Valami bűzlik: von der Leyen titkolózik a gigantikus vakcina-üzlet részleteiről

Valami bűzlik: von der Leyen titkolózik a gigantikus vakcina-üzlet részleteiről
  • Az Európai Parlament képviselői, és egyes bizottságok tagjai is értetlenül állnak azelőtt, hogy Ursula von der Leyen titkolózik a Pfizer-vakcinák tárgyalásai és beszerzésének ügyében.
  • Egyes képviselők szerint a titkolózás, amit a Bizottság elnöke folytat, aláássa az EU hitelét.
  • Az Európai Számvevőszék auditorai pedig azt mondták a Berliner Morgenposnak, hogy ilyen titkolózás még nem fordult elő.
  • Ursula von der Leyen és a Bizottság azokat a dokumentumokat sem adja át a számvevőknek, amelyeket kötelező lenne rendelkezésre bocsátaniuk.
  • A Bizottság elnöke megrovásban részesülhet majd mulasztásai miatt.

Az Európai Bizottság vezetője nem hajlandó tájékoztatást adni a Biontech-Pfizerrel kötött hatalmas szerződés megtervezéséről. Most megrovással fenyegetik - tudósít a Berliner Morgenpost.

Az EU és a Biontech közötti üzlet látványosan óriási volt: 1,8 milliárd adag vakcina, 35 milliárd euró értékben. Az alku motorja Ursula von der Leyen volt - fogalmaz a német lap.

A megállapodással szembeni kritikák azonban egyre hangosabbak: az Európai Bizottság elnökének viselkedése pedig sokakat aggaszt Brüsszelben.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke nyomás alá került a Biontech-Pfizer Corona vakcina szállítására vonatkozó több milliárd dolláros megaszerződés miatt. A lap információi szerint az uniós parlament költségvetési ellenőrök hivatalos megrovásra készülnek, a parlamentben is nagy a felháborodás, az első képviselők pedig az ügyészhez fordulnak.

A tét az Európai Unió messze legnagyobb, korona-vakcina beszerzésére vonatkozó szerződése: 2021 májusában, öt hónappal az oltási kampány kezdete után a Bizottság 2021 májusában állapodott meg a Biontech/Pfizer vakcinából legfeljebb 1,8 milliárd adag (ebből 900 millió opcionális) szállításáról a 2022-es és 2023-as évekre. Bennfentesek szerint a vételár gigantikus, összesen 35 milliárd eurót tesz ki.

Szokatlan az is, hogy von der Leyen a jelek szerint személyesen, a Pfizer főnökével, Albert Bourlával folytatott megbeszélések során kötötte meg a szerződést - az Európai Számvevőszék ezzel kapcsolatban "előzetes tárgyalásokról" beszél.

Ennek ellenére a Bizottság elnöke állhatatosan elutasítja, hogy bármilyen tájékoztatást adjon a Pfizer főnökével folytatott eszmecseréjéről. Most von der Leyen még a Számvevőszéket is visszautasította - és ezzel talán túl messzire ment.

Biontech-üzlet: a Számvevőszék hiába kért tájékoztatást von der Leyentől

A könyvvizsgálók az európai vakcinabeszerzésről szóló különjelentés részeként érdeklődtek az ügylet iránt.

Elmondásuk szerint von der Leyen 2021 márciusában előzetes tárgyalásokat folytatott a Pfizer vezetőjével anélkül, hogy a közös tárgyalócsoportot bevonták volna, ahogyan azt az eljárásról szóló bizottsági határozat előírta.

Az ACA szerint a Bizottság az elnök és a Pfizer főnöke által megtárgyalt feltételeket 2021. április 9-én terjesztette az irányítóbizottság elé. Ezt követően - állítólag az előzetes tárgyalások alapján - pályázatot írtak ki. Május 19-én aláírták a szerződést.

Az ellenőrök tájékoztatást kértek a Bizottságtól az előzetes tárgyalásokról, például a felkért szakértőkről, az ütemtervről, a feljegyzésekről, a megállapított feltételek részleteiről. Végülis ez a szerződés "2023 végéig alakítaná az EU vakcinaportfólióját".

A könyvvizsgálók azonban elutasító választ kaptak: "Nem nyújtottak tájékoztatást" - írják. A belső ellenőrök megdöbbentek: "Ez a viselkedés rendkívül szokatlan, ilyesmi még soha nem történt" - mondják. Ebben az esetben azonban a Számvevőszék semmit sem tud érvényesíteni.

Biontech-üzlet tehát gondot okoz - a költségvetési főellenőr egyenesen "nagyon aggasztónak" tartja az információs blokádot.

A kulcs az EU Parlamentjének kezében van. Ott von der Leyen bajba kerülhet. A Költségvetési Ellenőrző Bizottság elnöke, Monika Hohlmeier (CSU) "nagyon aggasztónak" nevezi, hogy a Bizottság megtagadja a Számvevőszéktől az előzetes tárgyalások értékeléséhez szükséges kulcsfontosságú információkat, különösen a megfelelő odaítélési eljárásra gyakorolt befolyásuk miatt.

Az ÁSZ szerint a pályázat csak azt tartalmazta, amiről előzetesen informálisan megállapodtak, Hohlmeier azt mondta a Berliner Morgenpostnak: "A Költségvetési Ellenőrző Bizottság itt meg fogja dorgálni a Bizottságot, és ragaszkodni fog ahhoz, hogy az ellenőrzés szempontjából releváns információkat mindig és korlátozás nélkül meg kell osztani az ÁSZ-szal".

A több milliárd dolláros szerződések átláthatóságának hiánya már jó ideje téma az Európai Parlamentben, részben azért, mert ez az oltásellenes kampányok kezére játszik. von der Leyen információs blokádja mindenféle spekulációkat táplál a kritikusok körében, például az amerikai Pfizer vállalat állítólagos előnyben részesítéséről.
A washingtoni székhelyű SumOfUs fogyasztóvédelmi szervezet azzal vádolja von der Leyent, hogy a Bourlával folytatott tárgyalásai során jelentős áremelésbe egyezett bele, noha a hatalmas mennyiség miatt nyilvánvalóan lett volna a kedvezmény.
A megállapodással a Biontech vakcinaadagonkénti ára a korábbi 15,50 euróról 19,50 euróra emelkedett - ezt az akkori bolgár miniszterelnök, Bojko Borriszov a magas költségek miatti bosszúságból fedte fel. Brüsszelben a nagyságrendet a jólértesültek is megerősítik. Hivatalosan az árról azonban hallgatnak.

Az Európai parlament illetékes, a korona-járvánnyal foglalkozó különbizottságában nagy a felháborodás az információs blokád miatt. Kathleen van Brempt, a szociáldemokraták bizottsági vezetője már régóta követeli, hogy von der Leyen mutassa be a tárgyalásairól szóló információkat.

A bizottság egyik legutóbbi ülésén Michele Rivasi zöld képviselő is szidta von der Leyent: "Nem normális, hogy a Bizottság elnöke közvetlenül tárgyal az igazgatótanács vezetőjével, többek között az árakról. Végül is vannak szabályok." A francia nő azt javasolta, hogy most az Európai Ügyészséget vagy az uniós csalás elleni hatóságot, az Olafot kellene bevonni.

Az uniós ombudsman figyelmeztet: a titkolózás árt az EU-nak

Más bizottsági tagok arra panaszkodtak, hogy von der Leyen úgy tűnik, azt hiszi, azt csinálhat, amit akar. Emily O'Reilly uniós ombudsman az ülésen figyelmeztetett: "Az uniós intézményeknek nem szabad titkolózással bátorítaniuk az uniós szkepticizmust. Ezzel nagy kár keletkezik."

O'Reilly szerint érthető volt, hogy von der Leyen tavaly új vakcinaszállítót akart találni, miután az Astrazeneca oltóanyaggyártóval problémák adódtak. A közbizalom azonban válsághelyzetben kulcsfontosságú, ezért olyan fontos az átláthatóság. von der Leyen már korábban is visszautasította az ombudsmant. Akkor a Pfizer főnökével váltott szöveges üzenetek nyilvánosságra hozatalára vonatkozó kérésről volt szó. O'Reilly panaszkodott, hogy a Bizottság ebben "elakadt".

von der Leyen eddig minden vádat elutasított. A Berliner Morgenpost kérdésére egy bizottsági tisztviselő írásbeli nyilatkozatban kifejtette, hogy von der Leyen csak azért tárgyalt a Pfizer főnökével, mint általában más cégek főnökeivel, "hogy felkeltse érdeklődésüket a vakcinák szállítása iránt."

Majd így folytatta: "Az elnök nem vett részt a szerződéstárgyalásokban, ezért nem tudott további információkkal szolgálni". De ha követik a Számvevőszéket, akkor a tárgyalások kezdetén már rögzítették a feltételeket, amelyekről előzetesen tárgyaltak a Bizottság elnöke és a Pfizer főnöke között.

Tisztázást követelnek a képviselők: "von der Leyennek tisztáznia kell magát"

Rasmus Andresen, a Zöldek szóvivője az Európai Parlamentben azt mondja: "A Pfizer-üzlet magyarázatra szorul. Olyan milliárdokról van szó, amelyeket közpénzből fizettek ki. Mindannyiunknak jogunk van tudni, hogyan jöttek létre a vakcinagyártókkal kötött megállapodások."

Az Európai Bizottság azonban a mai napig titokban tartja a döntő fontosságú információkat, panaszkodott Andresen a Berliner Morgenpostnak adott interjúban: "von der Leyennek itt tiszta vizet kell öntenie a pohárba, dokumentumokat kell közzétennie, és állást kell foglalnia a vádakkal kapcsolatban".

Martin Schirdewan, az Európai Parlament Baloldali képviselőcsoportjának vezetője a lapnak elmondta: "Egy olyan intézménynek, amely büszkén viseli az átláthatóságot mint jelet a mellkasán, saját állításainak is meg kell felelnie. Itt nem néhány euróról van szó, hanem az adófizetők pénzének milliárdjairól."

Aki ilyen összegek láttán nincs megértése a köz jogos érdekei iránt, az azt mutatja, "hogy az állítólagos értékek csak üres szavak, vagy van takargatnivalójuk", mert ezzel von der Leyen tiszteletlen viselkedése rossz szolgálatot tesz a demokráciának és az EU hírnevének.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Biznisz 2021-07-17 | 12:45
Infláció: Németországban is jelentősen emelkedett a benzin, a fűrész- és faáru ára, majd a gabonáé is

Infláció: Németországban is jelentősen emelkedett a benzin, a fűrész- és faáru ára, majd a gabonáé is

  • A németeknél annak ellenére is hiány van faáruból, hogy a fűrészüzemek 80%-kal több fát dolgoztak dolgoztak fel, mint tavaly.
  • A globális kereskedelmben Kína és az Egyesült Államok a kereslet fő hajtóereje, gyakorlatilag mindent megvesznek a kínai és amerikai kereskedők, bármilyen áron.
Biznisz 2021-12-02 | 12:12
Bezzegszlovákia: a határ túloldaláról már inkább átjárnak Magyarországra dolgozni

Bezzegszlovákia: a határ túloldaláról már inkább átjárnak Magyarországra dolgozni

  • A határ mentén már magasabbak a magyar bérek, mint a szlovák oldalon, a munkaerőpiaci szakértők szerint többen jöhetnek át ide dolgozni.
  • A magyar ipar legfontosabb központjaiban már magasabbak a bérek, mint Szlovákiában. 
Biznisz 2021-05-22 | 13:18

Az osztrák mezőgazdasági és turisztikai miniszter szerint a hús árának 30%-kal kellene magasabbnak lennie, és a kereskedők akciós húsár-képzését hibáztatja

  • A kereskedelem nyomást gyakorol az árakra. Ezen változtatni kell - mondta Köstinger a profil című hírmagazinnak.
Biznisz 2022-10-28 | 12:22
"Ha a politika így folytatja, az alumíniumipar eltűnik Németországból", állítja a Német Alumíniumszövetség elnöke

"Ha a politika így folytatja, az alumíniumipar eltűnik Németországból", állítja a Német Alumíniumszövetség elnöke

  • Megkongatta a vészharangot a Német Alumíniumszövetség elnöke: "Vigyázzatok, barátaim, láncreakciót válthatunk ki. Rengeteg munkahelyről van szó, és el kell kerülnünk ezt a láncreakciót."
  • Az elnök szerint felbecsülhetetlen gazdasági károkat szenved el Németország, ha az alumíniumipar leállása magával rántja az autógyártást.
Biznisz 2021-07-14 | 13:52
Mélyszegénység: napi 15 ezres napszámért sem találnak dolgos kezet a gyümölcskertészetek

Mélyszegénység: napi 15 ezres napszámért sem találnak dolgos kezet a gyümölcskertészetek

  • A Balatonnál 350-400 nettóra is azt mondják a munkavállalók, ez a legkevesebb, amiért beállnak lángost sütni.
  • Mindeközben a baloldali ellenzék azt hazudja az embereknek, Magyarországon sosem látott mélyszegénység tombol.
Biznisz 2021-09-17 | 19:34
Bajnai, a globális nagytőke és a megszorítások embere a kommunista Jámbor Andrást támogatja

Bajnai, a globális nagytőke és a megszorítások embere a kommunista Jámbor Andrást támogatja

  • Ilyen nincs.
  • Bajnai Gordon, a nagytőke embere Jámbor Andrást, a kriptokommunista Mérce.hu egykori főszerkesztőjét, jelenleg városházi alkalmazottat támogatja az előválasztáson.
  • Köszönöm Bajnai Gordon támogatását az előválasztáson! - írta Jámbor a közösségi oldalán.
Biznisz 2023-01-15 | 15:55
Baloldali újságírók megvettek egy berlini háztömböt, majd az állami milliók ellenére "asztal" alatt kiadták annak lakásait

Baloldali újságírók megvettek egy berlini háztömböt, majd az állami milliók ellenére "asztal" alatt kiadták annak lakásait

  • A szélsőbaloldali, aktivista-újságírók közben nem feledkeztek meg a "magánmohóság" és az állam "kudarcáról" értekezni.
  • Az újságírók a SPIEGEL, a ZEIT, a taz és a Süddeutsche Zeitung újságírói voltak.
  • Összeségében milliókat csaltak ki a német államtól.
Bel 2021-06-04 | 09:44

5 238 903 fő a beoltottak száma, közülük 3 814 194 fő már a második oltását is megkapta

  • Péntekre 269 az új fertőzöttet találtak.
  • 26 többségében idős, krónikus beteg hunyt el.
  • 702 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 78-an vannak lélegeztetőgépen.