Az FBI adott fülest a vesztfáliai iráni terroristáról

Az FBI adott fülest a vesztfáliai iráni terroristáról
 • A gyanú szerint ricinből és cianidból akart vegyi bombát előállítani az iráni iszlamista.

A SEK letartóztatott két férfit NRW-ben - az FBI fülest adott a vegyi robbantó terveiről - aki már szilveszterre tervezte a támadást, tudósít a FOCUS.

Kommandós művelet NRW-ben: Castrop-Rauxelben letartóztattak két férfit, akik valószínűleg cianiddal és ricinnel elkövetett terrortámadást terveztek. Az amerikai titkosszolgálat, az FBI nyomozókat állított a feltételezett vegyifegyveres merénylőkre.

A terrorellenes nyomozók a Ruhr-vidéken letartóztattak egy iráni állampolgárt, aki állítólag iszlamista támadásra készült. A nyomozók vasárnap átkutatták a 32 éves férfi Castrop-Rauxelben lévő lakását. 

A férfit azzal gyanúsítják, hogy a bűncselekményhez cián és ricin mérgeket szerzett be - közölte a düsseldorfi főügyészség, a recklinghauseni rendőrség és a münsteri rendőrség vasárnap kora reggel. Az ügyészség szerint azonban a vizsgálat során nem találtak mérgező anyagokat.

A 32 éves férfit a jelentések szerint egy másik férfival együtt vették őrizetbe.

A Bild című lap szerint a döntő tipp az amerikai titkosszolgálattól, az FBI-tól érkezett. A jelentés szerint a támadási tervek már előrehaladott állapotban voltak. Az azonban, hogy volt-e konkrét célpont, eleinte tisztázatlan maradt. A nyomozás teljes gőzzel folyik.

A vegyi robbantó valószínűleg már szilveszterkor le akart csapni

A Bild című lap szerint a gyanúsított már szilveszterre tervezte a támadást. De úgy látszik, nem volt elég anyaga a támadási tervéhez. Az FBI most arra figyelmeztetett, hogy ez megváltozott, az elfogása tehát sürgőssé vált.

Ezt Herbert Reul (CDU), Észak-Rajna-Vesztfália belügyminisztere is megerősítette: "Komoly bejelentést kaptunk, ami miatt a rendőrség az éjszaka folyamán beavatkozott. A hatóságok most teljes gőzzel nyomoznak."

Már a legkisebb mennyiség is halálos az emberre.

A mentőszolgálatokat fenyegető biológiai-kémiai veszélyek miatt a Robert Koch Intézet (RKI) munkatársai is a helyszínen voltak tanácsadóként - olvasható a Bild című lapban. A Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) több munkatársa és egy hatástalanító osztag is szolgálatban volt. A BKA nem kívánta kommentálni az akciót, és a Legfőbb Ügyészségre hivatkozott.

Az RKI szerint az erősen mérgező ricin a háborús fegyverek listáján a "biológiai fegyverek" között szerepel. A cianid is rendkívül mérgező; a legkisebb mennyiség is halálos hatással van az emberre.

A bizonyítékokat kék hordókban hozták ki. A nyomozók éjfél körül lecsaptak. A helyszínt széles körben lezárták. A rendőrség, a tűzoltóság és a mentők nagy létszámú kontingenssel voltak a helyszínen. Sok rendőr védőruhát viselt. A bizonyítékokat kék hordókban vitték a tűzoltóságon felállított fertőtlenítő pontra - jelentette a dpa tudósítója.

"A gyanú szerint a gyanúsított súlyos, az államot veszélyeztető erőszakos cselekményt készített elő" - közölték a nyomozók. "A házkutatás célja a megfelelő mérgező anyagok és egyéb bizonyítékok megtalálása." A 32 éves és a másik őrizetbe vett férfit a szemtanúk szerint nadrágban és pólóban, vagy csak egy rögtönzött kabátot magukra vetve vezették át az utcán egy mentőautóhoz. Egyikük sem tanúsított ellenállást. A WDR jelentése szerint a két férfi testvér.

"Baráti hírszerző szolgálat" vegyi bombákra figyelmeztetett

"Bizonyítékokat foglaltak le, amelyek kiértékelése folyamatban van" - írták a nyomozó hatóságok. Még nem dőlt el, hogy a 32 éves férfit bíróság elé állítják-e. Az eljárást az észak-rajna-vesztfáliai terrorizmus elleni központi ügyészség vezeti a düsseldorfi ügyészségen.

A Bild című lap szerint a Szövetségi Bűnügyi Hivatal már napok óta nyomoz az iráni után. Egy "baráti hírszerző szolgálat" állítólag figyelmeztette a német biztonsági hatóságokat egy vegyi bombával végrehajtott támadás veszélyére.

A négy évvel ezelőtti kölni nyomozás megmutatta, hogy a ricin mennyire veszélyes: a Chorweiler lakótelep egyik 15 emeletes épületében egy tunéziai és német felesége állította elő a vegyi anyagot, és próbarobbantásokat idézett elő. Egy külföldi hírszerző ügynökség gyanút fogott a nagy mennyiségű ricinusmag online vásárlása miatt, és figyelmeztette őket. Mindkettőjüket hosszú börtönbüntetésre ítélték. Egy szakértői jelentés kimutatta, hogy tisztán matematikailag 13 500 ember halhatott volna meg a méreg mennyiségétől. A tervezett, acélgolyókkal megspékelt kazettás bombával történő elterjesztés esetén ez körülbelül 200 halottat jelentett volna.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2021-09-16 | 11:20
Ferenc pápa szerint a házasság csak egy férfi és egy nő közt jöhet létre

Ferenc pápa szerint a házasság csak egy férfi és egy nő közt jöhet létre

 • Ezt a mondatot keveset fogja idézni a balos propagandamédia.
Sztori 2023-06-30 | 14:40
Az éves, kötelező riportjában szólta el magát az Action for Democracy: 2022-ben közvetíteni akarták a magyarok felé a választás "tágabb geostratégiai kontextusát" - ez a kampány ismeretében csak az ukrajnai háborút jelentheti

Az éves, kötelező riportjában szólta el magát az Action for Democracy: 2022-ben közvetíteni akarták a magyarok felé a választás "tágabb geostratégiai kontextusát" - ez a kampány ismeretében csak az ukrajnai háborút jelentheti

 • Úgynevezett Annual Report-ot adott közzé a 2022-es magyar választásokba belegabalyodott Action for Democracy.
 • Karácsony egykori főtanácsadója által alapított szervezet "mikroadományokat" biztosított többek között Márki-Zay Péter mozgalmának, a Mindenki Magyarországa Egyesületnek.
 • A milliárdokról iőközben kiderült, hogy nem mikroadományok, hanem nagy donorok pénzei annak érdekében, hogy megbuktassák a Fidesz-kormányt.
 • Azóta az is napvilágra került, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom e külföldi forrásokat a baloldali ellenzéki pártok közös kampányában használta fel.
 • A nagylelkű támogatásokat kezdetektől körüllengte a gyanú, hogy azokat Márki-Zayékon keresztül azért kapta a baloldal, hogy egyrészről buktassa meg a Fidesz-kormányt, másrészt képviseljen egy háborúpárti, a fegyverszállításokat igenlő álláspontot.
 • A vesztes kampány után Kunhalmi Ágnes egy riportban és egy interjúban utalt arra, nagy hiba volt az "amerikai tanácsadókra" hallgatni az ukrán háború ügyében.
 • Márki-Zay akkoriban azzal kérkedett, hogy a Belgrádot bombázó egykori európai NATO-parancsnokkal, Wesley Clarkkal ápol bennsőséges viszonyt.
 • A tábornok egyébként az Action for Democracy vezetőségének is tagja.
 • Az A4D most közzétett éves jelentésében az áll, 2022 első negyedévében leginkább Magyarországra fókuszáltak, "hogy közvetítsük a választások sarkalatos jelentőségét a hazai és a tágabb geostratégiai kontextusban."
Sztori 2021-06-06 | 14:34
77 éve történt a normandiai partraszállás

77 éve történt a normandiai partraszállás

 • 1944 június 6-án kezdődött meg a világtörténelem egyik legnagyobb hadművelete, a normandiai partraszállás, mely fontos fordulópontot jelentett a második világháború menetében.
 • A 'D' napon ejtőernyős, tüzérségi és légierővel történő előkészítést követően, illetve megtévesztő akciók után, 170 ezer amerikai, brit és kanadai katona szállt partra Észak-Franciaország Normandia tartományában, öt partszakaszon.
Sztori 2023-08-29 | 15:34
Soros György befektetési alapja lett a legnagyobb lengyel napilap többségi tulajdonosa

Soros György befektetési alapja lett a legnagyobb lengyel napilap többségi tulajdonosa

 • Pár héten belül választások lesznek Lengyelországban.
Sztori 2021-11-02 | 15:43
Luxus 46 hektáron: a Bige-birtok a nyíregyháziak által kedvelt Sóstó közepén terül el

Luxus 46 hektáron: a Bige-birtok a nyíregyháziak által kedvelt Sóstó közepén terül el

 • Saját vadaspark, tórendszer, helikopter-leszállópálya és teniszpálya is tartozik a körbekerített, quados őrök által ellenőrzött birtokhoz.
 • A baloldali vörösbáró mostanában azzal került be a hírekbe, hogy megüzente az ellenzéknek a nyilvánosságban: hajlandó a kampányukat fizetni és bármiben támogatni őket.
 • Ez nem lehet független attól, hogy az ügyészség milliárdos hűtlen kezeléssel és vesztegetéssel gyanúsította meg, és a Gazdasági Versenyhivatal 11 milliárdos bírságot szabott ki rá kartellezés miatt.
 • Míg a többi érintett cég hajlandó volt együttműködni a GVH-val, a Bigéhez tartozó vállalkozások nem.
 • Minden jel arra mutat, a milliárdos baloldali vörösbáró, aki Horn Gyula kormányzása idején különböző privatizációs trükkökkel szerezte meg a vagyonát, politikai védelmet akar az ellenzéktől, és cserébe fizet, mint a katonatiszt.
Sztori 2022-10-14 | 10:50
Klinikabezárásokra, fizetésképtelenségre és kiürítésekre figyelmeztet a bajor egészségügyi miniszter

Klinikabezárásokra, fizetésképtelenségre és kiürítésekre figyelmeztet a bajor egészségügyi miniszter

 • Bajorország az energiaválság miatti vészhelyzettől tart a klinikákon.
Sztori 2022-10-18 | 15:23
Ausztria: a menedékkérelmek beadásának stopját követeli egy néppárti politikusnő

Ausztria: a menedékkérelmek beadásának stopját követeli egy néppárti politikusnő

 • A migrációs helyzetre utalva az ÖVP egykori főtitkárnőja azt írta Twitterén, hogy "annak érdekében, hogy a helyzet ne romoljon tovább, le kell állítani a menedékkérelmek befogadását".