Görögország kerítést emel a török határon az afgán menekültek várhatóan megnövekvő száma miatt

Görögország kerítést emel a török határon az afgán menekültek várhatóan megnövekvő száma miatt
 • Görögország 25 mérföld hosszú kerítést húzott fel és új megfigyelőrendszert telepített a Törökországgal közös határán, mivel az Európába igyekvő afgán menekültek számának növekedésére számít.

A tálibok gyors afganisztáni hatalomátvétele miatt az Európai Unió aggódik, hogy megismétlődik a 2015-ös menekültválság, amikor közel egymillió ember menekült a közel-keleti és más országok háborúi és szegénysége elől Törökországból Görögországba, majd onnan északra, a gazdagabb államokba - tudósít az Independent.

Görögország a válság első vonalában van, és azt kommunikálja, hogy határőrizeti erői készenlétben állnak, hogy ne váljon ismét Európa kapujává.

"Nem várhatunk passzívan a lehetséges hatásokra" - mondta Michalis Chrisochoidis polgárvédelmi miniszter, miután pénteken a védelmi miniszterrel és a fegyveres erők vezetőjével együtt ellátogatott Evros régiójába.

"Határaink biztonságosak és sérthetetlenek maradnak"

A Görögországba szárazföldön vagy tengeren érkező migránsok érkezése 2016 óta lassult, mert az EU pénzügyi támogatásért cserébe megállapodást kötött Törökországgal az áramlások megfékezéséről.

Görögország az elmúlt hónapokban szigorította migrációs politikáját azzal, hogy elkerítette a migránstáborokat, és uniós szintű pályázatot írt ki két zárt típusú létesítmény építésére a Törökországhoz közeli Szamosz és Leszbosz szigetén.

Recep Tayyip Erdogan török elnök és Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök pénteken ritka telefonbeszélgetésük során megvitatták az afganisztáni fejleményeket, mivel mindkét ország aggódik a tálibok elől menekülő menekültek esetleges beáramlása miatt.

Erdogan szerint "elkerülhetetlenné válik egy új migrációs hullám, ha nem hozzák meg a szükséges intézkedéseket." Afganisztán és a szomszédos országok - például Irán - megsegítésére gondolt, ahová az afgán migránsok elindulnának, mielőtt megpróbálnák elérni Törökországot és Európát.

Azt is elmondta, hogy Törökország, amely megerősítette határát Iránnal, megvitatja Teheránnal az afgán migránsok kérdését.

Csütörtökön Erdogan felszólította az európai nemzeteket, hogy vállalják a felelősséget a tálibok elől menekülő emberekért, és arra figyelmeztetett, hogy Törökország nem lesz Európa "menekültraktára".

Hozzászólását azt követően tette, hogy az elmúlt hetekben megnőtt az Iránból Törökországba érkező afgánok száma.

Szerdán a görög migrációs miniszter, Notis Mitarachi azt mondta, hogy az európaiak és az uniós erőkkel együtt dolgozó afgán állampolgárok evakuálása az elsődleges feladat, de Görögország "nem fogadja el, hogy az EU-ba irányuló illegális áramlások kapuja legyen."

A Skai TV-nek nyilatkozva megjegyezte, hogy Görögország nem határos Afganisztánnal, és "tőlünk keletre vannak olyan országok, amelyek szükség esetén kezdeti védelmet tudnának nyújtani."

Törökország - tette hozzá - biztonságos ország az afgánok számára.

Törökország már 3,6 millió szíriait lát el, akik a polgárháború elől menekültek a szomszédos országba, és 300 ezer afgánt.

2016-ban Törökország és az EU megállapodást kötött arról, hogy Törökország megállítja az Európa felé tartó több százezer migránst és menekültet, cserébe vízummentességet kapnak a török állampolgárok és jelentős uniós pénzügyi támogatást.

Erdogan gyakran vádolta az EU-t azzal, hogy nem tartja be az alku rá eső részét, miközben az alku következtében menedékkérők ezrei sínylődnek a kelet-görög szigeteken lévő nyomorúságos menekülttáborokban.

Görögország és Törökország régóta ellentétben áll egymással a migránsokkal kapcsolatos kérdések és a Földközi-tenger keleti részén fennálló területi igények miatt.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-05-24 | 13:04
Der Spiegel: az iskolaudvarokon a "te zsidó" a leggyakrabban elhangzó sértegetés, az etnikai és vallási konfliktusok túlterhelik a német iskolákat

Der Spiegel: az iskolaudvarokon a "te zsidó" a leggyakrabban elhangzó sértegetés, az etnikai és vallási konfliktusok túlterhelik a német iskolákat

 • Élénk vita zajlik az egyre növekvő, és utcán is észlelhető antiszemitizmus miatt Németországban.
 • A BILD pár napja arról számolt be, migráns fiatalok "szar zsidók" ordítozással tüntettek nagyvárosokban, köztük Berlinben.
 • Egyes iszlámkritikus gondolkodók a németországi helyzethez mérten bátran kimondják: az iszlámban benne gyökerezik a zsidóellenesség, és a politikusok hibát követtek el, amikor nem vették észre, hogy antiszemitizmust importálnak.
 • A Spiegel szerint az iskolákban is jelentkezik a probléma, etnikai és vallási konfliktusok terhelik a mindennapokat.

 

Kül 2021-05-29 | 08:49
Késsel hadonászott, és „Allahu akbar” kiáltásokat rikácsolt Hamburgban a migráns, a kiérkező rendőrök agyonlőtték

Késsel hadonászott, és „Allahu akbar” kiáltásokat rikácsolt Hamburgban a migráns, a kiérkező rendőrök agyonlőtték

 • Rendőröket riasztottak egy férfihoz Hamburgban, aki késsel hadonászott, több autót megrongált és motorosokat is fenyegetett – írja a Deutsche Welle.
Kül 2021-06-25 | 20:34
BILD: szomáliai a würzburgi merénylő

BILD: szomáliai a würzburgi merénylő

 • 3 halottat, 10 súlyos sérültet hagyott maga után, miután egy hatalmas késsel Würzburg belvárosában késeléses támadásba kezdett.
 • A 10 sértült közül 3 vagy 4 áldozat állapota kritikus, intenzíven kezelik őket.
 • Az ámokfutót a helyiek fékezték meg, míg a rendőrök kiérkezve lábon lőtték.
Kül 2021-06-27 | 20:50
A napokban Svájcban ítéltek el egy migránst, aki kiskorúak előtt önkielégített rendszeresen

A napokban Svájcban ítéltek el egy migránst, aki kiskorúak előtt önkielégített rendszeresen

 • A közösségi médiában rendszeresen lehet olyan videófelvételekkel találkozni, ahol migránsok játszóterek mellett, vagy az utcán onanizálnak, ha meglátnak egy nőt bikiniben.
 • Most egy rendszeresen, kiskorúak előtt a vonaton maszturbáló migránst ítéltek el Svájcban két év nyolc hónapra, és 5 évre kiutatsították az országból.
Kül 2021-05-18 | 13:01
Mivel is foglalkozhatna Brüsszel a világjárvány és egy gazdasági visszaesés kellős közepén, ha nem az LMBTQ+ jogokkal?

Mivel is foglalkozhatna Brüsszel a világjárvány és egy gazdasági visszaesés kellős közepén, ha nem az LMBTQ+ jogokkal?

 • Szivárványszínűbe burkolózott hétfőn az összes Európai Uniós intézmény, hogy így harcoljanak a homofóbia ellen.
 • A balliberális többségű Európai Parlament (EP) képviselői pedig ezúttal annak érdekében szólaltak fel, hogy az unió jogállamisági eszközeit az LMBTQI-közösség érdekében élesítsék.
 • Az EP rendezvényére Magyarországról és Lengyelországról kizárólag kormánykritikus szakértőket hívtak meg.