A nemzetközi helyzet fokozódik: Spanyolországban 14 éves kortól elérhetővé válik a szabad nemválasztás

A nemzetközi helyzet fokozódik: Spanyolországban 14 éves kortól elérhetővé válik a szabad nemválasztás
  • A feminista mozgalom nem ért egyet a nemek közötti átjárhatósággal, mert attól tartanak, így a nők jogai és a női egyenlőség harca csorbul.
  • A Minisztertanács elé kerülő törvénytervezetbe "a transzneműek hormonális és sebészeti kezelései bekerültek a Nemzeti Egészségügyi Rendszer közös szolgáltatásainak portfóliójába és egyes autonóm közösségek kiegészítő szolgáltatásainak portfóliójába".

Spanyolország megnyitja az ajtót a nemek közötti önrendelkezés előtt a kormánypartnerek kemény csatáját követően - tudósít az El País.

A "transz törvény", amely kedden a Minisztertanács elé kerül a Pride közepén, lehetővé teszi 14 éves kortól, hogy három hónap elteltével megváltoztassák a nemüket és a nevüket a személyazonosító okmányban.

A transz-törvény feldolgozása kedden kezdődik, a Pride-hét közepén. A kormány partnerei között közel fél évig tartó fáradságos tárgyalások után a transzneműek valódi és tényleges egyenlőségét és az LGTBI emberek jogainak garantálását célzó törvénytervezet a Minisztertanács jóváhagyásával megkezdi törvényhozói útját.

A szöveg tartalmazza a nemek szabad önrendelkezését, vagyis azt, hogy a személy saját akaratával megváltoztathatja a nevét és a nemét a személyi igazolványában. Ezzel a változtatással Spanyolország lenne a tizenhatodik ország a világon, amely lehetővé tenné a nemek közötti önrendelkezést, többek között Dánia, Portugália, Norvégia, Málta és Argentína után.

A törvénytervezet, amelyet a feminista mozgalom egy része ellenzett, azt tervezi, hogy megszünteti az orvosi jelentések vagy a többéves hormonkezelés szükségességét, amelyek most a személyazonosítók megváltoztatásához szükségesek. Ezt a kettős megjelenés rendszere váltja fel: a személynek kérnie kell a változást a Polgármesteri Hivatalban, és három hónappal később vissza kell térnie, hogy azt megerősítse és érvényessé tegye, gyámság és tanúk nélkül.

"Végre nem tekintik többé betegnek a transz embereket Spanyolországban" - jelentette ki Irene Montero (United We Can) egyenlőségi miniszter hétfőn a kormány intézményi aktusán az LGTBI Pride nemzetközi nap alkalmából. "Ez a törvény őszinte megbocsátás mindazoknak az embereknek, akiknek ez az ország azt mondta, hogy az életük kevesebbet ér. Az életetek számít" - mondta a miniszter, aki a kormányon belül a legaktívabban szorgalmazta a törvényt.

Uge Sangil, a Leszbikusok, Melegek, Transzneműek és Biszexuálisok Állami Szövetségének (FELGTB) elnöke szerint, bár a törvényt még nem hagyták jóvá, "ez az első lépés a jogok elérése és a patologizálás megszüntetése felé". Ennek az egyesületnek, valamint a Chrysallisnak - amely a transzgyermekes családokat tömöríti - és a Triangle Alapítványnak a munkája szintén kulcsfontosságú volt a tárgyalások feloldásában. Az időpont fontos szerepet játszott ebben: a PSOE, az LGTBI-jogok garanciája olyan intézkedésekkel, mint az egyenlő házasság, nem akart úgy érkezni a Pride-ra, hogy ne legyen javaslata.

A nagy akadály, amelyet mind az UP, mind a csoportok vörös vonalként jelöltek meg, éppen a nemek szabad önrendelkezése volt, amely végül a várthoz hasonló feltételekkel valósult meg. A 16 éven felüliek maguk kérhetik majd.

A szülők vagy gyámok segítségével pedig 14 éves kortól (a személyazonosító kötelező korhatárától), és nem 12 éves kortól, ahogyan azt az Egyenlőség februárban készített tervezete tartalmazza. Ez is messze van attól, amit maga a PSOE vetett fel 2017-ben egy törvényjavaslatban - amelyet a parlament 2019-ben ratifikált minden politikai erő támogatásával, köztük még nem volt a szélsőjobboldali Vox párt -, amely nem írt elő semmilyen korhatárt a kiskorúak esetében, amennyiben azt a "szüleiken vagy törvényes képviselőiken keresztül" mutatják be.

A nemek közötti önrendelkezés elutasítása elsősorban a kormány első alelnöke, Carmen Calvo révén történt. 2020 nyarán Calvo aláírta José Luis Ábalossal, a PSOE érvelését "a nők valóságát tagadó elméletek ellen", amely ellentétes a nemek önrendelkezési jogával. Kijelentette, hogy "ha a nemiséget tagadják, akkor az egyenlőtlenséget is tagadják, amelyet e biológiai tény alapján mérnek és építenek fel".

Calvo álláspontja egybecseng a feminista mozgalom egy részével, amely veszélyt lát ebben a szabályozásban: szerintük a nemet nem lehet megválasztani, mert akkor veszélybe kerülne minden olyan törvény, amely kifejezetten a nőkkel szembeni megkülönböztetést akadályozza. E szervezetek közül néhányan a múlt hétvégén a transz-törvény ellen tüntettek.

Az olyan kollektívák, mint a Fórum de Política Feminista, azt követelik, hogy a törvény támogatása helyett foglalkozzanak a feminista napirenden szereplő olyan kérdésekkel, "amelyeknek semmi közük az érzelmekhez, csak az ország lakosságának felét érintő valósághoz", mint például a nemek közötti szakadék, a munka vagy a nyugdíjak terén tapasztalható egyenlőtlenségek.

A kormány elnöke, Pedro Sánchez hétfőn megvédte, hogy "meg kell őrizni a nők jogainak egyensúlyát és egy olyan büntetett csoportét, mint a transzneműek kollektívája", amikor a SER-nek adott interjúban a feminista egyesületek tiltakozásáról kérdezték. Sanchez megvédte a "maximális garanciát egy nagyon sérülékeny csoport számára a maximális jogbiztonságra", és emlékeztetett arra, hogy a PP és a Vox várhatóan az Alkotmánybírósághoz fordul.

Végül az Egyenlőség, az első alelnökség és az Igazságügyi Minisztérium, Juan Carlos Campo miniszterrel az élen, olyan szöveget zárt le, amely tanúk vagy bírósági beavatkozás nélkül tartalmazza a nemek önrendelkezését.

Az eljárás hasonló lesz - harmadik felek, vizsgálatok vagy patologizálás (betegségnek tekintve) nélkül, de bizonyos esetekben határidőkkel -, mint a többi 15 ország által tervezett eljárás, amelyek elismerik a betegséget. Iylenek a fent említett Dánia, Portugália, Norvégia, Málta és Argentína. Továbbá Írország, Luxemburg, Görögország, Costa Rica, Mexikó (csak Mexikóvárosban), Brazília, Kolumbia, Ecuador és Uruguay - derül ki az Ilga (leszbikusok, melegek, biszexuálisok, transzneműek és interszexuálisok nemzetközi szövetsége) 2019-es jelentéséből.

A dán törvény például hat hónapos gondolkodási időt ír elő a változás hivatalossá tétele előtt. A portugál törvények szerint, ha valaki másodszor változtat nemet, bírósághoz kell fordulnia. A hivatalos adatok szerint azóta, hogy a portugálok 2018-ban jóváhagyták a nemek önmeghatározását orvosi szakvélemény vagy hormonkezelés nélkül, tavaly februárig 568-an kértek nemváltoztatást az anyakönyvi nyilvántartásban.

A törvénytervezet nem tesz utalást a kiskorúak hormonkezelésére, ami szintén a feminista mozgalom egy részének aggályait váltotta ki. Az Egyenlőség februári tervezete valóban utalt egy hormonblokkoló kezelésre "a pubertás kezdetén", amely segít lassítani a mellek vagy a szakáll és az ádámcsutka fejlődését.

Később pedig utalt a kereszt-hormonális kezelésre (tesztoszteron a transzszexuális fiúknak és ösztrogén a transzszexuális lányoknak). Jelenleg Spanyolországban a hormonblokkolókhoz pubertáskor lehet hozzáférni, de ez gyakran hosszadalmas eljárást igényel, az autonóm közösségek különböző szabályozásától függ, és szülői beleegyezést igényel. Legfeljebb 12 autonóm közösség hagyott jóvá olyan autonóm törvényeket, amelyek lehetővé teszik a nem és a név megváltoztatását az egészségügyi és iskolai dokumentumokban - nem a személyazonosítóban, amely nemzeti dokumentum -, és a legtöbb esetben a kiskorúak számára a hormonkezeléshez való hozzáférést.

A kedden a Minisztertanács elé kerülő törvénytervezet csak utal arra, hogy "a transzneműek hormonális és sebészeti kezelései bekerültek a Nemzeti Egészségügyi Rendszer közös szolgáltatásainak portfóliójába és egyes autonóm közösségek kiegészítő szolgáltatásainak portfóliójába".

A szöveg végül összevon két olyan törvényt, amelyek kompromittálták a transz-, illetve az LGTBI-jogokkal kapcsolatos kormányzati partnereket. A nemi önrendelkezés mellett a leszbikus nők fiainak és lányainak gyermeknemzési jogát is fontolóra veszi (akiknek mostantól meg kell házasodniuk ahhoz, hogy mindkettőjük újszülöttjét elismerhessék), vagy a Nemzeti Egészségügyi Rendszer közös szolgáltatásainak portfóliójába felveszi a leszbikusok vagy transzneműek számára "terhességi képességgel" járó termékenységi kezeléseket.

A Miniszterek Tanácsa általi jóváhagyást követően a szöveget a végső jóváhagyás előtt még a konzultatív testületeknek és a Cortesban zajló teljes parlamenti folyamatnak is felül kell vizsgálnia, a többi képviselőcsoport hozzájárulásaival és módosításaival együtt. A csoportok ezt az időszakot arra tervezik felhasználni, hogy tárgyalásokat folytassanak az egyenlőség eredeti tervezetében szereplő kérdések beépítéséről. "Nyugodtan fogjuk elemezni a tervezetet, előttünk áll a kihívás, hogy gazdagítsuk a szöveget" - mondja Uge Sangil, aki rámutat, hogy a nem és a név megváltoztatását 12 éves kortól engedélyezik a szülők vagy gyámok kíséretében, kiterjesztenék a nemek szabad önrendelkezését a migránsok számára is, vagy a nem bináris személyek - akik nem vallják magukat sem férfinak, sem nőnek - elismerését, akik számára a LGBT-csoportok egy harmadik rovatot követelnek a személyi azonosítón.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-07-30 | 15:00
Londonban akadtak nyomára a bécsi Leonie (13) egyik gyilkosára

Londonban akadtak nyomára a bécsi Leonie (13) egyik gyilkosára

  • A kislányt nemrégiben leitatták, többszörös adaggal bedrogozták, majd megerőszakolták és megfojtották afgán menedékkérők Bécsben.
  • Egyikük egészen Londonig jutott, hogy a felelősségrevonást megússza, de végül csütörtökön elfogták.
Kül 2021-06-18 | 12:07
Nem igazán lehet hátradőlni: a briteknél az emberek 80%-a kapott legalább egy oltást, mégis elszabadult a Delta-variáns

Nem igazán lehet hátradőlni: a briteknél az emberek 80%-a kapott legalább egy oltást, mégis elszabadult a Delta-variáns

  • A törzs a szakértők szerint a fiatalok és a be nem oltottak körében terjed.
  • A becslések szerint a Delta 60 százalékkal fertőzőképesebb, mint az Alpha törzs, és megduplázhatja a kórházba kerülés kockázatát.
  • A kutatások azonban azt is kimutatták, hogy a kétszeri oltás még mindig több mint 90 százalékkal megelőzi a Delta-variáns okozta kórházba kerülést.
Kül 2021-05-16 | 18:00
Manfred Weber megint háttal ül a moziban: az AfD-t és Marine Le Pent vádolja antiszemitizmussal, miközben migráns fiatalok szidják a zsidókat a német utcákon és Londonban

Manfred Weber megint háttal ül a moziban: az AfD-t és Marine Le Pent vádolja antiszemitizmussal, miközben migráns fiatalok szidják a zsidókat a német utcákon és Londonban

  • Fölszította az antiszemitizmust Izrael önvédelme Nyugat-Európában.
  • A kommersz és mainstream lapok ugyanúgy gyűlölik Izraelt, ahogyan a migráns fiatalok is megvetik a zsidó államot és a zsidókat.
  • Németországban és Londonban több antiszemita incidens is történt a palesztinpárti tüntetéseken.
  • A németeknél azt ordibálta a migránstömeg, hogy "szar zsidók", több helyszínen is elégették Izrael zászlaját, és kövekkel dobáltak zsinagógákat.
  • Londonban hangosbeszélőkbe ordították a zsidók lakta környéken, hogy "erőszakoljátok meg a lányaikat", és "basszák meg a zsidók".
  • Egy egyiptomi-német politológus a WELT-nek azt nyilatkozta, a politkusok nem látták be, hogy a "migránsokkal antiszemitizmus is importálnak".
  • Horst Seefoffer német belügyminiszter fogadkozik, a törvény ereje sujt le az izraeli zászlót égetőkre.
  • Most Manfred Weber megszólalása borzolja a kedélyeket, aki az AfD-t és Marine Le Pent teszi felelőssé az antiszemitizmusért, miközben fiatal migráns férfiak ordítoznak az utcákon.
  • Az AfD elnöke visszautasítja Weber szavait, mert az utcai antiszemitizmust szerinte a tömeges illegális bevándorlás okozza.
Kül 2021-07-02 | 14:52

A miniszterelnök kifejezte részvétét az Ausztriában meggyilkolt 13 éves kislány miatt

  • Úgy fogalmazott, egész Ausztriát felháborította az eset, az ország talpon van.
  • Kurz kancellár pedig derekasan küzd a migráció ellen.
  • Arra figyelmeztetett, azzal, hogy Afganisztánól kivonul az Egyesült Államok és a NATO, milliónyi afgán indulhat meg Európa felé.
Kül 2021-05-25 | 14:23
Halálra késelt lányát gyászolja az osztrák nő, aki önmagát vádolja az illegális afgán gyilkossága után: "A gyermekemmel együtt én is meghaltam"

Halálra késelt lányát gyászolja az osztrák nő, aki önmagát vádolja az illegális afgán gyilkossága után: "A gyermekemmel együtt én is meghaltam"

  • A nők ellen elkövetett gyilkosságok száma folyamatosan nő Ausztriában - írja a Kronen Zeitung.
  • Ramona Fahrngruber lányának, Michellenek 2016-ban egy afgán bevándorló kezdett udvarolni.
  • A megismerkedésükkor 14 éves lányt behálózta az afgán férfi.
  • A család ellenezte a kapcsolatot, különösen az után, hogy az afgán azzal dicsekedett, már ölt embert Afganisztánban.
  • Michelle édesanyja több alkalommal is tett bejelentést a rendőrségen, hiába.
  • "Mimit", ahogyan őt a gyászoló édesanya hívta, 16 éves korában halálra szurkálta az afgán migráns.
Kül 2022-03-21 | 20:34
Orbán Viktor: Veszélyes javaslatok vannak a NATO-csúcs asztalán

Orbán Viktor: Veszélyes javaslatok vannak a NATO-csúcs asztalán

  • Egyes tagállamok Ukrajna feletti NATO-légtérzárat követelnek, mely sokak álláspontja szerint azonnali fegyveres háború kirobbanásával fenyeget a NATO és Oroszország között.
  • Stoltenberg, a NATO főtitkára korábban azt mondta, ez a lépés a III. világháborút jelentené.
  • Ezért sem támogatja sem Orbán, sem Szijjártó Péter.