A würzburgi késes gyilkos "pszichiátriai gondok" miatt ölt, nem azért, mert iszlamista

A würzburgi késes gyilkos "pszichiátriai gondok" miatt ölt, nem azért, mert iszlamista
 • Továbbra is homokba dugja a fejét a német bűnüldözés és a politika: a szomáliai késes gyilkos, aki 3 nőt ölt meg nemrégiben Würzburgban, "pszichiátriai nehézségekkel, üldöztetéssel" küzdött.
 • Vagyis az érvelésük alapján nem iszlamista indíték áll a bűncselekmény mögött, így kárpótlás sem jár az áldozatok családtagjainak.
 • Igaz, azt elismerik a hatóságok, hogy sorozatos mulasztások történtek.
 • Az elkövető 5 alkalommal járt pszichiátriai kezelésen, és állítólag kemény drogokat, köztük heroint és kristályos metamfetamint is fogyasztott. Rendszeresen fogyasztott kannabiszt is.

A würzburgi késes támadás után a vádlott szomáliai férfit pszichiátriai osztályra szállították. Egy szakértő előzetes jelentése már rendelkezésre áll. A vizsgálatok nem tudták alátámasztani az iszlamista indítékra utaló jeleket - tudósít a WELT.

A nyomozók az elmúlt hetekben mélyen beleásták magukat Abdirahman Jibril A. életébe. Átkutatták a hajléktalanszállón lévő lakását, átkutatták a mobiltelefonját, kihallgatták a társait, felhívták az édesanyját Szomáliában. Mindez arra a kérdésre hivatott választ adni, hogy mi vezette a 24 éves férfit a június végi würzburgi késes támadásában, miért késelt meg három nőt a belvárosban.

A szomáliai gyilkos egyik áldozata, Stefanie. Ő csak azért utazott Würzburgba, hogy a legjobb barátnőjének lagzijára készülődve koszorúslány-ruhát és ajándékokat vásároljon.

Az eddigi vizsgálatok alapján a müncheni főügyészség feltételezi, hogy A. "valószínűleg bűnös volt a cselekményben". Kedden délután a würzburgi kerületi bíróság a müncheni főügyészség kérésére elrendelte "a vádlott ideiglenes pszichiátriai kórházi elhelyezését" - közölte egy szóvivő. A.-t tehát a börtönből egy speciális létesítménybe helyezik át.

Egyelőre csak előzetes szakértői vélemény áll rendelkezésre. "Mivel a vádlott pszichiátriai vizsgálatának eredményei nagy jelentőséggel bírnak az egész eljárás szempontjából, két neves szakértőt kértek fel" - jelentette be a főügyészség.

A pszichiátriai osztályra való átszállítás olyan döntés, amely már az elmúlt napokban nyilvánvalóvá vált. Röviddel a bűncselekmény után Joachim Herrmann (CSU) bajor belügyminiszter még az iszlamista indíték "égbekiáltó gyanújáról" beszélt, de a háttérben dolgozó nyomozók egyre több aggodalmuknak adtak hangot.

Nem számított, hová néztek: Herrmann gyanúja, amely főként a bűncselekmény napján tett két tanúvallomáson alapult, nem igazolódott be. Sem a vádlott mobiltelefonján, sem a lakásában nem találtak a rendőrök semmilyen iszlamista vonatkozású anyagot.

Egy sokat idézett médiajelentés, amely szerint az Iszlám Állam (IS) nevű terrorista milícia anyagát foglalták le A.-nál, hamisnak bizonyult. A Legfőbb Ügyészség ezt nyilvános nyilatkozatban tisztázta.

Vizsgálatok a vádlott hazájában

A 2015 májusában Németországba érkezett és legutóbb kiegészítő védelemben részesült vádlott hazájában folytatott vizsgálatok eddig nem szolgáltak bizonyítékkal az iszlamista háttérre. Különösen a terrorista csoportokkal vagy hasonló milíciákkal való kapcsolatokat nem lehetett megállapítani. A. édesanyja állítólag azt mondta a nyomozókkal folytatott beszélgetés során, hogy a szomáliai már évekkel ezelőtt üldöztetéstől való félelemtől szenvedett.

A terrorelhárítással kapcsolatos nyomozásokért felelős szövetségi ügyészség (GBA) az A.-val kapcsolatos eddigi megállapítások miatt úgy döntött, hogy nem veszi át az ügyet. "Mert egyszerűen a pszichológiai szempont érvényesül", ahogyan az oknyomozói körökben dolgozók összefoglalják.

Feltételezik, hogy A. hívő muszlim - de nem iszlamista. A biztonsági hatóságok eddig nem vették nyilvántartásba ebben az országban.

A vádlott védőügyvédje, Hans-Jochen Schrepfer a WELT-tel folytatott beszélgetésekben többször is "pszichológiailag rendkívül feltűnőnek" nevezte A.-t. A bűncselekményt követő napokban nem volt lehetőség érdemi beszélgetésre a szomáliaival.

Az elmúlt hetekben kiderült, hogy A. már két évvel ezelőtt is mentális viselkedésében feltűnő volt. Amint arról a Main-Post beszámolt, összesen öt pszichiátriai intézeti tartózkodást dokumentáltak az országba történő érkezése óta. Az első fekvőbeteg-kezelésre 2019-ben került sor Chemnitzben.

A. állítólag kemény drogokat, köztük heroint és kristályos metamfetamint is fogyasztott. Rendszeresen fogyasztott kannabiszt is.

A. a június végi halálos késtámadás előtt is drogozott? Ezzel kapcsolatban a Legfőbb Ügyészség megállapította: "A toxikológiai szakvélemény eredménye annak megválaszolására, hogy a vádlott a bűncselekmény elkövetésekor kábítószer hatása alatt állt-e, rendelkezésre áll, de nem hozott releváns eredményt".

Azonban más helyeken is találunk utalásokat A. korábbi drogfogyasztására. Mint a WELT megtudta, a würzburgi orvosok 2021 elején egy újabb klinikai tartózkodás során "többszörös szerhasználat és egyéb pszichotróp szerek fogyasztása miatti pszichés viselkedési zavarokat" diagnosztizáltak nála.

A.-t rosszul ítélték meg?

Idén január 20-án javasolták A. gondozását. Indoklás: Az érintett személy "betegsége miatt teljesen vagy részben képtelen volt ügyei intézésére". A würzburgi kerületi bíróság azonban megtagadta az ellátás biztosítását, mert "nem volt elegendő jel az ellátás szükségességére".

Nemcsak a járásbíróság akkori döntése veti fel a kérdést, hogy a hatóságok hibáztak-e az A.-val való kapcsolattartás során. Rosszul ítélték meg a helyzetét, alábecsülték a veszélyt?

Legalábbis erre a következtetésre juthatunk, amikor egy 2021. január közepén történt incidensről szóló beszámolót olvasunk. Akkoriban A. késsel fenyegette az embereket a hajléktalanszállón, ahol lakott.

Egy január 12-i incidenst a menhely egyik munkatársa a következőképpen írta le: "Aztán kopogtattunk. A kopogtatás után nem sokkal az ajtó is kinyílt. Miután kinyitottuk, a szoba lakója hirtelen felénk jött (...) egy konyhakéssel a kezében. A késsel hadonászott. Integetés közben tovább jött felénk (...) Visszavonultunk". Bár ez a fenyegetés nem egyedi eset volt, A.-t többször is elbocsátották - mivel úgy vélték, hogy nem jelent veszélyt másokra.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-21 | 17:45
Megállíthatják-e a menekültek a társadalom elöregedését? - teszi fel a kérdést a Der Tagesspiegel

Megállíthatják-e a menekültek a társadalom elöregedését? - teszi fel a kérdést a Der Tagesspiegel

 • Évetne 27 000, úgynevezett védett státuszú gyermek születik Németországban.
 • Ez hatszor akkora szám, mint 2015 előtt.
Kül 2021-07-08 | 19:27
Orbán: Szerbiát az Unióba!

Orbán: Szerbiát az Unióba!

 • Alekszander Vucsics a találkozót követően hangsúlyozta: a nyugat-balkáni térség stabilitásának kiépítésében fontos szerepet vállalt Magyarország, amiért nagyon hálásak.
 • Vucsics rámutatott, hogy a magyar kormány politikája milyen nagy hatással van arra, hogy a vajdasági magyarok és a szerbek viszonya az utóbbi időben kiválónak mondható.
 • Nemzeti alapú konfliktusok az utóbbi években nem történtek Vajdaságban.
Kül 2021-05-29 | 19:51
Bevándorlásellenes tüntetők állították le a forgalmat a doveri kikötőben

Bevándorlásellenes tüntetők állították le a forgalmat a doveri kikötőben

 • A francia és angol hatóságok ezen a városon keresztül taxiztatják az illegális migránsokat az Egyesült Királyságba.
 • A 21 mérföldes vízi szakaszon átkelő migránsok 2021-ben eddig csaknem megduplázódott, és több mint 3100-an érték el az angol partokat.
Kül 2021-06-02 | 10:30

Friss felmérés: fej-fej mellett az FDP és az SPD, a CDU kancellárjelöltje beérte Annalena Baerbockot

 • A liberális szabad demokraták a német politikai versengés aktuális győztesei.
 • A párt konzekvens lezárás-ellenességével jött vissza a közéletbe.
 • Az FDP a német nagypolgárság pártja, amely például csak a szabályozott, "minőségi" migrációt engedné.
 • Annalena Baerbock, a Zöldek kancellárjelöltjének számai esnek.
 • Ebben minden bizonnyal benne van, hogy a Zöldek extra klímaadót fizettetnének meg a németekkel, például a benzinárban.
Kül 2021-06-18 | 12:15
Ikonikus autók tűnnek el a zöld őrület miatt: csak elektromos VW Golf, Audi A3 és A4 lesz a jövőben

Ikonikus autók tűnnek el a zöld őrület miatt: csak elektromos VW Golf, Audi A3 és A4 lesz a jövőben

 • Az Audi azt tervezi, hogy 2026-tól nem gyárt több benzin- és dízelmotoros autót.
 • A hibrid modelleket is ki kell vezetni addigra.
 • A Mercedes-Benz Cars s2019 végén azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2030-ra több mint 50 százalékos értékesítési arányt érjen el a villamosított autók - azaz a tisztán e-autók és a hibrid autók - között.
 • A BMW-nek ugyanilyen tervei vannak globálisan.
Kül 2021-05-13 | 11:00
Elsietett nyitás, akadozó oltásprogram, emelkedő fertőzésszámok, megtelt kórházak Hollandiában

Elsietett nyitás, akadozó oltásprogram, emelkedő fertőzésszámok, megtelt kórházak Hollandiában

 • Hollandia korán nyitott, mert az egészségügyi ellátórendszer még mindig leterhelt a koronavírus-betegekkel.
 • A heti új fertőzöttek száma vasárnap 7584 volt, ami 13 százalékos növekedést mutat az előző héthez képest.
 • A nyitás első lépéseként április 28-ától a kávézók teraszai kinyitottak, a kijárási tilalmat eltörölték, és a nem létszükségletű boltok ismét időpont nélkül fogadták a vásárlókat, a felsőoktatási intézmények mérsékelt számban újra fogadtak diákokat.
 • A közegészségügyi hivatal (RVIM) kritizálta a nyitást és a további nyitási terveket, arra hivatkozva, a fertőzési adatok nem indokolják a további lazítást.
 • Május első hetében a tervezett műtétek 51%-át halasztották el, kilenc kórház pedig jelezte, hogy nem tudják teljesen elvégezni a következő hat hétre tervezett életbevágó műtéteket.
 • A Limburg tartományban található Heerlen és Sittard-Geleen kórházai a hónap elején jelezték, hogy nem tudnak több covidos beteget fogadni, mivel megteltek.
 • Közben még legalább 6 ezer, teljes állásban dolgozó emberre lenne még szükségük az oltási kampányban.
Kül 2021-07-02 | 14:52

A miniszterelnök kifejezte részvétét az Ausztriában meggyilkolt 13 éves kislány miatt

 • Úgy fogalmazott, egész Ausztriát felháborította az eset, az ország talpon van.
 • Kurz kancellár pedig derekasan küzd a migráció ellen.
 • Arra figyelmeztetett, azzal, hogy Afganisztánól kivonul az Egyesült Államok és a NATO, milliónyi afgán indulhat meg Európa felé.