Soros pénzét kaszálták a járványon, I. rész - ismeretlen parfümösök, autó- és bútorkereskedéssel foglalkozó, adóhátralékkal rendelkező vállalkozók cége szakított a Főváros 2020-as maszkbeszerzésén

Soros pénzét kaszálták a járványon, I. rész - ismeretlen parfümösök, autó- és bútorkereskedéssel foglalkozó, adóhátralékkal rendelkező vállalkozók cége szakított a Főváros 2020-as maszkbeszerzésén
  • A BENNFENTES utánajárt, kik szállítottak maszkokat és teszteket a koronavírus-járvány alatt a Fővárosnak.
  • Többek között ismeretlen, parfüm-, és bútorértékesítéssel foglalkozó vállalkozók korábban üzleti tevékenységet nem végző cégére bukkantunk, amely hatalmas megrendelést kapott a Karácsony vezette Budapesttől.
  • Olyannyira, hogy a Főváros 211 milliós rendelését követően az addig alvó Rotatech Holding Kft. szárnyalni kezdett, és áruházakban terjeszkedve árulta a maszkokat.
  • A gáláns pénzszórást Soros György 3,5 millió dolláros adománya, és a Fővárosi Önkormányzat 500 millió forintos önrésze fedezte.
  • A Fővárosi maszk- és tesztmutyit ismertető cikkorozat I. része.

A Pesti úti blamát feledendő, ahol nagyon súlyos állapotú, elhanyagolt és kiszáradt idősek haltak meg a járvány első hullámában, a Főpolgármester gyorsan maszk- és tesztek beszerzésbe fogott. Az alapvetően helyes célt azonban felettébb gyanús, teljesen ismeretlen, vagy egyértelműen a baloldali pártpolitika holdudvarában lévő cégekkel teljesítették. A BENNFENTES cikksorozatban foglalja össze, mit tudhatunk a beszerzésekről.

A Főváros az alábbi időpontban és összeggel kötött szerződést a Rotatech Holding Kft-vel maszkbeszerzésre:

  • 2020. 03. 30. Rotatech Holding Kft. – 211 750 000 forint – 250 ezer FFP2 maszk

Nézzük meg a nyertes Rotatech Holding Kft. hátterét!

A 211 milliós szakítás - az ismeretlen Rotatech Holding Kft. korábban gazdasági tevékenységet nem végzett, árbevétele, alkalmazottja nem volt

Furcsa módon választotta ki a Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzat azokat a cégeket, amelyekkel a járvány idején maszkbeszerzésre és tesztelésre szerződött: honlap és elérhetőség nélküli vállalkozást talán Fortuna közbenjárásával találták meg, amely jutányos, több mint 200 millió forintért leszállíthatta a 250 000 darab FFP2-maszkokat. Azonban ha kicsit a Rotatech Holding Kft. mögé nézünk, még további érdekességeket lelhetünk.

2020 első hónapjaiban Magyarországot, így Budapestet is utolérte a koronavírus-járvány. A Fővárosi Önkormányzat látszólag gyorsan próbált cselekedni. A veszélyhelyzet miatt a kormány a járvány elleni hatékony és hathatós fellépés érdekében a védekezésben részt vevő szerveknek biztosította, hogy eltérhessenek a normál közbeszerzési szabályoktól. Ezzel a lehetőséggel Karácsony Gergely élt és gyorsan vissza is élt: kihasználva a helyzetet olyan, általuk kiválasztott cégekkel kötött szerződéseket a  Fővárosi Önkormányzat nevében, amelyek egyébként a szerződések teljesítésére alkalmatlanok voltak. Mindeközben a szivárványkoalícióként összefogott baloldal hangosan kritizálta a kormány által bevezetett különleges jogrendet.

Az önkormányzat egy internetes oldal közérdekű adatkérésére adott válaszában azt állította, hogy korábban megpróbáltak ugyan közvetlenül Kínából beszerezni maszkokat, de a kínai cégek visszaléptek, még árajánlatot sem adtak nekik. Bár ez más önkormányzatoknak sikerült, a Fővárosnak valamiért nem. Ezért külső cégeket kellett bevonni, akik beszerezték a védőeszközöket. De hogyan választották ki ezeket a cégeket?

A Főváros korábban azt nyilatkozta, hogy telefonos és internetes felméréssel keresték meg a vállalkozásokat árajánlat-tételre.

Így akadtak a Rotatech Holding Kft-re is. Szembetűnő azonban, hogy a szerződéskötés idején a Rotatech Holding Kft. még a nagy nyilvánosság és az internet számára is teljesen ismeretlen cég volt, gazdasági tevékenységet nem végzett, árbevétele, alkalmazottja nem volt, székhelyét cégtábla nem jelölte, továbbá ekkor még interneten keresztül sem volt elérhető: nem volt holnapja és Facebook-oldala sem.

Autó, bútor és parfümkereskedők

A cég ügyvezetői és tulajdonosai Török Zsolt, illetve Zhou Weihui nevű személyek. Török Zsolt a For&Go Bt. képviselője és beltagja, amelynek tevékenysége személygépjármű-kereskedelem, míg kínai üzlettársa illatszer-kereskedelemmel foglalkozik (Scudy Kft.). A Főváros azonban valahogy mégis fellelte a Rotatech Holding Kft-t és 2020. március 27-én 211 750 000 forint értékben megbízta 250 000 FFP2 típusú maszk beszerzésével.

De nemcsak az elgondolkodtató, hogy a Főváros hogyan talált rá egy ismeretlen cégre a semmiből egy több mint 200 milliós beszerzéséhez, hanem az is, hogy egy 2019-ben még semmilyen likvid eszközzel nem rendelkező cég hogyan tudott beszerezni 250.000 db FFP2 maszkot, úgy, hogy az önkormányzat nem fizetett előleget. 

A céget – rejtélyes háttere ellenére - egy helyen azonban mégis megtalálhatták: a Facebookon ugyanis korábban a pápai kórháznak maszk vásárlás céljából gyűjtöttek adományt a Pápai Társadalmi Összefogás nevű csoportban. A gyűjtés kezdeményezője elvileg - a cégnyilvántartás adatai szerint osztrák lakcímmel rendelkező - Török Zsolt volt, azonban a szervezést láthatóan Török üzlettársa, a bútorkereskedelemmel foglalkozó - szintén pápai - Erdősi Csaba intézte, akinek Török Zsolt a Camelot Holding Kft-ben cégtársa.

Ez a cég egyébként egy 2020. április 30-ai adóslista szerint Pápa önkormányzatának több mint 5 millió forint helyi adóval tartozott. A cégnyilvántartás adatai szerint a céggel szemben jelenleg is folyamatban van egy végrehajtási eljárás, amelyet a Pápai Önkormányzat kezdeményezett 2019 októberében. Emellett a Rotatech Holding Kft. ügyvezetője feltehetőleg megegyezik azzal a pápai Török Zsolttal, aki a korábban felszámolt Retz Bútor Kft., illetve a bútoráruházakat korábban üzemeltető Poltrend Kft. alapítója is, ez utóbbi céget Török Zsolt még annak felszámolása előtt "átpasszolta" egy hongkongi személynek. 

Egy hamis fuvarlevél és az, hogy csak a fővárosi maszk-szerződés után vették fel a cég tevékenységi körébe a gyógyászati termék kiskereskedelmét, azt erősíti meg, hogy a Rotatech Holding köre először csak blöffölt azzal, hogy maszkokat tud beszerezni

A nagy jótékonykodás során Török Zsolt üzlettársa, Erdősi Csaba Facebook-oldalán 2020. március 24-én közzétett egy fotót, amellyel azt kívánta igazolni, hogy az állampolgári támogatások jó helyre kerültek, mert megérkezett a pápai kórháznak szánt maszk-szállítmány.

Azonban ezt a fuvarlevél-számot (7033475912) a DHL oldalán lekérdezve egy 2020. szeptemberi USA-Svájc közötti fuvar adatai láthatóak.


Csak a Főváros megrendelése kellett, nyomban felvirágzott a cég


A Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzat 211 750 000 Ft ellenértékű megrendelését követően a Rotatech Holding Kft. azonban valóban szárnyalni kezdett.

A Fővárossal kötött szerződést követően létrehozták a Maszk Pont nevű kereskedelmi láncot, amely 2020 végére már 45 kereskedelmi egységet működtetett országosan a TESCO-áruházakban, és folyamatosan terjeszkedtek.

Emlékezzünk, ez az a cég, amelynek a szerződéskötés idején árbevétele, alkalmazottja nem volt, székhelyét cégtábla nem jelölte, továbbá ekkor még interneten keresztül sem volt elérhető: nem volt holnapja és Facebook-oldala sem. Az oldal névjegye egyébként nem utal a hálózatot működtető Rotatech Holding Kft-re, az csak az árusító pultjain jelenik meg. Azonban honlapja továbbra sincs a cégnek, telefonszám a Facebook-oldalon nem lelhető fel, jelenleg is kizárólag e-mail-en lehet kapcsolatot tartani velük.
 
Hogy fordulhatott elő, hogy egy üres, árbevétel, és alkalmazottak nélkül dolgozó cég a Karácsony-féle beszerzést követően hirtelen olyan szárnyalásba kezdett, hogy számtalan árúsítóhelyet tudott nyitni?

A megfejtés az árképzésben kereshető.

A BENNFENTES által megszerzett szerződés szerint a Rotatech Holding Kft. nagyon jó áron szállította le a Fővárosnak a 250 000 darab FFP2-maszkot, mégpedig darabonként 847 Ft + ÁFA, azaz összesen 1070 forintos darabáron.

Az adásvételi szerződés aláíró felei.

 


A szerződés tárgya és a vételár.

A szerződés ellenjegyzői.

Érdekesség, hogy Karácsony Gergely Főpolgármester nem adta a nevét a szerződéshez, az aláírást rábízta Kiss Ambrus helyettesére.

A Rotatech Holding Kft. által vállalt szállítási ár FFP2 maszkonként: 847 Ft + ÁFA, azaz összesen 1070 Ft / db.

2021 május végén a kiskereskedelmi piacon bruttó 58 és 108 forint közötti áron is vásárolhatunk egyetlen darab FFP2-maszkot. Vagyis a Főváros a jelenlegi árakhoz képest közel hússzszoros áron vásárolt be FFP2 maszkból 2020 márciusában.

Még ha el is fogadjuk az érvelést, hogy akkoriban minden védőfelszerelés beszerzési ára az egekben volt, egy 250 000 darabos megrendelésnél nehezen elképzelehető, hogy nem volt mennyiségi kedvezmény, vagy a kedvezmény ellenére is húszszoros áron szállított a Rotatech Holding Kft.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Biznisz 2021-09-19 | 10:57
Több száz bérlakást épített volna a fideszes vezetés Óbudán - az új, baloldali polgármester kiherélte a programot

Több száz bérlakást épített volna a fideszes vezetés Óbudán - az új, baloldali polgármester kiherélte a programot

  • Csak a szokásos: a baloldal hazug ígéretekkel verekszi magát hatalomra, majd a hatalomban az ellenkezőjét teszi annak, mint amit a kampányban ígérgetett.
  • Az óbudai baloldal azt ígérte a kampányban, hogy bérlakásokat épít - pont az ellenkezőjét teszik, eladnak szinte minden bérlakást.
  • Ugyanez történt Újpesten is: az ottani fideszes vezetés is előkészített egy bérlakás-építési programot, majd azt a momentumos polgármester gyakorlatilag kiherélte.
  • Óbudán azt is ígérték, megőrzik a kerület ingatlanvagyonát - ehelyett csak júliusban egy másfél milliárdos ingatlaneladási csomagról döntöttek a III. kerületben.
Biznisz 2021-06-01 | 10:18
2020-as budapesti teszt-szerződések: 1,1 milliárd a Corden Kft-nek, 200 millió a Diagon Kft-nek, 120 millió a Kelen Kórház Kft-nek - mindhárom vállalkozás degeszre kereste magát tavaly

2020-as budapesti teszt-szerződések: 1,1 milliárd a Corden Kft-nek, 200 millió a Diagon Kft-nek, 120 millió a Kelen Kórház Kft-nek - mindhárom vállalkozás degeszre kereste magát tavaly

  • A BENNFENTES utánajár a 2020-as nagy teszt- és maszkmutyinak - V. rész.
  • A Főváros Soros György 1,5 millió dolláros tavaszi, és 1,7 millió dolláros téli "adományát" költötte maszkokra és tesztekre.
  • Budapest ezt az összeget további 500 millió forinttal egészítette ki.
  • A három érintett cég mind kötődik Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon korábbi miniszterelnökökhöz.
  • Hivatalos beszámolóik szerint a Corden, a Diagon és a Kelen Kórház Kft. is nagyon jó évet zárt 2020-ban.
Biznisz 2021-06-30 | 13:53
Továbbra is a farok csóválja: a nagyvállalatok lobbizása tesz keresztbe az EU céljainak

Továbbra is a farok csóválja: a nagyvállalatok lobbizása tesz keresztbe az EU céljainak

  • Csúszik a fenntartható fejlődést és az emberi jogok tiszteletét és a környezetvédelmet kikényszerítő EU-s szabályozás Európában.
  • Az ok prózai: a nagyvállalatok lobbistái minden olyan új jogszabály ellen harcolnak, amely a vállalatokat felelősségre vonná az emberi jogok megsértéséért és a környezetpusztításért.
  • Közben egy ellenlobbi azért dolgozik, hogy az uniós köztisztviselők olyan szakpolitikai lehetőségeket dolgozzanak ki, amelyek pontosan az ellenkező hatást érnék el: új jogi kiváltságokat biztosítanának a nagyvállalatoknak.
  • Ahogy az osztrák munkakamara megjegyezte: "Míg a Bizottság sokáig figyelmen kívül hagyta a munkavállalók kéréseit, hogy hozzanak létre szociális minimumszabályokat az EU számára... addig a befektetők védelmének hiányára vonatkozó panaszok ezzel szemben azonnal arra késztették a Bizottságot, hogy konzultációt indítson a kérdésben."
Biznisz 2022-01-14 | 16:03
Márki-Zay külügyes jobbkeze ügyvezető-résztulajdonosa egy veszprémi magánklinikának

Márki-Zay külügyes jobbkeze ügyvezető-résztulajdonosa egy veszprémi magánklinikának

  • Kész Zoltán jelenleg is a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagja.
  • Ő az, aki nemzetközi kapcsolatrendszerével Márki-Zay útjait egyengeti az Egyesült Államokban, Nyugat- és Közép-Európában.
  • Kész sokat tartózkodik az Egyesült Államokban, évtizedes kapcsolatai vannak az óceánon túl: angoltanárként kezdte, később részt vett a veszprémi American Corner megalapításában.
  • Aztán a közélet felé fordult, amerikai mintára libertariánius és szélsőségesen piacpárti elveket vall.
  • Talán emiatt is vonzódik Márki-Zay ennyire ahhoz, hogy az egészségügy üzlet és a radikális privatizáció a megoldás.
  • Különös, de eddig Márki-Zay azt szajkózta, a Fidesz épített ki magának magánegészségügyi ellátást, de megint bebizonyosodot, hogy az ordibál a legjobban, akinek vaj van a fején.
  • Bizalmasa, elnökségi tagtársa, Kész Zoltán ugyanis ügyvezető-résztulajdonos a családi cégén keresztül a veszprémi Szófia Klinikában, felelsége szakrendelést is nyújt az intézményben.
  • A magánklinikának jól megy, a kormány döntése értelmében nemrégiben nyertek el egy közel 30 milliós, kedvezményes EU-s hitelt eszközfejlesztésre.
Biznisz 2022-10-18 | 16:03
A bostoni egyetemen az egereken 80%-ban halált okozó koronavírus-mutációt fejlesztettek

A bostoni egyetemen az egereken 80%-ban halált okozó koronavírus-mutációt fejlesztettek

  • Az Omicron-variáns tüskefehérjét illesztették össze az eredeti, wuhani vírustörzzsel.
Biznisz 2021-09-19 | 11:06
Vizsgálat indult Ursula von der Leyen ellen, mert megtagadja a Bizottság, hogy kiadják a Pfizer vezérigazgatójával történő SMS-váltásait

Vizsgálat indult Ursula von der Leyen ellen, mert megtagadja a Bizottság, hogy kiadják a Pfizer vezérigazgatójával történő SMS-váltásait

  • Az európai ombudsman felszólította Ursula von der Leyen bizottsági elnököt, adjon magyarázatot arra, hogyan veszítette el a Pfizer vezérigazgatójával a vakcinák beszerzéséről folytatott tárgyalások során váltott szöveges üzeneteit.
  • A titkolózás érthető, a brüsszeli elit a vakcinaszerződésekkel egy több ezer milliárd forintos üzletet hozott tető alá.