Valami bűzlik: von der Leyen titkolózik a gigantikus vakcina-üzlet részleteiről

Valami bűzlik: von der Leyen titkolózik a gigantikus vakcina-üzlet részleteiről
 • Az Európai Parlament képviselői, és egyes bizottságok tagjai is értetlenül állnak azelőtt, hogy Ursula von der Leyen titkolózik a Pfizer-vakcinák tárgyalásai és beszerzésének ügyében.
 • Egyes képviselők szerint a titkolózás, amit a Bizottság elnöke folytat, aláássa az EU hitelét.
 • Az Európai Számvevőszék auditorai pedig azt mondták a Berliner Morgenposnak, hogy ilyen titkolózás még nem fordult elő.
 • Ursula von der Leyen és a Bizottság azokat a dokumentumokat sem adja át a számvevőknek, amelyeket kötelező lenne rendelkezésre bocsátaniuk.
 • A Bizottság elnöke megrovásban részesülhet majd mulasztásai miatt.

Az Európai Bizottság vezetője nem hajlandó tájékoztatást adni a Biontech-Pfizerrel kötött hatalmas szerződés megtervezéséről. Most megrovással fenyegetik - tudósít a Berliner Morgenpost.

Az EU és a Biontech közötti üzlet látványosan óriási volt: 1,8 milliárd adag vakcina, 35 milliárd euró értékben. Az alku motorja Ursula von der Leyen volt - fogalmaz a német lap.

A megállapodással szembeni kritikák azonban egyre hangosabbak: az Európai Bizottság elnökének viselkedése pedig sokakat aggaszt Brüsszelben.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke nyomás alá került a Biontech-Pfizer Corona vakcina szállítására vonatkozó több milliárd dolláros megaszerződés miatt. A lap információi szerint az uniós parlament költségvetési ellenőrök hivatalos megrovásra készülnek, a parlamentben is nagy a felháborodás, az első képviselők pedig az ügyészhez fordulnak.

A tét az Európai Unió messze legnagyobb, korona-vakcina beszerzésére vonatkozó szerződése: 2021 májusában, öt hónappal az oltási kampány kezdete után a Bizottság 2021 májusában állapodott meg a Biontech/Pfizer vakcinából legfeljebb 1,8 milliárd adag (ebből 900 millió opcionális) szállításáról a 2022-es és 2023-as évekre. Bennfentesek szerint a vételár gigantikus, összesen 35 milliárd eurót tesz ki.

Szokatlan az is, hogy von der Leyen a jelek szerint személyesen, a Pfizer főnökével, Albert Bourlával folytatott megbeszélések során kötötte meg a szerződést - az Európai Számvevőszék ezzel kapcsolatban "előzetes tárgyalásokról" beszél.

Ennek ellenére a Bizottság elnöke állhatatosan elutasítja, hogy bármilyen tájékoztatást adjon a Pfizer főnökével folytatott eszmecseréjéről. Most von der Leyen még a Számvevőszéket is visszautasította - és ezzel talán túl messzire ment.

Biontech-üzlet: a Számvevőszék hiába kért tájékoztatást von der Leyentől

A könyvvizsgálók az európai vakcinabeszerzésről szóló különjelentés részeként érdeklődtek az ügylet iránt.

Elmondásuk szerint von der Leyen 2021 márciusában előzetes tárgyalásokat folytatott a Pfizer vezetőjével anélkül, hogy a közös tárgyalócsoportot bevonták volna, ahogyan azt az eljárásról szóló bizottsági határozat előírta.

Az ACA szerint a Bizottság az elnök és a Pfizer főnöke által megtárgyalt feltételeket 2021. április 9-én terjesztette az irányítóbizottság elé. Ezt követően - állítólag az előzetes tárgyalások alapján - pályázatot írtak ki. Május 19-én aláírták a szerződést.

Az ellenőrök tájékoztatást kértek a Bizottságtól az előzetes tárgyalásokról, például a felkért szakértőkről, az ütemtervről, a feljegyzésekről, a megállapított feltételek részleteiről. Végülis ez a szerződés "2023 végéig alakítaná az EU vakcinaportfólióját".

A könyvvizsgálók azonban elutasító választ kaptak: "Nem nyújtottak tájékoztatást" - írják. A belső ellenőrök megdöbbentek: "Ez a viselkedés rendkívül szokatlan, ilyesmi még soha nem történt" - mondják. Ebben az esetben azonban a Számvevőszék semmit sem tud érvényesíteni.

Biontech-üzlet tehát gondot okoz - a költségvetési főellenőr egyenesen "nagyon aggasztónak" tartja az információs blokádot.

A kulcs az EU Parlamentjének kezében van. Ott von der Leyen bajba kerülhet. A Költségvetési Ellenőrző Bizottság elnöke, Monika Hohlmeier (CSU) "nagyon aggasztónak" nevezi, hogy a Bizottság megtagadja a Számvevőszéktől az előzetes tárgyalások értékeléséhez szükséges kulcsfontosságú információkat, különösen a megfelelő odaítélési eljárásra gyakorolt befolyásuk miatt.

Az ÁSZ szerint a pályázat csak azt tartalmazta, amiről előzetesen informálisan megállapodtak, Hohlmeier azt mondta a Berliner Morgenpostnak: "A Költségvetési Ellenőrző Bizottság itt meg fogja dorgálni a Bizottságot, és ragaszkodni fog ahhoz, hogy az ellenőrzés szempontjából releváns információkat mindig és korlátozás nélkül meg kell osztani az ÁSZ-szal".

A több milliárd dolláros szerződések átláthatóságának hiánya már jó ideje téma az Európai Parlamentben, részben azért, mert ez az oltásellenes kampányok kezére játszik. von der Leyen információs blokádja mindenféle spekulációkat táplál a kritikusok körében, például az amerikai Pfizer vállalat állítólagos előnyben részesítéséről.
A washingtoni székhelyű SumOfUs fogyasztóvédelmi szervezet azzal vádolja von der Leyent, hogy a Bourlával folytatott tárgyalásai során jelentős áremelésbe egyezett bele, noha a hatalmas mennyiség miatt nyilvánvalóan lett volna a kedvezmény.
A megállapodással a Biontech vakcinaadagonkénti ára a korábbi 15,50 euróról 19,50 euróra emelkedett - ezt az akkori bolgár miniszterelnök, Bojko Borriszov a magas költségek miatti bosszúságból fedte fel. Brüsszelben a nagyságrendet a jólértesültek is megerősítik. Hivatalosan az árról azonban hallgatnak.

Az Európai parlament illetékes, a korona-járvánnyal foglalkozó különbizottságában nagy a felháborodás az információs blokád miatt. Kathleen van Brempt, a szociáldemokraták bizottsági vezetője már régóta követeli, hogy von der Leyen mutassa be a tárgyalásairól szóló információkat.

A bizottság egyik legutóbbi ülésén Michele Rivasi zöld képviselő is szidta von der Leyent: "Nem normális, hogy a Bizottság elnöke közvetlenül tárgyal az igazgatótanács vezetőjével, többek között az árakról. Végül is vannak szabályok." A francia nő azt javasolta, hogy most az Európai Ügyészséget vagy az uniós csalás elleni hatóságot, az Olafot kellene bevonni.

Az uniós ombudsman figyelmeztet: a titkolózás árt az EU-nak

Más bizottsági tagok arra panaszkodtak, hogy von der Leyen úgy tűnik, azt hiszi, azt csinálhat, amit akar. Emily O'Reilly uniós ombudsman az ülésen figyelmeztetett: "Az uniós intézményeknek nem szabad titkolózással bátorítaniuk az uniós szkepticizmust. Ezzel nagy kár keletkezik."

O'Reilly szerint érthető volt, hogy von der Leyen tavaly új vakcinaszállítót akart találni, miután az Astrazeneca oltóanyaggyártóval problémák adódtak. A közbizalom azonban válsághelyzetben kulcsfontosságú, ezért olyan fontos az átláthatóság. von der Leyen már korábban is visszautasította az ombudsmant. Akkor a Pfizer főnökével váltott szöveges üzenetek nyilvánosságra hozatalára vonatkozó kérésről volt szó. O'Reilly panaszkodott, hogy a Bizottság ebben "elakadt".

von der Leyen eddig minden vádat elutasított. A Berliner Morgenpost kérdésére egy bizottsági tisztviselő írásbeli nyilatkozatban kifejtette, hogy von der Leyen csak azért tárgyalt a Pfizer főnökével, mint általában más cégek főnökeivel, "hogy felkeltse érdeklődésüket a vakcinák szállítása iránt."

Majd így folytatta: "Az elnök nem vett részt a szerződéstárgyalásokban, ezért nem tudott további információkkal szolgálni". De ha követik a Számvevőszéket, akkor a tárgyalások kezdetén már rögzítették a feltételeket, amelyekről előzetesen tárgyaltak a Bizottság elnöke és a Pfizer főnöke között.

Tisztázást követelnek a képviselők: "von der Leyennek tisztáznia kell magát"

Rasmus Andresen, a Zöldek szóvivője az Európai Parlamentben azt mondja: "A Pfizer-üzlet magyarázatra szorul. Olyan milliárdokról van szó, amelyeket közpénzből fizettek ki. Mindannyiunknak jogunk van tudni, hogyan jöttek létre a vakcinagyártókkal kötött megállapodások."

Az Európai Bizottság azonban a mai napig titokban tartja a döntő fontosságú információkat, panaszkodott Andresen a Berliner Morgenpostnak adott interjúban: "von der Leyennek itt tiszta vizet kell öntenie a pohárba, dokumentumokat kell közzétennie, és állást kell foglalnia a vádakkal kapcsolatban".

Martin Schirdewan, az Európai Parlament Baloldali képviselőcsoportjának vezetője a lapnak elmondta: "Egy olyan intézménynek, amely büszkén viseli az átláthatóságot mint jelet a mellkasán, saját állításainak is meg kell felelnie. Itt nem néhány euróról van szó, hanem az adófizetők pénzének milliárdjairól."

Aki ilyen összegek láttán nincs megértése a köz jogos érdekei iránt, az azt mutatja, "hogy az állítólagos értékek csak üres szavak, vagy van takargatnivalójuk", mert ezzel von der Leyen tiszteletlen viselkedése rossz szolgálatot tesz a demokráciának és az EU hírnevének.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Biznisz 2021-07-04 | 13:59
Rég várt fordulat: Magyarország nettó hitelezővé válhat a következő években

Rég várt fordulat: Magyarország nettó hitelezővé válhat a következő években

 • A magyar gazdaságirányítás tudatosan törekedett arra, hogy leépítse az ország devizában (főként dollárban, euróban és japán jenben) fennálló adósságát.
 • Ugyanis annál sérülékenyebb egy ország, minél több devizaadóssága van.
 • És fordítva: annál inkább a saját lábán áll és válságálló, amikor az államadóság nagyobb aránya nemzeti fizetőeszközben (magyarul: forintban) áll.
Biznisz 2023-01-15 | 15:55
Baloldali újságírók megvettek egy berlini háztömböt, majd az állami milliók ellenére "asztal" alatt kiadták annak lakásait

Baloldali újságírók megvettek egy berlini háztömböt, majd az állami milliók ellenére "asztal" alatt kiadták annak lakásait

 • A szélsőbaloldali, aktivista-újságírók közben nem feledkeztek meg a "magánmohóság" és az állam "kudarcáról" értekezni.
 • Az újságírók a SPIEGEL, a ZEIT, a taz és a Süddeutsche Zeitung újságírói voltak.
 • Összeségében milliókat csaltak ki a német államtól.
Biznisz 2023-01-17 | 14:45
Jobbikos pártsajtó: Márki-Zay politikai szélhámos?

Jobbikos pártsajtó: Márki-Zay politikai szélhámos?

 • Egy bírósági per előzményeiről és a per tárgyáról tudósít a Jobbik pártalapítványának finanszírozásában álló Alfahír.
 • Az összefoglaló szerint a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom egyesületnél törvénytelen állapotok uralkodnak.
 • A portál szerint egy időben az egyesület felügyelőbizottsága sem működött törvényesen.
 • A tét az, ki költheti el a számlán még meglévő 53 millió forintot?
Biznisz 2021-10-29 | 11:01
A baloldali vörösbáró 7 éven át kartellezett a műtrágyapiacon

A baloldali vörösbáró 7 éven át kartellezett a műtrágyapiacon

 • Ezért szabott ki Bige László "műtrágyakirály" cégére rekordbírságot a Gazdasági Versenyhivatal.
 • És ezért jelentette be a baloldali oligarcha, hogy kész a baloldal kampányát bármivel támogatni.
Biznisz 2021-11-23 | 08:32
Bigéék nem fizették be a büntetést, de Márki-Zay abban bízik, kampányának ötödét is fizetheti a baloldali oligarcha

Bigéék nem fizették be a büntetést, de Márki-Zay abban bízik, kampányának ötödét is fizetheti a baloldali oligarcha

 • Bige Lászlóék vállalkozásaira a GVH bírságot szabott ki műtrágyapiaci kartellezés miatt.
 • A baloldali vörösbáró nem ismeri el a büntetés jogosságát, helyette azt hangoztatja, őt "ki akarják csinálni".
 • Miközben az áldozatiságát kommunikálja, többször is megüzente, hogy bárki lesz az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, annak támogatást nyújt a kampányához.
 • Majd miután Márki-Zay lett a befutó, újból üzent a baloldali oligarcha: bármennyit kérhet tőle a hódmezővásárhelyi polgármester, és egy "kis aprót" már adott is neki.
 • Közben pedig a magyar gazdáknak is üzent Bige: nem érdekli, ha a gazdák nem jutnak műtrágyához, mert ő a nagy kereslet miatt exportálni fog, sokkal magasabb áron.
 • Embert barátjáról: miután a büntetését nem fizette be, aznap Márki-Zay egy videóban visszaüzent: nagyon reméli, kampányának tizedét, vagy akár az ötödét is kifizeti Bige László.
Biznisz 2022-12-12 | 14:22
Nesze neked szankciók: 21%-kal nőtt az orosz LNG-import az európai piacokon

Nesze neked szankciók: 21%-kal nőtt az orosz LNG-import az európai piacokon

 • Soha annyi orosz LNG-t nem importált még Németország, mint idén.
 • Jelenleg azonban a német import Belgium importsatisztikája mellett szerepel.
 • A teljes európai LNG-import 13%-a az oroszoktól érkezik, és az arány erőteljesen növekszik. 
 • 2021-ről 2022-re 21%-kal nőtt az orosz eredetű LNG-import.
 • Ebben az évben az európai országok által importált LNG értéke nagyságrendileg 27 milliárd euró tesz ki, ez 12 ezer milliárd forint.
Biznisz 2022-02-10 | 16:44
Újabb baloldali politikus pakolt tízmilliókat államkötvénybe

Újabb baloldali politikus pakolt tízmilliókat államkötvénybe

 • A baloldali politikusok szerint Magyarországot tönkretette az Orbán-kormány.
 • Ennek ellenére a Magyar Állam által kibocsátot állampapírokat úgy veszik, mint a cukrot.
 • Az MSZP-s Korózs Lajos, a baloldal kamuvideósa negyven milliónál is többet tett államkötvénybe 2021-ben.
 • Ugyanígy tett Brenner Koloman is, a Jobbik politikusa, igaz, ő szerényebb léptékben gyűjtögeti tízmilliós értékű állampapírjait.
 • De az igazi nagyágyú Karácsony helyettese, Tüttő Kata.
 • Tüttő újabb 13 millió forintot pakolt állampapírba egyetlen év alatt, ezzel 67 millió forintra növelte a portfóliójának értékét.
 • Hadházyhoz hasonlóan minden jel szerint Tüttő Kata is fényevő, mert ez a 13 millió forint több, mint a teljes nettó keresete főpolgármester-helyettesként 2021-ben.
Biznisz 2021-05-14 | 05:10
A magyarországi munkanélküliség fele az euróövezet átlagának

A magyarországi munkanélküliség fele az euróövezet átlagának

 • Márciusban 4% volt idehaza a munkanélküliség.
 • Ez pontosan fele az euróövezeti átlagnak.
 • Összesen 4,6 millióan dolgoznak Magyarországon.