Észak-koszovói bűnözők is elirigyelték az erzsébetvárosi DK-s képviselő gyakorlatát: ha tehetik, az alvilági körök is "ingyenárammal" bányásszák a maffia kedvelt kriptopénzét

Észak-koszovói bűnözők is elirigyelték az erzsébetvárosi DK-s képviselő gyakorlatát: ha tehetik, az alvilági körök is "ingyenárammal" bányásszák a maffia kedvelt kriptopénzét
  • Észak-Koszovóban az "ingyenáram" felhasználásával ipari mértékben folyik a kriptobányászat.
  • Ez kísértetisen emlékeztet arra, ahogyan a lebukott erzsébetvárosi DK-s képviselő az önkormányzat hivatalában bányászta a kriptovalutát, vagyis lopta az áramot.
  • Észak-Koszovóban helyi bűnözői körök ingatlanok padlástereit, pincéit bérlik ki, hogy ott Bitcoint, a nemzetközi alvilág kedvelt fizetőeszközét bányászhassák.
  • Az államháztartását ez jelentősen megterheli, az utóbbi három évben 15 milliárd forint áram díját az állami költségvetés állta.
  • A feketebiznisz persze hatalmas: egy egységnyi elköltött áram díjának háromszorosa a nyereség.
  • Mindezek miatt nem lehet véletlen, hogy mindenki fogadkozik, ezt a tarthatatlan helyzetet felszámolja, de az ügyészek és a hatóságok emberei jól láthatóan szemet hunynak a jelenség fölött.

Észak-Koszovóban padlásokat, pincéket, garázsokat, sőt egész házakat adnak ki kriptobányászat céljára, ami jövedelmező üzlet, ha az áram "ingyenes"  -írja a Balkan Insight.

Selim [kérésére megváltoztatták a cikk szerzői] bevallja, hogy kissé meglepődött, amikor tavaly megkereste egy férfi, hogy szeretné kibérelni a háza padlását Suhodoll/Suvi Do-ban, a főként szerbek lakta Észak-Koszovó néhány kis albán etnikumú negyedének egyikében.

Nemet mondott, de az év elején ismét megkeresték, ezúttal a házának a melléképületét kívánták kibérelni. "Megkérdezték, hogy elhelyezhetnek-e 15 gépet" - mondta Selim. "Először 15 eurót ajánlottak nekem egységenként [havonta], majd ezt 20 euróra emelték - mesélte.

Selim ismét visszautasította, de sokan mások nem. És mostanra a kriptobányászat zümmögése mindennapossá vált Észak-Koszovóban, ahol az 1998-99-es koszovói háború óta az etnikai szerbek ellenállnak az integrációnak a túlnyomórészt albánok lakta Koszovó többi részével.

És jó oka van annak, hogy miért vált ilyen népszerűvé: Észak-Koszovó 22 éven át nem fizetett semmit az áramért, amely a kriptóbányászat létfontosságú eleme. A gyakorlat annyira elterjedt, hogy a vizsgálatok megállapították, hogy még a távoli falvak, valamint a városi központok is a Bitcoin előállításának központjaivá váltak.

Több tízmillió euró a tét

A háború vége és Koszovó 2008-as függetlenségi nyilatkozata óta fennálló bizonytalan helyzetüket kihasználva az északi Leposavic, Mitrovica, Zubin Potok és Zvecan települések szerb lakói több mint két évtizede nem fizettek villanyszámlát. A Szabad Európa Rádió jelentése szerint ezekben a településekben az elfogyasztott energia költsége évente mintegy 12 millió euróra rúg.

Egészen 2017-ig a Koszovó más részein élő polgároknak 3,5 százalékos pluszköltséget számláztak ki a hiány pótlására, amíg egy bíróság ki nem mondta, hogy ez törvénytelen. A múlt héten Albin Kurti miniszterelnök új koszovói kormánya utasította az ország állami átviteli vállalatát, a KOSTT-ot, hogy még hat hónapig saját bevételeiből fedezze a kifizetetlen számlákat, amíg a kormány hosszú távú megoldást talál a helyzetre.

Eközben északon virágzik a kriptobányászat, amely hatalmas mennyiségű villamos energiát fogyaszt.

"Szuhodollban gond van az energiafeszültséggel, mert rengeteg Bitcoin-gépet hoztak ide, akárcsak Gushavcba és Vinarcba" - mondta Szelim, utalva a két közeli falura. Állítása szerint "minden második vagy harmadik házban" kriptobányászat folyik. A portál riporterei hallották a kriptobányák zümmögését az egyik szomszédos házból, de az udvaron álló nő nem volt hajlandó beszélni arról, hogy mi áll a zaj hátterében.

Selim azt mondta, hogy a kriptobányászás túlterheli az elektromos rendszert, és hogy családok tucatjai adtak össze egy új villanykábelre. "Körülbelül 3600 eurót fizettek érte, mert túl kevés volt az energia" - mondta.

45.000 eurós Bitcoin-bányagépekkel furikázott, de vád nélkül szabadlábra helyezték

A hatóságok a jelek szerint szemet hunynak a dolog felett, annak ellenére, hogy az elmúlt három év során az államkassza kiesését mintegy 40 millió euróra, azaz nagyságrendileg 15 milliárd forintra becsülték. Idén április 20-án este két koszovói rendőr Leposavic északi városának közelében járőrözve megállított egy autót, amelyet egy szerb állampolgárságú helyi lakos vezetett, és amely 15, nagyjából 45.000 euró értékű, kriptopénz bányászatra használt számítógéppel volt telepakolva.

A rendőrségi jelentés szerint a rendőrök a férfit a Leposavic-i rendőrőrsre kísérték, ahol a műszakvezető felhívta a helyi ügyészt, hogy a sofőrnek nincsenek papírjai a szállított hardverre. Az ügyész a jelentés szerint azt válaszolta, hogy mivel a sofőr nem lépte át illegálisan a Koszovó és Szerbia közötti határt, és a számítógépek nem kereskedésből, hanem a tulajdonában vannak, "ebben az esetben nem állnak fenn a büntetőjogi vádemelés elemei". A férfit így szabadon engedték.

A jelentés szerint Ismet Ujkani mitrovicai főügyészt is tájékoztatták, de ő egyetértett az helyi ügyésszel abban, hogy a sofőrt útjára kell engedni.

Mindkét ügyész elutasította, hogy az ügyről bővebben beszéljen; a mitrovicai ügyészség irodája azt mondta: "A rendőrség által bemutatott információk szerint megerősítést nyert, hogy a berendezés régi és használt volt, és az ügyész megállapította, hogy nem állnak fenn a bűncselekmény elkövetésének gyanúja".

A nyereség

A Bitcoin bányászatával jelentős pénzt lehet keresni, függetlenül attól, hogy fizet-e  bányász az áramért vagy sem.

Pristinában Milot Mehmeti közgazdász, aki 2015-ben kezdett bányászni, azt mondta, hogy egy öt grafikus kártyával felszerelt Bitcoin-gép akár 150 eurónyi energiát is igényelhet egyetlen hónap alatt. "De akár 300 eurót is termelhet, tehát ott a nyereség" - mondta, majd ezzel folytatta: "Koszovóban sajnos illegálisan használják az energiát". "Egy év alatt mi körülbelül 100.000 eurót költöttünk digitális kriptovaluták előállítására, és ezért az energiáért fizettünk. A nyereség talán a háromszorosa volt annak, amit fizettünk" - mutatott rá saját nyereségére a közgazdász.

180.000 és 360.000 forint közötti euróért adnak ki egy helyiséget Bitcoin-bányászathoz

A múlt hónapban a koszovói energiaelosztó vállalat, a KEDS fülest kapott arról, hogy a főváros egyik negyedében visszaélnek az energiával. Egy ellenőrzés során tucatnyi kriptovaluta előállítására használt gépet fedeztek fel, amelyeket a vámosok lefoglaltak. Eközben északon a lakosok szerint havi 500 és 1000 euró közötti összegért adnak ki helyiségeket kriptovaluta-bányászat céljára, hogy ott az ingyenárammal kriptobányászatot folytassanak a bérlők.

Leposavicban az újságírók, akik a bandákba beépülve dolgoztak, telefonon beszéltek egy Srdjan nevű férfival, aki azt mondta, hogy hajlandó kiadni a házát kriptopénz-bányászat céljából. Amikor az árról kérdezték, azt válaszolta, hogy "harminc-negyven euróba kerül, sőt egyes helyeken akár 50 euróba is (havonta)".

Zoran Obradović, Észak-Mitrovica északi részének energiaköltség-koordinátora az üggyel kapcsolatban azt mondta, hogy tavaly nőtt a fogyasztás, de a kriptobányászat szerepét lekicsinyelte. "Korábban lehetett hallani, mert zajosak... de már nincsenek" - mondta. "Nem tudom, hová telepítették őket, mert gyakran költöznek" - folytatta.

(BalkanInsigth nyomán.)

 

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-26 | 14:37
A tálibok visszafoglalják Afganisztán nagy részét - most újabb menekülthullám indul Európa felé?

A tálibok visszafoglalják Afganisztán nagy részét - most újabb menekülthullám indul Európa felé?

  • Teszi fel a kérdést az osztrák EXXPRESS portál.
  • Az afgán központi kormány csak Kabult és környékét tartja ellenőrzése alatt.
  • Az ország többi részét a tálibok: egész körzetek adták meg magukat harc nélkül a táliboknak.
  • Már 2,2 millió ember él a tálibok uralma alatt, és ez a szám napról-napra nő.
  • Mindez egy hatalmas népvándorlás elindulását eredményezheti ismét.
Kül 2021-06-02 | 11:25

370 000 eurót zsákmányolt Tirolban a román bűnbanda, a börtönben ülő két tag egyike feladta a harmadikat: "csak egy kistraktort akartam venni" - védekezett az utóbbi

  • Több mint 100 millió forintnyi árut rabolt össze egy négytagú román bűnbanda 2019-ben Tirolban.
  • Két tagjuk börtönbüntetését tölti, akik közül az egyik feladta a harmadikat is.
  • Ő a bíróság előtt azzal védekezett, semmi köze a betöréses lopásokhoz, ő csak egy kistraktort ment venni, nem is tudott arról, a többiek mire készülnek.
Kül 2021-06-30 | 12:59
BILD: takargatja a német kormány az iszlamizmus problémáját

BILD: takargatja a német kormány az iszlamizmus problémáját

  • A würzburgi iszlamista ámokfutás élénk vitát váltott ki a német sajtó egy részében.
  • A 3 bestiálisan meggyilkolt nő és a további súlyos sérültek mellett a média egy része már nem akar csak úgy elmenni.
  • A politikusok azonban maszatolnak és továbbra is csak hárítanak.
  • Közben egy migrációkutató egyetemi tanár azt mondja, "Különösen a súlyos erőszakos és szexuális bűncselekményekben nagyon magas a bevándorlók [főként 2015-ben érkezett] csoportjának felülreprezentáltsága".
  • Tény: a rendőrségi statisztikák szerint 2020-ban az erőszakos bűncselekmények 168 237 gyanúsítottjának 38 százaléka "nem német" volt, 13 százalékuk bevándorló.
  • 290 000 bevándorlónak kötelessége lenne elhagyni Németországot, ám nem teszik ezt meg - a kitoloncolásukhoz nincs meg az akarat.