Berlin: szélsőséges iszlamista akart biztonsági őrként dolgozni a szilveszteri partin a Brandenburgi kapunál

Berlin: szélsőséges iszlamista akart biztonsági őrként dolgozni a szilveszteri partin a Brandenburgi kapunál
 • A ZDF rendezvényén biztonsági őrként akart dolgozni egy "veszélyes személynek" minősített, támadásra kész iszlamista.

A rendőrség kitiltotta. A hatóságok három másik férfit is eltiltottak a munkavégzéstől. Nemi erőszakkal, rablással és más bűncselekményekkel hívták fel magukra a figyelmet.

A rendőrség által "veszélyes személynek" minősített iszlamista egy biztonsági cég alkalmazottjaként akarta védeni a szilveszteri partit a Brandenburgi kapunál.

A berlini rendőrség belső jelentése szerint a férfi a szalafista szcénához tartozott. A jelentés szerint a rendőrség akkor szerzett tudomást a bulira tervezett megbízásáról, amikor ellenőrizte a biztonsági személyzet megbízhatóságát. A rendőrségi vezető ezután írásbeli utasítással kizárta a szalafistát a rendezvényről.

A "veszélyes személy" azonban a jelek szerint szilveszterkor mégis biztonsági őrként akart szolgálatba állni. A rendőri erők ezután a jelentés szerint "a helyszínen" megakadályozták ebben.

A szélsőségesek akkor minősülnek "veszélyes személynek", ha az illetékes rendőrségi szakértők úgy vélik, hogy súlyos erőszakos cselekményt vagy akár támadást is elkövethetnek.

A rendőrségnek azonban láthatóan nem voltak arra utaló jelek, hogy a veszélyesnek minősített szalafista a szilvesztert erőszakos cselekményre akarta volna felhasználni. A hatóságok jelentéséből nem derül ki, hogy a férfi miért akart biztonsági őrként dolgozni a Brandenburgi kapunál.

A rendőrség nem kívánt válaszolni a WELT kérdésére. A hatóságok szóvivője arra hivatkozott, hogy az erről szóló jelentés titkosított.

Rendőrségi források szerint azonban az incidens azt mutatja, hogy a biztonsági intézkedések hatékonyak voltak. Nyilvánvalóan nem volt jele annak, ami erőszakos cselekményre utalna. Egy fenyegetésnek minősített iszlamista azonban nem dolgozhat biztonsági cég alkalmazottjaként. A rendőrség ezt megakadályozta.

A jelentés szerint a rendőrség nemcsak a szalafistának, hanem három másik személynek is megtiltotta, hogy szilveszterkor biztonsági őrként dolgozzon a Brandenburgi kapunál. Olyan bűncselekményekkel hívták fel magukra a figyelmet, mint gyújtogatás, nemi erőszak, rablás, fenyegetés és a rendfenntartó erőkkel szembeni ellenállás. Ezenfelül érkezett egy bejelentés egy szélsőjobboldali indíttatású bűncselekményről.

A kereskedelemről és iparszabályozásról szóló törvény (Gewerbeordnung) szerint a biztonsági cégeknek úgynevezett háttérellenőrzésnek kell alávetniük alkalmazottaikat, és többek között információkat kell kérniük az Alkotmányvédelmi Hivataltól (Verfassungsschutz) és a rendőrségtől. A jelentésből nem derül ki, hogy a Brandenburgi kapunál a biztonsági szolgálatot ellátó vállalat a konkrét esetben milyen mértékben tett eleget ennek a kötelezettségének.

Rendezvény meghívott vendégekkel

A pandémiát megelőző évektől eltérően a szilveszteri parti a Brandenburgi kapunál nem volt nyilvános. Ehelyett a ZDF 2400 kiválasztott vendéget hívott meg a Pariser Platzra "Welcome 2023" mottóval. Az Andrea Kiewel és Johannes B. Kerner által vezetett műsort élőben közvetítette a televízió. Az este folyamán Berlin kormányzó polgármestere, Franziska Giffey (SPD) is ellátogatott a rendezvényre.

A berlini szilveszter eddig elsősorban azért váltott ki vitát, mert a rendőröket és a tűzoltókat új módszerekkel támadták meg bevetéseik során, sőt néha még csapdába is csalták őket. A belső rendőrségi jelentések szerint a rendőrségre 3412 segélyhívás érkezett, ami az elmúlt öt év legmagasabb száma. A világjárványt megelőző években 2017/18 óta mindig körülbelül 3000 segélyhívás érkezett.

A rendőrség a legutóbbi szilveszter éjszakai hívások számát tekintve is új csúcsot regisztrált a 2017/18-as év óta. A jelentés szerint az erők az évfordulón 2248 alkalommal reagáltak. Öt évvel ezelőtt a rendőrség mintegy 500-zal kevesebb hívást regisztrált.

A rendőrségi irányítóközpont munkatársai átmenetileg túlterheltek voltak a szilveszter éjszakai segélyhívások miatt. A rendőrségi jelentés szerint a rendőrök 615 segélyhívást fogadtak éjfél és hajnali 1 óra között. Ezzel szemben 679 egyéb segélyhívást nem vettek fel az alkalmazottak, mert a hívó tíz másodpercen belül letette a telefont.

Összesen mintegy 3412 segélyhívásra válaszoltak az irányítóközpont munkatársai az évfordulón este 6 és reggel 6 óra között. 1371 hívó tíz másodpercen belül letette a telefont, miközben várakozott. Az átlagos várakozási idő a teljes időszak alatt körülbelül 20 másodperc volt.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-28 | 11:48
Ismét késelés Németországban: két sérült

Ismét késelés Németországban: két sérült

 • A támadó elmenekült, nagy erőkkel keresik.
Kül 2021-05-15 | 22:12
BILD: Izrael-gyűlölet a német utcákon!

BILD: Izrael-gyűlölet a német utcákon!

 • Miközben Izraelben öt napja bombák repkednek, Németországban mozgósítanak az Izrael-gyűlölők.
 • A demonstrációkon azt kiabálják, "szaros zsidók", zsinagógákat támadnak meg, és izraeli zászlókat gyújtanak fel.
 • Szombaton országszerte összegyűltek a demonstrálók és Izrael ellen tüntettek.

 

Kül 2021-06-25 | 19:44
Machetével támadhatott a würzburgi merénylő, a járókelők eredtek a nyomába - videó!

Machetével támadhatott a würzburgi merénylő, a járókelők eredtek a nyomába - videó!

 • Egy fekete bevándorló követte el a gyilkosságokat.
Kül 2021-05-18 | 13:01
Mivel is foglalkozhatna Brüsszel a világjárvány és egy gazdasági visszaesés kellős közepén, ha nem az LMBTQ+ jogokkal?

Mivel is foglalkozhatna Brüsszel a világjárvány és egy gazdasági visszaesés kellős közepén, ha nem az LMBTQ+ jogokkal?

 • Szivárványszínűbe burkolózott hétfőn az összes Európai Uniós intézmény, hogy így harcoljanak a homofóbia ellen.
 • A balliberális többségű Európai Parlament (EP) képviselői pedig ezúttal annak érdekében szólaltak fel, hogy az unió jogállamisági eszközeit az LMBTQI-közösség érdekében élesítsék.
 • Az EP rendezvényére Magyarországról és Lengyelországról kizárólag kormánykritikus szakértőket hívtak meg.
Kül 2021-06-05 | 20:25
The SUN: Shamima Begum azt állítja, csak azért hagyta el az Egyesült Királyságot, hogy csatlakozzon az ISIS-hez, mert "nem akarta, hogy a barátai mögött lemaradjon"

The SUN: Shamima Begum azt állítja, csak azért hagyta el az Egyesült Királyságot, hogy csatlakozzon az ISIS-hez, mert "nem akarta, hogy a barátai mögött lemaradjon"

 • Ő a nyugati világ leghíresebb ISIS-menyasszonya.
 • 2015-ben hagyta el Nagy-Britaniát, és jelenleg Szíriában tartják fogva, miután megfosztották brit állampolgárságától.
 • A brit kormány továbbra is nemzetbiztonsági fenyegetésnek tartja.
Kül 2021-08-14 | 18:04
Covidparty: hatalmas gócpontot csinált Barack Obama a 60. születésnapi buliján

Covidparty: hatalmas gócpontot csinált Barack Obama a 60. születésnapi buliján

 • Az Egyesült Államok korábbi elnöke több száz fős magánpartit tartott 60. születésnapján.
 • Eddig 74 fő igazolt Covid-fertőzöttet azonosítottak a területen, a legtöbbet április óta.