FOCUS: a Nyugat terve, hogy gazdaságilag akarja térdre kényszeríteni Oroszországot, egyszerűen megbukott

FOCUS: a Nyugat terve, hogy gazdaságilag akarja térdre kényszeríteni Oroszországot, egyszerűen megbukott
 • A német hírportál pontról-pontra összeszedte, gyakorlatilag meg sem karcolta az oroszokat a Nyugat szankcionális-kereskedelmi háborúja.

Ukrajna lerohanása után a Nyugat szankciókat vezetett be régi kereskedelmi partnere, Oroszország ellen. Ezek azonban a jelek szerint a vártnál jóval kevésbé sújtották az orosz gazdaságot. Az IMF szerint Oroszország belátható időn belül még Németországnál is gyorsabban fog növekedni - írja a német FOCUS.

A legerősebb erő a kapitalizmusban, ahogy Adam Smith leírta, nem a piaci szereplők szándékaiból fakad, hanem abból, hogy a kereslet és a kínálat titokzatos módon egymásra talál. A "láthatatlan kéz" volt a metaforája az itt működő elemi erőnek.

Nem tudjuk, hogy Vlagyimir Putyin tanulmányozta-e a brit erkölcsfilozófus műveit. De azt biztosan állíthatjuk, hogy a láthatatlan kéz jól szolgálja őt.

A nyugati kínálat és az orosz kereslet még a szankciórendszerek idején is egymásra talál. Oroszországban az emberek fogyasztanak és nem omlanak össze, ahogyan fordítva, az orosz nyersanyagok is kanyargós utakon jutnak el a vevőikhez.
Íme, az öt nyugtalanító tény, amelyeknek a nyugati kereskedelmi korlátozások szerint nem is kellene létezniük:

1. Az orosz pénzügyi rendszer nem omlott össze.

Az orosz pénzügyi rendszer, amelyet röviddel a háború kitörése után elvágtak a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerétől, nem omlott össze. A háború során a dollár még a rubelhez képest is gyengült - az orosz valuta jelenleg 9,6 százalékkal a háború előtti szintje feletti értéken forog.

Ennek a stabilitásnak az az oka, hogy az orosz folyó fizetési mérleg a bevezetett elszigeteltség ellenére növekszik, és többletet mutat - az export meghaladja az importot, amit az USA nem mondhat el magáról. Ez az energiaáraknak is köszönhető, amelyeket a Nyugat bojkottja az egekbe repített.

2. Az orosz gazdaság ismét növekedni fog

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) előrejelzése szerint az orosz gazdaság a nyugatiakhoz hasonlóan tavaly visszaesett, 2023-ban pedig ismét növekedni fog. Az IMF 0,3 százalékos növekedést vár. Az IMF szerint 2024-ben az orosz növekedésnek egyértelműen meg kell haladnia a német növekedést. Az ország gazdasági térdre kényszerítésére tett kísérlet tehát kudarcot vallott. Janis Kluge, a berlini Stiftung Wissenschaft und Politik (Német Nemzetközi és Biztonságpolitikai Intézet) Oroszország-szakértője és közgazdásza csak hűvösen tud összegezni: "Az orosz gazdaság túlélte a 2022-es évet."

Szergej Alekszandr Alekszasenko, az Orosz Föderáció volt pénzügyminiszter-helyettese egy e havi rendezvényen azt mondta, hogy 2023 "nehéz év" lesz az orosz gazdaság számára, de: "Nem lesz katasztrófa vagy összeomlás".3. A kínai gyártók benyomulnak az orosz piacra

Lehet, hogy az Apple és a Samsung a háború kezdetén kivonult az orosz piacról, de a kínai gyártók, például a Xiaomi, a Realme és a Honor most kitöltik az űrt. Törökország és különösen Kína más áruk, például mosógépek vagy ipari termékek terén is felzárkózik: összességében az Oroszországba irányuló kínai export decemberben rekordot ért el, ami segített ellensúlyozni az Európával folytatott kereskedelem erőteljes visszaesését.


Az új kereskedelmi útvonalakon keresztül az Apple és a Samsung termékei is visszatalálnak Oroszországba. A Silverado Policy Accelerator amerikai agytröszt által készített, a szankciók hatásairól szóló tanulmány szerint: "Az olyan vállalatok okostelefonjait, mint az Apple és a Samsung, továbbra is harmadik felek szállítják Oroszországba. Ezeket a termékeket ázsiai gyártóhelyeikről - néha Európán, Hongkongon vagy más országokon keresztül - Örményországba és Kazahsztánba szállítják. Onnan Oroszországba exportálják őket."

A New York Times rácsodálkozott: "Furcsa dolog történt az okostelefonokkal Örményországban tavaly nyáron".

4. Az európai vállalatok még mindig aktívak Oroszországban

Korántsem minden vállalat osztja a politikai akaratot az Oroszországtól való függetlenedésre. A politika elsőbbségét retorikailag elfogadják, a mindennapi üzletben pedig figyelmen kívül hagyják. Simon Evenett és Niccolò Pisani a St. Galleni Egyetemen készített tanulmánya azt állítja, hogy az EU és a G7 vállalatoknak még kilenc százaléka sem szüntette meg oroszországi leányvállalatait.

A szerzők 1 404 vállalatot elemeztek, amelyek összesen 2 405 leányvállalatot működtettek Oroszországban a háború előtt. A tanulmány szerint mindössze 120 vállalat írt le és adott el legalább egy helyi leányvállalatot. Az e kritériumok szerint Oroszországban még mindig aktív vállalatok 20 százaléka Németországból származik.

A szerzők következtetése: "Talán a nyugati politikusok és üzleti vezetők nem is olyan egyöntetűek a szétválasztás előnyeit illetően".

5. Oroszország továbbra is olajat és gázt exportál

Az orosz exportoldalon is pörög az üzlet. A világ továbbra is érdeklődik az orosz nyersanyagok iránt, amelyek oly gazdagon szunnyadnak az ottani örök fagyban. Amint a Nyugat leállította az olaj- és gázvásárlást, új vevők ugrottak a helyére. Ezt a Bloomberg kutatása is megerősíti. A hírportál szerint naponta mintegy 2,5 millió hordó olaj áramlik Törökországba, Kínába, Indiába és számos afrikai államba.

A szankciók ellenére Európa sem nélkülözheti az orosz gázt. A "Zukunft Gas" lobbiszervezet szerint olyan országok, mint Franciaország, Belgium, Hollandia és Spanyolország továbbra is kapnak orosz LNG-t. Ezen az elterelésen keresztül Németország továbbra is kap orosz LNG-t - bár csökkentett adagban.

A FOCUS következtetése: a piac láthatatlan kezét nem lehet lekötni, amint azt Oroszország példáján látjuk, és azt egyébként is tudható az emberkereskedők, a drogbárók és a fegyverkereskedők bűnös tevékenységéből. "A szankciók alacsony költségű politika" - írja Agathe Demarais nemrég megjelent "Backfire" című könyvében.

Tény, hogy a kormányok hivatalos papírra nyomtatják kereskedelmi tilalmaikat, és nem tudják vagy nem akarják részletesen ellenőrizni végrehajtásukat.

A szankciókat arra tervezték, hogy lenyűgözzék a választókat, nem pedig Putyint.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Biznisz 2021-07-12 | 13:46
A bőrünkre megy: a baloldal már bruttó 300 ezer forintos keresettől "gazdagnak" tekintik az embereket, és két-háromszorosára emelné az adókat

A bőrünkre megy: a baloldal már bruttó 300 ezer forintos keresettől "gazdagnak" tekintik az embereket, és két-háromszorosára emelné az adókat

 • Karácsony nem csupán a bérből és munkajövedelmből élők személyi jövedelemadóját emelné, hanem német mintára bevezetné a klímaadókat és illetékeket is.
 • Ez a németeknél jelenleg a világrekorder áramárba (111 Ft/kilowattóra), az üzemanyagok árába, és az otthonok fűtésébe is be van építve.
 • Az otthonok fűtésére 2021-ben bevezetett CO2-adó átlagosan 65-100.000 forinttal emeli egyetlen családi ház rezsijét.
 • Karácsony a többkulcsos adó visszavezetése mellett itthon is ezt akarja: az embereket sarcolni a nagy klímaromboló multicégek helyett.
Kül 2021-05-11 | 11:17
Legalább tizenegy halott egy kazanyi iskolában - egy elkövetőt lelőttek, egyet elfogtak az orosz hatóságok

Legalább tizenegy halott egy kazanyi iskolában - egy elkövetőt lelőttek, egyet elfogtak az orosz hatóságok

 • Legalább tizenegy ember meghalt az oroszországi Kazan város egyik iskolájában elkövetett lövöldözésben. Erről több orosz hírügynökség is beszámolt.
 • A jelentés szerint a halottak között több diák és egy tanár is van.
 • A tatárföldi régió elnöke, Rusztam Minnicsanov (64) szerint a halott diákok többsége nyolcadikos volt.
 • Ezen kívül tizenkét diák és négy felnőtt került kórházba sérülésekkel - mondta Minnicsanov.
Biznisz 2022-02-17 | 15:46

Átjátszó: az MSZP-s pártvagyon privatizálása, széthordása és magánosítása

 • Nem csak a fővárosi, óbudai vagy VIII. kerületi baloldali politikusoknak minta a Városháza jutalékos rendszere.
 • A baloldalon vannak, akik nem a közvagyont, hanem a saját pártjukat lopják meg.
Biznisz 2021-07-14 | 13:52
Mélyszegénység: napi 15 ezres napszámért sem találnak dolgos kezet a gyümölcskertészetek

Mélyszegénység: napi 15 ezres napszámért sem találnak dolgos kezet a gyümölcskertészetek

 • A Balatonnál 350-400 nettóra is azt mondják a munkavállalók, ez a legkevesebb, amiért beállnak lángost sütni.
 • Mindeközben a baloldali ellenzék azt hazudja az embereknek, Magyarországon sosem látott mélyszegénység tombol.
Biznisz 2021-11-08 | 20:04
Karácsony nem tud semmit, és tagadja, hogy Berki Zsoltot bárki is ismerné közülük

Karácsony nem tud semmit, és tagadja, hogy Berki Zsoltot bárki is ismerné közülük

 • Berki Zsolt az a szereplő, akit Anonymus hangfelvételén a Vagyonkezelő "intéző" embereként azonosít a két férfi egyike, akik közül az egyik Berki Zsoltnak fizetett az ügyintézésért egy telekvásárlással kapcsolatban.
 • Gy. Németh Erzsébet és Kerpel-Fronius Gábor is tagadja, hogy ismernék a férfit.
Biznisz 2022-12-21 | 14:30
Brüsszel-fertő: laza szabályok, korrupt, megvásárolható politikusok

Brüsszel-fertő: laza szabályok, korrupt, megvásárolható politikusok

 • Az Európai Parlamentet senki, önmaga sem ellenőrzi, ezért a lobbysták úgy járnak-kelnek benne, mintha otthon lennének.
 • Ugyan a képviselőknek muszáj lenne jelentenie, hogy kik lobbiztak náluk egy-egy ügyben, de ha elmulsztják ezt megtenni, annak sincsen semmilyen követekezménye.
Biznisz 2022-10-06 | 10:34
Legrosszabb esetben 8%-os GDP-visszaesést várnak Németországban

Legrosszabb esetben 8%-os GDP-visszaesést várnak Németországban

 • Köhög Európa gazdasági motorja.
Biznisz 2021-07-03 | 20:55
Zöld fordulat: újabb egymilliárdot biztosít a kormány elektromos-autó vásárlásához

Zöld fordulat: újabb egymilliárdot biztosít a kormány elektromos-autó vásárlásához

 • Most cégek és egyéni vállalkozók pályázhatnak.
 • Akár a felét is állják a vételárnak.