Koronavírus: akár egymillió halottal is számolnak Romániában

Koronavírus: akár egymillió halottal is számolnak Romániában
 • Válságos a koronavírus-helyzet keleti szomszédunknál, az oltásellenesség és így az alacsony átoltottság megbosszulja magát.
 • A szerdai 414 áldozatból 390 nem volt beoltva.

Egy gyors fejszámolás után elég reálisnak tűnik az előrejelzés - írja a Főtér.

Az egészségügyi katasztrófa kifejezés lassan már nem írja le hűen a romániai helyzetet. Az elfuserált oltáskampány, a civil érdektelenség és passzivitás, a temérdek álhír az oltással/vírussal kapcsolatban, megspékelve a belpolitikai zűrzavarral, oda vezetett, hogy már most napi félezer ember hal meg a járvány következtében, és lassan 20 ezer körül van a napi esetszám, ami eléggé kevés reményre ad okot.

A szerdai jelentésben például 17 158 új eset szerepel, miközben újabb 414 ember hunyt el a vírus miatt az elmúlt 24 órában.

A 414 újabb áldozat közül 390-en nem voltak beoltva. Eközben az intenzív osztályokon (amelyeket folyamatosan próbálnak bővíteni, csak már nem nagyon lehet) már 1799-en küzdenek az életükért.

Naponta meg lehet nézni ezeket az adatokat, a sajtó naponta megírja őket, majd az oltás- ás vírustagadók röhögő fejekkel reagálnak rá a Facebookon. Pedig rengeteg ember szenvedéséről és haláláról van szó. Ide vezetett az a töménytelen félretájékoztatás, amely ellen az illetékesek eddig semmit sem tettek, és most hirtelen rádöbbentek, hogy ez hiba volt.

Răzvan Cherecheș közegészségügyi szakember, a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem professzora pedig most olyan becslésekbe ment bele, amiből sejteni lehet, hogy nagy árat fogunk fizetni az illetékesek tehetetlensége miatt. Ő ugyanis már arról beszél, hogy a legrosszabb forgatókönyv szerint akár egymillió áldozatot is szedhet Romániában a járvány.

Ez a delta variáns nagy fokú fertőzőképességének és az alacsony hazai átoltottságnak a kölcsönhatása miatt lehetséges: a járvány normál halálozási rátája 3% körüli, ez azonban az egészségügy telítettsége és nagy számú fertőzött esetén akár 10%-ra is felugorhat – ahogy láttuk azt tavaly Olaszországban.

Ha azzal számolunk, hogy a lakosság körülbelül 30%-a, vagyis mintegy 6 millió ember szerzett immunitást az oltással, és körülbelül ugyanennyi a betegségen való áteséssel, még mindig van kábé 8 millió védtelen, a vírusnak teljesen kiszolgáltatott ember, akinek minden esélye megvan a megfertőződésre. 8 millió 3%-a 240 ezer – "optimális körülmények" között, vagyis, ha az egészségügyi rendszer meg tud felelni a kihívásnak, kábé ennyi áldozatot szedhet a vírus közülük.

Az egészségügyi rendszer azonban nagyon nem tud megfelelni a kihívásnak, így rossz esetben akár 1 millió halottunk is lehet, mire kikecmergünk a járványból. A járvány alatt eddig összesen 43 039 ember halt meg Romániában.

A szakértők – köztük Ștefan Dascălu immunológus, az Oxfordi Egyetem kutatója – ráadásul attól tartanak, hogy akár egy romániai változata is kialakulhat a vírusnak, pusztán azért mert az alacsony közösségi immunitás miatt a korona itt sokkal gyorsabban terjed, a nagy számok törvénye alapján pedig így sokkal nagyobb az esélye annak, hogy egyszer csak végbemegy egy újabb mutáció. A legrosszabb forgatókönyv pedig az lenne, ha egy olyan új vírusváltozat "születne meg", amelynek a tüskefehérjéje már eléggé módosult ahhoz, hogy a most forgalomban lévő vakcinák semmit se érjenek ellene.

Nem véletlen, hogy az egészségügyi világszervezet küldöttséget irányít hamarosan hozzánk, hogy segítsenek a hazai, aggasztóan elhanyagolt járványkezelésben. Mindeközben az urak odafent tovább marakodnak a koncon, mintha a vírust érdekelné, ki lesz Románia miniszterelnöke.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-07-24 | 12:44
Economist: Svédországot szétlövik

Economist: Svédországot szétlövik

 • A nemzetközi sajtó figyelmét is felkeltette a svédországi lövöldözések elképesztő emelkedése.
 • Svédországban a lövöldözéssel elkövetett emberölések aránya két és félszerese az európai átlagnak.
Kül 2021-06-26 | 13:32
ISIS propaganda-anyagokat találtak a würzburgi szomáliai késelőnél

ISIS propaganda-anyagokat találtak a würzburgi szomáliai késelőnél

 • Pénteken koraeste késes támadás történt Würzburg belvárosában, az elkövető a szemtanúk szerint Allahu Akbart rikoltozott.
 • 10 sérült, és 3 áldozat az ámokfutásának mérlege. Az egyik halott egy kisfiú. 3 ember van jelenleg is kórházban, kettejük állapota továbbra is kritikus.
 • Az elkövető nőkre vadászott leginkább, torkon- és nyakonszúrta őket.
 • Seehoffer szövetségi belügyminiszter szerint bátor férfiak és nők megakadályozták, hogy még rosszabb dolgok történjenek.
 • A rendőrség kiérkezéséig ugyanis a würzburgi belváros békés polgárai botokkal és székekkel felfegyverkezve üldözték az elvetemült támadót.
Kül 2021-06-12 | 12:59
Macron újra akarja indítani a francia-brit kapcsolatokat

Macron újra akarja indítani a francia-brit kapcsolatokat

 • Korábban a franciák mindig a britekre hagyatkoztak a németek ellensúlyozása érdekében.
 • Ez volt a francia politika De Gaulle-i öröksége.
Kül 2021-06-05 | 19:27
Pride-hónap: ahol valóban üldözik a homoszexualitást, ott a nemzetközi nagyvállalatok nem cserélik a logóikat szivárványosra

Pride-hónap: ahol valóban üldözik a homoszexualitást, ott a nemzetközi nagyvállalatok nem cserélik a logóikat szivárványosra

 • A Pride-hónap miatt a nemzetközi nagyvállalatok elkezdték lecserélni logóikat a közösséig médiában szivárványszínűre.
 • Persze nem mindenhol: azokban az országokban, ahol a homoszexuálisok valódi üldöztetésnek vannak kitéve, ott a nemzetközi multicégek nem cserélnek logót.
Kül 2021-06-02 | 15:21
Romániában 450%-kal több pénzzel lopták meg az államot a saját adóellenőrei, mint egy évvel korábban :D

Romániában 450%-kal több pénzzel lopták meg az államot a saját adóellenőrei, mint egy évvel korábban :D

 • Az ANAF egyes munkatársai 28,1 millió lejjel károsították meg 2020-ban az államkasszát - tudósít a Maszol.ro portál.
 • Ez mai árfolyamon számolva 1,973,639,458 forint.
 • A 2020-as lopásokhoz mérten 450%-kal nőtt az adóellenőrök által az állam kárára elkövetett törvénysértések összértéke.