Németország figyelmeztet: a mesterséges intelligencia-alapú fegyverkezési verseny elkezdődött

Németország figyelmeztet: a mesterséges intelligencia-alapú fegyverkezési verseny elkezdődött
  • A világ a hadviselés új korszakába lép, amelynek középpontjában a mesterséges intelligencia áll.
  • A mesterséges intelligencia gyorsabbá, okosabbá és hatékonyabbá teszi a hadseregeket.
  • De ha a mesterséges intelligenciát nem ellenőrzik, az a világ destabilizációjával fenyeget.
  • "A mesterséges intelligencia-alapú fegyverkezési verseny már most is zajlik" - ez a német külügyminiszter, Heiko Maas nyers figyelmeztetése.

"Éppen a közepén vagyunk. Ez a valóság, amellyel szembe kell néznünk" - mondta Maas a Deutsce Wellének a DW új dokumentumfilmjében, a "Future Wars - and How to Prevent Them" (A jövő háborúi - és hogyan előzhetjük meg őket) című dokumentumfilmben.

Ez a valóság a világ legnagyobb hatalmai közötti dominanciaharcért folytatott küzdelem középpontjában áll.

"Ez egy olyan verseny, amely átível a katonai és a polgári területeken" - mondta Amandeep Singh Gill, az ENSZ halálos autonóm fegyverekkel foglalkozó kormányzati szakértői csoportjának korábbi elnöke. "Ez egy több trillió dolláros kérdés.

A nagyhatalmak beszállnak

Ez kiderül az Egyesült Államok mesterséges intelligenciával foglalkozó nemzetbiztonsági bizottságának közelmúltbeli jelentéséből. A jelentés "új hadviselési paradigmáról" beszél, amelyben "algoritmusok állnak szemben algoritmusokkal", és hatalmas beruházásokat sürget "a potenciális ellenfelek folyamatos megelőzése érdekében".

És ez látható Kína legújabb ötéves tervében is, amely a mesterséges intelligenciát a kutatás-fejlesztés felfutásának középpontjába helyezi, miközben a Népi Felszabadító Hadsereg az általa "intelligens hadviselésnek" nevezett jövőre készül.

Ahogy Vlagyimir Putyin orosz elnök már 2017-ben megfogalmazta: "aki vezető lesz ezen a területen, az lesz a világ ura".

De nem csak a nagyhatalmakat foglalkoztatja a mesterséges intelligencia szerepe a hadászatban. Sokkal lejjebb a globális hatalmi ranglétrán, ez az új korszak a harctéren is kipróbált valóság.

Vízválasztó háború 2020-ban

2020 végén, amikor a világot felemésztette a világjárvány, a Kaukázusban a feszültségek háborúba torkolltak.

Úgy tűnt, mint egy tankönyvi regionális konfliktus: Azerbajdzsán és Örményország a vitatott Hegyi-Karabah régióért harcolt. De azok számára, akik odafigyeltek, számukra ez egy vízválasztó volt a hadviselésben.

"A hegyi-karabahi konfliktus igazán fontos aspektusa véleményem szerint az úgynevezett "kamikaze drónoknak" - ezeknek a meglehetősen autonóm rendszereknek - a használata volt" - mondta Ulrike Franke, az Európai Külkapcsolati Tanács drónhadviseléssel foglalkozó szakértője.



Levegőben "veszteglő" bombák

A fejlett, "veszteglő" fegyverek modelljei nagyfokú autonómiára képesek. Indítás után egy meghatározott célterületre repülnek, ahol "vesztegelnek", és célpontokat - jellemzően légvédelmi rendszereket - keresnek. Amint észlelnek egy célpontot, nekirepülnek, és a fedélzeten lévő robbanóanyaggal a becsapódáskor megsemmisítik azt; innen ered a "kamikaze drónok" becenév.

"Ezeket már korábban is használták valamilyen formában - de itt mutatták meg igazán a hasznosságukat" - magyarázta Franke. "Megmutatkozott, hogy milyen nehéz harcolni e rendszerek ellen".

A Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának kutatása kimutatta, hogy Azerbajdzsán hatalmas előnnyel rendelkezett a leselkedő lőszerek terén, több mint 200 egységgel négy kifinomult izraeli konstrukcióból. Örményországnak egyetlen hazai modell állt rendelkezésére. Más hadseregek is felfigyeltek erre.

"A konfliktus óta határozottan lehetett látni egy bizonyos fellendülést az autonóm fegyverredszerek iránti érdeklődésben" - mondta Franke. "Világszerte több fegyveres erőt láttunk, amelyek beszerezték vagy be akarták szerezni ezeket a fegyvereket".

Drónrajok és villámháborúk

Ez még csak a kezdet. A jövőre nézve az olyan mesterséges intelligencia által vezérelt technológiák, mint a drónrajok, katonai használatba kerülnek - lehetővé téve, hogy sok drón együtt halálos egységként működjön.

"Ezzel például kiiktathatnának egy légvédelmi rendszert" - mondta Martijn Rasser, a washingtoni székhelyű Center for a New American Security (Új Amerika Biztonsági Központja) nevű agytröszt munkatársa. "Nem meglepő, hogy sok ország nagyon érdekelt az ilyen típusú képességek követésében."

A rajok mérete és sebessége olyan gyors és összetett katonai összecsapások lehetőségét nyitja meg, amelyeket az emberek nem tudnak követni, ez pedig tovább táplálja a fegyverkezési verseny dinamikáját.

Ahogy Ulrike Franke kifejtette: "Egyes szereplők kénytelenek lehetnek az AI egy bizonyos szintjének elfogadására, legalábbis védekezésképpen, mert az emberek nem lennének képesek olyan gyorsan kezelni az autonóm támadásokat".

A sebességnek ez a kritikus tényezője akár a semmiből kirobbanó háborúkhoz is vezethet, amikor az autonóm rendszerek egy eszkalációs spirálban reagálnak egymásra. "A szakirodalomban ezeket "villámháborúknak" nevezzük" - mondta Franke - "egy véletlen katonai konfliktus, amit nem akartunk".

A gyilkos robotok megállítása érdekében tett lépések

Bonnie Docherty küldetésének tekinti egy ilyen jövő megakadályozását. A Harvard jogi karának oktatójaként ő az egyik kezdeményezője a Campaign to Stop Killer Robots (Kampány a gyilkos robotok megállításáért) elnevezésű, nem kormányzati szervezetekből álló szövetségnek, amely a halálos autonóm fegyverek betiltását célzó globális egyezményt követel.

"A szerződés átfogó kötelezettsége az kellene legyen, hogy az erő alkalmazása felett az embereknek értelmes ellenőrzést kell fenntartaniuk" - mondta Docherty a DW-nek. "Olyan szerződésnek kellene lennie, amely minden olyan autonóm módon működő fegyverre vonatkozik, amely az emberi beavatkozás helyett az érzékelők bemenetei alapján választja ki a célpontokat és tüzel rájuk."

A kampány középpontjában a Genfben zajló tárgyalások állnak, az egyes hagyományos fegyverekről szóló ENSZ-egyezmény égisze alatt, amely az indokolatlan szenvedést okozónak ítélt fegyverek ellenőrzésére törekszik.

A tárgyalások azonban lassan haladnak. A folyamat során egy sor "vezérelv" született, többek között az, hogy az autonóm fegyverekre az emberi jogi törvények vonatkozzanak, és hogy a végső felelősséget az ember viselje a használatukért. Ezek azonban csak alapot jelentenek a további vitákhoz.

Docherty attól tart, hogy a konszenzuson alapuló genfi folyamatot meghiúsíthatják olyan hatalmak, amelyeknek nem áll érdekében a szerződés megkötése. "Oroszország különösen hevesen tiltakozott" - mondta Docherty.

De Oroszország ezzel nincs egyedül. "Néhány más, autonóm fegyverrendszereket fejlesztő állam, például Izrael, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és mások biztosan nem támogatják az új szerződést."

Docherty új megközelítést sürget, ha a genfi tárgyalások következő, még idén esedékes fordulója nem hoz előrelépést. Egy független folyamatot javasolt, amelyet olyan államok irányítanának, amelyek valóban komolyan veszik ezt a kérdést, és hajlandóak szigorú normákat kidolgozni e fegyverrendszerek szabályozására.

Sokan azonban óvatosak ezzel az ötlettel kapcsolatban. Németország külügyminisztere hangos szószólója volt a tiltásnak, de nem támogatja a Gyilkos robotok megállításáért indított kampányt.

"Nem utasítjuk el érdemben - csak azt mondjuk, hogy szeretnénk, ha másokat is bevonnának" - mondta Heiko Maas a DW-nek. "Azokat a katonai hatalmakat, amelyek technológiailag abban a helyzetben vannak, amelyek nem csak autonóm fegyvereket kifejlesztésére képesek, hanem be is tudják vetni azokat".

Maas egyetért azzal, hogy egy szerződésnek kell a végső célnak lennie. "Ahogyan az atomfegyverek esetében is sikerült évtizedeken keresztül, úgy kell nemzetközi szerződéseket kovácsolnunk az új fegyvertechnológiákról" - mondta. "Világossá kell tenniük, hogy egyetértünk abban, hogy bizonyos fejlesztések, amelyek technikailag lehetségesek, nem elfogadhatóak, és azokat globálisan be kell tiltani".

Mi lesz a következő lépés?

Egyelőre azonban nincs konszenzus. Franke szerint a legjobb, amit a világ remélhet, a technológiák felhasználásának módjára vonatkozó normák lehetnek. "Megállapodunk például abban, hogy bizonyos képességeket csak védekezésképpen használunk, vagy csak gépek, nem pedig emberek ellen, vagy csak bizonyos kontextusban" - mondta.

Azonban még ez is kihívás lesz. "Ebben megállapodni, majd ezt végrehajtani sokkal nehezebb, mint a régi fegyverzetellenőrzési megállapodások némelyikét" - mondta.

És miközben a diplomaták ezeket az akadályokat kerülgetik, a technológia halad előre.

"A világnak tudatosítania kell magában, hogy a kiber- vagy autonóm fegyverekkel egy olyan helyzet felé haladunk, ahol mindenki azt csinálhat, amit akar" - mondta Maas. "Ezt nem akarjuk."

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2023-04-20 | 11:49
NATO-tisztek: teljes "ukrán generációk" veszhetnek el a katonai taktika miatt

NATO-tisztek: teljes "ukrán generációk" veszhetnek el a katonai taktika miatt

  • Egy kanadai televízió megszerzett egy "Fehér Könyvet", amit három, az utóbbi 9 hónapot Ukrajnában töltő, magasrangú NATO-tiszt készített az ukrajnai katonai helyzetről.
  • Mivel kiképzőtisztekről van szó, arról írnak a dokumentumban, hogy hiába a NATO segítsége, az ukrán parancsnokság még szovjet-típusú vezetés.
  • Ez koordinálatlan hadműveletek sorát és ebből kifolyólag rettenetes emberveszteségeket jelent a szerzők szerint.
Sztori 2023-12-19 | 17:29
Semmi új nincs abban, ha egy európai állam vezetője kivonul a döntéshozatalból, de Gaulle tábornok is rendszeresen megtette, hogy hazája érdekeit védje

Semmi új nincs abban, ha egy európai állam vezetője kivonul a döntéshozatalból, de Gaulle tábornok is rendszeresen megtette, hogy hazája érdekeit védje

  • Orbán Viktor miniszterelnök hetek óta jelezte: hiba Ukrajnát azzal kecsegtetni, hogy gyorsítósávon csatlakozhat az unióhoz.
  • Az országnak jelenleg nem ismertek a valós határai, a lélekszáma, és jelenleg egy öldöklő háborúban áll, ezért rossz döntés az uniós tagsággal bátorítani az országot, hogy harcoljon tovább - mondta többször Orbán.
  • Érvei azonban süket fülekre találtak az európai vezetőknél, ezért a magyar miniszterelnök a legutóbbi uniós csúcson egyszerűen elhagyta a termet, ahol kollégiái végül egyhangúan meghozhattak egy rossz döntést.
  • Ezzel a magyar miniszterelnök vétó nélkül vonult ki a döntéshozatalból, vagyis azokra hagyta a döntést, akik mindenképpen meg akarták nyitni a csatlakozási tárgyalásokat, és vállalják ennek következményeit is.
  • Mivel a kormányfő előre jelezte aggályait, és nem is volt e rossz döntés részese, azt is elmondta, a hibás döntés következményeit a jövőben sem terhelhetik Magyarországra.
  • Charles de Gaulle, Franciaország legendás elnöke és megmentője többször is élt azzal, hogy elhagyta a döntéshozó testületeket, amikor hazájának érdekeit semmibe vette a többi európai állam vagy az Egyesült Államok.
  • De akkor sem remegett meg a keze, ha a britek csatlakozási kérelméről volt szó.
  • Vétózott 1963-ban és 1967-ben is.
Sztori 2024-02-05 | 10:32
AFTONBLADET: Svédországban kilencezernél is több gyermek él hajléktalanként

AFTONBLADET: Svédországban kilencezernél is több gyermek él hajléktalanként

  • Hírek, amelyekről nem tudósít a Telex, a HVG, a 444, és az RTL.
  • A tavalyi év első hat hónapjában 345 gyermekes családot lakoltattak ki Svédországban.
  • 28 százalékkal többet, mint 2022 azonos időszakában. Ezzel egyidejűleg a kilakoltatások száma is nőtt.
Sztori 2021-10-27 | 08:51
A Budapesti Városháza közpénzből fizeti Karácsony propagandavideóját

A Budapesti Városháza közpénzből fizeti Karácsony propagandavideóját

  • A két éve megválasztott Főpolgármester egy imázsvideóban E/1-ben beszél arról, micsoda hatalmas dolgokat ért el a Fővárosban.
  • A videó korábban az éppen az előválasztásba belebukott Főpolgármester oldalán jelent meg, ott is hirdette a stábja.
  • A napokban azonban a Budapesti Városháza elnevezésű Facebook oldalra is felkerült, és ott is hirdetik, közpénzből.
  • A Facebook hirdetéstára szerint ezúttal 45-50 ezer forintot költenek Karácsony személyes propagandavideójára.
Sztori 2022-03-25 | 15:05
Tiborcz megint segít: több száz menekültnek ajánlotta fel hotelszobáit

Tiborcz megint segít: több száz menekültnek ajánlotta fel hotelszobáit

  • Közel 100 ingatlant ki is bérel a menekülteknek.
  • Ilyenkor hol vannak a baloldali üzletemberek?
Kül 2021-05-13 | 09:15

Nyugat-európai zárvatartás: hogy áll a nyitás Nyugaton?

  • Németországban a belföldi utazások csak halaszthatatlan okból engedélyezettek
  • Az éttermek, színházak, edzőtermek zárva vannak, a maszkviselés kötelező.
  • Franciaországban május 3-tól feloldották a szabályt, mely szerint a lakóhelytől több mint 10 kilométerre csak engedéllyel lehet közlekedni.
  • Május közepétől újra látogathatók lesznek az üzletek, a vendéglátóipari egységek teraszai, a kulturális rendezvények. Az óvodák és az általános iskolák már nyitva vannak, a napokban a középiskolákban is visszaáll az oktatási rend.
  • A kijárási tilalom viszont május 19-től is érvényes, csak este kilencig lehet az utcán tartózkodni; a tervek szerint ezt június másodikán fogják feloldani.
  • Olaszországban a fokozatos nyitás elindult: a bárok és éttermek kinyithatnak (június elsejétől már a belső helyiségekben is szabad lesz fogyasztani), az oktatási intézmények működnek, a szabadtéri rendezvényeket engedélyezik.
  • Az éjszakai kijárási tilalom este tíz óra és másnap hajnali öt óra között országszerte hatályban van, ahogy a maszkviselési kötelezettség is, zárt helyiségekben és szabadtéren egyaránt.
  • Május közepén vezetik be az oltottságról szóló „zöld igazolást”, ezzel belföldön szabadon lehet majd utazni.
  • Spanyolország júniustól nyitja meg kapuit a külföldi turisták előtt, addigra állhat fel az a számítógépes rendszer, amely képes lesz megvizsgálni a digitális oltási igazolványokat a repülőtereken.
  • A spanyol régiók egymástól eltérő mértékben és ütemben oldják fel fokozatosan a korlátozásokat: van, ahol egyelőre csak kisebb mértékű szabad mozgást engednek a járványügyi zónák között; van olyan terület, ahol bár még korlátozott vendégszámban, de látogathatók a pubok és éttermek, és van olyan régió, ahol a helyi kormányzat továbbra is fenn akarja tartani az éjszakai kijárási tilalmat. A maszkviselés mindenhol kötelező.
  • Ausztriában az iskolák, múzeumok és boltok már kinyitottak.
  • Május 19-től nyitnak az éttermek, a hotelek és a sportlétesítmények. A határőrizet szigorú, ahogy a tesztelés követelménye is: például fodrászati belépéshez is kötelező.
  • Az éjszakai kijárási tilalom este 8 óra és másnap reggel 6 óra között egyelőre még hatályban van.
  • Belgiumban május 8-án szintén feloldották a szabadtéri vendéglátóipari egységekre vonatkozó tilalmat.
  • A szolgáltató szektor üzletei, a fodrászatok szintén nyitva vannak, ahogy az iskolák is, illetve április óta már nemcsak a halaszthatatlan üzleti utakra lehet elutazni.
  • Svájcban mindenhol kötelező a maszkviselés, és nincsenek kedvezményezett helyzetben a beoltott, védett személyek.
  • Nincsen már kijárási tilalom, a hotelek, múzeumok, színházak, mozik, állatkertek, boltok nyitva tartanak, a vendéglátás azonban egyelőre itt is csak a szabadtéren bonyolítható.
  • Görögország május 15-től kinyitja kapuit a külföldi turisták előtt, amennyiben igazolvánnyal bizonyítják, hogy kaptak védőoltást, vagy felmutatnak egy friss negatív koronavírus-tesztet.
  • Május 3-tól szabad a fogyasztás az éttermek szabadtéri részein, hétfőn kinyitottak az iskolák is, május 15-től pedig eltörlik a belföldi utazási korlátozásokat is.
  • Az esti 11 órás kijárási tilalom azonban még érvényben van.
  • Portugáliában visszatértek a tanulók az iskolákba, a múzeumok, fodrászüzletek kinyitottak, a vendéglátás a teraszokon megindult.
  • A sportrendezvények látogatószám-korlátozását feloldották, ahogy nagyobb létszámú esküvőket és családi rendezvényeket is lehet már tartani.
  • Hollandiában április 28-án – részben a tiltakozások hatására – eltörölték a három hónaposra tervezett éjszakai kijárási tilalmat, a szabadtéri kávéházak, éttermek, valamint a boltok megnyíltak.
  • A holland kormány úgy döntött, hogy a május közepén esedékes Eurovision dalfesztivált nem halasztja el, limitált számban és biztonsági előírások mellet mégis megtartják azt.
  • Dániában már korábban feloldották a boltzárlatot, a teraszokon lehet fogyasztani, és a következő napokban már az éttermek zárt helyiségeiben is.
  • A dánok bevezették az úgynevezett „koronavírus igazolványt” minden 15 év feletti állampolgár számára, amely tartalmazza birtokosa járványügyi adatait: be lett-e oltva, elkapta-e már a fertőzést, az elmúlt 72 órában készült-e negatív tesztje.
  • Csak az igazolvány felmutatásával lehet belépni az éttermekbe, bárokba, múzeumokba és a kulturális, illetve sportrendezvényekre.
  • Svédországban a boltokban, kávéházakban, éttermekben és közösségi programokon létszámbeli korlátozások vannak érvényben a vásárlók, vendégek, résztvevők számára.
  • A közösségi közlekedési eszközökön és a beltéri rendezvényeken mindenkinek kötelező védőmaszkot viselni.
  • Finnországban az éttermek május közepén fokozatosan nyithatnak, korlátozott vendéggel és nyitvatartási idővel.
  • A tervek szerint május végén oldják fel a beutazási tilalmat (de csak az európai országokból érkezők számára), és június elején engedélyezik a tömegrendezvények tartását – vagyis a turizmus nyár elején indulhat be.
  • Írországban májusi és júniusi hónapokban a járványügyi statisztikák függvényében dönt a kormány a fokozatos enyhítésekről.
  • Május 10-én nyitottak a múzeumok, könyvtárak, kulturális intézmények, május 17-én nyithatnak az üzletek, június elején pedig a hotelek.
  • Június 7-ére tervezik a szabadtéri vendéglátóipari egységek újranyitását, illetve a szabadtéri sportrendezvények újbóli megtartását.
Sztori 2021-05-09 | 21:33
Helmuth Kohl Orbánnak: a magyar választók választották meg Önt, az Ön felelőssége főleg Magyarországért áll fönn, és ne hagyja, hogy ebben bárki korlátozza

Helmuth Kohl Orbánnak: a magyar választók választották meg Önt, az Ön felelőssége főleg Magyarországért áll fönn, és ne hagyja, hogy ebben bárki korlátozza

  • Hosszú interjút adott a miniszterelnök a postoj.sk szlovák portálnak.
  • A beszélgetésben szó esik Németország európai szerepéről, Merkel kancellárról, a V4-ekről, a migrációról és arról is, Orbán szerint merre található Európa jövője.
  • Orbán határozott véleménye, hogy a közép-európai népek sorsközösségben élnek, és ha nem szervezik meg a saját életüket, akkor megszervezik helyettük a németek, az oroszok, vagy az amerikaiak.