Az FBI adott fülest a vesztfáliai iráni terroristáról

Az FBI adott fülest a vesztfáliai iráni terroristáról
  • A gyanú szerint ricinből és cianidból akart vegyi bombát előállítani az iráni iszlamista.

A SEK letartóztatott két férfit NRW-ben - az FBI fülest adott a vegyi robbantó terveiről - aki már szilveszterre tervezte a támadást, tudósít a FOCUS.

Kommandós művelet NRW-ben: Castrop-Rauxelben letartóztattak két férfit, akik valószínűleg cianiddal és ricinnel elkövetett terrortámadást terveztek. Az amerikai titkosszolgálat, az FBI nyomozókat állított a feltételezett vegyifegyveres merénylőkre.

A terrorellenes nyomozók a Ruhr-vidéken letartóztattak egy iráni állampolgárt, aki állítólag iszlamista támadásra készült. A nyomozók vasárnap átkutatták a 32 éves férfi Castrop-Rauxelben lévő lakását. 

A férfit azzal gyanúsítják, hogy a bűncselekményhez cián és ricin mérgeket szerzett be - közölte a düsseldorfi főügyészség, a recklinghauseni rendőrség és a münsteri rendőrség vasárnap kora reggel. Az ügyészség szerint azonban a vizsgálat során nem találtak mérgező anyagokat.

A 32 éves férfit a jelentések szerint egy másik férfival együtt vették őrizetbe.

A Bild című lap szerint a döntő tipp az amerikai titkosszolgálattól, az FBI-tól érkezett. A jelentés szerint a támadási tervek már előrehaladott állapotban voltak. Az azonban, hogy volt-e konkrét célpont, eleinte tisztázatlan maradt. A nyomozás teljes gőzzel folyik.

A vegyi robbantó valószínűleg már szilveszterkor le akart csapni

A Bild című lap szerint a gyanúsított már szilveszterre tervezte a támadást. De úgy látszik, nem volt elég anyaga a támadási tervéhez. Az FBI most arra figyelmeztetett, hogy ez megváltozott, az elfogása tehát sürgőssé vált.

Ezt Herbert Reul (CDU), Észak-Rajna-Vesztfália belügyminisztere is megerősítette: "Komoly bejelentést kaptunk, ami miatt a rendőrség az éjszaka folyamán beavatkozott. A hatóságok most teljes gőzzel nyomoznak."

Már a legkisebb mennyiség is halálos az emberre.

A mentőszolgálatokat fenyegető biológiai-kémiai veszélyek miatt a Robert Koch Intézet (RKI) munkatársai is a helyszínen voltak tanácsadóként - olvasható a Bild című lapban. A Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) több munkatársa és egy hatástalanító osztag is szolgálatban volt. A BKA nem kívánta kommentálni az akciót, és a Legfőbb Ügyészségre hivatkozott.

Az RKI szerint az erősen mérgező ricin a háborús fegyverek listáján a "biológiai fegyverek" között szerepel. A cianid is rendkívül mérgező; a legkisebb mennyiség is halálos hatással van az emberre.

A bizonyítékokat kék hordókban hozták ki. A nyomozók éjfél körül lecsaptak. A helyszínt széles körben lezárták. A rendőrség, a tűzoltóság és a mentők nagy létszámú kontingenssel voltak a helyszínen. Sok rendőr védőruhát viselt. A bizonyítékokat kék hordókban vitték a tűzoltóságon felállított fertőtlenítő pontra - jelentette a dpa tudósítója.

"A gyanú szerint a gyanúsított súlyos, az államot veszélyeztető erőszakos cselekményt készített elő" - közölték a nyomozók. "A házkutatás célja a megfelelő mérgező anyagok és egyéb bizonyítékok megtalálása." A 32 éves és a másik őrizetbe vett férfit a szemtanúk szerint nadrágban és pólóban, vagy csak egy rögtönzött kabátot magukra vetve vezették át az utcán egy mentőautóhoz. Egyikük sem tanúsított ellenállást. A WDR jelentése szerint a két férfi testvér.

"Baráti hírszerző szolgálat" vegyi bombákra figyelmeztetett

"Bizonyítékokat foglaltak le, amelyek kiértékelése folyamatban van" - írták a nyomozó hatóságok. Még nem dőlt el, hogy a 32 éves férfit bíróság elé állítják-e. Az eljárást az észak-rajna-vesztfáliai terrorizmus elleni központi ügyészség vezeti a düsseldorfi ügyészségen.

A Bild című lap szerint a Szövetségi Bűnügyi Hivatal már napok óta nyomoz az iráni után. Egy "baráti hírszerző szolgálat" állítólag figyelmeztette a német biztonsági hatóságokat egy vegyi bombával végrehajtott támadás veszélyére.

A négy évvel ezelőtti kölni nyomozás megmutatta, hogy a ricin mennyire veszélyes: a Chorweiler lakótelep egyik 15 emeletes épületében egy tunéziai és német felesége állította elő a vegyi anyagot, és próbarobbantásokat idézett elő. Egy külföldi hírszerző ügynökség gyanút fogott a nagy mennyiségű ricinusmag online vásárlása miatt, és figyelmeztette őket. Mindkettőjüket hosszú börtönbüntetésre ítélték. Egy szakértői jelentés kimutatta, hogy tisztán matematikailag 13 500 ember halhatott volna meg a méreg mennyiségétől. A tervezett, acélgolyókkal megspékelt kazettás bombával történő elterjesztés esetén ez körülbelül 200 halottat jelentett volna.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2021-10-28 | 16:34
Valami nem stimmel azzal, hogy Gyurcsány EasyJettel repült haza Szardíniáról

Valami nem stimmel azzal, hogy Gyurcsány EasyJettel repült haza Szardíniáról

  • A volt miniszterelnöknél állítólag vakbelet diagnosztizáltak, miután szardíniai nyaralásán fájt a hasa.
  • Csütörtökön Gyurcsány azt írta Facebook oldalára, hogy a rugalmas EasyJet-jegyüket átfoglalva visszautaztak Budapestre, és túl van a műtéten, minden rendben.
  • Csakhogy a BENNFENTES ellenőrizte, és az EasyJet nem repül Szardína-Budapest viszonylatban, de Milánó-Budapest, Róma-Budapest, vagy Szardínia-Bécs viszonylatban sem.
  • Budapestről csak Amszterdamba, Párizsba, Lyonba, Bázelbe, Genfbe, Londonba és Manchesterbe utazhatunk EasyJettel, és értelemszerűen ugyanezekből a városokból Budapestre.
  • Viszont a nyári szezon végeztével a Wizzair és a Ryanair sem üzemeltet közvetlen járatokat Szardínia repülőtereiről.
  • Nagy kérdés tehát, hogyan utazott haza Gyurcsány Ferenc, és ha nem az EasyJettel, akkor miért írta a Facebook oldalára mégis azt, hogy az EasyJet légitársaság járatát vette igénybe egy rugalmas átfoglalással?
Sztori 2021-05-31 | 11:51
A panaszkodás ingyen van, a haverok kifizetésére pedig ott van a közpénz - milliós jutalmakat osztogatnak a csókosoknak a baloldali önkormányzatok

A panaszkodás ingyen van, a haverok kifizetésére pedig ott van a közpénz - milliós jutalmakat osztogatnak a csókosoknak a baloldali önkormányzatok

  • Alighogy bevett néhány kulcsvárost és kerületet a baloldal 2019-ben, azonnal elindult, hogy nincs pénz semmire, mert a kormány elvette.
  • Az adatradar.hu összeállításából kiderül, hogy a csókosok jutalmára azért csak jut valahogy.
Sztori 2023-09-22 | 10:11
Seymour Hersh: az amerikai hírszerzés pontosan tudja, hogy Oroszország győzött és Ukrajna elveszítette a háborút

Seymour Hersh: az amerikai hírszerzés pontosan tudja, hogy Oroszország győzött és Ukrajna elveszítette a háborút

  • Az Északi Áramlat I-II. felrobbantásának exkluzív sztoriját föltáró újságírólegenda, Seymour Hersh a gázvezeték felrobbantásának első évfordulójára újabb értesüléssel állt elő.
  • Hersh régóta pedzegeti, hogy az amerikai hírszerző közösséget súlyos ellentétek feszítik.
  • Vannak a realisták, mint a CIA, és vannak az illuzionisták, mint a DIA (Védelmi Hírszerző Ügynökség).
  • A realisták jelentései nem jutnak el Biden asztalára, csak a politikailag "hasznos" DIA optimista összefoglalói.
  • Egy magasrangú hírszerzési tiszt az ukránok ellentámadásról szőtt meséiről azt mondta Hershnek: "az egész hazugság."
  • Szerinte az urán katonák már nem hajlandóak meghalni, "de ez nem illik bele abba a maszlagba, amit a Biden-féle Fehér Ház ír."
Sztori 2021-10-01 | 12:57
Soproni, Orosz, Donáth Anna: ők adhatják meg a kegyelemdöfést Fekete-Győrnek

Soproni, Orosz, Donáth Anna: ők adhatják meg a kegyelemdöfést Fekete-Győrnek

  • Forrong a Momentum a BENNFENTES-hez eljutott információk szerint Fekete-Győr András - és így a Momentum - megalázó, 3%-os eredményei miatt.
  • A kudarcért egyértelműen a pártelnököt okolja a tagság és a pártelit, aki nem volt képes felnőni a feladathoz és a Partizános leégése után egy elhibázott kampányt vezetett.
  • Pártbeli forrásaink a Cseh Katka-botrány "hosszú árnyékáról" is beszéltek a BENNFENTES-nek, akik szerint "Cseh Katka ügye súlyos károkat okozott a közösségünknek".
  • A BENNFENTES úgy tudja, már az előválasztás előtt megvolt a közös nevező Fekete-Győr helyett.
  • Ez nem más, mint az újbudai alpolgármester Orosz Anna, aki a körzetében rekord részvétel mellett kétharmaddal verte el Budapest utolsó főúttörő-elvtársnőjét, a DK-s Gy. Németh Erzsébetet.
  • Fekete-Győrnek azért nagyon kínos a miniszterelnök-jelölti kudarca, mert Orosz Anna és Hajnal Miklós közel annyi szavazatot szereztek egy-egy választókörzetben, mint a pártelnök országosan.
  • Erről momentumos forrásaink úgy fogalmaztak, "az Andrisnak ajtót mutattak a baloldali választók: bármilyen fájdalmas is ezt momentumosként kimondani, de azt üzenték, nem kellesz nekünk Andris". 
  • A BENNFENTES információi szerint Orosz Annában látja Soproni Tamás terézvárosi polgármester és Donáth Anna Európai Parlamenti képviselő Fekete-Győr utódját.
  • A baloldali előválasztáson győztes Orosz információink szerint hamar vérszemet is kapott: nem véletlen, hogy a szavazatszámlálás után ő üzente meg Fekete-Győrnek, hogy a kudarc okait ki kell vizsgálni.  
  • Ez megerősíti azokat az értesüléseinket, amiket még a nyáron kaptunk: Cseh Katka és Donáth Anna a pártelnök szellemi képességeit és botladozásait látva már akkor szervezkedett Fekete-Győr ellen, de ez a törekvés nyáron léket kapott, mert Cseh Katkát annyira legyenítette a korábban általa ügyvezetett cég botránya.
  • Fekete-Győr megalázó kudarca után viszont ismét fel lett melegítve a terv a pártelnök elmozdítására, ám emellé most felsorakozott Soproni Tamás is, aki korábban elhagyta a Momentum elnökségét, így tiltakozva Fekete-Győr pártvezetői módszerei ellen.
  • A BENNFENTES információi szerint ehhez az összefogáshoz azonban mind Orosznak, mind Soproninak félre kellett tennie személyes sérelmeit.
  • Ők ugyanis korábban egy párt alkottak, de a kapcsolatnak egy nagyon csúnya megcsalási sztori vetett véget - mondták a BENNFENTES-nek jól tájékozott momentumosok.
Sztori 2023-03-07 | 16:32
A véres igazság Bahmutból: alig kiképzett újoncokat dobnak a húsdarálóba

A véres igazság Bahmutból: alig kiképzett újoncokat dobnak a húsdarálóba

  • Meglepő riport jelent meg a Kyiv Independentben, amely kendőzetlenül feltárja a valóságot a bahmuti helyzetről.
  • Miközben II. világháborús aknavetőkkel dolgoznak, Bahmut ukrán védőire ráfogyott a lőszer, nincsen ellentüzérségi támogatásuk, hiányt szenvednek felderítő drónokból, és nincsen gyalogsági páncélos támogatásuk sem.
  • Súlyos veszteségeket szenvednek el emberben és eszközben is, vannak zászlóaljak, amelyek 70 százaléka odaveszett mindössze 2 hónap alatt.
  • A frissen besorozott, alig 2 hetes kiképzésen átesett, gyakorlatilag képzetlen katonákat éjjel viszik a városba, hogy helyismeret nélkül reggeltől ott harcoljanak.
  • Ukrán katonák elmondása szerint az, hogy meghalnak-e vagy sem, annak esélye Bahmutban nem 50-50, hanem inkább 30-70.
Sztori 2021-09-19 | 11:29
Folytatódik a harc: Hadházy egy Tóth Csabához köthető ingatlanügylet dokumentumait hozta nyilvánosságra

Folytatódik a harc: Hadházy egy Tóth Csabához köthető ingatlanügylet dokumentumait hozta nyilvánosságra

  • Korábban Tóth is biztosította arról Hadházyt, hogy "mindenkinek lehetnek sötét foltok a múltjában."