Hogy Afganisztán polgárháborúba sodródik, "az a rideg valóság"

Hogy Afganisztán polgárháborúba sodródik, "az a rideg valóság"
 • Hetek óta érkeznek a vészjelzések a káoszba süllyedő Afganisztánból.
 • A legtöbb szakértő egy hatalmas migrációs hullámtól tart.
 • Pár napja a BILD videóriportban mutatta meg, hogy naponta 8000 és 10000 közötti ember váltja ki útlevelét, hogy Európa felé indulhasson.
 • Az országban milliós számban vannak menekültek, ahogyan Pakisztánban és Iránban is százezrek.
 • Törökországban is megközelíti a millós számot az afgán migránsok száma.

Több mint ezer civil vesztette életét az elmúlt hónapban az afgán kormány ellen harcot folytató tálibok offenzívája során, az afganisztáni háború "véresebb, pusztítóbb szakaszába" lépett – mondta Deborah Lyons, az ENSZ afganisztáni különmegbízottja az ENSZ Biztonsági Tanácsában felszólalva - írja az MTI.

Lyons megkérdőjelezte a radikális iszlamista felkelők elkötelezettségét a politikai rendezés iránt. A különmegbízott szerint "ha valóban elkötelezettek lennének a tárgyalásos rendezés iránt, akkor nem kockáztatnának ennyi civil halálos áldozatot. Tudatában lennének annak, hogy a megbékélés folyamata annál inkább kihívást jelent, minél nagyobb a vérontás".

A különmegbízott szerint azzal, hogy a tálibok "lakott területeket támadnak, szándékosan okoznak hatalmas károkat és halálos áldozatokat tömeges mértékben. Mindazonáltal a nagyobb lakot területeket övező fenyegetés a tálibok stratégiai döntésének tűnik, akik látszólag belemennek az eseményekből lehetségesen következő vérontásba" – mondta.

"Ez már egy másfajta, a nem régi Szíriára vagy a nem annyira régi Szarajevóra emlékeztető háború" – mondta a világszervezet afganisztáni különmegbízottja.

Vaszilij Nyebenzja orosz ENSZ-nagykövet a BT ülésén felszólalva azt mondta: a romló afganisztáni helyzet növekvő aggodalomra ad okot, és "a külföldi erők kivonása komor kilátásokat jelent". "Egyértelmű, hogy az afganisztáni helyzetnek nincs katonai megoldása, mindazonáltal a jelenlegi helyzetben annak esélye, hogy Afganisztán egy teljes körű és elhúzódó polgárháborúba sodródik, sajnálatos módon, a rideg valóság, tekintve, hogy nem történt előrelépés a béketárgyalásokon" – mondta.

Jeffrey Laurentis magas rangú amerikai diplomata felszólította a tálibokat, hogy hagyjanak fel offenzívájukkal, törekedjenek a politikai rendezésre, és kíméljék az afgán infrastruktúrát és népet. "A táliboknak hallania kell a nemzetközi közösségtől, hogy nem fogjuk elfogadni a katonai hatalomátvételt Afganisztánban, sem azt, hogy visszatérjen a tálibok iszlám emirátusa" – mondta.

Ghulám Iszacsai afgán ENSZ-nagykövet felszólította a BT-t, hogy tegyen erőfeszítéseket egy "katasztrofális helyzet" kialakulásának megakadályozására. "Riasztanak minket a tálibok és külföldi terrorista szövetségeseik által csaknem a fél ország területén elkövetett jogsértésekről szóló jelentések és incidensek, és rendkívül aggódunk a tálibok támadásai alatt álló városokban lakó emberek biztonsága miatt" – mondta.

A tálibok májusban átfogó offenzívát indítottak a kormányerők ellen, kihasználva azt, hogy az amerikaiak vezette nemzetközi haderő elkezdte a kivonulást az országból. Nagy területeket vontak uralmuk alá, kiszorítva az ellenállást alig tanúsító kormányerőket. Mindeközben a Dohában hónapok óta tartó afgánközi béketárgyalásokon a feleknek továbbra sem sikerül előrelépést elérniük. A radikális iszlamisták pénteken offenzívájuk megindítása óta először elfoglaltak egy tartományi székhelyet, és megölték a fő kormányszóvivőt a fővárosban, Kabulban.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-07-28 | 19:21
Újabb botrányban vergődik a magyargyűlölő Mark Rutte, Fekete-Győr holland szövetségese

Újabb botrányban vergődik a magyargyűlölő Mark Rutte, Fekete-Győr holland szövetségese

 • Rutte visszatartotta a parlamenti képviselők elől a lényeges információkat, például azt, hogy az Északi Áramlat 2 gázvezetékről és a szankciókról is szó esett az informális egyeztetéseken az orosz diplomatákkal.
Kül 2021-06-21 | 17:45
Megállíthatják-e a menekültek a társadalom elöregedését? - teszi fel a kérdést a Der Tagesspiegel

Megállíthatják-e a menekültek a társadalom elöregedését? - teszi fel a kérdést a Der Tagesspiegel

 • Évetne 27 000, úgynevezett védett státuszú gyermek születik Németországban.
 • Ez hatszor akkora szám, mint 2015 előtt.
Kül 2021-06-14 | 16:35
Nyugdíjkorhatár-vita Németországban: szakértők 68 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt

Nyugdíjkorhatár-vita Németországban: szakértők 68 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt

 • "A nyugdíjrendszer a tönk szélén áll" - mondják a szakértők.
 • Ezért fokozzák a nyomást a politikusokra.
 • Szerintük a német nyugdíjrendszer a "csőd szélén áll".
Kül 2021-07-07 | 15:42
Zavartalanul folyik a migránstaxiztatatás a Földközi-tengeren

Zavartalanul folyik a migránstaxiztatatás a Földközi-tengeren

 • Jelenleg az Ocean Viking nevű hajó keres magának kikötőt 572, a tengeri csónakokból összeszedett migránssal a fedélzetén.
 • A mentőhajók tevékenysége sok európai politikusnak szúrja a szemét, mert azzal, hogy ezek a hajók végül felveszik a nyílt tengeren a migránsokat, az embercsempészek is tisztában vannak.
 • Ezért bátran indítják meg a líbiai partoktól a nyílt vizek felé a szállításra alkalmatlan, de migránsokkal túlzsúfolt rozoga csónakjaikat.
 • Ezt a gyakorlatot cinkos összejátszásnak tartja minden migrációkritikus politikus.
 • Ráadásul az embercsempészek százmillió eurónyi feketepénzt keresnek azzal évente, hogy embereket küldenek a hullámsír felé.
Kül 2021-06-07 | 12:21
Luxuscikké vált az áram Németországban: 2020-ban is ők fizettek a legtöbbet az áramért Európában

Luxuscikké vált az áram Németországban: 2020-ban is ők fizettek a legtöbbet az áramért Európában

 • Háromszor annyit fizet egy német a villamos energiáért kilowattóránként, mint egy magyar fogyasztó.
Kül 2022-03-25 | 14:47
Cseh Katalin: inkább az EU tárgyaljon a gázárról, még ha drágább is

Cseh Katalin: inkább az EU tárgyaljon a gázárról, még ha drágább is

 • Ő könnyen kifizeti a drágább energiát a három és fél milliós nettó fizetéséből, amit a szájtépésért kap.