A német Legfelsőbb Bíróság egy perben érvénytelenítette a Facebook általános szerződési feltételeit a bejegyzések törlésére és a felhasználók letiltására vonatkozóan

A német Legfelsőbb Bíróság egy perben érvénytelenítette a Facebook általános szerződési feltételeit a bejegyzések törlésére és a felhasználók letiltására vonatkozóan
 • Minden érintettet meg kell hallgatni, érvelt a bíróság.

A szóbeli meghallgatáson a szenátus elnöke tudatta, hogy a Facebook a saját szabályai szerint törölheti a felhasználók bejegyzéseit. Most azonban a Szövetségi Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, hogy a felhasználókat meg kell hallgatni - tudósít a FAZ.

A Szövetségi Legfelsőbb Bíróság (BGH) érvénytelennek nyilvánította a Facebook általános szerződési feltételeit a bejegyzések törlésére és a felhasználók letiltására vonatkozóan. A BGH harmadik polgári szenátusa ezt csütörtökön Karlsruhéban az érintett felhasználók meghallgatási jogainak hiányával indokolta. A Facebook nem volt jogosult a felhasználói fiókok ideiglenes letiltására és a bejegyzések kérés nélküli törlésére. A 2018. április 19-i törlési szabályok érvénytelenek voltak - döntött a BGH III. polgári szenátusa (III ZR 179/20. és III ZR 192/20. sz. ügy), mert a Facebook "nem vállalja egyúttal, hogy a felhasználót legalább utólagosan tájékoztatja a posztja törléséről és a felhasználói fiókjának tervezett zárolásáról, előzetesen tájékoztatja az okról, és lehetőséget biztosít számára, hogy utólagosan új döntéssel reagáljon" - érvelt a bíróság.

A vállalat szerint két Facebook-felhasználó becsmérlő megjegyzéseket tett a muszlimokról és bevándorlókról, és emiatt ideiglenesen blokkolták őket. A Facebook a "közösségi normákra" hivatkozott. A felhasználók felléptek ez ellen, mondta a techóriás.

Az első tárgyalt ügyben a felperes 2018-ban idegengyűlölő bejegyzést tett közzé a Facebookon. "A migránsok gyilkolhatnak és erőszakolhatnak itt, és senkit sem érdekel! Szeretném, ha az alkotmányvédelmi hivatal lépéseket tenne ez ügyben." A németeket viszont kriminalizálták, ha más véleményük volt - írta a nő, utalva az úgynevezett "Reichsbürger" elleni állami fellépésre.

A második esetben egy Facebook-felhasználó kommentált egy videót, amelyben egy migrációs hátterű személy megtagadta, hogy egy rendőrnő ellenőrizze. A Facebook a bejegyzéseket gyűlöletbeszédnek és a közösségi normák megsértésének minősítette. Törölte a bejegyzéseket, és 30, illetve három napra felfüggesztette a fiókokat. Ez idő alatt az érintettek nem tudtak semmit sem közzétenni, sem hozzászólni, és nem tudták használni a Messenger funkciót sem. A nő és a férfi bíróság elé vitte az ügyet, mert az intézkedések indokolatlanul hátrányos helyzetbe hozzák őket, mondták. A véleménynyilvánítás szabadságához való alapvető joguk sérült. A posztok érvelésük szerint nem volt sem gyűlöletbeszéd, sem büntethető.

Amint azt Ulrich Herrmann bíró az ítélet indoklásában kifejtette, a Facebook elvileg akkor is törölheti a bejegyzéseket vagy blokkolhatja a felhasználókat, ha azok nem sértik a büntetőjogot. Ugyanakkor a "konfliktusos alapjogok" alapján egyensúlyt kell találni a vállalat és a felhasználók alapvető jogai között.

A Facebooknak legalább utólag tájékoztatnia kellett volna az érintett felhasználókat a posztok eltávolításáról és a tervezett fiókblokkolásról, és lehetőséget kellett volna adnia nekik a válaszadásra. Ennek megfelelően a korábbi fellebbviteli ítéleteket részben hatályon kívül helyezték. A Facebooknak újra közzé kell tennie a törölt bejegyzéseket, és nem törölheti azokat újra.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-02 | 15:21
Romániában 450%-kal több pénzzel lopták meg az államot a saját adóellenőrei, mint egy évvel korábban :D

Romániában 450%-kal több pénzzel lopták meg az államot a saját adóellenőrei, mint egy évvel korábban :D

 • Az ANAF egyes munkatársai 28,1 millió lejjel károsították meg 2020-ban az államkasszát - tudósít a Maszol.ro portál.
 • Ez mai árfolyamon számolva 1,973,639,458 forint.
 • A 2020-as lopásokhoz mérten 450%-kal nőtt az adóellenőrök által az állam kárára elkövetett törvénysértések összértéke.
Kül 2021-06-01 | 07:51
Lecointre tábornok, francia vezérkari főnök: A világrend monumentális újrarendeződése felé haladunk

Lecointre tábornok, francia vezérkari főnök: A világrend monumentális újrarendeződése felé haladunk

 • A francia hadsereg vezérkari főnöke előrejelzése szerint a konfliktusok kockázata 2030-ra megnő.
 • A vezérkari főnök álláspontja, hogy az Európai Uniónak el kell kerülnie azt a kényszerítő forgatókönyvet, hogy oldalt válasszon a szuparhatalmak között. 
 • "Az Egyesült Államokkal való kapcsolatainkat nem szabad megkérdőjelezni, de nem engedhetjük meg, hogy belekeveredjünk egy kiegyensúlyozatlan konfrontációba Kína és az Egyesült Államok között" - mondta.
 • Korábban Emmanuel Macron francia elnök is azt mondta, "kontraproduktív" lenne, ha az EU kifejezetten az Egyesült Államok oldalára állna a Kínával folytatott versengésben.
Kül 2021-07-28 | 15:28
Karácsony zöld szövetségesének kínos vesszőfutásáról ír a POLITICO

Karácsony zöld szövetségesének kínos vesszőfutásáról ír a POLITICO

 • Annalena Baerbock, a Zöldek kancellárjelöltje annyira lenullázta magát a kampány kezdetére, hogy a Politico a férfi társelnökről írt egy nagy riportot.
 • Baerbock ugyanazokat a hibákat követte el, mint Karácsony idehaza: hazudott a végzettségéről, kamuzott az önéletrajzában, tízezer eurónyi jövedelmet pedig elfelejtett bevallani.
Kül 2021-06-02 | 11:25

370 000 eurót zsákmányolt Tirolban a román bűnbanda, a börtönben ülő két tag egyike feladta a harmadikat: "csak egy kistraktort akartam venni" - védekezett az utóbbi

 • Több mint 100 millió forintnyi árut rabolt össze egy négytagú román bűnbanda 2019-ben Tirolban.
 • Két tagjuk börtönbüntetését tölti, akik közül az egyik feladta a harmadikat is.
 • Ő a bíróság előtt azzal védekezett, semmi köze a betöréses lopásokhoz, ő csak egy kistraktort ment venni, nem is tudott arról, a többiek mire készülnek.
Kül 2021-05-11 | 11:40
Ezreket vádolnak csalással a koronavírus-oltásoknál Németországban - egy betegjogi aktivista büntetésre szólít fel

Ezreket vádolnak csalással a koronavírus-oltásoknál Németországban - egy betegjogi aktivista büntetésre szólít fel

 • Az emberek újra és újra megpróbálják becsapni a hatóságokat Németországban, hogy időpontot kapjanak a koronavírus elleni oltásra, holott még nem ők vannak soron.
 • Az oltóközpontokban dolgozók agresszivitásra panaszkodnak.
 • Egy betegjogi aktivista most szankciókat követel.
Kül 2021-08-14 | 18:04
Covidparty: hatalmas gócpontot csinált Barack Obama a 60. születésnapi buliján

Covidparty: hatalmas gócpontot csinált Barack Obama a 60. születésnapi buliján

 • Az Egyesült Államok korábbi elnöke több száz fős magánpartit tartott 60. születésnapján.
 • Eddig 74 fő igazolt Covid-fertőzöttet azonosítottak a területen, a legtöbbet április óta.
Kül 2021-06-06 | 13:27
Annalena Baerbock, a zöldek kancellár-jelöltje a német Karácsony: magyarázkodott, majd péntek estére törölte önéletrajzából a hazugságokat

Annalena Baerbock, a zöldek kancellár-jelöltje a német Karácsony: magyarázkodott, majd péntek estére törölte önéletrajzából a hazugságokat

 • Folytonos vesszőfutás Annalena Baerbock, a német zöldek kancellár-jelöltjének élete is.
 • Ő is PhD-t hazudott magának az önéletrajzában, de kiderült, hogy az alapszakot sem végezte el Németországban.
 • Most kiderült, hogy bár villogott vele, de nem tagja a German Marshall Fundnak, nem tagja az UNHCR-nek, és nem szerepel a Heinrich Böll Alapítvány transzatlanti tanácsadó testületében sem.
 • Ezeket mind szerepeltette az önéletrajzában, de a német média kiderítette, hogy hazudott.
 • Pár hete a Bundestagnak adott jövedelem-bevallásából felejtett ki egy 20 000 eurós tételt a különjövedelmére vonatkozóan.