Cseh származású német AfD-s képviselő: az ukrán háborúnak nincs katonai megoldása, csak diplomáciai

Cseh származású német AfD-s képviselő: az ukrán háborúnak nincs katonai megoldása, csak diplomáciai
  • A cseh azt is elmondta a CDU-s képviselőknek, hogy a nagyapáik egyszer már megpróbálkoztak tankokkal szembeszállni az oroszokkal, aztán pokoli szenvedés és több millió halott lett a vége.

Petr Bystroň, a bevándorlásellenes Alternatíva Németországért (AfD) cseh származású német képviselője azzal vádolta a konzervatív CDU/CSU szövetséget, hogy nagyapáik második világháborús példáját követve tankokat akarnak Oroszország ellen küldeni - írja a České Noviny.

Az ukrajnai háborúnak nincs katonai megoldása, a kiút a diplomáciában van, nem pedig a fegyverszállításokban - fogalmazott a képviselő.

Szerinte Ukrajna felfegyverzése az Egyesült Államok és nem Németország érdeke. A Konzervatív Unió ezzel szemben az Ukrajnának nyújtott támogatást a szabad Európa védelmének tekinti, ezért követeli, hogy a német kormány járuljon hozzá az ukrán hadsereg Leopard harckocsikkal történő ellátásához. A Parlament azonban végül nem szavazott erről a javaslatról.

"Ezt már a nagyapáitok is megpróbálták" - mondta Bystroň a konzervatívoknak azzal a javaslatukkal kapcsolatban, hogy Ukrajnának fegyvereket kellene szállítaniuk.

"És hogyan végződött? Mérhetetlen szenvedéssel, milliók halálával és orosz tankokkal itt Berlinben" - mondta. Elmondása szerint a mai napig a közeli Tiergarten parkban lévő szovjet emlékműnél egy pár tank emlékeztet erre. A berlini csatában elesett mintegy 2500 szovjet katonát temettek el az emlékhelyen, amely a kancellária és a Bundestag épületétől nem messze található.

"Oroszországnak tízezer harckocsija van, és kétmillió embert tud mozgósítani" - mondta Bystron, hozzátéve, hogy kétszáz német páncélozott jármű semmit sem tehet ez ellen.

Bystron azt is kifogásolta, hogy a háború ellenzőit "Putyin kurváinak" bélyegzik. A cseh származású német EP-képviselő szerint a konzervatívok azok, akik nem Németország érdekében cselekszenek.

"Ön nem az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, az amerikai nagykövetségnek és az amerikai fegyvergyártó cégeknek tartozik felelősséggel, hanem a német népnek, amely nem akar háborút" - fogalmazott. Hozzátette, hogy a háború egyetlen haszonélvezője az Egyesült Államok, amely Európa rovására növeli befolyását.

Bystron a konzervatív és a kormánypárti törvényhozók rosszallását kapta a beszéde során. Johann Wadephul, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) parlamenti képviselője szerint Németország 200 régebbi Leopard 1 harckocsit azonnal átadhatna Ukrajnának anélkül, hogy ez bármilyen hatással lenne védelmi képességére. A képviselő hozzátette, hogy ezeket a harckocsikat a Marder gyalogsági harcjárművekkel együtt kívánják használni, amelyekből Berlin 40 darabot ígért Kijevnek.

A képviselők végül nem szavaztak a CDU/CSU indítványáról, mivel az nem kapta meg a kormánypártok támogatását.

Tavaly azonban a három kormánypárt, a szociáldemokraták (SPD), a zöldek és a liberális szabad demokraták (FDP), valamint az ellenzéki konzervatívok határozatot fogadtak el, amelyben támogatták a nehézfegyverek szállítását Ukrajnának. A csütörtöki vita során Dietmar Nietan szociáldemokrata képviselő rámutatott, hogy pénteken a németországi Ramstein amerikai légitámaszponton találkoznak azok az államok, amelyek fegyverekkel támogatják Ukrajnát.

Úgy véli, hogy ezen az ülésen fontos döntések születnek majd, de ez nem akadályozta meg az Uniót abban, hogy nem sokkal előtte felhördülést keltsen. Nietan nem részletezte a várható fontosabb döntések jellegét.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-05-13 | 12:37
Úszik az olajban a globális klímacélokkal kampányoló Biden elnök környezete

Úszik az olajban a globális klímacélokkal kampányoló Biden elnök környezete

  • Kampánya során Joe Biden amerikai elnök azt ígérta, nem fogad el pénzt a fosszilis energiával foglalkozó iparágaktól.
  • Úgy tűnik a kabinetjének tagjai kevésbé válogatósak.
  • Az elnök klímaügyi különleges elnöki megbízottjának, John Kerry feleségének az apja 115 ezer dollárnyi olaj és gázipari befektetéssel rendelkezik.
Kül 2023-03-17 | 15:16
Trump: Ukrajnában béke kell, "késedelem nélkül"

Trump: Ukrajnában béke kell, "késedelem nélkül"

  • Az Egyesült Államok korábbi elnöke szerint soha nem voltunk még közelebb a III. világháborúhoz, mint most, Joe Biden elnökségének idején.
  • Trump minden lövöldözésnek haladéktalanul véget vetne.
  • Szerinte teljesen át kell alakítani a Pentagont, a hírszerző szolgálatokat és a külügyminisztériumot.
  • Ki kell rúgni a mélyállam embereit, hogy Amerikát helyezhessük az első helyre - mondta.
Kül 2021-06-13 | 18:07

Az Európai Bíróság megerősítette a menedékkérők jogait Németországban

  • A bíróság szerint a német hatóságok nem utasíthatják el a védelmet kérő migránsokat kizárólag arra hivatkozva, hogy a válságövezetekben, ahonnét érkeztek, viszonylag kevés a civil áldozat.
  • Ettől az aránytól nem lehet komoly egyéni veszélyt függővé tenni - szögezte le a luxemburgi székhelyű bíróság.
Kül 2023-09-04 | 17:55
John J. Mearsheimer: A nyugati média és a "szakértők" vágóhídra vezették az ukránokat

John J. Mearsheimer: A nyugati média és a "szakértők" vágóhídra vezették az ukránokat

  • A magyar miniszterelnök által is nagyra tartott realista külpolitika nagyágyúja hosszú esszéjében arról ír, "kolosszális kudarcot vallott" az ukrán ellentámadás.
  • Mert az adottságok, a helyzet, a kiépített orosz mélységi védelem és az ukrán erők villámháborús tapasztalatainak hiánya természetszerűleg ítélte halálra ezt az ellentámadást a legelejétől - érvel a chicagoi egyetem professzora.
Kül 2021-06-02 | 11:25

370 000 eurót zsákmányolt Tirolban a román bűnbanda, a börtönben ülő két tag egyike feladta a harmadikat: "csak egy kistraktort akartam venni" - védekezett az utóbbi

  • Több mint 100 millió forintnyi árut rabolt össze egy négytagú román bűnbanda 2019-ben Tirolban.
  • Két tagjuk börtönbüntetését tölti, akik közül az egyik feladta a harmadikat is.
  • Ő a bíróság előtt azzal védekezett, semmi köze a betöréses lopásokhoz, ő csak egy kistraktort ment venni, nem is tudott arról, a többiek mire készülnek.
Kül 2021-06-21 | 14:10
Drogkereskedő nyitott tüzet német rendőrökre, egy rendőr megsérült, két tiszt elmenekült, most bíróság előtt kell felelniük

Drogkereskedő nyitott tüzet német rendőrökre, egy rendőr megsérült, két tiszt elmenekült, most bíróság előtt kell felelniük

  • Egy kábítószer-kereskedő tüzet nyitott egy rendőrségi ellenőrzés során.
  • A két rendőrnő ahelyett, hogy segített volna sérült kollégájának, elmenekült.
  • A két rendőrnőnek így gyáva viselkedésük miatt bíróság elé kell állnia Németországban.
  • Állítólag egyszerűen magára hagyták sérült kollégájukat.