Berlin: szélsőséges iszlamista akart biztonsági őrként dolgozni a szilveszteri partin a Brandenburgi kapunál

Berlin: szélsőséges iszlamista akart biztonsági őrként dolgozni a szilveszteri partin a Brandenburgi kapunál
  • A ZDF rendezvényén biztonsági őrként akart dolgozni egy "veszélyes személynek" minősített, támadásra kész iszlamista.

A rendőrség kitiltotta. A hatóságok három másik férfit is eltiltottak a munkavégzéstől. Nemi erőszakkal, rablással és más bűncselekményekkel hívták fel magukra a figyelmet.

A rendőrség által "veszélyes személynek" minősített iszlamista egy biztonsági cég alkalmazottjaként akarta védeni a szilveszteri partit a Brandenburgi kapunál.

A berlini rendőrség belső jelentése szerint a férfi a szalafista szcénához tartozott. A jelentés szerint a rendőrség akkor szerzett tudomást a bulira tervezett megbízásáról, amikor ellenőrizte a biztonsági személyzet megbízhatóságát. A rendőrségi vezető ezután írásbeli utasítással kizárta a szalafistát a rendezvényről.

A "veszélyes személy" azonban a jelek szerint szilveszterkor mégis biztonsági őrként akart szolgálatba állni. A rendőri erők ezután a jelentés szerint "a helyszínen" megakadályozták ebben.

A szélsőségesek akkor minősülnek "veszélyes személynek", ha az illetékes rendőrségi szakértők úgy vélik, hogy súlyos erőszakos cselekményt vagy akár támadást is elkövethetnek.

A rendőrségnek azonban láthatóan nem voltak arra utaló jelek, hogy a veszélyesnek minősített szalafista a szilvesztert erőszakos cselekményre akarta volna felhasználni. A hatóságok jelentéséből nem derül ki, hogy a férfi miért akart biztonsági őrként dolgozni a Brandenburgi kapunál.

A rendőrség nem kívánt válaszolni a WELT kérdésére. A hatóságok szóvivője arra hivatkozott, hogy az erről szóló jelentés titkosított.

Rendőrségi források szerint azonban az incidens azt mutatja, hogy a biztonsági intézkedések hatékonyak voltak. Nyilvánvalóan nem volt jele annak, ami erőszakos cselekményre utalna. Egy fenyegetésnek minősített iszlamista azonban nem dolgozhat biztonsági cég alkalmazottjaként. A rendőrség ezt megakadályozta.

A jelentés szerint a rendőrség nemcsak a szalafistának, hanem három másik személynek is megtiltotta, hogy szilveszterkor biztonsági őrként dolgozzon a Brandenburgi kapunál. Olyan bűncselekményekkel hívták fel magukra a figyelmet, mint gyújtogatás, nemi erőszak, rablás, fenyegetés és a rendfenntartó erőkkel szembeni ellenállás. Ezenfelül érkezett egy bejelentés egy szélsőjobboldali indíttatású bűncselekményről.

A kereskedelemről és iparszabályozásról szóló törvény (Gewerbeordnung) szerint a biztonsági cégeknek úgynevezett háttérellenőrzésnek kell alávetniük alkalmazottaikat, és többek között információkat kell kérniük az Alkotmányvédelmi Hivataltól (Verfassungsschutz) és a rendőrségtől. A jelentésből nem derül ki, hogy a Brandenburgi kapunál a biztonsági szolgálatot ellátó vállalat a konkrét esetben milyen mértékben tett eleget ennek a kötelezettségének.

Rendezvény meghívott vendégekkel

A pandémiát megelőző évektől eltérően a szilveszteri parti a Brandenburgi kapunál nem volt nyilvános. Ehelyett a ZDF 2400 kiválasztott vendéget hívott meg a Pariser Platzra "Welcome 2023" mottóval. Az Andrea Kiewel és Johannes B. Kerner által vezetett műsort élőben közvetítette a televízió. Az este folyamán Berlin kormányzó polgármestere, Franziska Giffey (SPD) is ellátogatott a rendezvényre.

A berlini szilveszter eddig elsősorban azért váltott ki vitát, mert a rendőröket és a tűzoltókat új módszerekkel támadták meg bevetéseik során, sőt néha még csapdába is csalták őket. A belső rendőrségi jelentések szerint a rendőrségre 3412 segélyhívás érkezett, ami az elmúlt öt év legmagasabb száma. A világjárványt megelőző években 2017/18 óta mindig körülbelül 3000 segélyhívás érkezett.

A rendőrség a legutóbbi szilveszter éjszakai hívások számát tekintve is új csúcsot regisztrált a 2017/18-as év óta. A jelentés szerint az erők az évfordulón 2248 alkalommal reagáltak. Öt évvel ezelőtt a rendőrség mintegy 500-zal kevesebb hívást regisztrált.

A rendőrségi irányítóközpont munkatársai átmenetileg túlterheltek voltak a szilveszter éjszakai segélyhívások miatt. A rendőrségi jelentés szerint a rendőrök 615 segélyhívást fogadtak éjfél és hajnali 1 óra között. Ezzel szemben 679 egyéb segélyhívást nem vettek fel az alkalmazottak, mert a hívó tíz másodpercen belül letette a telefont.

Összesen mintegy 3412 segélyhívásra válaszoltak az irányítóközpont munkatársai az évfordulón este 6 és reggel 6 óra között. 1371 hívó tíz másodpercen belül letette a telefont, miközben várakozott. Az átlagos várakozási idő a teljes időszak alatt körülbelül 20 másodperc volt.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-05-26 | 12:31
"Nem reális, hogy ezek a romániai roma koldusok munkát találnak" - Bázelben hamarosan betiltják a koldulást

"Nem reális, hogy ezek a romániai roma koldusok munkát találnak" - Bázelben hamarosan betiltják a koldulást

  • "Hiányzik belőlük az a szokás, hogy munkát keressenek" - mondja a svájci Románia-szakértő.
  • A bázeli román koldusok családi klánokba szerveződnek. "Ezek kiterjedt családok, számtalan unokatestvérrel" - mondja Derrer.
  • Derrer szerint "Hamis emberség a koldulást emberi jognak nevezni".
Kül 2021-06-27 | 20:50
A napokban Svájcban ítéltek el egy migránst, aki kiskorúak előtt önkielégített rendszeresen

A napokban Svájcban ítéltek el egy migránst, aki kiskorúak előtt önkielégített rendszeresen

  • A közösségi médiában rendszeresen lehet olyan videófelvételekkel találkozni, ahol migránsok játszóterek mellett, vagy az utcán onanizálnak, ha meglátnak egy nőt bikiniben.
  • Most egy rendszeresen, kiskorúak előtt a vonaton maszturbáló migránst ítéltek el Svájcban két év nyolc hónapra, és 5 évre kiutatsították az országból.
Kül 2023-03-02 | 11:58
Bezzegnyugaton: továbbra is 8,5 százalékos az Eurózóna inflációja

Bezzegnyugaton: továbbra is 8,5 százalékos az Eurózóna inflációja

  • Az előző hónapban 8,6 százalék volt, de jelentősebb csökkenést vártak.
Kül 2021-06-21 | 19:31
Mintegy 1 500 olyan afgánt akar befogadni Németország, akik segítették a Bundeswehrt

Mintegy 1 500 olyan afgánt akar befogadni Németország, akik segítették a Bundeswehrt

  • Afgánok érkeznek maguktól is folyamatosan illegális bevándorlókként, ezek az emberek azok, akik az afganisztáni misszióban a Bundeswehr helyi segítői voltak.
  • Jellemzően tolmácsok és családtagjaik, de vannak közöttük a tálibokkal szembeszálló fegyveresek is.
  • A befogadásukat az afganisztáni biztonsági helyzet megváltozásával indokolják, ahol mostanában egyre több területen ismét a tálibok az urak.
  • 2013 óta Németország 798 volt helyi katonát fogadott be 2 596 családtagjukkal együtt.
Kül 2021-05-19 | 10:58

A német családügyi miniszter belebukott a doktori fokozatáról szóló plágium-vitába - idehaza Karácsony Gergely még mindig miniszterelnöknek készül nyelvtudás híján és bekamuzott PhD-diplomával

  • Franziska Giffey német családügyi miniszter (SPD) lemondott hivataláról a német FOCUS jelentése szerint.
  • Távozásának hátterében a doktori címéről szóló vita és a plágiumgyanú áll.
  • Mivel jelenleg ő az SPD berlini elnöke, és a párt főpolgármester-csúcsjelöltje, simán visszabukhat Főpolgármesternek, ahogyan budapesti kollégájának karrierjét sem töri meg semmilyen botrány.
Kül 2021-07-16 | 18:21
Kenya: a 20 éves "vámpír" legalább tíz gyereket gyilkolt meg

Kenya: a 20 éves "vámpír" legalább tíz gyereket gyilkolt meg

  • Masten Milimo W. különösen kíméletlenül mészárolta le áldozatait, némelyikükből kiszívta a vért az ereikből.
  • A 20 éves férfit letartóztatták, bevallotta bűnösségét.