Szász-Anhalt: a Sparkasse 46 fiókból 19-et zár be télre

Szász-Anhalt: a Sparkasse 46 fiókból 19-et zár be télre

Az energiaválság miatt a Salzland kerületben (Szász-Anhalt) található Sparkasse 46 fiókjából 19-et bezárt. Csak az önkiszolgáló területek maradnak nyitva - írja az EpochTimes.

Szokatlan intézkedéssel akar dacolni a kirobbanó energiaköltségekkel a Szász-Anhalt salzlandi körzetében működő takarékpénztár. Már október 4-én a 46 fiókból 19 bezár az energiafogyasztás csökkentése érdekében. Az intézkedés "ideiglenes" - magyarázták Hans-Michael Strube és Helmut Ibsch igazgatósági tagok a "Mitteldeutsche Zeitung" szerint a sajtótájékoztatón. Az érintett kirendeltségek alkalmazottai más helyeken vagy az otthoni irodában dolgozzanak.

Az önkormányzati bank ezzel az intézkedéssel 25 százalékkal szeretné csökkenteni energiafogyasztását a következő tél során. Az ügyfelek továbbra is használhatják az önkiszolgáló területet - ATM-ekkel, számlakivonat-nyomtatókkal és banki átutalásos postaládákkal. A helyszíni szervíz munkatársait ez idő alatt videoterminálokkal kell helyettesíteni. A telefonos ügyfélszolgálat továbbra is elérhető marad.

Az igazgatóság tavaszra ígéri a visszatérést

A rendkívül magas energiaárak mellett "főleg az energia tényleges rendelkezésre állása aggályos" - magyarázta Strube. "A megtakarítható erőforrások más létesítmények, például bölcsődék vagy kórházak rendelkezésére állnak esetleges ellátási vészhelyzet esetén."

A testület azonban nem fontolgatja a végleges bezárást. – Tavasszal mindenképpen újranyitják a fiókokat – hangsúlyozta az igazgatóság. Hasonló megközelítést alkalmaztak a koronaválság idején is. Ekkor is visszatértek az ideiglenesen bezárt helyszínekre. Azt azonban nem tudni, hogy a jelenlegi téli szabályozás egyszeri marad-e.

A stassfurti fő helyen két emeletet is kitakarítanának, hogy többé ne kelljen fűteni. A többi iroda termosztátja maximum 19 fokra van beállítva. Emellett a fényreklámokat is lekapcsolják, a lámpákat pedig LED-ekké alakították át.

A Sparkasse fiókhálózata Németország-szerte szűkül

Hogy a Salzlandsparkasse példája precedenst teremt-e, és mennyiben, és a takarékpénztárak más kerületi fiókjaikban is bevezetik a téli működést, az még nyitott kérdés. Az Unstrut-Hainich kerületben található Sparkasse Thüringen már júniusban kezdeményezte a szerkezetátalakítást. Két fiókot teljesen bezártak, egy önkiszolgáló helyet is megszüntettek, két fiók pedig csak önkiszolgáló üzemben működik.

Ebben az esetben azonban az átalakulás végleges volt. Ezt azzal indokolták, hogy az ügyfelek egyre inkább az interneten kívánnak banki ügyleteket intézni a személyes helyett. Emellett a készpénz nélküli fizetések száma is emelkedik.

Schwerinben öt helyen legalább ideiglenes szolgáltatási korlátozások lesznek érvényben. Münchenben a Sparkasse több fiókja láthatóan végleg átáll önkiszolgálóra. Az energiaválságtól függetlenül a Sparkasse Leipzig már messzemenő változásokat jelentett be 2023-ra.

A Bild című újság tavaly arról számolt be, hogy Németországban a bankfiókok teljes száma a 2003-as 49 711-ről 2020-ra 25 779-re csökkent.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-05-19 | 08:36

Letartóztatták az afgán bevándorlót, aki pénteken egy 12 éves kislányt akart a tehervonat elé cibálni - az AfD a bevándorlási szabályok szigorítását követeli

  • Már így is van elég bűnözés az országban, nem kell továbbiakat importálnunk - mondta Maclenburg-Elő-Pomeránia tartományi vezetője.
Kül 2021-07-21 | 13:56
A sokkoló árvizek után súlyos kritika éri a katasztrófavédelmet Németországban

A sokkoló árvizek után súlyos kritika éri a katasztrófavédelmet Németországban

  • Az emberek a közszolgálati adókat is kritizálják, melyek nem figyelmeztették az észak-nyugati lakosságot a közelgő veszélyre.
  • Az érintett területeken pedig korábban leszerelték a vészjelző szirénákat.
  • Holott az, hogy nagymértékű csapadék várható, napok óta ismert volt a meterológiai szerveknél, és a britek is figyelmeztették Németországot, hogy nagyon nagy esőzés lesz.
  • A BILD azt írja, SMS-ben is figyelmeztethettek volna a hatóságok az árvízveszélyre, de ez elmaradt, mert Berlin nem vezette be a veszélyhelyzeti figyelmeztetésre vonatkozó Uniós irányelvet.
  • Emiatt kötelezettségszegési eljárást is indított Németország ellen az Európai Bizottság.
Kül 2021-08-14 | 14:50
Egy amerikai iráni-keresztény bevándorló a "szemét" "woke" ideológia ellen tiltakozott egy iskolaszéki ülésen

Egy amerikai iráni-keresztény bevándorló a "szemét" "woke" ideológia ellen tiltakozott egy iskolaszéki ülésen

  • Az apa a transzneműség és a non-bináris névmások iskolai használata ellen szólalt fel.
  • Szerinte nem ezzel a szeméttel kell tömni a gyerekek fejét, hanem természettudományokat, matematikát, biológiát kell oktatni nekik.
Kül 2021-07-02 | 14:52

A miniszterelnök kifejezte részvétét az Ausztriában meggyilkolt 13 éves kislány miatt

  • Úgy fogalmazott, egész Ausztriát felháborította az eset, az ország talpon van.
  • Kurz kancellár pedig derekasan küzd a migráció ellen.
  • Arra figyelmeztetett, azzal, hogy Afganisztánól kivonul az Egyesült Államok és a NATO, milliónyi afgán indulhat meg Európa felé.
Kül 2021-07-06 | 12:28
Hawala banki segítséggel 75 tonna aranyat csempésztek Törökországba Németországból egy szövevényes bűncselekmény-sorozatban

Hawala banki segítséggel 75 tonna aranyat csempésztek Törökországba Németországból egy szövevényes bűncselekmény-sorozatban

  • 1,6 milliárd eurót, vagyis több mint 500 milliárd forintot ér a csempészáru.