Görögország kerítést emel a török határon az afgán menekültek várhatóan megnövekvő száma miatt

Görögország kerítést emel a török határon az afgán menekültek várhatóan megnövekvő száma miatt
  • Görögország 25 mérföld hosszú kerítést húzott fel és új megfigyelőrendszert telepített a Törökországgal közös határán, mivel az Európába igyekvő afgán menekültek számának növekedésére számít.

A tálibok gyors afganisztáni hatalomátvétele miatt az Európai Unió aggódik, hogy megismétlődik a 2015-ös menekültválság, amikor közel egymillió ember menekült a közel-keleti és más országok háborúi és szegénysége elől Törökországból Görögországba, majd onnan északra, a gazdagabb államokba - tudósít az Independent.

Görögország a válság első vonalában van, és azt kommunikálja, hogy határőrizeti erői készenlétben állnak, hogy ne váljon ismét Európa kapujává.

"Nem várhatunk passzívan a lehetséges hatásokra" - mondta Michalis Chrisochoidis polgárvédelmi miniszter, miután pénteken a védelmi miniszterrel és a fegyveres erők vezetőjével együtt ellátogatott Evros régiójába.

"Határaink biztonságosak és sérthetetlenek maradnak"

A Görögországba szárazföldön vagy tengeren érkező migránsok érkezése 2016 óta lassult, mert az EU pénzügyi támogatásért cserébe megállapodást kötött Törökországgal az áramlások megfékezéséről.

Görögország az elmúlt hónapokban szigorította migrációs politikáját azzal, hogy elkerítette a migránstáborokat, és uniós szintű pályázatot írt ki két zárt típusú létesítmény építésére a Törökországhoz közeli Szamosz és Leszbosz szigetén.

Recep Tayyip Erdogan török elnök és Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök pénteken ritka telefonbeszélgetésük során megvitatták az afganisztáni fejleményeket, mivel mindkét ország aggódik a tálibok elől menekülő menekültek esetleges beáramlása miatt.

Erdogan szerint "elkerülhetetlenné válik egy új migrációs hullám, ha nem hozzák meg a szükséges intézkedéseket." Afganisztán és a szomszédos országok - például Irán - megsegítésére gondolt, ahová az afgán migránsok elindulnának, mielőtt megpróbálnák elérni Törökországot és Európát.

Azt is elmondta, hogy Törökország, amely megerősítette határát Iránnal, megvitatja Teheránnal az afgán migránsok kérdését.

Csütörtökön Erdogan felszólította az európai nemzeteket, hogy vállalják a felelősséget a tálibok elől menekülő emberekért, és arra figyelmeztetett, hogy Törökország nem lesz Európa "menekültraktára".

Hozzászólását azt követően tette, hogy az elmúlt hetekben megnőtt az Iránból Törökországba érkező afgánok száma.

Szerdán a görög migrációs miniszter, Notis Mitarachi azt mondta, hogy az európaiak és az uniós erőkkel együtt dolgozó afgán állampolgárok evakuálása az elsődleges feladat, de Görögország "nem fogadja el, hogy az EU-ba irányuló illegális áramlások kapuja legyen."

A Skai TV-nek nyilatkozva megjegyezte, hogy Görögország nem határos Afganisztánnal, és "tőlünk keletre vannak olyan országok, amelyek szükség esetén kezdeti védelmet tudnának nyújtani."

Törökország - tette hozzá - biztonságos ország az afgánok számára.

Törökország már 3,6 millió szíriait lát el, akik a polgárháború elől menekültek a szomszédos országba, és 300 ezer afgánt.

2016-ban Törökország és az EU megállapodást kötött arról, hogy Törökország megállítja az Európa felé tartó több százezer migránst és menekültet, cserébe vízummentességet kapnak a török állampolgárok és jelentős uniós pénzügyi támogatást.

Erdogan gyakran vádolta az EU-t azzal, hogy nem tartja be az alku rá eső részét, miközben az alku következtében menedékkérők ezrei sínylődnek a kelet-görög szigeteken lévő nyomorúságos menekülttáborokban.

Görögország és Törökország régóta ellentétben áll egymással a migránsokkal kapcsolatos kérdések és a Földközi-tenger keleti részén fennálló területi igények miatt.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-26 | 21:15
Gumibottal vertek újságírókat, fotósokat a rendőrök egy düsseldorfi tüntetésen

Gumibottal vertek újságírókat, fotósokat a rendőrök egy düsseldorfi tüntetésen

  • A dpa főszerkesztője, Sven Gösmann "a sajtószabadság elleni elfogadhatatlan támadásnak" nevezte az incidenst.
Kül 2021-05-11 | 16:16

Hatezer kilométer bicikliút épül a Vajdaságban

  • A turizmus ezen ágának fellendítése érdekében, több mint hatezer kilométernyi bicikliút kiépítését tervezik - mondta Nenad Ivanišević a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program Ecobikenet nevet viselő konferenciáján Újvidéken.
  • A tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár kiemelte, a határokon átnyúló kerékpárutak hálózatának közös fejlesztése a turizmus más ágait is felvirágoztathatja.
Kül 2021-05-19 | 16:29
A vakcinaszabadalmak feloldásáról vitatkoztak az EP-ben - a Bizottság képviselője amellett kardoskodott, oldják fel a szabadalmakat - ha az EU valóban ezt akarja, akkor miért rendelt be 16 ezer 600 milliárd forintért Pfizert?

A vakcinaszabadalmak feloldásáról vitatkoztak az EP-ben - a Bizottság képviselője amellett kardoskodott, oldják fel a szabadalmakat - ha az EU valóban ezt akarja, akkor miért rendelt be 16 ezer 600 milliárd forintért Pfizert?

  • Az Egyesült Államok elnöki hivatala már korábban bejelentette, a Fehér Háznak azt javasolja, a koronavírus-vészhelyzet miatt ideigelenesen kezdeményezzék a szabadalmak feloldását a WTO-nál (Kereskedelmi Világszervezet).
  • A mai vitán az Európai Bizottság emberközpontú gazdaságért felelős biztosa is emellett érvelt.
  • A szabadalmak feloldását ellenzik a gyógyszergyártók és Németország is.
  • Ha az Erópai Unió mégis arra az álláspontra jut, hogy a szabadalmak feloldására tesz javaslatot, akkor adódik a kérdés: miért kötött le 1,8 millliárd (900 millió + 900 millió opcionálisan) Pfizer oltóanyagot a 2022-es, 2023-as évre dózisonként 23,2 eurós áron?
  • A 900 + 900 millió Pfizer-vakcina ára összesen 20 milliárd 880 millió + opcionálisan 20 milliárd 880 millió euró, azaz összesen 16 ezer 600 milliárd forint.
Kül 2021-07-02 | 22:12
Würzburg: sorozatos hatósági mulasztások előzték meg a mészárlást

Würzburg: sorozatos hatósági mulasztások előzték meg a mészárlást

  • A WELT tudósít arról, hogy számtalan mulasztás vezetett a késes öldökléshez Würzburgban.
  • 2015 végén már nyomoztak ellene veszélyes testi sértés miatt.
  • Idén év elején pszichiátriai gondnokot kellett volna kirendelni mellé, de azt a hivatalok elutasították.
Kül 2021-07-07 | 15:42
Zavartalanul folyik a migránstaxiztatatás a Földközi-tengeren

Zavartalanul folyik a migránstaxiztatatás a Földközi-tengeren

  • Jelenleg az Ocean Viking nevű hajó keres magának kikötőt 572, a tengeri csónakokból összeszedett migránssal a fedélzetén.
  • A mentőhajók tevékenysége sok európai politikusnak szúrja a szemét, mert azzal, hogy ezek a hajók végül felveszik a nyílt tengeren a migránsokat, az embercsempészek is tisztában vannak.
  • Ezért bátran indítják meg a líbiai partoktól a nyílt vizek felé a szállításra alkalmatlan, de migránsokkal túlzsúfolt rozoga csónakjaikat.
  • Ezt a gyakorlatot cinkos összejátszásnak tartja minden migrációkritikus politikus.
  • Ráadásul az embercsempészek százmillió eurónyi feketepénzt keresnek azzal évente, hogy embereket küldenek a hullámsír felé.
Kül 2021-06-01 | 07:26
BLOOMBERG: a Sinovac vakcinája 95%-kal csökkentette a halálozások számát egy brazil kisvárosban

BLOOMBERG: a Sinovac vakcinája 95%-kal csökkentette a halálozások számát egy brazil kisvárosban

  • A Sinovac vakcinája inaktivált vírust tartalmaz, jelenleg az EMA is vizsgálja.
  • Egy brazil kutatás szerint a vakcina 80%-ban megelőzi a tüneteket okozó megbetegedést, 86%-kal csökkenti a kórházi ápolást igénylő fertőzést.
  • A 45 000 lakosú Serranaban a vakcina 95%-kal csökkentette a halálozások számát.