A müncheni afgán csak röhögött, hogy meghiúsult a terrorcselekmény: "Kár, hogy nem sikerült!

A müncheni afgán csak röhögött, hogy meghiúsult a terrorcselekmény: "Kár, hogy nem sikerült!
 • Bírósági tárgyalása zajlik annak az afgán férfinak, aki 2020 májusában a müncheni Marienplatzon akart gázolásos vérfürdőt rendezni.
 • A bíróság előtt tanúskodó rendőrnő azt mondta, az afgán röhögve csak annyit mondott neki, "kár, hogy nem sikerült!"
 • A Focus riportja rendkívül tanulságos: közel 10 éven át élt az afgán súlyos mentális problémákkal Németországban, és egyetlen hatóság, a rendőrség és a pszichiáterek sem jelezték, hogy baj lehet vele.

Az afgán Ali Reza K. 2020 májusában akart eltéríteni egy autót, és azzal vérfürdőt rendezett volna a müncheni Marienplatzon. Megdöbbentő részletek látnak most napvilágot a meghiúsított terrortámadásról szóló perben. Az elmebeteg férfi például már 2019-ben is késhez nyúlt, hogy leszúrjon valakit. Az orvosok és a szociálpedagógusok "puskaporos hordónak" minősítették, a rendőrség tudott a veszélyességéről - tudósít a Focus.

A 2020 májusában meghiúsított müncheni terrortámadással kapcsolatos tárgyalás második napján újabb ijesztő részletek váltak ismertté. Egy rendőrtiszt például arról számolt be, hogy az afgán Ali Reza K. vádlott a rendőrőrsről a fogdába vezető út során sajnálatát fejezte ki a sikertelen vérfürdő miatt - és közben nevetett.

Az is kiderült, hogy a most 26 éves fiatalember 2019-ben már kést vett a kezébe, és meg akart ölni egy embert. Akkoriban egy müncheni Caritas ifjúsági központban lakott.

Meghiúsított müncheni merénylet miatt indított per: kirívó részletek

A bevándorló, aki a jelek szerint súlyos mentális beteg volt, és többször kezelték már szakklinikákon, 2020. május 10-én egy nagy teljesítményű autóval be akart száguldani a Stachus és a Marienplatz közötti gyalogosövezetbe, és minél több embert meg akart ölni. A terv meghiúsult, mert nem sikerült eltérítenie egy járművet a bűncselekmény elkövetéséhez. A késsel felfegyverkezett férfi négy autósra várt a piros lámpánál, majd megpróbált behatolni a járművekbe. A véletlenül a közelben tartózkodó civil rendőröknek sikerült legyőzniük a támadót.

Rendőrnő a bíróságon: "Ez ijesztő volt számomra!"

A hétfői napon vallomást tett egy 41 éves rendőrségi vezető beosztású nő, aki egy kollégájával együtt a bűncselekmény napján a rendőrőrsről a fogdába vitte a vádlottat. Az út a Stachus mellett vezetett. Ott Ali Reza K. kinézett az ablakon, bekopogott az ablakon, és azt mondta: "Be akartam oda hajtani! Ezután következett a hihetetlen mondat: kár, hogy nem jött össze!". A rendőrnő elmondta a bíróságnak, hogy erre a vádlott "elmosolyodott".

35 éves kollégája, aki a járőrkocsiban ült, hozzátette, hogy az afgán egyértelműen "terrortámadásról" beszélt, amelynek során "minél több embert akar megölni". Látszott rajta, mennyire csalódott, "hogy nem jött össze". "Úgy beszélt, mintha minden normális lenne, mintha csak a kávézásról beszélne". A vádlott teljesen nyugodtnak és "tiszta fejűnek" tűnt. A nyomozás szerint a bűncselekmény elkövetésekor nem állt kábítószer, alkohol vagy gyógyszer hatása alatt.

Az, hogy valaki ilyen nyíltan bevallja gyilkos szándékait, és sajnálja, hogy nem sikerült a vérfürdő München központjában, és mindeközben mosolyog - ez a viselkedés mélyen felkavarta a járőrkocsiban ülő két rendőrt. A rendőrnő azt mondta, "Ez nekem hátborzongató volt!"

A bíró megmutatja a kést - az afgán némán bólogat.
Hátborzongató az a jelenet is, amikor az elnöklő bíró némi erőfeszítéssel kinyit egy szorosan összekötözött csomagot, és egy hosszú tárgyat húz ki belőle: ÜL 50002/2021 számú tárgy - a gyilkos kés! Ali Reza K. ezzel állítólag megpróbálta átvenni az irányítást egy autó felett, amelyet aztán "guruló fegyverként" akart használni. A konyhakést - fekete nyéllel, 20 centiméter hosszú pengével, egyik oldalán csiszolt - a bíró megvizsgálja. Miután megtapogatta a pengét, megállapítja: "Éles" - és a vádlotthoz fordul: "K. úr, felismeri ezt a kést?". Az afgán bólint.

Ez a vádlott egyetlen jelentős mozgása ezen a napon. Az 1,67 méter magas férfi merev arckifejezéssel követi a tanúk, a bírák, a legfőbb ügyész és Matthias Hollweg pszichiátriai szakértő vallomásait. Nincs torokköszörülés, nincs fejforgatás, nem rángatózik a száj sarka, az arcizmok nem működnek felismerhetően. Egyedül a szemhéjak szabályos lehunyása szól ellene annak a benyomásnak, hogy egy robot ül a tárgyalóteremben.

Egykori otthonvezető: "A legnehezebb ügyfelem volt"

Azt, hogy a vádlott nyilvánvalóan súlyos elmebeteg, és hosszú ideje téveszmékben szenved, a tárgyalás második napján több tanú is megerősítette, mindenekelőtt a müncheni Caritas ifjúsági központ egykori igazgatója. Ali Reza K. 2019 őszétől több hónapon át volt elhelyezve az intézményben, egy súlyosan traumatizált menekültek számára létrehozott terápiás csoportban. "Az ügyfélkör rendkívül nehéz" - mondta a tanúként beidézett szociálpedagógus, "Ali Reza K. pedig a legnehezebb ügyfelem volt 20 év alatt."

A mára bezárt otthon egykori vezetője elmondta, hogy Ali Reza K. egyenesen egy bezárt pszichiátriai osztályról érkezett az intézményébe. "Azonnal láttuk, teljesen elszabadul a pokol." A vádlott a legkisebb alkalommal is kiborult és erőszakoskodott. Ilyenkor összetörte a tévét a közös szobában, vagy papírokat égetett.

2019: Ali Reza K. konyhakéssel akarta megölni a szomszédját

2019. szeptember 27-én egy különösen drámai esemény történt. Ali Reza K. egy séta során szóváltásba keveredett az ifjúsági központ egyik szomszédjával, letépte az ingét, és feléje akart rohanni. "Ez adta a gyilkosság gondolatát" - mondta a tanú. Ali Reza K. azt mondta: "Ha még egyszer meglátom, megölöm!". Másnap az afgán az ifjúsági központ konyhájában felkapott egy hosszú kést, amellyel meg akarta ölni a szomszédot. Egy másik afgán fiatal az utolsó pillanatban tudta visszatartani. "Ezután Ali Reza K. öt-hat napig állandó üzemmódban volt: "megölöm a szomszédot!".

Természetesen az intézmény kihívta a rendőrséget - mondta az ex-főnök. De azt mondták, "Ez nem elég ahhoz, hogy a férfit erőszakkal pszichiátriai kórházba zárják". Ali Reza K. végül maga gondoskodott erről, a tanú beszámolója szerint: 2019. október elején elfogta a sofőrt, aki mindig a gyógyszereket hozza az intézménybe - és számos gyógyszert elkapott. A szobájában lenyelte a teljes havi tablettaadagját. Összeesett, és így a zárt pszichiátriai osztályra került.

Jelentés a rendőrségnek: "Terrortámadás Németországban"

A Caritas szociális munkása a bíróságon kifejtette, hogy Ali Reza K.-t az intézményen belül "rendkívül nehéz esetként" ismerték, és egy orvos még "puskaporos hordónak" is nevezte. Az afgán a rendőrség előtt is ismert volt, nem csak az ifjúsági központ egyik szomszédja ellen elkövetett késelés közeli támadás miatt. 2020. március 21-én Ali Reza K. megjelent egy müncheni rendőrkapitányságon, és feljelentést akart tenni a húga olasz maffia általi elrablásáról. Egy Youtube-videóban arra kérték, hogy "kövessen el terrortámadást Németországban" - állította a rendőrkapitányságon. Ha nem így tesz, Hollandiában élő húgát "elrabolja a maffia".

A rendőrök kételkedtek a férfi beszámolójában, aki zavarodottnak tűnt. Megállapították: "A tények első értékelése szerint jelenleg nem áll fenn veszély sem az érintett személy testvérére, sem a közbiztonságra nézve".

Ruth Beer ügyvéd: "Senki sem ismerte fel a veszélyt"

Lehet, hogy ez a nézet az adott kontextusban helyénvaló és helyes volt - visszatekintve, figyelembe véve a ma már rendelkezésre álló összes információt, furcsának tűnik. Ruth Beer müncheni ügyvéd, aki Ali Reza K. kirendelt védőjeként képviseli, a FOCUS Online-nak elmondta: "Tragikus, hogy senki sem ismerte fel az Ali Reza K. által jelentett veszélyt, sem a rendőrség, sem a hatóságok, sem a tapasztalt pszichiáter orvosok".

Az ügyvéd nem kíván vádaskodni konkrét hivatalok vagy felelősök ellen. Ugyanakkor "rendkívül aggasztónak" tartja, hogy ügyfelét a rengeteg feltűnés és figyelmeztető jel ellenére "nem sorolták be olyan személynek, aki nyilvánvalóan tömegesen veszélyeztetheti magát és másokat".

Volt haverja: "Egy másik világban élt"

Az, hogy Ali Reza K.-val valami nincs rendben, sok társa számára egyértelmű volt, akik ismerték őt az otthoni találkozásokból. Egy afganisztáni honfitársa a tárgyaláson arról számolt be, hogy Ali Reza K. többször is azt mondta, hogy a maffia "üldözni fogja", és "megölte a családját". Úgy vélekedett: "Egy másik világban volt". A vádlottat magányos embernek írta le, aki állandóan félelemérzetét fejezte ki, és arra törekedett, hogy kést hordjon magánál - "hogy megvédje magát".

Az, hogy a szúrófegyver kizárólag önvédelmi célokat szolgált-e, kétséges lehet, mert már a - végül sikertelen - terrortámadás előtt is azzal fenyegetőzött, hogy a kést egy másik személy ellen fogja használni. Különösen érintett volt egy fiatal szerb, aki eladott Ali Reza K.-nak egy autót. Amikor ezután szóváltásra került sor, az afgán telefonon megfenyegette: "Ha még egyszer hozzám jössz, leszúrlak!".

Nem elismert menekült, de nem is deportálnak ki

Ali Reza K. 2011-ben érkezett Németországba. Menekülésének okaként a családon belüli erőszakot jelölte meg. Az apja feketére és kékre verte, és kétszer is megpróbált öngyilkos lenni. Bár az afgánt nem ismerték el menekültként, az Afganisztánba való kitoloncolás tilalma miatt nem kellett elhagynia Németországot. Bár a hatóságok jelenleg vizsgálják, hogy a közeljövőben lehetséges lenne-e a kitoloncolás, ez a bírósági eljárás kimenetelétől függ.

A második tárgyalási nap végén a vádlott némi emberi érzelmet mutatott - amikor a bíró az elkobzott fegyverről kérdezi. "Még mindig kell a kés?" - akarja tudni. Ali Reza K. röviden megrázza a fejét. És nevetett.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-21 | 17:45
Megállíthatják-e a menekültek a társadalom elöregedését? - teszi fel a kérdést a Der Tagesspiegel

Megállíthatják-e a menekültek a társadalom elöregedését? - teszi fel a kérdést a Der Tagesspiegel

 • Évetne 27 000, úgynevezett védett státuszú gyermek születik Németországban.
 • Ez hatszor akkora szám, mint 2015 előtt.
Kül 2021-06-14 | 16:35
Nyugdíjkorhatár-vita Németországban: szakértők 68 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt

Nyugdíjkorhatár-vita Németországban: szakértők 68 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt

 • "A nyugdíjrendszer a tönk szélén áll" - mondják a szakértők.
 • Ezért fokozzák a nyomást a politikusokra.
 • Szerintük a német nyugdíjrendszer a "csőd szélén áll".
Kül 2021-06-09 | 08:47
8,4 milliárd jelszó szivárgott ki, de ellenőrizhető, az Öné közte van-e

8,4 milliárd jelszó szivárgott ki, de ellenőrizhető, az Öné közte van-e

 • Ez a történelem legnagyobb jelszószivárgása.
Kül 2021-06-02 | 11:10
Bécsiek figyelmeztető táblákat helyeztek ki szerte a városban: "FIGYELEM! Politikai iszlám az Ön közelében!" felirattal

Bécsiek figyelmeztető táblákat helyeztek ki szerte a városban: "FIGYELEM! Politikai iszlám az Ön közelében!" felirattal

 • Napok óta port kavar Ausztriában az Islamland-karte térképes alkalmazás, melyet a téma szakértői készítettek az osztrák iszlamizmus és az országban működő iszlám egyesületek bemutatására.
 • Az alkotó iszlámszakértők a fenyegetések miatt azóta rendőrségi védelem alatt állnak, az ÖVP-s integrációs minisztert pedig a közösségi médiában fenyegetik osztrák iszlamisták; a terrorelhárítás nyomoz.
 • A Kronen Zeitung arról ír, Bécs több utcájában is megjelentek kihelyezett táblák, amik arra figyelmeztetik a járókelőket, hogy a politikai iszlám a közelükben van.
Kül 2021-06-05 | 18:56
BILD a kölni patkányinvázióról: "A patkányok választhatnak a kebab és a pizza között. Miért kellene mérgezett csalit enniük?"

BILD a kölni patkányinvázióról: "A patkányok választhatnak a kebab és a pizza között. Miért kellene mérgezett csalit enniük?"

 • A német országos sajtót is elérte a kölni patkányinvázó.
 • A helyi társasházkezelő "nehéz ügyfélkörre" hivatkozik, akik egyszerűen kidobálják a szemetet az erkélyekről a panelek előtt lévő területekre.
 • A bérlők nagy része bolgár és román.
Kül 2021-06-13 | 17:59
Arab klánokkal harcol a német rendőrség: zsarolások, drogügyletek, csalások

Arab klánokkal harcol a német rendőrség: zsarolások, drogügyletek, csalások

 • Németországban a nagyvárosok alvilága is arab és muszlim kézre jutott.
 • Minden jelentősebb nagyvárosban a szervezett bűnözés már nem helyi, hanem a bevándorlók ellenőrzése alatt áll.
 • Berlin Keresztapjaként Mahmoud Al-Zeint emlegették, akinek klánják egyik ágát a napokban vették őrizetbe a német hatóságok.
 • A kiterjedt klánok több tízezernyi embert érinthetnek, akik saját törvények szerint élnek, kívül a német jogrenden.
 • A FOCUS most föltárta, hogyan működik az arab alvilág Németországban.
Kül 2021-06-12 | 12:59
Macron újra akarja indítani a francia-brit kapcsolatokat

Macron újra akarja indítani a francia-brit kapcsolatokat

 • Korábban a franciák mindig a britekre hagyatkoztak a németek ellensúlyozása érdekében.
 • Ez volt a francia politika De Gaulle-i öröksége.