Közös interjút adott a WELT-nek a német hírszerzés és az alkotmányvédelem feje: iszlamizmusra, jobboldai szélsőségekre és egyre brutálisabb baloldali extrémizmusra figyelmeztetnek, amely terrorizmusba csaphat át

Közös interjút adott a WELT-nek a német hírszerzés és az alkotmányvédelem feje: iszlamizmusra, jobboldai szélsőségekre és egyre brutálisabb baloldali extrémizmusra figyelmeztetnek, amely terrorizmusba csaphat át
  • Ritka alkalom: páros interjút adott a német Szövetségi Hírszerző Szolgálat (BND) és az Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) elnöke.
  • "Mint a hidegháború idején" - számoltak be az ügynökségeiknél tapasztalt kihívásokról.
  • A közös interjúban jobboldali szélsőségekről, iszlamizmusról és az egyre brutálisabb baloldali szélsőségekről beszéltek.
  • Még mindig nagyon nagy az iszlamista potenciál, és elég ember van, "aki bármikor támadást hajthat végre" - fogalmazott az Alkotmányvédelem feje.

Németország hírszerző szolgálata és elhárítása több veszélyre is figyelmeztetnek. A BND vezetője és az Alkotmányvédelmi Hivatal elnöke egy exkluzív interjúban a jobboldali terroristákról, az iszlamizmusról és az egyre brutálisabb baloldali szélsőségesekről beszéltek a WELT-nek.

Az első közös interjúban a Szövetségi Hírszerző Szolgálat és az Alkotmányvédelmi Hivatal elnöke elsőként a munkájukat ért kritikákról beszélt. Emellett a hírszerző szolgálatok vezetői új kihívásokról számoltak be, "mint a hidegháború idején".

Németország nagy hírszerző szolgálatainak elnökei gyakran érzik úgy, hogy a munkájukat ért kritikák indokolatlanok. Ezt Bruno Kahl, a Szövetségi Hírszerző Szolgálat (BND) elnöke és Thomas Haldenwang, a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) vezetője mondta első közös interjújukban, amelyet a WELT AM SONNTAG készített velük.

"Mi, hírszerző szolgálatok állandóan az általános gyanú alatt állunk, hogy indokolatlanul beavatkozunk az állampolgárok szabadságjogaiba és információs önrendelkezésükbe" - mondta Haldenwang, a német Alkotmányvédelem munkatársa. "Németországban már létezik egy olyan alapállás, hogy a titkosszolgálatokat kritikusan szemléljük" - mondta.

A BND elnöke, Kahl szerint Németországban a vita "gyakran az egyén szabadságjogainak állítólagos csorbítására szűkül". De ez "nem volt sem az Alkotmányvédelmi Hivatal, sem a Szövetségi Hírszerző Szolgálat célja" - mondta Kahl.

Thomas Haldenwang, az Alkotmányvédelmi Hivatal német vezetője jelenleg a baloldali szélsőségesek által elkövetett erőszak új minőségére figyelmezetett. "Még a terrorista struktúrákat sem lehet kizárni" - fogalmazott

A németországi Alkotmányvédelmi Hivatal elnöke, Thomas Haldenwang az erőszak új minőségéről beszélt az erősödő radikális baloldali szcénával kapcsolatban. "Ez az egyre professzionálisabb, konspiratív, tervezett és célzott tevékenység a radikalizálódás spiráljához vezethet, ami a legrosszabb esetben a terrorista struktúrák irányába való fejlődést is lehetővé teszi" - figyelmeztetett most a Welt am Sonntagnak adott interjújában.

Támadás bármikor lehetséges

Hasonlóképpen, még mindig nagyon nagy az iszlamista potenciál, és elég ember van, "aki bármikor támadást hajthat végre". Véleménye szerint azonban a legnagyobb veszélyt a demokráciára és a biztonságra Németországban a jobboldali szélsőségek jelentik.

Haldenwang a jobboldali szélsőségeket jelenleg "a legnagyobb veszélynek nevezte biztonságunkra és demokráciánkra nézve". Az internetet elárasztják "a muszlimellenes és antiszemita, idegengyűlölő és demokráciaellenes gyűlölet-üzenetek". [Az Alkotmányvédelem munkatársa ehhez nem tette hozzá, hogy manapság Németországban a muszlim gyökerű antiszemitizmus lángolt fel, ahogyan arról a BENNFENTES az utóbbi hetekben beszámolt a német sajtóra hivatkozva - a szerk.]

Az olyan államokkal kapcsolatban, mint Kína és Oroszország, Kahl azt mondta, hogy egyre inkább megpróbálnak viszályt szítani a nyugati szövetségesek között: "Egyes szereplők új eszközöket vetettek be" - mondta a BND elnöke. Mindenféle módszereket alkalmaznak, hogy "biztosítsák saját előnyeiket, és hogy disszonanciát szítsanak a nyugati államok között" - mondta Kahl.

Megfigyelhető "más hatalmak dominanciája, amelyek ránk akarják kényszeríteni akaratukat. Megváltozott az erkölcs, amit be kell tartani, durvább és kíméletlenebb a hozzáállás, az érdekeket durvábban érvényesítik, mint korábban."

Haldenwang megállapítja, hogy Oroszország jelentősen fokozta tevékenységét: "A most elért szintet korábban csak a hidegháború idejéből ismertük". "Ügynökök egész sorával próbálnak kapcsolatot teremteni a politikai döntéshozók környezetében".

 

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-08-13 | 11:25
Már a tizedik tartományi székhely is a tálibok kezén

Már a tizedik tartományi székhely is a tálibok kezén

  • Kandahár, Afanisztán 2. legnagyobb városa is a tálibok kezére jutott.
  • Alig 150 kilométerre járnak Kabultól.
  • Kabulból tömegesen menekül a polgári lakosság.
  • Szakértők egy újabb migrációs krízis veszélyeire figyelmeztetnek.
Kül 2021-08-02 | 13:06

Németország: felfüggesztettel elengedték a 13 éves, alvó kislányt szexuálisan bántalmazó 22 éves migránst

  • 2020-ban már kapott egy felfüggesztettet, akkor egy 11 éves kislánnyal találkozgatott szex céljából - de a bíróság szerint ezek a találkozások "közös beleegyezésen" alapultak.
  • Az afgán migráns elismerte tettét, de megbánást nem mutatott.
Kül 2023-01-13 | 19:41
Berlin: szélsőséges iszlamista akart biztonsági őrként dolgozni a szilveszteri partin a Brandenburgi kapunál

Berlin: szélsőséges iszlamista akart biztonsági őrként dolgozni a szilveszteri partin a Brandenburgi kapunál

  • A ZDF rendezvényén biztonsági őrként akart dolgozni egy "veszélyes személynek" minősített, támadásra kész iszlamista.
Kül 2021-07-09 | 13:04
Techcenzúra a német választások előtt: a Twitter blokkolta a liberális FDP politikusának migrációkritikus bejegyzését

Techcenzúra a német választások előtt: a Twitter blokkolta a liberális FDP politikusának migrációkritikus bejegyzését

  • A Twitter a statisztikai adatokat is "gyűlöletkeltő viselkedésnek" azonosítja.
  • A német liberális politikus bűne az volt, hogy megosztott a Twitter-profilján egy BILD-cikket, mely arról szólt, az erőszakos támadások, a késes gyilkosságok, a szexuális bűnelkövetők között nagyon nagy számban vannak nem német migránsok.
  • A BILD ezt a cikket friss rendőrségi kriminálstatisztikai adatok alapján írta meg.
  • A Twitter szerint e cikk megosztása "gyűlöletkeltő viselkedés".
Kül 2021-06-14 | 14:11

A svájciak népszavazáson szavazták le a klímaőrületet

  • Svájcban vasárnap leszavazták az emberek, hogy jelentősen drágább legyen a repülés, a benzin, és a gázolaj.
  • Németországban ezzel szemben tombol a zöld őrület: jelenleg 6, de a tervek szerint 22 eurócent lesz a CO2-adó az üzemanyagban, és a Zöldek betiltanák a belföldi légijáratokat is.
  • Eközben a németek fizetik Európa legdrágább áramárát az Energiawende miatt, 2020-ban 111 forintot kilowattóránként.
  • Idehaza 35 forint egy kilowattóra áram.