2020-as budapesti teszt-szerződések: 1,1 milliárd a Corden Kft-nek, 200 millió a Diagon Kft-nek, 120 millió a Kelen Kórház Kft-nek - mindhárom vállalkozás degeszre kereste magát tavaly

2020-as budapesti teszt-szerződések: 1,1 milliárd a Corden Kft-nek, 200 millió a Diagon Kft-nek, 120 millió a Kelen Kórház Kft-nek - mindhárom vállalkozás degeszre kereste magát tavaly
 • A BENNFENTES utánajár a 2020-as nagy teszt- és maszkmutyinak - V. rész.
 • A Főváros Soros György 1,5 millió dolláros tavaszi, és 1,7 millió dolláros téli "adományát" költötte maszkokra és tesztekre.
 • Budapest ezt az összeget további 500 millió forinttal egészítette ki.
 • A három érintett cég mind kötődik Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon korábbi miniszterelnökökhöz.
 • Hivatalos beszámolóik szerint a Corden, a Diagon és a Kelen Kórház Kft. is nagyon jó évet zárt 2020-ban.

A Fővárosnak pontosan 477,992,900 forintot utalt a Nyílt Társadalom Alapítvány tavasszal, majd a decemberi szerződés szerint újabb 531,403,340 forint landolt Budapest számláján; az adományt a Főváros további 500 millióval egészítette ki - derítette ki korábban a Magyar Nemzet.

Karácsony kampányszerű teszteléssel állította volna meg a járványt, jelszava az volt, "tesztelni, tesztelni, tesztelni". A kormány kezdetektől fogva azt mondta, egyedül az oltás törheti le a járványt. Soros György az adományozással 1 milliárd forintot biztosított Karácsony kampányolására, a budapesti költségvetés pedig további 500 millióval egészítette ki a liberális propagandamédiában cselekvésként tálalható álcselekvés-kampányt.

A másfél milliárdos forrás döntő része ugyanis Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon kormányzása alatt jól fekvő baloldali egészségügyi vállalkozásokhoz és egy egykori miniszterhez került.

Ami nem a Diagonhoz, a Cordenhez, vagy a Kelen Kórház Kft-hez került, az ment maszkvásárlásra az ismeretlen Business Rally és Rotatech Holding Kft-hez. Erről itt, itt, itt írtunk.

A tavaszi 1,5 millió dolláros adományból és fővárosi kiegészítésből a Corden International Kft.-vel 725 millió forint keretösszegben szerződött Budapest Covid-tesztek beszerzésére.

A decemberi Soros-adományt azonban már nem aprózták el, 382 millió forint összegben adtak megbízást a labordiagnosztikai vállalkozásnak, vagyis összesen 1,1 milliárdot költöttek el a Cordennél 2020-ban.

További cégek között a szocialista érában az egészségügyi megrendeléseken taroló Kern József, és az érdekeltségébe tartozó Diagon Kft-t találjuk: a második Soros-adományból 198 millió forintos értéken százezer darab antigéngyorsteszt beszerzésére szerződtek a céggel.

Az igazi nagy nyertes tehát a Corden International, a céggel kilenc szerződést kötött a főváros 1,1 milliárd forint értékben: a vállalkozás személyi állománya egy időben részleges átfedést mutatott a Kern József érdekkörébe tartozó Diagon és Medisyst Kft.-vel is. Kernt Gyurcsány Ferenc körébe tartozó üzletemberként tartják számon.

A harmadik nyertes pedig A Kelen Kórház Kft. nevű magánintézmény. Egyik ügyvezetője az a Székely Tamás, aki a második Gyurcsány-kormány és a Bajnai-kabinet egészségügyi minisztere is volt. A szerződés keretösszege százhúszmillió forint.

A szerződéskötéssel Székely Tamás cége is nagyon jól járt, 2018-ban a Kelen Kórház Kft. árbevétele nettó 378 millió forint volt, 2020-ban tehát egyetlen szerződéssel megkapta ennek harmadát.

Érdemes áttekinteni, a három érintett vállalkozás 2020-ban milyen pénzügyi évet zárt a fővárosi megrendelések után.

A Kelen Kórház Kft. a Főváros 120 milliós megrendelését követően megduplázta 2020-as árbevételét 2019-hez képest (397 millióról 832 millióra növelte), ötszörözte az üzemi eredményét (13 millióról 61 millióra), és meghatszorozta adózás utáni eredményét (8,8 millióról 53,5 millióra).

A Corden International Kft. 1,1 milliárdos fővárosi megbízása is meglátszik a vállalkozás eredményein.

A cég 2,681 milliárdról 5,6 milliárdra duplázta árbevételét, 44 millióról közel 1,4 milliárdra növelte üzemi eredményét, és 40 millió forintról 1,268 milliárd forintra növelte adózás utáni eredményét. 

A Corden International azonban igazi nagypályás egészségügyi beszállító - mármint nem a magánszférában, hanem a közbeszerzések piacán.

Azonban a közbeszerzési mintázat is azt erősíti meg, a Corden egy erősen baloldali egészségügyi vállalkozás: 2020 végén szerződtek a László Imre vezette Újbudához tartozó Szent Kristóf Szakrendelő Közhasznú Nonprofit Kft-vel, míg 2016-ban a szocialista Tóth József vezette XIII. kerület által fenntartott egészségügyi intézménnyel kötöttek közel egymilliárdos szerződést.

A Diagon Kft. 120 milliós fővárosi megrendelése és a vállalkozás egyéb tevékenységei 2020-ban az alábbi mérleget hozta össze a vállalkozásnak.

A cég "csak" 5%-kal növelte árbevételét, de 364 millióról 563 millióra növelte, azaz másfélszerezte üzemi eredményét.

Az adózás utáni eredmények is szépen alakultak 2020-ban a Diagon Kft-nél: 313 millióról 443 millióra nőtt az adózott eredmény, vagyis 25%-kal növekedett 2019-hez képest.A Diagon Kft. is stabil szereplője a közbeszerzés-piacnak az egészségügyben. Alább a 2020-as évük.

 

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Biznisz 2021-05-14 | 05:10
A magyarországi munkanélküliség fele az euróövezet átlagának

A magyarországi munkanélküliség fele az euróövezet átlagának

 • Márciusban 4% volt idehaza a munkanélküliség.
 • Ez pontosan fele az euróövezeti átlagnak.
 • Összesen 4,6 millióan dolgoznak Magyarországon.
Biznisz 2021-06-01 | 15:11

A 8 éves Növekedési Hitelprogramban eddig 73 ezer vállalkozás jutott 6000 milliárd forintos kedvezményes hitelhez

 • A program az Magyar Nemzeti Bank becslései szerint mintegy 4,5 százalékponttal járult hozzá a gazdasági növekedéshez az elmúlt években.
 • A koronavírus okozta válság enyhítésére kifejlesztett NHP Hajrá forrásainak harmada kisvállalkozásokhoz, harmada pedig mikrovállalkozásokhoz került.
Biznisz 2021-09-19 | 10:57
Több száz bérlakást épített volna a fideszes vezetés Óbudán - az új, baloldali polgármester kiherélte a programot

Több száz bérlakást épített volna a fideszes vezetés Óbudán - az új, baloldali polgármester kiherélte a programot

 • Csak a szokásos: a baloldal hazug ígéretekkel verekszi magát hatalomra, majd a hatalomban az ellenkezőjét teszi annak, mint amit a kampányban ígérgetett.
 • Az óbudai baloldal azt ígérte a kampányban, hogy bérlakásokat épít - pont az ellenkezőjét teszik, eladnak szinte minden bérlakást.
 • Ugyanez történt Újpesten is: az ottani fideszes vezetés is előkészített egy bérlakás-építési programot, majd azt a momentumos polgármester gyakorlatilag kiherélte.
 • Óbudán azt is ígérték, megőrzik a kerület ingatlanvagyonát - ehelyett csak júliusban egy másfél milliárdos ingatlaneladási csomagról döntöttek a III. kerületben.
Biznisz 2021-07-09 | 11:19
STOP az elszabadult építőanyag-ipari áraknak: kiegészítő bányajáradékot vezet be a kormány

STOP az elszabadult építőanyag-ipari áraknak: kiegészítő bányajáradékot vezet be a kormány

 • A koronavírusra hivatkozó rendelet alapján azok a bányák, amelyek kavics, homok, agyag bányászatával, gipsz, mész és cement gyártásával foglalkoznak főtevékenységként, és nettó árbevételük meghaladta a 3 milliárd forintot, azok 90 százalékos különadóval kell, hogy számoljanak.
 • Ezt a kormány az általa tonnánként meghatározott – kavics esetében 700 forint, cement esetében 20 ezer forint – áron felüli értékesítés esetén, a különbözetre veti ki.
 • A rendelet célja a "tisztességes haszonkulcs" kialakítása.
Biznisz 2021-05-22 | 13:18

Az osztrák mezőgazdasági és turisztikai miniszter szerint a hús árának 30%-kal kellene magasabbnak lennie, és a kereskedők akciós húsár-képzését hibáztatja

 • A kereskedelem nyomást gyakorol az árakra. Ezen változtatni kell - mondta Köstinger a profil című hírmagazinnak.
Biznisz 2021-05-14 | 13:01
A Pfizer is Hollandiát használja arra, hogy dollármilliárdos nyereségét megkímélje az adózástól

A Pfizer is Hollandiát használja arra, hogy dollármilliárdos nyereségét megkímélje az adózástól

 • Hollandia Európa, de inkább a világ egyik legfontosabb adóparadicsoma.
 • Rendszeresen jelennek meg hírek, hogy nemzetközi nagyvállalatok és techmultik, mint az Apple, a Google, a Microsoft, az Amazon holland cégek közbeiktatásával milliárd dolláros adóelkerülést folytatnak évente.
 • A kifinomultabb megoldások egyszerre használnak ír, luxemburgi és holland cégeket az adóoptimalizáláshoz.
 • Friss kutatások szerint Hollandia a világ top3 adóparadicsomjának egyike.
 • Egy holland hírportál szerint a Pfizer is Hollandiában végez adóoptimalizálást.
Biznisz 2021-05-11 | 14:43
Svájci lap: Bill Gatesnek túl nagy a befolyása a WHO-ra és ő is felelős azért, hogy a harmadik világnak nem engedélyezik a koronavakcinák szabadalmainak feloldását

Svájci lap: Bill Gatesnek túl nagy a befolyása a WHO-ra és ő is felelős azért, hogy a harmadik világnak nem engedélyezik a koronavakcinák szabadalmainak feloldását

 • Mint a WHO egy fő finanszírozóját, Bill Gatest, a Microsoft alapítóját számtalan kritika éri, hogy nagylelkű hozzájárulásait csak a saját hírnevének építése érdekében fizeti, nem pedig azért, hogy hosszú távon eredményeket érhessen el a WHO a harmadik világ közegészségügyének fejlesztésében.
 • Néhány, a WHO-ban dolgozó közegészségügyi tisztviselő nem ért egyet Gates prioritásaival, de a támogatás elvesztésétől való félelem miatt nem szívesen kritizálják őt. Ez az öncenzúra olyannyira elterjedt, hogy a New York Times szerint "Chill Bill"-nek nevezték el.
 • A New York Times szerint a WHO erősebb vezető szerepet akart vállalni a COVAX-ban, de a Gates Alapítvány kiszorította az egészségügyi nemzetközi szervezetet.
 • Bill Gates vitatott szerepe nem csupán a WHO finanszírozásában, hanem a vakcinák szabadalmai körül is fennál: mint ismert, a harmadik világ a vakcinák szabadalmainak feloldását kéri a tömeges vakcináció érdekében, ám ezt a nyugati nagyhatalmak, a nyugati gyógyszergyártók, az Európai Bizottság, valamint Bill Gates sem támogatja.
 • Egyes szakértők szerint a magánprofit-szerzés és a közegészségügy érdekei állnak egymással szemben, és a magánprofit győzelemre áll.
 • Lawrence Gostin, a WHO egyik igazgatója azt mondta, Bill Gates alapítványainak vezetői a támogatásokért cserébe a WHO-t az alapítványok vezetői által irányított feladatok elvégzésére kötelezik.