A baloldal vezető politikusai eddig nem tudtak a Városháza tervezett eladásáról, de mostanra kitisztult a tudatuk, és mégis látták korábban a terveket

A baloldal vezető politikusai eddig nem tudtak a Városháza tervezett eladásáról, de mostanra kitisztult a tudatuk, és mégis látták korábban a terveket
 • Horváth Csaba azt állítja, egy éve látta a Városháza eladásával kapcsolatos terveket.
 • Azokat a terveket, amiket minden fővárosi baloldali vezető politikus eddig letagadott.

A Horváth Csaba által látott tervekben ugyan szó volt róla, hogy felépítenek egy új városházát, ám a régi épületet például múzeumként hasznosították volna, nem adták volna el – válaszolta a Mediaworks Hírcentrumának kérdésére Zugló polgármestere.

A kerületvezető szerint a nagyívű tervek kivitelezését megakadályozta a pénzhiány.

Az továbbra sem világos, hogy ha a baloldali fővárosi politikusok nem tudtak róla, hogy valaki értékesítené szeretné a Városházát, akkor a fővárosi vagyonkezelő vezetője milyen felhatalmazással és jogalappal tárgyalt erről.

A Mediaworks Hírcentruma utolérte Horváth Csabát, Zugló MSZP-s polgármesterét, akit a Városháza eladásáról kérdeztünk. A kerületvezető elmondta, hogy körülbelül egy évvel ezelőtt látta azt a tanulmányt, amelyet a Fővárosi Önkormányzat tegnap hozott nyilvánosságra és amely a Városháza ingatlanegyüttesének rendezéséről szól.

Ismert: kedden több szerkesztőség is kapott egy hangfelvételt, amelyen Barts J. Balázs, a fővárosi vagyonkezelő vezetője, Gansperger Gyula korábbi Wallis-vezér és Berki Zsolt, egy gyanús hátterű ingatlanos, valamint mások a Városháza eladásáról beszélgetnek. Barts az ezzel kapcsolatos teendőkről, menetrendről beszél társainak.

A felvételre válaszul a Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzat nyilvánosságra hozott egy döntés-előkészítő anyagot, amelyben hat forgatókönyv szerepelt azzal kapcsolatban, hogyan lehetne rendezni a leromlott állapotú, de műemléki védettségű Városháza épületének helyzetét. A hat eshetőség közül kettőben arról volt szó, hogy el kellene adni az épületet.

A tanulmányban a felújítással és a garázzsal összefüggésben voltak tervek Horváth Csaba emlékei szerint, aki elmondta: jelenleg 300 autó parkol az udvaron. Ő azt az álláspontot képviselte, hogy létesüljön egy mélygarázs a Városháza udvarán, és efölött legyen egy park. Emellett a kerületvezető szerint az is szóba került, hogy ha egyszer lesz erre forrás, akkor meg kellene építeni a Városháza új épületét, ami azonban nem azt jelenti, hogy a régit el akarták volna adni – tette hozzá.

Horváth Csaba úgy emlékezett, hogy inkább hasznosították volna a korábbi épületet: kulturális, múzeumi feladatokra használták volna, így például a budai Várban levő Budapest Galériát hozták volna ide. Horváth úgy emlékezett, hogy Erick van Egeraat tervei szerint építették volna át a Városházát, vagyis egy új épületszárny épülne és a Városháza Park tér egy átriumos belső parkká vált volna.

"Mivel nincs most a fővárosnak erre pénze, ezért komoly vitákat folytattunk, hogy mi a teendő, és arról döntöttünk, hogy egy bizonyos mértékű felújítást el kell végezni, hiszen az épületek állagmegóvása és használhatósága érdekében muszáj ezt megtenni" – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy más nem volt tervben.

Horváth Csaba hangsúlyozta, hogy ő a főpolgármesteri kabineten látta ezeket a terveket, itt találkozott a most nyilvánosságra hozott dokumentumokkal. "Ez a főváros vezetésének egy döntés-előkészítő anyaga, amely a Városháza felújításáról és választási ígéretként a Városháza Park kialakításáról szólt" – összegzett a kerületvezető, hozzátéve, hogy volt ebben konfliktus, hiszen egyesek úgy vélték, hogy egyáltalán nem szükséges garázs, "jöjjön mindenki gyalog és biciklivel".

"Nyilván többek között a protokollszempontokat is figyelembe véve, például ha külföldi vendégek érkeznek, egy olyan kompromisszumot kell találni, ami lehetővé teszi a parkolást bizonyos mennyiségben" – összegzett.

A polgármester elmondta: ha benne is volt ebben a dokumentumban a Városháza eladásának alternatívája, ő nem emlékezett erre, tehát komolyabban ez nem került szóba – idézte fel a történteket. A Városháza eladása kapcsán tehát továbbra is fennáll egy érdekes ellentmondás: miközben a Fővárosi Közgyűlés vezető tisztségviselői állításuk szerint nem tudtak arról, hogy komoly lehetőségként vagy egyáltalán felmerült volna a Városháza eladása, aközben a fővárosi vagyonkezelő vezetője pénzemberekkel tárgyalt az ingatlan eladásának részleteiről a kiszivárgott hangfelvételek szerint.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Biznisz 2021-05-14 | 13:01
A Pfizer is Hollandiát használja arra, hogy dollármilliárdos nyereségét megkímélje az adózástól

A Pfizer is Hollandiát használja arra, hogy dollármilliárdos nyereségét megkímélje az adózástól

 • Hollandia Európa, de inkább a világ egyik legfontosabb adóparadicsoma.
 • Rendszeresen jelennek meg hírek, hogy nemzetközi nagyvállalatok és techmultik, mint az Apple, a Google, a Microsoft, az Amazon holland cégek közbeiktatásával milliárd dolláros adóelkerülést folytatnak évente.
 • A kifinomultabb megoldások egyszerre használnak ír, luxemburgi és holland cégeket az adóoptimalizáláshoz.
 • Friss kutatások szerint Hollandia a világ top3 adóparadicsomjának egyike.
 • Egy holland hírportál szerint a Pfizer is Hollandiában végez adóoptimalizálást.
Biznisz 2021-05-18 | 14:51
Az ellenzék képtelen igazat mondani - járvány okozta válság ide vagy oda, a gazdaság is növekszik, és a magyarok megtakarításai is folyamatosan nőnek

Az ellenzék képtelen igazat mondani - járvány okozta válság ide vagy oda, a gazdaság is növekszik, és a magyarok megtakarításai is folyamatosan nőnek

 • Miközben nem telik el nap, hogy a baloldali ellenzék ne siránkozna azon, Magyarország teljesen tönkrement, az adatok nagyon mást mutatnak.
 • Folyamatosan nő a lakosság nettó pénzügyi vagyona, a folyószámlabetétben tartott összegek, a háztartások állampapír-, és a magyarok által birtokolt részvények mennyisége valamint a befektetési jegyek összege.
Biznisz 2022-01-12 | 15:06
A vidék elsorvasztása: Márki-Zay bezárná a szülészeteket és a sürgősségi ellátásokat

A vidék elsorvasztása: Márki-Zay bezárná a szülészeteket és a sürgősségi ellátásokat

 • Márki-Zay gyurcsányabb a Gyurcsánynál.
 • Siratja a vizitdíjat, a kórházi napidíjat.
 • Közben pedig szerinte az egészségügy gondjait csak "drasztikus privatizációval" lehetne orvosolni.
Biznisz 2023-01-08 | 16:16
Újabb rekordfizetés von der Leyennek

Újabb rekordfizetés von der Leyennek

 • 6 hónap alatt másodszor emelték a Bizottság vezetőinek, az uniós alkalmazottaknak és az EP képviselőinek fizetését.
 • Von der Leyen fizetése épphogy 36000 euró alatt van.
 • Ez nagyságrendileg 14 millió forint.
 • Az európai Parlamenti képviselők alapfizetése az emelést követően most először lépi át a 10000 eurót, azaz a közel 4 millió forintot.
 • Erre azért még jönnek pótlékok, egyebek.
Biznisz 2021-05-14 | 08:00
A járványon is egy csomót kerestek - 3,2 millió dollárt adott Soros György a Fővárosnak, ezt Budapest 500 millió forinttal egészítette ki, aztán Karácsonyék az egészet elköltötték Gyurcsány és Bajnai kormányzása alatt futtatott egészségügyi háttércégeknél

A járványon is egy csomót kerestek - 3,2 millió dollárt adott Soros György a Fővárosnak, ezt Budapest 500 millió forinttal egészítette ki, aztán Karácsonyék az egészet elköltötték Gyurcsány és Bajnai kormányzása alatt futtatott egészségügyi háttércégeknél

 • Bár a Főváros 2020-ban sem szorult volna rá, tavasszal 1,5 milliót, télen 1,7 millió dollárt "adományozott" Budapestnek a hírhedt nemzetközi spekuláns, Soros György.
 • A Fővárosnak pontosan 477,992,900 forintot utalt a Nyílt Társadalom Alapítvány tavasszal, majd a decemberi szerződés szerint 531,403,340 forint landolt Budapest számláján; az adományt a Főváros további 500 millióval egészítette ki.
 • Ahogyan az közismert, Karácsony kampányszerű teszteléssel állította volna meg a járványt, jelszava az volt, "teszteltni, tesztelni, tesztelni". A kormány kezdetektől fogva azt mondta, egyedül az oltás törheti le a járványt.