Cseh származású német AfD-s képviselő: az ukrán háborúnak nincs katonai megoldása, csak diplomáciai

Cseh származású német AfD-s képviselő: az ukrán háborúnak nincs katonai megoldása, csak diplomáciai
 • A cseh azt is elmondta a CDU-s képviselőknek, hogy a nagyapáik egyszer már megpróbálkoztak tankokkal szembeszállni az oroszokkal, aztán pokoli szenvedés és több millió halott lett a vége.

Petr Bystroň, a bevándorlásellenes Alternatíva Németországért (AfD) cseh származású német képviselője azzal vádolta a konzervatív CDU/CSU szövetséget, hogy nagyapáik második világháborús példáját követve tankokat akarnak Oroszország ellen küldeni - írja a České Noviny.

Az ukrajnai háborúnak nincs katonai megoldása, a kiút a diplomáciában van, nem pedig a fegyverszállításokban - fogalmazott a képviselő.

Szerinte Ukrajna felfegyverzése az Egyesült Államok és nem Németország érdeke. A Konzervatív Unió ezzel szemben az Ukrajnának nyújtott támogatást a szabad Európa védelmének tekinti, ezért követeli, hogy a német kormány járuljon hozzá az ukrán hadsereg Leopard harckocsikkal történő ellátásához. A Parlament azonban végül nem szavazott erről a javaslatról.

"Ezt már a nagyapáitok is megpróbálták" - mondta Bystroň a konzervatívoknak azzal a javaslatukkal kapcsolatban, hogy Ukrajnának fegyvereket kellene szállítaniuk.

"És hogyan végződött? Mérhetetlen szenvedéssel, milliók halálával és orosz tankokkal itt Berlinben" - mondta. Elmondása szerint a mai napig a közeli Tiergarten parkban lévő szovjet emlékműnél egy pár tank emlékeztet erre. A berlini csatában elesett mintegy 2500 szovjet katonát temettek el az emlékhelyen, amely a kancellária és a Bundestag épületétől nem messze található.

"Oroszországnak tízezer harckocsija van, és kétmillió embert tud mozgósítani" - mondta Bystron, hozzátéve, hogy kétszáz német páncélozott jármű semmit sem tehet ez ellen.

Bystron azt is kifogásolta, hogy a háború ellenzőit "Putyin kurváinak" bélyegzik. A cseh származású német EP-képviselő szerint a konzervatívok azok, akik nem Németország érdekében cselekszenek.

"Ön nem az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, az amerikai nagykövetségnek és az amerikai fegyvergyártó cégeknek tartozik felelősséggel, hanem a német népnek, amely nem akar háborút" - fogalmazott. Hozzátette, hogy a háború egyetlen haszonélvezője az Egyesült Államok, amely Európa rovására növeli befolyását.

Bystron a konzervatív és a kormánypárti törvényhozók rosszallását kapta a beszéde során. Johann Wadephul, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) parlamenti képviselője szerint Németország 200 régebbi Leopard 1 harckocsit azonnal átadhatna Ukrajnának anélkül, hogy ez bármilyen hatással lenne védelmi képességére. A képviselő hozzátette, hogy ezeket a harckocsikat a Marder gyalogsági harcjárművekkel együtt kívánják használni, amelyekből Berlin 40 darabot ígért Kijevnek.

A képviselők végül nem szavaztak a CDU/CSU indítványáról, mivel az nem kapta meg a kormánypártok támogatását.

Tavaly azonban a három kormánypárt, a szociáldemokraták (SPD), a zöldek és a liberális szabad demokraták (FDP), valamint az ellenzéki konzervatívok határozatot fogadtak el, amelyben támogatták a nehézfegyverek szállítását Ukrajnának. A csütörtöki vita során Dietmar Nietan szociáldemokrata képviselő rámutatott, hogy pénteken a németországi Ramstein amerikai légitámaszponton találkoznak azok az államok, amelyek fegyverekkel támogatják Ukrajnát.

Úgy véli, hogy ezen az ülésen fontos döntések születnek majd, de ez nem akadályozta meg az Uniót abban, hogy nem sokkal előtte felhördülést keltsen. Nietan nem részletezte a várható fontosabb döntések jellegét.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-07 | 19:59
Spanyolországban is viták középpontjába került a magas áramár

Spanyolországban is viták középpontjába került a magas áramár

 • "Ennek a kormánynak meg kell hallgatnia a fogyasztókat" - mondja egy spanyol kormánypárti politikus.
 • Ione Belarra arra hívja fel a figyelmet, hogy az árnövekedés alapvető oka az oligopolisztikus villamosenergia-piac.
Kül 2021-07-13 | 11:37
Bizonyítékok vannak arra, hogy az afgánok szándékosan csalták Leoniet (†13) halálos csapdába

Bizonyítékok vannak arra, hogy az afgánok szándékosan csalták Leoniet (†13) halálos csapdába

 • Leonie-t (†13) bedrogozták, megerőszakolták, majd a holttestét egy fa mellé dobták. A Bécstől mintegy 40 kilométerre fekvő Tullnból származó lányt a jelek szerint szándékosan csalták a csapdába későbbi kínzói.
 • Négy férfit (16-23 évesek) gyanúsítanak azzal, hogy június 26-án éjjel hatalmas mennyiségű kábítószert adtak a fiatal diáklánynak.
 • A férfiak közül legalább ketten állítólag megerőszakolták a gyermeket egy bécsi lakásban, ahol Leonie meghalt.
 • A három gyanúsított afgán, Amini I. (18), Ali H. (16) és Sahel S. (23) őrizetben van. A negyedik gyanúsított afgán, Rasuli Z. (22), szökésben van.
Kül 2021-07-02 | 14:49
Die Presse: Orbánék lerakták egy új jobboldali európai frakció alapkövét

Die Presse: Orbánék lerakták egy új jobboldali európai frakció alapkövét

 • 16 jobboldali párt által aláírt közös nyilatkozatot értékeli így az osztrák lap.
Kül 2021-08-13 | 13:35
Fokozzák az őrületet: Skóciában 4 éves kortól, szülői beleegyezés nélkül lehet nemet váltani

Fokozzák az őrületet: Skóciában 4 éves kortól, szülői beleegyezés nélkül lehet nemet váltani

 • A tanároknak azt is tanácsolják a skótok, hogy a diákok új neveit és személyes névmásaikat használják majd az iskolában, miután a gyermekek eldöntötték melyik nemhez tartoznak.
Kül 2021-05-11 | 12:19
Burgenlandban igazoltan megjelent az indiai dupla vírusmutáns

Burgenlandban igazoltan megjelent az indiai dupla vírusmutáns

 • Az indiai koronamutáció három esete igazolódott Burgenlandban.
 • A fertőzési láncolat azonban megszakadhatott. A múlt héten Salzburg tartományban is megerősítettek egy esetet.
Kül 2021-08-07 | 12:09
Fekete-Győr bezzegországában nem engedélyezték a PRIDE-ot

Fekete-Győr bezzegországában nem engedélyezték a PRIDE-ot

 • Bukarestben, Románia fővárosában a polgármesteri hivatal nem hagyta jóvá a felvonulás útvonalát.
 • Erre 15 éve nem volt példa a román fővárosban.