A német Legfelsőbb Bíróság egy perben érvénytelenítette a Facebook általános szerződési feltételeit a bejegyzések törlésére és a felhasználók letiltására vonatkozóan

A német Legfelsőbb Bíróság egy perben érvénytelenítette a Facebook általános szerződési feltételeit a bejegyzések törlésére és a felhasználók letiltására vonatkozóan
 • Minden érintettet meg kell hallgatni, érvelt a bíróság.

A szóbeli meghallgatáson a szenátus elnöke tudatta, hogy a Facebook a saját szabályai szerint törölheti a felhasználók bejegyzéseit. Most azonban a Szövetségi Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, hogy a felhasználókat meg kell hallgatni - tudósít a FAZ.

A Szövetségi Legfelsőbb Bíróság (BGH) érvénytelennek nyilvánította a Facebook általános szerződési feltételeit a bejegyzések törlésére és a felhasználók letiltására vonatkozóan. A BGH harmadik polgári szenátusa ezt csütörtökön Karlsruhéban az érintett felhasználók meghallgatási jogainak hiányával indokolta. A Facebook nem volt jogosult a felhasználói fiókok ideiglenes letiltására és a bejegyzések kérés nélküli törlésére. A 2018. április 19-i törlési szabályok érvénytelenek voltak - döntött a BGH III. polgári szenátusa (III ZR 179/20. és III ZR 192/20. sz. ügy), mert a Facebook "nem vállalja egyúttal, hogy a felhasználót legalább utólagosan tájékoztatja a posztja törléséről és a felhasználói fiókjának tervezett zárolásáról, előzetesen tájékoztatja az okról, és lehetőséget biztosít számára, hogy utólagosan új döntéssel reagáljon" - érvelt a bíróság.

A vállalat szerint két Facebook-felhasználó becsmérlő megjegyzéseket tett a muszlimokról és bevándorlókról, és emiatt ideiglenesen blokkolták őket. A Facebook a "közösségi normákra" hivatkozott. A felhasználók felléptek ez ellen, mondta a techóriás.

Az első tárgyalt ügyben a felperes 2018-ban idegengyűlölő bejegyzést tett közzé a Facebookon. "A migránsok gyilkolhatnak és erőszakolhatnak itt, és senkit sem érdekel! Szeretném, ha az alkotmányvédelmi hivatal lépéseket tenne ez ügyben." A németeket viszont kriminalizálták, ha más véleményük volt - írta a nő, utalva az úgynevezett "Reichsbürger" elleni állami fellépésre.

A második esetben egy Facebook-felhasználó kommentált egy videót, amelyben egy migrációs hátterű személy megtagadta, hogy egy rendőrnő ellenőrizze. A Facebook a bejegyzéseket gyűlöletbeszédnek és a közösségi normák megsértésének minősítette. Törölte a bejegyzéseket, és 30, illetve három napra felfüggesztette a fiókokat. Ez idő alatt az érintettek nem tudtak semmit sem közzétenni, sem hozzászólni, és nem tudták használni a Messenger funkciót sem. A nő és a férfi bíróság elé vitte az ügyet, mert az intézkedések indokolatlanul hátrányos helyzetbe hozzák őket, mondták. A véleménynyilvánítás szabadságához való alapvető joguk sérült. A posztok érvelésük szerint nem volt sem gyűlöletbeszéd, sem büntethető.

Amint azt Ulrich Herrmann bíró az ítélet indoklásában kifejtette, a Facebook elvileg akkor is törölheti a bejegyzéseket vagy blokkolhatja a felhasználókat, ha azok nem sértik a büntetőjogot. Ugyanakkor a "konfliktusos alapjogok" alapján egyensúlyt kell találni a vállalat és a felhasználók alapvető jogai között.

A Facebooknak legalább utólag tájékoztatnia kellett volna az érintett felhasználókat a posztok eltávolításáról és a tervezett fiókblokkolásról, és lehetőséget kellett volna adnia nekik a válaszadásra. Ennek megfelelően a korábbi fellebbviteli ítéleteket részben hatályon kívül helyezték. A Facebooknak újra közzé kell tennie a törölt bejegyzéseket, és nem törölheti azokat újra.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-08-13 | 13:35
Fokozzák az őrületet: Skóciában 4 éves kortól, szülői beleegyezés nélkül lehet nemet váltani

Fokozzák az őrületet: Skóciában 4 éves kortól, szülői beleegyezés nélkül lehet nemet váltani

 • A tanároknak azt is tanácsolják a skótok, hogy a diákok új neveit és személyes névmásaikat használják majd az iskolában, miután a gyermekek eldöntötték melyik nemhez tartoznak.
Kül 2022-02-25 | 23:55
Szijjártó a világpolitika színpadára emelte Magyarországot: felajánlotta a harcoló feleknek, tárgyaljanak Budapesten a békéért

Szijjártó a világpolitika színpadára emelte Magyarországot: felajánlotta a harcoló feleknek, tárgyaljanak Budapesten a békéért

 • Nem mindennapit húzott a magyar külügyminiszter.
 • A felek nem zárkóznak el, hogy Budapesten tárgyaljanak a békéről.
Kül 2021-06-21 | 15:28
Nincs az aljasságnak határa: afgán migránsok rendszeresen zaklatnak látássérült nőket Chemnitzben

Nincs az aljasságnak határa: afgán migránsok rendszeresen zaklatnak látássérült nőket Chemnitzben

 • A nők sérelmére elkövetett nemi erőszak, fogdosás, molesztálás, késes gyilkosságok és uszodai zaklatások a német sajtó híradásai szerint a mindennapok részei.
 • Most afgán elkövetőket keresnek Chemnitzben, akik látássérült nőket inzultáltak.
 • A másik kedvelt bűnelkövetése az afgánoknak Németország-szerte, hogy gyerekekkel zsúfolt játszóterek mellett önkielégítenek.
Kül 2021-06-13 | 18:19
"Eurómilliárdok szivárogtak a mocsárba"

"Eurómilliárdok szivárogtak a mocsárba"

 • A BENNFENTES többször cikkezett már a 1,5 milliárd eurós német maszbeszerzésről, melynek során silány minőségű FFP2-maszkokat vásárolt a szövetségi kormány.
 • Arról is írtunk, a kiszervezett koronateszt-központoknál ipari mértékű csalások történtek. Ezeket a központokat sokszor alvilági figurák üzemeltették, a napokban rajtaütések is voltak a botrány után.
 • Volt, hogy 200 napi teszteltre 2000 számlát nyújtottak be a szövetségi egészségügyi minisztériumnak, az állam pedig fizetett.
 • Most egy szakértő megszólalt az intenzíves ágyakat érintő csalás-sorozatról: szerinte "eurómilliárdok szivárogtak a mocsárba".
Kül 2022-02-23 | 12:47
Márki-Zay fegyvereket és magyar katonákat küldene Ukrajnába

Márki-Zay fegyvereket és magyar katonákat küldene Ukrajnába

 • Korábban Fekete-Győr András is így nyilatkozott.
 • Ő el akarta rettenteni az oroszokat.
 • Ő.