Ez gyorsan eszkalálódott: naponta 8 000 afgán kéri az útlevelét és tervez Németország felé indulni

Ez gyorsan eszkalálódott: naponta 8 000 afgán kéri az útlevelét és tervez Németország felé indulni
 • A szövetséges erők kivonulása miatt felborult az afgán biztonsági helyzet, és egy új migrációs válság fenyeget.
 • A BILD már most a 2015-ös helyzethez hasonlítja a 2021-es állapotokat.

Naponta 8000 ember érkezik, akik útlevelet akarnak - és lehetőleg minél hamarabb Németországba akarnak jutni - tudósít a BILD.

Sokan már hajnali 2 órakor eljönnek, hogy helyet kapjanak a sor elején, majd 12 órát várnak, néha még többet is. Itt, a kabuli útlevélhivatalban az afgánoknak egyetlen céljuk van: útlevelet szerezni, amellyel gyorsan elhagyhatják az országot.

Reggel 8 óra van, amikor meglátogatjuk az irodát. Fegyveres rendőrök őrzik a különböző utakat, amelyek egy csarnokba vezetnek, ahol az okmányok kiadása történik. Az egyik oldalon férfiak, a másikon nők és gyerekek. Mindannyian várakoznak Kabul tikkasztó hőségében.

Teljes a káosz: a folyosón egy alkalmazott egymás után kiabálja a neveket a mikrofonba, bélyegez, ellenőrzi az iratokat. Amit manapság az útlevélhivatalban látni, az jelképezi az országban uralkodó rossz hangulatot. Sokakat a tálibok miatti pánik hajt ide. Faisala (20) így nyilatkozott a BILD-nek: "Útlevelet akarok, és el akarom hagyni az országot! A háború kegyetlen, és a tálibok folyamatosan gyilkolnak. Hogyan éljek itt? Szeretnék minél hamarabb Németországba menni!"

Mahamdula (22): "Azért jöttem, hogy megújítsam az útlevelemet, féltem az életemet, a biztonsági helyzet katasztrofális. Először Törökországba akarok menni, aztán Németországba." Miért Németországba? "Mert Németország egy jó ország!"

Sokaknak, akikkel beszéltek a BILD tudósítói, és akik el akarják hagyni Afganisztánt, az első ország, ami eszükbe jut, mint célország, Németország. 2021 már ennyire hasonlít 2015-re.

A tálib offenzíva előtt az útlevélhivatal forgalmas volt, és amikor különösen zsúfolt volt, 2000 ember jött ide. Most 8000 ember van itt - minden nap!

Az útlevélhivatal vezetője elmagyarázta a BILD-nek: "Sok vidéki afgánnak nincs útlevele, különösen azokban a falvakban, ahol a tálibok uralkodtak vagy uralkodnak. Most akarják biztosítani magukat, és felkészülni a vészhelyzetre."

Az útlevelükre váró afgánok azonban nem úgy tűnik, hogy tovább akarnak várni. Valójában az elmúlt napokban már több incidens is történt az afgán-iráni és a török-iráni határon. Ez az a szárazföldi útvonal, amelyet sokan választanak, és amelyért több ezer eurót fizetnek.

A török biztonsági erők az elmúlt héten közel 1500 menekültet, többségükben afgánokat vettek őrizetbe az Iránnal közös délkeleti határ közelében - közölték tisztviselők az afganisztáni erőszak fokozódása közepette.

A videofelvételeken menekültek nagy csoportjai láthatóak a határvidéken, bár a török kormány szerint egyelőre nem nőtt a menekültek száma.

Az ENSZ menekültügyi szervezete becslései szerint január óta 270 000 afgán kényszerült elhagyni lakóhelyét az országon belül, így az otthonukból elűzöttek száma meghaladja a 3,5 milliót.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-05-13 | 12:27
Zöld képmutatás: John Kerry, Biden elnök klímaügyi különleges megbízottja elsimerte, hogy táborokban fogvatartott ujgur rabszolgamunkások állítják elő a napelemek nagy részét, de kell a "tiszta" energia

Zöld képmutatás: John Kerry, Biden elnök klímaügyi különleges megbízottja elsimerte, hogy táborokban fogvatartott ujgur rabszolgamunkások állítják elő a napelemek nagy részét, de kell a "tiszta" energia

 • John Kerry, egykori amerikai elnökjelölt jelenleg az Egyesült Államok elnökének klímaügyi különleges elnöki megbízottja.
 • Hivatalát Joe Biden hozta létre az Egyesült Államok elnökének hivatalán belül.
 • Kerry elismeri, hogy ujgur rabszolgamunkások állítják elő a napelemeket Kínában, azonban szerinte a klímaváltozást ennek ellenére "tiszta" energiaforrásokkal kell kezelni.
 • Kerry azt is elmondta a meghallgatásán, hogy nem vetette fel a rabszolgamunka kérdését Kína klímavédelmi megbízottjának.
Kül 2021-05-18 | 10:29

Azonnali iskolanyitást követelnek német gyermekorvosok, megteltek a gyermekpszichiátriai osztályok - a tanárok ellenzik a nyitást, mert a nagy részük még oltatlan

 • Megviseli a német gyerekeket is az iskolazár.
 • A gyermek- és ifjúságpszichiátriai osztályok megteltek.
 • Azokat, akik nem öngyilkos hajlamúak, és "csak" depressziósak, már egyáltalán nem veszik fel.
 • A német tanárok ellenzik a nyitást, mert a legtöbb tanár, és a gyerekek egésze teljesen oltatlan.
Kül 2021-06-25 | 20:44
Markus Söder bajor miniszterelnök: "Együtt gyászolunk az áldozatokkal és családjaikkal"

Markus Söder bajor miniszterelnök: "Együtt gyászolunk az áldozatokkal és családjaikkal"

 • 3 embert és 10 áldozatot sebesített meg egy brutális késes támadásban a szomáliai migráns.