Berlin: szélsőséges iszlamista akart biztonsági őrként dolgozni a szilveszteri partin a Brandenburgi kapunál

Berlin: szélsőséges iszlamista akart biztonsági őrként dolgozni a szilveszteri partin a Brandenburgi kapunál
 • A ZDF rendezvényén biztonsági őrként akart dolgozni egy "veszélyes személynek" minősített, támadásra kész iszlamista.

A rendőrség kitiltotta. A hatóságok három másik férfit is eltiltottak a munkavégzéstől. Nemi erőszakkal, rablással és más bűncselekményekkel hívták fel magukra a figyelmet.

A rendőrség által "veszélyes személynek" minősített iszlamista egy biztonsági cég alkalmazottjaként akarta védeni a szilveszteri partit a Brandenburgi kapunál.

A berlini rendőrség belső jelentése szerint a férfi a szalafista szcénához tartozott. A jelentés szerint a rendőrség akkor szerzett tudomást a bulira tervezett megbízásáról, amikor ellenőrizte a biztonsági személyzet megbízhatóságát. A rendőrségi vezető ezután írásbeli utasítással kizárta a szalafistát a rendezvényről.

A "veszélyes személy" azonban a jelek szerint szilveszterkor mégis biztonsági őrként akart szolgálatba állni. A rendőri erők ezután a jelentés szerint "a helyszínen" megakadályozták ebben.

A szélsőségesek akkor minősülnek "veszélyes személynek", ha az illetékes rendőrségi szakértők úgy vélik, hogy súlyos erőszakos cselekményt vagy akár támadást is elkövethetnek.

A rendőrségnek azonban láthatóan nem voltak arra utaló jelek, hogy a veszélyesnek minősített szalafista a szilvesztert erőszakos cselekményre akarta volna felhasználni. A hatóságok jelentéséből nem derül ki, hogy a férfi miért akart biztonsági őrként dolgozni a Brandenburgi kapunál.

A rendőrség nem kívánt válaszolni a WELT kérdésére. A hatóságok szóvivője arra hivatkozott, hogy az erről szóló jelentés titkosított.

Rendőrségi források szerint azonban az incidens azt mutatja, hogy a biztonsági intézkedések hatékonyak voltak. Nyilvánvalóan nem volt jele annak, ami erőszakos cselekményre utalna. Egy fenyegetésnek minősített iszlamista azonban nem dolgozhat biztonsági cég alkalmazottjaként. A rendőrség ezt megakadályozta.

A jelentés szerint a rendőrség nemcsak a szalafistának, hanem három másik személynek is megtiltotta, hogy szilveszterkor biztonsági őrként dolgozzon a Brandenburgi kapunál. Olyan bűncselekményekkel hívták fel magukra a figyelmet, mint gyújtogatás, nemi erőszak, rablás, fenyegetés és a rendfenntartó erőkkel szembeni ellenállás. Ezenfelül érkezett egy bejelentés egy szélsőjobboldali indíttatású bűncselekményről.

A kereskedelemről és iparszabályozásról szóló törvény (Gewerbeordnung) szerint a biztonsági cégeknek úgynevezett háttérellenőrzésnek kell alávetniük alkalmazottaikat, és többek között információkat kell kérniük az Alkotmányvédelmi Hivataltól (Verfassungsschutz) és a rendőrségtől. A jelentésből nem derül ki, hogy a Brandenburgi kapunál a biztonsági szolgálatot ellátó vállalat a konkrét esetben milyen mértékben tett eleget ennek a kötelezettségének.

Rendezvény meghívott vendégekkel

A pandémiát megelőző évektől eltérően a szilveszteri parti a Brandenburgi kapunál nem volt nyilvános. Ehelyett a ZDF 2400 kiválasztott vendéget hívott meg a Pariser Platzra "Welcome 2023" mottóval. Az Andrea Kiewel és Johannes B. Kerner által vezetett műsort élőben közvetítette a televízió. Az este folyamán Berlin kormányzó polgármestere, Franziska Giffey (SPD) is ellátogatott a rendezvényre.

A berlini szilveszter eddig elsősorban azért váltott ki vitát, mert a rendőröket és a tűzoltókat új módszerekkel támadták meg bevetéseik során, sőt néha még csapdába is csalták őket. A belső rendőrségi jelentések szerint a rendőrségre 3412 segélyhívás érkezett, ami az elmúlt öt év legmagasabb száma. A világjárványt megelőző években 2017/18 óta mindig körülbelül 3000 segélyhívás érkezett.

A rendőrség a legutóbbi szilveszter éjszakai hívások számát tekintve is új csúcsot regisztrált a 2017/18-as év óta. A jelentés szerint az erők az évfordulón 2248 alkalommal reagáltak. Öt évvel ezelőtt a rendőrség mintegy 500-zal kevesebb hívást regisztrált.

A rendőrségi irányítóközpont munkatársai átmenetileg túlterheltek voltak a szilveszter éjszakai segélyhívások miatt. A rendőrségi jelentés szerint a rendőrök 615 segélyhívást fogadtak éjfél és hajnali 1 óra között. Ezzel szemben 679 egyéb segélyhívást nem vettek fel az alkalmazottak, mert a hívó tíz másodpercen belül letette a telefont.

Összesen mintegy 3412 segélyhívásra válaszoltak az irányítóközpont munkatársai az évfordulón este 6 és reggel 6 óra között. 1371 hívó tíz másodpercen belül letette a telefont, miközben várakozott. Az átlagos várakozási idő a teljes időszak alatt körülbelül 20 másodperc volt.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-18 | 11:58
A Fehér Ház egykori orvosa szerint Joe Biden európai turnéja kínos volt, mert az elnök mentális és kognitív értelemben sem alkalmas a posztjára

A Fehér Ház egykori orvosa szerint Joe Biden európai turnéja kínos volt, mert az elnök mentális és kognitív értelemben sem alkalmas a posztjára

 • Ronny Jackson, aki Trump fehér házi orvosa volt, csütörtök este Sean Hannity Fox News műsorában jelentkezett.
 • Jackson szerint Biden európai hete "kínos" volt, és megkérdőjelezte az elnök mentális alkalmasságát.
 • Jackson köröztette a levelet képviselőházi kollégáival, és 13 republikánus képviselő aláírását is sikerült megszereznie.
 • A levél az elnök "szellemi hanyatlására és feledékenységére" hivatkozik.
 • A levél az elnök több "baklövését" is megjegyzi, és sürgeti a Fehér Házat, hogy haladéktalanul hozza nyilvánosságra a vizsgálati eredményeket.
 • A levelet az elnöknek, orvosának, Dr. Kevin O'Connornak és Dr. Anthony Fauci orvos főtanácsadónak címezték.
 • A levél felszólította Bident, hogy ossza meg az országgal az eredményeket.
Kül 2021-11-04 | 16:25
Hallatlan diktatúra: Finnországban újságírók államtitkokat szivárogtattak ki, az ügyész börtönt kér rájuk

Hallatlan diktatúra: Finnországban újságírók államtitkokat szivárogtattak ki, az ügyész börtönt kér rájuk

 • Európa, segíts!
 • Finn újságírók az állam nemzetbiztonsági titkait szivárogtatták ki, többükre letöltendő börtönt kér az ügyész.
 • Eközben a magyarországi diktatúra olyan súlyos, hogy idehaza haja szála sem görbül azoknak az "újságíróknak", akik rendszeresen érzékeny nemzetbiztonsági információkat, vagy államtitkokat hoznak nyilvánosságra.
Kül 2021-05-19 | 17:35
Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság európai életmód előmozdításáért felelős tagja: a migráció és a mobilitás hozzátartoznak az európai életmódhoz

Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság európai életmód előmozdításáért felelős tagja: a migráció és a mobilitás hozzátartoznak az európai életmódhoz

 • Ha valaki azt gondolta volna, az Európai Unió letett róla, hogy ösztönözze és támogassa a kontinesnre irányuló migrációt, az tévedett.
 • Az Európai Parlament mai vitáján Margarítisz Szkínász, a Bizottság egyik tagja elmondta, "az európai polgárok elődei bevándorlók voltak, az uniós intézményekben dolgozók mind migránsok", ezért üdvözölte, hogy az úgynevezett saját kezdeményezésű EP-jelentés célja az unión kívüli országokból érkezők munkavállalási lehetőségeinek megkönnyítése.
 • Hozzátette: a munkaerőpiacok változása és a társadalom elöregedése, továbbá bizonyos ágazatokban a szakképzett munkaerő hiánya szükségessé teszi a migrációt.
 • "Le kell számolni azzal a mítosszal, hogy a demográfiai kihívásokra vagy a munkaerőpiaci problémákra a tömeges migráció jelenti a választ" - reflektált a fideszes Hidvéghi Balázs EP-képviselő.
Kül 2021-05-12 | 09:05
Michel Barnier: "Vannak összefüggések [a bevándorlási hullámok] és a terrorista hálózatok között, amelyek megpróbálnak beszivárogni" - a francia elnökválasztás kampányának középpontjában visszavonhatatlanul az illegális migráció áll

Michel Barnier: "Vannak összefüggések [a bevándorlási hullámok] és a terrorista hálózatok között, amelyek megpróbálnak beszivárogni" - a francia elnökválasztás kampányának középpontjában visszavonhatatlanul az illegális migráció áll

 • Egy ideje érzékelhető, hogy a francia politikai elit hangsúlyt váltott az illegális migráció megítélésében.
 • A Charlie Hebdo, majd a Bataclan elleni súlyos terrortámadások óta eltelt időben többé nem tabu nyilvánosan megkérdőjelezni az illegális migrációt.
 • Korábban csak a politikai életből kirekesztett Marine Le Pen tette ezt, de ma már a hivatalban lévő Macron elnök és kihívói is erről beszélnek.
 • Macron az utóbbi hónapokban kivívta a baloldali értelmiség haragját azzal, hogy a baloldalról támogatott politikai iszlamizmust kritizálta.
 • Az elegáns és kimért Michel Barnier, aki a BREXIT főtárgyalója volt Brüsszelben és mint az Európai Bizottság elnökségére esélyest is emlegették, szintén azzal lépett be a francia elnökválasztási kampányba, hogy meg kell állítani a migrációt Európa külső határain.
 • "Vannak összefüggések [a bevándorlási hullámok] és a terrorista hálózatok között, amelyek megpróbálnak beszivárogni" - mondta Barnier.
 • A mainstream establishment brüsszeli lapja, a Politico és annak kommentátorai migráció-ellenes kijelentései miatt azonnal éles cikkben fordultak a korábban dédelgetett főtárgyaló ellen.
Kül 2021-06-17 | 16:21
Jobb csendben maradni: a '60-as évek óta nem volt olyan magas azon németek száma, akik szerint korlátozzák a szólásszabadságukat

Jobb csendben maradni: a '60-as évek óta nem volt olyan magas azon németek száma, akik szerint korlátozzák a szólásszabadságukat

 • 44% szerint jobb az óvatosság, 45% azok aránya, akik azt mondják, szabadon kifejthetik a véleményüket.
 • 59 százalék szerint kényes dolog a muszlimokról és az iszlámról beszélni.
 • 1996-ban még csak 15 százalék mondta, hogy érzékeny dolog a muszlimokról vagy az iszlámról beszélni, ma ez az arány 59 százalék.
 • Az évtized elejéig kétharmados volt azok aránya, akik úgy érezték, szabadon beszélhetnek.
 • A kutatás szerint a németek elutasítják a PC-terorr nyelvhasználatot, amit a tömegmédia erőltet rájuk.