Ez gyorsan eszkalálódott: naponta 8 000 afgán kéri az útlevelét és tervez Németország felé indulni

Ez gyorsan eszkalálódott: naponta 8 000 afgán kéri az útlevelét és tervez Németország felé indulni
 • A szövetséges erők kivonulása miatt felborult az afgán biztonsági helyzet, és egy új migrációs válság fenyeget.
 • A BILD már most a 2015-ös helyzethez hasonlítja a 2021-es állapotokat.

Naponta 8000 ember érkezik, akik útlevelet akarnak - és lehetőleg minél hamarabb Németországba akarnak jutni - tudósít a BILD.

Sokan már hajnali 2 órakor eljönnek, hogy helyet kapjanak a sor elején, majd 12 órát várnak, néha még többet is. Itt, a kabuli útlevélhivatalban az afgánoknak egyetlen céljuk van: útlevelet szerezni, amellyel gyorsan elhagyhatják az országot.

Reggel 8 óra van, amikor meglátogatjuk az irodát. Fegyveres rendőrök őrzik a különböző utakat, amelyek egy csarnokba vezetnek, ahol az okmányok kiadása történik. Az egyik oldalon férfiak, a másikon nők és gyerekek. Mindannyian várakoznak Kabul tikkasztó hőségében.

Teljes a káosz: a folyosón egy alkalmazott egymás után kiabálja a neveket a mikrofonba, bélyegez, ellenőrzi az iratokat. Amit manapság az útlevélhivatalban látni, az jelképezi az országban uralkodó rossz hangulatot. Sokakat a tálibok miatti pánik hajt ide. Faisala (20) így nyilatkozott a BILD-nek: "Útlevelet akarok, és el akarom hagyni az országot! A háború kegyetlen, és a tálibok folyamatosan gyilkolnak. Hogyan éljek itt? Szeretnék minél hamarabb Németországba menni!"

Mahamdula (22): "Azért jöttem, hogy megújítsam az útlevelemet, féltem az életemet, a biztonsági helyzet katasztrofális. Először Törökországba akarok menni, aztán Németországba." Miért Németországba? "Mert Németország egy jó ország!"

Sokaknak, akikkel beszéltek a BILD tudósítói, és akik el akarják hagyni Afganisztánt, az első ország, ami eszükbe jut, mint célország, Németország. 2021 már ennyire hasonlít 2015-re.

A tálib offenzíva előtt az útlevélhivatal forgalmas volt, és amikor különösen zsúfolt volt, 2000 ember jött ide. Most 8000 ember van itt - minden nap!

Az útlevélhivatal vezetője elmagyarázta a BILD-nek: "Sok vidéki afgánnak nincs útlevele, különösen azokban a falvakban, ahol a tálibok uralkodtak vagy uralkodnak. Most akarják biztosítani magukat, és felkészülni a vészhelyzetre."

Az útlevelükre váró afgánok azonban nem úgy tűnik, hogy tovább akarnak várni. Valójában az elmúlt napokban már több incidens is történt az afgán-iráni és a török-iráni határon. Ez az a szárazföldi útvonal, amelyet sokan választanak, és amelyért több ezer eurót fizetnek.

A török biztonsági erők az elmúlt héten közel 1500 menekültet, többségükben afgánokat vettek őrizetbe az Iránnal közös délkeleti határ közelében - közölték tisztviselők az afganisztáni erőszak fokozódása közepette.

A videofelvételeken menekültek nagy csoportjai láthatóak a határvidéken, bár a török kormány szerint egyelőre nem nőtt a menekültek száma.

Az ENSZ menekültügyi szervezete becslései szerint január óta 270 000 afgán kényszerült elhagyni lakóhelyét az országon belül, így az otthonukból elűzöttek száma meghaladja a 3,5 milliót.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-07-15 | 19:51
Dél-afrikai zavargások: már 72 halott és élelmiszerhiány - a kormány mozgósítja a tartalékosokat

Dél-afrikai zavargások: már 72 halott és élelmiszerhiány - a kormány mozgósítja a tartalékosokat

 • Leállt a közlekedés, az ellátási láncok pedig megszakadtak Dél-Afrikában.
 • Hiány van üzemanyagból, élelmiszerből, gyógyszerekből és koronavírus-vakcinákból.
Kül 2021-08-02 | 13:06

Németország: felfüggesztettel elengedték a 13 éves, alvó kislányt szexuálisan bántalmazó 22 éves migránst

 • 2020-ban már kapott egy felfüggesztettet, akkor egy 11 éves kislánnyal találkozgatott szex céljából - de a bíróság szerint ezek a találkozások "közös beleegyezésen" alapultak.
 • Az afgán migráns elismerte tettét, de megbánást nem mutatott.
Kül 2021-06-04 | 13:53
Német reálpolitika: Putyin meghívására ezernyi német üzleti és politikai döntéshozó gazdasági csúcstalálkozón vesz részt pénteken Szentpéterváron

Német reálpolitika: Putyin meghívására ezernyi német üzleti és politikai döntéshozó gazdasági csúcstalálkozón vesz részt pénteken Szentpéterváron

 • Sebastian Kurz osztrák kancellár is a helyszínen van, egy pódiumbeszélgetésen vesz részt az orosz elnökkel.
 • A tavaly elmaradt konferencia idei szlogenje: "Újra együtt: üzlet az új valóságban."
Kül 2021-07-01 | 20:40
Tabu és elhallgatás: a német rendőrség arra kéri az embereket, ne osszák meg a würzburgi áldozatok nevét és képeit

Tabu és elhallgatás: a német rendőrség arra kéri az embereket, ne osszák meg a würzburgi áldozatok nevét és képeit

 • A migráció-kritikus német oldalakon egy ideje rendszeresen felteszik a kérdést: a késelések áldozatait mikor lehet névről és arcról azonosítani?
 • Úgy tűnik, ez továbbra is tabu.
 • A német rendőrség most is azt kéri, a közösségi média felhasználói ne osszák meg az áldozatok neveit és arcképét.
 • Működik az elhallgatás.