Szász-Anhalt: a Sparkasse 46 fiókból 19-et zár be télre

Szász-Anhalt: a Sparkasse 46 fiókból 19-et zár be télre

Az energiaválság miatt a Salzland kerületben (Szász-Anhalt) található Sparkasse 46 fiókjából 19-et bezárt. Csak az önkiszolgáló területek maradnak nyitva - írja az EpochTimes.

Szokatlan intézkedéssel akar dacolni a kirobbanó energiaköltségekkel a Szász-Anhalt salzlandi körzetében működő takarékpénztár. Már október 4-én a 46 fiókból 19 bezár az energiafogyasztás csökkentése érdekében. Az intézkedés "ideiglenes" - magyarázták Hans-Michael Strube és Helmut Ibsch igazgatósági tagok a "Mitteldeutsche Zeitung" szerint a sajtótájékoztatón. Az érintett kirendeltségek alkalmazottai más helyeken vagy az otthoni irodában dolgozzanak.

Az önkormányzati bank ezzel az intézkedéssel 25 százalékkal szeretné csökkenteni energiafogyasztását a következő tél során. Az ügyfelek továbbra is használhatják az önkiszolgáló területet - ATM-ekkel, számlakivonat-nyomtatókkal és banki átutalásos postaládákkal. A helyszíni szervíz munkatársait ez idő alatt videoterminálokkal kell helyettesíteni. A telefonos ügyfélszolgálat továbbra is elérhető marad.

Az igazgatóság tavaszra ígéri a visszatérést

A rendkívül magas energiaárak mellett "főleg az energia tényleges rendelkezésre állása aggályos" - magyarázta Strube. "A megtakarítható erőforrások más létesítmények, például bölcsődék vagy kórházak rendelkezésére állnak esetleges ellátási vészhelyzet esetén."

A testület azonban nem fontolgatja a végleges bezárást. – Tavasszal mindenképpen újranyitják a fiókokat – hangsúlyozta az igazgatóság. Hasonló megközelítést alkalmaztak a koronaválság idején is. Ekkor is visszatértek az ideiglenesen bezárt helyszínekre. Azt azonban nem tudni, hogy a jelenlegi téli szabályozás egyszeri marad-e.

A stassfurti fő helyen két emeletet is kitakarítanának, hogy többé ne kelljen fűteni. A többi iroda termosztátja maximum 19 fokra van beállítva. Emellett a fényreklámokat is lekapcsolják, a lámpákat pedig LED-ekké alakították át.

A Sparkasse fiókhálózata Németország-szerte szűkül

Hogy a Salzlandsparkasse példája precedenst teremt-e, és mennyiben, és a takarékpénztárak más kerületi fiókjaikban is bevezetik a téli működést, az még nyitott kérdés. Az Unstrut-Hainich kerületben található Sparkasse Thüringen már júniusban kezdeményezte a szerkezetátalakítást. Két fiókot teljesen bezártak, egy önkiszolgáló helyet is megszüntettek, két fiók pedig csak önkiszolgáló üzemben működik.

Ebben az esetben azonban az átalakulás végleges volt. Ezt azzal indokolták, hogy az ügyfelek egyre inkább az interneten kívánnak banki ügyleteket intézni a személyes helyett. Emellett a készpénz nélküli fizetések száma is emelkedik.

Schwerinben öt helyen legalább ideiglenes szolgáltatási korlátozások lesznek érvényben. Münchenben a Sparkasse több fiókja láthatóan végleg átáll önkiszolgálóra. Az energiaválságtól függetlenül a Sparkasse Leipzig már messzemenő változásokat jelentett be 2023-ra.

A Bild című újság tavaly arról számolt be, hogy Németországban a bankfiókok teljes száma a 2003-as 49 711-ről 2020-ra 25 779-re csökkent.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2022-09-30 | 21:18
Belgiumban is 50 éves inflációs rekordot közelít a pénzromlás mértéke

Belgiumban is 50 éves inflációs rekordot közelít a pénzromlás mértéke

 • 1975 óta nem volt olyan gyors a pénzromlás, mint 2022-ben.
 • Akkor az olajválsággal küzdött az ország, mint az egész világ.
 • Az infláció kiváltó oka ott is a vágtató energiaár.
Kül 2021-06-23 | 17:10
Ausztriában a Delta-variáns terjedése miatt ismét emelkednek a fertőzésszámok

Ausztriában a Delta-variáns terjedése miatt ismét emelkednek a fertőzésszámok

 • Szerdáig 361 azonosított Delta-variánsos fertőzést deítettek fel nyugati szomszédunknál.
 • Ebből csak Bécsben 256 fertőzés történt.
 • Szakértők a variánst a brithet képest 60%-kal fertőzőbbnek tartják, és álláspontjuk szerint 2,5-szer súlyosabb lefolyású betegséget okozhat.
Kül 2021-05-29 | 20:18

Svédország Európa egyik legbiztonságosabb országából a második legveszélyesebbé vált

 • Svédország Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsa (Brå) által közzétett tanulmányból kiderül, hogy Svédország az egyetlen ország a kontinensen, ahol a lövöldözések száma jelentősen megnőtt a század eleje óta.
Kül 2021-06-30 | 21:45
Bécsi önkormányzati lakásban élt a 13 éves kislányt megölő afgán gyilkos, és további 56 958 euró szociális juttatást fizettek ki neki eddig

Bécsi önkormányzati lakásban élt a 13 éves kislányt megölő afgán gyilkos, és további 56 958 euró szociális juttatást fizettek ki neki eddig

 • Kicsit drága mulatság volt a gyilkost eltartania az osztrákoknak.
 • Egy 13 éves kislány kábítottak el, erőszakoltak és fojtottak meg közösen 16 és 18 éves afgánok Bácsben.
Kül 2021-05-18 | 10:29

Azonnali iskolanyitást követelnek német gyermekorvosok, megteltek a gyermekpszichiátriai osztályok - a tanárok ellenzik a nyitást, mert a nagy részük még oltatlan

 • Megviseli a német gyerekeket is az iskolazár.
 • A gyermek- és ifjúságpszichiátriai osztályok megteltek.
 • Azokat, akik nem öngyilkos hajlamúak, és "csak" depressziósak, már egyáltalán nem veszik fel.
 • A német tanárok ellenzik a nyitást, mert a legtöbb tanár, és a gyerekek egésze teljesen oltatlan.
Kül 2021-06-16 | 12:07
Energiawende: tavasszal elsősorban szénégetésből származott a német villamosenergia nagy része

Energiawende: tavasszal elsősorban szénégetésből származott a német villamosenergia nagy része

 • Miközben a németek 111 forintot fizetnek kilowattóránként az áramért, az energiafordulat sem sikerül.