Soros pénzét kaszálták a járványon, I. rész - ismeretlen parfümösök, autó- és bútorkereskedéssel foglalkozó, adóhátralékkal rendelkező vállalkozók cége szakított a Főváros 2020-as maszkbeszerzésén

Soros pénzét kaszálták a járványon, I. rész - ismeretlen parfümösök, autó- és bútorkereskedéssel foglalkozó, adóhátralékkal rendelkező vállalkozók cége szakított a Főváros 2020-as maszkbeszerzésén
 • A BENNFENTES utánajárt, kik szállítottak maszkokat és teszteket a koronavírus-járvány alatt a Fővárosnak.
 • Többek között ismeretlen, parfüm-, és bútorértékesítéssel foglalkozó vállalkozók korábban üzleti tevékenységet nem végző cégére bukkantunk, amely hatalmas megrendelést kapott a Karácsony vezette Budapesttől.
 • Olyannyira, hogy a Főváros 211 milliós rendelését követően az addig alvó Rotatech Holding Kft. szárnyalni kezdett, és áruházakban terjeszkedve árulta a maszkokat.
 • A gáláns pénzszórást Soros György 3,5 millió dolláros adománya, és a Fővárosi Önkormányzat 500 millió forintos önrésze fedezte.
 • A Fővárosi maszk- és tesztmutyit ismertető cikkorozat I. része.

A Pesti úti blamát feledendő, ahol nagyon súlyos állapotú, elhanyagolt és kiszáradt idősek haltak meg a járvány első hullámában, a Főpolgármester gyorsan maszk- és tesztek beszerzésbe fogott. Az alapvetően helyes célt azonban felettébb gyanús, teljesen ismeretlen, vagy egyértelműen a baloldali pártpolitika holdudvarában lévő cégekkel teljesítették. A BENNFENTES cikksorozatban foglalja össze, mit tudhatunk a beszerzésekről.

A Főváros az alábbi időpontban és összeggel kötött szerződést a Rotatech Holding Kft-vel maszkbeszerzésre:

 • 2020. 03. 30. Rotatech Holding Kft. – 211 750 000 forint – 250 ezer FFP2 maszk

Nézzük meg a nyertes Rotatech Holding Kft. hátterét!

A 211 milliós szakítás - az ismeretlen Rotatech Holding Kft. korábban gazdasági tevékenységet nem végzett, árbevétele, alkalmazottja nem volt

Furcsa módon választotta ki a Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzat azokat a cégeket, amelyekkel a járvány idején maszkbeszerzésre és tesztelésre szerződött: honlap és elérhetőség nélküli vállalkozást talán Fortuna közbenjárásával találták meg, amely jutányos, több mint 200 millió forintért leszállíthatta a 250 000 darab FFP2-maszkokat. Azonban ha kicsit a Rotatech Holding Kft. mögé nézünk, még további érdekességeket lelhetünk.

2020 első hónapjaiban Magyarországot, így Budapestet is utolérte a koronavírus-járvány. A Fővárosi Önkormányzat látszólag gyorsan próbált cselekedni. A veszélyhelyzet miatt a kormány a járvány elleni hatékony és hathatós fellépés érdekében a védekezésben részt vevő szerveknek biztosította, hogy eltérhessenek a normál közbeszerzési szabályoktól. Ezzel a lehetőséggel Karácsony Gergely élt és gyorsan vissza is élt: kihasználva a helyzetet olyan, általuk kiválasztott cégekkel kötött szerződéseket a  Fővárosi Önkormányzat nevében, amelyek egyébként a szerződések teljesítésére alkalmatlanok voltak. Mindeközben a szivárványkoalícióként összefogott baloldal hangosan kritizálta a kormány által bevezetett különleges jogrendet.

Az önkormányzat egy internetes oldal közérdekű adatkérésére adott válaszában azt állította, hogy korábban megpróbáltak ugyan közvetlenül Kínából beszerezni maszkokat, de a kínai cégek visszaléptek, még árajánlatot sem adtak nekik. Bár ez más önkormányzatoknak sikerült, a Fővárosnak valamiért nem. Ezért külső cégeket kellett bevonni, akik beszerezték a védőeszközöket. De hogyan választották ki ezeket a cégeket?

A Főváros korábban azt nyilatkozta, hogy telefonos és internetes felméréssel keresték meg a vállalkozásokat árajánlat-tételre.

Így akadtak a Rotatech Holding Kft-re is. Szembetűnő azonban, hogy a szerződéskötés idején a Rotatech Holding Kft. még a nagy nyilvánosság és az internet számára is teljesen ismeretlen cég volt, gazdasági tevékenységet nem végzett, árbevétele, alkalmazottja nem volt, székhelyét cégtábla nem jelölte, továbbá ekkor még interneten keresztül sem volt elérhető: nem volt holnapja és Facebook-oldala sem.

Autó, bútor és parfümkereskedők

A cég ügyvezetői és tulajdonosai Török Zsolt, illetve Zhou Weihui nevű személyek. Török Zsolt a For&Go Bt. képviselője és beltagja, amelynek tevékenysége személygépjármű-kereskedelem, míg kínai üzlettársa illatszer-kereskedelemmel foglalkozik (Scudy Kft.). A Főváros azonban valahogy mégis fellelte a Rotatech Holding Kft-t és 2020. március 27-én 211 750 000 forint értékben megbízta 250 000 FFP2 típusú maszk beszerzésével.

De nemcsak az elgondolkodtató, hogy a Főváros hogyan talált rá egy ismeretlen cégre a semmiből egy több mint 200 milliós beszerzéséhez, hanem az is, hogy egy 2019-ben még semmilyen likvid eszközzel nem rendelkező cég hogyan tudott beszerezni 250.000 db FFP2 maszkot, úgy, hogy az önkormányzat nem fizetett előleget. 

A céget – rejtélyes háttere ellenére - egy helyen azonban mégis megtalálhatták: a Facebookon ugyanis korábban a pápai kórháznak maszk vásárlás céljából gyűjtöttek adományt a Pápai Társadalmi Összefogás nevű csoportban. A gyűjtés kezdeményezője elvileg - a cégnyilvántartás adatai szerint osztrák lakcímmel rendelkező - Török Zsolt volt, azonban a szervezést láthatóan Török üzlettársa, a bútorkereskedelemmel foglalkozó - szintén pápai - Erdősi Csaba intézte, akinek Török Zsolt a Camelot Holding Kft-ben cégtársa.

Ez a cég egyébként egy 2020. április 30-ai adóslista szerint Pápa önkormányzatának több mint 5 millió forint helyi adóval tartozott. A cégnyilvántartás adatai szerint a céggel szemben jelenleg is folyamatban van egy végrehajtási eljárás, amelyet a Pápai Önkormányzat kezdeményezett 2019 októberében. Emellett a Rotatech Holding Kft. ügyvezetője feltehetőleg megegyezik azzal a pápai Török Zsolttal, aki a korábban felszámolt Retz Bútor Kft., illetve a bútoráruházakat korábban üzemeltető Poltrend Kft. alapítója is, ez utóbbi céget Török Zsolt még annak felszámolása előtt "átpasszolta" egy hongkongi személynek. 

Egy hamis fuvarlevél és az, hogy csak a fővárosi maszk-szerződés után vették fel a cég tevékenységi körébe a gyógyászati termék kiskereskedelmét, azt erősíti meg, hogy a Rotatech Holding köre először csak blöffölt azzal, hogy maszkokat tud beszerezni

A nagy jótékonykodás során Török Zsolt üzlettársa, Erdősi Csaba Facebook-oldalán 2020. március 24-én közzétett egy fotót, amellyel azt kívánta igazolni, hogy az állampolgári támogatások jó helyre kerültek, mert megérkezett a pápai kórháznak szánt maszk-szállítmány.

Azonban ezt a fuvarlevél-számot (7033475912) a DHL oldalán lekérdezve egy 2020. szeptemberi USA-Svájc közötti fuvar adatai láthatóak.


Csak a Főváros megrendelése kellett, nyomban felvirágzott a cég


A Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzat 211 750 000 Ft ellenértékű megrendelését követően a Rotatech Holding Kft. azonban valóban szárnyalni kezdett.

A Fővárossal kötött szerződést követően létrehozták a Maszk Pont nevű kereskedelmi láncot, amely 2020 végére már 45 kereskedelmi egységet működtetett országosan a TESCO-áruházakban, és folyamatosan terjeszkedtek.

Emlékezzünk, ez az a cég, amelynek a szerződéskötés idején árbevétele, alkalmazottja nem volt, székhelyét cégtábla nem jelölte, továbbá ekkor még interneten keresztül sem volt elérhető: nem volt holnapja és Facebook-oldala sem. Az oldal névjegye egyébként nem utal a hálózatot működtető Rotatech Holding Kft-re, az csak az árusító pultjain jelenik meg. Azonban honlapja továbbra sincs a cégnek, telefonszám a Facebook-oldalon nem lelhető fel, jelenleg is kizárólag e-mail-en lehet kapcsolatot tartani velük.
 
Hogy fordulhatott elő, hogy egy üres, árbevétel, és alkalmazottak nélkül dolgozó cég a Karácsony-féle beszerzést követően hirtelen olyan szárnyalásba kezdett, hogy számtalan árúsítóhelyet tudott nyitni?

A megfejtés az árképzésben kereshető.

A BENNFENTES által megszerzett szerződés szerint a Rotatech Holding Kft. nagyon jó áron szállította le a Fővárosnak a 250 000 darab FFP2-maszkot, mégpedig darabonként 847 Ft + ÁFA, azaz összesen 1070 forintos darabáron.

Az adásvételi szerződés aláíró felei.

 


A szerződés tárgya és a vételár.

A szerződés ellenjegyzői.

Érdekesség, hogy Karácsony Gergely Főpolgármester nem adta a nevét a szerződéshez, az aláírást rábízta Kiss Ambrus helyettesére.

A Rotatech Holding Kft. által vállalt szállítási ár FFP2 maszkonként: 847 Ft + ÁFA, azaz összesen 1070 Ft / db.

2021 május végén a kiskereskedelmi piacon bruttó 58 és 108 forint közötti áron is vásárolhatunk egyetlen darab FFP2-maszkot. Vagyis a Főváros a jelenlegi árakhoz képest közel hússzszoros áron vásárolt be FFP2 maszkból 2020 márciusában.

Még ha el is fogadjuk az érvelést, hogy akkoriban minden védőfelszerelés beszerzési ára az egekben volt, egy 250 000 darabos megrendelésnél nehezen elképzelehető, hogy nem volt mennyiségi kedvezmény, vagy a kedvezmény ellenére is húszszoros áron szállított a Rotatech Holding Kft.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Biznisz 2021-11-09 | 12:22
A Hajdú-Bét csődjében érintett az a Gansperger, aki Anonymus videójának hangfelvételén hallható

A Hajdú-Bét csődjében érintett az a Gansperger, aki Anonymus videójának hangfelvételén hallható

 • A videóban arról beszél Gansperger Gyula, hogyan szerzett meg egy ingatlant a fővárosi vagyonkezelőtől Berki Zsolt közbenjárásával.
 • A Wallis egykori csúcsmenedzsere Bajnai Gordon évtizedes bizalmasa.
 • Bajnai egy videóban korábban elmondta, Karácsonyt tartja a legalkalmasabb jelöltnek az ellenzéki miniszterelnök-jelölti választáson.
 • Karácsony szerepe a videón csak annyi volt, hogy lelkesen bólogatott, ahogyan Bajnai őt ajánlotta a választók figyelmébe.
Biznisz 2021-12-22 | 10:54
Bige megtagadta a bírság kifizetését, de a bíróság első fokon kötelezte rá

Bige megtagadta a bírság kifizetését, de a bíróság első fokon kötelezte rá

 • Az ítélet nem jogerős, de a bírósági elsőfokú ítéletből jól látszik, a Gazdasági Versenyhivatal 4 éves vizsgálódása megalapozott, Bigéék kartellezhettek a műtrágyapiacon.
Biznisz 2021-08-23 | 11:14
Szerdán a benzin 7, a gázolaj ára 5 forintot esik

Szerdán a benzin 7, a gázolaj ára 5 forintot esik

 • Szerdától 7 forinttal kell kevesebbet fizetni a benzin literjéért, a gázolaj ára pedig 5 forinttal csökken, tudta meg a holtankoljak.hu.
 • Így előbbi átlagára 438, utóbbié 435 forintra változik.
Biznisz 2022-12-09 | 14:51
Nyugaton nincs korrupció: házkutatások, letartóztatások Brüsszelben, célkeresztben egy egykori szocialista EP-képviselő

Nyugaton nincs korrupció: házkutatások, letartóztatások Brüsszelben, célkeresztben egy egykori szocialista EP-képviselő

 • A rendőrség a razziák során "nagyjából 600 000 euró készpénzt", mobiltelefonokat és számítógépes eszközöket foglalt le.
Biznisz 2021-11-15 | 10:56
Kiderült, mennyi az "a kis apró", amit Bige lökött Márki-Zaynak

Kiderült, mennyi az "a kis apró", amit Bige lökött Márki-Zaynak

 • A baloldal miniszterelnök-jelöltje Bige László mellett újabb baloldali oligarchát igazolt le csapatába.
 • Bojár Gábor az, aki a saját elmondása szerint a nyolcvanas években a keleti blokkban tiltott számítástechnikai eszközök csempészésével alapozta meg vagyonát.
 • A COCOM-listás termékek csempészése a keleti blokkban mindenhol pártállami titkosszolgálati háttérrel zajlott, egyszerű halandók nem csempészhettek ilyen eszközöket.
 • Márki-Zay Bod Péter Ákost, Király Júliát és Fleck Zoltánt is a csapatában tudja.
 • Előbiek sikertelen jegybankárok, utóbbi pedig egy tőről metszett baloldali jogász, a Demokratikus Koalíció embere.
 • Egészségügyi "szakembere" az az oltásellenes DK-s Komáromi Zoltán, aki folyamatosan a kínai és az orosz oltás ellen hergelte a magyarokat.
Biznisz 2021-09-19 | 10:57
Több száz bérlakást épített volna a fideszes vezetés Óbudán - az új, baloldali polgármester kiherélte a programot

Több száz bérlakást épített volna a fideszes vezetés Óbudán - az új, baloldali polgármester kiherélte a programot

 • Csak a szokásos: a baloldal hazug ígéretekkel verekszi magát hatalomra, majd a hatalomban az ellenkezőjét teszi annak, mint amit a kampányban ígérgetett.
 • Az óbudai baloldal azt ígérte a kampányban, hogy bérlakásokat épít - pont az ellenkezőjét teszik, eladnak szinte minden bérlakást.
 • Ugyanez történt Újpesten is: az ottani fideszes vezetés is előkészített egy bérlakás-építési programot, majd azt a momentumos polgármester gyakorlatilag kiherélte.
 • Óbudán azt is ígérték, megőrzik a kerület ingatlanvagyonát - ehelyett csak júliusban egy másfél milliárdos ingatlaneladási csomagról döntöttek a III. kerületben.
Biznisz 2021-05-09 | 18:12

Végleg vége az Astra Zenecának az EU-ban

 • Mostantól szinte minden a Pfizeré: korábban bejelentették, hogy 1,8 milliárd oltóanyagot rendel a Bizottság 2022-2023-ban, adagonként 20,5 euróért.
 • 2019 végén és 2020 júniusáig a Pfizer még 12,5 eurós áron szállított Európába.
 • Az Astra Zeneca vakcinájának európai elhiteltelenítése a trombózis-problematikák médiabeli tálalásával kezdődött.
 • Most a Bizottság EU belső piaci biztosa jelentette be: június után nem kívánnak szerződést hosszabbítani a gyártóval.