A német külügyminiszter triplázná az ukrajnai fegyverszállításokra biztosítható forrásokat

A német külügyminiszter triplázná az ukrajnai fegyverszállításokra biztosítható forrásokat
  • 700 millió euró helyett 2,2 milliárdot követel Annalena Baerbock a liberális pénzügyminisztertől.
  • Kifordult a sarkából a világ: a korábban pacifista és antimilitarista baloldal milliárd eurós fegyverszállításokért kardoskodik.

Baerbock és Lambrecht 1,5 milliárd euróval többet akar az ukrajnai fegyverszállításokra - tudósít a SPIEGEL.

A következő költségvetésben valamivel kevesebb mint 700 millió eurót irányoztak elő Ukrajnának történő fegyverszállításokra. A külügyminiszter és a védelmi miniszter ennek több mint háromszorosát követeli.

Annalena Baerbock külügyminiszter (Zöldek) és Christine Lambrecht védelmi miniszter (SPD) jelentősen több pénzt kér Christian Lindner (FDP) pénzügyminisztertől, hogy a következő évben katonailag támogassák Ukrajnát.

A két miniszter egy 2,2 milliárd eurós külön kasszában gondolkodik, ezt csak a fegyversegélyre költenék.

Csak ezzel a költségvetéssel - írták csütörtöki levelükben - Németország "konkrétan és láthatóan vállalhatja azt a felelősséget, amelyet nemzetközi partnereink elvárnak tőlünk". A levél a SPIEGEL rendelkezésére áll.

A miniszterek rögtön a levél elején kifogásolják, hogy a 2023-as költségvetésben eddig csak 697 millió eurót különítettek el az úgynevezett "korszerűsítési címen". 2022-ben a kormány ebből a kasszából finanszírozta a fegyveripar közvetlen fegyverszállításait Ukrajnába. Baerbock és Lambrecht szerint ez a kassza a fegyversegélyek "központi finanszírozási eszközévé" vált. Berlin például abból fizette ki azokat a harckocsikat, amelyeket a Cseh Köztársaság vagy Görögország kapott a korábban Ukrajnának szállított régebbi rendszerek cseréjeként.

Konkrétan a két miniszter azt szeretné, ha Lindner jelentősen növelné a külön kasszát, amikor a költségvetést november közepén véglegesítik. Szó szerint azt írják, hogy az eddig tervezett költségvetés "a politikailag már nem indokolható minimumra csökkenti a mozgásteret". A tervezett 697 millió euró helyett Lindnernek tehát jó másfél milliárd euróval többet kellene terveznie. Az FDP miniszterének emellett lehetővé kellene tennie, hogy a két ház 2023-ban újabb egymilliárd euró összegű, többéves fegyverkezési projektekre vonatkozó úgynevezett kötelezettségvállalási nyilatkozatokat kössön.

A két miniszter nagy szavakkal támasztja alá követelését.

Azzal érvelnek, hogy Berlin "kül- és biztonságpolitikai cselekvőképessége és nemzetközi megítélése" a speciális kasszából való jó ellátottságtól függ. A 2022-es év megmutatta, hogy "maximális rugalmasságra" van szükség ahhoz, hogy Ukrajnát támogassák a "rendkívül összetett katonai képességek" kiépítésében. A német kormány eddig bebizonyította, hogy ez gyors és hatékony lehet. Annak érdekében, hogy ez az ütem ne lassuljon le, a miniszterek elmondták, hogy sürgősen segítséget kérnek.

A pénzügyminiszter sem rendelkezik korlátlan forrásokkal

Nehéz megmondani, hogy Lindner képes lesz-e eleget tenni a kérésnek.

Igaz, Olaf Scholz kancellár a közelmúltban újra és újra megismételte, hogy Németország addig támogatja Ukrajnát fegyverrel, amíg szükséges.

Lambrecht nemrégiben büszkén jelentette be, hogy a négy "Iris-T" légvédelmi rendszerből egyet átadtak Ukrajnának. Csak a négy "Iris-T" rendszer költségvetése jóval meghaladja az 500 millió eurót. A Bundeswehr azt is feltételezi, hogy a kasszából olyan rendszereket is le tud majd cserélni, mint az Ukrajnának átadott önjáró tarackok.

Ugyanakkor azonban még Lindner sem rendelkezik végtelen erőforrásokkal. A szövetségi kormány 2023-ra vonatkozó pénzügyei már most is jelentős terhet jelentenek az energiaárak emelkedését kompenzáló nagy segélycsomagok miatt. Lindner többször felszólította kabinetbeli kollégáit, hogy takarékoskodjanak. Valószínűleg ezért is említi Baerbock és Lambrecht levelében a nagy nemzetközi elvárásokat, amelyeknek Németországnak meg kell felelnie. Ha az ország jó hírneve forog kockán - reméli a két miniszter -, Lindner nem tehet mást, mint hogy több pénzt bocsát rendelkezésre - fogalmaz a SPIEGEL.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2023-01-10 | 10:59
A migrációs krízis mellett újabb menekülthullám vár Európára

A migrációs krízis mellett újabb menekülthullám vár Európára

  • Az illegális migráció újabb rekordokat döntöget, úgy tűnik, hogy a 2015-ös számok ismétlődnek 2022-ben.
  • Mindemellett az orosz-ukrán háború fenyegetettsége elől 8 millió ukrán menekült el.
  • Ám a számuk tovább emelkedhet a Tagesschau szerint.
Sztori 2022-03-25 | 15:05
Tiborcz megint segít: több száz menekültnek ajánlotta fel hotelszobáit

Tiborcz megint segít: több száz menekültnek ajánlotta fel hotelszobáit

  • Közel 100 ingatlant ki is bérel a menekülteknek.
  • Ilyenkor hol vannak a baloldali üzletemberek?
Sztori 2021-10-26 | 15:46
A show fáradalmait valahol ki kell pihenni: sajtóhírek szerint Szardíniára utaztak Gyurcsányék

A show fáradalmait valahol ki kell pihenni: sajtóhírek szerint Szardíniára utaztak Gyurcsányék

  • A sziget az európai milliárdosok közkedvelt találkozási helye.
  • A Smaragd-part pedig Európa egyik legszebb tengerpartja.