Az FBI adott fülest a vesztfáliai iráni terroristáról

Az FBI adott fülest a vesztfáliai iráni terroristáról
 • A gyanú szerint ricinből és cianidból akart vegyi bombát előállítani az iráni iszlamista.

A SEK letartóztatott két férfit NRW-ben - az FBI fülest adott a vegyi robbantó terveiről - aki már szilveszterre tervezte a támadást, tudósít a FOCUS.

Kommandós művelet NRW-ben: Castrop-Rauxelben letartóztattak két férfit, akik valószínűleg cianiddal és ricinnel elkövetett terrortámadást terveztek. Az amerikai titkosszolgálat, az FBI nyomozókat állított a feltételezett vegyifegyveres merénylőkre.

A terrorellenes nyomozók a Ruhr-vidéken letartóztattak egy iráni állampolgárt, aki állítólag iszlamista támadásra készült. A nyomozók vasárnap átkutatták a 32 éves férfi Castrop-Rauxelben lévő lakását. 

A férfit azzal gyanúsítják, hogy a bűncselekményhez cián és ricin mérgeket szerzett be - közölte a düsseldorfi főügyészség, a recklinghauseni rendőrség és a münsteri rendőrség vasárnap kora reggel. Az ügyészség szerint azonban a vizsgálat során nem találtak mérgező anyagokat.

A 32 éves férfit a jelentések szerint egy másik férfival együtt vették őrizetbe.

A Bild című lap szerint a döntő tipp az amerikai titkosszolgálattól, az FBI-tól érkezett. A jelentés szerint a támadási tervek már előrehaladott állapotban voltak. Az azonban, hogy volt-e konkrét célpont, eleinte tisztázatlan maradt. A nyomozás teljes gőzzel folyik.

A vegyi robbantó valószínűleg már szilveszterkor le akart csapni

A Bild című lap szerint a gyanúsított már szilveszterre tervezte a támadást. De úgy látszik, nem volt elég anyaga a támadási tervéhez. Az FBI most arra figyelmeztetett, hogy ez megváltozott, az elfogása tehát sürgőssé vált.

Ezt Herbert Reul (CDU), Észak-Rajna-Vesztfália belügyminisztere is megerősítette: "Komoly bejelentést kaptunk, ami miatt a rendőrség az éjszaka folyamán beavatkozott. A hatóságok most teljes gőzzel nyomoznak."

Már a legkisebb mennyiség is halálos az emberre.

A mentőszolgálatokat fenyegető biológiai-kémiai veszélyek miatt a Robert Koch Intézet (RKI) munkatársai is a helyszínen voltak tanácsadóként - olvasható a Bild című lapban. A Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) több munkatársa és egy hatástalanító osztag is szolgálatban volt. A BKA nem kívánta kommentálni az akciót, és a Legfőbb Ügyészségre hivatkozott.

Az RKI szerint az erősen mérgező ricin a háborús fegyverek listáján a "biológiai fegyverek" között szerepel. A cianid is rendkívül mérgező; a legkisebb mennyiség is halálos hatással van az emberre.

A bizonyítékokat kék hordókban hozták ki. A nyomozók éjfél körül lecsaptak. A helyszínt széles körben lezárták. A rendőrség, a tűzoltóság és a mentők nagy létszámú kontingenssel voltak a helyszínen. Sok rendőr védőruhát viselt. A bizonyítékokat kék hordókban vitték a tűzoltóságon felállított fertőtlenítő pontra - jelentette a dpa tudósítója.

"A gyanú szerint a gyanúsított súlyos, az államot veszélyeztető erőszakos cselekményt készített elő" - közölték a nyomozók. "A házkutatás célja a megfelelő mérgező anyagok és egyéb bizonyítékok megtalálása." A 32 éves és a másik őrizetbe vett férfit a szemtanúk szerint nadrágban és pólóban, vagy csak egy rögtönzött kabátot magukra vetve vezették át az utcán egy mentőautóhoz. Egyikük sem tanúsított ellenállást. A WDR jelentése szerint a két férfi testvér.

"Baráti hírszerző szolgálat" vegyi bombákra figyelmeztetett

"Bizonyítékokat foglaltak le, amelyek kiértékelése folyamatban van" - írták a nyomozó hatóságok. Még nem dőlt el, hogy a 32 éves férfit bíróság elé állítják-e. Az eljárást az észak-rajna-vesztfáliai terrorizmus elleni központi ügyészség vezeti a düsseldorfi ügyészségen.

A Bild című lap szerint a Szövetségi Bűnügyi Hivatal már napok óta nyomoz az iráni után. Egy "baráti hírszerző szolgálat" állítólag figyelmeztette a német biztonsági hatóságokat egy vegyi bombával végrehajtott támadás veszélyére.

A négy évvel ezelőtti kölni nyomozás megmutatta, hogy a ricin mennyire veszélyes: a Chorweiler lakótelep egyik 15 emeletes épületében egy tunéziai és német felesége állította elő a vegyi anyagot, és próbarobbantásokat idézett elő. Egy külföldi hírszerző ügynökség gyanút fogott a nagy mennyiségű ricinusmag online vásárlása miatt, és figyelmeztette őket. Mindkettőjüket hosszú börtönbüntetésre ítélték. Egy szakértői jelentés kimutatta, hogy tisztán matematikailag 13 500 ember halhatott volna meg a méreg mennyiségétől. A tervezett, acélgolyókkal megspékelt kazettás bombával történő elterjesztés esetén ez körülbelül 200 halottat jelentett volna.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2023-01-26 | 19:48
Trükközés az EU-s pénzekkel: olyan programokra hívja le a holland kormány a Helyreállítási Alap pénzeit, amiket már korábban megvalósítottak

Trükközés az EU-s pénzekkel: olyan programokra hívja le a holland kormány a Helyreállítási Alap pénzeit, amiket már korábban megvalósítottak

 • Nagyban folyik a trükközés szerte az EU-ban a 700 milliárd eurós Helyreállítási Alap-programmal.
 • Ez az a korona-helyreállítási alap, amely azt szolgálná, hogy az EU gazdaságai kilábaljanak a koronavírus okozta válságból.
 • Minden tagállamnak terveket kellett készítenie arra, hogyan és mire költik majd a pénzeket.
 • Ugyan a liberális média csak Magyarországot szokta pellengérre állítani ebben az ügyben, most kiderült, hogy Magyarországnál sokkal nagyobb zsiványok játszanak az EU-ban.
 • Alább a részletek a brutális kettős mércéről és a holland liberális kormány képmutatásáról.
Sztori 2021-11-05 | 11:26
Asztal alá keveredett Cseh Katka a saját lagziján

Asztal alá keveredett Cseh Katka a saját lagziján

 • A Bors pénteki képei szerint Cseh Katka lagziján nem csak luxus volt, hanem féktelen dáridó is.
 • És ezt meg is örökítették az utókornak.
Kül 2021-05-24 | 13:04
Der Spiegel: az iskolaudvarokon a "te zsidó" a leggyakrabban elhangzó sértegetés, az etnikai és vallási konfliktusok túlterhelik a német iskolákat

Der Spiegel: az iskolaudvarokon a "te zsidó" a leggyakrabban elhangzó sértegetés, az etnikai és vallási konfliktusok túlterhelik a német iskolákat

 • Élénk vita zajlik az egyre növekvő, és utcán is észlelhető antiszemitizmus miatt Németországban.
 • A BILD pár napja arról számolt be, migráns fiatalok "szar zsidók" ordítozással tüntettek nagyvárosokban, köztük Berlinben.
 • Egyes iszlámkritikus gondolkodók a németországi helyzethez mérten bátran kimondják: az iszlámban benne gyökerezik a zsidóellenesség, és a politikusok hibát követtek el, amikor nem vették észre, hogy antiszemitizmust importálnak.
 • A Spiegel szerint az iskolákban is jelentkezik a probléma, etnikai és vallási konfliktusok terhelik a mindennapokat.

 

Sztori 2021-06-27 | 12:34
Junge Freiheit: Szolidaritás Magyarországgal!

Junge Freiheit: Szolidaritás Magyarországgal!

 • A szivárványos diktatúra kötelezettségénél vannak józanabb hangok is a német sajtóban.
 • Voltak-e hasonló javaslatok arra vonatkozóan, hogy a stadionokat homoszexualitásra utaló nyilatkozatokkal díszítsék a Törökország vagy az arab államok elleni mérkőzések alkalmával? - teszi fel a kérdést  véleménycikk írója.
Sztori 2021-09-24 | 20:10
Szerdán éjszaka lezúzott egy luxus kupé BMW-t valaki az M3-ason, a kocsiból előválasztási szavazólapok és nagy mennyiségű készpénz került elő

Szerdán éjszaka lezúzott egy luxus kupé BMW-t valaki az M3-ason, a kocsiból előválasztási szavazólapok és nagy mennyiségű készpénz került elő

 • Az autó minden jel szerint Borsodból hozta Budapestre az előválasztási szavazólapokat, de a fekete luxus kupé BMW egy betonelválasztó-elemnek ütközött.
 • A sofőr kirepült a kocsiból, jelenleg is kórházban ápolják.
 • A BENNFENTES a narancs.hu értesüléseire hivatkozva a héten írta meg, hogy Miskolcon 2 000 forintot ajánlgattak helyi romáknak, ha a DK-s jelöltre szavaznak.
 • Ugyancsak a héten robbant ki a botrány, hogy olaszliszkai, a Jobbik által felbérelt kigyúrt roma férfiak Ózdon megakadályozták a választókat, hogy leadják szavazataikat az előválasztáson.
 • Cserébe a Jobbik-médiája, az Alfahir.hu azt hozta nyilvánosságra, hogy ózdi MSZP-sek 2 000 forintot ajánlottak azoknak, akik az MSZP-s jelöltre szavaznak az előválasztáson.