Peter Gauweiler, a CSU volt alelnöke: országok nem azért léptek be az unióba, hogy az EU-biztosok folyton demokratikus cenzúrát gyakoroljanak felettük

Peter Gauweiler, a CSU volt alelnöke: országok nem azért léptek be az unióba, hogy az EU-biztosok folyton demokratikus cenzúrát gyakoroljanak felettük

Újabban egy kifejezetten rossz, mindent jobban tudó nyelvezet alakul ki az uniós intézményekben, pedig az országok nem azért léptek be az unióba, hogy az EU-biztosok folyton demokratikus cenzúrát gyakoroljanak felettük – mondta Peter Gauweiler, a Keresztényszociális Unió (CSU) volt alelnöke a Kossuth Rádiónak.

Azzal kapcsolatban, hogy a holland miniszterelnök azt vetette fel, hogy Magyarországnak ki kellene lépnie az Európai Unióból, Peter Gauweiler azt mondta: Mark Rutte kijelentése egyáltalán nem helyénvaló, személye pedig még néhány héttel ezelőtt is annyira vitatott volt a saját hazájában, hogy senki sem akart vele koalícióra lépni és nagy nehezen kerülte csak el a saját politikai halálát.

A német szociáldemokrata párt (SPD) volt elnökének arra a kijelentésére pedig, hogy Magyarországot most nem vennék fel az unióba, azt mondta: Martin Schulz azt is mondta, hogy maga az Európai Unió sem nyerne felvételt, mert a mostani demokratikus hiányosságai miatt nem felelne meg a saját kritériumainak, amivel a volt CSU-alelnök szerint Schulz magát az uniót is nyíltan kritizálta.

"Orbán Viktornak több legitimációja van, mint az összes EU-biztosnak együttvéve" – mondta Peter Gauweiler a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorának adott interjújában.

Arra a kérdésre, hogy a CSU és a Fidesz történelmi hagyományokon alapuló barátsága már a múlté-e, azt válaszolta: nemcsak a múlt, de a jövő része is. Szerinte voltak nézetkülönbségek az Európai Néppárton belül, amelyek nem Bajorország és Magyarország kapcsolatát érintették elsősorban. Egy modernizációs folyamat zajlott sok kereszténydemokrata és konzervatív párton belül, amit Magyarország nem akart követni, és ezért voltak viták – fogalmazott a politikus, hozzátéve: a nézeteltéréseket nyíltan meg kell beszélni, ezt nevezzük demokráciának.

A magyar gyermekvédelmi törvénnyel és az LMBTQ-közösséggel összefüggésben azt mondta: a vita valójában arról szól, hogy a melegek ugyanolyan jogokkal rendelkezzenek-e, sőt kössenek-e házasságot. Hozzátette: erről nem csak Magyarországon oszlanak meg a vélemények, hanem a világ minden országában.

Az mindenképpen jó tendencia, hogy megszűnik a kirekesztés, pozitív, hogy az emberek másként is együtt élhetnek, mint korábban – tette hozzá. Felidézte: olyan új jelenségek tűntek fel, amelyek 20-30-40 éve még bűncselekményeknek számítottak.

Példaként említette, hogy Németországban a '60-as években a házasságtörés is bűncselekménynek számított és tilos volt. Sőt, kerítői tevékenységnek számított, ha valaki befogadott az otthonába olyan párt, akik nem voltak összeházasodva.

Ebben megváltozott az értékrend, és ez nem rossz – vélte Peter Gauweiler, aki szerint ha nyíltan beszélünk minderről, akkor azt is el kell fogadni, hogy heves vitákat vált ki, amit el kell viselni, és tisztelettel el kell fogadni mások véleményét. Megemlítette, hogy olvasta Orbán Viktor Szamizdat nevű kiadványát, amelyben a kormányfő arról ír, hogy Magyarországon az LMBTQ-emberek szabadon élhetnek, és azt reméli, ez így is van.

Arról is beszélt, hogy vannak velünk született emberi jogok, amelyek nem a nemzeti határokhoz vannak kötve. Felidézte: Winston Churchill volt brit miniszterelnök ajánlására az európai országok az 50-es években aláírták az Emberi Jogok Európai Egyezményét, amelyhez a kommunizmus bukása után a közép- és kelet-európai országok, valamint Oroszország és Törökország is csatlakozott. Létezik az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) Strasbourgban, amelynek semmi köze sincs az EU-hoz, sem az Európai Bizottsághoz és a luxemburgi székhelyű Európai Unió Bíróságához – mutatott rá.

Emlékeztetett: a lisszaboni szerződésben az EU tagországai – köztük Magyarország és Németország is - aláírásukkal kötelezték az Európai Bizottságot arra, hogy mint intézmény írja alá az Emberi Jogok Európai Egyezményét, ez azonban a mai napig nem történt meg. Pedig a gyermekvédelmi törvény kapcsán kialakult vita is az EJEB elé tartozna, nem pedig a bizottságra – vélte.

Arra a kérdésre, hogy az EU visszatartja az újjáépítési alap kifizetéseket a gyermekvédelmi törvény miatt, Peter Gauweiler azt mondta: sokan vannak, akik a bizottság álláspontját nem tartják helyesnek, és sokan nyíltan meg is mondják, köztük ő maga is. Az Európai Bizottságnak ebbe a kérdésbe nem kellene beavatkozni, hiszen nem erre hivatott – mondta. Felidézte azt is, hogy a német parlamentben, a Bundestagban Angela Merkel német kancellár 2017-ben a melegházasságot még alkotmányellenesnek nevezte, majd ő maga is a melegházasság ellen szavazott.

A volt CSU-alelnök úgy fogalmazott: aztán nem tett semmit, hagyta a dolgokat a maguk útján haladni és azt mondta, ez a képviselők egyéni döntése volt. Ugyancsak emlékeztetett, hogy még 2002-2003-ban a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) szóvivője azt mondta a Bundestagban, hogy "a  melegházasságot nem kellene a férfi-nő kapcsolaton alapuló házasság szóval illetni, mert egy asztal sose lesz szék".

Peter Gauweiler úgy fogalmazott: ezen ma már túl vagyunk és mi el is tudjuk ezt fogadni, de tolerálni kell, ha más országok másképp vélekednek. A politikus arra is kitért, hogy a müncheni labdarúgó Európa-bajnoki mérkőzés előtt a szivárványos zászlókról szóló vita megítélése szerint egyértelműen Magyarország ellen zajlott, ami miatt ő szégyenkezett. A magyarok nem érdemelték meg, hogy egy futballmérkőzést politikai célokra használjanak fel és megpróbálják az egyébként remek focistákat és rajongókat pellengérre állítani – fogalmazott.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2023-01-18 | 12:11
Az Expressen bemutatja Tobiast, aki Ukrajnában elvesztette amerikai és francia önkéntes barátait

Az Expressen bemutatja Tobiast, aki Ukrajnában elvesztette amerikai és francia önkéntes barátait

  • Mindez azt erősíti meg, hogy rengeteg nyugati önkéntes katona utazott Ukrajnába harcolni vagy bármilyen más, egészségügyi, logisztikai támogatást nyújtani.
  • Ez persze eddig sem volt nagy titok, azonban az Expressen riportjából kiderül, hogy az önkéntesek viszonylag gyorsan halnak a fronton.
  • Tobias, aki a szociális munkás képzését hagyta hátra, hogy az ukrán hadseregnek segíthessen, a nyár közepére az összes barátját elvesztette a keleti fronton.
  • Bár kiemelten jól keresnek, akár 40 000 svéd korona is ütheti a nemzetközi önkéntesek markát, Tobiast is oroszokkal szembeni érzelmei hajtották a háborúba.
  • Tobias esete nem egyedi, más riportok is bemutatnak olyan fiatalokat, akik idegennek érzik magukat a saját társadalmaikban, ezért kalandvágyból csatlakoznak az ukrán csapatokhoz.
Sztori 2023-02-17 | 14:28
Sötétzöld tombolás: "Elvesszük a németek álmát a saját autóról és otthonról"

Sötétzöld tombolás: "Elvesszük a németek álmát a saját autóról és otthonról"

  • Karácsony Gergely német barátai nagyon belehúztak, ott már nem csak hasztalan biciklisávokat festegetnek.
  • A cél az emberek elszegényítése, és az ipar tönkretétele egy sötétzöld őrület máza mögé rejtve.
Sztori 2021-09-20 | 15:50
A történelem legmerészebb megfigyelési akciójának belső története: az FBI An0m csalija, amellyel lefülelték a globális bűnözés legtetejét

A történelem legmerészebb megfigyelési akciójának belső története: az FBI An0m csalija, amellyel lefülelték a globális bűnözés legtetejét

  • A brit Guardian részletes és izgalmas sztorit tár olvasói elé: hogyan palizta be az FBI egy általuk fejlesztett titkosítot telefonnal a világ bűnözői elitjét.
  • A telefon valóban titkosított volt, de minden egyes üzenet az ausztrál rendőrségnél landolt, ám az FBI egy vádalkuért cserébe az üzenetek dekódolását lehetővé tevő kulcsokkal rendelkezett.
  • Magyar szál is van a sztoriban: egy rendkívül konspirált, profi magyar kokaincsempész banda is az An0m miatt bukott meg.
  • Ők szerb nagykereskedelmi partnereik ajánlására használták titkos kapcsolattartásra az FBI-os telefont.
  • Olyan nagy szereplőknek számítottak a hazai kokainpiacon és kábítószerkereskedelemben, hogy kiiktatásuk "ellátási zavarokat" okozott.
Sztori 2023-03-04 | 19:58
10 az 1-hez tüzérségi fölényben vannak az oroszok a keleti fronton

10 az 1-hez tüzérségi fölényben vannak az oroszok a keleti fronton

  • A nyugati médiában ritkán olvasható, reális információkon, nem pedig abszurd vágyálmokon alapuló propagandacikk jelent meg a spanyol El Pais lapban.
  • Egy, a lap által megszerzett észt elemzés szerint brutális a különbség a tüzérségi eszközök és a kilőtt lövedékek számában.
  • Míg Oroszország naponta 40-50 ezret használ fel, addig az ukrán hadsereg 5-6 ezret.
  • Egy ukrán őrnagy a lapnak úgy fogalmazott, még az általuk ellőtt mennyiség is azt jelenti, hogy pár hónap alatt elhasználnak annyit, mint például Franciaország évek alatt.
  • Miközben számos ország már a lehetőségein túl kimerítette a rendelkezésre álló tüzérségi készleteit, az EU arra szólítja őket, biztosítsanak újabbakat Ukrajnának.
  • Ezek az országok már vonakodnak teljesen lemeríteni a stratégiai raktárkészleteiket, de a NATO is nyugtatta a védelmi minisztériumaikat: fogadják el a kisebb készleteket, és figyelmen kívül hagyhatják a maguk számára felállított készletezési követelményeket.
  • Oroszország közben a cikk szerint naponta ellövi a havi európai termelési ütemnek megfelelő tüzérségi lőszermennyiséget.
Sztori 2021-05-11 | 17:13
Migránskrízis az USA déli határánál - "Ennek most azonnal véget kell vetni": A 75 éves texasi farmer 5 elhagyott, 7 év alatti, síró és éhes migránslányt - köztük egy kisbabát - talált a földjén

Migránskrízis az USA déli határánál - "Ennek most azonnal véget kell vetni": A 75 éves texasi farmer 5 elhagyott, 7 év alatti, síró és éhes migránslányt - köztük egy kisbabát - talált a földjén

  • Biden elnökségének kezdete óta a Trump idején kordában tartott illegális bevándorlás elszabadult az Egyesült Államok déli határánál.
  • Egy 75 éves farmer, Jimmy Hobbs, vasárnap reggel 8.30-kor öt éhes és szomjas kislányt talált a texasi Quemadóban lévő földjén.
  • A lányok mind éhesek voltak és sírtak; az egyikük meztelen volt és kúszott, mert még túl fiatal volt ahhoz, hogy járjon.
  • A farmer elmondta, ételt, vizet és árnyékot biztosított nekik, amíg a CBP 3 órával később meg nem érkezett.
  • Azt mondta, hogy a jelenlegi határválság a legrosszabb, amit a farmon töltött 75 éve alatt látott.
  • Nem világos, hogy most mi lesz a lányokkal - a vám- és határőrség nem jelezte, hogy hol vannak, vagy hogy az Egyesült Államokban maradhatnak-e.
  • Hobbs és felesége, Katie könyörgött Bidennek, hogy szigorítson a szabályokon, vagy jöjjön el a határra, hogy a saját szemével lássa a válságot.
  • Azt is elmondták, hogy a nyár közeledtével sokan fognak meghalni, ha megpróbálnak bejutni az országba a tikkasztó hőségben.
  • A CBP fogdáiban fogva tartott migránsgyerekek száma az elmúlt hónapban megduplázódott - jelenleg több mint 21.000-en vannak.
Sztori 2021-06-03 | 18:37
BLOOMBERG: Túl a kétmilliárd beadott koronavírus-vakcinán

BLOOMBERG: Túl a kétmilliárd beadott koronavírus-vakcinán

  • A történelem legnagyobb oltási kampánya zajlik. A Bloomberg által gyűjtött adatok szerint 176 országban több mint 2 milliárd koronavírus elleni vakcinát adtak eddig be.
  • A legutóbbi napokban nagyjából 35,8 millió adagot naponta.
Sztori 2022-09-30 | 10:43
Merkel az orosz-ukrán háborúról: Kohl soha nem tévesztené szem elől a "másnapot"

Merkel az orosz-ukrán háborúról: Kohl soha nem tévesztené szem elől a "másnapot"

  • Megtörte az önként vállalt politikai szilenciumot Angela Merkel.
  • Két napja a néhai Kohl kancellár politikai pályafutását gondozó alapítvány első, bemutatkozó konferenciáján szólalt fel.
  • Merkel méltatta Kohl újraegyesítésért tett erőfeszítéseit, majd nyilvánvalóan a jelenlegi orosz-ukrán háborúra reflektálva azt mondta, az egykori kancellár soha nem tévesztené szem elől a "másnapot".
  • Vagyis azt, hogy az ukrán háború végeztével is lesz Oroszország, létezni fog, mint állam, és ott lesz keleten, Európa háta mögött.
  • Merkelből megszólalt a híres, a németekre jellemző "realpolitik".
  • Kérdés, értik-e mondandóját a morális imperializmust képviselő zöldek, és az általuk sakkban tartott Scholz kancellár.