RedaktionsNetzwerkes Deutschland: Erős hüvelyi vérzés messenger RNS vakcinákkal oltott nőknél: Az mRNS-vakcinák menstruációs zavarokat válthatanak ki?

RedaktionsNetzwerkes Deutschland: Erős hüvelyi vérzés messenger RNS vakcinákkal oltott nőknél: Az mRNS-vakcinák menstruációs zavarokat válthatanak ki?
 • Okozhatnak-e az mRNS-vakcinák menstruációs zavarokat és erős hüvelyi vérzést a nőknél?
 • Az erről szóló beszámolók egyre csak gyűlnek az interneten, állítólag még menopauzában lévő nők is érintettek.
 • A szakértők szerint lehetséges a kapcsolat.

A közösségi oldalakon egyre több olyan nő beszámolója gyűlik össze, akik az mRNS-vakcinával történő oltás után erős hüvelyi vérzéstől szenvednek. A jelenséget azonban még nem jegyezték fel hivatalos mellékhatásként. Mennyire valószínű a kapcsolat? - teszi fel a kérdést az rnd.de portál.

Az első esetek idén február elején váltak ismertté Izraelben, ahol akkoriban már sok fiatalabb korú nőt beoltottak, főként a Biontech/Pfizer által gyártott vakcinával. Az internetes fórumokon több beoltott nő leírta, hogy a menstruációjuk nem a megfelelő időben jelentkezett, erősebb és fájdalmasabb volt.

Az izraeli egészségügyi minisztérium is tudomást szerzett erről, de nem tartotta bizonyítottnak az összefüggést. Nehéz megmondani, hogy a vérzést az oltás váltotta-e ki, mivel az időszakot számos tényező befolyásolhatja, például "a stressz vagy a diéta" - közölte a minisztérium. Ugyanakkor közölte, hogy továbbra is figyelemmel kíséri és kivizsgálja az ügyet. A vizsgálat eredményeit még nem tették közzé.

Több mint 500 nő jelentkezett a Twitteren

Szintén február végén Kathryn Clancy, az Illinois-i Egyetem antropológus professzora felhívást tett közzé a Twitteren. Ő maga is tapasztalt korai és erős menstruációs vérzést a korona-oltás után, és hasonló történeteket hallott ismerőseitől. Most azt szerette volna megtudni, hogy mások, akiket szintén beoltottak, ugyanezt tapasztalták-e. Több száz nő válaszolt neki, akiket a Moderna vagy a Biontech/Pfizer mRNS-vakcináival oltottak be.

A tweetekben a beoltottak menstruációs rendellenességekről és elhúzódó, rendkívül erős és fájdalmas vérzésről számoltak be, amelyek az oltás után jelentkeztek. Egy nő például arról számolt be, hogy egy hónapon belül harmadszor is megjött a menstruációja, egy másik pedig arról, hogy petefészekcisztája megrepedt. Az 50-es éveikben járó nők, akik valójában már évek óta a menopauzában voltak, arról is beszámoltak, hogy röviddel az oltás után ismét erős vérzésük volt. Más ilyen esetekről beszámoló felhasználói fiókok találhatók többek között a Reddit közösségi médiahálózaton is.

Azonban nem lehet pusztán a beszámolók alapján meghatározni a nőknél az oltás után fellépő vérzés gyakoriságát. A gyártók engedélyezési vizsgálataiban pedig a beoltott nőket nem kérdezték meg a menstruációs ciklusukban tapasztalt szabálytalanságokról: a jelenség tudományos vizsgálata tehát eddig hiányzik. Mivel ez még nem hivatalosan elismert mellékhatása az oltásnak, a tüneteket nyilvánvalóan nem is jelentik rendszeresen az illetékes hatóságoknak. Ehelyett sok nő inkább az interneten cserél információt más szenvedőkkel.

Az orvosok nem veszik komolyan a jelentéseket

Többen írják például a Twitteren, hogy a vérzés nagyon aggasztotta őket, és hogy az oltással való összefüggésre gyanakodtak, de ezt nem merték kifejezni az orvosuknak. Mások azt tweetelték, hogy az orvosuk kinevette őket, amikor a lehetséges kapcsolatról kérdezték. A Haaretz című izraeli újság arról is beszámol, hogy az oltás utáni erős vérzés jelensége ismert, de gyakran nem jelentik, mert az összefüggés tudományosan még nem bizonyított. Még azokon a hivatalos bejelentő-lapokon sem szerepelnek gyakran a cikluszavarok, amelyekkel az orvosoknak az izraeli egészségügyi minisztérium megbízásából a mellékhatásokat kellene rögzíteniük.

Németországban a Paul Ehrlich Intézet (PEI) felelős a védőoltások mellékhatásainak nyomon követéséért. Azokban a jelentésekben, amelyekben a PEI a védőoltások leggyakoribb és legsúlyosabb mellékhatásait közli, a hüvelyi vérzés eddig nem szerepelt. Azonban még a PEI is csak azokat az eseteket tartja nyilván, amelyeket a beoltott személyek vagy orvosaik, illetve orvosaik saját kezdeményezésükre jelentenek a hivatalos szerveknek.

A gyulladásos reakció befolyásolhatja az ösztrogénszintet

Kathryn Clancy, aki kezdetben a Twitteren írt a témáról, most egy nagyobb léptékű internetes felmérésbe kezdett, amelyet tudományosan is ki akar értékelni. Április végéig állítólag már több mint 25 000 nő adott ott tájékoztatást az oltás utáni esetleges cikluszavarról.

Nemcsak az, hogy az mRNS-oltások befolyásolhatják-e a ciklust, hanem az is kutatásra vér még, hogy pontosan hogyan. Maga Clancy a Twitteren azt írja, hogy a szervezet gyulladásos reakciója lehet az ok, amelyet az mRNS-vakcinákban található lipid nanorészecskék váltanak ki. Ezek a részecskék a gyanú szerint már most is súlyos allergiás reakciókat okoznak egyes oltott embereknél.

Akshat Jain, a Loma Linda University School of Medicine hematológusa hasonló magyarázattal rendelkezik. Az oltás következtében fellépő gyulladásos reakció serkentheti az ösztrogén tömeges felszabadulását, ami viszont menstruációs vérzést válthat ki - mondta a szakértő az ABC Newsnak.

Vérzés a HPV elleni védőoltás után is

Lior Shahar orvos, aki a Tel Aviv-i Egyetemen tanít, szintén lehetségesnek tartja ezt a kapcsolatot. A szervezetben zajló gyulladásos folyamatok gyakori oltási reakciót jelentenek, és befolyásolhatják a hüvelyi vérzést, ez például a HPV elleni oltásból is ismert - mondta Shahar a Haaretz című újságnak adott interjújában. Egy japán tanulmány szerint a fiatal nőknek gyakrabban kellett kórházba menniük súlyos hüvelyi vérzés miatt a HPV-oltás után. Hasonlóképpen úgy tűnik, hogy az influenza elleni vakcina is képes megzavarni a hormonális ciklust.

Eddig úgy tűnik, hogy a korona-oltást követő cikluszavarok átmenetiek, és nem befolyásolják tartósan az érintettek egészségét. Ha azonban az oltással való összefüggés beigazolódik, a jövőben tájékoztatni kellene a nőket erről. Az erős vérzés kockázatát is figyelembe kell venni, különösen a jelenleg gyermeket tervező vagy terhes nők oltásakor.


Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-07-06 | 12:10
Az ellenzék brüsszeli szövetségese: egy bosszúpornó miatt elítélt máltai baloldali képviselő

Az ellenzék brüsszeli szövetségese: egy bosszúpornó miatt elítélt máltai baloldali képviselő

 • Bosszúpornó az, amikor egy kapcsolat végeztével az egyik fél zsarolja a kapcsolat során készült képekkel és videókkal a volt partnerét, vagy nyilvánosságra is hozza azokat.
 • A szerdai, brüsszeli határozathozatal koordinátora a baloldali Cyrus Engerer, aki szakításuk után letöltötte volt barátjának gépéről annak szexképeit, majd heteken keresztül küldözgette azokat boldog-boldogtalannak.
Kül 2021-06-09 | 20:32
Németország egyik legnagyobb klánja segélyezettként élt egy pazar villában

Németország egyik legnagyobb klánja segélyezettként élt egy pazar villában

 • A család állítólag legalább 400 000 euró szociális juttatást vett fel.
 • A nyomozók 290 000 euró készpénzt foglaltak le a segélyezett klántagok által lakott villában.
 • A rendőrök egy rendőrségi tankkal törték be az ingatlan kapuját.
 • Németországban egyre nagyobb gondot jelent a kiterjedt arab klánok okozta szervezett bűnözés.
Kül 2021-07-24 | 13:21
A deportálásra váró afgán úgy megverte az osztrák rendőrnőt, hogy annak keze több helyen is eltörött

A deportálásra váró afgán úgy megverte az osztrák rendőrnőt, hogy annak keze több helyen is eltörött

 • A rendőrnő a nyakán is megsérült, és a kéztörései miatt meg kellett műteni.
Kül 2021-07-17 | 14:05
Naponta 6 orvos vándorolt ki Romániából 2020-ban

Naponta 6 orvos vándorolt ki Romániából 2020-ban

 • Vagyis összesen kétezren fordítottak hátat Romániának egyetlen év alatt.
 • 2018-ban több mint 2500 orvos hagyta el az országot.
 • Az ellenzéki propagandamédia és Fekete-Győr András bezzegországa nem teljesít valami jól.