"Németországban jelentős hiányok fenyegetnek az élelmiszerellátásban"

"Németországban jelentős hiányok fenyegetnek az élelmiszerellátásban"
 • A fagyasztott élelmiszerek és friss termékek gyártói nyílt levélben kérnek segítséget.
 • A magas energiaköltségek sok vállalat számára már nem elviselhetőek.
 • Az iparág termeléscsökkentésre, hiányosságokra - és fizetésképtelenségre - figyelmeztet.

A németországi fagyasztott és friss élelmiszeripar a magas energiaárak miatt a termelés közelgő leállítására figyelmeztet az élelmiszeriparban, és állami támogatásra szólít fel - írja a WELT.

"Németországban jelentős ellátási hiányosságok fenyegetnek a lakosság napi élelmiszerellátásában. A helyzet több mint súlyos" - olvasható az iparág nyílt levelében, amelyet Olaf Scholz kancellárnak (SPD), Robert Habeck szövetségi gazdasági miniszternek és Cem Özdemir szövetségi élelmezésügyi miniszternek (mindketten Zöldek) címeztek.

"A vállalkozások most a gyártósorok közelgő leállásától és az élelmiszerek elosztására szolgáló hideg logisztikai központok bezárásától tartanak. Néhányan már most is készülnek az esetleges fizetésképtelenségre." Ennek oka, hogy a nyereségesség napról napra romlik, és a likviditási helyzet egyre feszültebbé válik.

Ennek hátterében a drámaian megemelkedett villamosenergia- és gázellátási árak állnak, amelyek különösen a fagyasztott élelmiszerek és friss termékek gyártóit terhelik.

"Az élelmiszeripar jelenleg a második világháború vége óta a legsúlyosabb válságát éli át" - áll a levélben, amelyet a Német Fagyasztott Élelmiszer Intézet (DTI) és a Német Hidegtároló és Hideglogisztikai Vállalkozások Szövetsége (VDKL) kezdeményezett, és amelyet öt másik élelmiszeripari ágazati szövetség is aláírt.

Ezek közé tartozik a Német Húsipari Szövetség (VDF), a Német Halászati Szövetség és a Német Gyümölcs Szakmai Szövetség (DFHV). Ennek ellenére a panasz szerint a fagyasztott élelmiszerek gyártói, a hűtőházak és a logisztikai vállalatok nem kapnak pénzügyi támogatást.

Az ágazati szövetségek szerint azonban ez már most is gyorsan üres polcokhoz vezethet a szupermarketekben és a diszkontokban. "Most cselekedjenek, különben a német lakosság hűtőszekrényei és fagyasztóládái hamarosan üresek maradnak" - áll a levelekben.

Sabine Eichner, a DTI ügyvezető igazgatója a WELT-nek elmondta, hogy a fagyasztott élelmiszeripar már régóta készül a válsághelyzetekre. "A helyzet feszült, és a terhelhetőségi korlátot már elérték, így a vállalatoknak vészhelyzet esetén csökkenteniük kell a választékot."

Az érintett szövetségek most a német kormányhoz fordulnak, hogy nyújtson pénzügyi támogatást a különösen energiaigényes kkv-knak. "Rövid távon nyissák meg az energiaköltség-csökkentési programot a fagyasztott élelmiszerlánc valamennyi középvállalkozása számára" - áll a levélben, akik egyben "elsőbbséget" követelnek Németország energiaellátásának biztosításában.

A DTI vezetője, Eichner szerint a nyílt levélhez azért folyamodtak, mert a Szövetségi Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Minisztérium (BMEL) nem reagált a szövetségek különböző leveleire és segélykiáltásaira, amelyek a teljes élelmiszeripar szövetségei részéről érkeztek, amely 186 milliárd eurós forgalmával és 638 000 alkalmazottal közel 6200 vállalatnál az ötödik legnagyobb ipari ágazat az országban. "Özdemir miniszter nyilvánvalóan elfogadja, hogy a vállalatok csődbe mennek" - zárja Eichner. "A baj nagy, de senki sem hallgat ránk."

És valóban, hasonló vádak érkeznek az iparág más részeiről is. Pedig a politikusoknak nagy érdeke lehet egy versenyképes németországi élelmiszeripar, mondják különböző oldalról. "Nem lehet mindent csak szociálpolitikai szinten szabályozni" - panaszolja Eichner, a DTI képviselője, utalva olyan kérdésekre, mint az üzemanyag-kedvezmény vagy az energiaár-átalány.

"A könnyítéseket sokkal korábban kell nyújtani, hogy a problémák eleve ne merüljenek fel, és hogy az inflációs ráták ne emelkedjenek olyan magasra." Ez magában foglalná mind a vállalatoknak nyújtott célzott támogatást, mind az energiaellátás bővítését.

"A robbanásszerűen emelkedő energiaköltségek miatt sok német élelmiszertermelő áll a falnak szorítva" - jelentette Peter Feller, a Német Élelmiszer- és Italipari Szövetség (BVE) vezérigazgató-helyettese. "Kiterjedt enyhítésre szorulnak ahhoz, hogy egyáltalán folytatni tudják a termelést."

Különösen azért, mert a megtakarítási lehetőségek már nagyrészt kimerültek, amint azt a szövetségek nyílt levele is megállapítja. "Az energiaigényes vállalatok az elmúlt években elvileg már saját érdekükben is maximális energiahatékonyságot értek el."

Ezenkívül a magas energiaárak okozta terhek jelenleg a fő, de korántsem az egyetlen problémát jelentik. "Ehhez jönnek még a megszakadt ellátási láncok, a munkaerőhiány és a nyersanyaghiány" - áll a levélben. "A vállalatok már nem tudják ezeket a hatalmas költségnövekedéseket megtakarításokkal kompenzálni, vagy az eladási áraikban arányosan áthárítani a fogyasztókra."

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-09-27 | 11:16
Az előzetes adatok alapján az SPD győzött Németországban

Az előzetes adatok alapján az SPD győzött Németországban

 • Szorosan mögötte a CDU-CSU szövetség, de a kormányalakítás senkinek sem lesz egyszerű.
Kül 2021-07-08 | 11:37
Egyetlen napot se élt a baloldali álhír: a Bizottság nem dobta vissza a magyar Helyreállítási tervet

Egyetlen napot se élt a baloldali álhír: a Bizottság nem dobta vissza a magyar Helyreállítási tervet

 • Kéjes örömmel hozta kedden a baloldali cselédmédia a Politico-ra hivatkozva, hogy a Bizottság visszadobta a magyar fejlesztési terveket.
 • Ahogyan sok függetlenül objektív álhírről, erről is kiderült, egy szó sem igaz belőle.
 • A magyarokkal ellenséges Vera Jourová cáfolta a hazai cselédsajtó meséit.
Kül 2021-07-07 | 15:42
Zavartalanul folyik a migránstaxiztatatás a Földközi-tengeren

Zavartalanul folyik a migránstaxiztatatás a Földközi-tengeren

 • Jelenleg az Ocean Viking nevű hajó keres magának kikötőt 572, a tengeri csónakokból összeszedett migránssal a fedélzetén.
 • A mentőhajók tevékenysége sok európai politikusnak szúrja a szemét, mert azzal, hogy ezek a hajók végül felveszik a nyílt tengeren a migránsokat, az embercsempészek is tisztában vannak.
 • Ezért bátran indítják meg a líbiai partoktól a nyílt vizek felé a szállításra alkalmatlan, de migránsokkal túlzsúfolt rozoga csónakjaikat.
 • Ezt a gyakorlatot cinkos összejátszásnak tartja minden migrációkritikus politikus.
 • Ráadásul az embercsempészek százmillió eurónyi feketepénzt keresnek azzal évente, hogy embereket küldenek a hullámsír felé.
Kül 2021-06-05 | 17:11
Calais: az összecsapások után a rendőrség szombaton folytatta a dzsungelnek nevezett migránstábor kiürítését

Calais: az összecsapások után a rendőrség szombaton folytatta a dzsungelnek nevezett migránstábor kiürítését

 • Pénteken 2016 óta nem látott erőszakos cselekmények történtek Calaisban, a dzsungelnek nevezett migránstáborban.
 • A legalább 650 migráns lakta tábor lakóiból 300 vascsövekkel felszerelkezve támadtak rá a rendőrökre, hetet megsebesítve.
Kül 2021-05-15 | 15:20
Horvátország továbbra is zárva tart

Horvátország továbbra is zárva tart

 • Bár sokan nyitásra számítottak, május 31-ig meghosszabbították a korlátozásokat Horvátországban.
 • Horvátországban nem oltanak keleti vakcinákkal, csak európai uniós beszerzésűekkel. Átoltottságuk alig több, mint a magyar fele, és az Európai Unió átlagát sem érik el.
Kül 2021-08-20 | 13:34
Németország: Szászországban 2500 bűncselekmény elkövetésével gyanúsítanak olyan külföldieket, akiket ki kellett volna toloncolni

Németország: Szászországban 2500 bűncselekmény elkövetésével gyanúsítanak olyan külföldieket, akiket ki kellett volna toloncolni

 • Óriási gond, hogy az elutasított menedékkérők nagy részét nem tudják kitoloncolni, így azok az országban maradnak.
 • 2020 végén több mint 230 000 "megtűrt külföldi" tartózkodott Németországban.