Orbán: a vezetőknek fel kell ismerniük, hogyan fog kinézni a jövőnk, milyen eszközök állnak rendelkezésre a kihívások kezelésére

Orbán: a vezetőknek fel kell ismerniük, hogyan fog kinézni a jövőnk, milyen eszközök állnak rendelkezésre a kihívások kezelésére
  • A miniszterelnök Bledben szólalt föl.

A fórumon részt vett Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Görögország miniszterelnöke, valamint Szerbia elnöke, valamint az Európai Tanács és az Európai Parlament elnöke, és meghívták az uniós tagállamok több korábbi állam- és kormányfői is - tudósít a híradó.

Orbán Viktor kormányfő a beszélgetés során kijelentette, hogy Magyarországon a politika célja, hogy az az embereket segítse egy szebb jövőért. Ehhez azonban a vezetőknek fel kell ismerniük, hogyan fog kinézni a jövőnk, milyen eszközök állnak rendelkezésre a kihívások kezelésére, melyek hiányoznak, és hogyan lehet megszerezni ezeket.

Az egyre növekvő migrációs helyzettel kapcsolatban a miniszterelnök emlékeztette a részvevőket, hogy ő volt az első, aki 2015-ben ellenezte az ellenőrizetlen bevándorlást az európai uniós országokba, hiszen ezzel a terrorizmus veszélye is növekedett volna.

Arról is beszélt, hogy az afganisztáni helyzet ismét a migrációra irányítja a figyelmet.

Hangsúlyozta, a nemzeteknek meg kell hagyni azt a jogot, hogy megválogassák, kikkel akarnak együtt élni. Kiemelte: a demográfiai problémákat a magyarok nem a bevándorlással kívánják orvosolni, hanem a keresztény családpolitikával. Az Európai Unióban az egyetlen megoldás a migráció kezelésére, ha visszaadjuk ezt a jogot a tagországoknak – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, majd kihangsúlyozta, hogy az afganisztáni történések miatt most újabb migrációs válság fenyeget.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a bevándorlással kapcsolatos vita megosztottságot és nehézségeket okozott az EU-n belül, és a vélemények közti rést még mindig nem sikerült áthidalni.

A magyar álláspontot megerősítve, Orbán Viktor úgy fogalmazott, nincs szükségünk kívülről jövőkre, mert ők megváltoztatják az európai társadalmak összetételét, Európa kulturális arculatát, a keresztényi, a családokra épülő berendezkedést. Úgy vélte, ezen a területen azoknak az országoknak a tapasztalata, amelyek történelmük során voltak már muszlimok megszállása alatt, például Magyarországé, "relevánsabb", mint azoké, akik nem. A most érkező migránsok ugyanis valamennyien muszlimok.

Az immár 16. alkalommal megrendezett bledi fórum központi témája ezúttal Európa jövője, a koronavírus-járvány miatt szükségessé vált gazdasági helyreállítás és az Európai Unió bővítése volt. A migrációval kapcsolatban Orbán Viktor megemlítette Szerbiát is. Az országnak sokat köszönhet az Európai Unió az illegális migráció megfékezésében.

"A kulcsország Szerbia. Az Európai Uniónak pedig nagyobb szüksége van Szerbiára, mint Szerbiának az Európai Unióra" – fogalmazott a miniszterelnök.

Kiemelte, hogy Szerbia szerepe fontos az afgán válságot követő újabb migrációs hullámban is, ezért támogatni kell a szerb védelmi intézkedéseket, és az ország felvételét az EU-ba. Európa jövőjét illetően a miniszterelnök hangoztatta, hogy az uniónak együtt, egységesnek kell maradnia.

Ennek azonban alapvető feltétele a gazdasági sikeresség. E nélkül nincsen politika alap a közös értékek megőrzéséhez sem – mutatott rá. Orbán Viktor beszéde végén hangsúlyozta a történelmi távlatok fontosságát. Azt mondta, hogy a jelenlegi, újabb migrációs hullám mindenképp meghatározza majd a kontinens és az unió jövőjét.

A 2006 óta megrendezett bledi fórum fő célja, hogy politikusok, diplomaták, gazdasági szakértők, vállalatvezetők és tudósok részvételével megvitassák a kontinens előtt álló aktuális kihívásokat.

Az elmúlt tíz évben 100 országból csaknem 10 ezren kaptak meghívást a tanácskozásra, amelyet a délkelet-európai térségben sokan a legjelentősebb ilyen fórumnak tekintenek.

A szerdai kerekasztal-beszélgetésben részt vett a térség számos országának állam- vagy kormányfője, köztük Janez Jansa szlovén, Andrej Babis cseh, Eduard Heger szlovák miniszterelnök, Aleksandar Vucic szerb és Andrej Plenkovic horvát elnök, Kiriákosz Micotákisz görög kormányfő, és bekapcsolódott Charles Michel, az EU-tagországok vezetőiből álló Európai Tanács elnöke, David Sassoli, az Európai Parlament elnöke, Dobravka Suica, az Európai Bizottság alelnöke, demokráciáért és demográfiáért felelős biztos, továbbá Pietro Parolin vatikáni érsek, a szentszéki államtitkárság vezetője is.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-08 | 15:56
Emmanuel Macront felpofozta egy férfi a Drôme-i útja során

Emmanuel Macront felpofozta egy férfi a Drôme-i útja során

  • Néhány perccel korábban a sajtótájékoztatóján így fogalmazott: "Ha a gyűlölet és az erőszak visszatér, az egy dolgot ás alá, mégpedig a demokráciát. Ezért mindenkit tiszteletre és nyugalomra szólítok fel".
Kül 2021-06-21 | 14:02
A németeknél már a megszokott francia kártya is rasszista és szexista

A németeknél már a megszokott francia kártya is rasszista és szexista

  • Mert az nem képviseli a jelenlegi színes és diverz társadalmat.
Kül 2021-07-30 | 15:18
Migránsválság: Erdogan nem akar több afgánt az országban látni

Migránsválság: Erdogan nem akar több afgánt az országban látni

  • Hetek óta érkeznek a hírek arról, hogy az afganisztáni kivonulás miatt robbanásközeli helyzet van Afganisztánban, mert százerek terveznek Európa felé indulni.
  • Jelenleg több száz afgán menekült áramlik illegálisan Törökországba Iránon keresztül minden egyes nap.
  • Hogy pontosan hányan vannak, nem tudni, 1,5 millióan már ott lehetnek.
Kül 2021-06-09 | 20:32
Németország egyik legnagyobb klánja segélyezettként élt egy pazar villában

Németország egyik legnagyobb klánja segélyezettként élt egy pazar villában

  • A család állítólag legalább 400 000 euró szociális juttatást vett fel.
  • A nyomozók 290 000 euró készpénzt foglaltak le a segélyezett klántagok által lakott villában.
  • A rendőrök egy rendőrségi tankkal törték be az ingatlan kapuját.
  • Németországban egyre nagyobb gondot jelent a kiterjedt arab klánok okozta szervezett bűnözés.
Kül 2021-05-19 | 12:56

A német zöldek kancellár-jelöltje "véletlenül" elfelejtette bevallani 25 220 eurónyi jövedelmét 2018 és 2020 között - korábban élesen bírálta azokat a képviselőket, akik ugyanígy lebuktak

  • Annalena Baerbock hol teljes felkészületlenségével, hol azzal lepi meg a német sajtót, hogy "nemzetközi jogászként" hivatkozik saját magára, de alapdiplomát nem szerzett.
  • A képzettségéről és a felkészületlenségéről szóló polémia kísértetisesen hasonlít az egykor Gyurcsánynak tanácsokat adó, később LMP-s, majd Párbeszédes, most pedig 99Mozgalmat alapító Karácsony Gergelyhez.
  • A német zöldek kancellárjelöltjéről szerdán azt derítette ki a német média, hogy elfelejett bevallani 54 500 eurónyi jövedelmet - írja a BILD.
  • Baerbock érvelése is karácsonyi: "véletlenül elfelejtette" szerepeltetni ezeket a jövedelmeket a Bundestagnak benyújtott nyilatkozatában.
Kül 2021-09-14 | 11:57
Legfontosabb problémáink: az Európai Parlament szerint a teljes kontinensen kell ismerni az azonos neműek házasságát és élettársi kapcsolatát

Legfontosabb problémáink: az Európai Parlament szerint a teljes kontinensen kell ismerni az azonos neműek házasságát és élettársi kapcsolatát

  • Afganisztánból milliók keltek útra, az Unió gazdasága folyamatosan veszít a versenyképességéből és a világgazdaságban betöltött szerepéből, de az EP megint megtalálta, mivel kell foglalkozni.
Kül 2021-06-14 | 16:35
Nyugdíjkorhatár-vita Németországban: szakértők 68 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt

Nyugdíjkorhatár-vita Németországban: szakértők 68 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt

  • "A nyugdíjrendszer a tönk szélén áll" - mondják a szakértők.
  • Ezért fokozzák a nyomást a politikusokra.
  • Szerintük a német nyugdíjrendszer a "csőd szélén áll".