"Németországban jelentős hiányok fenyegetnek az élelmiszerellátásban"

"Németországban jelentős hiányok fenyegetnek az élelmiszerellátásban"
  • A fagyasztott élelmiszerek és friss termékek gyártói nyílt levélben kérnek segítséget.
  • A magas energiaköltségek sok vállalat számára már nem elviselhetőek.
  • Az iparág termeléscsökkentésre, hiányosságokra - és fizetésképtelenségre - figyelmeztet.

A németországi fagyasztott és friss élelmiszeripar a magas energiaárak miatt a termelés közelgő leállítására figyelmeztet az élelmiszeriparban, és állami támogatásra szólít fel - írja a WELT.

"Németországban jelentős ellátási hiányosságok fenyegetnek a lakosság napi élelmiszerellátásában. A helyzet több mint súlyos" - olvasható az iparág nyílt levelében, amelyet Olaf Scholz kancellárnak (SPD), Robert Habeck szövetségi gazdasági miniszternek és Cem Özdemir szövetségi élelmezésügyi miniszternek (mindketten Zöldek) címeztek.

"A vállalkozások most a gyártósorok közelgő leállásától és az élelmiszerek elosztására szolgáló hideg logisztikai központok bezárásától tartanak. Néhányan már most is készülnek az esetleges fizetésképtelenségre." Ennek oka, hogy a nyereségesség napról napra romlik, és a likviditási helyzet egyre feszültebbé válik.

Ennek hátterében a drámaian megemelkedett villamosenergia- és gázellátási árak állnak, amelyek különösen a fagyasztott élelmiszerek és friss termékek gyártóit terhelik.

"Az élelmiszeripar jelenleg a második világháború vége óta a legsúlyosabb válságát éli át" - áll a levélben, amelyet a Német Fagyasztott Élelmiszer Intézet (DTI) és a Német Hidegtároló és Hideglogisztikai Vállalkozások Szövetsége (VDKL) kezdeményezett, és amelyet öt másik élelmiszeripari ágazati szövetség is aláírt.

Ezek közé tartozik a Német Húsipari Szövetség (VDF), a Német Halászati Szövetség és a Német Gyümölcs Szakmai Szövetség (DFHV). Ennek ellenére a panasz szerint a fagyasztott élelmiszerek gyártói, a hűtőházak és a logisztikai vállalatok nem kapnak pénzügyi támogatást.

Az ágazati szövetségek szerint azonban ez már most is gyorsan üres polcokhoz vezethet a szupermarketekben és a diszkontokban. "Most cselekedjenek, különben a német lakosság hűtőszekrényei és fagyasztóládái hamarosan üresek maradnak" - áll a levelekben.

Sabine Eichner, a DTI ügyvezető igazgatója a WELT-nek elmondta, hogy a fagyasztott élelmiszeripar már régóta készül a válsághelyzetekre. "A helyzet feszült, és a terhelhetőségi korlátot már elérték, így a vállalatoknak vészhelyzet esetén csökkenteniük kell a választékot."

Az érintett szövetségek most a német kormányhoz fordulnak, hogy nyújtson pénzügyi támogatást a különösen energiaigényes kkv-knak. "Rövid távon nyissák meg az energiaköltség-csökkentési programot a fagyasztott élelmiszerlánc valamennyi középvállalkozása számára" - áll a levélben, akik egyben "elsőbbséget" követelnek Németország energiaellátásának biztosításában.

A DTI vezetője, Eichner szerint a nyílt levélhez azért folyamodtak, mert a Szövetségi Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Minisztérium (BMEL) nem reagált a szövetségek különböző leveleire és segélykiáltásaira, amelyek a teljes élelmiszeripar szövetségei részéről érkeztek, amely 186 milliárd eurós forgalmával és 638 000 alkalmazottal közel 6200 vállalatnál az ötödik legnagyobb ipari ágazat az országban. "Özdemir miniszter nyilvánvalóan elfogadja, hogy a vállalatok csődbe mennek" - zárja Eichner. "A baj nagy, de senki sem hallgat ránk."

És valóban, hasonló vádak érkeznek az iparág más részeiről is. Pedig a politikusoknak nagy érdeke lehet egy versenyképes németországi élelmiszeripar, mondják különböző oldalról. "Nem lehet mindent csak szociálpolitikai szinten szabályozni" - panaszolja Eichner, a DTI képviselője, utalva olyan kérdésekre, mint az üzemanyag-kedvezmény vagy az energiaár-átalány.

"A könnyítéseket sokkal korábban kell nyújtani, hogy a problémák eleve ne merüljenek fel, és hogy az inflációs ráták ne emelkedjenek olyan magasra." Ez magában foglalná mind a vállalatoknak nyújtott célzott támogatást, mind az energiaellátás bővítését.

"A robbanásszerűen emelkedő energiaköltségek miatt sok német élelmiszertermelő áll a falnak szorítva" - jelentette Peter Feller, a Német Élelmiszer- és Italipari Szövetség (BVE) vezérigazgató-helyettese. "Kiterjedt enyhítésre szorulnak ahhoz, hogy egyáltalán folytatni tudják a termelést."

Különösen azért, mert a megtakarítási lehetőségek már nagyrészt kimerültek, amint azt a szövetségek nyílt levele is megállapítja. "Az energiaigényes vállalatok az elmúlt években elvileg már saját érdekükben is maximális energiahatékonyságot értek el."

Ezenkívül a magas energiaárak okozta terhek jelenleg a fő, de korántsem az egyetlen problémát jelentik. "Ehhez jönnek még a megszakadt ellátási láncok, a munkaerőhiány és a nyersanyaghiány" - áll a levélben. "A vállalatok már nem tudják ezeket a hatalmas költségnövekedéseket megtakarításokkal kompenzálni, vagy az eladási áraikban arányosan áthárítani a fogyasztókra."

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-05 | 18:05
Föllángolt a német maszk-botrány: az egészségügyi miniszter százmilliós tételben ajándékozta volna fogyatékosoknak és hajléktalanoknak a hasznavehetetlen maszkokat

Föllángolt a német maszk-botrány: az egészségügyi miniszter százmilliós tételben ajándékozta volna fogyatékosoknak és hajléktalanoknak a hasznavehetetlen maszkokat

  • A német szövetségi kormány 2020 márciusában 1,5 milliárd euróért halmozott fel FFP2 maszkokat.
  • Később kiderült, hogy a maszkok gyatra minőségűek voltak.
  • Ennek ellenére százmilliónál is többet szállítottak ki idősotthonokba és idősápolóknak.
  • Most egy belső iratból az derült ki, az egészségügi miniszter úgy szabadult volna meg a rossz maszkoktól, hogy hajléktalanoknak és fogyatékkal élőknek adja azokat.
Kül 2021-05-14 | 16:00
Az igazság utat tör magának: nem emelnek vádat a hazáját a migrációtól védő Salvini ellen, de vár még rá egy másik hasonló bírósági eljárás

Az igazság utat tör magának: nem emelnek vádat a hazáját a migrációtól védő Salvini ellen, de vár még rá egy másik hasonló bírósági eljárás

  • A bíróság elfogadta a politikus védelmének állásfoglalását, vagyis azt, belügyminiszterként Salvini nem követett el bűncselekményt azzal, hogy 2019 júliusában öt napig nem engedélyezte a Gregoretti katonai hajóval érkezett bevándorlók partraszállását.
  • A volt tárcavezetőt többek között azzal gyanúsították, hogy embereket fosztott meg személyi szabadságuktól.
  • Salvinire azonban vár még egy hasonló bírósági eljárás szeptemberben, mely egy másik hajót, egy másik migránscsoport feltartóztatását érinti.
  • Akkor a spanyol civilhajó, az Open Arms fedélzetén érkezett 147 migránst várakozott három hétig Lampedusa szigete előtt.
  • A politikus elítélése esetén 15 év börtönt is kaphat.

 

Kül 2021-06-21 | 17:45
Megállíthatják-e a menekültek a társadalom elöregedését? - teszi fel a kérdést a Der Tagesspiegel

Megállíthatják-e a menekültek a társadalom elöregedését? - teszi fel a kérdést a Der Tagesspiegel

  • Évetne 27 000, úgynevezett védett státuszú gyermek születik Németországban.
  • Ez hatszor akkora szám, mint 2015 előtt.
Kül 2021-12-13 | 11:13
Keményen odacsaptak a lengyelek: nem fizetnek az EU-nak, amíg nem fejezik be ellenük a jogállamisági hercehurcát

Keményen odacsaptak a lengyelek: nem fizetnek az EU-nak, amíg nem fejezik be ellenük a jogállamisági hercehurcát

  • Bejelentették azt is, mindent megvétóznak addig, amíg nem juthatnak hozzá a jogosan nekik járó pénzekhez.
Kül 2021-05-23 | 14:00

Az osztrák katonai parancsnokság figyelmeztetése: jelentősen nő az osztrák határon feltartóztatott illegális migránsok száma

  • Az osztrák szövetségi hadsereg a migráció erősödését jelzi előre.
  • "Felső-Ausztria már így is túl sok migránst fogadott be, ami nap mint nap megmutatkozik a tömeges integrációs konfliktusokból" - figyelmeztet Felső-Ausztria kormányzóhelyettese.
  • Jelenleg is 500 felső-ausztriai katona szolgál a határaikon.