Szász-Anhalt: a Sparkasse 46 fiókból 19-et zár be télre

Szász-Anhalt: a Sparkasse 46 fiókból 19-et zár be télre

Az energiaválság miatt a Salzland kerületben (Szász-Anhalt) található Sparkasse 46 fiókjából 19-et bezárt. Csak az önkiszolgáló területek maradnak nyitva - írja az EpochTimes.

Szokatlan intézkedéssel akar dacolni a kirobbanó energiaköltségekkel a Szász-Anhalt salzlandi körzetében működő takarékpénztár. Már október 4-én a 46 fiókból 19 bezár az energiafogyasztás csökkentése érdekében. Az intézkedés "ideiglenes" - magyarázták Hans-Michael Strube és Helmut Ibsch igazgatósági tagok a "Mitteldeutsche Zeitung" szerint a sajtótájékoztatón. Az érintett kirendeltségek alkalmazottai más helyeken vagy az otthoni irodában dolgozzanak.

Az önkormányzati bank ezzel az intézkedéssel 25 százalékkal szeretné csökkenteni energiafogyasztását a következő tél során. Az ügyfelek továbbra is használhatják az önkiszolgáló területet - ATM-ekkel, számlakivonat-nyomtatókkal és banki átutalásos postaládákkal. A helyszíni szervíz munkatársait ez idő alatt videoterminálokkal kell helyettesíteni. A telefonos ügyfélszolgálat továbbra is elérhető marad.

Az igazgatóság tavaszra ígéri a visszatérést

A rendkívül magas energiaárak mellett "főleg az energia tényleges rendelkezésre állása aggályos" - magyarázta Strube. "A megtakarítható erőforrások más létesítmények, például bölcsődék vagy kórházak rendelkezésére állnak esetleges ellátási vészhelyzet esetén."

A testület azonban nem fontolgatja a végleges bezárást. – Tavasszal mindenképpen újranyitják a fiókokat – hangsúlyozta az igazgatóság. Hasonló megközelítést alkalmaztak a koronaválság idején is. Ekkor is visszatértek az ideiglenesen bezárt helyszínekre. Azt azonban nem tudni, hogy a jelenlegi téli szabályozás egyszeri marad-e.

A stassfurti fő helyen két emeletet is kitakarítanának, hogy többé ne kelljen fűteni. A többi iroda termosztátja maximum 19 fokra van beállítva. Emellett a fényreklámokat is lekapcsolják, a lámpákat pedig LED-ekké alakították át.

A Sparkasse fiókhálózata Németország-szerte szűkül

Hogy a Salzlandsparkasse példája precedenst teremt-e, és mennyiben, és a takarékpénztárak más kerületi fiókjaikban is bevezetik a téli működést, az még nyitott kérdés. Az Unstrut-Hainich kerületben található Sparkasse Thüringen már júniusban kezdeményezte a szerkezetátalakítást. Két fiókot teljesen bezártak, egy önkiszolgáló helyet is megszüntettek, két fiók pedig csak önkiszolgáló üzemben működik.

Ebben az esetben azonban az átalakulás végleges volt. Ezt azzal indokolták, hogy az ügyfelek egyre inkább az interneten kívánnak banki ügyleteket intézni a személyes helyett. Emellett a készpénz nélküli fizetések száma is emelkedik.

Schwerinben öt helyen legalább ideiglenes szolgáltatási korlátozások lesznek érvényben. Münchenben a Sparkasse több fiókja láthatóan végleg átáll önkiszolgálóra. Az energiaválságtól függetlenül a Sparkasse Leipzig már messzemenő változásokat jelentett be 2023-ra.

A Bild című újság tavaly arról számolt be, hogy Németországban a bankfiókok teljes száma a 2003-as 49 711-ről 2020-ra 25 779-re csökkent.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2022-03-24 | 16:06
Orbán: a NATO-csúcson sikerült megvédeni a nemzeti érdekeket

Orbán: a NATO-csúcson sikerült megvédeni a nemzeti érdekeket

 • A szövetség eldöntötte, nem lesz NATO-felügyelte légtérzár Ukrajna felett, mert az háborús konfliktussal járna.
 • Magyarország NATO-partnerei megértették, hogy Magyarország se magyar katonát, se fegyvert nem küld Ukrajnába, hiába követeli ezt a baloldal.
 • A szövetség döntött arról is, hogy a NATO keleti szárnyát megerősíti.
Kül 2021-06-21 | 15:28
Nincs az aljasságnak határa: afgán migránsok rendszeresen zaklatnak látássérült nőket Chemnitzben

Nincs az aljasságnak határa: afgán migránsok rendszeresen zaklatnak látássérült nőket Chemnitzben

 • A nők sérelmére elkövetett nemi erőszak, fogdosás, molesztálás, késes gyilkosságok és uszodai zaklatások a német sajtó híradásai szerint a mindennapok részei.
 • Most afgán elkövetőket keresnek Chemnitzben, akik látássérült nőket inzultáltak.
 • A másik kedvelt bűnelkövetése az afgánoknak Németország-szerte, hogy gyerekekkel zsúfolt játszóterek mellett önkielégítenek.
Kül 2021-07-06 | 19:55
Akkor itt a vége: a zöldbarát német Taz a Zöldek kancellárjelöltjének visszalépését követeli

Akkor itt a vége: a zöldbarát német Taz a Zöldek kancellárjelöltjének visszalépését követeli

 • Karácsony alig két hete járt egy PR-látogatáson a látványosan gyengülő Annalena Baerbocknál.
 • Már akkor is lehetett tudni, hogy Baerbock szénája nem áll jól a diploma és önéletrajzi botrányai miatt, de Karácsony nem tudta felmérni a helyzetet, vagy számtalan tanácsadója nem tájékoztatta megfelelően.
 • Azt remélte, majd német politikai hátszéllel kormányfő lehet Magyarországon, ha a Zöldek adják a kancellárt.
 • És idehaza is bevezetheti a németeket nyomorgató CO2-adókat, ami benne van az áram, az üzemanyagok, és az otthonok fűtésének árában is.
 • Ez sem jött be neki: a zöldek mellett elkötelezett média követeli az üstökös Baerbock visszalépését.
Kül 2021-06-30 | 12:59
BILD: takargatja a német kormány az iszlamizmus problémáját

BILD: takargatja a német kormány az iszlamizmus problémáját

 • A würzburgi iszlamista ámokfutás élénk vitát váltott ki a német sajtó egy részében.
 • A 3 bestiálisan meggyilkolt nő és a további súlyos sérültek mellett a média egy része már nem akar csak úgy elmenni.
 • A politikusok azonban maszatolnak és továbbra is csak hárítanak.
 • Közben egy migrációkutató egyetemi tanár azt mondja, "Különösen a súlyos erőszakos és szexuális bűncselekményekben nagyon magas a bevándorlók [főként 2015-ben érkezett] csoportjának felülreprezentáltsága".
 • Tény: a rendőrségi statisztikák szerint 2020-ban az erőszakos bűncselekmények 168 237 gyanúsítottjának 38 százaléka "nem német" volt, 13 százalékuk bevándorló.
 • 290 000 bevándorlónak kötelessége lenne elhagyni Németországot, ám nem teszik ezt meg - a kitoloncolásukhoz nincs meg az akarat.
Kül 2021-07-05 | 15:31
Gyilkosság Kölnben: halott milliomost találtak a házban, az áldozat örökbefogadott fiát letartóztatták

Gyilkosság Kölnben: halott milliomost találtak a házban, az áldozat örökbefogadott fiát letartóztatták

 • Örökbefogadta az afgánt, akit most azzal gyanúsítanak, megölte az eurómilliókért.
Kül 2021-07-24 | 13:21
A deportálásra váró afgán úgy megverte az osztrák rendőrnőt, hogy annak keze több helyen is eltörött

A deportálásra váró afgán úgy megverte az osztrák rendőrnőt, hogy annak keze több helyen is eltörött

 • A rendőrnő a nyakán is megsérült, és a kéztörései miatt meg kellett műteni.
Kül 2021-07-31 | 12:12
Leonie megölése: a család ügyvédje beperli az osztrák államot

Leonie megölése: a család ügyvédje beperli az osztrák államot

 • A gyanúsítottak menekültügyi eljárása túl sokáig tartott, szerinte a férfiak "fenyegetést jelentettek a lakosság számára", és a hatóságoknak jobban kellett volna felügyelniük őket.