Közös interjút adott a WELT-nek a német hírszerzés és az alkotmányvédelem feje: iszlamizmusra, jobboldai szélsőségekre és egyre brutálisabb baloldali extrémizmusra figyelmeztetnek, amely terrorizmusba csaphat át

Közös interjút adott a WELT-nek a német hírszerzés és az alkotmányvédelem feje: iszlamizmusra, jobboldai szélsőségekre és egyre brutálisabb baloldali extrémizmusra figyelmeztetnek, amely terrorizmusba csaphat át
 • Ritka alkalom: páros interjút adott a német Szövetségi Hírszerző Szolgálat (BND) és az Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) elnöke.
 • "Mint a hidegháború idején" - számoltak be az ügynökségeiknél tapasztalt kihívásokról.
 • A közös interjúban jobboldali szélsőségekről, iszlamizmusról és az egyre brutálisabb baloldali szélsőségekről beszéltek.
 • Még mindig nagyon nagy az iszlamista potenciál, és elég ember van, "aki bármikor támadást hajthat végre" - fogalmazott az Alkotmányvédelem feje.

Németország hírszerző szolgálata és elhárítása több veszélyre is figyelmeztetnek. A BND vezetője és az Alkotmányvédelmi Hivatal elnöke egy exkluzív interjúban a jobboldali terroristákról, az iszlamizmusról és az egyre brutálisabb baloldali szélsőségesekről beszéltek a WELT-nek.

Az első közös interjúban a Szövetségi Hírszerző Szolgálat és az Alkotmányvédelmi Hivatal elnöke elsőként a munkájukat ért kritikákról beszélt. Emellett a hírszerző szolgálatok vezetői új kihívásokról számoltak be, "mint a hidegháború idején".

Németország nagy hírszerző szolgálatainak elnökei gyakran érzik úgy, hogy a munkájukat ért kritikák indokolatlanok. Ezt Bruno Kahl, a Szövetségi Hírszerző Szolgálat (BND) elnöke és Thomas Haldenwang, a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) vezetője mondta első közös interjújukban, amelyet a WELT AM SONNTAG készített velük.

"Mi, hírszerző szolgálatok állandóan az általános gyanú alatt állunk, hogy indokolatlanul beavatkozunk az állampolgárok szabadságjogaiba és információs önrendelkezésükbe" - mondta Haldenwang, a német Alkotmányvédelem munkatársa. "Németországban már létezik egy olyan alapállás, hogy a titkosszolgálatokat kritikusan szemléljük" - mondta.

A BND elnöke, Kahl szerint Németországban a vita "gyakran az egyén szabadságjogainak állítólagos csorbítására szűkül". De ez "nem volt sem az Alkotmányvédelmi Hivatal, sem a Szövetségi Hírszerző Szolgálat célja" - mondta Kahl.

Thomas Haldenwang, az Alkotmányvédelmi Hivatal német vezetője jelenleg a baloldali szélsőségesek által elkövetett erőszak új minőségére figyelmezetett. "Még a terrorista struktúrákat sem lehet kizárni" - fogalmazott

A németországi Alkotmányvédelmi Hivatal elnöke, Thomas Haldenwang az erőszak új minőségéről beszélt az erősödő radikális baloldali szcénával kapcsolatban. "Ez az egyre professzionálisabb, konspiratív, tervezett és célzott tevékenység a radikalizálódás spiráljához vezethet, ami a legrosszabb esetben a terrorista struktúrák irányába való fejlődést is lehetővé teszi" - figyelmeztetett most a Welt am Sonntagnak adott interjújában.

Támadás bármikor lehetséges

Hasonlóképpen, még mindig nagyon nagy az iszlamista potenciál, és elég ember van, "aki bármikor támadást hajthat végre". Véleménye szerint azonban a legnagyobb veszélyt a demokráciára és a biztonságra Németországban a jobboldali szélsőségek jelentik.

Haldenwang a jobboldali szélsőségeket jelenleg "a legnagyobb veszélynek nevezte biztonságunkra és demokráciánkra nézve". Az internetet elárasztják "a muszlimellenes és antiszemita, idegengyűlölő és demokráciaellenes gyűlölet-üzenetek". [Az Alkotmányvédelem munkatársa ehhez nem tette hozzá, hogy manapság Németországban a muszlim gyökerű antiszemitizmus lángolt fel, ahogyan arról a BENNFENTES az utóbbi hetekben beszámolt a német sajtóra hivatkozva - a szerk.]

Az olyan államokkal kapcsolatban, mint Kína és Oroszország, Kahl azt mondta, hogy egyre inkább megpróbálnak viszályt szítani a nyugati szövetségesek között: "Egyes szereplők új eszközöket vetettek be" - mondta a BND elnöke. Mindenféle módszereket alkalmaznak, hogy "biztosítsák saját előnyeiket, és hogy disszonanciát szítsanak a nyugati államok között" - mondta Kahl.

Megfigyelhető "más hatalmak dominanciája, amelyek ránk akarják kényszeríteni akaratukat. Megváltozott az erkölcs, amit be kell tartani, durvább és kíméletlenebb a hozzáállás, az érdekeket durvábban érvényesítik, mint korábban."

Haldenwang megállapítja, hogy Oroszország jelentősen fokozta tevékenységét: "A most elért szintet korábban csak a hidegháború idejéből ismertük". "Ügynökök egész sorával próbálnak kapcsolatot teremteni a politikai döntéshozók környezetében".

 

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-07-13 | 11:11
Dél-Afrika: egy ország süllyed el a káoszban

Dél-Afrika: egy ország süllyed el a káoszban

 • Megdöbbentő képek és videók érkeznek Afrika legfejlettebb országából az utóbbi másfél napban.
 • Fosztogatás, szétvert, felgyújtott autók, kirabolt és lerombolt plázák, lezárt utak, erőszakos zavargások, felfegyverzett fehérek és fegyveres feketék.
 • A hatalmas ország pillanatok alatt a polgárháború szélére sodródott.
Kül 2021-06-01 | 07:51
Lecointre tábornok, francia vezérkari főnök: A világrend monumentális újrarendeződése felé haladunk

Lecointre tábornok, francia vezérkari főnök: A világrend monumentális újrarendeződése felé haladunk

 • A francia hadsereg vezérkari főnöke előrejelzése szerint a konfliktusok kockázata 2030-ra megnő.
 • A vezérkari főnök álláspontja, hogy az Európai Uniónak el kell kerülnie azt a kényszerítő forgatókönyvet, hogy oldalt válasszon a szuparhatalmak között. 
 • "Az Egyesült Államokkal való kapcsolatainkat nem szabad megkérdőjelezni, de nem engedhetjük meg, hogy belekeveredjünk egy kiegyensúlyozatlan konfrontációba Kína és az Egyesült Államok között" - mondta.
 • Korábban Emmanuel Macron francia elnök is azt mondta, "kontraproduktív" lenne, ha az EU kifejezetten az Egyesült Államok oldalára állna a Kínával folytatott versengésben.
Kül 2022-03-21 | 20:34
Orbán Viktor: Veszélyes javaslatok vannak a NATO-csúcs asztalán

Orbán Viktor: Veszélyes javaslatok vannak a NATO-csúcs asztalán

 • Egyes tagállamok Ukrajna feletti NATO-légtérzárat követelnek, mely sokak álláspontja szerint azonnali fegyveres háború kirobbanásával fenyeget a NATO és Oroszország között.
 • Stoltenberg, a NATO főtitkára korábban azt mondta, ez a lépés a III. világháborút jelentené.
 • Ezért sem támogatja sem Orbán, sem Szijjártó Péter.
Kül 2021-07-07 | 15:23
"Karlsfeldben nagy a félelem": egy fiatalokból álló migránsbanda terrorizálja az egész közösséget

"Karlsfeldben nagy a félelem": egy fiatalokból álló migránsbanda terrorizálja az egész közösséget

 • A városban erőszakos migráns-fiatalok bűnözői csoportba tömörültek, és késekkel felfegyverkezve terrorizálnak mindenkit: sértegetés, lopás, nemi erőszak, késelés.
 • "Karlsfeld a megye kis Chicagójává vált."
Kül 2021-07-21 | 14:47
"Véletlenül" lelőtt játszó gyerekek Svédországban egy bandaháború miatt

"Véletlenül" lelőtt játszó gyerekek Svédországban egy bandaháború miatt

 • Svédország nem talál kiutat az erőszak spiráljából - fogalmaz a Blick.ch svájci portál.
Kül 2021-07-07 | 15:42
Zavartalanul folyik a migránstaxiztatatás a Földközi-tengeren

Zavartalanul folyik a migránstaxiztatatás a Földközi-tengeren

 • Jelenleg az Ocean Viking nevű hajó keres magának kikötőt 572, a tengeri csónakokból összeszedett migránssal a fedélzetén.
 • A mentőhajók tevékenysége sok európai politikusnak szúrja a szemét, mert azzal, hogy ezek a hajók végül felveszik a nyílt tengeren a migránsokat, az embercsempészek is tisztában vannak.
 • Ezért bátran indítják meg a líbiai partoktól a nyílt vizek felé a szállításra alkalmatlan, de migránsokkal túlzsúfolt rozoga csónakjaikat.
 • Ezt a gyakorlatot cinkos összejátszásnak tartja minden migrációkritikus politikus.
 • Ráadásul az embercsempészek százmillió eurónyi feketepénzt keresnek azzal évente, hogy embereket küldenek a hullámsír felé.