Berlin: szélsőséges iszlamista akart biztonsági őrként dolgozni a szilveszteri partin a Brandenburgi kapunál

Berlin: szélsőséges iszlamista akart biztonsági őrként dolgozni a szilveszteri partin a Brandenburgi kapunál
 • A ZDF rendezvényén biztonsági őrként akart dolgozni egy "veszélyes személynek" minősített, támadásra kész iszlamista.

A rendőrség kitiltotta. A hatóságok három másik férfit is eltiltottak a munkavégzéstől. Nemi erőszakkal, rablással és más bűncselekményekkel hívták fel magukra a figyelmet.

A rendőrség által "veszélyes személynek" minősített iszlamista egy biztonsági cég alkalmazottjaként akarta védeni a szilveszteri partit a Brandenburgi kapunál.

A berlini rendőrség belső jelentése szerint a férfi a szalafista szcénához tartozott. A jelentés szerint a rendőrség akkor szerzett tudomást a bulira tervezett megbízásáról, amikor ellenőrizte a biztonsági személyzet megbízhatóságát. A rendőrségi vezető ezután írásbeli utasítással kizárta a szalafistát a rendezvényről.

A "veszélyes személy" azonban a jelek szerint szilveszterkor mégis biztonsági őrként akart szolgálatba állni. A rendőri erők ezután a jelentés szerint "a helyszínen" megakadályozták ebben.

A szélsőségesek akkor minősülnek "veszélyes személynek", ha az illetékes rendőrségi szakértők úgy vélik, hogy súlyos erőszakos cselekményt vagy akár támadást is elkövethetnek.

A rendőrségnek azonban láthatóan nem voltak arra utaló jelek, hogy a veszélyesnek minősített szalafista a szilvesztert erőszakos cselekményre akarta volna felhasználni. A hatóságok jelentéséből nem derül ki, hogy a férfi miért akart biztonsági őrként dolgozni a Brandenburgi kapunál.

A rendőrség nem kívánt válaszolni a WELT kérdésére. A hatóságok szóvivője arra hivatkozott, hogy az erről szóló jelentés titkosított.

Rendőrségi források szerint azonban az incidens azt mutatja, hogy a biztonsági intézkedések hatékonyak voltak. Nyilvánvalóan nem volt jele annak, ami erőszakos cselekményre utalna. Egy fenyegetésnek minősített iszlamista azonban nem dolgozhat biztonsági cég alkalmazottjaként. A rendőrség ezt megakadályozta.

A jelentés szerint a rendőrség nemcsak a szalafistának, hanem három másik személynek is megtiltotta, hogy szilveszterkor biztonsági őrként dolgozzon a Brandenburgi kapunál. Olyan bűncselekményekkel hívták fel magukra a figyelmet, mint gyújtogatás, nemi erőszak, rablás, fenyegetés és a rendfenntartó erőkkel szembeni ellenállás. Ezenfelül érkezett egy bejelentés egy szélsőjobboldali indíttatású bűncselekményről.

A kereskedelemről és iparszabályozásról szóló törvény (Gewerbeordnung) szerint a biztonsági cégeknek úgynevezett háttérellenőrzésnek kell alávetniük alkalmazottaikat, és többek között információkat kell kérniük az Alkotmányvédelmi Hivataltól (Verfassungsschutz) és a rendőrségtől. A jelentésből nem derül ki, hogy a Brandenburgi kapunál a biztonsági szolgálatot ellátó vállalat a konkrét esetben milyen mértékben tett eleget ennek a kötelezettségének.

Rendezvény meghívott vendégekkel

A pandémiát megelőző évektől eltérően a szilveszteri parti a Brandenburgi kapunál nem volt nyilvános. Ehelyett a ZDF 2400 kiválasztott vendéget hívott meg a Pariser Platzra "Welcome 2023" mottóval. Az Andrea Kiewel és Johannes B. Kerner által vezetett műsort élőben közvetítette a televízió. Az este folyamán Berlin kormányzó polgármestere, Franziska Giffey (SPD) is ellátogatott a rendezvényre.

A berlini szilveszter eddig elsősorban azért váltott ki vitát, mert a rendőröket és a tűzoltókat új módszerekkel támadták meg bevetéseik során, sőt néha még csapdába is csalták őket. A belső rendőrségi jelentések szerint a rendőrségre 3412 segélyhívás érkezett, ami az elmúlt öt év legmagasabb száma. A világjárványt megelőző években 2017/18 óta mindig körülbelül 3000 segélyhívás érkezett.

A rendőrség a legutóbbi szilveszter éjszakai hívások számát tekintve is új csúcsot regisztrált a 2017/18-as év óta. A jelentés szerint az erők az évfordulón 2248 alkalommal reagáltak. Öt évvel ezelőtt a rendőrség mintegy 500-zal kevesebb hívást regisztrált.

A rendőrségi irányítóközpont munkatársai átmenetileg túlterheltek voltak a szilveszter éjszakai segélyhívások miatt. A rendőrségi jelentés szerint a rendőrök 615 segélyhívást fogadtak éjfél és hajnali 1 óra között. Ezzel szemben 679 egyéb segélyhívást nem vettek fel az alkalmazottak, mert a hívó tíz másodpercen belül letette a telefont.

Összesen mintegy 3412 segélyhívásra válaszoltak az irányítóközpont munkatársai az évfordulón este 6 és reggel 6 óra között. 1371 hívó tíz másodpercen belül letette a telefont, miközben várakozott. Az átlagos várakozási idő a teljes időszak alatt körülbelül 20 másodperc volt.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-07-29 | 11:26
A 2015 migránsválsággal érkező szíriai orvost vádol most a német ügyészség kínzással és emberiség elleni bűntettekkel

A 2015 migránsválsággal érkező szíriai orvost vádol most a német ügyészség kínzással és emberiség elleni bűntettekkel

 • A férfi még a szíriai polgárháború idején dolgozott egy katonai kórházban, ahol tüntetőket és ellenzékieket kínoztak és öltek meg.
Kül 2021-06-29 | 17:45
Drámai: a 24 éves Steffi pénteken azért utazott Würzburgba, hogy koszorúslány-ruhát vegyen a legjobb barátnőjének esküvőjére

Drámai: a 24 éves Steffi pénteken azért utazott Würzburgba, hogy koszorúslány-ruhát vegyen a legjobb barátnőjének esküvőjére

 • Ő az egyike annak a három embernek, akit a szomáliai migráns, a rendőrség által erőszakosnak és pszichiátriai problémákkal küzdőnek ismert dzsihádista véletlenszerűen megölt a würzburgi késelésben.
 • Az esküvőt, amelyre tegnapelőtt került volna sor, elhalasztották Steffi temetése miatt, miután Abdirahman nyakon szúrta, és ezzel megölte.
Kül 2021-05-11 | 16:16

Hatezer kilométer bicikliút épül a Vajdaságban

 • A turizmus ezen ágának fellendítése érdekében, több mint hatezer kilométernyi bicikliút kiépítését tervezik - mondta Nenad Ivanišević a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program Ecobikenet nevet viselő konferenciáján Újvidéken.
 • A tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár kiemelte, a határokon átnyúló kerékpárutak hálózatának közös fejlesztése a turizmus más ágait is felvirágoztathatja.
Kül 2022-02-01 | 18:41
Orbán Viktor megegyezéseket keresve utazott Moszkvába, és elérte azt, amit akart

Orbán Viktor megegyezéseket keresve utazott Moszkvába, és elérte azt, amit akart

 • A Moszkvába látogató Orbán Vitkor a mai tárgyalására azzal a magyar igénnyel érkezett, hogy az orosz fél emelje meg a Magyarországnak szállítandó gáz mennyiségét a jövőben.
 • A magyar miniszterelnök szavai szerint egyfajta békemisszió is volt ez a keddi találkozás, mert ugyan "a helyzet nagyon komoly", de egyetlen EU-s vezető sem akar háborút, és tárgyalásokon fel lehet oldani a nézeteltéréseket.
 • A feszültséget csökkenteni kell, hogy ne térjen vissza a hidegháború - tette hozzá.
 • Putyin elnök nem látja akadályát, hogy Oroszország emeljen a Magyarországnak szánt gáz mennyiségén, és további atomenergetikai és mezőgazdasági együttműködések jöjjenek létre a két ország között.
 • Orbán Viktor erre azt felelte, hogy a gázmennyiség emelésével biztosított a rezsicsökkentés fenntarthatósága.
 • Mindkét vezető kiemelte, hogy a vasúti árufuvarozás, a Záhonynál megépített új vasúti átrakodó, és a budapestet délről elkerülő vasúti körgyűrű lehet a logisztikai együttműködés új terepe.
 • Az átrakó üzemeltetése érdekében létrejön egy magyar-orosz vegyesvállalat is.
 • Orbán bejelentette azt is, hogy a Szputnyik Light is elérhető lesz idehaza, és tárgyalások folynak a Szputnyik-V gyártásáról.