RedaktionsNetzwerkes Deutschland: Erős hüvelyi vérzés messenger RNS vakcinákkal oltott nőknél: Az mRNS-vakcinák menstruációs zavarokat válthatanak ki?

RedaktionsNetzwerkes Deutschland: Erős hüvelyi vérzés messenger RNS vakcinákkal oltott nőknél: Az mRNS-vakcinák menstruációs zavarokat válthatanak ki?
  • Okozhatnak-e az mRNS-vakcinák menstruációs zavarokat és erős hüvelyi vérzést a nőknél?
  • Az erről szóló beszámolók egyre csak gyűlnek az interneten, állítólag még menopauzában lévő nők is érintettek.
  • A szakértők szerint lehetséges a kapcsolat.

A közösségi oldalakon egyre több olyan nő beszámolója gyűlik össze, akik az mRNS-vakcinával történő oltás után erős hüvelyi vérzéstől szenvednek. A jelenséget azonban még nem jegyezték fel hivatalos mellékhatásként. Mennyire valószínű a kapcsolat? - teszi fel a kérdést az rnd.de portál.

Az első esetek idén február elején váltak ismertté Izraelben, ahol akkoriban már sok fiatalabb korú nőt beoltottak, főként a Biontech/Pfizer által gyártott vakcinával. Az internetes fórumokon több beoltott nő leírta, hogy a menstruációjuk nem a megfelelő időben jelentkezett, erősebb és fájdalmasabb volt.

Az izraeli egészségügyi minisztérium is tudomást szerzett erről, de nem tartotta bizonyítottnak az összefüggést. Nehéz megmondani, hogy a vérzést az oltás váltotta-e ki, mivel az időszakot számos tényező befolyásolhatja, például "a stressz vagy a diéta" - közölte a minisztérium. Ugyanakkor közölte, hogy továbbra is figyelemmel kíséri és kivizsgálja az ügyet. A vizsgálat eredményeit még nem tették közzé.

Több mint 500 nő jelentkezett a Twitteren

Szintén február végén Kathryn Clancy, az Illinois-i Egyetem antropológus professzora felhívást tett közzé a Twitteren. Ő maga is tapasztalt korai és erős menstruációs vérzést a korona-oltás után, és hasonló történeteket hallott ismerőseitől. Most azt szerette volna megtudni, hogy mások, akiket szintén beoltottak, ugyanezt tapasztalták-e. Több száz nő válaszolt neki, akiket a Moderna vagy a Biontech/Pfizer mRNS-vakcináival oltottak be.

A tweetekben a beoltottak menstruációs rendellenességekről és elhúzódó, rendkívül erős és fájdalmas vérzésről számoltak be, amelyek az oltás után jelentkeztek. Egy nő például arról számolt be, hogy egy hónapon belül harmadszor is megjött a menstruációja, egy másik pedig arról, hogy petefészekcisztája megrepedt. Az 50-es éveikben járó nők, akik valójában már évek óta a menopauzában voltak, arról is beszámoltak, hogy röviddel az oltás után ismét erős vérzésük volt. Más ilyen esetekről beszámoló felhasználói fiókok találhatók többek között a Reddit közösségi médiahálózaton is.

Azonban nem lehet pusztán a beszámolók alapján meghatározni a nőknél az oltás után fellépő vérzés gyakoriságát. A gyártók engedélyezési vizsgálataiban pedig a beoltott nőket nem kérdezték meg a menstruációs ciklusukban tapasztalt szabálytalanságokról: a jelenség tudományos vizsgálata tehát eddig hiányzik. Mivel ez még nem hivatalosan elismert mellékhatása az oltásnak, a tüneteket nyilvánvalóan nem is jelentik rendszeresen az illetékes hatóságoknak. Ehelyett sok nő inkább az interneten cserél információt más szenvedőkkel.

Az orvosok nem veszik komolyan a jelentéseket

Többen írják például a Twitteren, hogy a vérzés nagyon aggasztotta őket, és hogy az oltással való összefüggésre gyanakodtak, de ezt nem merték kifejezni az orvosuknak. Mások azt tweetelték, hogy az orvosuk kinevette őket, amikor a lehetséges kapcsolatról kérdezték. A Haaretz című izraeli újság arról is beszámol, hogy az oltás utáni erős vérzés jelensége ismert, de gyakran nem jelentik, mert az összefüggés tudományosan még nem bizonyított. Még azokon a hivatalos bejelentő-lapokon sem szerepelnek gyakran a cikluszavarok, amelyekkel az orvosoknak az izraeli egészségügyi minisztérium megbízásából a mellékhatásokat kellene rögzíteniük.

Németországban a Paul Ehrlich Intézet (PEI) felelős a védőoltások mellékhatásainak nyomon követéséért. Azokban a jelentésekben, amelyekben a PEI a védőoltások leggyakoribb és legsúlyosabb mellékhatásait közli, a hüvelyi vérzés eddig nem szerepelt. Azonban még a PEI is csak azokat az eseteket tartja nyilván, amelyeket a beoltott személyek vagy orvosaik, illetve orvosaik saját kezdeményezésükre jelentenek a hivatalos szerveknek.

A gyulladásos reakció befolyásolhatja az ösztrogénszintet

Kathryn Clancy, aki kezdetben a Twitteren írt a témáról, most egy nagyobb léptékű internetes felmérésbe kezdett, amelyet tudományosan is ki akar értékelni. Április végéig állítólag már több mint 25 000 nő adott ott tájékoztatást az oltás utáni esetleges cikluszavarról.

Nemcsak az, hogy az mRNS-oltások befolyásolhatják-e a ciklust, hanem az is kutatásra vér még, hogy pontosan hogyan. Maga Clancy a Twitteren azt írja, hogy a szervezet gyulladásos reakciója lehet az ok, amelyet az mRNS-vakcinákban található lipid nanorészecskék váltanak ki. Ezek a részecskék a gyanú szerint már most is súlyos allergiás reakciókat okoznak egyes oltott embereknél.

Akshat Jain, a Loma Linda University School of Medicine hematológusa hasonló magyarázattal rendelkezik. Az oltás következtében fellépő gyulladásos reakció serkentheti az ösztrogén tömeges felszabadulását, ami viszont menstruációs vérzést válthat ki - mondta a szakértő az ABC Newsnak.

Vérzés a HPV elleni védőoltás után is

Lior Shahar orvos, aki a Tel Aviv-i Egyetemen tanít, szintén lehetségesnek tartja ezt a kapcsolatot. A szervezetben zajló gyulladásos folyamatok gyakori oltási reakciót jelentenek, és befolyásolhatják a hüvelyi vérzést, ez például a HPV elleni oltásból is ismert - mondta Shahar a Haaretz című újságnak adott interjújában. Egy japán tanulmány szerint a fiatal nőknek gyakrabban kellett kórházba menniük súlyos hüvelyi vérzés miatt a HPV-oltás után. Hasonlóképpen úgy tűnik, hogy az influenza elleni vakcina is képes megzavarni a hormonális ciklust.

Eddig úgy tűnik, hogy a korona-oltást követő cikluszavarok átmenetiek, és nem befolyásolják tartósan az érintettek egészségét. Ha azonban az oltással való összefüggés beigazolódik, a jövőben tájékoztatni kellene a nőket erről. Az erős vérzés kockázatát is figyelembe kell venni, különösen a jelenleg gyermeket tervező vagy terhes nők oltásakor.


Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2022-02-15 | 13:52
Márki-Zay már Manfred Webernek sem kell

Márki-Zay már Manfred Webernek sem kell

  • A lengyel Donal Tusk nyíltan Márki-Zay mögé állt korábban, de ez az Európai Néppártban kicsapta a biztosítékot.
  • Egy CDU-s képviselő azt írta a Twitteren, a Néppártnak nincs nincs egységes álláspontja a magyar ellenzéki jelöltet illetően.
Kül 2021-05-19 | 12:56

A német zöldek kancellár-jelöltje "véletlenül" elfelejtette bevallani 25 220 eurónyi jövedelmét 2018 és 2020 között - korábban élesen bírálta azokat a képviselőket, akik ugyanígy lebuktak

  • Annalena Baerbock hol teljes felkészületlenségével, hol azzal lepi meg a német sajtót, hogy "nemzetközi jogászként" hivatkozik saját magára, de alapdiplomát nem szerzett.
  • A képzettségéről és a felkészületlenségéről szóló polémia kísértetisesen hasonlít az egykor Gyurcsánynak tanácsokat adó, később LMP-s, majd Párbeszédes, most pedig 99Mozgalmat alapító Karácsony Gergelyhez.
  • A német zöldek kancellárjelöltjéről szerdán azt derítette ki a német média, hogy elfelejett bevallani 54 500 eurónyi jövedelmet - írja a BILD.
  • Baerbock érvelése is karácsonyi: "véletlenül elfelejtette" szerepeltetni ezeket a jövedelmeket a Bundestagnak benyújtott nyilatkozatában.
Kül 2022-02-08 | 18:07
Áttörés: sikeres volt a miniszterelnök "jégtörő" akciója

Áttörés: sikeres volt a miniszterelnök "jégtörő" akciója

  • Orbán Viktor múlt heti moszkvai látogatását követően egymásnak adják a kilincset nyugati vezetők Moszkvában.
Kül 2021-07-31 | 12:12
Leonie megölése: a család ügyvédje beperli az osztrák államot

Leonie megölése: a család ügyvédje beperli az osztrák államot

  • A gyanúsítottak menekültügyi eljárása túl sokáig tartott, szerinte a férfiak "fenyegetést jelentettek a lakosság számára", és a hatóságoknak jobban kellett volna felügyelniük őket.
Kül 2021-08-20 | 12:37
Stefan Löfven svéd miniszterelnök: "Soha nem térünk vissza 2015-be"

Stefan Löfven svéd miniszterelnök: "Soha nem térünk vissza 2015-be"

  • Ezt az akkori migrációs helyzetre mondta Svédország miniszterelnöke.
  • A svéd evakuálásra nem lehetnek büszkék Svédországban: egyszerűen hátrahagyták a nekik dolgozó afgánokat, nem válaszolnak a telefonhívásaikra, blokkolták az email-címeiket.
Kül 2021-05-12 | 16:44
Antiszemita incidenseket vizsgál a német állambiztonság Bonnban és Münsterben

Antiszemita incidenseket vizsgál a német állambiztonság Bonnban és Münsterben

  • A Hamász izraeli támadásai után antiszemita incidensek történtek két német nagyvárosban is.
  • Bevándorló muszlimok zsinagógákat dobáltak kövekkel és Izrael zászlaját égették.
Kül 2022-03-25 | 14:47
Cseh Katalin: inkább az EU tárgyaljon a gázárról, még ha drágább is

Cseh Katalin: inkább az EU tárgyaljon a gázárról, még ha drágább is

  • Ő könnyen kifizeti a drágább energiát a három és fél milliós nettó fizetéséből, amit a szájtépésért kap.