Iraki kurdok figyelmeztetése: "az ISIS most már [újból] erő"

Iraki kurdok figyelmeztetése: "az ISIS most már [újból] erő"

Az Iszlám Állam terroristái Irakban újraszerveződtek, és "most már erőt jelentenek", és ez ismét azzal fenyeget, hogy jelentős területek felett szerezhetik meg az ellenőrzést az országban - figyelmeztetett szerdán az iraki kurd pesmergák egyik parancsnoka.

Az Iszlám Állam egykor Szíriára és Irakra egyaránt kiterjedő "kalifátust" ellenőrzött, amelyben a dzsihadisták többek között népirtásokat, tömeggyilkosságokat, tömeges nemi erőszakot, rabszolgaságot és lopást követtek el. A "kalifátus" fővárosa - a szíriai Rakka - 2017-ben a szíriai kurd és amerikai erők kezére került, megszüntetve a dzsihadisták által létrehozott közigazgatási államra tett kísérletet. 2019-ben Donald Trump elnök bejelentette a világnak, hogy a szervezet vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi "gyáván" halt meg egy amerikai katonai műveletben: öngyilkosságot követett el, miután sarokba szorították, és megölte a családja egy részét.

A világ figyelmének nagy része azóta elterelődött a csoport iraki és szíriai terrorista tevékenységéről, különös tekintettel, hogy viszonylag sikeresebb erőfeszítéseire olyan helyeken, mint Afrika és Afganisztán. Az iraki Kurdisztán regionális kormányának (KRG) katonai erői, a Peshmerga most nagyobb figyelmet sürget a térség helyzetére és a fenyegetésre tekintettel, amit az ISIS ismét jelent egy keddi támadást követően.

"A Daesh [ISIS] már nem az újjászerveződés szakaszában van; a Daesh most már erő, a régióra veszélyes erő" - mondta Dler Shko Rashid, a Peshmerga dandártábornoka a Rudaw kurd nyelvű hírügynökség csütörtökön közzétett jelentésében. Rashid arra figyelmeztetett, hogy az Iszlám Állam terroristái kihasználják a KRG és az iraki kormány közötti feszültségek miatt keletkezett "biztonsági vákuumokat". A KRG Bagdadtól autonóm entitásként működik, ahogyan a Peshmerga is az iraki hadseregtől elkülönülten tevékenykedik. Az iraki hadsereg nem engedi be a Peshmergát a KRG és Irak többi részének határán lévő egyes régiókba, de nem is helyezett el ott biztonsági eszközöket, lehetővé téve így az ISIS számára, hogy erődítményeket hozzon létre.

"Ezek a rések területenként változnak, például a Kettes Fronttól egyes helyeken 30-40 kilométer, nálunk 10-15 kilométer" - magyarázta Rashid. "Sajnos ezeken a helyeken ők [Irak] nem engedik oda az erőinket, és nem is tudják megvédeni ezeket, vagy csak jelen lenni ott".

A Bagdad és a KRG közötti feszültség 2017-ben, az Iszlám Állam bukását követően tetőzött, amikor a KRG vezetői népszavazást tartottak az Irak többi részétől való elszakadásról. A szavazás elsöprő többséggel támogatta az elszakadást, de az iraki Kurdisztán nemzetközi szinten szinte semmilyen támogatást nem kapott, beleértve Donald Trump elnök szövetséges kormányát is. Bagdad kihasználta a lehetőséget, hogy kiűzze a pesmergákat olyan területekről, mint Kirkuk, ahol a biztonságot felügyelték, miután az iraki katonák elmenekültek az ISIS inváziója elől, biztonsági űrt hagyva maguk után.

A két fél közötti jelentős feszültség annak a következményei, hogy Bagdad legalizálta a Népi Mozgósító Erőket (PMF), a nagyrészt síita, Irán által támogatott milíciák hálózatát, amely az ISIS kalifátus fennállása idején az Iszlám Állam ellen harcolt. Miután az Iszlám Államot nagyrészt felszámolták, az újonnan legalizált PMF - amelybe olyan csoportok tartoznak, amelyeket az Egyesült Államok terrorszervezetnek minősített - támadni kezdte a Peshmergákat.

"Megismételjük, hogy a terrorista mozgalmak növekednek, és új módszereket alkalmaznak a támadások végrehajtására és a fenyegetésre" - állt a Peshmerga közleményében.

Míg a PMF és a Peshmerga rendszeresen konfliktusba keveredett, az ISIS újjáéledése mindkettőt fenyegeti. Az észak-iraki Dijálában kedd este egy támadássorozatban a jelentések szerint a PMF két tagja és egy Peshmerga-katona vesztette életét. Egy héttel ezelőtt az ISIS a Kirkukot az iraki Kurdisztán fővárosával, Erbíllel összekötő úton támadta meg a pesmergákat, és egy embert megöltek. Egy másik múlt heti Iszlám Állam szervezte támadásban a jelentések szerint három Peshmerga-katona vesztette életét.

A Pentagon múlt héten a kongresszusnak kiadott jelentése alátámasztotta a pesmergák azon kijelentéseit, amelyek az Iszlám Állam iraki jelenlétének újjáépítésével kapcsolatos aggodalmaikat fejezték ki.

"A [Védelmi Hírszerző Ügynökség] DIA jelentése szerint azok a körülmények, amelyek 2014-ben elősegítették az ISIS felemelkedését, még mindig fennállnak, és elősegíthetik az ISIS toborzási erőfeszítéseit az iraki szunniták körében" - állt a május 4-i jelentésben a Rudaw szerint. "Az ISIS tevékenysége a negyedév során Anbar, Diyala, Kirkuk és Salahadin tartományokban, valamint a Bagdad és Moszul környéki területeken összpontosult".

Az Iszlám Állam elleni hivatalos, amerikai vezetésű koalíció 2020 novemberében úgy becsülte, hogy az Iszlám Államnak akár 10 ezer aktív tagja is szabadon kószálhat Irakban és Szíriában, ami körülbelül a negyede annak a számnak, mint amikor a "kalifátus" ereje teljében volt.

"Nem fognak területeket elfoglalni, mert területileg legyőztük őket. Most lázadást folytatnak" - figyelmeztetett akkor Wayne Marotto ezredes, az Operation Inherent Resolve (OIR) szóvivője. Az OIR az ISIS elleni koalíció hivatalos neve.

(Breitbart nyomán.)

 

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-07-06 | 13:24
A Német Szövetségi Bűnügyi Hivatal riadót fújt: a bevándorlók egyre aktívabbak a szervezett bűnözésben

A Német Szövetségi Bűnügyi Hivatal riadót fújt: a bevándorlók egyre aktívabbak a szervezett bűnözésben

 • A Focus úgy fogalmaz, a migránsokat elnyeli a drogok, betörések és a klánok mocsara.
 • 2020-ban a rendőrség 890 olyan gyanúsítottat fogott el, akiket a szervezett bűnözés tagjainak tulajdonítanak - 76 százalékkal többet, mint 2019-ben.
 • Emellett 85 szervezett bűnözői bandát vezettek bevándorlók - az előző évhez képest ez 89 százalékos növekedés.
 • A migráció a szervezett bűnözés képét is átrajzolja, és kiszorítja az "őshonos" bűnözőket.
 • Ez történt Bécsben is: az osztrák csibészeket a '90-es években a szerbek, albánok, montenegróiak megjelenése és erőszakos fellépése szorította ki.
 • Most pedig őket szorítják ki a piacról a törökök, az afgánok és az utcai drogkereskedő feketék.
Kül 2021-06-05 | 09:40
Szabad oltásturizmust jelentett be Putyin Oroszországba

Szabad oltásturizmust jelentett be Putyin Oroszországba

 • Eddig is ez volt a gyakorlat, de júliustól ezt legalizálják.
 • Aki Oroszországba megy oltásért, ezentúl teljesen legálisan veheti fel a Szputnyik-V vakcinát, térítés ellenében.
Kül 2021-05-11 | 20:09
Gigantikus botrány Ausztriában az OMV körül: a 4 milliárd eurós bűncselekmény

Gigantikus botrány Ausztriában az OMV körül: a 4 milliárd eurós bűncselekmény

 • A részben állami tulajdonban lévő OMV talán túl sokat fizetett a Borealisért.
 • 2020 márciusában az OMV olaj- és gázipari csoport többségi részesedést szerzett a Borealis nemzetközi vegyipari vállalatban.
 • Ez volt az osztrák ipartörténet legdrágább felvásárlása.
 • Ausztria ipartörténetének legdrágább felvásárlása most már a gazdasági és korrupciós ügyészséget foglalkoztatja.
Kül 2021-08-07 | 12:02
Hogy Afganisztán polgárháborúba sodródik, "az a rideg valóság"

Hogy Afganisztán polgárháborúba sodródik, "az a rideg valóság"

 • Hetek óta érkeznek a vészjelzések a káoszba süllyedő Afganisztánból.
 • A legtöbb szakértő egy hatalmas migrációs hullámtól tart.
 • Pár napja a BILD videóriportban mutatta meg, hogy naponta 8000 és 10000 közötti ember váltja ki útlevelét, hogy Európa felé indulhasson.
 • Az országban milliós számban vannak menekültek, ahogyan Pakisztánban és Iránban is százezrek.
 • Törökországban is megközelíti a millós számot az afgán migránsok száma.
Kül 2021-05-13 | 12:37
Úszik az olajban a globális klímacélokkal kampányoló Biden elnök környezete

Úszik az olajban a globális klímacélokkal kampányoló Biden elnök környezete

 • Kampánya során Joe Biden amerikai elnök azt ígérta, nem fogad el pénzt a fosszilis energiával foglalkozó iparágaktól.
 • Úgy tűnik a kabinetjének tagjai kevésbé válogatósak.
 • Az elnök klímaügyi különleges elnöki megbízottjának, John Kerry feleségének az apja 115 ezer dollárnyi olaj és gázipari befektetéssel rendelkezik.
Kül 2021-07-15 | 18:43
Rasszistának tartják a Wikipédiát, mert "túl sok fehér férfi írja"

Rasszistának tartják a Wikipédiát, mert "túl sok fehér férfi írja"

 • Ezt a német közszolgálati rádióban vitatták meg.
 • A Deutschlandfunk műsorvezetője, Christine Watty is egyetértett ezzel a tézissel.
 • Hangsúlyozta, hogy amikor "fehér férfiak" hozzászólásokat hoznak létre a Wikipédián, az automatikusan "uralmi tudás", amely elnyomja a migránsokat, a sötét bőrűeket és a nőket.