Német kutató: a Sars-CoV-2 99,9 százalékban laboratóriumból származik

Német kutató: a Sars-CoV-2 99,9 százalékban laboratóriumból származik

A Sars-CoV-2 eredete még mindig nem tisztázott. Egy kutatócsoport most egy új elemzéssel kelt feltűnést: azt állítják, hogy felfedezték a vírus genomjában egy genetikai manipuláció "ujjlenyomatát". A koronavírus mégiscsak egy kínai laboratóriumból származik? - teszi fel a kérdést a német n-tv.

A Sars-CoV-2 koronavírus több mint hatmillió ember életét követelte, de becslések szerint akár 18 millióan is meghalhattak. Azonban még mindig teljesen tisztázatlan, hogy a halálos vírus valójában honnan származik. Sok kutató természetes eredetet feltételez - de lehetségesnek tartanak egy balesetet is egy laboratóriumban a kínai nagyvárosban, Wuhanban, ahol az első kitörés ismertté vált.

Egy háromfős kutatócsoport most azt állítja, bizonyítékot találtak arra, hogy a vírus valójában egy laboratóriumból származik. Egy nemrégiben online közzétett előzetes publikációban érveket sorakoztatnak fel amellett, hogy a Sars-CoV-2 egy szándékosan, genetikailag módosított vírus. Munkájukat úgynevezett preprintként tették közzé, amely még nem ment át a tudományos felülvizsgálati eljáráson.

Valentin Bruttel, aki immunológiából doktorált, és kollégáival együtt elnyerte a Német Biotechnológiai Napok idei innovációs díját, az egyik szerző. A würzburgi egyetemi kórházban dolgozik. Már 2021 nyarán észrevette az első rendellenességeket a Sars-CoV-2 genomjában - mondta az ntv.de-nek. Azóta szabadidejében tovább vizsgálta ezeket, és Alex Washburnnel és Antonius VanDongennel közösen egy előzetes kiadványban dolgozta ki.

"Egy vírus mesterséges másolata"

"Más molekuláris nyomokkal együtt az eredményeink azt mutatják, hogy ez a vírus 99,9 százalékban egy természetes vírus mesterséges, valószínűleg manipulált másolata" - mondta Bruttel az ntv.de-nek. Az ehhez feltehetően használt módszereket nagyon hasonló formában az egyes virológiai laboratóriumok is használják szintetikus vírusok előállítására. Ezeket a technikákat napi munkájában is alkalmazza, de Bruttel szerint csak "teljesen ártalmatlan" fehérjealapú gyógyszerek kifejlesztésére autoimmun betegségek ellen.

A kutatók szerint a Sars-CoV-2 genomjában felfedeztek egyfajta "ujjlenyomatot" a célzott manipulációhoz, Bruttel szerint ez egy rendszeresen visszatérő minta a vírus genomjában. A Sars-CoV-2 vírushoz hasonló RNS-vírusokat genetikailag módosító laboratóriumok - magyarázza a kutató - először a genetikai anyagot állítják össze az egyes DNS-építőelemekből. A gyakran alkalmazott módszer szerint a genomban ezen építőelemek kapcsolódási pontjai közelében látható "felismerési helyek" maradnak - ez egy jellegzetes, szabályos mintázat. Ezek a felismerőhelyek megkönnyíthetik azt is, hogy egy kész DNS-genomból sok különböző mesterséges vírusváltozatot hozzanak létre.

Bruttel és kollégái összehasonlították az ismert mesterségesen létrehozott vírusok és a természetes "modellvírusok" genomját. "A természetes vírusokban a felismerőhelyek teljesen véletlenszerűen oszlanak el" - mondja Bruttel. A genetikailag összeállított vírusokban azonban mindig egy meghatározott, termeléssel kapcsolatos mintázatban jelentek meg. "Ez a minta a Sars-CoV-2-ben is megtalálható, de a közeli rokon vírusokban nem." Előzetes eredményeik azt mutatták, hogy annak valószínűsége, hogy a természetes evolúció véletlenszerűen hozta létre ezt a mintázatot, legfeljebb 1:100-hoz, valószínűleg sokkal kisebb.

Mintázat, mint egy "ujjlenyomat"

Vajon az ő és kollégáinak kutatása most azt bizonyítja, hogy a Sars-CoV-2-t szintetikusan hozták létre laboratóriumban? Bruttel habozik. "Ez a minta egy gyilkos fegyveren lévő ujjlenyomathoz hasonlítható" - mondja. "Megmutattuk, hogy rendkívül valószínűtlen, hogy egy ilyen mintázat, amely legalább tíz másik szintetikus RNS-vírusban is megtalálható, pusztán véletlenül jelenjen meg itt." Azt is hangsúlyozza: "A mi kiadványunk csak erre az ujjlenyomatra összpontosít".

Az előzetes tanulmány új anyagot szolgáltat ahhoz a hipotézishez, hogy a Sars-CoV-2 laboratóriumi baleset során szabadulhatott el, ami végül a világméretű járványt kiváltotta. E megfontolások középpontjában a kínai Wuhan megaváros egyik kutatóintézete áll: a Wuhan Institute of Virology (WIV). Ismert a koronavírusokkal kapcsolatos intenzív kutatásairól. Ez többször is találgatásokhoz vezetett azzal kapcsolatban, hogy a Sars-CoV-2 véletlenül kiszabadulhatott-e az ottani genetikai kísérletek során.

Bruttel ezt is elképzelhetőnek tartja. "Egy amerikai újságjelentés szerint csak az Egyesült Államokban szinte hetente történnek veszélyes balesetek a szigorúan őrzött laboratóriumokban" - mondja.

Mivel saját állítása szerint a WIV-ben a koronavírusokkal kapcsolatos munkát a világjárvány kitörése előtt csak alacsony biztonsági feltételek mellett végezték, ahol még a szájból szájba történő védekezés sem volt kötelező, "nem sok mindent kellett volna tenni" - mondja Bruttel. Egy kutatót megharaphatott egy egér, leeshet valami, vagy aeroszolok képződhetnek. "Egy fiatal alkalmazott tudtán kívül megfertőződhetett, nem voltak tünetei, és megfertőzött másokat" - mondja Bruttel. A vírus elméletileg szinte bárhonnan bejuthatott a városba tünetmentesen fertőzött emberektől, majd - a génszekvenciák alapján - hónapokkal később a wuhani Huanan piacon jelent meg először egy járvány kitörésekor.

Erős kritika a szakértőktől

A kutatói világ most megosztott abban a kérdésben, hogy honnan származik eredetileg a vírus. A laboratóriumi hipotézis legjelentősebb kritikusai közé tartozik Kristian Andersen, az amerikai Kalifornia állam La Jollában található Scripps Kutatóintézet ismert immunológusa. Andersen pedig nem sokkal azután reagált a Twitteren, hogy Bruttel és kollégái közzétették az előzetes publikációt. A munkát "képtelenségként" bírálta, a tanulmány "annyira hibás, hogy még egy molekuláris biológiai óvodában sem menne át a rostán" - írta Andersen. A Sars-CoV-2 genetikai anyagában csak "véletlenszerű zaj" ismerhető fel.

Friedemann Weber német virológus is csatlakozott Andersen kritikájához a Twitteren. Weber a Giesseni Egyetem Virológiai Intézetének vezetője. Egy részletes Twitter-szálban kritikusan vizsgálja a mű egyes aspektusait. Például azzal érvel, hogy a vírusok genetikai manipulálása a Bruttel és kollégái által említett nyomok hátrahagyása nélkül is lehetséges - "és még időt, pénzt és munkát is megtakaríthatunk".

Bruttel erre higgadtan reagál: "A felsorolt kritikapontok eddig nem ellenállóak". Az az érv, hogy a felismerési szekvenciákat is el lehetett volna rejteni, szerinte helytálló. "De az általunk említett hátrányokról, amelyeket ez magával hoz, akkor nem beszélhetünk." Sajnos, mondta, gyakran folyamodnak sértegetésekhez. Ugyanakkor Bruttel elmondta, hogy kifejezetten szeretné, ha a virológusok és minden más érdekelt fél alaposan megvizsgálná az általa és kollégái által készített tanulmányt, és keresné a gyenge pontokat, amire az ilyen előzetes publikációk szolgálnak. "Már érkezett néhány kisebb, nagyon hasznos észrevétel, és néhány pontot valószínűleg részletesebben meg kell vitatni" - ismeri el Bruttel.

Figyelmeztetés a funkciógyarapodással kapcsolatos kutatások ellen

A munka befejezése után Bruttel szabadidejét ismét a családjának vagy saját kutatásainak szeretné szentelni, ami "valójában sokkal izgalmasabb". A német kutató azonban az úgynevezett gain-of-function kutatás veszélyeire is szeretné felhívni a figyelmet. Ebben a kutatásban a vírusokat genetikai manipulációval új tulajdonságokkal ruházzák fel.

A mesterséges vírusok által véletlenül kiváltott világjárvány kockázatát még mindig messze alábecsülik - figyelmeztet Bruttel. "Nagyon sok mesterségesen előállított vírus még mindig többszörösen halálosabb volt, mint a Sars-CoV-2."

Emlékeztet Ron Fouchier virológusra, aki tíz évvel ezelőtt felháborodást keltett a rendkívül veszélyes madárinfluenza genetikai kísérleteivel.

Bruttel figyelmeztet: "Ha egy ilyen módosított vírus elszabadul, az összetett ellátórendszereink teljes összeomlásához vezethet".

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2021-11-07 | 14:53
Gyurcsány évtizedes, szoros szövetségese is tiszteletét tette Cseh Katalin esküvőjén

Gyurcsány évtizedes, szoros szövetségese is tiszteletét tette Cseh Katalin esküvőjén

 • Ő azonban nem maradt sokáig, feltehetően nem akarta magát teljesen kompromittálni.
 • Gyurcsány Ferenc évtizedes szövetségese így csak egy gratulációt, egy puszit és egy kézfogást adott át  Cseh Katalin és Berg Dániel luxuslagziján.
 • Gyurcsány szövetségesének felbukkanása azért is érdekes, mert a Momentum azt állítja magáról, semmi köze az óbaloldalhoz és a gyurcsányi világhoz.
Sztori 2021-09-16 | 11:20
Ferenc pápa szerint a házasság csak egy férfi és egy nő közt jöhet létre

Ferenc pápa szerint a házasság csak egy férfi és egy nő közt jöhet létre

 • Ezt a mondatot keveset fogja idézni a balos propagandamédia.
Sztori 2021-05-31 | 11:51
A panaszkodás ingyen van, a haverok kifizetésére pedig ott van a közpénz - milliós jutalmakat osztogatnak a csókosoknak a baloldali önkormányzatok

A panaszkodás ingyen van, a haverok kifizetésére pedig ott van a közpénz - milliós jutalmakat osztogatnak a csókosoknak a baloldali önkormányzatok

 • Alighogy bevett néhány kulcsvárost és kerületet a baloldal 2019-ben, azonnal elindult, hogy nincs pénz semmire, mert a kormány elvette.
 • Az adatradar.hu összeállításából kiderül, hogy a csókosok jutalmára azért csak jut valahogy.
Sztori 2023-05-09 | 21:10
Átigazolási időszak: személyes és pénzügyi problémák miatt forrong a dollármédia

Átigazolási időszak: személyes és pénzügyi problémák miatt forrong a dollármédia

 • A Telexet nemrégiben egyik alapítója, Munk Veronika hagyta el egy szlovák progresszív lap kedvéért.
 • Legalábis így szólt a bejelentés, de a valóság az, hogy a Telex-szel gáláns cseh milliárdos a pozsonyi lapjához igazolta Munkot, nem függetlenül attól, hogy Szlovákiában hamarosan választások lesznek, és a globalista pártok igen csehül állnak.
 • A 444-től távozott két alapember, mindketten Uj Péter megbízható munkatársai voltak közel két évtizeden át.
 • Ott maradt azonban Uj másik, megbízható embere, W. Róbert, akinek botrányát eltussolták házon belül.
 • A progresszív dollármédiában nem az övé az első eset, hogy a vezetők szemet hunynak régi munkatársuk viselkedése fölött, korábban a Telexnél is megtörtént ez.
 • A dollármédiát szorongatja a finanszírozás: egyes médiumok megkapják a korábbi pénzeiket, mások pedig nem. "Átstrukturálás jön", fogalmaznak azok, akik látták már a terveket.
 • Kitartóan emlegetik, hogy az Action for Democracy-t vezető Korányi Dávid kavarja a lapokat és osztja továbbra is a pénzeket.
 • De már nem feltétlenül csak hivatalos médiára akarnak költeni, elkezdődött a nagy influenszer-casting is, hogy megpróbálják fölépíteni az ellen-Megafont.
 • Ehhez már bejáratott, nagy elérésekkel rendelkező influenszereket akarnak leigazolni és összevásárolni.
 • Az első ember, akivel a BENNFENTES információi szerint tárgyalnak, az az utóbbi időben a saját fejének börtönében meghülyült Puzsér Róbert.
Sztori 2023-04-20 | 11:26
Holland riport: a NATO-kiképzést kapott ukrán sereget az orosz hadsereg mára gyakorlatilag felmorzsolta

Holland riport: a NATO-kiképzést kapott ukrán sereget az orosz hadsereg mára gyakorlatilag felmorzsolta

 • A nyugati médiában szokatlan riport jelent meg egy holland lapban.
 • Sokkal drámaibb az ukrán hadsereg helyzete, mint ahogyan a liberális média világszerte, így Magyarországon is állítja.
 • Rengeteg NATO-kiképzést kapott ukrán katona halt már meg az eddigi harcokban.
 • A frissen besorozottak viszont gyakorlatilag kiképzés nélkül kerülnek a tűzvonalba.
 • Egy katona elmondása szerint 27 társából 8 óra elteltével csak 8 maradt.
 • A riport érdekessége, hogy téli, télvégi információkra hivatkozik.
 • Feltehetően azóta csak rosszabb lett a helyzet.
 • Kérdés, hogy ezzel az emberállománnyal tud-e bármilyen ellentámadást indítani Ukrajna.
Sztori 2021-11-30 | 13:54
Már az ellenzéki propagandamédiumok is számon kérik az ellenzéken a semmittevést

Már az ellenzéki propagandamédiumok is számon kérik az ellenzéken a semmittevést

 • Kedden a 444 jelentekezett egy nagyobb riporttal, amelyben sorra vették a nekik névtelenül nyilatkozó ellenzéki politikusok és háttéremberek, kampányszakemberek meglátásait.
 • A derűsnek nem igazán nevezhető írás szerint egyre többen gondolják úgy, az ellenzék kampánya nemhogy kifulladt, de az ellenzék gyakorlatilag eltűnt.
 • A portálnak megszólalók vagy egymást, vagy a jelöltet, Márki-Zay Pétert okolják, akit egy makacs és önfejű embernek tartanak, akit nem lehet lebeszélni arról, amit a fejébe vesz.
 • Érdekesség, hogy hétfőn a 24 is közölt egy riportot az ellenzék messiásáról, és abban sem azt domborították ki, hogy a jelölt mennyire kompromisszumkész lenne.
 • Egyelőre azonban csak a Momentum fújja a kürtöket, az új elnök, az EP-képviselő Donáth Anna a Telexnek adott interjújában nyíltan bírálta is Márki-Zayt.
 • A BENNFENTES információi szerint bonyolítja a helyzetet, hogy a Városháza-ügy kipattanása és szerencsétlen félrekezelése a mélybe taszította Karácsony megítélését, immár a budapesti baloldali választók között is.
 • Az sem tesz jót a baloldal közös kampánynak, hogy a legfontosabb ellenzéki hatalmi centrumra ezernyi szem szegeződik jelenleg a "jutalékok" miatt.
 • Egy városházi ügyekben jártas forrás a helyzetet úgy írta le a BENNFENTES-nek, hogy "Karácsony az a béna kacsa, aki körül éhes cápák úszkálnak, de a kacsának nincs már ereje arrébb úszni a ragadozók elől."