kell házasodniuk ahhoz, hogy mindkettőjük újszülöttjét elismerhessék), vagy a Nemzeti Egészségügyi Rendszer közös szolgáltatásainak portfóliójába felveszi a leszbikusok vagy transzneműek számára "terhességi képességgel" járó termékenységi kezeléseket.

A Miniszterek Tanácsa általi jóváhagyást követően a szöveget a végső jóváhagyás előtt még a konzultatív testületeknek és a Cortesban zajló teljes parlamenti folyamatnak is felül kell vizsgálnia, a többi képviselőcsoport hozzájárulásaival és módosításaival együtt. A csoportok ezt az időszakot arra tervezik felhasználni, hogy tárgyalásokat folytassanak az egyenlőség eredeti tervezetében szereplő kérdések beépítéséről. "Nyugodtan fogjuk elemezni a tervezetet, előttünk áll a kihívás, hogy gazdagítsuk a szöveget" - mondja Uge Sangil, aki rámutat, hogy a nem és a név megváltoztatását 12 éves kortól engedélyezik a szülők vagy gyámok kíséretében, kiterjesztenék a nemek szabad önrendelkezését a migránsok számára is, vagy a nem bináris személyek - akik nem vallják magukat sem férfinak, sem nőnek - elismerését, akik számára a LGBT-csoportok egy harmadik rovatot követelnek a személyi azonosítón.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-07-06 | 13:08
A német Alkotmányvédelem korábbi feje "személyiségvizsgálattal" ellenőrizné a közszolgálati újságírókat

A német Alkotmányvédelem korábbi feje "személyiségvizsgálattal" ellenőrizné a közszolgálati újságírókat

 • Szerinte kapcsolat áll fent a baloldali szélsőségesség és a német közmédia újságírói között.
 • A német közvéleményben rengeteg kritika éri az utóbbi években a közmédiát, mert az szélsőségesen elfogult a Zöldekkel és a migrációval szemben.
Kül 2021-05-14 | 16:00
Az igazság utat tör magának: nem emelnek vádat a hazáját a migrációtól védő Salvini ellen, de vár még rá egy másik hasonló bírósági eljárás

Az igazság utat tör magának: nem emelnek vádat a hazáját a migrációtól védő Salvini ellen, de vár még rá egy másik hasonló bírósági eljárás

 • A bíróság elfogadta a politikus védelmének állásfoglalását, vagyis azt, belügyminiszterként Salvini nem követett el bűncselekményt azzal, hogy 2019 júliusában öt napig nem engedélyezte a Gregoretti katonai hajóval érkezett bevándorlók partraszállását.
 • A volt tárcavezetőt többek között azzal gyanúsították, hogy embereket fosztott meg személyi szabadságuktól.
 • Salvinire azonban vár még egy hasonló bírósági eljárás szeptemberben, mely egy másik hajót, egy másik migránscsoport feltartóztatását érinti.
 • Akkor a spanyol civilhajó, az Open Arms fedélzetén érkezett 147 migránst várakozott három hétig Lampedusa szigete előtt.
 • A politikus elítélése esetén 15 év börtönt is kaphat.

 

Kül 2021-05-13 | 10:19
Tovább játszik a Bitcoinnal Elon Musk, a techipar fenegyereke - 15%-ot veszített értékéből a kriptopénz Musk tweetje után

Tovább játszik a Bitcoinnal Elon Musk, a techipar fenegyereke - 15%-ot veszített értékéből a kriptopénz Musk tweetje után

 • Elon Musk, a Tesla, a Space-X és a Starlink első embere szerdán arról twittelt, az elektromos autókat gyártó Tesla "felfüggesztette a Bitcoin felhasználásával történő járművásárlásokat".
 • A kriptodeviza értéke 15%-kal csökkent a tweet hatására.
 • Emlékezetes Musk ugyanígy rángatta az árfolyamot - csak akkor felfelé -, amikor bejelentette, hogy elfogadják fizetőeszközként, és a Tesla is bevásárol Bitcoinból, mintegy 1,5 milliárd dollár értékben.
 • Olyan, mintha Musk csak játszana és szórakozna a kriptopénzzel és annak árfolyamával.
Kül 2021-05-24 | 16:41
Migránskrízis 2.0 - a WELT szerint az adatok alapján újabb migrációs hullám indult Európa felé

Migránskrízis 2.0 - a WELT szerint az adatok alapján újabb migrációs hullám indult Európa felé

 • Olaszországban és Spanyolországban az utóbbi időben jelentősen megnőtt az Afrikából illegálisan érkező emberek száma. Ez egy olyan konfliktust hoz vissza az EU-ba, amit korábban soha nem sikerült megoldani - fogalmaz a lap.
Kül 2021-06-07 | 12:33
Németországban is marad a kormány különleges felhatalmazása

Németországban is marad a kormány különleges felhatalmazása

 • A csökkenő fertőzési adatok ellenére Merkel kancellár azt akarja, hogy továbbra is az országos hatókörű, úgynevezett járványügyi helyzet maradjon érvényben.
 • Számos szabályozás függ ettől, a döntést azonban a Bundestagnak kell meghoznia.
 • A felhatalmazás feljogosítja a német szövetségi kormányt arra, hogy közvetlenül, parlamenti jóváhagyás nélkül adjon ki rendeleteket.
Kül 2021-06-09 | 20:32
Németország egyik legnagyobb klánja segélyezettként élt egy pazar villában

Németország egyik legnagyobb klánja segélyezettként élt egy pazar villában

 • A család állítólag legalább 400 000 euró szociális juttatást vett fel.
 • A nyomozók 290 000 euró készpénzt foglaltak le a segélyezett klántagok által lakott villában.
 • A rendőrök egy rendőrségi tankkal törték be az ingatlan kapuját.
 • Németországban egyre nagyobb gondot jelent a kiterjedt arab klánok okozta szervezett bűnözés.
Kül 2022-09-22 | 16:20
"Németországban jelentős hiányok fenyegetnek az élelmiszerellátásban"

"Németországban jelentős hiányok fenyegetnek az élelmiszerellátásban"

 • A fagyasztott élelmiszerek és friss termékek gyártói nyílt levélben kérnek segítséget.
 • A magas energiaköltségek sok vállalat számára már nem elviselhetőek.
 • Az iparág termeléscsökkentésre, hiányosságokra - és fizetésképtelenségre - figyelmeztet.