Ezt így kell: a cseheknél az alkotmányba kerül az állampolgárok fegyveres önvédelemhez való joga

Szerdán a cseh parlament felsőháza, a szenátus is jóváhagyta a módosítást, így bekerül a cseh alkotmányba az ország állampolgárainak fegyveres önvédelemhez való joga, melynek értelmében "az állampolgárnak a törvényben megállapított feltételek szerint joga van fegyverrel védelmeznie saját és más emberek életét" – írja az MTI.

Az alkotmány módosítását a képviselőház, a parlament alsóháza már korábban elfogadta, a szenátus jóváhagyása után a hatálybalépéséhez már csak az államfőnek kell aláírnia.

A vonatkozó rész az alkotmány részét képező Emberi Jogok Listájába kerül majd be új bekezdésként, és miután ún. alkotmánytörvényről van szó, az elnök nem vétózhatja meg. Az alkotmányos cikkely módosításához a hatályos szabályok szerint a parlament mindkét házában a képviselők és a szenátorok legalább háromötödös támogatására van szükség, ami ebben az esetben megvolt.

A szenátusi vitában elhangzottak alapján az alkotmány módosításával az Európai Unió fegyvertartás szigorítására vonatkozó igyekezetére reagálnak – a javaslat kezdeményezői szerint Csehország ezzel elejét veszi annak, hogy a fegyvertartási jogot alsóbbrendű törvénnyel korlátozni lehessen, egyben pedig megerősíti a cseh kormány tárgyalási pozícióit az Európai Unióval szemben.

Martin Cervícek polgári demokrata szenátor szerint a javaslatnak nemcsak jelképes jelentősége van, biztosítékul szolgálhat a jövőre nézve is, amire szerinte szükség is van, mert az Európai Unióban erősödnek a fegyvertartást korlátozó tendenciák. Cervícek szerint a lakosság lefegyverzése nem hoz nagyobb biztonságot, mert a bűnözők törvénytelenül is be tudnak szerezni fegyvereket.

Csehországban erős ellenkezést váltott ki az, hogy az Európai Unió a terrorizmus elleni harcra hivatkozva igyekszik korlátozni a törvényes fegyvertartás kereteit.

Az ezt elutasító petíciót, amelynek végül a mostani alkotmánymódosítás lett az eredménye, több mint százezren írták alá. A rendőrségi kimutatások szerint a 10,7 milliós Csehországban mintegy 310 ezer embernek van fegyvertartási engedélye.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2022-10-28 | 11:20
Ausztria: az FPÖ utolérte a szociáldemokratákat

Ausztria: az FPÖ utolérte a szociáldemokratákat

  • Kutatók szerint a gyenge kormány és a fokozódó migrációs probléma áll a párt erősödésének hátterében.
Kül 2021-09-06 | 09:24
Berlin: zavarta az afgánt a dolgozó kertésznő, ezért többször nyakon szúrta

Berlin: zavarta az afgánt a dolgozó kertésznő, ezért többször nyakon szúrta

  • Ismét egy "mentálisan sérült" bevándorló az elkövető, de "iszlamista háttérre" utaló jelek is vannak.
Kül 2021-07-13 | 11:11
Dél-Afrika: egy ország süllyed el a káoszban

Dél-Afrika: egy ország süllyed el a káoszban

  • Megdöbbentő képek és videók érkeznek Afrika legfejlettebb országából az utóbbi másfél napban.
  • Fosztogatás, szétvert, felgyújtott autók, kirabolt és lerombolt plázák, lezárt utak, erőszakos zavargások, felfegyverzett fehérek és fegyveres feketék.
  • A hatalmas ország pillanatok alatt a polgárháború szélére sodródott.
Kül 2021-07-14 | 15:28

Gyerekei előtt szúrta le 28 éves ex-élettársát az iraki férfi

  • Majd elmenekült közös gyerekeikkel (2, 11 és 13 évesek), akik a jelentések szerint vele vannak.