Görögország kerítést emel a török határon az afgán menekültek várhatóan megnövekvő száma miatt

Görögország kerítést emel a török határon az afgán menekültek várhatóan megnövekvő száma miatt
  • Görögország 25 mérföld hosszú kerítést húzott fel és új megfigyelőrendszert telepített a Törökországgal közös határán, mivel az Európába igyekvő afgán menekültek számának növekedésére számít.

A tálibok gyors afganisztáni hatalomátvétele miatt az Európai Unió aggódik, hogy megismétlődik a 2015-ös menekültválság, amikor közel egymillió ember menekült a közel-keleti és más országok háborúi és szegénysége elől Törökországból Görögországba, majd onnan északra, a gazdagabb államokba - tudósít az Independent.

Görögország a válság első vonalában van, és azt kommunikálja, hogy határőrizeti erői készenlétben állnak, hogy ne váljon ismét Európa kapujává.

"Nem várhatunk passzívan a lehetséges hatásokra" - mondta Michalis Chrisochoidis polgárvédelmi miniszter, miután pénteken a védelmi miniszterrel és a fegyveres erők vezetőjével együtt ellátogatott Evros régiójába.

"Határaink biztonságosak és sérthetetlenek maradnak"

A Görögországba szárazföldön vagy tengeren érkező migránsok érkezése 2016 óta lassult, mert az EU pénzügyi támogatásért cserébe megállapodást kötött Törökországgal az áramlások megfékezéséről.

Görögország az elmúlt hónapokban szigorította migrációs politikáját azzal, hogy elkerítette a migránstáborokat, és uniós szintű pályázatot írt ki két zárt típusú létesítmény építésére a Törökországhoz közeli Szamosz és Leszbosz szigetén.

Recep Tayyip Erdogan török elnök és Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök pénteken ritka telefonbeszélgetésük során megvitatták az afganisztáni fejleményeket, mivel mindkét ország aggódik a tálibok elől menekülő menekültek esetleges beáramlása miatt.

Erdogan szerint "elkerülhetetlenné válik egy új migrációs hullám, ha nem hozzák meg a szükséges intézkedéseket." Afganisztán és a szomszédos országok - például Irán - megsegítésére gondolt, ahová az afgán migránsok elindulnának, mielőtt megpróbálnák elérni Törökországot és Európát.

Azt is elmondta, hogy Törökország, amely megerősítette határát Iránnal, megvitatja Teheránnal az afgán migránsok kérdését.

Csütörtökön Erdogan felszólította az európai nemzeteket, hogy vállalják a felelősséget a tálibok elől menekülő emberekért, és arra figyelmeztetett, hogy Törökország nem lesz Európa "menekültraktára".

Hozzászólását azt követően tette, hogy az elmúlt hetekben megnőtt az Iránból Törökországba érkező afgánok száma.

Szerdán a görög migrációs miniszter, Notis Mitarachi azt mondta, hogy az európaiak és az uniós erőkkel együtt dolgozó afgán állampolgárok evakuálása az elsődleges feladat, de Görögország "nem fogadja el, hogy az EU-ba irányuló illegális áramlások kapuja legyen."

A Skai TV-nek nyilatkozva megjegyezte, hogy Görögország nem határos Afganisztánnal, és "tőlünk keletre vannak olyan országok, amelyek szükség esetén kezdeti védelmet tudnának nyújtani."

Törökország - tette hozzá - biztonságos ország az afgánok számára.

Törökország már 3,6 millió szíriait lát el, akik a polgárháború elől menekültek a szomszédos országba, és 300 ezer afgánt.

2016-ban Törökország és az EU megállapodást kötött arról, hogy Törökország megállítja az Európa felé tartó több százezer migránst és menekültet, cserébe vízummentességet kapnak a török állampolgárok és jelentős uniós pénzügyi támogatást.

Erdogan gyakran vádolta az EU-t azzal, hogy nem tartja be az alku rá eső részét, miközben az alku következtében menedékkérők ezrei sínylődnek a kelet-görög szigeteken lévő nyomorúságos menekülttáborokban.

Görögország és Törökország régóta ellentétben áll egymással a migránsokkal kapcsolatos kérdések és a Földközi-tenger keleti részén fennálló területi igények miatt.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2022-03-30 | 13:48
Szijjártó: a magyar baloldal csúnyán lebukott

Szijjártó: a magyar baloldal csúnyán lebukott

  • A tárcavezető annak kapcsán mondta ezt, hogy kiderült: titkos tárgyalások folynak Márki-Zay stábja és az ukrán vezetés között.
  • Ukrajnának ugyanis az az érdeke, hogy Magyarországon olyan vezetés legyen, amely katonát ad a háborúba és engedélyezi a fegyverszállításokat.
  • A jelenlegi magyar kormány álláspontja világos: Magyarország nem sodródhat a háborúba.
Kül 2021-05-12 | 16:44
Antiszemita incidenseket vizsgál a német állambiztonság Bonnban és Münsterben

Antiszemita incidenseket vizsgál a német állambiztonság Bonnban és Münsterben

  • A Hamász izraeli támadásai után antiszemita incidensek történtek két német nagyvárosban is.
  • Bevándorló muszlimok zsinagógákat dobáltak kövekkel és Izrael zászlaját égették.
Kül 2021-09-06 | 09:24
Berlin: zavarta az afgánt a dolgozó kertésznő, ezért többször nyakon szúrta

Berlin: zavarta az afgánt a dolgozó kertésznő, ezért többször nyakon szúrta

  • Ismét egy "mentálisan sérült" bevándorló az elkövető, de "iszlamista háttérre" utaló jelek is vannak.
Kül 2022-04-01 | 10:35
40 éve nem látott infláció, egekeben a gázárak Németországban

40 éve nem látott infláció, egekeben a gázárak Németországban

  • A gáz ára egyetlen év alatt duplázódott.
  • A BENNFENTES német forrásai szerint ezen a télen valóban vannak olyan németek, akik kabátban üldögélnek az otthonaikban.
Kül 2021-07-28 | 19:21
Újabb botrányban vergődik a magyargyűlölő Mark Rutte, Fekete-Győr holland szövetségese

Újabb botrányban vergődik a magyargyűlölő Mark Rutte, Fekete-Győr holland szövetségese

  • Rutte visszatartotta a parlamenti képviselők elől a lényeges információkat, például azt, hogy az Északi Áramlat 2 gázvezetékről és a szankciókról is szó esett az informális egyeztetéseken az orosz diplomatákkal.