A vakcinaszabadalmak feloldásáról vitatkoztak az EP-ben - a Bizottság képviselője amellett kardoskodott, oldják fel a szabadalmakat - ha az EU valóban ezt akarja, akkor miért rendelt be 16 ezer 600 milliárd forintért Pfizert?

A vakcinaszabadalmak feloldásáról vitatkoztak az EP-ben - a Bizottság képviselője amellett kardoskodott, oldják fel a szabadalmakat - ha az EU valóban ezt akarja, akkor miért rendelt be 16 ezer 600 milliárd forintért Pfizert?
  • Az Egyesült Államok elnöki hivatala már korábban bejelentette, a Fehér Háznak azt javasolja, a koronavírus-vészhelyzet miatt ideigelenesen kezdeményezzék a szabadalmak feloldását a WTO-nál (Kereskedelmi Világszervezet).
  • A mai vitán az Európai Bizottság emberközpontú gazdaságért felelős biztosa is emellett érvelt.
  • A szabadalmak feloldását ellenzik a gyógyszergyártók és Németország is.
  • Ha az Erópai Unió mégis arra az álláspontra jut, hogy a szabadalmak feloldására tesz javaslatot, akkor adódik a kérdés: miért kötött le 1,8 millliárd (900 millió + 900 millió opcionálisan) Pfizer oltóanyagot a 2022-es, 2023-as évre dózisonként 23,2 eurós áron?
  • A 900 + 900 millió Pfizer-vakcina ára összesen 20 milliárd 880 millió + opcionálisan 20 milliárd 880 millió euró, azaz összesen 16 ezer 600 milliárd forint.

Mivel a világjárvány nemzeti és globális vészhelyzetet jelent, az Európai Bizottság azt szeretné, ha a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) tagországai a koronavírus elleni oltóanyagok szellemi tulajdonjogának ideiglenes mentességéről állapodnának meg - közölte Valdis Dombrovskis, az emberközpontú gazdaságért felelős uniós biztos szerdán Brüsszelben, jelenti az MTI.

Dombrovskis, az Európai Parlament plenáris ülésének a koronavírus-járvány globális kihívásai kezeléséről tartott vitán kijelentette: a WTO-tagországoknak rögzíteniük kell, hogy a vakcinaagyártók nem tehetnek szert nyereségre.

Kiemelte: az Európai Bizottság szerint a koronavírus elleni oltóanyagok kereskedelme előmozdítására van szükség az exportszabályok könnyítésére révén. Elengedhetetlennek nevezte továbbá a gyártási kapacitás növelését, illetve a szellemi tulajdonjogok kereskedelmi vonatkozásairól szóló egyezmény, az úgynevezett TRIPS-megállapodás rugalmassági rendszerének alkalmazását.

Kijelentette: a járvány legyőzéséhez tényleges intézkedésekkel alátámasztott globális szolidaritásra van szükség. A nemzetközi közösség elsőszámú felelőssége annak biztosítása, hogy mindenki egyformán hozzáférjen a koronavírus elleni oltóanyagokhoz. Ehhez a gyártási kapacitás növelésére, vakcinákhoz való gyorsabb és széleskörűbb hozzáférés biztosítására, illetve megfizethetőbb árak megszabására van szükség.

"Biztosítani kell, hogy az alacsony és közepes jövedelmű országok, és legkiszolgáltatottabb állampolgáraik is hozzáférjenek az oltóanyaghoz" - fogalmazott Valdis Dombrovskis. "Az Európai Bizottság azt várja, hogy az oltóanyaggyártó országok konkrét vállalásokat tegyenek a rászoruló országok vakcinával történő ellátásának elősegítésére, megelőzve ezzel a vírusvariánsok további terjedését, ezzel is elősegítve a kilábalást a pandémiából" - mondta. "Az Európai Unió készen áll, hogy tárgyalásokat folytasson a szellemi tulajdonjogok ideiglenes felfüggesztéséről, valamint tanulmányozza a fejlődő országok gyártókapacitása kiépítésének lehetőségét is" - mondta.

"A hozzáférhető és megfizethető oltóanyag az egyetlen eszköz ahhoz, hogy legyőzzük a világjárványt. Senki sincs biztonságban, amíg nincs mindenki biztonságban" - tette hozzá az uniós biztos.

Mint oly sokszor, most is szereptévesztésben van az Európai Parlament

Győri Enikő fideszes európai parlamenti képviselő felszólalásában mindenekelőtt azt hangsúlyozta, hogy a vita nem valódi, az EP szereptévesztésben van, ugyanis a szellemi tulajdon alóli mentesség a WTO hatáskörébe tartozik. Megjegyezte, a TRIPS-megállapodás keretében jelenleg is létezik az egészségügyi kényszerengedélyezés lehetősége, amellyel több ország él. Kijelentette, a szabadalom felfüggesztésétől nem növekszik a gyártási kapacitás, nem lesz mindenütt megfelelő technológia és a hozzá tartozó tudás.

"A racionalitás és a józanság megőrzése válságidőben erény. A globális cél az, hogy minél több ember minél hamarabb megkapja az oltást, éljen bárhol a világon" - fogalmazott Győri.

A képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy az Egyesült Államok ez idáig nem exportált koronavírus elleni vakcinát, és a gyártásukhoz szükséges nyersanyagokat sem. Eközben az Európai Unió minden második, legyártott vakcináját kiviszi, annak ellenére, hogy még az Unión belül sincs elegendő oltóanyag. "Az EU a külföldi vállalásokban példaértékűen teljesít" - mondta. Véleménye szerint annak megválaszolására van szükség az Európai Bizottság részéről: miért nincs elegendő vakcina az európaiak védelmére, és ennek következtében miért szenved naponta milliós károkat az uniós gazdaság?

Tóth Edina fideszes EP-képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta: noha a vakcinák szabadalmának feloldása humanitáriusnak tűnő megoldás, és látszólag megszüntetné a "vakcinaszűkösséget", a probléma összetettebb, a gyártási kapacitás növelése jelenleg a legfontosabb.

"A jogi útvesztők és az ideológiailag motivált viták helyett a hatékony és gyors vakcinabeszerzés és a gyártási kapacitás növelése a feladat" - fogalmazott.

Kijelentette: az oltóanyag nem lehet politikai kérdés, amikor emberéletek megmentése a cél.

A politikai és ideológiai alapon történő vakcinabeszerzés helyett nyitni kell a hatékony és biztonságos keleti vakcinák felé is. Magyarország helyes döntést hozott, amikor vakcinákat nemzeti hatáskörben is beszerzett, a járvány elleni védekezést és a magyar emberek életének megmentését választotta a politikai csatározás helyett - tette hozzá a fideszes politikus.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2022-02-01 | 18:41
Orbán Viktor megegyezéseket keresve utazott Moszkvába, és elérte azt, amit akart

Orbán Viktor megegyezéseket keresve utazott Moszkvába, és elérte azt, amit akart

  • A Moszkvába látogató Orbán Vitkor a mai tárgyalására azzal a magyar igénnyel érkezett, hogy az orosz fél emelje meg a Magyarországnak szállítandó gáz mennyiségét a jövőben.
  • A magyar miniszterelnök szavai szerint egyfajta békemisszió is volt ez a keddi találkozás, mert ugyan "a helyzet nagyon komoly", de egyetlen EU-s vezető sem akar háborút, és tárgyalásokon fel lehet oldani a nézeteltéréseket.
  • A feszültséget csökkenteni kell, hogy ne térjen vissza a hidegháború - tette hozzá.
  • Putyin elnök nem látja akadályát, hogy Oroszország emeljen a Magyarországnak szánt gáz mennyiségén, és további atomenergetikai és mezőgazdasági együttműködések jöjjenek létre a két ország között.
  • Orbán Viktor erre azt felelte, hogy a gázmennyiség emelésével biztosított a rezsicsökkentés fenntarthatósága.
  • Mindkét vezető kiemelte, hogy a vasúti árufuvarozás, a Záhonynál megépített új vasúti átrakodó, és a budapestet délről elkerülő vasúti körgyűrű lehet a logisztikai együttműködés új terepe.
  • Az átrakó üzemeltetése érdekében létrejön egy magyar-orosz vegyesvállalat is.
  • Orbán bejelentette azt is, hogy a Szputnyik Light is elérhető lesz idehaza, és tárgyalások folynak a Szputnyik-V gyártásáról.
Kül 2021-06-25 | 20:56
Bajor belügyminiszter: egy kisfiút is leszúrt a szomáliai ámokfutó

Bajor belügyminiszter: egy kisfiút is leszúrt a szomáliai ámokfutó

  • A 3 áldozat közül egy kisfiú.
  • További 10 sérültje van a terrortámadásnak.
  • Közülük 3 vagy 4 főt kritikus állapotban kezelnek az intenzív osztályokon.
Kül 2021-12-18 | 10:36
Jobboldali fordulat a német CDU-ban

Jobboldali fordulat a német CDU-ban

  • Harmadszorra sikerrel járt a CDU konzervatív szárnyához tartozó jelölt.
  • Kár, hogy időköben a CDU ellenzékbe szorult, és egy sötétzöld-vörös kormánya lett Németországnak.
Kül 2022-03-25 | 12:37
Zelenszkij alpári módon követelőzik Magyarországtól

Zelenszkij alpári módon követelőzik Magyarországtól

  • Az egykori-táncos komikus nagyon beleélte magát a szerepébe, és miniszterelnök-helyettesén, nagykövetén keresztül folyamatosan követelőzik.
  • Az ukrán elnök provokációjának célja, hogy Magyarországot háborúba rángassa.
Kül 2021-06-06 | 19:32
A BILD szerint a CDU nyert Szász-Anhaltban 35,8 százalékkal, második az AfD 23,1%-kal

A BILD szerint a CDU nyert Szász-Anhaltban 35,8 százalékkal, második az AfD 23,1%-kal

  • Harmadik a Linke, 10,9%-os eredménnyel, negyedik az SPD 8 százalékkal, ötödik az FDP 6,8 százalékkal, és hatodik a Grüne 6%-kal.