Soros pénzét kaszálták a járványon, I. rész - ismeretlen parfümösök, autó- és bútorkereskedéssel foglalkozó, adóhátralékkal rendelkező vállalkozók cége szakított a Főváros 2020-as maszkbeszerzésén

Soros pénzét kaszálták a járványon, I. rész - ismeretlen parfümösök, autó- és bútorkereskedéssel foglalkozó, adóhátralékkal rendelkező vállalkozók cége szakított a Főváros 2020-as maszkbeszerzésén
 • A BENNFENTES utánajárt, kik szállítottak maszkokat és teszteket a koronavírus-járvány alatt a Fővárosnak.
 • Többek között ismeretlen, parfüm-, és bútorértékesítéssel foglalkozó vállalkozók korábban üzleti tevékenységet nem végző cégére bukkantunk, amely hatalmas megrendelést kapott a Karácsony vezette Budapesttől.
 • Olyannyira, hogy a Főváros 211 milliós rendelését követően az addig alvó Rotatech Holding Kft. szárnyalni kezdett, és áruházakban terjeszkedve árulta a maszkokat.
 • A gáláns pénzszórást Soros György 3,5 millió dolláros adománya, és a Fővárosi Önkormányzat 500 millió forintos önrésze fedezte.
 • A Fővárosi maszk- és tesztmutyit ismertető cikkorozat I. része.

A Pesti úti blamát feledendő, ahol nagyon súlyos állapotú, elhanyagolt és kiszáradt idősek haltak meg a járvány első hullámában, a Főpolgármester gyorsan maszk- és tesztek beszerzésbe fogott. Az alapvetően helyes célt azonban felettébb gyanús, teljesen ismeretlen, vagy egyértelműen a baloldali pártpolitika holdudvarában lévő cégekkel teljesítették. A BENNFENTES cikksorozatban foglalja össze, mit tudhatunk a beszerzésekről.

A Főváros az alábbi időpontban és összeggel kötött szerződést a Rotatech Holding Kft-vel maszkbeszerzésre:

 • 2020. 03. 30. Rotatech Holding Kft. – 211 750 000 forint – 250 ezer FFP2 maszk

Nézzük meg a nyertes Rotatech Holding Kft. hátterét!

A 211 milliós szakítás - az ismeretlen Rotatech Holding Kft. korábban gazdasági tevékenységet nem végzett, árbevétele, alkalmazottja nem volt

Furcsa módon választotta ki a Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzat azokat a cégeket, amelyekkel a járvány idején maszkbeszerzésre és tesztelésre szerződött: honlap és elérhetőség nélküli vállalkozást talán Fortuna közbenjárásával találták meg, amely jutányos, több mint 200 millió forintért leszállíthatta a 250 000 darab FFP2-maszkokat. Azonban ha kicsit a Rotatech Holding Kft. mögé nézünk, még további érdekességeket lelhetünk.

2020 első hónapjaiban Magyarországot, így Budapestet is utolérte a koronavírus-járvány. A Fővárosi Önkormányzat látszólag gyorsan próbált cselekedni. A veszélyhelyzet miatt a kormány a járvány elleni hatékony és hathatós fellépés érdekében a védekezésben részt vevő szerveknek biztosította, hogy eltérhessenek a normál közbeszerzési szabályoktól. Ezzel a lehetőséggel Karácsony Gergely élt és gyorsan vissza is élt: kihasználva a helyzetet olyan, általuk kiválasztott cégekkel kötött szerződéseket a  Fővárosi Önkormányzat nevében, amelyek egyébként a szerződések teljesítésére alkalmatlanok voltak. Mindeközben a szivárványkoalícióként összefogott baloldal hangosan kritizálta a kormány által bevezetett különleges jogrendet.

Az önkormányzat egy internetes oldal közérdekű adatkérésére adott válaszában azt állította, hogy korábban megpróbáltak ugyan közvetlenül Kínából beszerezni maszkokat, de a kínai cégek visszaléptek, még árajánlatot sem adtak nekik. Bár ez más önkormányzatoknak sikerült, a Fővárosnak valamiért nem. Ezért külső cégeket kellett bevonni, akik beszerezték a védőeszközöket. De hogyan választották ki ezeket a cégeket?

A Főváros korábban azt nyilatkozta, hogy telefonos és internetes felméréssel keresték meg a vállalkozásokat árajánlat-tételre.

Így akadtak a Rotatech Holding Kft-re is. Szembetűnő azonban, hogy a szerződéskötés idején a Rotatech Holding Kft. még a nagy nyilvánosság és az internet számára is teljesen ismeretlen cég volt, gazdasági tevékenységet nem végzett, árbevétele, alkalmazottja nem volt, székhelyét cégtábla nem jelölte, továbbá ekkor még interneten keresztül sem volt elérhető: nem volt holnapja és Facebook-oldala sem.

Autó, bútor és parfümkereskedők

A cég ügyvezetői és tulajdonosai Török Zsolt, illetve Zhou Weihui nevű személyek. Török Zsolt a For&Go Bt. képviselője és beltagja, amelynek tevékenysége személygépjármű-kereskedelem, míg kínai üzlettársa illatszer-kereskedelemmel foglalkozik (Scudy Kft.). A Főváros azonban valahogy mégis fellelte a Rotatech Holding Kft-t és 2020. március 27-én 211 750 000 forint értékben megbízta 250 000 FFP2 típusú maszk beszerzésével.

De nemcsak az elgondolkodtató, hogy a Főváros hogyan talált rá egy ismeretlen cégre a semmiből egy több mint 200 milliós beszerzéséhez, hanem az is, hogy egy 2019-ben még semmilyen likvid eszközzel nem rendelkező cég hogyan tudott beszerezni 250.000 db FFP2 maszkot, úgy, hogy az önkormányzat nem fizetett előleget. 

A céget – rejtélyes háttere ellenére - egy helyen azonban mégis megtalálhatták: a Facebookon ugyanis korábban a pápai kórháznak maszk vásárlás céljából gyűjtöttek adományt a Pápai Társadalmi Összefogás nevű csoportban. A gyűjtés kezdeményezője elvileg - a cégnyilvántartás adatai szerint osztrák lakcímmel rendelkező - Török Zsolt volt, azonban a szervezést láthatóan Török üzlettársa, a bútorkereskedelemmel foglalkozó - szintén pápai - Erdősi Csaba intézte, akinek Török Zsolt a Camelot Holding Kft-ben cégtársa.

Ez a cég egyébként egy 2020. április 30-ai adóslista szerint Pápa önkormányzatának több mint 5 millió forint helyi adóval tartozott. A cégnyilvántartás adatai szerint a céggel szemben jelenleg is folyamatban van egy végrehajtási eljárás, amelyet a Pápai Önkormányzat kezdeményezett 2019 októberében. Emellett a Rotatech Holding Kft. ügyvezetője feltehetőleg megegyezik azzal a pápai Török Zsolttal, aki a korábban felszámolt Retz Bútor Kft., illetve a bútoráruházakat korábban üzemeltető Poltrend Kft. alapítója is, ez utóbbi céget Török Zsolt még annak felszámolása előtt "átpasszolta" egy hongkongi személynek. 

Egy hamis fuvarlevél és az, hogy csak a fővárosi maszk-szerződés után vették fel a cég tevékenységi körébe a gyógyászati termék kiskereskedelmét, azt erősíti meg, hogy a Rotatech Holding köre először csak blöffölt azzal, hogy maszkokat tud beszerezni

A nagy jótékonykodás során Török Zsolt üzlettársa, Erdősi Csaba Facebook-oldalán 2020. március 24-én közzétett egy fotót, amellyel azt kívánta igazolni, hogy az állampolgári támogatások jó helyre kerültek, mert megérkezett a pápai kórháznak szánt maszk-szállítmány.

Azonban ezt a fuvarlevél-számot (7033475912) a DHL oldalán lekérdezve egy 2020. szeptemberi USA-Svájc közötti fuvar adatai láthatóak.


Csak a Főváros megrendelése kellett, nyomban felvirágzott a cég


A Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzat 211 750 000 Ft ellenértékű megrendelését követően a Rotatech Holding Kft. azonban valóban szárnyalni kezdett.

A Fővárossal kötött szerződést követően létrehozták a Maszk Pont nevű kereskedelmi láncot, amely 2020 végére már 45 kereskedelmi egységet működtetett országosan a TESCO-áruházakban, és folyamatosan terjeszkedtek.

Emlékezzünk, ez az a cég, amelynek a szerződéskötés idején árbevétele, alkalmazottja nem volt, székhelyét cégtábla nem jelölte, továbbá ekkor még interneten keresztül sem volt elérhető: nem volt holnapja és Facebook-oldala sem. Az oldal névjegye egyébként nem utal a hálózatot működtető Rotatech Holding Kft-re, az csak az árusító pultjain jelenik meg. Azonban honlapja továbbra sincs a cégnek, telefonszám a Facebook-oldalon nem lelhető fel, jelenleg is kizárólag e-mail-en lehet kapcsolatot tartani velük.
 
Hogy fordulhatott elő, hogy egy üres, árbevétel, és alkalmazottak nélkül dolgozó cég a Karácsony-féle beszerzést követően hirtelen olyan szárnyalásba kezdett, hogy számtalan árúsítóhelyet tudott nyitni?

A megfejtés az árképzésben kereshető.

A BENNFENTES által megszerzett szerződés szerint a Rotatech Holding Kft. nagyon jó áron szállította le a Fővárosnak a 250 000 darab FFP2-maszkot, mégpedig darabonként 847 Ft + ÁFA, azaz összesen 1070 forintos darabáron.

Az adásvételi szerződés aláíró felei.

 


A szerződés tárgya és a vételár.

A szerződés ellenjegyzői.

Érdekesség, hogy Karácsony Gergely Főpolgármester nem adta a nevét a szerződéshez, az aláírást rábízta Kiss Ambrus helyettesére.

A Rotatech Holding Kft. által vállalt szállítási ár FFP2 maszkonként: 847 Ft + ÁFA, azaz összesen 1070 Ft / db.

2021 május végén a kiskereskedelmi piacon bruttó 58 és 108 forint közötti áron is vásárolhatunk egyetlen darab FFP2-maszkot. Vagyis a Főváros a jelenlegi árakhoz képest közel hússzszoros áron vásárolt be FFP2 maszkból 2020 márciusában.

Még ha el is fogadjuk az érvelést, hogy akkoriban minden védőfelszerelés beszerzési ára az egekben volt, egy 250 000 darabos megrendelésnél nehezen elképzelehető, hogy nem volt mennyiségi kedvezmény, vagy a kedvezmény ellenére is húszszoros áron szállított a Rotatech Holding Kft.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Biznisz 2021-06-28 | 16:22
Matolcsy: az EURÓ csapda

Matolcsy: az EURÓ csapda

 • Óva int az elhamarkodott Euró-bevezetéstől a Magyar Nemzeti Jegybank elnöke.
 • Mint írja, "Az eurózóna tagországainak többségére igaz, hogy az euró bevezetése előtti 20 évük lényegesen sikeresebb volt, mint az euróval töltött első két évtized."
Biznisz 2021-05-10 | 21:00
Hatalmas biznisz: tavaly még veszteséges volt, idén az első negyedévben 406 milliárd forintos nyereséget jelentett a BioNTech

Hatalmas biznisz: tavaly még veszteséges volt, idén az első negyedévben 406 milliárd forintos nyereséget jelentett a BioNTech

 • 2020 első negyedévében 53,4 millió eurós- 19,491 milliárd forintos - veszteséget jelentett a a BioNTech német biotechnológiai kutatóvállalat, amely kifejlesztette a Pfizer koronavírus elleni vakcináját.
 • 2021 első negyedévében az adózott nyeresége már 406 milliárd forintra rúg a vállalatnak.
 • Ez az összeg hamarosan jelentősen tovább fog emelkedni, ugyanis csak az Európai Bizottság 1,8 milliárd Pfizer-vakcinát rendelt a 2022-2023-as évre, darabonként 20,5 eurós áron.
 • Az 1,8 milliárd adag ára forintva átszámolva 13,000 milliárd forint.
 • Érdekesség, hogy 2019 végén és 2020 júniusáig a Pfizer 12,5 euróért szállított egyetlen adagot Európába, ezt az árat emelték nemrégiben 20,5 euróra.
Biznisz 2021-05-17 | 15:46
Brüsszelnek aztán van gusztusa - az EU fejeseinek döntése szerint lisztkukacot kellene ennünk, nem marhahúst

Brüsszelnek aztán van gusztusa - az EU fejeseinek döntése szerint lisztkukacot kellene ennünk, nem marhahúst

 • Rövidesen a boltok polcaira kerülhetnek a rovarokból vagy ezek felhasználásával készült élelmiszerek, mert a tagállamok többsége úgy döntött, élelmiszerként is forgalomba hozható a lisztbogár lárvája az Európai Unióban.
 • Magyarország nem támogatta a döntést.
 • A lisztkukac az első élelmiszerként elismert rovarfaj az EU-ban, de rövidesen bővülhet a lista.
 • Az állati élelmezésben régóta szerepelnek az állati fehérjék.
 • A mostani döntéssel azt a falat törték át, hogy közvetlenül a tányérainkra kerülhet-e a lisztkukac.
 • Brüsszel szerint igen, mi több, ez a jövő útja.
Biznisz 2021-07-09 | 11:19
STOP az elszabadult építőanyag-ipari áraknak: kiegészítő bányajáradékot vezet be a kormány

STOP az elszabadult építőanyag-ipari áraknak: kiegészítő bányajáradékot vezet be a kormány

 • A koronavírusra hivatkozó rendelet alapján azok a bányák, amelyek kavics, homok, agyag bányászatával, gipsz, mész és cement gyártásával foglalkoznak főtevékenységként, és nettó árbevételük meghaladta a 3 milliárd forintot, azok 90 százalékos különadóval kell, hogy számoljanak.
 • Ezt a kormány az általa tonnánként meghatározott – kavics esetében 700 forint, cement esetében 20 ezer forint – áron felüli értékesítés esetén, a különbözetre veti ki.
 • A rendelet célja a "tisztességes haszonkulcs" kialakítása.
Biznisz 2021-05-11 | 23:04
További jelentős adócsökkentéseket jelentett be a kormány, két szektor különadója is megszűnik

További jelentős adócsökkentéseket jelentett be a kormány, két szektor különadója is megszűnik

 • Két százalékponttal csökkenti jövőre a kormány a munkabér adóterheit.
 • Könnyebb és olcsóbb lesz az átalányadózás.
 • Megszűnik a kockázatitőke-alapkezelők és a tőzsdék különadója.
 • Kedvezőbbé válik az energiaellátók társasági adózása is.
 • Mindezeken túl 15%-ra csökken a kriptodevizákból származó jövedelmek adóterhe.
Biznisz 2021-09-06 | 14:30
Az újraindítás működik: a világ legjobban teljesítő devizája volt a Forint augusztusban

Az újraindítás működik: a világ legjobban teljesítő devizája volt a Forint augusztusban

 • Közel 2%-ot erősödött a dollárral szemben, ez a világ egyetlen devizájánk sem sikerült augusztusban.
Bel 2021-05-15 | 09:15

Papírforma: az utóbbi napok vesszőfutása után is ragaszkodik ahhoz Karácsony, hogy miniszterelnök legyen

 • Több hónapos szenvelgést zárt le maga az érintett: Karácsony hivatalosan is bejelentette, hogy elindul a miniszterelnök-jelöltségért.
Biznisz 2021-05-15 | 16:00
Gyurcsányné leplezetlenül elárulta terveit: TB-befizetéseink egy részét magánszolgáltatókhoz irányítaná

Gyurcsányné leplezetlenül elárulta terveit: TB-befizetéseink egy részét magánszolgáltatókhoz irányítaná

 • Gyurcsány Ferenc egykori miniszterelnök által kitaposott ösvényen halad felesége, Gyurcsányné Dobrev Klára is, ez pedig semmi mást jelent, mint az állami egészségügy piacosítását.
 • Gyurcsányné szombaton egy Facebook-videóban az alábbiakat nyilatkozta: "a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltjeként, az új köztársasági kormány nevében azt vállalom, hogy miután feláll az új kormány, lehetővé fogjuk tenni, hogy a biztosítási befizetéseink egy részét magánegészségügyi szolgáltatónál is felhasználhassuk."
 • Férje ugyanezt tervezte kormányon, de terve elbukott.
 • Az állami forrásokból finanszírozott magánegészségügy az egyik legtutibb biznisz: a kockázatot a közös társadalom-biztosítás, az állami TB-kassza vállalja, a hasznot pedig a magánegészségügy szedi.
 • A szocialisták ezzel a módszerrel hoztak helyzetbe és tőkésítettek fel kiváltságos egészségügyi szolgáltatókat, például a CT- és MRI-, azaz a képdiagnosztikai piacot uraló Affidea-csoportot.
 • Gyurcsányné visszatérésével visszatérne az a korszak is, amikor állami pénzből magánszolgáltatók tettek zsebre hatalmas profitot.