A német külügyminiszter triplázná az ukrajnai fegyverszállításokra biztosítható forrásokat

A német külügyminiszter triplázná az ukrajnai fegyverszállításokra biztosítható forrásokat
 • 700 millió euró helyett 2,2 milliárdot követel Annalena Baerbock a liberális pénzügyminisztertől.
 • Kifordult a sarkából a világ: a korábban pacifista és antimilitarista baloldal milliárd eurós fegyverszállításokért kardoskodik.

Baerbock és Lambrecht 1,5 milliárd euróval többet akar az ukrajnai fegyverszállításokra - tudósít a SPIEGEL.

A következő költségvetésben valamivel kevesebb mint 700 millió eurót irányoztak elő Ukrajnának történő fegyverszállításokra. A külügyminiszter és a védelmi miniszter ennek több mint háromszorosát követeli.

Annalena Baerbock külügyminiszter (Zöldek) és Christine Lambrecht védelmi miniszter (SPD) jelentősen több pénzt kér Christian Lindner (FDP) pénzügyminisztertől, hogy a következő évben katonailag támogassák Ukrajnát.

A két miniszter egy 2,2 milliárd eurós külön kasszában gondolkodik, ezt csak a fegyversegélyre költenék.

Csak ezzel a költségvetéssel - írták csütörtöki levelükben - Németország "konkrétan és láthatóan vállalhatja azt a felelősséget, amelyet nemzetközi partnereink elvárnak tőlünk". A levél a SPIEGEL rendelkezésére áll.

A miniszterek rögtön a levél elején kifogásolják, hogy a 2023-as költségvetésben eddig csak 697 millió eurót különítettek el az úgynevezett "korszerűsítési címen". 2022-ben a kormány ebből a kasszából finanszírozta a fegyveripar közvetlen fegyverszállításait Ukrajnába. Baerbock és Lambrecht szerint ez a kassza a fegyversegélyek "központi finanszírozási eszközévé" vált. Berlin például abból fizette ki azokat a harckocsikat, amelyeket a Cseh Köztársaság vagy Görögország kapott a korábban Ukrajnának szállított régebbi rendszerek cseréjeként.

Konkrétan a két miniszter azt szeretné, ha Lindner jelentősen növelné a külön kasszát, amikor a költségvetést november közepén véglegesítik. Szó szerint azt írják, hogy az eddig tervezett költségvetés "a politikailag már nem indokolható minimumra csökkenti a mozgásteret". A tervezett 697 millió euró helyett Lindnernek tehát jó másfél milliárd euróval többet kellene terveznie. Az FDP miniszterének emellett lehetővé kellene tennie, hogy a két ház 2023-ban újabb egymilliárd euró összegű, többéves fegyverkezési projektekre vonatkozó úgynevezett kötelezettségvállalási nyilatkozatokat kössön.

A két miniszter nagy szavakkal támasztja alá követelését.

Azzal érvelnek, hogy Berlin "kül- és biztonságpolitikai cselekvőképessége és nemzetközi megítélése" a speciális kasszából való jó ellátottságtól függ. A 2022-es év megmutatta, hogy "maximális rugalmasságra" van szükség ahhoz, hogy Ukrajnát támogassák a "rendkívül összetett katonai képességek" kiépítésében. A német kormány eddig bebizonyította, hogy ez gyors és hatékony lehet. Annak érdekében, hogy ez az ütem ne lassuljon le, a miniszterek elmondták, hogy sürgősen segítséget kérnek.

A pénzügyminiszter sem rendelkezik korlátlan forrásokkal

Nehéz megmondani, hogy Lindner képes lesz-e eleget tenni a kérésnek.

Igaz, Olaf Scholz kancellár a közelmúltban újra és újra megismételte, hogy Németország addig támogatja Ukrajnát fegyverrel, amíg szükséges.

Lambrecht nemrégiben büszkén jelentette be, hogy a négy "Iris-T" légvédelmi rendszerből egyet átadtak Ukrajnának. Csak a négy "Iris-T" rendszer költségvetése jóval meghaladja az 500 millió eurót. A Bundeswehr azt is feltételezi, hogy a kasszából olyan rendszereket is le tud majd cserélni, mint az Ukrajnának átadott önjáró tarackok.

Ugyanakkor azonban még Lindner sem rendelkezik végtelen erőforrásokkal. A szövetségi kormány 2023-ra vonatkozó pénzügyei már most is jelentős terhet jelentenek az energiaárak emelkedését kompenzáló nagy segélycsomagok miatt. Lindner többször felszólította kabinetbeli kollégáit, hogy takarékoskodjanak. Valószínűleg ezért is említi Baerbock és Lambrecht levelében a nagy nemzetközi elvárásokat, amelyeknek Németországnak meg kell felelnie. Ha az ország jó hírneve forog kockán - reméli a két miniszter -, Lindner nem tehet mást, mint hogy több pénzt bocsát rendelkezésre - fogalmaz a SPIEGEL.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2021-10-29 | 18:03
Alig vannak többen, mint egy asztaltársaság, de csúnyán összekaptak Szabó Tímeáék a neosztálinista kullancspártban

Alig vannak többen, mint egy asztaltársaság, de csúnyán összekaptak Szabó Tímeáék a neosztálinista kullancspártban

 • A Szabad Európa szerint Karácsony visszalépése teljesen kiakasztotta a mikroméretű Párbeszéd elnökségét és tagjait. A konfliktusok korábban kezdődtek, ugyanis Karácsony "gyenge" kampányára a Párbeszédnek semmilyen ráhatása nem volt.
 • Karácsony miniszterelnök-jelölti kampányát ugyanis az azóta már megbukott gyurcsányista Gál J. Zoltán szervezte, és a stábtagokat is ő castingolta. Valószínű ezért, hogy többről szól ez, mint csak arról, hogy a Párbeszéd nevezetű baráti társaság nem szólhatott bele a kampányba.
 • Mégpedig a pénzről: ugyanis a Párbeszéd, bár érdemi társadalmi támogatottsággal évek óta nem rendelkezik, de az országgyűlési frakciója miatt költségvetési támogatásban részesül. Márpedig Karácsony kampányának egy részét a Párbeszéd fizette.
 • A Szabad Európa szerint Szabó Tímea a gyenge szreplés és az összeomlás után ráripakodott Karácsonyra a visszalépési dráma utolsó napján, hogy vállalja a felelősséget, és lépjen vissza. Ez azonban azért különös, mert Szabó eddig Karácsony legfőbb támogatója volt, társelnökként viszik együtt a Párbeszédet.
 • Ha valóban Szabó követelte Karácsony lelépését, annak teljesen más oka lehet. Elképzelhető, hogy szóltak neki az amerikai kapcsolatai: mostantól új ellenzéki projekt van Márki-Zay Péter személyében, mögé kell beállni.
 • Szabóról ugyanis köztudott, hogy megjárta a Harvardot, Washingtont, majd amerikai megbízásra Afganisztán fővárosát, Kabult is. Ott a demokrácia építése volt rá bízva, azóta tudhatóan nem nagy sikerrel.
 • Hazatérése után Soros-fizette NGO-knál dolgozott, majd lett LMP-s képviselő. Az őt ismerők szerint egy időben többet járt az amerikai nagykövetségre egyeztetni, mint az LMP frakcióüléseire.
Sztori 2023-04-20 | 11:26
Holland riport: a NATO-kiképzést kapott ukrán sereget az orosz hadsereg mára gyakorlatilag felmorzsolta

Holland riport: a NATO-kiképzést kapott ukrán sereget az orosz hadsereg mára gyakorlatilag felmorzsolta

 • A nyugati médiában szokatlan riport jelent meg egy holland lapban.
 • Sokkal drámaibb az ukrán hadsereg helyzete, mint ahogyan a liberális média világszerte, így Magyarországon is állítja.
 • Rengeteg NATO-kiképzést kapott ukrán katona halt már meg az eddigi harcokban.
 • A frissen besorozottak viszont gyakorlatilag kiképzés nélkül kerülnek a tűzvonalba.
 • Egy katona elmondása szerint 27 társából 8 óra elteltével csak 8 maradt.
 • A riport érdekessége, hogy téli, télvégi információkra hivatkozik.
 • Feltehetően azóta csak rosszabb lett a helyzet.
 • Kérdés, hogy ezzel az emberállománnyal tud-e bármilyen ellentámadást indítani Ukrajna.
Sztori 2021-09-16 | 11:20
Ferenc pápa szerint a házasság csak egy férfi és egy nő közt jöhet létre

Ferenc pápa szerint a házasság csak egy férfi és egy nő közt jöhet létre

 • Ezt a mondatot keveset fogja idézni a balos propagandamédia.
Sztori 2022-11-23 | 12:14
Az ukrajnai fegyverszállítások kritikus szintre csökkentették a nyugati fegyverkészleteket

Az ukrajnai fegyverszállítások kritikus szintre csökkentették a nyugati fegyverkészleteket

 • Még olyan helyeken is kritikus szintre csökkent a fegyverarzenál, mint az Egyesült Államok.
Sztori 2021-10-29 | 10:49
Hónapos csúszásban az M3-as metró kivitelezése

Hónapos csúszásban az M3-as metró kivitelezése

 • A hiperpasszív Karácsonynak valahogy semmi sem sikerül.
 • Ha nem sikerül tartani a terveket, tízmilliárdoktól eshet el a Főváros.
Sztori 2021-12-01 | 12:58
Újabb rossz hír Karácsonynak: Európában jelentősen nő az atomenergiát pártolók aránya

Újabb rossz hír Karácsonynak: Európában jelentősen nő az atomenergiát pártolók aránya

 • Európában négyszeresére emelkedett az áramár, lehet, hogy nem volt olyan jó ötlet lekapcsolgatni a német atomerőműveket.