A német Legfelsőbb Bíróság egy perben érvénytelenítette a Facebook általános szerződési feltételeit a bejegyzések törlésére és a felhasználók letiltására vonatkozóan

A német Legfelsőbb Bíróság egy perben érvénytelenítette a Facebook általános szerződési feltételeit a bejegyzések törlésére és a felhasználók letiltására vonatkozóan
 • Minden érintettet meg kell hallgatni, érvelt a bíróság.

A szóbeli meghallgatáson a szenátus elnöke tudatta, hogy a Facebook a saját szabályai szerint törölheti a felhasználók bejegyzéseit. Most azonban a Szövetségi Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, hogy a felhasználókat meg kell hallgatni - tudósít a FAZ.

A Szövetségi Legfelsőbb Bíróság (BGH) érvénytelennek nyilvánította a Facebook általános szerződési feltételeit a bejegyzések törlésére és a felhasználók letiltására vonatkozóan. A BGH harmadik polgári szenátusa ezt csütörtökön Karlsruhéban az érintett felhasználók meghallgatási jogainak hiányával indokolta. A Facebook nem volt jogosult a felhasználói fiókok ideiglenes letiltására és a bejegyzések kérés nélküli törlésére. A 2018. április 19-i törlési szabályok érvénytelenek voltak - döntött a BGH III. polgári szenátusa (III ZR 179/20. és III ZR 192/20. sz. ügy), mert a Facebook "nem vállalja egyúttal, hogy a felhasználót legalább utólagosan tájékoztatja a posztja törléséről és a felhasználói fiókjának tervezett zárolásáról, előzetesen tájékoztatja az okról, és lehetőséget biztosít számára, hogy utólagosan új döntéssel reagáljon" - érvelt a bíróság.

A vállalat szerint két Facebook-felhasználó becsmérlő megjegyzéseket tett a muszlimokról és bevándorlókról, és emiatt ideiglenesen blokkolták őket. A Facebook a "közösségi normákra" hivatkozott. A felhasználók felléptek ez ellen, mondta a techóriás.

Az első tárgyalt ügyben a felperes 2018-ban idegengyűlölő bejegyzést tett közzé a Facebookon. "A migránsok gyilkolhatnak és erőszakolhatnak itt, és senkit sem érdekel! Szeretném, ha az alkotmányvédelmi hivatal lépéseket tenne ez ügyben." A németeket viszont kriminalizálták, ha más véleményük volt - írta a nő, utalva az úgynevezett "Reichsbürger" elleni állami fellépésre.

A második esetben egy Facebook-felhasználó kommentált egy videót, amelyben egy migrációs hátterű személy megtagadta, hogy egy rendőrnő ellenőrizze. A Facebook a bejegyzéseket gyűlöletbeszédnek és a közösségi normák megsértésének minősítette. Törölte a bejegyzéseket, és 30, illetve három napra felfüggesztette a fiókokat. Ez idő alatt az érintettek nem tudtak semmit sem közzétenni, sem hozzászólni, és nem tudták használni a Messenger funkciót sem. A nő és a férfi bíróság elé vitte az ügyet, mert az intézkedések indokolatlanul hátrányos helyzetbe hozzák őket, mondták. A véleménynyilvánítás szabadságához való alapvető joguk sérült. A posztok érvelésük szerint nem volt sem gyűlöletbeszéd, sem büntethető.

Amint azt Ulrich Herrmann bíró az ítélet indoklásában kifejtette, a Facebook elvileg akkor is törölheti a bejegyzéseket vagy blokkolhatja a felhasználókat, ha azok nem sértik a büntetőjogot. Ugyanakkor a "konfliktusos alapjogok" alapján egyensúlyt kell találni a vállalat és a felhasználók alapvető jogai között.

A Facebooknak legalább utólag tájékoztatnia kellett volna az érintett felhasználókat a posztok eltávolításáról és a tervezett fiókblokkolásról, és lehetőséget kellett volna adnia nekik a válaszadásra. Ennek megfelelően a korábbi fellebbviteli ítéleteket részben hatályon kívül helyezték. A Facebooknak újra közzé kell tennie a törölt bejegyzéseket, és nem törölheti azokat újra.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-05-30 | 13:42

BILD: Gusztustalan gyűlöletfelvonulás Hamburgban - az iszlamista csőcselék antiszemita jelszavakat ordibál

 • Továbbra sem csillapodik a Németországot sokkoló utcai antiszemitizmus, mely azt követően lángolt fel, hogy a Hamász rakétáival szemben Izrael megvédte magát.
 • Most egy hamburgi tüntetésről számol be a BILD, melyet egy másfél évtizede betiltott, de illegalitásban továbbra is működő német iszlamista szervezet rendezett.
Kül 2021-07-14 | 14:24
A német zöld feminista visszaszorítaná az autók "férfi dominanciáját" a városokban

A német zöld feminista visszaszorítaná az autók "férfi dominanciáját" a városokban

 • Megszólalt Karácsony Gergely német női hangja.
Kül 2021-05-18 | 12:07
Újra felpörgött a MigránsTAXI - májusban eddig 400 illegális migránst vett fel a Sea-Eye 4 hajó a Földközi-tengeren

Újra felpörgött a MigránsTAXI - májusban eddig 400 illegális migránst vett fel a Sea-Eye 4 hajó a Földközi-tengeren

 • A Sea-Eye 4 mentőhajó több mint 400 csónakos migránst vett fel ebben a hónapban a Földközi-tengeren.
 • A mentőhajók működését rengeteg kritika éri, mert az embercsempészek tudják, ha a líbiai partoknál elbocsátják a rozzant fahajókat, akkor a partoktól nem messze a Sea-Eye 4 típusú hajók felveszik az utasokat.
 • Az embercsempészet elképesztően nagy üzlet Észak-Afrikában és a mediterrániumban, egyetlen migránst 3 000 és 10 000 euró közötti összegért visznek fel a líbiai partokhoz, hogy ott rossz minőségű faladikokba zsúfolják őket, nem törődve azzal, ha a nyílt tengeren a csónakok elsüllyednek, és hullámsírba temetnek tucatnyi embert.
 • Az illegális embercsempészek tehát cinkos alkuban dolgoznak a mentőhajókkal, és ez sokakban ellenérzéseket szül.
 • A FRONTEX ezért a mentőhajókat megelőzve sokszor szállítja vissza a csónakos migránsokat a Földközi-tengerről a líbiai menekültközpontokba.
 • Ahogy növekszik újra a földközi-tengeri migrációs nyomás, úgy kerül megint viták középpontjába a mentőhajók kétséges szerepe.
Kül 2021-05-18 | 10:41
REKORD - 5000 migráns özönlött be Spanyolország afrikai exklávéjába

REKORD - 5000 migráns özönlött be Spanyolország afrikai exklávéjába

 • A spanyol média szerint az észak-afrikai exklávéba, Ceutába 24 óra alatt több mint 5000 migráns érkezett Marokkóból.
 • Közülük mintegy 1500-an kiskorúak. Az emberek a marokkói Fnideq városából a Földközi-tengeren át úsztak, vagy apálykor a tengerparton is gyalogoltak, egy ember meghalt.

 

Kül 2021-08-20 | 12:37
Stefan Löfven svéd miniszterelnök: "Soha nem térünk vissza 2015-be"

Stefan Löfven svéd miniszterelnök: "Soha nem térünk vissza 2015-be"

 • Ezt az akkori migrációs helyzetre mondta Svédország miniszterelnöke.
 • A svéd evakuálásra nem lehetnek büszkék Svédországban: egyszerűen hátrahagyták a nekik dolgozó afgánokat, nem válaszolnak a telefonhívásaikra, blokkolták az email-címeiket.
Kül 2021-07-13 | 11:24

20 éves afgán késelt Hamburgban: 4 könnyebb sérült

 • Az eset még vasárnap történt.
 • A négyből 3 férfi úgy sérült meg, hogy szemtanúja volt a késelésnek, és le akarták fékezni az afgánt.