A vakcinaszabadalmak feloldásáról vitatkoztak az EP-ben - a Bizottság képviselője amellett kardoskodott, oldják fel a szabadalmakat - ha az EU valóban ezt akarja, akkor miért rendelt be 16 ezer 600 milliárd forintért Pfizert?

A vakcinaszabadalmak feloldásáról vitatkoztak az EP-ben - a Bizottság képviselője amellett kardoskodott, oldják fel a szabadalmakat - ha az EU valóban ezt akarja, akkor miért rendelt be 16 ezer 600 milliárd forintért Pfizert?
 • Az Egyesült Államok elnöki hivatala már korábban bejelentette, a Fehér Háznak azt javasolja, a koronavírus-vészhelyzet miatt ideigelenesen kezdeményezzék a szabadalmak feloldását a WTO-nál (Kereskedelmi Világszervezet).
 • A mai vitán az Európai Bizottság emberközpontú gazdaságért felelős biztosa is emellett érvelt.
 • A szabadalmak feloldását ellenzik a gyógyszergyártók és Németország is.
 • Ha az Erópai Unió mégis arra az álláspontra jut, hogy a szabadalmak feloldására tesz javaslatot, akkor adódik a kérdés: miért kötött le 1,8 millliárd (900 millió + 900 millió opcionálisan) Pfizer oltóanyagot a 2022-es, 2023-as évre dózisonként 23,2 eurós áron?
 • A 900 + 900 millió Pfizer-vakcina ára összesen 20 milliárd 880 millió + opcionálisan 20 milliárd 880 millió euró, azaz összesen 16 ezer 600 milliárd forint.

Mivel a világjárvány nemzeti és globális vészhelyzetet jelent, az Európai Bizottság azt szeretné, ha a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) tagországai a koronavírus elleni oltóanyagok szellemi tulajdonjogának ideiglenes mentességéről állapodnának meg - közölte Valdis Dombrovskis, az emberközpontú gazdaságért felelős uniós biztos szerdán Brüsszelben, jelenti az MTI.

Dombrovskis, az Európai Parlament plenáris ülésének a koronavírus-járvány globális kihívásai kezeléséről tartott vitán kijelentette: a WTO-tagországoknak rögzíteniük kell, hogy a vakcinaagyártók nem tehetnek szert nyereségre.

Kiemelte: az Európai Bizottság szerint a koronavírus elleni oltóanyagok kereskedelme előmozdítására van szükség az exportszabályok könnyítésére révén. Elengedhetetlennek nevezte továbbá a gyártási kapacitás növelését, illetve a szellemi tulajdonjogok kereskedelmi vonatkozásairól szóló egyezmény, az úgynevezett TRIPS-megállapodás rugalmassági rendszerének alkalmazását.

Kijelentette: a járvány legyőzéséhez tényleges intézkedésekkel alátámasztott globális szolidaritásra van szükség. A nemzetközi közösség elsőszámú felelőssége annak biztosítása, hogy mindenki egyformán hozzáférjen a koronavírus elleni oltóanyagokhoz. Ehhez a gyártási kapacitás növelésére, vakcinákhoz való gyorsabb és széleskörűbb hozzáférés biztosítására, illetve megfizethetőbb árak megszabására van szükség.

"Biztosítani kell, hogy az alacsony és közepes jövedelmű országok, és legkiszolgáltatottabb állampolgáraik is hozzáférjenek az oltóanyaghoz" - fogalmazott Valdis Dombrovskis. "Az Európai Bizottság azt várja, hogy az oltóanyaggyártó országok konkrét vállalásokat tegyenek a rászoruló országok vakcinával történő ellátásának elősegítésére, megelőzve ezzel a vírusvariánsok további terjedését, ezzel is elősegítve a kilábalást a pandémiából" - mondta. "Az Európai Unió készen áll, hogy tárgyalásokat folytasson a szellemi tulajdonjogok ideiglenes felfüggesztéséről, valamint tanulmányozza a fejlődő országok gyártókapacitása kiépítésének lehetőségét is" - mondta.

"A hozzáférhető és megfizethető oltóanyag az egyetlen eszköz ahhoz, hogy legyőzzük a világjárványt. Senki sincs biztonságban, amíg nincs mindenki biztonságban" - tette hozzá az uniós biztos.

Mint oly sokszor, most is szereptévesztésben van az Európai Parlament

Győri Enikő fideszes európai parlamenti képviselő felszólalásában mindenekelőtt azt hangsúlyozta, hogy a vita nem valódi, az EP szereptévesztésben van, ugyanis a szellemi tulajdon alóli mentesség a WTO hatáskörébe tartozik. Megjegyezte, a TRIPS-megállapodás keretében jelenleg is létezik az egészségügyi kényszerengedélyezés lehetősége, amellyel több ország él. Kijelentette, a szabadalom felfüggesztésétől nem növekszik a gyártási kapacitás, nem lesz mindenütt megfelelő technológia és a hozzá tartozó tudás.

"A racionalitás és a józanság megőrzése válságidőben erény. A globális cél az, hogy minél több ember minél hamarabb megkapja az oltást, éljen bárhol a világon" - fogalmazott Győri.

A képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy az Egyesült Államok ez idáig nem exportált koronavírus elleni vakcinát, és a gyártásukhoz szükséges nyersanyagokat sem. Eközben az Európai Unió minden második, legyártott vakcináját kiviszi, annak ellenére, hogy még az Unión belül sincs elegendő oltóanyag. "Az EU a külföldi vállalásokban példaértékűen teljesít" - mondta. Véleménye szerint annak megválaszolására van szükség az Európai Bizottság részéről: miért nincs elegendő vakcina az európaiak védelmére, és ennek következtében miért szenved naponta milliós károkat az uniós gazdaság?

Tóth Edina fideszes EP-képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta: noha a vakcinák szabadalmának feloldása humanitáriusnak tűnő megoldás, és látszólag megszüntetné a "vakcinaszűkösséget", a probléma összetettebb, a gyártási kapacitás növelése jelenleg a legfontosabb.

"A jogi útvesztők és az ideológiailag motivált viták helyett a hatékony és gyors vakcinabeszerzés és a gyártási kapacitás növelése a feladat" - fogalmazott.

Kijelentette: az oltóanyag nem lehet politikai kérdés, amikor emberéletek megmentése a cél.

A politikai és ideológiai alapon történő vakcinabeszerzés helyett nyitni kell a hatékony és biztonságos keleti vakcinák felé is. Magyarország helyes döntést hozott, amikor vakcinákat nemzeti hatáskörben is beszerzett, a járvány elleni védekezést és a magyar emberek életének megmentését választotta a politikai csatározás helyett - tette hozzá a fideszes politikus.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-07-15 | 19:51
Dél-afrikai zavargások: már 72 halott és élelmiszerhiány - a kormány mozgósítja a tartalékosokat

Dél-afrikai zavargások: már 72 halott és élelmiszerhiány - a kormány mozgósítja a tartalékosokat

 • Leállt a közlekedés, az ellátási láncok pedig megszakadtak Dél-Afrikában.
 • Hiány van üzemanyagból, élelmiszerből, gyógyszerekből és koronavírus-vakcinákból.
Kül 2021-06-05 | 18:32
Nem engedélyezték a kihajózást a Sea-Eye 4 NGO-hajónak a palermói hatóságok a Földközi-tengerre

Nem engedélyezték a kihajózást a Sea-Eye 4 NGO-hajónak a palermói hatóságok a Földközi-tengerre

 • Bár a regensburgi szervezet szerint a hajó kapitánya példás munkát végzett, mások nem így látják a földközi-tengeri migránstaxiztatást.
 • A kritikusoknak az a véleménye, hogy az NGO-k tevékenysége a Földközi-tengeren "embercsempészet", illetve az embercsempészethez való segítségnyújtás és felbujtás, és az Afrikából Európába irányuló, életveszélyes illegális migráció katalizátora.
 • Észak-Afrikában virágzik az "afrikaiak menekülését segítő", euró százmilliós feketeüzlet.
 • A helyszínen a haszonlesők drágán megfizettetik egy hely biztosítását - a többnyire hajózásra alkalmatlan csónakok egyikén, majd útnak engedik a túlzsúfolt csónakot, hogy egy NGO hajó rátaláljon azokra, akik étlen-szomjan a ladikokban vesztegelnek.
 • A csónakos embercsempészet miatt a Földközi-tengeren évente ezernyi ember fullad meg a nyílt vízen, és válik a hullámsír halottjává.
Kül 2021-06-25 | 10:16
Nekiesett a brüsszeli liberális elit Orbánnak a pedofil-ellenes törvény miatt

Nekiesett a brüsszeli liberális elit Orbánnak a pedofil-ellenes törvény miatt

 • A nyugatiak továbbra sem olvassák a törvényt, csak a Soros-hálózat értelmezését szajkózzák.
Kül 2021-06-23 | 17:10
Ausztriában a Delta-variáns terjedése miatt ismét emelkednek a fertőzésszámok

Ausztriában a Delta-variáns terjedése miatt ismét emelkednek a fertőzésszámok

 • Szerdáig 361 azonosított Delta-variánsos fertőzést deítettek fel nyugati szomszédunknál.
 • Ebből csak Bécsben 256 fertőzés történt.
 • Szakértők a variánst a brithet képest 60%-kal fertőzőbbnek tartják, és álláspontjuk szerint 2,5-szer súlyosabb lefolyású betegséget okozhat.
Kül 2021-06-02 | 11:10
Bécsiek figyelmeztető táblákat helyeztek ki szerte a városban: "FIGYELEM! Politikai iszlám az Ön közelében!" felirattal

Bécsiek figyelmeztető táblákat helyeztek ki szerte a városban: "FIGYELEM! Politikai iszlám az Ön közelében!" felirattal

 • Napok óta port kavar Ausztriában az Islamland-karte térképes alkalmazás, melyet a téma szakértői készítettek az osztrák iszlamizmus és az országban működő iszlám egyesületek bemutatására.
 • Az alkotó iszlámszakértők a fenyegetések miatt azóta rendőrségi védelem alatt állnak, az ÖVP-s integrációs minisztert pedig a közösségi médiában fenyegetik osztrák iszlamisták; a terrorelhárítás nyomoz.
 • A Kronen Zeitung arról ír, Bécs több utcájában is megjelentek kihelyezett táblák, amik arra figyelmeztetik a járókelőket, hogy a politikai iszlám a közelükben van.
Kül 2021-05-13 | 11:36
A német Stern az osztrák botrányokról: Na szervusz, Ausztria - egy ország a sikeres modell és a banánköztársaság között

A német Stern az osztrák botrányokról: Na szervusz, Ausztria - egy ország a sikeres modell és a banánköztársaság között

 • Élénken foglalkoztatja a német sajtót az osztrák kancellár elleni nyomozás, és a miniszterelnököt elérő rengeteg korrupciós botrány.
Kül 2021-07-14 | 15:03
Kezdődik: az afgán helyzet összeomlása miatt több ezer migráns akar Németországba indulni

Kezdődik: az afgán helyzet összeomlása miatt több ezer migráns akar Németországba indulni

 • A NATO és az Egyesült Államok, ahogyan a német hadsereg is, 2021 szeptember 11-el kivonja csapatait Afganisztánból.
 • Már most arról szólnak a hírek, hogy a Talibán visszaveszi az ország irányítását, a napokban egy, a tálibok által készített videót lehetett látni, ahogyan a tálibok lemészárolják a központi kormány kommandósait.
 • Az országban becslések szerint 3 millió, úgynevezett belső menekült él, a szomszédos Pakisztánban 1,5 millió, Iránban közel 800 ezer, Törökországban pedig 130 ezer.