A német Legfelsőbb Bíróság egy perben érvénytelenítette a Facebook általános szerződési feltételeit a bejegyzések törlésére és a felhasználók letiltására vonatkozóan

A német Legfelsőbb Bíróság egy perben érvénytelenítette a Facebook általános szerződési feltételeit a bejegyzések törlésére és a felhasználók letiltására vonatkozóan
  • Minden érintettet meg kell hallgatni, érvelt a bíróság.

A szóbeli meghallgatáson a szenátus elnöke tudatta, hogy a Facebook a saját szabályai szerint törölheti a felhasználók bejegyzéseit. Most azonban a Szövetségi Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, hogy a felhasználókat meg kell hallgatni - tudósít a FAZ.

A Szövetségi Legfelsőbb Bíróság (BGH) érvénytelennek nyilvánította a Facebook általános szerződési feltételeit a bejegyzések törlésére és a felhasználók letiltására vonatkozóan. A BGH harmadik polgári szenátusa ezt csütörtökön Karlsruhéban az érintett felhasználók meghallgatási jogainak hiányával indokolta. A Facebook nem volt jogosult a felhasználói fiókok ideiglenes letiltására és a bejegyzések kérés nélküli törlésére. A 2018. április 19-i törlési szabályok érvénytelenek voltak - döntött a BGH III. polgári szenátusa (III ZR 179/20. és III ZR 192/20. sz. ügy), mert a Facebook "nem vállalja egyúttal, hogy a felhasználót legalább utólagosan tájékoztatja a posztja törléséről és a felhasználói fiókjának tervezett zárolásáról, előzetesen tájékoztatja az okról, és lehetőséget biztosít számára, hogy utólagosan új döntéssel reagáljon" - érvelt a bíróság.

A vállalat szerint két Facebook-felhasználó becsmérlő megjegyzéseket tett a muszlimokról és bevándorlókról, és emiatt ideiglenesen blokkolták őket. A Facebook a "közösségi normákra" hivatkozott. A felhasználók felléptek ez ellen, mondta a techóriás.

Az első tárgyalt ügyben a felperes 2018-ban idegengyűlölő bejegyzést tett közzé a Facebookon. "A migránsok gyilkolhatnak és erőszakolhatnak itt, és senkit sem érdekel! Szeretném, ha az alkotmányvédelmi hivatal lépéseket tenne ez ügyben." A németeket viszont kriminalizálták, ha más véleményük volt - írta a nő, utalva az úgynevezett "Reichsbürger" elleni állami fellépésre.

A második esetben egy Facebook-felhasználó kommentált egy videót, amelyben egy migrációs hátterű személy megtagadta, hogy egy rendőrnő ellenőrizze. A Facebook a bejegyzéseket gyűlöletbeszédnek és a közösségi normák megsértésének minősítette. Törölte a bejegyzéseket, és 30, illetve három napra felfüggesztette a fiókokat. Ez idő alatt az érintettek nem tudtak semmit sem közzétenni, sem hozzászólni, és nem tudták használni a Messenger funkciót sem. A nő és a férfi bíróság elé vitte az ügyet, mert az intézkedések indokolatlanul hátrányos helyzetbe hozzák őket, mondták. A véleménynyilvánítás szabadságához való alapvető joguk sérült. A posztok érvelésük szerint nem volt sem gyűlöletbeszéd, sem büntethető.

Amint azt Ulrich Herrmann bíró az ítélet indoklásában kifejtette, a Facebook elvileg akkor is törölheti a bejegyzéseket vagy blokkolhatja a felhasználókat, ha azok nem sértik a büntetőjogot. Ugyanakkor a "konfliktusos alapjogok" alapján egyensúlyt kell találni a vállalat és a felhasználók alapvető jogai között.

A Facebooknak legalább utólag tájékoztatnia kellett volna az érintett felhasználókat a posztok eltávolításáról és a tervezett fiókblokkolásról, és lehetőséget kellett volna adnia nekik a válaszadásra. Ennek megfelelően a korábbi fellebbviteli ítéleteket részben hatályon kívül helyezték. A Facebooknak újra közzé kell tennie a törölt bejegyzéseket, és nem törölheti azokat újra.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-05-23 | 14:00

Az osztrák katonai parancsnokság figyelmeztetése: jelentősen nő az osztrák határon feltartóztatott illegális migránsok száma

  • Az osztrák szövetségi hadsereg a migráció erősödését jelzi előre.
  • "Felső-Ausztria már így is túl sok migránst fogadott be, ami nap mint nap megmutatkozik a tömeges integrációs konfliktusokból" - figyelmeztet Felső-Ausztria kormányzóhelyettese.
  • Jelenleg is 500 felső-ausztriai katona szolgál a határaikon.
Kül 2021-06-18 | 12:07
Nem igazán lehet hátradőlni: a briteknél az emberek 80%-a kapott legalább egy oltást, mégis elszabadult a Delta-variáns

Nem igazán lehet hátradőlni: a briteknél az emberek 80%-a kapott legalább egy oltást, mégis elszabadult a Delta-variáns

  • A törzs a szakértők szerint a fiatalok és a be nem oltottak körében terjed.
  • A becslések szerint a Delta 60 százalékkal fertőzőképesebb, mint az Alpha törzs, és megduplázhatja a kórházba kerülés kockázatát.
  • A kutatások azonban azt is kimutatták, hogy a kétszeri oltás még mindig több mint 90 százalékkal megelőzi a Delta-variáns okozta kórházba kerülést.
Kül 2021-08-08 | 12:39
Ezen a hétvégén is közel ezer migránst taxiztattak be a menőhajók Olaszországba

Ezen a hétvégén is közel ezer migránst taxiztattak be a menőhajók Olaszországba

  • Tavasz óta hurcolják a migránsokat a mentőhajók Olaszországba.
  • A cinkos összjátszást az emberkereskedőkkel nem minden politikus nézi jó szemmel.
  • A legtöbb migráns megindul Németország felé, ám közben a német bíróság megtiltotta, hogy Németország Olaszország felé küldjön vissza migránsokat.
Kül 2021-09-27 | 11:16
Az előzetes adatok alapján az SPD győzött Németországban

Az előzetes adatok alapján az SPD győzött Németországban

  • Szorosan mögötte a CDU-CSU szövetség, de a kormányalakítás senkinek sem lesz egyszerű.
Kül 2021-06-17 | 16:26
Mint a jégeső, úgy záporoztak a kövek a spanyol rendőrökre

Mint a jégeső, úgy záporoztak a kövek a spanyol rendőrökre

  • Nem csitul a migrációs helyzet Marokkó és a spanyol exklávék között.
  • Szerda hajnalban több mint 150 afrikai próbált bejutni a melillai exklávéba.