Görögország kerítést emel a török határon az afgán menekültek várhatóan megnövekvő száma miatt

Görögország kerítést emel a török határon az afgán menekültek várhatóan megnövekvő száma miatt
  • Görögország 25 mérföld hosszú kerítést húzott fel és új megfigyelőrendszert telepített a Törökországgal közös határán, mivel az Európába igyekvő afgán menekültek számának növekedésére számít.

A tálibok gyors afganisztáni hatalomátvétele miatt az Európai Unió aggódik, hogy megismétlődik a 2015-ös menekültválság, amikor közel egymillió ember menekült a közel-keleti és más országok háborúi és szegénysége elől Törökországból Görögországba, majd onnan északra, a gazdagabb államokba - tudósít az Independent.

Görögország a válság első vonalában van, és azt kommunikálja, hogy határőrizeti erői készenlétben állnak, hogy ne váljon ismét Európa kapujává.

"Nem várhatunk passzívan a lehetséges hatásokra" - mondta Michalis Chrisochoidis polgárvédelmi miniszter, miután pénteken a védelmi miniszterrel és a fegyveres erők vezetőjével együtt ellátogatott Evros régiójába.

"Határaink biztonságosak és sérthetetlenek maradnak"

A Görögországba szárazföldön vagy tengeren érkező migránsok érkezése 2016 óta lassult, mert az EU pénzügyi támogatásért cserébe megállapodást kötött Törökországgal az áramlások megfékezéséről.

Görögország az elmúlt hónapokban szigorította migrációs politikáját azzal, hogy elkerítette a migránstáborokat, és uniós szintű pályázatot írt ki két zárt típusú létesítmény építésére a Törökországhoz közeli Szamosz és Leszbosz szigetén.

Recep Tayyip Erdogan török elnök és Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök pénteken ritka telefonbeszélgetésük során megvitatták az afganisztáni fejleményeket, mivel mindkét ország aggódik a tálibok elől menekülő menekültek esetleges beáramlása miatt.

Erdogan szerint "elkerülhetetlenné válik egy új migrációs hullám, ha nem hozzák meg a szükséges intézkedéseket." Afganisztán és a szomszédos országok - például Irán - megsegítésére gondolt, ahová az afgán migránsok elindulnának, mielőtt megpróbálnák elérni Törökországot és Európát.

Azt is elmondta, hogy Törökország, amely megerősítette határát Iránnal, megvitatja Teheránnal az afgán migránsok kérdését.

Csütörtökön Erdogan felszólította az európai nemzeteket, hogy vállalják a felelősséget a tálibok elől menekülő emberekért, és arra figyelmeztetett, hogy Törökország nem lesz Európa "menekültraktára".

Hozzászólását azt követően tette, hogy az elmúlt hetekben megnőtt az Iránból Törökországba érkező afgánok száma.

Szerdán a görög migrációs miniszter, Notis Mitarachi azt mondta, hogy az európaiak és az uniós erőkkel együtt dolgozó afgán állampolgárok evakuálása az elsődleges feladat, de Görögország "nem fogadja el, hogy az EU-ba irányuló illegális áramlások kapuja legyen."

A Skai TV-nek nyilatkozva megjegyezte, hogy Görögország nem határos Afganisztánnal, és "tőlünk keletre vannak olyan országok, amelyek szükség esetén kezdeti védelmet tudnának nyújtani."

Törökország - tette hozzá - biztonságos ország az afgánok számára.

Törökország már 3,6 millió szíriait lát el, akik a polgárháború elől menekültek a szomszédos országba, és 300 ezer afgánt.

2016-ban Törökország és az EU megállapodást kötött arról, hogy Törökország megállítja az Európa felé tartó több százezer migránst és menekültet, cserébe vízummentességet kapnak a török állampolgárok és jelentős uniós pénzügyi támogatást.

Erdogan gyakran vádolta az EU-t azzal, hogy nem tartja be az alku rá eső részét, miközben az alku következtében menedékkérők ezrei sínylődnek a kelet-görög szigeteken lévő nyomorúságos menekülttáborokban.

Görögország és Törökország régóta ellentétben áll egymással a migránsokkal kapcsolatos kérdések és a Földközi-tenger keleti részén fennálló területi igények miatt.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-05-09 | 16:21

Hétköznapi propaganda a 444-en

Felthetően az olvasóknak, de már az újságíróknak sem tűnik fel, mennyire hézagmentes propagandával eteti az embereket a 444. Mutatjuk a részleteket.

Kül 2021-06-14 | 13:34
Lampedusa, migrációs helyzet: "még el sem kezdődött a nyár, de a helyzet máris ellenőrizhetetlenné vált"

Lampedusa, migrációs helyzet: "még el sem kezdődött a nyár, de a helyzet máris ellenőrizhetetlenné vált"

  • Egyetlen nap alatt 1200 migráns érkezett az olasz szigetre.
  • Alig 12 óra alatt 14, migránsokkal teli hajó kötött ki.
Kül 2021-06-14 | 21:54
A józan ész hangja: fontos, hogy a NATO fenntartsa a politikai párbeszéd lehetőségét Kínával és Oroszországgal

A józan ész hangja: fontos, hogy a NATO fenntartsa a politikai párbeszéd lehetőségét Kínával és Oroszországgal

  • Ezt Merkel kancellár nyilatkozta a NATO brüsszeli közgyűlését követő sajtótájékoztatóján.
  • Hasonló szellemben nyilatkozott Emmanuell Macron francia elnök, és a belga miniszterelnök is.
  • Az új hidegháború elkerüléséének érdekében nyilatkozott Szijjártó Péter külügyminiszter is.