"Németországban jelentős hiányok fenyegetnek az élelmiszerellátásban"

"Németországban jelentős hiányok fenyegetnek az élelmiszerellátásban"
  • A fagyasztott élelmiszerek és friss termékek gyártói nyílt levélben kérnek segítséget.
  • A magas energiaköltségek sok vállalat számára már nem elviselhetőek.
  • Az iparág termeléscsökkentésre, hiányosságokra - és fizetésképtelenségre - figyelmeztet.

A németországi fagyasztott és friss élelmiszeripar a magas energiaárak miatt a termelés közelgő leállítására figyelmeztet az élelmiszeriparban, és állami támogatásra szólít fel - írja a WELT.

"Németországban jelentős ellátási hiányosságok fenyegetnek a lakosság napi élelmiszerellátásában. A helyzet több mint súlyos" - olvasható az iparág nyílt levelében, amelyet Olaf Scholz kancellárnak (SPD), Robert Habeck szövetségi gazdasági miniszternek és Cem Özdemir szövetségi élelmezésügyi miniszternek (mindketten Zöldek) címeztek.

"A vállalkozások most a gyártósorok közelgő leállásától és az élelmiszerek elosztására szolgáló hideg logisztikai központok bezárásától tartanak. Néhányan már most is készülnek az esetleges fizetésképtelenségre." Ennek oka, hogy a nyereségesség napról napra romlik, és a likviditási helyzet egyre feszültebbé válik.

Ennek hátterében a drámaian megemelkedett villamosenergia- és gázellátási árak állnak, amelyek különösen a fagyasztott élelmiszerek és friss termékek gyártóit terhelik.

"Az élelmiszeripar jelenleg a második világháború vége óta a legsúlyosabb válságát éli át" - áll a levélben, amelyet a Német Fagyasztott Élelmiszer Intézet (DTI) és a Német Hidegtároló és Hideglogisztikai Vállalkozások Szövetsége (VDKL) kezdeményezett, és amelyet öt másik élelmiszeripari ágazati szövetség is aláírt.

Ezek közé tartozik a Német Húsipari Szövetség (VDF), a Német Halászati Szövetség és a Német Gyümölcs Szakmai Szövetség (DFHV). Ennek ellenére a panasz szerint a fagyasztott élelmiszerek gyártói, a hűtőházak és a logisztikai vállalatok nem kapnak pénzügyi támogatást.

Az ágazati szövetségek szerint azonban ez már most is gyorsan üres polcokhoz vezethet a szupermarketekben és a diszkontokban. "Most cselekedjenek, különben a német lakosság hűtőszekrényei és fagyasztóládái hamarosan üresek maradnak" - áll a levelekben.

Sabine Eichner, a DTI ügyvezető igazgatója a WELT-nek elmondta, hogy a fagyasztott élelmiszeripar már régóta készül a válsághelyzetekre. "A helyzet feszült, és a terhelhetőségi korlátot már elérték, így a vállalatoknak vészhelyzet esetén csökkenteniük kell a választékot."

Az érintett szövetségek most a német kormányhoz fordulnak, hogy nyújtson pénzügyi támogatást a különösen energiaigényes kkv-knak. "Rövid távon nyissák meg az energiaköltség-csökkentési programot a fagyasztott élelmiszerlánc valamennyi középvállalkozása számára" - áll a levélben, akik egyben "elsőbbséget" követelnek Németország energiaellátásának biztosításában.

A DTI vezetője, Eichner szerint a nyílt levélhez azért folyamodtak, mert a Szövetségi Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Minisztérium (BMEL) nem reagált a szövetségek különböző leveleire és segélykiáltásaira, amelyek a teljes élelmiszeripar szövetségei részéről érkeztek, amely 186 milliárd eurós forgalmával és 638 000 alkalmazottal közel 6200 vállalatnál az ötödik legnagyobb ipari ágazat az országban. "Özdemir miniszter nyilvánvalóan elfogadja, hogy a vállalatok csődbe mennek" - zárja Eichner. "A baj nagy, de senki sem hallgat ránk."

És valóban, hasonló vádak érkeznek az iparág más részeiről is. Pedig a politikusoknak nagy érdeke lehet egy versenyképes németországi élelmiszeripar, mondják különböző oldalról. "Nem lehet mindent csak szociálpolitikai szinten szabályozni" - panaszolja Eichner, a DTI képviselője, utalva olyan kérdésekre, mint az üzemanyag-kedvezmény vagy az energiaár-átalány.

"A könnyítéseket sokkal korábban kell nyújtani, hogy a problémák eleve ne merüljenek fel, és hogy az inflációs ráták ne emelkedjenek olyan magasra." Ez magában foglalná mind a vállalatoknak nyújtott célzott támogatást, mind az energiaellátás bővítését.

"A robbanásszerűen emelkedő energiaköltségek miatt sok német élelmiszertermelő áll a falnak szorítva" - jelentette Peter Feller, a Német Élelmiszer- és Italipari Szövetség (BVE) vezérigazgató-helyettese. "Kiterjedt enyhítésre szorulnak ahhoz, hogy egyáltalán folytatni tudják a termelést."

Különösen azért, mert a megtakarítási lehetőségek már nagyrészt kimerültek, amint azt a szövetségek nyílt levele is megállapítja. "Az energiaigényes vállalatok az elmúlt években elvileg már saját érdekükben is maximális energiahatékonyságot értek el."

Ezenkívül a magas energiaárak okozta terhek jelenleg a fő, de korántsem az egyetlen problémát jelentik. "Ehhez jönnek még a megszakadt ellátási láncok, a munkaerőhiány és a nyersanyaghiány" - áll a levélben. "A vállalatok már nem tudják ezeket a hatalmas költségnövekedéseket megtakarításokkal kompenzálni, vagy az eladási áraikban arányosan áthárítani a fogyasztókra."

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-17 | 16:34
Ausztria: csak július 1-el nyithatnak az éjszakai éttermek és bárok, és akkortól nem kell majd FFP2 maszk sem

Ausztria: csak július 1-el nyithatnak az éjszakai éttermek és bárok, és akkortól nem kell majd FFP2 maszk sem

  • Ausztria július 1-től tart ott, ahol mi április vége óta vagyunk.
Kül 2022-02-15 | 13:52
Márki-Zay már Manfred Webernek sem kell

Márki-Zay már Manfred Webernek sem kell

  • A lengyel Donal Tusk nyíltan Márki-Zay mögé állt korábban, de ez az Európai Néppártban kicsapta a biztosítékot.
  • Egy CDU-s képviselő azt írta a Twitteren, a Néppártnak nincs nincs egységes álláspontja a magyar ellenzéki jelöltet illetően.
Kül 2021-07-16 | 15:57
Teljes agyhalál: érkeznek a "terhes férfi" emojik

Teljes agyhalál: érkeznek a "terhes férfi" emojik

  • Lesz még "transz terhes" és "nemtelen terhes" emoji is. De lesz herceg, hercegnő, és nemtelen koronás személy is.
Kül 2021-07-14 | 14:24
A német zöld feminista visszaszorítaná az autók "férfi dominanciáját" a városokban

A német zöld feminista visszaszorítaná az autók "férfi dominanciáját" a városokban

  • Megszólalt Karácsony Gergely német női hangja.
Kül 2021-05-24 | 13:04
Der Spiegel: az iskolaudvarokon a "te zsidó" a leggyakrabban elhangzó sértegetés, az etnikai és vallási konfliktusok túlterhelik a német iskolákat

Der Spiegel: az iskolaudvarokon a "te zsidó" a leggyakrabban elhangzó sértegetés, az etnikai és vallási konfliktusok túlterhelik a német iskolákat

  • Élénk vita zajlik az egyre növekvő, és utcán is észlelhető antiszemitizmus miatt Németországban.
  • A BILD pár napja arról számolt be, migráns fiatalok "szar zsidók" ordítozással tüntettek nagyvárosokban, köztük Berlinben.
  • Egyes iszlámkritikus gondolkodók a németországi helyzethez mérten bátran kimondják: az iszlámban benne gyökerezik a zsidóellenesség, és a politikusok hibát követtek el, amikor nem vették észre, hogy antiszemitizmust importálnak.
  • A Spiegel szerint az iskolákban is jelentkezik a probléma, etnikai és vallási konfliktusok terhelik a mindennapokat.

 

Kül 2021-05-16 | 18:00
Manfred Weber megint háttal ül a moziban: az AfD-t és Marine Le Pent vádolja antiszemitizmussal, miközben migráns fiatalok szidják a zsidókat a német utcákon és Londonban

Manfred Weber megint háttal ül a moziban: az AfD-t és Marine Le Pent vádolja antiszemitizmussal, miközben migráns fiatalok szidják a zsidókat a német utcákon és Londonban

  • Fölszította az antiszemitizmust Izrael önvédelme Nyugat-Európában.
  • A kommersz és mainstream lapok ugyanúgy gyűlölik Izraelt, ahogyan a migráns fiatalok is megvetik a zsidó államot és a zsidókat.
  • Németországban és Londonban több antiszemita incidens is történt a palesztinpárti tüntetéseken.
  • A németeknél azt ordibálta a migránstömeg, hogy "szar zsidók", több helyszínen is elégették Izrael zászlaját, és kövekkel dobáltak zsinagógákat.
  • Londonban hangosbeszélőkbe ordították a zsidók lakta környéken, hogy "erőszakoljátok meg a lányaikat", és "basszák meg a zsidók".
  • Egy egyiptomi-német politológus a WELT-nek azt nyilatkozta, a politkusok nem látták be, hogy a "migránsokkal antiszemitizmus is importálnak".
  • Horst Seefoffer német belügyminiszter fogadkozik, a törvény ereje sujt le az izraeli zászlót égetőkre.
  • Most Manfred Weber megszólalása borzolja a kedélyeket, aki az AfD-t és Marine Le Pent teszi felelőssé az antiszemitizmusért, miközben fiatal migráns férfiak ordítoznak az utcákon.
  • Az AfD elnöke visszautasítja Weber szavait, mert az utcai antiszemitizmust szerinte a tömeges illegális bevándorlás okozza.
Kül 2021-07-29 | 11:31
Riasztóan megnőtt a gyermekekkel szemben elkövetett szexuális bűncselekmények száma Finnországban

Riasztóan megnőtt a gyermekekkel szemben elkövetett szexuális bűncselekmények száma Finnországban

  • 25 százalékkal több szexuális bűncselekményt regisztráltak 2021 első félévében, mint a tavalyi év azonos időszakában.
  • A gyermekek ellen elkövetett szexuális zaklatások 50%-kal nőttek.