Litvániában jóváhagyták az erőszak alkalmazását a migránsok feltartóztatására

Litvániában jóváhagyták az erőszak alkalmazását a migránsok feltartóztatására

A litván kormány elrendelte a Belarusz felől illegális úton érkező migránsok feltartóztatását, arra is felhatalmazva a határőrizeti szerveket, hogy szükség esetén "erőszakot alkalmazzanak" - írja a Szabad Euróoa az AP nyomán.

A vilniusi belügyminisztérium arról számolt be kedden, hogy "az erőszak alkalmazását a körülményektől teszik függővé", de szükség esetén lesz erre lehetőség.

Idén már több mint négyezer bevándorló érkezett illegális úton Litvániába, szemben a 2020-ban feljegyzett nyolcvaneggyel. Több mint kétharmaduk iraki állampolgár, egyre több repülőgép közlekedik a közel-keleti ország különböző városai és Minszk között, és újabb útvonalakon is járatokat készülnek indítani.

A belarusz hatóságok a vádak szerint szándékosan migránsokat csábítanak az országba a Közel-Keletről és Afrikából, aztán a litván határhoz szállítják őket.

A számos belarusz ellenzéki személyiségnek menedéket nyújtó Litvánia előző hónapban megkezdte egy 550 kilométeres szögesdrót kerítés építését a Belarusszal közös, 679 kilométer hosszú, jórészt fizikai akadályoktól mentes határon. "Mindenekelőtt a határőrök tájékoztatni fogják őket arról, hogy eltévedtek, hiszen a gyönyörű Belaruszba érkeztek, és rossz irányba indulhattak, miközben a természet szépségeit élvezték, ezért vissza kell fordulniuk az ország felé vezető turistaúton" – mondta Arnoldas Abramavičius litván belügyminiszter-helyettes.

Hozzátette, nem zárható ki, hogy a határon szolgálatot teljesítők ellen erőszakosan fognak fellépni egyes érkezők. Előző nap Ylva Johansson európai uniós belügyi biztos támogatást ajánlott Litvániának a szomszédos Belaruszból érkező migránsáradat kezelésében. "Ez az Aljakszandr Lukasenka elnök vezette rezsim provokációja. Meg kell mutatnunk, hogy nincs szabad átjárás az Európai Unió területére" – fogalmazott.

Megteltek a férőhelyek

A litván hatóságok hétfőn arról számoltak be, hogy megteltek a férőhelyek a határállomásokon, ezért az ott-tartózkodók átszállítását sürgették más létesítményekbe. "Eddig sikerült kezelnünk a helyzetet, de be kell vallanom, hogy elértük a lehetőségeink határát" – hangsúlyozta Rustamas Liubajevas, a határőrszolgálat vezetője. Ingrida Šimonytė litván miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy az Európai Bizottság képes lesz a gyorsan romló helyzet kezelésére.

"Az első feladat az áradat mérséklése. A legfőbb várakozásunk, hogy az EU felhasználja tárgyalási pozícióját az iraki kormánnyal" – húzta alá. Johansson ígéretet tett arra, hogy nem fogják magára hagyni Litvániát, és hozzátette, hogy néhány napot az országban fognak tölteni az EU szakértői, hogy egy új határvédelmi rendszer felállításának lehetőségéről egyeztessenek. Mint mondta, erre a célra húsz-harmincmillió eurót fognak fordítani a jövő évig. A tervezett szögesdrót kerítés építésének várható összköltsége meghaladja a százmillió eurót.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-07-24 | 13:14
Közelgő migránshullám: újabb 400 katonával erősítik meg a határvédelmet Ausztriában

Közelgő migránshullám: újabb 400 katonával erősítik meg a határvédelmet Ausztriában

 • Afganisztán felől erősödő migrációt prognosztizál Ausztria.
 • Burgenlandban ebben az évben eddig 200 embercsempészt fogtak el.
 • A belügyminiszter különösen a magyar határra hivatkozik az erősítés indokaként.
 • Ennek különlegessége az, hogy a magyar rendőrség és határvédelem is dolgozik: idehaza is több száz embercsempészt kapcsoltak le a hatóságok ebben az évben.
 • Mindez azt erősíti meg, hogy jelentősen növekszik a migrációs nyomás a térségünkben.
 • Szombaton Karl Nehammer belügyminiszter és Klaudia Tanner védelmi miniszter jelentették be az újabb lépéseket.
 • "Egy dolog világos, az európai menekültügyi rendszer megbukott" - mondta Nehammer. Az uniós követelmények megakadályoznák Ausztriát abban, hogy "egyértelmű feltételeket biztosítson".
Kül 2021-05-23 | 14:00

Az osztrák katonai parancsnokság figyelmeztetése: jelentősen nő az osztrák határon feltartóztatott illegális migránsok száma

 • Az osztrák szövetségi hadsereg a migráció erősödését jelzi előre.
 • "Felső-Ausztria már így is túl sok migránst fogadott be, ami nap mint nap megmutatkozik a tömeges integrációs konfliktusokból" - figyelmeztet Felső-Ausztria kormányzóhelyettese.
 • Jelenleg is 500 felső-ausztriai katona szolgál a határaikon.
Kül 2021-06-26 | 21:15
Gumibottal vertek újságírókat, fotósokat a rendőrök egy düsseldorfi tüntetésen

Gumibottal vertek újságírókat, fotósokat a rendőrök egy düsseldorfi tüntetésen

 • A dpa főszerkesztője, Sven Gösmann "a sajtószabadság elleni elfogadhatatlan támadásnak" nevezte az incidenst.
Kül 2021-05-18 | 13:01
Mivel is foglalkozhatna Brüsszel a világjárvány és egy gazdasági visszaesés kellős közepén, ha nem az LMBTQ+ jogokkal?

Mivel is foglalkozhatna Brüsszel a világjárvány és egy gazdasági visszaesés kellős közepén, ha nem az LMBTQ+ jogokkal?

 • Szivárványszínűbe burkolózott hétfőn az összes Európai Uniós intézmény, hogy így harcoljanak a homofóbia ellen.
 • A balliberális többségű Európai Parlament (EP) képviselői pedig ezúttal annak érdekében szólaltak fel, hogy az unió jogállamisági eszközeit az LMBTQI-közösség érdekében élesítsék.
 • Az EP rendezvényére Magyarországról és Lengyelországról kizárólag kormánykritikus szakértőket hívtak meg.
Kül 2021-08-02 | 12:20
A német belügyminiszter önzéssel vádolja Ausztriát

A német belügyminiszter önzéssel vádolja Ausztriát

 • Továbbra is forró krumpli a migráció Európában.
 • A német belügyminiszter vasárnap Ausztriát bírálta, csak azért, mert az a saját érdekeit próbálja érvényesíteni a migrációs politikában.