Német kutató: a Sars-CoV-2 99,9 százalékban laboratóriumból származik

Német kutató: a Sars-CoV-2 99,9 százalékban laboratóriumból származik

A Sars-CoV-2 eredete még mindig nem tisztázott. Egy kutatócsoport most egy új elemzéssel kelt feltűnést: azt állítják, hogy felfedezték a vírus genomjában egy genetikai manipuláció "ujjlenyomatát". A koronavírus mégiscsak egy kínai laboratóriumból származik? - teszi fel a kérdést a német n-tv.

A Sars-CoV-2 koronavírus több mint hatmillió ember életét követelte, de becslések szerint akár 18 millióan is meghalhattak. Azonban még mindig teljesen tisztázatlan, hogy a halálos vírus valójában honnan származik. Sok kutató természetes eredetet feltételez - de lehetségesnek tartanak egy balesetet is egy laboratóriumban a kínai nagyvárosban, Wuhanban, ahol az első kitörés ismertté vált.

Egy háromfős kutatócsoport most azt állítja, bizonyítékot találtak arra, hogy a vírus valójában egy laboratóriumból származik. Egy nemrégiben online közzétett előzetes publikációban érveket sorakoztatnak fel amellett, hogy a Sars-CoV-2 egy szándékosan, genetikailag módosított vírus. Munkájukat úgynevezett preprintként tették közzé, amely még nem ment át a tudományos felülvizsgálati eljáráson.

Valentin Bruttel, aki immunológiából doktorált, és kollégáival együtt elnyerte a Német Biotechnológiai Napok idei innovációs díját, az egyik szerző. A würzburgi egyetemi kórházban dolgozik. Már 2021 nyarán észrevette az első rendellenességeket a Sars-CoV-2 genomjában - mondta az ntv.de-nek. Azóta szabadidejében tovább vizsgálta ezeket, és Alex Washburnnel és Antonius VanDongennel közösen egy előzetes kiadványban dolgozta ki.

"Egy vírus mesterséges másolata"

"Más molekuláris nyomokkal együtt az eredményeink azt mutatják, hogy ez a vírus 99,9 százalékban egy természetes vírus mesterséges, valószínűleg manipulált másolata" - mondta Bruttel az ntv.de-nek. Az ehhez feltehetően használt módszereket nagyon hasonló formában az egyes virológiai laboratóriumok is használják szintetikus vírusok előállítására. Ezeket a technikákat napi munkájában is alkalmazza, de Bruttel szerint csak "teljesen ártalmatlan" fehérjealapú gyógyszerek kifejlesztésére autoimmun betegségek ellen.

A kutatók szerint a Sars-CoV-2 genomjában felfedeztek egyfajta "ujjlenyomatot" a célzott manipulációhoz, Bruttel szerint ez egy rendszeresen visszatérő minta a vírus genomjában. A Sars-CoV-2 vírushoz hasonló RNS-vírusokat genetikailag módosító laboratóriumok - magyarázza a kutató - először a genetikai anyagot állítják össze az egyes DNS-építőelemekből. A gyakran alkalmazott módszer szerint a genomban ezen építőelemek kapcsolódási pontjai közelében látható "felismerési helyek" maradnak - ez egy jellegzetes, szabályos mintázat. Ezek a felismerőhelyek megkönnyíthetik azt is, hogy egy kész DNS-genomból sok különböző mesterséges vírusváltozatot hozzanak létre.

Bruttel és kollégái összehasonlították az ismert mesterségesen létrehozott vírusok és a természetes "modellvírusok" genomját. "A természetes vírusokban a felismerőhelyek teljesen véletlenszerűen oszlanak el" - mondja Bruttel. A genetikailag összeállított vírusokban azonban mindig egy meghatározott, termeléssel kapcsolatos mintázatban jelentek meg. "Ez a minta a Sars-CoV-2-ben is megtalálható, de a közeli rokon vírusokban nem." Előzetes eredményeik azt mutatták, hogy annak valószínűsége, hogy a természetes evolúció véletlenszerűen hozta létre ezt a mintázatot, legfeljebb 1:100-hoz, valószínűleg sokkal kisebb.

Mintázat, mint egy "ujjlenyomat"

Vajon az ő és kollégáinak kutatása most azt bizonyítja, hogy a Sars-CoV-2-t szintetikusan hozták létre laboratóriumban? Bruttel habozik. "Ez a minta egy gyilkos fegyveren lévő ujjlenyomathoz hasonlítható" - mondja. "Megmutattuk, hogy rendkívül valószínűtlen, hogy egy ilyen mintázat, amely legalább tíz másik szintetikus RNS-vírusban is megtalálható, pusztán véletlenül jelenjen meg itt." Azt is hangsúlyozza: "A mi kiadványunk csak erre az ujjlenyomatra összpontosít".

Az előzetes tanulmány új anyagot szolgáltat ahhoz a hipotézishez, hogy a Sars-CoV-2 laboratóriumi baleset során szabadulhatott el, ami végül a világméretű járványt kiváltotta. E megfontolások középpontjában a kínai Wuhan megaváros egyik kutatóintézete áll: a Wuhan Institute of Virology (WIV). Ismert a koronavírusokkal kapcsolatos intenzív kutatásairól. Ez többször is találgatásokhoz vezetett azzal kapcsolatban, hogy a Sars-CoV-2 véletlenül kiszabadulhatott-e az ottani genetikai kísérletek során.

Bruttel ezt is elképzelhetőnek tartja. "Egy amerikai újságjelentés szerint csak az Egyesült Államokban szinte hetente történnek veszélyes balesetek a szigorúan őrzött laboratóriumokban" - mondja.

Mivel saját állítása szerint a WIV-ben a koronavírusokkal kapcsolatos munkát a világjárvány kitörése előtt csak alacsony biztonsági feltételek mellett végezték, ahol még a szájból szájba történő védekezés sem volt kötelező, "nem sok mindent kellett volna tenni" - mondja Bruttel. Egy kutatót megharaphatott egy egér, leeshet valami, vagy aeroszolok képződhetnek. "Egy fiatal alkalmazott tudtán kívül megfertőződhetett, nem voltak tünetei, és megfertőzött másokat" - mondja Bruttel. A vírus elméletileg szinte bárhonnan bejuthatott a városba tünetmentesen fertőzött emberektől, majd - a génszekvenciák alapján - hónapokkal később a wuhani Huanan piacon jelent meg először egy járvány kitörésekor.

Erős kritika a szakértőktől

A kutatói világ most megosztott abban a kérdésben, hogy honnan származik eredetileg a vírus. A laboratóriumi hipotézis legjelentősebb kritikusai közé tartozik Kristian Andersen, az amerikai Kalifornia állam La Jollában található Scripps Kutatóintézet ismert immunológusa. Andersen pedig nem sokkal azután reagált a Twitteren, hogy Bruttel és kollégái közzétették az előzetes publikációt. A munkát "képtelenségként" bírálta, a tanulmány "annyira hibás, hogy még egy molekuláris biológiai óvodában sem menne át a rostán" - írta Andersen. A Sars-CoV-2 genetikai anyagában csak "véletlenszerű zaj" ismerhető fel.

Friedemann Weber német virológus is csatlakozott Andersen kritikájához a Twitteren. Weber a Giesseni Egyetem Virológiai Intézetének vezetője. Egy részletes Twitter-szálban kritikusan vizsgálja a mű egyes aspektusait. Például azzal érvel, hogy a vírusok genetikai manipulálása a Bruttel és kollégái által említett nyomok hátrahagyása nélkül is lehetséges - "és még időt, pénzt és munkát is megtakaríthatunk".

Bruttel erre higgadtan reagál: "A felsorolt kritikapontok eddig nem ellenállóak". Az az érv, hogy a felismerési szekvenciákat is el lehetett volna rejteni, szerinte helytálló. "De az általunk említett hátrányokról, amelyeket ez magával hoz, akkor nem beszélhetünk." Sajnos, mondta, gyakran folyamodnak sértegetésekhez. Ugyanakkor Bruttel elmondta, hogy kifejezetten szeretné, ha a virológusok és minden más érdekelt fél alaposan megvizsgálná az általa és kollégái által készített tanulmányt, és keresné a gyenge pontokat, amire az ilyen előzetes publikációk szolgálnak. "Már érkezett néhány kisebb, nagyon hasznos észrevétel, és néhány pontot valószínűleg részletesebben meg kell vitatni" - ismeri el Bruttel.

Figyelmeztetés a funkciógyarapodással kapcsolatos kutatások ellen

A munka befejezése után Bruttel szabadidejét ismét a családjának vagy saját kutatásainak szeretné szentelni, ami "valójában sokkal izgalmasabb". A német kutató azonban az úgynevezett gain-of-function kutatás veszélyeire is szeretné felhívni a figyelmet. Ebben a kutatásban a vírusokat genetikai manipulációval új tulajdonságokkal ruházzák fel.

A mesterséges vírusok által véletlenül kiváltott világjárvány kockázatát még mindig messze alábecsülik - figyelmeztet Bruttel. "Nagyon sok mesterségesen előállított vírus még mindig többszörösen halálosabb volt, mint a Sars-CoV-2."

Emlékeztet Ron Fouchier virológusra, aki tíz évvel ezelőtt felháborodást keltett a rendkívül veszélyes madárinfluenza genetikai kísérleteivel.

Bruttel figyelmeztet: "Ha egy ilyen módosított vírus elszabadul, az összetett ellátórendszereink teljes összeomlásához vezethet".

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2023-03-07 | 16:32
A véres igazság Bahmutból: alig kiképzett újoncokat dobnak a húsdarálóba

A véres igazság Bahmutból: alig kiképzett újoncokat dobnak a húsdarálóba

 • Meglepő riport jelent meg a Kyiv Independentben, amely kendőzetlenül feltárja a valóságot a bahmuti helyzetről.
 • Miközben II. világháborús aknavetőkkel dolgoznak, Bahmut ukrán védőire ráfogyott a lőszer, nincsen ellentüzérségi támogatásuk, hiányt szenvednek felderítő drónokból, és nincsen gyalogsági páncélos támogatásuk sem.
 • Súlyos veszteségeket szenvednek el emberben és eszközben is, vannak zászlóaljak, amelyek 70 százaléka odaveszett mindössze 2 hónap alatt.
 • A frissen besorozott, alig 2 hetes kiképzésen átesett, gyakorlatilag képzetlen katonákat éjjel viszik a városba, hogy helyismeret nélkül reggeltől ott harcoljanak.
 • Ukrán katonák elmondása szerint az, hogy meghalnak-e vagy sem, annak esélye Bahmutban nem 50-50, hanem inkább 30-70.
Sztori 2023-03-02 | 20:54
A bevándorlás miatt a franciák a kivándorlást választják - Portugáliába és Magyarországra

A bevándorlás miatt a franciák a kivándorlást választják - Portugáliába és Magyarországra

 • Mindannyian az ellenőrizetlen bevándorlást okolják döntésükért.
 • Nem érzik magukat biztonságban, és nem érzik otthonuknak Franciaországot.
 • Egyikük szerint "Franciaország olyan erőszakos, mint Brazília."
Sztori 2021-12-02 | 12:33
Gyurcsány magához ölelte a teljesen elgyengült Karácsonyt: védelemre csak tőlem számíthatsz

Gyurcsány magához ölelte a teljesen elgyengült Karácsonyt: védelemre csak tőlem számíthatsz

 • A világ legjobb és legfüggetlenebb ellenzéki újságírói képtelenek értelmezni egy gyurcsányi mondatot, ezért a BENNFENTES megteszi ezt helyettük.
 • Hosszú kihagyás után a volt miniszterelnök Facebook-bejegyzésben jelentkezett.
 • Ebben többek között azt írja, (...) "Ezért van bajban. Van, amikor ott üt, ahol nem kellene, vagy ott enged, ahol ezzel ellenfelének segít. Kár. De ez az ő dolga. A mi dolgunk, hogy támogassuk őt. Karácsony Gergely megérdemli támogatásunkat. Támogatni fogjuk."
 • Sajnos nem sikerült értelmeznie ezt a mondatot  magyar ellenzéki sajtóban.
 • Ugyanis ez a mondat a gyurcsányi rafinériával azt jelenti, hogy "Kedves Gergely, végelgyengülésedben csak én adhatok neked politikai védelmet, senki más."
 • Gyurcsány pontosan tudja, hogy többsége van a fővárosi közgyűlésben, ahogyan azzal is tisztában van, Karácsony oly mértékben elgyengült a baloldalon, hogy tulajdonképpen csak amiatt létezik, mert egy közfukciót - Budapest főpolgármestersége - tölt be.
 • De mind a baloldali elitben, mind a baloldali választók között Karácsony zuhanórepülésben van, és nem látszik, hogy mi állíthatná meg abban a lejtmenetben, amit a dugóhelyzet, az elhibázott felújítások, a teljes alkalmatlanság, és a Városháza korrupciós ügye hozott a fejére.
 • Az biztos: Gyurcsány azzal, hogy magához ölelte Karácsonyt, megüzente: politikai védelmet csak tőle remélhet.
Bel 2021-05-21 | 07:56
Orbán Viktor: 5 millió beoltottnál megszűnik a köztéri maszkviselési kötelezettség

Orbán Viktor: 5 millió beoltottnál megszűnik a köztéri maszkviselési kötelezettség

 • Megszűnik a kijárási tilalom, eltörlik a közterületi maszkviselést – jelentette be a miniszterelnök.
 • Mutatjuk a további enyhítéseket, valamint azok részleteit!
   
Sztori 2022-12-05 | 11:33
Macron: ez a háború jelen pillanatában gyilkos az iparunk számára

Macron: ez a háború jelen pillanatában gyilkos az iparunk számára

 • "Mi nagyon is együtt harcolunk ebben a háborúban ugyanazokért az elvekért. De ennek a háborúnak az ára nem ugyanaz az Atlanti-óceán két oldalán. És ezt nagyon is tudatosítaniuk kell."
Sztori 2023-02-05 | 13:25
Megint lebukott: a legpitibb ügyben sem sikerül igazat mondania Karácsonynak

Megint lebukott: a legpitibb ügyben sem sikerül igazat mondania Karácsonynak

 • Karácsony azzal bájolog a Facebookon, hogy Brüsszelbe utazik, mégpedig vonattal.
 • A nagy klíma- és bolygómentő, sötétzöld hazudozó azt kamuzza, ezzel rengeteget spórolt az adófizetőknek.
 • Továbbá annyira jó ember ő, hogy tonnányi CO2-kibocsátástól mentette meg a Földet.
 • Természetesen hazudik: repülővel sokkal olcsóbban utazhatott volna Brüsszelbe, mint vonattal.
 • Hogy ott egy nemzetközi konferencián vigyorogjon, mint a tök, hiszen továbbra sem beszél angolul.
Sztori 2022-09-30 | 15:30
15 fokos irodák - radikális megszorítások a német cégeknél

15 fokos irodák - radikális megszorítások a német cégeknél

 • Sorra jelentik be a német cégek, hogy az energiaár drágulása miatt sokkal alacsonyabb hőfokra fűtik majd fel irodaházaikat, vagy be is zárják azokat.
 • Az Otto Group 15 fokra fűti fel a be nem zárt irodát, a Hermes csomagküldő leányvállalatánál 4 hamburgi irodájából hármat bezár a télre.
 • A cégek azt is javasolják munkavállalóiknak, hogy dolgozzanak otthonról.
 • A Henkel korszerűsíti széntüzelésű kazánjait, a Beiersdorf pedig dízelaggregátorokat szerzett be, ha áramkimaradás lenne a cégnél.
Sztori 2021-11-18 | 07:30
A baloldal gőgös tanácsai: el lehet innen menni, lehet kisebb ingatlanba költözni, ki lehet szállni az autóból, lehet kisebb kocsit venni

A baloldal gőgös tanácsai: el lehet innen menni, lehet kisebb ingatlanba költözni, ki lehet szállni az autóból, lehet kisebb kocsit venni

 • Azt gondolnánk, Márki-Zay az egyetlen, aki tőről metszett baloldali politikusként adóemelési tervei közben életmód-tanácsokkal látja el az embereket, hogyan is kellene élni.
 • Márki-Zay ugye azt mondta, lehet rezsit csökkenteni, kevesebb gázt, villanyt, vizet kell használni.
 • A benzinár kormányzati megfékezése kapcsán pedig úgy fogalmazott, nem támogatja az árbefagyasztást, inkább kisebb autót kell venni.
 • Nem ő az első politikus, aki gőgös népnevelésbe kezd akkor, ha adóemelésekről fantáziál.
 • Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon, Karácsony Gergely, hosszú azoknak a baloldali politikusoknak a sora, akik a politikai elit kényelmes hétköznapjait élik, de az átlagembereknek megüzenik, adjanak le az életszínvonalukból és adózzanak többet, viseljék alázattal a terhek növekedését.
 • Amely terhek legtöbbször ugyanennek a baloldali elitnek az elhibázott döntései miatt emelkednének meg.