A német külügyminiszter triplázná az ukrajnai fegyverszállításokra biztosítható forrásokat

A német külügyminiszter triplázná az ukrajnai fegyverszállításokra biztosítható forrásokat
 • 700 millió euró helyett 2,2 milliárdot követel Annalena Baerbock a liberális pénzügyminisztertől.
 • Kifordult a sarkából a világ: a korábban pacifista és antimilitarista baloldal milliárd eurós fegyverszállításokért kardoskodik.

Baerbock és Lambrecht 1,5 milliárd euróval többet akar az ukrajnai fegyverszállításokra - tudósít a SPIEGEL.

A következő költségvetésben valamivel kevesebb mint 700 millió eurót irányoztak elő Ukrajnának történő fegyverszállításokra. A külügyminiszter és a védelmi miniszter ennek több mint háromszorosát követeli.

Annalena Baerbock külügyminiszter (Zöldek) és Christine Lambrecht védelmi miniszter (SPD) jelentősen több pénzt kér Christian Lindner (FDP) pénzügyminisztertől, hogy a következő évben katonailag támogassák Ukrajnát.

A két miniszter egy 2,2 milliárd eurós külön kasszában gondolkodik, ezt csak a fegyversegélyre költenék.

Csak ezzel a költségvetéssel - írták csütörtöki levelükben - Németország "konkrétan és láthatóan vállalhatja azt a felelősséget, amelyet nemzetközi partnereink elvárnak tőlünk". A levél a SPIEGEL rendelkezésére áll.

A miniszterek rögtön a levél elején kifogásolják, hogy a 2023-as költségvetésben eddig csak 697 millió eurót különítettek el az úgynevezett "korszerűsítési címen". 2022-ben a kormány ebből a kasszából finanszírozta a fegyveripar közvetlen fegyverszállításait Ukrajnába. Baerbock és Lambrecht szerint ez a kassza a fegyversegélyek "központi finanszírozási eszközévé" vált. Berlin például abból fizette ki azokat a harckocsikat, amelyeket a Cseh Köztársaság vagy Görögország kapott a korábban Ukrajnának szállított régebbi rendszerek cseréjeként.

Konkrétan a két miniszter azt szeretné, ha Lindner jelentősen növelné a külön kasszát, amikor a költségvetést november közepén véglegesítik. Szó szerint azt írják, hogy az eddig tervezett költségvetés "a politikailag már nem indokolható minimumra csökkenti a mozgásteret". A tervezett 697 millió euró helyett Lindnernek tehát jó másfél milliárd euróval többet kellene terveznie. Az FDP miniszterének emellett lehetővé kellene tennie, hogy a két ház 2023-ban újabb egymilliárd euró összegű, többéves fegyverkezési projektekre vonatkozó úgynevezett kötelezettségvállalási nyilatkozatokat kössön.

A két miniszter nagy szavakkal támasztja alá követelését.

Azzal érvelnek, hogy Berlin "kül- és biztonságpolitikai cselekvőképessége és nemzetközi megítélése" a speciális kasszából való jó ellátottságtól függ. A 2022-es év megmutatta, hogy "maximális rugalmasságra" van szükség ahhoz, hogy Ukrajnát támogassák a "rendkívül összetett katonai képességek" kiépítésében. A német kormány eddig bebizonyította, hogy ez gyors és hatékony lehet. Annak érdekében, hogy ez az ütem ne lassuljon le, a miniszterek elmondták, hogy sürgősen segítséget kérnek.

A pénzügyminiszter sem rendelkezik korlátlan forrásokkal

Nehéz megmondani, hogy Lindner képes lesz-e eleget tenni a kérésnek.

Igaz, Olaf Scholz kancellár a közelmúltban újra és újra megismételte, hogy Németország addig támogatja Ukrajnát fegyverrel, amíg szükséges.

Lambrecht nemrégiben büszkén jelentette be, hogy a négy "Iris-T" légvédelmi rendszerből egyet átadtak Ukrajnának. Csak a négy "Iris-T" rendszer költségvetése jóval meghaladja az 500 millió eurót. A Bundeswehr azt is feltételezi, hogy a kasszából olyan rendszereket is le tud majd cserélni, mint az Ukrajnának átadott önjáró tarackok.

Ugyanakkor azonban még Lindner sem rendelkezik végtelen erőforrásokkal. A szövetségi kormány 2023-ra vonatkozó pénzügyei már most is jelentős terhet jelentenek az energiaárak emelkedését kompenzáló nagy segélycsomagok miatt. Lindner többször felszólította kabinetbeli kollégáit, hogy takarékoskodjanak. Valószínűleg ezért is említi Baerbock és Lambrecht levelében a nagy nemzetközi elvárásokat, amelyeknek Németországnak meg kell felelnie. Ha az ország jó hírneve forog kockán - reméli a két miniszter -, Lindner nem tehet mást, mint hogy több pénzt bocsát rendelkezésre - fogalmaz a SPIEGEL.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2023-01-29 | 12:33
Brutális nyomásgyakorlás: a posztkommunista lengyel miniszterelnök szemet vetett a magyar Leopardokra

Brutális nyomásgyakorlás: a posztkommunista lengyel miniszterelnök szemet vetett a magyar Leopardokra

 • Pénteken a magyar miniszterelnök is azt mondta, ütnek, rúgnak, harapnak, csípnek bennünket, hogy Magyarország is szállítson fegyvereket, de amíg a Fidesz vezeti az országot, ez nem történhet meg, mert a választáskon a magyarok a békére szavaztak.
Sztori 2022-03-25 | 15:05
Tiborcz megint segít: több száz menekültnek ajánlotta fel hotelszobáit

Tiborcz megint segít: több száz menekültnek ajánlotta fel hotelszobáit

 • Közel 100 ingatlant ki is bérel a menekülteknek.
 • Ilyenkor hol vannak a baloldali üzletemberek?
Sztori 2021-05-16 | 08:00

Kezdetektől az Orbán-kormánynak volt igaza: csak az oltás törheti le a koronavírus-járványt - nagyszabású olasz vizsgálat igazolta, már az első oltás radikálisan visszaszorítja a súlyos fertőzést, és minimalizálja a kórházba kerülés esélyét

 • Hónapokig ment a vita azon, hogy a tesztelés, vagy az oltás hatékonyabb-e a koronavírus-járvány visszaszorításában.
 • A baloldali ellenzék és a vele szövetséges ellenzéki propagandamédia folyamatosan, megállás nélkül tesztelt volna, és hónapokon keresztül ezt követelték a kormánytól is.
 • Az Orbán-kormány pedig már 2020 tavaszától azt kommunikálta: csak a vakcina lesz hatékony a ragály visszaszorításában.
 • Hogy oltási céljait elérje, a magyar kormány sem ideológiai, sem pedig geopolitikai kérdést nem csinált a vakcinabeszerzésből: azért vásárolt keleti oltóanyagokat is, hogy minél hamarabb hozzájuthassanak az oltáshoz a magyarok.
 • A Karácsony Gergely vezette Főváros azonban töretlenül a tesztelésben látta a járvány visszaszorításának útját, és Budapest elköltött másfél milliárd forintot baloldali egészségügyi szolgáltatócégeknél tesztekre.
 • Ebből 1 milliárd forintot Soros György Nyílt Társadalom Alapítványa biztosított Karácsonyéknak a pótcselekvéshez.
 • A tesztvita ellenére a magyar kormánynak lett igaza, és most már papírja is van róla.
 • Egy nagyszabású, 4 hónapos olasz vizsgálat szombaton megerősítette: a vakcinák első adagjának beadása után öt héttel már 80%-kal csökken a fertőzésveszély, 90%-kal csökken a kórházba kerülés esélye, és 95%-kal a halálos megbetegedés esélye.
 • Tehát abban is a kormánynak volt igaza, hogy csak a vakcina képes legyőzni a járványt, nem pedig a véget nem érő tesztelés, és abban is, hogy minél több magyar ember kapja meg legalább az oltás első adagját, annál több védett lesz idehaza, mert már az első adag is jelentős mértékben megvéd a súlyos fertőzéstől.
Sztori 2023-02-20 | 20:37
Csökken a nyugati közvélemények Ukrajna-pártisága

Csökken a nyugati közvélemények Ukrajna-pártisága

 • Németországban és Lengyelországban is csökken az ukrajnai háború és a fegyverszállítások támogatása a közvéleményekben.
Sztori 2023-01-08 | 13:30
Merkel egykori főelhárítója: miért tesszük ki magunkat egy nukleáris konfliktus veszélyének?

Merkel egykori főelhárítója: miért tesszük ki magunkat egy nukleáris konfliktus veszélyének?

 • Hans-Gerog Maassen, Merkel kancellár egykori legfőbb elhárítótisztje arra figyelmeztet, Németország célponttá válhat a páncélosok szállítása miatt.
 • "Ukrajna nem a szabadság, a béke és az emberi jogok védőbástyája" – mondta, "még akkor sem, ha ekként propagálják".
 • "Miért tesszük ki magunkat egy nukleáris konfliktus veszélyének?" - tette fel a kérdést.