Közös interjút adott a WELT-nek a német hírszerzés és az alkotmányvédelem feje: iszlamizmusra, jobboldai szélsőségekre és egyre brutálisabb baloldali extrémizmusra figyelmeztetnek, amely terrorizmusba csaphat át

Közös interjút adott a WELT-nek a német hírszerzés és az alkotmányvédelem feje: iszlamizmusra, jobboldai szélsőségekre és egyre brutálisabb baloldali extrémizmusra figyelmeztetnek, amely terrorizmusba csaphat át
 • Ritka alkalom: páros interjút adott a német Szövetségi Hírszerző Szolgálat (BND) és az Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) elnöke.
 • "Mint a hidegháború idején" - számoltak be az ügynökségeiknél tapasztalt kihívásokról.
 • A közös interjúban jobboldali szélsőségekről, iszlamizmusról és az egyre brutálisabb baloldali szélsőségekről beszéltek.
 • Még mindig nagyon nagy az iszlamista potenciál, és elég ember van, "aki bármikor támadást hajthat végre" - fogalmazott az Alkotmányvédelem feje.

Németország hírszerző szolgálata és elhárítása több veszélyre is figyelmeztetnek. A BND vezetője és az Alkotmányvédelmi Hivatal elnöke egy exkluzív interjúban a jobboldali terroristákról, az iszlamizmusról és az egyre brutálisabb baloldali szélsőségesekről beszéltek a WELT-nek.

Az első közös interjúban a Szövetségi Hírszerző Szolgálat és az Alkotmányvédelmi Hivatal elnöke elsőként a munkájukat ért kritikákról beszélt. Emellett a hírszerző szolgálatok vezetői új kihívásokról számoltak be, "mint a hidegháború idején".

Németország nagy hírszerző szolgálatainak elnökei gyakran érzik úgy, hogy a munkájukat ért kritikák indokolatlanok. Ezt Bruno Kahl, a Szövetségi Hírszerző Szolgálat (BND) elnöke és Thomas Haldenwang, a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) vezetője mondta első közös interjújukban, amelyet a WELT AM SONNTAG készített velük.

"Mi, hírszerző szolgálatok állandóan az általános gyanú alatt állunk, hogy indokolatlanul beavatkozunk az állampolgárok szabadságjogaiba és információs önrendelkezésükbe" - mondta Haldenwang, a német Alkotmányvédelem munkatársa. "Németországban már létezik egy olyan alapállás, hogy a titkosszolgálatokat kritikusan szemléljük" - mondta.

A BND elnöke, Kahl szerint Németországban a vita "gyakran az egyén szabadságjogainak állítólagos csorbítására szűkül". De ez "nem volt sem az Alkotmányvédelmi Hivatal, sem a Szövetségi Hírszerző Szolgálat célja" - mondta Kahl.

Thomas Haldenwang, az Alkotmányvédelmi Hivatal német vezetője jelenleg a baloldali szélsőségesek által elkövetett erőszak új minőségére figyelmezetett. "Még a terrorista struktúrákat sem lehet kizárni" - fogalmazott

A németországi Alkotmányvédelmi Hivatal elnöke, Thomas Haldenwang az erőszak új minőségéről beszélt az erősödő radikális baloldali szcénával kapcsolatban. "Ez az egyre professzionálisabb, konspiratív, tervezett és célzott tevékenység a radikalizálódás spiráljához vezethet, ami a legrosszabb esetben a terrorista struktúrák irányába való fejlődést is lehetővé teszi" - figyelmeztetett most a Welt am Sonntagnak adott interjújában.

Támadás bármikor lehetséges

Hasonlóképpen, még mindig nagyon nagy az iszlamista potenciál, és elég ember van, "aki bármikor támadást hajthat végre". Véleménye szerint azonban a legnagyobb veszélyt a demokráciára és a biztonságra Németországban a jobboldali szélsőségek jelentik.

Haldenwang a jobboldali szélsőségeket jelenleg "a legnagyobb veszélynek nevezte biztonságunkra és demokráciánkra nézve". Az internetet elárasztják "a muszlimellenes és antiszemita, idegengyűlölő és demokráciaellenes gyűlölet-üzenetek". [Az Alkotmányvédelem munkatársa ehhez nem tette hozzá, hogy manapság Németországban a muszlim gyökerű antiszemitizmus lángolt fel, ahogyan arról a BENNFENTES az utóbbi hetekben beszámolt a német sajtóra hivatkozva - a szerk.]

Az olyan államokkal kapcsolatban, mint Kína és Oroszország, Kahl azt mondta, hogy egyre inkább megpróbálnak viszályt szítani a nyugati szövetségesek között: "Egyes szereplők új eszközöket vetettek be" - mondta a BND elnöke. Mindenféle módszereket alkalmaznak, hogy "biztosítsák saját előnyeiket, és hogy disszonanciát szítsanak a nyugati államok között" - mondta Kahl.

Megfigyelhető "más hatalmak dominanciája, amelyek ránk akarják kényszeríteni akaratukat. Megváltozott az erkölcs, amit be kell tartani, durvább és kíméletlenebb a hozzáállás, az érdekeket durvábban érvényesítik, mint korábban."

Haldenwang megállapítja, hogy Oroszország jelentősen fokozta tevékenységét: "A most elért szintet korábban csak a hidegháború idejéből ismertük". "Ügynökök egész sorával próbálnak kapcsolatot teremteni a politikai döntéshozók környezetében".

 

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-05 | 18:05
Föllángolt a német maszk-botrány: az egészségügyi miniszter százmilliós tételben ajándékozta volna fogyatékosoknak és hajléktalanoknak a hasznavehetetlen maszkokat

Föllángolt a német maszk-botrány: az egészségügyi miniszter százmilliós tételben ajándékozta volna fogyatékosoknak és hajléktalanoknak a hasznavehetetlen maszkokat

 • A német szövetségi kormány 2020 márciusában 1,5 milliárd euróért halmozott fel FFP2 maszkokat.
 • Később kiderült, hogy a maszkok gyatra minőségűek voltak.
 • Ennek ellenére százmilliónál is többet szállítottak ki idősotthonokba és idősápolóknak.
 • Most egy belső iratból az derült ki, az egészségügi miniszter úgy szabadult volna meg a rossz maszkoktól, hogy hajléktalanoknak és fogyatékkal élőknek adja azokat.
Kül 2021-05-18 | 15:10

Uniós belügyi biztos: aggasztó méreteket öltött a spanyol exklávéba özönlő migránsok száma

 • Az embercsempészek évente legalább 200 millió euró profitra tesznek szert - mondta Ylva Johansson belügyi biztos.
 • A Fidesz EP-képviselője a vita során azt mondta, "a szentimentalizmus nem oldja meg a problémát, inkább egyszer és mindenkorra világossá kell tenni, hogy az EU nem tűri el az illegális bevándorlást, sem a tengeren sem a szárazföldön."
 • Hidvéghi szerint meg kell állítani azokat a civil szervezeteket, amelyek együttműködnek az embercsempészekkel, tevékenységeiket nem szabad bátorítani.
 • És mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az illegális migránsokkal teli hajók ne hagyhassák el Afrika partjait.
Kül 2021-07-21 | 16:16
A luxemburgi külügyminiszter népszavazást akar a magyar EU-tagságról

A luxemburgi külügyminiszter népszavazást akar a magyar EU-tagságról

 • Nagyon szúrja a szemét a nyugat-európai politikusoknak a magyar gyermekvédelmi törvény.
Kül 2021-08-02 | 12:12
Megdöbbentő: naponta két csoportos nemi erőszak történik Németországban

Megdöbbentő: naponta két csoportos nemi erőszak történik Németországban

 • Ebben nincsen benne, amikor az elkövető egyedül erőszakol meg egy nőt.
 • Statisztikai adatok alapján migránsok közül kerül ki az elkövetők többsége, miközben a számarányuk alacsonyabb.
 • Minden második gyanúsított nem rendelkezik német állampolgársággal.
 • Az erőszakoot elkövető férfiak leggyakrabban iszlám országokból érkeztek: Afganisztánból, Szíriából, Irakból.
 • 2018-ban a gyanúsítottak 6 százaléka afgán volt. A teljes népességen belül azonban csak 0,3 százalékot tesznek ki.
Kül 2021-07-29 | 11:36

Egy fiúbanda megkérdezett egy lányt Hollandiában, hogy ő most fiú-e vagy lány, aztán megverték

 • A "fiúbanda" kifejezéssel bevándorlók utcai bandáit illetik a nyugati PC-sajtóban.
Kül 2021-07-05 | 12:34
Amerikában 1000 Covid-halottból 920 nincs beoltva

Amerikában 1000 Covid-halottból 920 nincs beoltva

 • Ezt az adatot Anthony Fauci ismertette.
 • Arra kérte az embereket, oltassák be magukat.