Iraki kurdok figyelmeztetése: "az ISIS most már [újból] erő"

Iraki kurdok figyelmeztetése: "az ISIS most már [újból] erő"

Az Iszlám Állam terroristái Irakban újraszerveződtek, és "most már erőt jelentenek", és ez ismét azzal fenyeget, hogy jelentős területek felett szerezhetik meg az ellenőrzést az országban - figyelmeztetett szerdán az iraki kurd pesmergák egyik parancsnoka.

Az Iszlám Állam egykor Szíriára és Irakra egyaránt kiterjedő "kalifátust" ellenőrzött, amelyben a dzsihadisták többek között népirtásokat, tömeggyilkosságokat, tömeges nemi erőszakot, rabszolgaságot és lopást követtek el. A "kalifátus" fővárosa - a szíriai Rakka - 2017-ben a szíriai kurd és amerikai erők kezére került, megszüntetve a dzsihadisták által létrehozott közigazgatási államra tett kísérletet. 2019-ben Donald Trump elnök bejelentette a világnak, hogy a szervezet vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi "gyáván" halt meg egy amerikai katonai műveletben: öngyilkosságot követett el, miután sarokba szorították, és megölte a családja egy részét.

A világ figyelmének nagy része azóta elterelődött a csoport iraki és szíriai terrorista tevékenységéről, különös tekintettel, hogy viszonylag sikeresebb erőfeszítéseire olyan helyeken, mint Afrika és Afganisztán. Az iraki Kurdisztán regionális kormányának (KRG) katonai erői, a Peshmerga most nagyobb figyelmet sürget a térség helyzetére és a fenyegetésre tekintettel, amit az ISIS ismét jelent egy keddi támadást követően.

"A Daesh [ISIS] már nem az újjászerveződés szakaszában van; a Daesh most már erő, a régióra veszélyes erő" - mondta Dler Shko Rashid, a Peshmerga dandártábornoka a Rudaw kurd nyelvű hírügynökség csütörtökön közzétett jelentésében. Rashid arra figyelmeztetett, hogy az Iszlám Állam terroristái kihasználják a KRG és az iraki kormány közötti feszültségek miatt keletkezett "biztonsági vákuumokat". A KRG Bagdadtól autonóm entitásként működik, ahogyan a Peshmerga is az iraki hadseregtől elkülönülten tevékenykedik. Az iraki hadsereg nem engedi be a Peshmergát a KRG és Irak többi részének határán lévő egyes régiókba, de nem is helyezett el ott biztonsági eszközöket, lehetővé téve így az ISIS számára, hogy erődítményeket hozzon létre.

"Ezek a rések területenként változnak, például a Kettes Fronttól egyes helyeken 30-40 kilométer, nálunk 10-15 kilométer" - magyarázta Rashid. "Sajnos ezeken a helyeken ők [Irak] nem engedik oda az erőinket, és nem is tudják megvédeni ezeket, vagy csak jelen lenni ott".

A Bagdad és a KRG közötti feszültség 2017-ben, az Iszlám Állam bukását követően tetőzött, amikor a KRG vezetői népszavazást tartottak az Irak többi részétől való elszakadásról. A szavazás elsöprő többséggel támogatta az elszakadást, de az iraki Kurdisztán nemzetközi szinten szinte semmilyen támogatást nem kapott, beleértve Donald Trump elnök szövetséges kormányát is. Bagdad kihasználta a lehetőséget, hogy kiűzze a pesmergákat olyan területekről, mint Kirkuk, ahol a biztonságot felügyelték, miután az iraki katonák elmenekültek az ISIS inváziója elől, biztonsági űrt hagyva maguk után.

A két fél közötti jelentős feszültség annak a következményei, hogy Bagdad legalizálta a Népi Mozgósító Erőket (PMF), a nagyrészt síita, Irán által támogatott milíciák hálózatát, amely az ISIS kalifátus fennállása idején az Iszlám Állam ellen harcolt. Miután az Iszlám Államot nagyrészt felszámolták, az újonnan legalizált PMF - amelybe olyan csoportok tartoznak, amelyeket az Egyesült Államok terrorszervezetnek minősített - támadni kezdte a Peshmergákat.

"Megismételjük, hogy a terrorista mozgalmak növekednek, és új módszereket alkalmaznak a támadások végrehajtására és a fenyegetésre" - állt a Peshmerga közleményében.

Míg a PMF és a Peshmerga rendszeresen konfliktusba keveredett, az ISIS újjáéledése mindkettőt fenyegeti. Az észak-iraki Dijálában kedd este egy támadássorozatban a jelentések szerint a PMF két tagja és egy Peshmerga-katona vesztette életét. Egy héttel ezelőtt az ISIS a Kirkukot az iraki Kurdisztán fővárosával, Erbíllel összekötő úton támadta meg a pesmergákat, és egy embert megöltek. Egy másik múlt heti Iszlám Állam szervezte támadásban a jelentések szerint három Peshmerga-katona vesztette életét.

A Pentagon múlt héten a kongresszusnak kiadott jelentése alátámasztotta a pesmergák azon kijelentéseit, amelyek az Iszlám Állam iraki jelenlétének újjáépítésével kapcsolatos aggodalmaikat fejezték ki.

"A [Védelmi Hírszerző Ügynökség] DIA jelentése szerint azok a körülmények, amelyek 2014-ben elősegítették az ISIS felemelkedését, még mindig fennállnak, és elősegíthetik az ISIS toborzási erőfeszítéseit az iraki szunniták körében" - állt a május 4-i jelentésben a Rudaw szerint. "Az ISIS tevékenysége a negyedév során Anbar, Diyala, Kirkuk és Salahadin tartományokban, valamint a Bagdad és Moszul környéki területeken összpontosult".

Az Iszlám Állam elleni hivatalos, amerikai vezetésű koalíció 2020 novemberében úgy becsülte, hogy az Iszlám Államnak akár 10 ezer aktív tagja is szabadon kószálhat Irakban és Szíriában, ami körülbelül a negyede annak a számnak, mint amikor a "kalifátus" ereje teljében volt.

"Nem fognak területeket elfoglalni, mert területileg legyőztük őket. Most lázadást folytatnak" - figyelmeztetett akkor Wayne Marotto ezredes, az Operation Inherent Resolve (OIR) szóvivője. Az OIR az ISIS elleni koalíció hivatalos neve.

(Breitbart nyomán.)

 

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-17 | 14:43
Óriási összegeket emészt fel Németországban a kiutasított, de megtűrt migránsok ellátása

Óriási összegeket emészt fel Németországban a kiutasított, de megtűrt migránsok ellátása

  • Az észak-rajna-vesztfáliai kormányzat havonta 875 eurót biztosít fejenként egyetlen távozásra kötelezett, de adott esetben megtűrt migránsnak a falvakban.
  • Ugyanebben az ellátási formában 1125 euró jár a városoknak egyetlen migráns ellátásáért.
  • A program 3 év alatt 275 millió eurót, vagyis nagyságrendileg 100 milliárd forintot emészt fel.
Kül 2021-06-17 | 16:34
Ausztria: csak július 1-el nyithatnak az éjszakai éttermek és bárok, és akkortól nem kell majd FFP2 maszk sem

Ausztria: csak július 1-el nyithatnak az éjszakai éttermek és bárok, és akkortól nem kell majd FFP2 maszk sem

  • Ausztria július 1-től tart ott, ahol mi április vége óta vagyunk.
Kül 2021-05-19 | 16:29
A vakcinaszabadalmak feloldásáról vitatkoztak az EP-ben - a Bizottság képviselője amellett kardoskodott, oldják fel a szabadalmakat - ha az EU valóban ezt akarja, akkor miért rendelt be 16 ezer 600 milliárd forintért Pfizert?

A vakcinaszabadalmak feloldásáról vitatkoztak az EP-ben - a Bizottság képviselője amellett kardoskodott, oldják fel a szabadalmakat - ha az EU valóban ezt akarja, akkor miért rendelt be 16 ezer 600 milliárd forintért Pfizert?

  • Az Egyesült Államok elnöki hivatala már korábban bejelentette, a Fehér Háznak azt javasolja, a koronavírus-vészhelyzet miatt ideigelenesen kezdeményezzék a szabadalmak feloldását a WTO-nál (Kereskedelmi Világszervezet).
  • A mai vitán az Európai Bizottság emberközpontú gazdaságért felelős biztosa is emellett érvelt.
  • A szabadalmak feloldását ellenzik a gyógyszergyártók és Németország is.
  • Ha az Erópai Unió mégis arra az álláspontra jut, hogy a szabadalmak feloldására tesz javaslatot, akkor adódik a kérdés: miért kötött le 1,8 millliárd (900 millió + 900 millió opcionálisan) Pfizer oltóanyagot a 2022-es, 2023-as évre dózisonként 23,2 eurós áron?
  • A 900 + 900 millió Pfizer-vakcina ára összesen 20 milliárd 880 millió + opcionálisan 20 milliárd 880 millió euró, azaz összesen 16 ezer 600 milliárd forint.
Kül 2021-06-21 | 14:02
A németeknél már a megszokott francia kártya is rasszista és szexista

A németeknél már a megszokott francia kártya is rasszista és szexista

  • Mert az nem képviseli a jelenlegi színes és diverz társadalmat.
Kül 2022-02-25 | 23:55
Szijjártó a világpolitika színpadára emelte Magyarországot: felajánlotta a harcoló feleknek, tárgyaljanak Budapesten a békéért

Szijjártó a világpolitika színpadára emelte Magyarországot: felajánlotta a harcoló feleknek, tárgyaljanak Budapesten a békéért

  • Nem mindennapit húzott a magyar külügyminiszter.
  • A felek nem zárkóznak el, hogy Budapesten tárgyaljanak a békéről.
Kül 2021-07-30 | 14:25
Karácsony német szövetségese, Annalena Baerbock újabb plágiumgyanúba keveredett

Karácsony német szövetségese, Annalena Baerbock újabb plágiumgyanúba keveredett

  • Korábban a könyve és a végül el nem készült, de a Német Zöldek által finanszírozott PhD-fokozata kapcsán merültek fel különös egyezések.
  • Most egy plágiumvadász Baerbock korábbi cikkeit vette górcső alá, melyek alapján évtizede folytatott plágiummal, azaz lopással vádolja a Zöldek kancellár-jelöltjét.