Litvániában jóváhagyták az erőszak alkalmazását a migránsok feltartóztatására

Litvániában jóváhagyták az erőszak alkalmazását a migránsok feltartóztatására

A litván kormány elrendelte a Belarusz felől illegális úton érkező migránsok feltartóztatását, arra is felhatalmazva a határőrizeti szerveket, hogy szükség esetén "erőszakot alkalmazzanak" - írja a Szabad Euróoa az AP nyomán.

A vilniusi belügyminisztérium arról számolt be kedden, hogy "az erőszak alkalmazását a körülményektől teszik függővé", de szükség esetén lesz erre lehetőség.

Idén már több mint négyezer bevándorló érkezett illegális úton Litvániába, szemben a 2020-ban feljegyzett nyolcvaneggyel. Több mint kétharmaduk iraki állampolgár, egyre több repülőgép közlekedik a közel-keleti ország különböző városai és Minszk között, és újabb útvonalakon is járatokat készülnek indítani.

A belarusz hatóságok a vádak szerint szándékosan migránsokat csábítanak az országba a Közel-Keletről és Afrikából, aztán a litván határhoz szállítják őket.

A számos belarusz ellenzéki személyiségnek menedéket nyújtó Litvánia előző hónapban megkezdte egy 550 kilométeres szögesdrót kerítés építését a Belarusszal közös, 679 kilométer hosszú, jórészt fizikai akadályoktól mentes határon. "Mindenekelőtt a határőrök tájékoztatni fogják őket arról, hogy eltévedtek, hiszen a gyönyörű Belaruszba érkeztek, és rossz irányba indulhattak, miközben a természet szépségeit élvezték, ezért vissza kell fordulniuk az ország felé vezető turistaúton" – mondta Arnoldas Abramavičius litván belügyminiszter-helyettes.

Hozzátette, nem zárható ki, hogy a határon szolgálatot teljesítők ellen erőszakosan fognak fellépni egyes érkezők. Előző nap Ylva Johansson európai uniós belügyi biztos támogatást ajánlott Litvániának a szomszédos Belaruszból érkező migránsáradat kezelésében. "Ez az Aljakszandr Lukasenka elnök vezette rezsim provokációja. Meg kell mutatnunk, hogy nincs szabad átjárás az Európai Unió területére" – fogalmazott.

Megteltek a férőhelyek

A litván hatóságok hétfőn arról számoltak be, hogy megteltek a férőhelyek a határállomásokon, ezért az ott-tartózkodók átszállítását sürgették más létesítményekbe. "Eddig sikerült kezelnünk a helyzetet, de be kell vallanom, hogy elértük a lehetőségeink határát" – hangsúlyozta Rustamas Liubajevas, a határőrszolgálat vezetője. Ingrida Šimonytė litván miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy az Európai Bizottság képes lesz a gyorsan romló helyzet kezelésére.

"Az első feladat az áradat mérséklése. A legfőbb várakozásunk, hogy az EU felhasználja tárgyalási pozícióját az iraki kormánnyal" – húzta alá. Johansson ígéretet tett arra, hogy nem fogják magára hagyni Litvániát, és hozzátette, hogy néhány napot az országban fognak tölteni az EU szakértői, hogy egy új határvédelmi rendszer felállításának lehetőségéről egyeztessenek. Mint mondta, erre a célra húsz-harmincmillió eurót fognak fordítani a jövő évig. A tervezett szögesdrót kerítés építésének várható összköltsége meghaladja a százmillió eurót.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-05-24 | 13:04
Der Spiegel: az iskolaudvarokon a "te zsidó" a leggyakrabban elhangzó sértegetés, az etnikai és vallási konfliktusok túlterhelik a német iskolákat

Der Spiegel: az iskolaudvarokon a "te zsidó" a leggyakrabban elhangzó sértegetés, az etnikai és vallási konfliktusok túlterhelik a német iskolákat

 • Élénk vita zajlik az egyre növekvő, és utcán is észlelhető antiszemitizmus miatt Németországban.
 • A BILD pár napja arról számolt be, migráns fiatalok "szar zsidók" ordítozással tüntettek nagyvárosokban, köztük Berlinben.
 • Egyes iszlámkritikus gondolkodók a németországi helyzethez mérten bátran kimondják: az iszlámban benne gyökerezik a zsidóellenesség, és a politikusok hibát követtek el, amikor nem vették észre, hogy antiszemitizmust importálnak.
 • A Spiegel szerint az iskolákban is jelentkezik a probléma, etnikai és vallási konfliktusok terhelik a mindennapokat.

 

Kül 2021-06-11 | 19:22
A maszkok és a tesztek után az intenzív ágyak elszámolásával is csaltak Németországban

A maszkok és a tesztek után az intenzív ágyak elszámolásával is csaltak Németországban

 • A 1,5 milliárd eurós, javarészt használhatatlan, silány minőségű FFP2-maszkbeszerzés után újabb egészségügyi botrány formálódik Németországban.
 • Eszerint több kórház is valótlan intenzíves ágyadatot adatokat közölt az egészségügyi minisztériummal, hogy az fizessen kárpótlást az érintett kórházaknak.
 • Ezen a héten a német média arról is cikkezett, hogy a kiszervezett teszt-központokból sokkal több tesztet jelentettek le, és fizettettek így ki a kormánnyal, mint amennyit valójában elvégeztek.
 • Volt olyan város, ahonnan egy napra 2000-nél is több teszt elvégzését jelentették, miközben a valós szám 200 alatt volt.
 • A kormány pedig fizette a gyorstesztek fix árát, a sokszor alvilági alakok és arab klánok által üzemeltettett teszt-központoknak.
Kül 2021-07-30 | 15:00
Londonban akadtak nyomára a bécsi Leonie (13) egyik gyilkosára

Londonban akadtak nyomára a bécsi Leonie (13) egyik gyilkosára

 • A kislányt nemrégiben leitatták, többszörös adaggal bedrogozták, majd megerőszakolták és megfojtották afgán menedékkérők Bécsben.
 • Egyikük egészen Londonig jutott, hogy a felelősségrevonást megússza, de végül csütörtökön elfogták.
Kül 2021-06-17 | 14:27
Európa rekordévre számít a migráció terén

Európa rekordévre számít a migráció terén

 • A WELT tudósítása szerint Olaszország riadót fújt a migráció miatt, mert az év eleje óta háromszor annyi migráns kelt át a Földközi-tengeren, mint a tavalyi első félévben.
 • A szakértők a világjárvány lecsengésével további növekedésre számítanak.
 • Líbia kezd a legnagyobb problémává válni - Olaszország és így az egész EU számára.
Kül 2021-06-21 | 11:40
Ezzel a programmal vág neki a CDU/CSU a német szövetségi választásoknak

Ezzel a programmal vág neki a CDU/CSU a német szövetségi választásoknak

 • A Zeit szedte pontokba, mit tervez a CDU/CSU a választások utáni időkre.
Kül 2021-07-06 | 12:28
Hawala banki segítséggel 75 tonna aranyat csempésztek Törökországba Németországból egy szövevényes bűncselekmény-sorozatban

Hawala banki segítséggel 75 tonna aranyat csempésztek Törökországba Németországból egy szövevényes bűncselekmény-sorozatban

 • 1,6 milliárd eurót, vagyis több mint 500 milliárd forintot ér a csempészáru.