"Németországban jelentős hiányok fenyegetnek az élelmiszerellátásban"

"Németországban jelentős hiányok fenyegetnek az élelmiszerellátásban"
 • A fagyasztott élelmiszerek és friss termékek gyártói nyílt levélben kérnek segítséget.
 • A magas energiaköltségek sok vállalat számára már nem elviselhetőek.
 • Az iparág termeléscsökkentésre, hiányosságokra - és fizetésképtelenségre - figyelmeztet.

A németországi fagyasztott és friss élelmiszeripar a magas energiaárak miatt a termelés közelgő leállítására figyelmeztet az élelmiszeriparban, és állami támogatásra szólít fel - írja a WELT.

"Németországban jelentős ellátási hiányosságok fenyegetnek a lakosság napi élelmiszerellátásában. A helyzet több mint súlyos" - olvasható az iparág nyílt levelében, amelyet Olaf Scholz kancellárnak (SPD), Robert Habeck szövetségi gazdasági miniszternek és Cem Özdemir szövetségi élelmezésügyi miniszternek (mindketten Zöldek) címeztek.

"A vállalkozások most a gyártósorok közelgő leállásától és az élelmiszerek elosztására szolgáló hideg logisztikai központok bezárásától tartanak. Néhányan már most is készülnek az esetleges fizetésképtelenségre." Ennek oka, hogy a nyereségesség napról napra romlik, és a likviditási helyzet egyre feszültebbé válik.

Ennek hátterében a drámaian megemelkedett villamosenergia- és gázellátási árak állnak, amelyek különösen a fagyasztott élelmiszerek és friss termékek gyártóit terhelik.

"Az élelmiszeripar jelenleg a második világháború vége óta a legsúlyosabb válságát éli át" - áll a levélben, amelyet a Német Fagyasztott Élelmiszer Intézet (DTI) és a Német Hidegtároló és Hideglogisztikai Vállalkozások Szövetsége (VDKL) kezdeményezett, és amelyet öt másik élelmiszeripari ágazati szövetség is aláírt.

Ezek közé tartozik a Német Húsipari Szövetség (VDF), a Német Halászati Szövetség és a Német Gyümölcs Szakmai Szövetség (DFHV). Ennek ellenére a panasz szerint a fagyasztott élelmiszerek gyártói, a hűtőházak és a logisztikai vállalatok nem kapnak pénzügyi támogatást.

Az ágazati szövetségek szerint azonban ez már most is gyorsan üres polcokhoz vezethet a szupermarketekben és a diszkontokban. "Most cselekedjenek, különben a német lakosság hűtőszekrényei és fagyasztóládái hamarosan üresek maradnak" - áll a levelekben.

Sabine Eichner, a DTI ügyvezető igazgatója a WELT-nek elmondta, hogy a fagyasztott élelmiszeripar már régóta készül a válsághelyzetekre. "A helyzet feszült, és a terhelhetőségi korlátot már elérték, így a vállalatoknak vészhelyzet esetén csökkenteniük kell a választékot."

Az érintett szövetségek most a német kormányhoz fordulnak, hogy nyújtson pénzügyi támogatást a különösen energiaigényes kkv-knak. "Rövid távon nyissák meg az energiaköltség-csökkentési programot a fagyasztott élelmiszerlánc valamennyi középvállalkozása számára" - áll a levélben, akik egyben "elsőbbséget" követelnek Németország energiaellátásának biztosításában.

A DTI vezetője, Eichner szerint a nyílt levélhez azért folyamodtak, mert a Szövetségi Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Minisztérium (BMEL) nem reagált a szövetségek különböző leveleire és segélykiáltásaira, amelyek a teljes élelmiszeripar szövetségei részéről érkeztek, amely 186 milliárd eurós forgalmával és 638 000 alkalmazottal közel 6200 vállalatnál az ötödik legnagyobb ipari ágazat az országban. "Özdemir miniszter nyilvánvalóan elfogadja, hogy a vállalatok csődbe mennek" - zárja Eichner. "A baj nagy, de senki sem hallgat ránk."

És valóban, hasonló vádak érkeznek az iparág más részeiről is. Pedig a politikusoknak nagy érdeke lehet egy versenyképes németországi élelmiszeripar, mondják különböző oldalról. "Nem lehet mindent csak szociálpolitikai szinten szabályozni" - panaszolja Eichner, a DTI képviselője, utalva olyan kérdésekre, mint az üzemanyag-kedvezmény vagy az energiaár-átalány.

"A könnyítéseket sokkal korábban kell nyújtani, hogy a problémák eleve ne merüljenek fel, és hogy az inflációs ráták ne emelkedjenek olyan magasra." Ez magában foglalná mind a vállalatoknak nyújtott célzott támogatást, mind az energiaellátás bővítését.

"A robbanásszerűen emelkedő energiaköltségek miatt sok német élelmiszertermelő áll a falnak szorítva" - jelentette Peter Feller, a Német Élelmiszer- és Italipari Szövetség (BVE) vezérigazgató-helyettese. "Kiterjedt enyhítésre szorulnak ahhoz, hogy egyáltalán folytatni tudják a termelést."

Különösen azért, mert a megtakarítási lehetőségek már nagyrészt kimerültek, amint azt a szövetségek nyílt levele is megállapítja. "Az energiaigényes vállalatok az elmúlt években elvileg már saját érdekükben is maximális energiahatékonyságot értek el."

Ezenkívül a magas energiaárak okozta terhek jelenleg a fő, de korántsem az egyetlen problémát jelentik. "Ehhez jönnek még a megszakadt ellátási láncok, a munkaerőhiány és a nyersanyaghiány" - áll a levélben. "A vállalatok már nem tudják ezeket a hatalmas költségnövekedéseket megtakarításokkal kompenzálni, vagy az eladási áraikban arányosan áthárítani a fogyasztókra."

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-05-11 | 12:19
Burgenlandban igazoltan megjelent az indiai dupla vírusmutáns

Burgenlandban igazoltan megjelent az indiai dupla vírusmutáns

 • Az indiai koronamutáció három esete igazolódott Burgenlandban.
 • A fertőzési láncolat azonban megszakadhatott. A múlt héten Salzburg tartományban is megerősítettek egy esetet.
Kül 2021-06-06 | 12:40
Közös interjút adott a WELT-nek a német hírszerzés és az alkotmányvédelem feje: iszlamizmusra, jobboldai szélsőségekre és egyre brutálisabb baloldali extrémizmusra figyelmeztetnek, amely terrorizmusba csaphat át

Közös interjút adott a WELT-nek a német hírszerzés és az alkotmányvédelem feje: iszlamizmusra, jobboldai szélsőségekre és egyre brutálisabb baloldali extrémizmusra figyelmeztetnek, amely terrorizmusba csaphat át

 • Ritka alkalom: páros interjút adott a német Szövetségi Hírszerző Szolgálat (BND) és az Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) elnöke.
 • "Mint a hidegháború idején" - számoltak be az ügynökségeiknél tapasztalt kihívásokról.
 • A közös interjúban jobboldali szélsőségekről, iszlamizmusról és az egyre brutálisabb baloldali szélsőségekről beszéltek.
 • Még mindig nagyon nagy az iszlamista potenciál, és elég ember van, "aki bármikor támadást hajthat végre" - fogalmazott az Alkotmányvédelem feje.
Kül 2022-10-18 | 14:59
3 órás áramszünetekre készítik fel a lakosságot Nagy-Britanniában

3 órás áramszünetekre készítik fel a lakosságot Nagy-Britanniában

 • A National Grid arra figyelmeztetett, hogy a brit háztartások idén télen áramkimaradásokkal szembesülhetnek.
 • Korábban a National Grid mindig azt mondta, hogy ha tervezett áramkimaradások lennének, azok csak a nagyvállalatokat érintenék, a háztartásokat nem.
 • Az áramkimaradások a leghidegebb napokon délután 4 és este 7 óra között következhetnek be.
 • Ha az áramkimaradások valóban megtörténnek, az lesz az első alkalom, hogy az 1970-es évek óta ellenőrzött áramkimaradásokra kerül sor.
Kül 2021-07-05 | 12:34
Amerikában 1000 Covid-halottból 920 nincs beoltva

Amerikában 1000 Covid-halottból 920 nincs beoltva

 • Ezt az adatot Anthony Fauci ismertette.
 • Arra kérte az embereket, oltassák be magukat.
Kül 2021-06-05 | 18:56
BILD a kölni patkányinvázióról: "A patkányok választhatnak a kebab és a pizza között. Miért kellene mérgezett csalit enniük?"

BILD a kölni patkányinvázióról: "A patkányok választhatnak a kebab és a pizza között. Miért kellene mérgezett csalit enniük?"

 • A német országos sajtót is elérte a kölni patkányinvázó.
 • A helyi társasházkezelő "nehéz ügyfélkörre" hivatkozik, akik egyszerűen kidobálják a szemetet az erkélyekről a panelek előtt lévő területekre.
 • A bérlők nagy része bolgár és román.
Kül 2021-07-06 | 13:32
Middelberg belügyi szakértő: "Megnövekedett a migrációs nyomás Németországra"

Middelberg belügyi szakértő: "Megnövekedett a migrációs nyomás Németországra"

 • Ismét több mint 10 000 első menedékkérelmet nyújtottak be Németországban.
Kül 2022-03-11 | 11:23
Orbán elérte, hogy a szankciók ne terjedjenek ki az olaj- és gázszállításokra

Orbán elérte, hogy a szankciók ne terjedjenek ki az olaj- és gázszállításokra

 • Versaillesben tárgyaltak Európa kormányfői az ukrán válságról.
 • Macron elnök azzal a javaslattal érkezett a találkozóra, hogy a szankciókat terjesszék ki az olaj- és gázszállításokra is.
 • Ez elképzelhetetlenül megemelte volna Európában a földgáz, a benzin, és a gázolaj árát.
 • Radikális ármelkedést okozva ezzel minden szektorban.
 • Éjjel sikerült ezt megakadályozni, így a szankciós politikába nem kerülnek be az energiahordozók, Magyarország ellátása a jövőben is biztosított.