Görögország kerítést emel a török határon az afgán menekültek várhatóan megnövekvő száma miatt

Görögország kerítést emel a török határon az afgán menekültek várhatóan megnövekvő száma miatt
 • Görögország 25 mérföld hosszú kerítést húzott fel és új megfigyelőrendszert telepített a Törökországgal közös határán, mivel az Európába igyekvő afgán menekültek számának növekedésére számít.

A tálibok gyors afganisztáni hatalomátvétele miatt az Európai Unió aggódik, hogy megismétlődik a 2015-ös menekültválság, amikor közel egymillió ember menekült a közel-keleti és más országok háborúi és szegénysége elől Törökországból Görögországba, majd onnan északra, a gazdagabb államokba - tudósít az Independent.

Görögország a válság első vonalában van, és azt kommunikálja, hogy határőrizeti erői készenlétben állnak, hogy ne váljon ismét Európa kapujává.

"Nem várhatunk passzívan a lehetséges hatásokra" - mondta Michalis Chrisochoidis polgárvédelmi miniszter, miután pénteken a védelmi miniszterrel és a fegyveres erők vezetőjével együtt ellátogatott Evros régiójába.

"Határaink biztonságosak és sérthetetlenek maradnak"

A Görögországba szárazföldön vagy tengeren érkező migránsok érkezése 2016 óta lassult, mert az EU pénzügyi támogatásért cserébe megállapodást kötött Törökországgal az áramlások megfékezéséről.

Görögország az elmúlt hónapokban szigorította migrációs politikáját azzal, hogy elkerítette a migránstáborokat, és uniós szintű pályázatot írt ki két zárt típusú létesítmény építésére a Törökországhoz közeli Szamosz és Leszbosz szigetén.

Recep Tayyip Erdogan török elnök és Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök pénteken ritka telefonbeszélgetésük során megvitatták az afganisztáni fejleményeket, mivel mindkét ország aggódik a tálibok elől menekülő menekültek esetleges beáramlása miatt.

Erdogan szerint "elkerülhetetlenné válik egy új migrációs hullám, ha nem hozzák meg a szükséges intézkedéseket." Afganisztán és a szomszédos országok - például Irán - megsegítésére gondolt, ahová az afgán migránsok elindulnának, mielőtt megpróbálnák elérni Törökországot és Európát.

Azt is elmondta, hogy Törökország, amely megerősítette határát Iránnal, megvitatja Teheránnal az afgán migránsok kérdését.

Csütörtökön Erdogan felszólította az európai nemzeteket, hogy vállalják a felelősséget a tálibok elől menekülő emberekért, és arra figyelmeztetett, hogy Törökország nem lesz Európa "menekültraktára".

Hozzászólását azt követően tette, hogy az elmúlt hetekben megnőtt az Iránból Törökországba érkező afgánok száma.

Szerdán a görög migrációs miniszter, Notis Mitarachi azt mondta, hogy az európaiak és az uniós erőkkel együtt dolgozó afgán állampolgárok evakuálása az elsődleges feladat, de Görögország "nem fogadja el, hogy az EU-ba irányuló illegális áramlások kapuja legyen."

A Skai TV-nek nyilatkozva megjegyezte, hogy Görögország nem határos Afganisztánnal, és "tőlünk keletre vannak olyan országok, amelyek szükség esetén kezdeti védelmet tudnának nyújtani."

Törökország - tette hozzá - biztonságos ország az afgánok számára.

Törökország már 3,6 millió szíriait lát el, akik a polgárháború elől menekültek a szomszédos országba, és 300 ezer afgánt.

2016-ban Törökország és az EU megállapodást kötött arról, hogy Törökország megállítja az Európa felé tartó több százezer migránst és menekültet, cserébe vízummentességet kapnak a török állampolgárok és jelentős uniós pénzügyi támogatást.

Erdogan gyakran vádolta az EU-t azzal, hogy nem tartja be az alku rá eső részét, miközben az alku következtében menedékkérők ezrei sínylődnek a kelet-görög szigeteken lévő nyomorúságos menekülttáborokban.

Görögország és Törökország régóta ellentétben áll egymással a migránsokkal kapcsolatos kérdések és a Földközi-tenger keleti részén fennálló területi igények miatt.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-07-04 | 19:53
Meredek emelkedés a brit fertőzési adatokban, de az oltások működnek

Meredek emelkedés a brit fertőzési adatokban, de az oltások működnek

 • Az Egyesült Királyság újabb 24 248 koronavírusos megbetegedést és 15 további halálesetet jelentett - derül ki a legfrissebb napi adatokból.
Kül 2021-05-24 | 16:41
Migránskrízis 2.0 - a WELT szerint az adatok alapján újabb migrációs hullám indult Európa felé

Migránskrízis 2.0 - a WELT szerint az adatok alapján újabb migrációs hullám indult Európa felé

 • Olaszországban és Spanyolországban az utóbbi időben jelentősen megnőtt az Afrikából illegálisan érkező emberek száma. Ez egy olyan konfliktust hoz vissza az EU-ba, amit korábban soha nem sikerült megoldani - fogalmaz a lap.
Kül 2021-06-29 | 18:14
Egy, a 11 éves lányát védelmező anya a szomália dzsihadista másik áldozata

Egy, a 11 éves lányát védelmező anya a szomália dzsihadista másik áldozata

 • Szintén meghalt a brazil állampolgárságú Christiane H., aki 11 éves lánya védelmére kelt, amikor Abdirahman az áruházban randalírozott.
 • Ezután a szomáliai megölte a 82 éves Johanna H.-t, aki megpróbálta megakadályozni a kislány elleni támadást.
 • A 73 éves Ingridet L.-t 13 késszúrás érte, alig centikre az ütőerétől.
Kül 2021-06-04 | 09:32
Német Zöldek: "Németországnak a Földközi-tengerből kimentettek negyedét be kellene fogadnia"

Német Zöldek: "Németországnak a Földközi-tengerből kimentettek negyedét be kellene fogadnia"

 • Ahogyan növekszik a Földközi-tengeren átcsempészett "csónakos" migránsok száma, úgy indult meg az Európában megszokott ping-pong a migránsokkal.
 • Kiújult a vita Németországban, hogy mely országnak hány migránst kellene befogadnia.
 • A nagykoalíciós szövetségi kormány ellenzi az önkéntes uniós szétosztásban a német részvételt, a Zöldek szerint egyedül Németországnak be kellene fogadnia az újonnan érkezettek negyedét.
 • A WELT által megkérdezett szakértők azt jelzik előre, hogy a nyári melegben nagyszámú migráns fog útra kelni, és a számuk újra leterheli majd Olaszországot.
 • A német nagypolitika pedig a szövetségi választási kampányra figyel, ősszel ugyanis választások lesznek Németországban.
Kül 2021-07-31 | 09:25

Abszurd ítéletek: az Olaszországba történő visszatoloncolás "embertelen"

 • Németország sem Olaszországba, sem Görögországba nem toloncolhat vissza migránsokat, mert a bíróság szerint ott nem megfelelőek számukra a körülmények.
Kül 2021-08-02 | 12:12
Megdöbbentő: naponta két csoportos nemi erőszak történik Németországban

Megdöbbentő: naponta két csoportos nemi erőszak történik Németországban

 • Ebben nincsen benne, amikor az elkövető egyedül erőszakol meg egy nőt.
 • Statisztikai adatok alapján migránsok közül kerül ki az elkövetők többsége, miközben a számarányuk alacsonyabb.
 • Minden második gyanúsított nem rendelkezik német állampolgársággal.
 • Az erőszakoot elkövető férfiak leggyakrabban iszlám országokból érkeztek: Afganisztánból, Szíriából, Irakból.
 • 2018-ban a gyanúsítottak 6 százaléka afgán volt. A teljes népességen belül azonban csak 0,3 százalékot tesznek ki.
Kül 2021-05-09 | 21:03
Alig 500 embert érdekelt a konferencia Európa jövőjéről

Alig 500 embert érdekelt a konferencia Európa jövőjéről

 • A Parlament, a Tanács és a Bizottság által elindított, részvételi demokrácián alapuló folyamatot nemrégiben jelentették be.
 • Célja a kezdeményezésnek, hogy közelebb hozza az európai állampolgárokat az Európai Unióhoz.
 • Az első, ünnepélyes megnyitón pár Erasmusos diák, Európa vezető politikusai, mint Emmanuel Macron francia elnök, David Sassoli, az Európai Parlament elnöke, António Costa portugál miniszterelnök, és az Európai Unió Tanácsának nevében Ursula von der Leyen lépett színpadra.
 • A nagyszabásúnak beharangozott párbeszédet alig 500 európai követte online.