2020-as budapesti teszt-szerződések: 1,1 milliárd a Corden Kft-nek, 200 millió a Diagon Kft-nek, 120 millió a Kelen Kórház Kft-nek - mindhárom vállalkozás degeszre kereste magát tavaly

2020-as budapesti teszt-szerződések: 1,1 milliárd a Corden Kft-nek, 200 millió a Diagon Kft-nek, 120 millió a Kelen Kórház Kft-nek - mindhárom vállalkozás degeszre kereste magát tavaly
  • A BENNFENTES utánajár a 2020-as nagy teszt- és maszkmutyinak - V. rész.
  • A Főváros Soros György 1,5 millió dolláros tavaszi, és 1,7 millió dolláros téli "adományát" költötte maszkokra és tesztekre.
  • Budapest ezt az összeget további 500 millió forinttal egészítette ki.
  • A három érintett cég mind kötődik Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon korábbi miniszterelnökökhöz.
  • Hivatalos beszámolóik szerint a Corden, a Diagon és a Kelen Kórház Kft. is nagyon jó évet zárt 2020-ban.

A Fővárosnak pontosan 477,992,900 forintot utalt a Nyílt Társadalom Alapítvány tavasszal, majd a decemberi szerződés szerint újabb 531,403,340 forint landolt Budapest számláján; az adományt a Főváros további 500 millióval egészítette ki - derítette ki korábban a Magyar Nemzet.

Karácsony kampányszerű teszteléssel állította volna meg a járványt, jelszava az volt, "tesztelni, tesztelni, tesztelni". A kormány kezdetektől fogva azt mondta, egyedül az oltás törheti le a járványt. Soros György az adományozással 1 milliárd forintot biztosított Karácsony kampányolására, a budapesti költségvetés pedig további 500 millióval egészítette ki a liberális propagandamédiában cselekvésként tálalható álcselekvés-kampányt.

A másfél milliárdos forrás döntő része ugyanis Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon kormányzása alatt jól fekvő baloldali egészségügyi vállalkozásokhoz és egy egykori miniszterhez került.

Ami nem a Diagonhoz, a Cordenhez, vagy a Kelen Kórház Kft-hez került, az ment maszkvásárlásra az ismeretlen Business Rally és Rotatech Holding Kft-hez. Erről itt, itt, itt írtunk.

A tavaszi 1,5 millió dolláros adományból és fővárosi kiegészítésből a Corden International Kft.-vel 725 millió forint keretösszegben szerződött Budapest Covid-tesztek beszerzésére.

A decemberi Soros-adományt azonban már nem aprózták el, 382 millió forint összegben adtak megbízást a labordiagnosztikai vállalkozásnak, vagyis összesen 1,1 milliárdot költöttek el a Cordennél 2020-ban.

További cégek között a szocialista érában az egészségügyi megrendeléseken taroló Kern József, és az érdekeltségébe tartozó Diagon Kft-t találjuk: a második Soros-adományból 198 millió forintos értéken százezer darab antigéngyorsteszt beszerzésére szerződtek a céggel.

Az igazi nagy nyertes tehát a Corden International, a céggel kilenc szerződést kötött a főváros 1,1 milliárd forint értékben: a vállalkozás személyi állománya egy időben részleges átfedést mutatott a Kern József érdekkörébe tartozó Diagon és Medisyst Kft.-vel is. Kernt Gyurcsány Ferenc körébe tartozó üzletemberként tartják számon.

A harmadik nyertes pedig A Kelen Kórház Kft. nevű magánintézmény. Egyik ügyvezetője az a Székely Tamás, aki a második Gyurcsány-kormány és a Bajnai-kabinet egészségügyi minisztere is volt. A szerződés keretösszege százhúszmillió forint.

A szerződéskötéssel Székely Tamás cége is nagyon jól járt, 2018-ban a Kelen Kórház Kft. árbevétele nettó 378 millió forint volt, 2020-ban tehát egyetlen szerződéssel megkapta ennek harmadát.

Érdemes áttekinteni, a három érintett vállalkozás 2020-ban milyen pénzügyi évet zárt a fővárosi megrendelések után.

A Kelen Kórház Kft. a Főváros 120 milliós megrendelését követően megduplázta 2020-as árbevételét 2019-hez képest (397 millióról 832 millióra növelte), ötszörözte az üzemi eredményét (13 millióról 61 millióra), és meghatszorozta adózás utáni eredményét (8,8 millióról 53,5 millióra).

A Corden International Kft. 1,1 milliárdos fővárosi megbízása is meglátszik a vállalkozás eredményein.

A cég 2,681 milliárdról 5,6 milliárdra duplázta árbevételét, 44 millióról közel 1,4 milliárdra növelte üzemi eredményét, és 40 millió forintról 1,268 milliárd forintra növelte adózás utáni eredményét. 

A Corden International azonban igazi nagypályás egészségügyi beszállító - mármint nem a magánszférában, hanem a közbeszerzések piacán.

Azonban a közbeszerzési mintázat is azt erősíti meg, a Corden egy erősen baloldali egészségügyi vállalkozás: 2020 végén szerződtek a László Imre vezette Újbudához tartozó Szent Kristóf Szakrendelő Közhasznú Nonprofit Kft-vel, míg 2016-ban a szocialista Tóth József vezette XIII. kerület által fenntartott egészségügyi intézménnyel kötöttek közel egymilliárdos szerződést.

A Diagon Kft. 120 milliós fővárosi megrendelése és a vállalkozás egyéb tevékenységei 2020-ban az alábbi mérleget hozta össze a vállalkozásnak.

A cég "csak" 5%-kal növelte árbevételét, de 364 millióról 563 millióra növelte, azaz másfélszerezte üzemi eredményét.

Az adózás utáni eredmények is szépen alakultak 2020-ban a Diagon Kft-nél: 313 millióról 443 millióra nőtt az adózott eredmény, vagyis 25%-kal növekedett 2019-hez képest.



A Diagon Kft. is stabil szereplője a közbeszerzés-piacnak az egészségügyben. Alább a 2020-as évük.

 

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Biznisz 2021-07-31 | 09:03

Továbbra is stabil 'BBB' Magyarország államadóssági besorolása a Fitch Ratingsnél

  • Megint nem lett igaza a károgóknak.
  • Az adósságminősítő eközben több uniós tagállam adósságállományát negatívra rontotta le.
Biznisz 2021-07-03 | 20:55
Zöld fordulat: újabb egymilliárdot biztosít a kormány elektromos-autó vásárlásához

Zöld fordulat: újabb egymilliárdot biztosít a kormány elektromos-autó vásárlásához

  • Most cégek és egyéni vállalkozók pályázhatnak.
  • Akár a felét is állják a vételárnak.
Biznisz 2021-10-29 | 11:01
A baloldali vörösbáró 7 éven át kartellezett a műtrágyapiacon

A baloldali vörösbáró 7 éven át kartellezett a műtrágyapiacon

  • Ezért szabott ki Bige László "műtrágyakirály" cégére rekordbírságot a Gazdasági Versenyhivatal.
  • És ezért jelentette be a baloldali oligarcha, hogy kész a baloldal kampányát bármivel támogatni.
Biznisz 2021-05-18 | 12:34
Várakozásokon felül - a magyar gazdaság növekedése az egyik legjobb az Unióban

Várakozásokon felül - a magyar gazdaság növekedése az egyik legjobb az Unióban

  • Az első negyedév még javában a koronavírus-járvánnyal telt, de így is 1,9%-kal nőtt a magyar nemzetgazdaság.
  • Varga Mihály pénzügyminiszter szerint az első negyedév GDP-adatainak ismeretében jóval a várakozásokon felül kezdte az évet a gazdaság.
  • Magyarország a sikeres oltási programnak és a hatékony gazdaságpolitikának köszönhetően megkezdte a visszazárkózást, ezzel lépéselőnyhöz jutott az uniós tagállamok között, és a második negyedévben az előzőnél is jelentősebb, két számjegyű növekedésre számíthat - hangsúlyozta a pénzügyminiszter.
  • Gazdasági és banki elemzők is meglepetten nyilatkoztak a gazdasági növekedés mértékéről.
Biznisz 2021-07-14 | 16:19
Töretlenül fejlődik a magyar gazdaság: robosztus felszálló ágban az ipari termelés

Töretlenül fejlődik a magyar gazdaság: robosztus felszálló ágban az ipari termelés

  • Működik a kormány újraindítást támogató, az ipart segítő gazdaságpolitikája.
Biznisz 2023-01-29 | 11:17
Az Európai Bizottság direktben finanszírozza a baloldalt: korábban 6 millió eurót ítéltek meg az előzetesben ülő vádlott NGO-jának

Az Európai Bizottság direktben finanszírozza a baloldalt: korábban 6 millió eurót ítéltek meg az előzetesben ülő vádlott NGO-jának

  • Nemrégiben a brüsszeli korrupciós ügy miatt leültetett egyik fővádlott asszisztense azt vallotta: "Az NGO-k? Szükségünk van rájuk, hogy pénzt forgassanak."
  • Így működnek a baloldali "civil szervezetek".
Biznisz 2022-10-27 | 16:56
Kijev havi 500 millió dollárt vár a németektől

Kijev havi 500 millió dollárt vár a németektől

  • Ukrajna nagy összegű hozzájárulást sürget Németországtól az állam háborús finanszírozásához.
  • "Az EU egészétől havonta körülbelül kétmilliárd dollárt (2,03 milliárd euró) remélünk" - mondta Zelenszkij gazdasági tanácsadója.
Biznisz 2022-09-30 | 15:39
A Radeberger sörgyára bezár Frankfurtban

A Radeberger sörgyára bezár Frankfurtban

  • Az emelkedő alapanyagárakat, az energia- és logisztikai költségeket az áremelés sem ellensúlyozta - érvel a sörgyár vezetése.