Közös interjút adott a WELT-nek a német hírszerzés és az alkotmányvédelem feje: iszlamizmusra, jobboldai szélsőségekre és egyre brutálisabb baloldali extrémizmusra figyelmeztetnek, amely terrorizmusba csaphat át

Közös interjút adott a WELT-nek a német hírszerzés és az alkotmányvédelem feje: iszlamizmusra, jobboldai szélsőségekre és egyre brutálisabb baloldali extrémizmusra figyelmeztetnek, amely terrorizmusba csaphat át
 • Ritka alkalom: páros interjút adott a német Szövetségi Hírszerző Szolgálat (BND) és az Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) elnöke.
 • "Mint a hidegháború idején" - számoltak be az ügynökségeiknél tapasztalt kihívásokról.
 • A közös interjúban jobboldali szélsőségekről, iszlamizmusról és az egyre brutálisabb baloldali szélsőségekről beszéltek.
 • Még mindig nagyon nagy az iszlamista potenciál, és elég ember van, "aki bármikor támadást hajthat végre" - fogalmazott az Alkotmányvédelem feje.

Németország hírszerző szolgálata és elhárítása több veszélyre is figyelmeztetnek. A BND vezetője és az Alkotmányvédelmi Hivatal elnöke egy exkluzív interjúban a jobboldali terroristákról, az iszlamizmusról és az egyre brutálisabb baloldali szélsőségesekről beszéltek a WELT-nek.

Az első közös interjúban a Szövetségi Hírszerző Szolgálat és az Alkotmányvédelmi Hivatal elnöke elsőként a munkájukat ért kritikákról beszélt. Emellett a hírszerző szolgálatok vezetői új kihívásokról számoltak be, "mint a hidegháború idején".

Németország nagy hírszerző szolgálatainak elnökei gyakran érzik úgy, hogy a munkájukat ért kritikák indokolatlanok. Ezt Bruno Kahl, a Szövetségi Hírszerző Szolgálat (BND) elnöke és Thomas Haldenwang, a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) vezetője mondta első közös interjújukban, amelyet a WELT AM SONNTAG készített velük.

"Mi, hírszerző szolgálatok állandóan az általános gyanú alatt állunk, hogy indokolatlanul beavatkozunk az állampolgárok szabadságjogaiba és információs önrendelkezésükbe" - mondta Haldenwang, a német Alkotmányvédelem munkatársa. "Németországban már létezik egy olyan alapállás, hogy a titkosszolgálatokat kritikusan szemléljük" - mondta.

A BND elnöke, Kahl szerint Németországban a vita "gyakran az egyén szabadságjogainak állítólagos csorbítására szűkül". De ez "nem volt sem az Alkotmányvédelmi Hivatal, sem a Szövetségi Hírszerző Szolgálat célja" - mondta Kahl.

Thomas Haldenwang, az Alkotmányvédelmi Hivatal német vezetője jelenleg a baloldali szélsőségesek által elkövetett erőszak új minőségére figyelmezetett. "Még a terrorista struktúrákat sem lehet kizárni" - fogalmazott

A németországi Alkotmányvédelmi Hivatal elnöke, Thomas Haldenwang az erőszak új minőségéről beszélt az erősödő radikális baloldali szcénával kapcsolatban. "Ez az egyre professzionálisabb, konspiratív, tervezett és célzott tevékenység a radikalizálódás spiráljához vezethet, ami a legrosszabb esetben a terrorista struktúrák irányába való fejlődést is lehetővé teszi" - figyelmeztetett most a Welt am Sonntagnak adott interjújában.

Támadás bármikor lehetséges

Hasonlóképpen, még mindig nagyon nagy az iszlamista potenciál, és elég ember van, "aki bármikor támadást hajthat végre". Véleménye szerint azonban a legnagyobb veszélyt a demokráciára és a biztonságra Németországban a jobboldali szélsőségek jelentik.

Haldenwang a jobboldali szélsőségeket jelenleg "a legnagyobb veszélynek nevezte biztonságunkra és demokráciánkra nézve". Az internetet elárasztják "a muszlimellenes és antiszemita, idegengyűlölő és demokráciaellenes gyűlölet-üzenetek". [Az Alkotmányvédelem munkatársa ehhez nem tette hozzá, hogy manapság Németországban a muszlim gyökerű antiszemitizmus lángolt fel, ahogyan arról a BENNFENTES az utóbbi hetekben beszámolt a német sajtóra hivatkozva - a szerk.]

Az olyan államokkal kapcsolatban, mint Kína és Oroszország, Kahl azt mondta, hogy egyre inkább megpróbálnak viszályt szítani a nyugati szövetségesek között: "Egyes szereplők új eszközöket vetettek be" - mondta a BND elnöke. Mindenféle módszereket alkalmaznak, hogy "biztosítsák saját előnyeiket, és hogy disszonanciát szítsanak a nyugati államok között" - mondta Kahl.

Megfigyelhető "más hatalmak dominanciája, amelyek ránk akarják kényszeríteni akaratukat. Megváltozott az erkölcs, amit be kell tartani, durvább és kíméletlenebb a hozzáállás, az érdekeket durvábban érvényesítik, mint korábban."

Haldenwang megállapítja, hogy Oroszország jelentősen fokozta tevékenységét: "A most elért szintet korábban csak a hidegháború idejéből ismertük". "Ügynökök egész sorával próbálnak kapcsolatot teremteni a politikai döntéshozók környezetében".

 

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-05-19 | 10:58

A német családügyi miniszter belebukott a doktori fokozatáról szóló plágium-vitába - idehaza Karácsony Gergely még mindig miniszterelnöknek készül nyelvtudás híján és bekamuzott PhD-diplomával

 • Franziska Giffey német családügyi miniszter (SPD) lemondott hivataláról a német FOCUS jelentése szerint.
 • Távozásának hátterében a doktori címéről szóló vita és a plágiumgyanú áll.
 • Mivel jelenleg ő az SPD berlini elnöke, és a párt főpolgármester-csúcsjelöltje, simán visszabukhat Főpolgármesternek, ahogyan budapesti kollégájának karrierjét sem töri meg semmilyen botrány.
Kül 2021-11-04 | 16:25
Hallatlan diktatúra: Finnországban újságírók államtitkokat szivárogtattak ki, az ügyész börtönt kér rájuk

Hallatlan diktatúra: Finnországban újságírók államtitkokat szivárogtattak ki, az ügyész börtönt kér rájuk

 • Európa, segíts!
 • Finn újságírók az állam nemzetbiztonsági titkait szivárogtatták ki, többükre letöltendő börtönt kér az ügyész.
 • Eközben a magyarországi diktatúra olyan súlyos, hogy idehaza haja szála sem görbül azoknak az "újságíróknak", akik rendszeresen érzékeny nemzetbiztonsági információkat, vagy államtitkokat hoznak nyilvánosságra.
Kül 2021-08-11 | 11:20
8600 embert oltottak be Németországban sóoldattal koronavírus-vakcina helyett

8600 embert oltottak be Németországban sóoldattal koronavírus-vakcina helyett

 • Egy oltásszkeptikus nővér nem bízta a véletlenre.
Kül 2021-07-07 | 19:21
Gyorsabb kitoloncolás, életfogytiglani börtönbüntetés - Nagy-Britannia radikális változtatásokat tervez a menekültügyben

Gyorsabb kitoloncolás, életfogytiglani börtönbüntetés - Nagy-Britannia radikális változtatásokat tervez a menekültügyben

 • Egyre többen érkeznek Nagy-Britanniába.
 • A belügyminisztérium ezért szigorítani akarja a menekültügyi törvényeket.
 • Életfogytiglani börtönbüntetést kell kiszabni az embercsempészekre, és a tengerentúlon befogadóközpontokat kell létesíteni a migránsok számára.
Kül 2021-12-09 | 14:20
Üzent Brüsszel lapja: Márki-Zay mellett tették le a garast

Üzent Brüsszel lapja: Márki-Zay mellett tették le a garast

 • A brüsszeli bürokrácia lapja, a POLITICO egyértelműen Márki-Zay Péter mellett foglalt állást cikkében.
 • Brüsszelnek az a jó, az az érdeke, hogy Márki-Zay mindenben kiszolgálja a brüsszeli igényeiket.
Kül 2022-09-30 | 15:05
Tengerjáró hajókon szállásolják el a migránsokat Hollandiában

Tengerjáró hajókon szállásolják el a migránsokat Hollandiában

 • "Menekültügyi összeomlás előtt áll Hollandia" - mondják a helyzet ismerői, akik azt állítják, a menekültügyi válság súlyosbítja a lakáshiányt is.
 • Holland települések emiatt szabotálják a törvény betartását, mely kötelezően előírja számukra, hogy elszállásolják a migránsokat.
Kül 2021-08-14 | 11:45
TEXAS: a kiskorúak nemváltoztatása gyermekbántalmazás

TEXAS: a kiskorúak nemváltoztatása gyermekbántalmazás

 • Vannak még helyek Nyugaton, ahol nem teljesen idióták a döntéshozók.