Koronavírus: akár egymillió halottal is számolnak Romániában

Koronavírus: akár egymillió halottal is számolnak Romániában
  • Válságos a koronavírus-helyzet keleti szomszédunknál, az oltásellenesség és így az alacsony átoltottság megbosszulja magát.
  • A szerdai 414 áldozatból 390 nem volt beoltva.

Egy gyors fejszámolás után elég reálisnak tűnik az előrejelzés - írja a Főtér.

Az egészségügyi katasztrófa kifejezés lassan már nem írja le hűen a romániai helyzetet. Az elfuserált oltáskampány, a civil érdektelenség és passzivitás, a temérdek álhír az oltással/vírussal kapcsolatban, megspékelve a belpolitikai zűrzavarral, oda vezetett, hogy már most napi félezer ember hal meg a járvány következtében, és lassan 20 ezer körül van a napi esetszám, ami eléggé kevés reményre ad okot.

A szerdai jelentésben például 17 158 új eset szerepel, miközben újabb 414 ember hunyt el a vírus miatt az elmúlt 24 órában.

A 414 újabb áldozat közül 390-en nem voltak beoltva. Eközben az intenzív osztályokon (amelyeket folyamatosan próbálnak bővíteni, csak már nem nagyon lehet) már 1799-en küzdenek az életükért.

Naponta meg lehet nézni ezeket az adatokat, a sajtó naponta megírja őket, majd az oltás- ás vírustagadók röhögő fejekkel reagálnak rá a Facebookon. Pedig rengeteg ember szenvedéséről és haláláról van szó. Ide vezetett az a töménytelen félretájékoztatás, amely ellen az illetékesek eddig semmit sem tettek, és most hirtelen rádöbbentek, hogy ez hiba volt.

Răzvan Cherecheș közegészségügyi szakember, a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem professzora pedig most olyan becslésekbe ment bele, amiből sejteni lehet, hogy nagy árat fogunk fizetni az illetékesek tehetetlensége miatt. Ő ugyanis már arról beszél, hogy a legrosszabb forgatókönyv szerint akár egymillió áldozatot is szedhet Romániában a járvány.

Ez a delta variáns nagy fokú fertőzőképességének és az alacsony hazai átoltottságnak a kölcsönhatása miatt lehetséges: a járvány normál halálozási rátája 3% körüli, ez azonban az egészségügy telítettsége és nagy számú fertőzött esetén akár 10%-ra is felugorhat – ahogy láttuk azt tavaly Olaszországban.

Ha azzal számolunk, hogy a lakosság körülbelül 30%-a, vagyis mintegy 6 millió ember szerzett immunitást az oltással, és körülbelül ugyanennyi a betegségen való áteséssel, még mindig van kábé 8 millió védtelen, a vírusnak teljesen kiszolgáltatott ember, akinek minden esélye megvan a megfertőződésre. 8 millió 3%-a 240 ezer – "optimális körülmények" között, vagyis, ha az egészségügyi rendszer meg tud felelni a kihívásnak, kábé ennyi áldozatot szedhet a vírus közülük.

Az egészségügyi rendszer azonban nagyon nem tud megfelelni a kihívásnak, így rossz esetben akár 1 millió halottunk is lehet, mire kikecmergünk a járványból. A járvány alatt eddig összesen 43 039 ember halt meg Romániában.

A szakértők – köztük Ștefan Dascălu immunológus, az Oxfordi Egyetem kutatója – ráadásul attól tartanak, hogy akár egy romániai változata is kialakulhat a vírusnak, pusztán azért mert az alacsony közösségi immunitás miatt a korona itt sokkal gyorsabban terjed, a nagy számok törvénye alapján pedig így sokkal nagyobb az esélye annak, hogy egyszer csak végbemegy egy újabb mutáció. A legrosszabb forgatókönyv pedig az lenne, ha egy olyan új vírusváltozat "születne meg", amelynek a tüskefehérjéje már eléggé módosult ahhoz, hogy a most forgalomban lévő vakcinák semmit se érjenek ellene.

Nem véletlen, hogy az egészségügyi világszervezet küldöttséget irányít hamarosan hozzánk, hogy segítsenek a hazai, aggasztóan elhanyagolt járványkezelésben. Mindeközben az urak odafent tovább marakodnak a koncon, mintha a vírust érdekelné, ki lesz Románia miniszterelnöke.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-07-05 | 20:28
Pénteken Zwickauban kergettek a rendőrök egy késes gambiait

Pénteken Zwickauban kergettek a rendőrök egy késes gambiait

  • Előtte egy líbiai és egy német férfit fenyegetett a 9 centis késsel.
Kül 2021-09-28 | 10:39
Robbanás Svédországban, 23 embert szállítottak kórházba, százakat evakuáltak

Robbanás Svédországban, 23 embert szállítottak kórházba, százakat evakuáltak

  • A robbanás eredete még nem ismert, de nem zárják ki, hogy bűnbandák által elkövetett bűncselekményről van szó.
  • A mentőszolgálat szerint a robbanásnak "nincsenek természetes okai".
Kül 2022-02-01 | 18:41
Orbán Viktor megegyezéseket keresve utazott Moszkvába, és elérte azt, amit akart

Orbán Viktor megegyezéseket keresve utazott Moszkvába, és elérte azt, amit akart

  • A Moszkvába látogató Orbán Vitkor a mai tárgyalására azzal a magyar igénnyel érkezett, hogy az orosz fél emelje meg a Magyarországnak szállítandó gáz mennyiségét a jövőben.
  • A magyar miniszterelnök szavai szerint egyfajta békemisszió is volt ez a keddi találkozás, mert ugyan "a helyzet nagyon komoly", de egyetlen EU-s vezető sem akar háborút, és tárgyalásokon fel lehet oldani a nézeteltéréseket.
  • A feszültséget csökkenteni kell, hogy ne térjen vissza a hidegháború - tette hozzá.
  • Putyin elnök nem látja akadályát, hogy Oroszország emeljen a Magyarországnak szánt gáz mennyiségén, és további atomenergetikai és mezőgazdasági együttműködések jöjjenek létre a két ország között.
  • Orbán Viktor erre azt felelte, hogy a gázmennyiség emelésével biztosított a rezsicsökkentés fenntarthatósága.
  • Mindkét vezető kiemelte, hogy a vasúti árufuvarozás, a Záhonynál megépített új vasúti átrakodó, és a budapestet délről elkerülő vasúti körgyűrű lehet a logisztikai együttműködés új terepe.
  • Az átrakó üzemeltetése érdekében létrejön egy magyar-orosz vegyesvállalat is.
  • Orbán bejelentette azt is, hogy a Szputnyik Light is elérhető lesz idehaza, és tárgyalások folynak a Szputnyik-V gyártásáról.
Kül 2021-09-02 | 16:05
Elképesztő mértékű migráció indult meg Afganisztánból

Elképesztő mértékű migráció indult meg Afganisztánból

  • Tömött libasorban, gyalogosan igyekeznek a legszegényebb afgánok Iránba, hogy onnan Törökországba, majd Európába juthassanak.
  • Ennek az útvonalnak évtizedes hagyománya van arrafelé, nem véletlen, hogy Iránban milliónyi, Törökországban több százezer afgán él jelenleg is.
  • Aki gyalog indul útnak közülük, az a legszegényebb, mert aki meg tudja fizetni az iráni embercsempészeket, azokat autókkal viszik.
Kül 2021-08-07 | 09:00
A veszélyek ellenére egyre több migráns kel át a La Manche-csatornán

A veszélyek ellenére egyre több migráns kel át a La Manche-csatornán

  • Az sem tartóztatja őket vissza, hogy a Brit kormány bejelentette, jelentősen szigorítja az embercsempészet büntetését, és börtönnel sújtja az illegálisan érkezőket.
  • Egyharmadával több migráns érkezett az Egyesült Királyságba fél év alatt, mint tavaly a teljes évben.
Kül 2021-06-06 | 13:27
Annalena Baerbock, a zöldek kancellár-jelöltje a német Karácsony: magyarázkodott, majd péntek estére törölte önéletrajzából a hazugságokat

Annalena Baerbock, a zöldek kancellár-jelöltje a német Karácsony: magyarázkodott, majd péntek estére törölte önéletrajzából a hazugságokat

  • Folytonos vesszőfutás Annalena Baerbock, a német zöldek kancellár-jelöltjének élete is.
  • Ő is PhD-t hazudott magának az önéletrajzában, de kiderült, hogy az alapszakot sem végezte el Németországban.
  • Most kiderült, hogy bár villogott vele, de nem tagja a German Marshall Fundnak, nem tagja az UNHCR-nek, és nem szerepel a Heinrich Böll Alapítvány transzatlanti tanácsadó testületében sem.
  • Ezeket mind szerepeltette az önéletrajzában, de a német média kiderítette, hogy hazudott.
  • Pár hete a Bundestagnak adott jövedelem-bevallásából felejtett ki egy 20 000 eurós tételt a különjövedelmére vonatkozóan.